НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ООН разкритикува решението на Република Сръбска да анулира доклада за клането в Сребреница

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ООН разкритикува решението на Република Сръбска да анулира доклада за клането в Сребреница

17 Август 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветникът на ООН за предотвратяване на геноцид Адам Дейенг оцени, че решението на парламента на Република Сръбска за анулиране на доклада на комисията за Сребреница представлява ход назад за Босна и Херцеговина предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
По думите на Дейенг, решението подкопава върховенството на закона, както и усилията на страната и международната общност за отдаване на справедливост на жертвите от злодеянията, извършени над хора от всички националности в хода на войната в БиХ. Той също така оцени, че това би могло да увеличи напрежението преди изборите в страната на 7 октомври.
Радио „Свободна Европа“ припомня, че тази седмица парламентът на босненските сърби взе решение да анулира доклада на Комисията във връзка с геноцида в Сребреница през юли 1995 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

САЩ: Парламентът на Република Сръбска иска да ревизира историята

САЩ: Парламентът на Република Сръбска иска да ревизира историята

16 Август 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. С отхвърлянето на доклада на Комисията за Сребреница парламентът на Република Сръбска се опитва да ревизира историята, което представлява крачка в грешната посока, заявиха от Държавния департамент на САЩ, цитирани от електронното издание на вестник „Нова Македония“.
„Международните съдилища заключиха, че през 1995 година в Сребреница се е случил геноцид. През 2004 година правителството на Република Сръбска усвои доклад за Сребреница и това беше значима крачка към помирение в Босна и Херцеговина и към признаване на фактите от миналото“, гласи съобщението на Държавния департамент.
„Въпреки това, с отхвърлянето и с опитите за допълване на доклада, част от институциите в Република Сръбска се опитват да ревизират фактите от миналите войни, да отрекат историята и да политизират трагедията“, смята американското външно ведомство.
В съобщението се оценява, че "тенденцията на зачитане на осъдените военнопрестъпници като герои" и отхвърлянето на техните престъпления, няма да помогне на гражданите на Република Сръбска и и че това не е в техен интерес.
„Страшната война, която се случи през 90-те години ни напомня, че трябва да се стремим към бъдеще на стабилност и просперитет в интерес на всички граждани, независимо от етническата или религиозната принадлежност“, се казва в реакцията на Държавния департамент.
Парламентът на Република Сръбска във вторник отхвърли доклада на Комисията за събитията в и около Сребреница през юли 1995 г. и поиска от правителството този документ от 2004 г. да бъде анулиран, както и да се създадат "две независими международни комисии за установяване на истината за страданието на всички народи в региона на Сребреница и страданията на сърбите в Сараево“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Президентът на Република Сръбска поиска извънредно заседание заради доклад на Сребреница

РТС (Сърбия): Президентът на Република Сръбска поиска извънредно заседание заради доклад на Сребреница

19 Юли 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Президентът на Република Сръбска Милорад Додик поиска свикването на извънредно заседание на парламента, за да бъде обсъден доклад за клането в Сребреница, предава Радио-телевизија Србије (PTC), като се позовава на местни медии.
Неотдавна Додик обяви, че ще настоява парламента на Сърбия да отхвърли доклада, изготвен през 2004 г. от комисия, разследваща събитията в и около на Сребреница. В него се съдържа списък с имена на лицата, убити в града и околностите му през юли 1995 г.
Уточнява се, че председателят на местния парламент Неделко Чубрилович е насрочил заседанието за понеделник, 23 юли. Тогава депутатите трябва да съгласуват дата, на която ще бъде обсъдена инициативата на Додик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.