НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Между 15 000 и 18 000 души са посетили Бачковския манастир на големия християнски празник Успение Богородично

Пловдив: Между 15 000 и 18 000 души са посетили Бачковския манастир на големия християнски празник Успение Богородично

16 Август 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Между 15 000 и 18 000 души са посетили Бачковския манастир на големия християнски празник Успение Богородично. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Ивайло Мирчев, експерт в Общинско предприятие „Туризъм“ в Асеновград, позовавайки се на данните на манастирското ръководство.
„Месеците август и септември имат своя особен знак в туристическата карта на Асеновград поради няколко логични и обективни причини. На първо място това е големия християнски празник Успение Богородично. Най-големият манастир в нашия регион, втори по големина в България след Рилския манастир и най-посещаван в България, а именно Бачковския манастир е притегателен център за десетки хиляди християни от България и целия православен свят. Средно между 500 000 и 800 000 поклонника годишно посещават светата обител, което е наистина впечатляващо“, коментира Ивайло Мирчев. Той посочи, че след по-малко от месец предстои още един голям християнски празник – Въздвижение на Светия кръст Господен или Кръстовден, който пък е манастирски празник на манастира „Св. Троица“ в Кръстова гора. „Това е още едно събитие, което събира над 10 000 поклонници от цяла България“, добави експертът от Оп „Туризъм“ в Асеновград.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Емилиян,  храм „Свети Николай Чудотворец“-Бургас: Света Богородица била на Eлeонската планина, когато свети Архангел Гавраил й възвестил, че след 3 дни трябва да напусне земния живот

Отец Емилиян, храм „Свети Николай Чудотворец“-Бургас: Света Богородица била на Eлeонската планина, когато свети Архангел Гавраил й възвестил, че след 3 дни трябва да напусне земния живот

15 Август 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Бургас. Света Богородица била на Eлeонската планина, когато й се явил свети Архангел Гавраил и й възвестил, че след 3 дни трябва да напусне земния живот. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Емилиян от храм „Свети Николай Чудотворец“ в комплекс „Меден рудник“. По думите му тогава тя била на 64 години. Заедно с новината свети Архангел Гавраил й подарил и палмово клонче от Рая. Казал й, че трябва да го носят пред ковчега й до гроба. Света Богородица разказала това на всички и новината бързо се разпространила. Всички апостоли дошли в Йерусалим при нея да получат благословението й.
„Тя ги увещавала, че това е радостен момент, защото тя отива при Небесния цар. Наредила дома й да се украси като за празник, наредили много свещи и запалили тамян. На третия ден легнала на одъра, а светите апостоли пеели псалми. Изведнъж покривът се отворил и цялата стая се изпълнила със светлина, която засенчила светлината от свещите. Всички видели, че се явява сам Господ Исус Христос с множество ангели. Той поема душата й, а един митрополит по-късно казва: „Както Девата носеше на ръцете си Христос във времето на неговото земно младенчество, така в отплата Синът Божи понесе нейната душа на ръцете си в началото на нейния небесен живот“, разказа още отец Емилиян.
Той допълни, че тялото й било занесено заедно с одъра, по нейна заръка, в село Гетсимания, където били погребани нейните родители. Гробът й бил запечатан с голям камък.
След три дни дошъл и апостол Тома, който не могъл да присъства по-рано. Те отворили гроба й, за да се сбогува, и го видели празен. Там били само плащеницата и повивките й.
Веселина НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Раздадоха курбан в село Полето

Благоевград: Раздадоха курбан в село Полето

15 Август 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Симитли. В село Полето днес в почти всяка къща има курбан, който е постен, защото е сряд. Затова традицията повелява цялото село да се стече с приготвените постни гозби около параклиса, а отец Величко и отец Евгений ги осветиха. Това съобщиха от пресцентъра на Община Симитли. Всеки раздава от своя курбан на другите и се прибира вкъщи, където го очакват гости. Всички семейства се събраха на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото.
Параклисът е граден преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни хора от село Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото, за да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това те върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена, а на поляните на входа на селото съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.
Всяка година на 15-ти август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве. Общинският кмет Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметът на село Полето Иван Манчев запалиха свещица за здраве на Голяма Богородица и споделиха празника с местните жители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свещеноиконом Тодор Хаджиев: Църквата „Св. Богородица” в Пловдив, днес - Катедрален храм „Успение Богородично”, изиграва изключителна роля в църковните борби за независимост

