НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Макфакс“ (Македония): Ангела Меркел заяви, че НАТО защитава всичките си членове, включително и Черна гора

„Макфакс“ (Македония): Ангела Меркел заяви, че НАТО защитава всичките си членове, включително и Черна гора

20 Юли 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че политиката на НАТО за колективна защита се отнася до всички страни членки, включително и до Черна гора, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Меркел заяви, че съвместната отбрана е в центъра на НАТО и това се отнася за всички членове не само на големите, но и на малките.
„Черна гора полага големи усилия да стане член на НАТО и се радвам, че е част от Алианса“, допълни канцлерът.
По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп изчисли, че ако черногорците станат агресивни, това може да предизвика Трета световна война заради задължението на НАТО да защитава всичките си членове.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Какво всъщност казва Доналд Тръмп за Черна гора?

The Washington Post: Какво всъщност казва Доналд Тръмп за Черна гора?

20 Юли 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Подгорица. Някога Владимир Путин бе казал на бившия държавен глава на САЩ Джордж Буш-младши, че Украйна не е държава. А сега настоящият американски президент Доналд Тръмп прави противоречиви коментари по отношение на съюзник от НАТО. Какво всъщност може да каже лидерът на Белия дом по отношение на Черна гора? Отговор на този въпрос дава Даниел Бер, бивш посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в периода 2013-2017 г., в авторска статия за водещото издание The Washington Post. Агенция "Фокус" представя превод на публикацията без редакторска намеса.
Година и половина след встъпването си в длъжност като президент на САЩ, Доналд Тръмп продължава да демонстрира пълно невежество по отношение на това как функционира НАТО и какво е значението на Организацията на Северноатлантическия пакт. В социалната мрежа "Туитър" той пише, че САЩ отделят за Алианса четири процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Но това съвсем не е така: ние (американците - бел. р.) изразходваме четири процента за отбрана, а в гражданския и военен бюджет на НАТО внасяме не по-малко от 500 млн. долара или една десета от разходите ни за отбрана.
Тръмп разглежда НАТО като благотворителен проект за европейците, а не като крайъгълен камък на националната сигурност на САЩ. И, както разбрахме от интервюто му за телевизионния канал Fox News, американският президент е готов да постави под въпрос целесъобразността на чл. 5 за съвместното гарантиране на отбраната на военния блок на Запада. Очевидно, той не може да разбере, че именно този член от договора лежи в основата на Алианса, или просто целенасочено се опитва да подкопае НАТО след предателското си изявление в Хелзинки (в рамките на срещата на върха с Владимир Путин - бел. р.)
В интервюто водещият не спомена чл. 5 по отношение на Германия или Франция. Той избра Черна гора. Въпреки това, че страната влезе в НАТО едва миналата година, когато Тръмп вече беше на власт, и когато лично той с голяма охота се съгласи за присъединяването на малката балканска страна. Странно, но сега същият този човек определи черногорците като "агресивни" и допусна, че ангажиментът ни да ги защитаваме може да ни въвлече в "Трета световна война".
По-голямата част от коментаторите игнорираха факта, че Тръмп публично постави под съмнение целесъобразността на чл. 5, който е приведен в действие само веднъж - за защита на САЩ след терористичните нападения от 11 септември 2001 г. С изказването си американският президент нанесе още един удар на Алианса и без съмнение предизвика радост зад стените на Кремъл. Но примерът на Тръмп бе любопитен и заради това, че Черна гора е именно тази страна, с която Путин може да започне, ако се стреми да подкопае солидарността в НАТО. През 2008 г. Путин каза на шокирания Джордж Буш-младши, че "Украйна не е държава". Получава ли се така, сякаш Путин - така или иначе - е казал на Тръмп по време на срещата им в Хелзинки, че "агресивната" Черна гора не трябва да бъде в Алианса?
В месеците, предшестващи отправянето на покана за членство на Черна гора, която даде старт на процеса през декември 2015 г., моите руски колеги от ОССЕ ставаха все по-активни. Те никога не говореха за влизането на малката балканска страна в НАТО; вместо това разказваха драматично за политическите разногласия и безредици, рисувайки картина на една проблемна страна. По този начин те се опитваха да настроят страните от Алианса срещу Черна гора. Разбрах каква е тяхната цел и помня как си казах: "Удивително е колко много руснаците се тревожат от влизането на Черна гора в НАТО".
