НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Засилено е полицейското присъствие в село Тутраканци заради съмнението за огнище на африканска чума

Варна: Засилено е полицейското присъствие в село Тутраканци заради съмнението за огнище на африканска чума

31 Август 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Варна. Засилено е полицейското присъствие в района на провадийското село Тутраканци във връзка със забраната за придвижването и транспорта на свине заради сигнала, свързан със съмнение за огнище на африканска чума, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По сигнал за съмнение за африканска чума по свинете, Българската агенция по безопасност на храните е взела проби от заден двор в провадийското село Тутраканци. Очаква се резултатите да бъдат готови до края на днешния ден. Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова е наложено временно ограничаване на придвижването и транспорта на свине и продукти от свински произход в 3-километровата зона от района. Това е третият случай със съмнения за Африканска чума по свинете, като предишните два сигнала след съответните лабораторни изследвания показаха отрицателни за чумата резултати.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ проверява сигнал за Африканска чума по свинете

БАБХ проверява сигнал за Африканска чума по свинете

30 Август 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Варна. По сигнал за съмнение за Африканска чума по свинете, Българската агенция по безопасност на храните взе проби от заден двор в провадийското село Тутраканци. Очаква се те да бъдат готови в следващите няколко дни, за което ще бъде изпратена допълнителна информация. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.
Към момента, със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна е наложена временно ограничаване на придвижването и транспорта на свине и продукти от свински произход в 3-километровата зона от района.
Благодарение на разяснителната кампания за опасностите от болестта, предприета от БАБХ, е подаден сигнал и са предприети незабавни действия. Това е третият случай със съмнения за Африканска чума по свинете, като предишните два сигнала след съответните лабораторни изследвания показаха отрицателни за чумата резултати.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Въведени са допълнителни мерки за превенция на африканската чума по свинете

БАБХ: Въведени са допълнителни мерки за превенция на африканската чума по свинете

29 Август 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с постоянните промени в епизоотичната обстановка в Европейския съюз и опасността от засягане на България от африканска чума по свинете (АЧС) Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) повишава нивото на мерки, които предприема с цел превенция на заболяването. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
От 21 август 2018 г. със заповед № РД 11-1638/ 21.08.2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ е въведен засилен контрол в:
- заведения за обществено хранене (ЗОХ);
- обекти за междинно съхранение на СЖП и моторни превозни средства за превоз на СЖП.
При проверките се обхваща начина на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход (вкл. и кухненските отпадъци), наричани странични животински продукти (СЖП). Проверяват се условията на съхранение и начина на унищожаване на СЖП и в двата вида обекти. Задължително е унищожаването на всички СЖП да става чрез обезвреждане по методите, посочени в Регламент (ЕО) № 1069/ 2009 в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.
През първата седмица от действието на заповедта са извършени 177 проверки. Издадени са 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Янко Иванов:  Изградена е телената оградата за превенция на афиканска чума по свинете по сухопътната граница с Румъния, продължава окомплектоването с режеща тел тип „Бруно“

Зам.-министър Янко Иванов: Изградена е телената оградата за превенция на афиканска чума по свинете по сухопътната граница с Румъния, продължава окомплектоването с режеща тел тип „Бруно“