Свещеноиконом Тодор Хаджиев: Църквата „Св. Богородица” в Пловдив, днес - Катедрален храм „Успение Богородично”, изиграва изключителна роля в църковните борби за независимост

15 Август 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Църквата „Св. Богородица” в Пловдив, днес - Катедрален храм „Успение Богородично”, изиграва изключително важна роля по време на църковните борби за независимост. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив свещеноиконом Тодор Хаджиев, председател на храма. На 25 декември 1859 г., в деня на Рождество Христово, тогавашният Пловдивски митрополит Паисий, заедно с поп Златан, председател на храма, отслужили тържествена Света Литургия, за първи път на български език. Това било първото голямо постижение на българите от Пловдив в борбата за църковна независимост. След службата митрополитът официално оповестил, че неговото паство се отрича от Цариградския патриарх, поради което избухнал скандал в града, а митрополит Паисий бил заточен на Света Гора, после - в Чанаккале, и накрая - на остров Халки.
На 30 април 1871 г. бил проведен Първият църковно-народен събор в Цариград, на който, освен 60 свещеници, участвали и 200 миряни. Изпратена била и делегация до Високата порта с официални искания за църковна независимост и тогава бил подписан акт за отделянето на Пловдивската епархия от Цариградската патриаршия. През 1870 г. бил издаден султански ферман за учредяване на Българската екзархия, с което Високата порта официално признала автономията на Българската църква, а оттам - и на българската нация. През 1872 г. в катедралния храм в град Пловдив бил посрещнат първият пловдивски екзархийски митрополит Панарет. Така в Пловдив до 1906 г. съществували две митрополии – гръцка, при старата митрополитска църква „Света Марина”, и българска – при църквата „Света Богородица”.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Стотици жители на града се помолиха пред иконата на света Богородица в катедралния храм „Св. Димитър“

Видин: Стотици жители на града се помолиха пред иконата на света Богородица в катедралния храм „Св. Димитър“

15 Август 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Видин. Стотици жители на Видин се помолиха пред иконата на света Богородица в катедралния храм „Св. Димитър“ на празника Успение Богородично, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Опашка от вярващи се изви пред иконата на sвета Богородица, като хората чакаха повече от половин час за да се помолят пред нея. От сутринта не спира потока от хора, които влизат в църквата, за да запалят свещ на празника.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архиерейският наместник на Карловска духовна околия отец Марко: Карловската църква „Света Богородица“ е предпочитана от жителите за всякакви щастливи събития

Архиерейският наместник на Карловска духовна околия отец Марко: Карловската църква „Света Богородица“ е предпочитана от жителите за всякакви щастливи събития

15 Август 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Карлово. Карловската църква „Света Богородица“ е предпочитана от жителите за всякакви щастливи събития. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив архиерейският наместник на Карловска духовна околия отец Марко Марков. „Четири години певец и дякон там е бил Игнатий – Васил Левски“, каза още отец Марко. Църквата е построена през 1851 година от майстори от Брацигово и Карлово, а изтъкнати зографи от Банско, Трявна и Самоков рисуват иконите на храма. Камбанарията е построена 1897 година и е висока 25 метра. „Храмът е наследник на стара, вкопана в земята църква със същото име, която изгаря при пожар през 1813 година“, каза още отец Марко. По думите му, църквата „Света Богородица” е тържествено осветена на 18 май 1858 година, а в момента е национален паметник на културата.
Другият емблематичен храм за жителите на Карлово е „Свети Николай“. Той е най-голямата църква в Карловско. „Храмът е изрисуван от Станислав Доспевски и Иван Зографски“, каза още отец Марко. Църквата е свързана с историята на Карлово в периода на „Страшното“. „Там е основан Първия градски съвет, който цели да възстанови града след този унищожителен период“, каза още отец Марко. В двора на църквата “Св. Николай” се намира и гробът на Гина Кунчева, майката на Апостола на Свободата Васил Левски.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Иванов, Исторически музей - Клисура: Клисурци пазят иконата на Света Богородица, с която са търсили спасение по време на Априлското въстание