Черна гора е перла на Адриатическо море, една от седемте страни, които бяха образувани след разпадането на бивша Югославия. Тя е млада демокрация, която, както и другите като нея, продължава да се бори с корупцията. Макар и да има крайбрежие, трудно може да се представи човек пристанище на Черна гора да бъде директна заплаха за Русия. Населението й е малко - около 620 хил. души, има едва две хиляди военни с бюджет от около 100 млн. долара. Хубаво е Черна гора да бъде в семейството на НАТО - в продължение на много години тя изпращаше войски за мисиите на Алианса в Афганистан, даже в периода преди да стане член на НАТО. Истина е, че страната не променя военния потенциал на Северноатлантическия военен съюз.
Но НАТО значително укрепна независимостта и перспективите на Черна гора. В деня, в който бе обявена поканата за членство в блока, черногорският ми колега във Виена се усмихваше широко. Десет години по-рано тя бе помогнала при воденето на преговорите за независимост на Черна гора и когато ме видя ми каза: "Сякаш ми падна товар от плещите, който съм носила през целия си живот".
Тогава разбрах: причината, поради която руснаците така усилено работиха за блокирането на членството на Черна гора в НАТО, е следната: те са знаели, че това ще отслаби възможностите на Москва да манипулира Подгорица. Наистина, няколко месеца след поканата, Русия се опита да тласне Черна гора към хаос, разпалвайки безредици с помощта на пропаганда, плащайки за организирането на протести и дори предприемайки опит за държавен преврат. Те обаче се провалиха.
Сега Русия се опитва да води подобна игра и в страната, която скоро всички ще наричат Северна Македония. Дългогодишният спор между Скопие и Атина за името най-накрая бе разрешен и по този начин бе преодоляно основното препятствие за македонското членство в НАТО. А руснаците? В началото на месеца Гърция изгони двама руски дипломати, които са се опитвали да подкопаят договора за името. Изглежда, че Москва иска да създаде препятствия по пътя на Македония към развитие и прогрес.
Тази година се навършват 100 г. от края на Първата световна война. Искрата, която разпали този конфликт, бе убийство в Сараево, на не повече от 200 км от черногорската столица Подгорица. Навярно трябва да предположим, че Тръмп също е извлякъл поука от историята. Но ако тази поука се съдържа в това, че ние не трябва да се притесняваме за малките страни, за да не рискуваме проблеми, тогава изглежда, че урокът не е правилен.
След две световни войни, разделени от едно поколение, САЩ и техните съюзници създадоха - наистина не дотам съвършена, но все пак впечатляваща международна система, в основата на която стоят международното право и универсалните принципи на демокрацията. НАТО играе важна роля за защитата на тази част от света, която влиза в състава й, и допринася за създаването на пространство за стабилност и благоденствие. Светът, в който живеем днес, се различава от този през 1914 г., и НАТО е крайъгълен камък на нашето преимущество.
Малките държави може да бъдат мястото, където заплахите започват да се увеличават, но те излизат извън пределите им. Путин не иска да дестабилизира Черна гора или да я манипулира; той иска да я използва като пешка в по-голяма игра. Лидерът на Кремъл би искал Югоизточна Европа да бъде място, където може да разпалва безредици, да нагнетява напрежение, а също и да обединява европейското внимание и ресурси. И той би искал да подкопае правилата на международната система, като ни казва, че ние не искаме да ги спазваме. Путин е опитвал да провери решителността на международната общност множество пъти. Русия наруши суверенитета на Молдова, а след това на Грузия, Украйна... Може следващата цел да е страна от НАТО.
Подкрепяйки твърдата привързаност към НАТО, включително към най-малките й членове като Черна гора, ние засилваме доверието към Алианса и международната система, която ние и нашите съюзници сме създали. Защитата на НАТО прави възможна тази система и в същото време плаши онези, които биха искали да се върнат към баланса на силите от XIX век и войните, които го съпътстват.
Ако се откажем от Черна гора (или балтийските държави например), то ние се отказваме от НАТО и се връщаме към онзи свят, в който имаше две световни войни. Тръмп греши: Трета световна война ще избухне не заради нашите ангажименти към Черна гора и другите съюзници от Алианса, а заради отказа ни от тях. Поведението му в Хелзинки, поклоните му към Путин, съмненията му към нашите задължения към НАТО – всичко това прави нас и светът, в който живеем, по-малко сигурни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Разширяването на НАТО и липсата на дискусии относно външната политика на САЩ