28 Август 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. Янко Иванов инспектира оградното съоръжение за превенция на афиканска чума по свинете. Той информира на ГКПП „Кардам“, че телената ограда е завършена по цялото 133-километрово протежение на границата, съобщиха от пресцентъра на министерството. В момента продължава доокомплектоването й с режеща тел тип „Бруно” и с репеленти, за подсилване на възпиращия ефект върху мигриращите животни.
Иванов посочи, че оградата е изградена за 4 седмици с доброволния труд на служителите в 6-те държавни горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите. Заместник-министърът подчерта, че наблюденията на патрулите, разположени по съоръжението показват, че към настоящия момент все ще няма установено движение по посока на българската територия. Той припомни, че се очаква засилване на миграционната активност на дивите прасета, след като бъде прибрана реколтата от полските площи от двете страни на границата.
По време на инспекция на ГКПП „Кардам“ Иванов заяви, че най-голям риск от разпространение на заразата се крие в нерегламентирания пренос на храни у нас. Затова българските гранични власти и агенцията по безопасност на храните са наложили засилен контрол по граничните пунктове на страната. Към момента у нас няма констатиран случай на заразено с африканска чума животно.
„Следим ситуацията с африканската чума по свинете в Румъния, тя е много тревожна. Поразена е най-голямата ферма за прасета в Румъния с около 140 хиляди животни, само на 50 км от българската граница“, допълни заместник-министърът.
Доц. Янко Иванов откри ХXVІ-то издание на Международното изложение “Селското стопанство и всичко за него” в Добрич. В речта си той подчерта предимствата на сдружаването на земеделските производители за по-добра гъвкавост и общ маркетинг чрез намаляване на производствените разходи и постигане на високо и еднородно качество на продукцията.
На изложението са представени над 90 изложители от България и съседните Румъния, Гърция, Турция, Македония като показват новости, технологии и възможности за инвестиране в аграрния отрасъл.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Янко Иванов: Ситуацията с разпространението на болестта африканска чума по свинете е сериозна, заразата е достигнала румънски свинеферми на 50 км от Добрич

Зам.-министър Янко Иванов: Ситуацията с разпространението на болестта африканска чума по свинете е сериозна, заразата е достигнала румънски свинеферми на 50 км от Добрич

28 Август 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Добрич. Ситуацията с разпространението на болестта африканска чума по свинете е сериозна, заразата е достигнала румънски свинеферми на 50 км от Добрич. Това заяви пред журналисти в добруджанския град зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов, който бе гост на официалното откриване на международното специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. По думите на зам.-министъра установен е случай на болестта в най-голямата свинеферма в северната ни съседка. Опасността от разпространение на заразата е голяма, тъй като тя се пренася по различни начини. Въпреки тези констатации обаче, към момента в България няма установен случай на африканска чума по свинете, каза Янко Иванов. Оградата по границата с Румъния е готова, допълни той. Остава на определени места само да бъдат добавени бодливите намотки, известни като спирала Bruno. Държавата е предприела всички необходими мерки за недопускане на разпространение на заразната болест, която има сериозни икономически последствия за производителите.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Африканска свинска чума е ударила най-голямата свинеферма в Румъния

Reuters: Африканска свинска чума е ударила най-голямата свинеферма в Румъния

25 Август 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румъния потвърди избухването на смъртоносната африканска свинска чума в най-голямата свинеферма в страната и всички 140 000 животни ще бъдат евтаназирани, заявиха от офиса на румънската национална агенция по безопасност на храните „ANSVSA“ в събота, предава Reuters.
„В петък сутрин изпратих проби към националната изследователска лаборатория и тестовете потвърдиха наличието на вируса. От понеделник всички свине във фермата, или по-точно 140 000, ще бъдат умъртвени“, заяви директорът на свинефермата Гичу Драган пред държавната информационна агенция „Agerpres“.
Според него фермите са използвали вода от намиращата се наблизо река Дунав. Той заяви, че е чул информации, че някои дребни производители са хвърляли трупове на инфектирани свине в Дунав, с което предполага че вирусът може да се е разпространил в речната вода.
„Досега се фокусирахме върху сушата, а вирусът може да е дошъл от водата“, заяви Драган.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райчо Цветин, зам. областен управител на Кюстендил: Извършена е инспекция на ГКПП „Олтоманци” относно мерките срещу африканската чума по свинете

Райчо Цветин, зам. областен управител на Кюстендил: Извършена е инспекция на ГКПП „Олтоманци” относно мерките срещу африканската чума по свинете