Стоян Иванов, Исторически музей - Клисура: Клисурци пазят иконата на Света Богородица, с която са търсили спасение по време на Априлското въстание

15 Август 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Клисурци пазят иконата на Света Богородица, с която са търсили спасение по време на Априлското въстание. Светинята се съхранява в Историческия музей в града. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив директорът на музея Стоян Иванов в Клисура. „Оцелелите са вярвали, че именно Божията майка им е помогнала да се спасят от башибозука“, каза още Иванов. По думите му, не случайно църквата, която клисурци построяват след освобождението носи името Света Богородица.
„Клисура е единственият град, който е разрушен до основи по време на Априлското въстание, затова и са малко ценностите от този период“, каза още директорът на Историческия музей в града. По думите му, подобна е ситуацията и с черешовата артилерия, с която клисурци се отбраняват по време на въстанието. „Черешовите топчета са гърмели веднъж, след което са се пръскали, но има информация, че едно от тях е гръмнало три пъти и то при едни от най-тежките боеве при втората атака на Тосун бей“, каза още Стоян Иванов. По думите му, в наши дни в нито един музей в България няма запазено черешово топче от Априлското въстание. Музеят пази и камбаната, с която е обявено Априлското въстание.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит взе участие в Тържествената света литургия в Троянския манастир по повод Успение Богородично

Патриарх Неофит взе участие в Тържествената света литургия в Троянския манастир по повод Успение Богородично

15 Август 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Троян. „В днешния ден Пресветата Дева показва на всички нас изпълнението на онова, към което сме призвани и ние – кръстените в името на нейния божествен Син. С края на своя земен живот тя ни сочи онова, което трябва да бъде и лична съдба на всеки от нас, които изповядваме Христа Спасителя, които живеем в Неговата Църква и според силите си се движим по посочения ни от Него тесен път към спасението”, каза в словото си Светейшият патриарх Неофит след края на тържествената св. Литургия, в която той взе молитвено участие в Троянската св. обител, съобщиха от Светия Синод.
Молитвено съучастваха и стотици православни християни от цялата страна. В ранната утрин бе извършена полунощница и литийно шествие с плащаницата, на която е изобразен празникът Успение Богородично.
Тайнството Евхаристия предстоя Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и съслужи с Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, братя от манастира, свещ. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещеници и дякони от столицата.
В края на богослужението Негово Светейшество се обърна със слово към събралото се множество. В словото си той каза, че „както животът на Божията майка е образец и пример за живота на всекиго от нас, така и нейното славно Успение е онзи славен завършек на всеки християнски живот и онзи свят венец, който Всеблагият и човеколюбив Бог иска да бъде завършек и увенчаване и на всеки от нас. Защото, както свидетелства апостолът, сега, когато сме освободени от греха и сме станали Божии раби, плодът от нашия живот трябва да е „светост, а краят - живот вечен”, каза още той.
„Радостен съм в този светъл празничен ден да бъда в скъпата на сърцето ми Троянска света обител, в която започна някога монашеският ми път и в която сам съм почувствал силата на божествената благодат под Покрова на Божията майка. Нека по нейните свети молитви и нейното усърдно небесно застъпничество за всеки, който е поел по нелекия, но спасителен монашески път, Бог щедро да благоволи над това свято място и да укрепва подвизаващите се в него братя, а за всички благочестиви поклонници, стичащи се тук, Троянският манастир всякога да бъде място за утеха и укрепване в християнския живот и подвиг, за благословение и духовна радост”, добави още Негово Светейшество.
По време на тържественото богослужение, манастирът посети и министър-председателят Бойко Борисов, който видя реновираното и реставрирано старо крило на света обител.
По традиция бе извършено и литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка - Троеручица, в което се включиха стотици православни християни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Село Сестримо отбелязва на Успение Богородично своя празник