The American Conservative: Разширяването на НАТО и липсата на дискусии относно външната политика на САЩ

19 Юли 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След вихрената европейска на президента на САЩ Доналд Тръмп и скандалните му, за някои, изяви там, в САЩ се активизира дебата за нуждата от разширяване на Северноатлантическия алианс и струва ли си да се включват малки и незначителни страни, като Черна гора, която бе дадена за пример от самия държавен глава и Македония в Договора за колективна отбрана. Електронното издание на американското списание The American Conservative публикува материал на Даниъл Ларисън, представен без редакторска намеса.

Джон Алън Гей смята, че липсата на дебат около приемането на нови членове на НАТО е част от по-дълбок проблем във външната политика на САЩ:

Критиците твърдят, че е абсурдно изобщо да се поставя под въпрос идеята, че да се защитава Черна гора посредством НАТО е необходимо за сигурността на Америка. Те грешат. Малки държавици като Черна Гора нямат почти никакво значение за националната сигурност на САЩ. Още по-лошо, липсата на дебат относно военните ни ангажименти към тези държавици е симптом на по-дълбок проблем в дебата за националната ни сигурност

Разширяването на Алианса никога не се обсъжда сериозно, но трябва да признаем, че много от нещата, които прави САЩ зад океана вече не се обсъждат сериозно. Обикновено вече не се обсъжда или гласува преди САЩ да инициира или да се присъедини към войни в чужбина и когато минат месеци или години, след като САЩ вече са дали обещания на други правителства или местни групи, Конгреса започва да задава въпроси относно целесъобразността и легитимността на мисията. Трябва да се направи някоя наистина ужасна грешка, като подкрепата за войната в Йемен, за да се предизвикат действия на Конгреса за спиране на американското участие в чуждестранна война и дори и в този случай, засега опитите не са успешни.

Разширяването на НАТО се обсъжда дори по-малко, отколкото войните ни, въпреки че се дават гаранции за сигурността на бъдещите членки. Гласовете в полза на добавянето на нови членки в Алианса са винаги толкова единодушни, което е добър индикатор, че повечето страни-членки дори не са обмислили сериозно въпроса. На идеята, че НАТО не трябва да продължава да се разширява не се обръща реално внимание във Вашингтон или някои от другите съюзнически столици и така САЩ и НАТО продължават да добавят нови съюзници, които всъщност нямат нужда да защитават срещу силно преувеличените заплахи.

С всеки следващ път се приемат все по-непотребни съюзници и аргументът, че някои други трябва да бъдат държани настрана все повече се губи в хора от гласове. Ако критиците на разширяването обясняват, че тези нови страни-членки не добавят нищо към НАТО и дори ще са в тежест на Алианса в бъдеще, поддръжниците само свиват рамене, защото не виждат никакъв проблем в това да правят все повече държави зависими. Впечатляващо е колко повече се обсъжда членството на Черна гора сега, отколкото когато тя още не беше членка, но, разбира се, сега вече е прекалено късно. Разширяването на НАТО продължава и критиците на това се игнорират. Прибавят се нови членки без значение, че те нямат никакво значение за сигурността.

Малките съюзници на НАТО допринесоха с каквото могат за войните на САЩ през последните 17 години, но това само привлича вниманието върху това, колко е било безсмислено за тях да се присъединяват към Алианса. Войните „в отдалечени райони“, които води НАТО са пример за това, колко е сбъркана тази организация в наше време. Да се сочи приноса са на европейските членки в тези войни не подкрепя каузата на Алианса. Това само повдига очевидния въпрос защо останалите участници в НАТО продължават да са замесени във войната на случен принцип на САЩ в Централна Азия близо 20 години след 11 септември. Разширяването на Алианса създава нови зависимости за САЩ, от които ние изобщо нямаме нужда, но също така въвлича новите съюзници във войни, с които те нямат нищо общо. Това е лоша сделка за всички участници и нищо от това не прави САЩ и Европа по независими.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В отговор на изявленията на Доналд Тръмп: Черна гора увери, че „допринася за мира“