24 Август 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Извършена е инспекция на ГКПП „Олтоманци” относно мерките срещу африканската чума по свинете. Това каза пред журналисти Райчо Цветин, зам. областен управител на Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В проверката са участвали Райчо Цветин, изпълняващият длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил д-р Велка Войнова, както и д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил.
Контролно-пропусквателният пункт е разположен на границата между България и Сърбия. Проверката е част от превантивните мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете. На граничния пункт е осигурен фризер за нуждите на граничната инспекция, за съхраняване на суровини и храни, които в състава си имат свинско месо, пренасяно от пътуващите през пункта. „Не бяха открити нарушения на пункта, всичко е по правилата и изискванията по указанията на Агенцията по храните. Беше направен оглед и на ваните за дезинфекция на моторните превозни средства. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо”, каза Райчо Цветин.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Първата проба от дива свиня не е доказала наличие на африканска чума в животното

Кюстендил: Първата проба от дива свиня не е доказала наличие на африканска чума в животното

22 Август 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Първата проба от дива свиня не е доказала наличие на африканска чума в животното. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Венко Калинчев, секретар на ловно-рибарско сдружение „Елен” – Кюстендил. По думите му ловците в региона имат ангажимент да събират проби от диви свине, които да бъдат изследвани за африканска чума. „Има една проба от десета ловна дружинка, която е изследвана, а резултатът е отрицателен. Става въпрос за района на село Бобешино. Три проби са представени от страна на шеста ловна дружинка. Пробите са отрицателни. Това показва, че на наша територия няма подобно заболяване”, каза Венко Калинчев. По думите му ловците са получили писмо от Държавно ловно стопанство „Осогово”, с което се посочва, че графиците за индивидуален лов ще бъдат одобрявани след изграждане на съответните съоръжения – ями. „Ямата трябва да бъде дълбока 3 м, да е широка 1 м да е снабдена с капак. Желателно е те да бъдат изградени от бетонови изделия. Без наличието на ями няма да се допускат ловци при откриването на груповия лов”, каза Венко Калинчев. По думите му сдружението трябва да изгради поне 32 подобни ями.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Атанас Добрев: Над 110 км от съоръжението за превенция срещу африканската чума по свинете вече са изградени

Зам.-министър Атанас Добрев: Над 110 км от съоръжението за превенция срещу африканската чума по свинете вече са изградени

16 Август 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Добрич. Над 110 от 133-километровото съоръжение за превенция срещу африканската чума по свинете вече са изградени. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на контролни проверки в района на ГКПП "Дуранкулак" и ГКПП "Кардам" и по цялото протежение на оградното съоръжение, простиращо се от Силистра до Дуранкулак, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. „Предстои и подсилване на оградата с режеща тел тип Бруно и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица.”, допълни още заместник-министърът. Той подчерта, че за изграждането на оградата са командировани служители от 6-те държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите, които работят денонощно, в това число и с даване на дежурства по охрана на съоръжението.
По време на проверката, извършена съвместно с регионалните структури на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), беше установено и че на входовете към България на граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо. Директорът на Областната дирекция на БАБХ в Добрич д-р Каменов посочи, че внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове.
„България е първата страна, която прави превенция преди още заболяването да е установено на територията й, подчерта заместник-министърът, като посочи, че са ангажирани над 500 служители от горската система в последните седмици. „Изключително благодарни сме на колегите от държавните предприятия и от структурите на ИАГ за разбирането и добрата работа, която извършват на терен по границата – не само изграждане на оградата, но и обходи за охрана, наблюдение и анализ на миграционното поведение на животните около съоръжението”, обяви заместник-министърът. Той посочи, че в разгара на летния сезон въпреки пренасочването на част от ресурса към северната граница, служителите в горите продължават и проверките срещу бракоиниерските набези и по контрол и охрана в горите на територията на цялата страна.
Само от началото на годината за 7-те месеца досега проверките са вече над 200 000, подчерта той, което е дори повече от миналата година за същия период. 110 хиляди от тях, са извършени от 6-те предприятия и техните поделения и близо 95 000 – от регионалните дирекции по горите на ИАГ. Общият брой установени нарушения са над 6000, подчерта заместник-министър Добрев, като са задържани над 8000 кубически метра дървесина, 200 МПС, 400 каруци, 200 моторни триона и други инструменти за добив на дървесина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.