Пазарджик: Село Сестримо отбелязва на Успение Богородично своя празник

15 Август 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Село Сестримо отбелязва на Успение Богородично своя празник, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик кметът на беловското село Стефан Джамов. Той обясни, че на този празник във всяка къща се пече агне, посрещат се гости, на площада се правят традиционните народни борби, следвани от народно веселие. „Всички се събираме на площада в центъра на село Сестримо, който е голям. Някога хората са излизали над селото на поляните, но сега са избрали да празнуват в центъра“, коментира Джамов. Той допълни, че над Сестримо има три параклиса. Единият носи името на Свети Георги, другият е Света Богородица. „Този параклис съществува още от заселването на Сестримо. Първоначално е бил дъсчен, но после е построен с тухли. Третият параклис носи името на Света Троица“, уточни Джамов. Той каза също, че днешният празник е по-известен в Сестримо с името Голяма Богородица.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Многолюден беше празникът Успение Богородично в храм „Св. Три Светители“

Шумен: Многолюден беше празникът Успение Богородично в храм „Св. Три Светители“

15 Август 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Шумен. Многолюден беше празникът Успение Богородично в храм „Св. Три Светители“ в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Десетки хора участваха в тържественото богослужение, въпреки работния ден. Пред иконите на Пресвета Богородица се образуваха опашки от хора, търсещи застъпничеството на Божията Майка пред нейния Син и наш Господ – Исус Христос. Здраве и мир - за това се помолиха присъстващите. Множество християни приеха свето причастие в края на Богородичния пост. В храма бяха извършени и няколко кръщавки.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов присъства на храмовия празник на свищовския манастир „Покров Богородичен“

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов присъства на храмовия празник на свищовския манастир „Покров Богородичен“

15 Август 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Свищов. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов почете храмовия празник на свищовския манастир „Покров Богородичен“. Заедно с кмета на Свищов Генчо Генчев, кмета на Велико Търново Даниел Панов и председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, той присъства на празничната литургия, отслужена от Отец Христо. За днешния празник в светата обител се стекоха стотици миряни от цялата община. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Към манастира „Покров Богородичен“ никога досега не е имало асфалтова улица, но пътят до храма вече е нов и асфалтиран, благодарение на отпуснати от правителството на Бойко Борисов средства. За втора поредна година пък светата обител получава от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет транш за неотложни ремонти.
В знак на уважение и признателност игуменът отец Христо поднесе на Цветан Цветанов три специално писани и осветени икони. Копие на чудотворното изображение на Богородица, което се пази в свищовския манастир, е дар за премиера Бойко Борисов.
Като подарък за Цветанов духовниците са избрали икона на Свети Йоан Предтеча. Лично от свищовския кмет за Цветанов пък е специално изработена от етърски майстор голяма икона на Света Богородица Йерусалимска. Градоначалникът Генчо Генчев обясни, че иконата е рисувана половин година, а за основа е избрано крушово дърво.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе трогнат от жеста и пожела светинята да остане в свищовския манастир, където силата й ще бъде още по-голяма. Жестът му бе посрещнат с аплодисменти от намиращите се в храма миряни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 16 000 души от града празнуват имен ден на Успение Богородично

Пловдив: Над 16 000 души от града празнуват имен ден на Успение Богородично

15 Август 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 16 000 души от град Пловдив празнуват имен ден на Успение Богородично. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО). Над 10 000 са жените с име Мария, които днес празнуват своя имен ден. Значително по-малко са представителите на нежния пол, носещи имената Мариана, Марияна, Мариела и Мариета. Сред мъжете най-много са празнуващите, които носят имената Марин, Мариан и Мариян. Близо 300 са мъжете с име Марио, които днес също празнуват своя имен ден.
Днес Православната църква чества Успението на Пресветата Божия Майка – Голяма Богородица. Според Светото писание, това е денят, в който Божията Майка напуска земния живот и отива при сина си.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Църквата „Света Богородица“ в село Паталеница отбелязва храмовия си празник

Пазарджик: Църквата „Света Богородица“ в село Паталеница отбелязва храмовия си празник