AFP: В отговор на изявленията на Доналд Тръмп: Черна гора увери, че „допринася за мира“

19 Юли 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Правителството на Черна гора защити страната, като увери, че тя „допринася за мира“ – изявление, което бе направено, след като по-рано тази седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „агресивният" народ на малката балканска държава е способен да предизвика „Трета световна война", предава AFP.
Черна гора „допринася за мира и стабилността не само на европейския континент, но и навсякъде по света, заедно с американските войници в Афганистан" например, се казва в изявление от управляващите в Подгорица.
В интервю за телевизионния канал Fox News, Тръмп предупреди, че Черна гора може да вкара САЩ в Трета световна война. „Разбирам какво казвате и аз зададох същия въпрос“, заяви Тръмп, когато бе попитан дали при нужда САЩ трябва да изпратят армия за защита на малката балканска страна. „Черна гора е много малка страна с много силни хора. Те наистина са много силни. Много агресивни хора, които могат да агресират и... честито, вече сме в Трета световна война. Но това е начинът, по който са построени нещата“.
Коментарите на американския държавен глава бяха направени няколко дни, след като той шокира съюзниците в НАТО, като заплаши да извади САЩ от военния съюз, ако страните-членки не увеличат разходите си за отбрана. Интервюто е записано след срещата на високо равнище с руския президент Владимир Путин.
„Докато срещата на върха на НАТО в Брюксел беше всепризнат триумф и страните-членки се съгласиха да вложат милиарди долари с по-бързо темпо, срещата с Русия може да се окаже, в дългосрочен план, дори по-голям успех“, написа американският президент в „Туитър“.
Черна гора стана част от военния съюз през юни 2017 година. Договорът задължава страните-членки да се защитават една друга в случай на външна агресия, но тази клауза е активирана само в един случай – от САЩ след атентати от 11 септември 2001 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Американски губернатор увери: „Всички обичат Черна гора, въпреки проблемите на Балканите“

„Макфакс“ (Македония): Американски губернатор увери: „Всички обичат Черна гора, въпреки проблемите на Балканите“

19 Юли 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Губернаторът на американския щат Мейн Пол Лепадж увери, че „всички обичат Черна гора, без оглед на проблемите на Балканите през последните години“, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Това е добре, защото Черна гора е приятел на всички, Мейн иска да бъде нейн партньор“, подчертава Лепедж според съобщение, публикувано на официалната интернет страница на посолството на САЩ в Подгорица.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предположи в интервю пред телевизионния канал Fox News, че Черна гора може да вкара страната в Трета световна война.
„Разбирам какво казвате и аз зададох същия въпрос“, заяви Тръмп в интервюто пред телевизионния канал, когато бе попитан дали при нужда САЩ трябва да изпратят армия за защита на миниатюрната балканска страна. „Черна гора е много малка страна с много силни хора. Те наистина са много силни. Много агресивни хора, които могат да агресират и... честито, вече си в Третата световна война. Но това е начинът, по който са построени нещата“.
Коментарите на американския държавен глава бяха направени няколко дни, след като той шокира съюзниците в НАТО, като заплаши да извади САЩ от военния съюз, ако другите страни-членки не увеличат разходите си за отбрана. Интервюто е записано след срещата на високо равнище с руския президент Владимир Путин.
„Докато срещата на върха на НАТО в Брюксел беше всепризнат триумф и страните-членки се съгласиха да вложат милиарди долари с по-бързо темпо, срещата с Русия може да се окаже, в дългосрочен план, дори по-голям успех“, написа американският президент в „Туитър“.
Черна гора стана част от военния съюз през юни 2017 година. Договорът задължава страните-членки да се защитават една друга в случай на външна агресия, но тази клауза е активирана само в един случай – от САЩ след атентати от 11 септември 2001 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Агресивните черногорци могат да ни вкарат в Трета световна война