15 Август 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Църквата „Света Богородица“, разположена в старото село Баткун, което вече е обединено с пазарджишкото село Паталеница, отбелязва днес своят храмов празник. Това каза за Радио „Фокус“ - Пазарджик Ангел Налбатски, кмет на населеното място. Той добави, че празничната Литургия се е извършила още рано в сутрешните часове на деня, а след това е раздаден курбан за здраве. Много вярващи се събират в този ден, за да запалят свещ и да се помолят за късмет и здраве в семейството. „Църквата в бившето село Баткун е построена през 1892 г., на мястото на стар параклис. Тя е еднокорабна, висока, невкопана в земята, защото е строена след Освобождението и има балкон в западната си част. Църковният иконостас е дървен, без дърворезби, с два реда икони, рисувани предимно в края на ХІХ век“, каза Налбатски и допълни, че празникът ще продължи и във вечерните часове с много песни, танци и забавления.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С тържествена Света литургия и водосвет в храм „Успение на Св. Богородица“ в Шипка бе поставено началото на Богородични празници 2018

Стара Загора: С тържествена Света литургия и водосвет в храм „Успение на Св. Богородица“ в Шипка бе поставено началото на Богородични празници 2018

15 Август 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Шипка. С тържествена Света литургия и водосвет в храм „Успение на Св. Богородица“ в Шипка бе поставено началото на Богородични празници 2018 г., предаде кореспондент на Радио „Фокус“. В рамките на четиридневна програма ще се състоят концерти, премиери на книги, демонстрации, ще бъдат открити изложби.
В Етнографски музей ,,Чирпанлиева къща“ от 18.00 часа ще бъде открита изложба ,,Шипка в сърцата ни“. В четвъртък в рамките на програмата ще бъде направена демонстрация за изработване на сапун от билки и цветя в Работилница по сапунджийство. Вечерта в салона на НЧ „Светлина“ ще се състои детска театрална вечер.
В петъчния ден на 17 август пред Храм – паметник „Рождество Христово“
ще бъде поставено началото на Екопоход „По пътеката на здравето“, а вечерта
в Галерията на читалището ще бъдат представени книги на Георги Георгиев. Гост на вечерта ще бъде проф. Емилия Друмева.
В съботния ден 18 август е кулминацията на празнините прояви, когато пред кметството ще бъдат осветени празничен курбан и традиционните обредните хлябове, ще бъде представен спектакълът „Сказание за меча на Багатур“ на Прабългарска школа „Багатур“. Поредицата от събития ще приключи с музикален концерт – спектакъл „Шипка пее и танцува“.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Стотици граждани се събраха в църквата „Успение богородично“ в кв. „Изток“, за да почетат празника Голяма Богородица

Перник: Стотици граждани се събраха в църквата „Успение богородично“ в кв. „Изток“, за да почетат празника Голяма Богородица

15 Август 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Перник. Стотици граждани се събраха в църквата „Успение богородично“ в кв. „Изток“, за да почетат празника Голяма Богородица. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. В двора на храма се бяха събрали стотици жители и гости да почетат Успението на Божията майка. Празничният ден започна с отслужване на тържествена света Литургия. На нея присъстваха кметът Вяра Церовска и екипът ѝ, народният представител Красимир Велчев, кметът на населеното място Емил Костадинов, областният управител и стотици миряни.
По традиция беше осветен и раздаден курбан за благополучието на перничани. Тази година имаше два курбана от риба и боб.
„Нека да бъдем здрави и благословени. Във всеки дом да има блага дума, доброта и силна вяра, да бъде изпълнен с щастие и любов. Честит имен ден и на всички, които празнуват днес! Бъдете верни на себе си и Богородица да ви пази и закриля“, пожела кметът Вяра Церовска.
Празнично приветствие към присъстващите отправи кметът на квартал „Изток“ инж. Емил Костадинов. Той също пожела здраве, мъдрост и благоденствие и поздрави всички именици.
Празничната програма продължи с изпълненията на прекрасната народната певица Валерия Момчилова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Знеполският епископ Арсений: Примерът на Света Богородица трябва да ни води и днес, той трябва да е идеал за човешкия ни живот

Знеполският епископ Арсений: Примерът на Света Богородица трябва да ни води и днес, той трябва да е идеал за човешкия ни живот

15 Август 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Света Богородица, със своя живот, е велик пример за съвременния човек. Това каза в словото си след тържественото богослужение за празника Успение Богородично в едноименния храм в Пловдив епископ Арсений, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. След като разказа свещеното предание за успението на Света Богородица, което светата Църква преподава векове наред и което е запазено и до днес за установяването на този празник като един от най-големите Богородични празници, той призова християните да следват нейния пример за смирение и чистота. Епископ Арсений изтъкна как примерът на Света Богородица трябва да ни води и днес, той трябва да е идеал за човешкия ни живот. „Днес огромно въздействие върху хората оказват филмите, телевизионните програми, интернет, в които скандалът е по-голям от мъдростта“, каза Арсений. „Опитите да се докопаш до истината и да побеждаваш противника си със скандали са лоши примери, които влияят на нашето общество и развалят хората”, каза още знеполският епископ. „Затова е важно да знаем как Божията майка се е отнасяла с околните, което е велик пример на общуване между хората“, добави Арсений.
Той призова хората да бъдат по-смирени и мъдри, за да строят правилни взаимоотношения, да контролират своите думи, за да може те никого да не огорчават, да не обиждат, да не нараняват и да не убиват.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Пет църкви, един манастир и няколко параклиса от областта отбелязват храмов празник на Успение Богородично

Благоевград: Пет църкви, един манастир и няколко параклиса от областта отбелязват храмов празник на Успение Богородично

15 Август 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пет църкви, един манастир и няколко параклиса в област Благоевград отбелязват храмов празник на Успение Богородично, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Църквите, носещи името „Успение Богородично“ се намират в градовете Гоце Делчев, Банско и Петрич и селата Делчево и Бело Поле. В село Баничан се намира Баничанският манастир „Успение Богородично“, а в община Симитли и по-специално в селата Брежани, Горно Ораново, Полето и Мечкул има изградени параклиси с името „Успение Богородично“.
Църквата „Успение Богородично“, разположена в гробищния парк на Банско, е най-старият храм в областта, носещ името „Успение Богородично“. Сегашният си облик църквата придобива във втората половина на ХVІІІ в., когато е изпълнявала функциите на енорийски храм на населеното място. Църквата е изградена върху основите на средновековна българска църква. Голямо богатство на храма е неговия иконостас, изпълнен с ажурна дърворезба. Неговият майстор е анонимен, но се предполага, че е дело на марангози от Дебърската школа. В началото на XIX в. част от иконостаса е демонтирана и изнесена зад граница, а на нейно място е поставен по-стар, вероятно принадлежал на същата църква преди.
Изключителните икони са дело на Тома Вишанов-Молера, основоположника на Банската художествена школа. За съжаление на 7 септември 1958 г. църквата е опожарена. Интересен факт е, че при пожара църквата се е самоизгасила, и въпреки че е изгорял кръста и голяма част от иконостаса, две икони са останали непокътнати, това са иконите на св. Иван Рилски и Света Богородица.
Възрожденската черква „Успение Богородично“ в центъра на град Гоце Делчев също е един от старите храмове в областта. Решение за построяването на този внушителен храм в махалата Варош се взема още през 20-те години на XIX в., тъй като единствената по онова време действаща черква в града – „Събор на св. архангели Михаил и Гавраил“ не успява да покрие всички нужди на нарастващата българска християнска общност в Неврокоп. Позволението за строеж е дадено през 1830 г., а градежът започва в 1833 г., но скоро е прекъснат поради разразила се в града чумна епидемия. След нейното преминаване строителството е подновено. Храмът е осветен в 1838 г., но довършителни работи продължават до 1841 г.
В неврокопското село Делчево се намира храм „Успение Богоридчно“, обявен за паметник на култура. Църквата е строена през 1838 г. Иконостасът е рисуван с 10 сцени от Шестоднева, изобразени върху подиконните пана през XIX век. Царските двери са от края на XVI – XVII век, а иконите – 66 на брой от XIX век.
През 1857 година в Мартин махала в Петрич също е изграден храм „Успение Богородично“. Ктитори на храма са Филчо Чавеев, Анго Василиев, Димитър Великов, Стоян Папазов, Георги Урумов и други. Църквата почти напълно изгаря на 17 ноември 1987 година. Унищожен е иконостасът с всички икони, стенописите в наоса и покрива. Оцеляват само външните стенописите и тези в притвора. Впоследствие храмът е основно обновен.
Най-новата църква „Успение Богородично“ се намира в благоевградското село Бело поле. Храмът е открит през 2010 година и от тогава всяка година на днешния ден там се събират хиляди миряна от общината.
Единственият манастир, носещ името „Успение Богородично“, е разположен над село Баничан, на 6 км от Гоце Делчев, възстановен е върху останките на древен манастир.
В симитлийска община са изградени параклиси в селата Горно Ораново, Полето, Мечкул и Брежани. За жителите на Брежани празника днес е особено специален, защото художникът от село Черниче Николай Кашев възстанови стенописите на параклиса, които са били унищожени почти на 100%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнихме обещаното в Троянския манастир, ще продължим да помагаме на Светата църква