Доналд Тръмп: Агресивните черногорци могат да ни вкарат в Трета световна война

18 Юли 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предположи в интервю пред телевизионния канал Fox News, че страната-членка на НАТО Черна гора може да вкара Америка в Трета световна война, пише електронното издание Washington Examiner.
„Разбирам какво казвате и аз зададох същия въпрос“, заяви Тръмп в интервюто пред телевизионния канал, когато бе попитан дали при нужда САЩ трябва да изпратят армия за защита на миниатюрната балканска страна. „Черна гора е много малка страна с много силни хора. Те наистина са много силни. Много агресивни хора, които могат да агресират и... честито, вече си в Третата световна война. Но това е начинът, по който са построени нещата“.
Коментарите на американския държавен глава, коментира изданието, идват няколко дни, след като той шокира съюзниците в НАТО като заплаши да извади САЩ от военния съюз, ако другите страни-членки не увеличат разходите си за отбрана. Интервюто е записано след срещата на високо равнище с руския президент Владимир Путин.
„Докато срещата на върха на НАТО в Брюксел беше всепризнат триумф и страните-членки се съгласиха да вложат милиарди долари с по-бързо темпо, срещата с Русия може да се окаже, в дългосрочен план, дори по-голям успех“, написа американският президент в „Туитър“.
Washington Examiner припомня, че Черна гора стана част от военният съюз, създаден през 1947 година за противопоставяне на заплахата от Съветския съюз, през юни 2017 година. Договорът задължава страните-членки да се защитават една друга в случай на външна агресия, но тази клауза е активирана само в един случай – от САЩ след 9/11.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Зомби политиката на разширяване на НАТО, защо приехме Черна гора, а сега следва и Македония

The American Conservative: Зомби политиката на разширяване на НАТО, защо приехме Черна гора, а сега следва и Македония

18 Юли 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Известният американски журналист Даниъл Ларисън коментира интервюто на президента на САЩ Доналд Тръмп с местен журналист и въпросът за ангажимента на Вашингтон да защитава съюзниците в НАТО, в кратък материал, публикуван от електронното издание на американското списание The American Conservative, представен без редакторска намеса.

По-добрият въпрос (от този на журналиста Тъкър Карлсън) би бил: „Защо подкрепихте приемането на Черна гора в НАТО, ако не мислите, че САЩ могат да ги защитават?“

Черна гора се присъедини към Алианса миналата година, докато Тръмп беше президент и Вашингтон можеше да се противопостави на приемането й. Това не се случи. Вместо това, Северноатлантическият алианс си навлече още една зависимост, която, освен това, няма да допринесе за сигурността на останалите страни-членки. Както казах миналата седмица, ако Тръмп наистина беше срещу ненужните съюзници, той нямаше да иска НАТО да продължи да приема нови, но той не спря присъединяването на Черна гора и не се противопостави, когато Македония бе поканена на срещата на върха в Брюксел.

Самото приемане на Подгорица е безвредно, предвид това, че Черна гора не е под военна заплаха от някоя от съседките си (две от които са вече в НАТО). Това само подчертава колко ненужно и безполезно беше да ги вкарваме в Алианса. Нямам идея от къде Тръмп намира своята информация за „агресивните“ черногорци. Разширяването на Алианса в балтийския регион бе сериозна грешка, а по-нататъшното му придвижване в постсъветското пространство ще означава неминуема катастрофа. Приемането на Черна гора няма никакво значение от гледна точка на подобряване на сигурността. Членството в НАТО трябва да бъде отпускано на базата на това, какво новите членки могат да предложат на Алианса, а не като награда за политически реформи, или защото някой е разрешил споровете със свой съсед.

Всеки кръг на разширение на НАТО се случва без истински дебат и когато в последствие станат ясни потенциалните рискове и цената на приемането на новите членки, вече е прекалено късно да бъде отменено зле обмисленото разширение без да се подкопае цялостната структура на Алианса. Атлантиците отхвърлят опасенията относно разширяването преди то да се е случило и когато предвидените проблеми станат реалност, те казват: „Е, вече няма какво да направим за това“. Приемането на Черна гора и Македония в НАТО не предполага да се замесим във война в скоро време, но няма да направи Алианса по-силен, или по-безопасен. Въпросът, който трябва да бъде зададен преди да бъдат добавени нови страни-членки е прост: „Това прави ли САЩ и техните съюзници по-сигурни?“ Ако отговорът е не, или ако приемането на нови членки прави Алианса по-малко стабилен, тази страна не трябва да бъде присъединявана. Съгласно този стандарт, Черна гора не трябваше да бъде приемана, Македония не трябва да бъде канена, а за Грузия и Украйна не трябва изобщо да се мисли.

При липсата на истински дебат по всеки от тези въпроси, зомби политиката за експанзия на НАТО продължава да се клатушка напред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.