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнихме обещаното в Троянския манастир, ще продължим да помагаме на Светата църква

15 Август 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Троян. Каквото обещахме миналата година, го изпълнихме. Антимовото крило е направено, както трябва. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението му в Троянския манастир, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът разгледа древното Антимово крило, което беше ремонтирано и реставрирано с отпуснатите от правителството 500 000 лева. „Ще продължим с повече усърдие да изграждаме и да помагаме на Светата църква“, каза още министър-председателят и честити на всички църковния празник Успение на Пресвета Богородица. Премиерът допълни, че правителството помага и на общините, като даде пример с Троян. „По никакъв начин не съм делил нито кметовете, нито градовете, нито гражданите“, категоричен беше Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 15 са църквите в областта, които носят името на Богородица

Пазарджик: 15 са църквите в областта, които носят името на Богородица

15 Август 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. 15 са църквите в област Пазарджик, които носят името на Божията Майка, сочи справка в Националния регистър на храмовете в България. Най-голямата и най-посещавана от тях е катедралната църква „Успение на Пресвета Богородица” в Пазарджик. Тя е най-старият християнски храм в Пазарджик и един от символите на града. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение. Храмове, носещи името на Божията Майка, има и в градовете Панагюрище, Батак, Велинград и Пещера. Някои от тях отбелязват храмовия си празник на 8 септември, когато е Рождество на Пресвета Богородица. Църквите в селата Баткун, Бошуля, Ветрен дол, Калугерово, Огняново, Паталеница, Семчиново, Попинци, Цар Асен и Фотиново също носят името на Богородица и в повечето от тези населени места днес освен храмов има и селски празник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жителите и гостите на село Бело поле почитат храмовият празник на църквата „Успение на Пресвета Богородица“

Благоевград: Жителите и гостите на село Бело поле почитат храмовият празник на църквата „Успение на Пресвета Богородица“

15 Август 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Жителите и гостите на село Бело поле почитат храмовият празник на „Успение на Пресвета Богородица“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на населеното място Иван Стойчев. „Храмът „Успение на Пресвета Богородица“ в селото край река Струма е от най-новите в района. През 2004 г. е направена първата копка. Това беше на 18 юли, а на 4 август същата година положихме основния камък и започнахме строителството. През 2010 г. нашата черква беше открита, а през 2015 г. беше тържествено осветена“, каза Иван Стойчев. По думите му черквата вече е изцяло изографисана, а дворното пространство е прекрасно. „Монтирано е и електронно устройство за биене на четирите камбани", каза още той.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петя Банкова, етнолог: На трапезата за Голяма Богородица задължително се слага мед, тъй като светицата е покровителка на пчелите

Доц. Петя Банкова, етнолог: На трапезата за Голяма Богородица задължително се слага мед, тъй като светицата е покровителка на пчелите

15 Август 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. На трапезата за Голяма Богородица задължително се слага мед, тъй като светицата е покровителка на пчелите. Това каза етнологът доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за народните вярвания на Голяма Богородица. По думите ѝ като на всяка тържествена трапеза и на Голяма Богородица присъства най-напред хлябът, богородичните пити. „Важно е да има и грозде, което е осветено предварително в храма и се приема, че едва след този празник е добро за ядене. Ядат се плодове, диня, жито и трапезата се прекадява“, добави доц. Банкова. По думите ѝ в чест на светицата във всеки храм се отслужват тържествени литургии, а всяка жена раздава в черквата богородичните пити за здраве. „В миналото, а и до сега, на празника се организират големи селски събори. Те отбелязват и края на Богородичния пост. На тях пристигат хора от близо и далеч за да празнуват със своите близки, с които не са се виждали отдавна. Задължително е коленето на курбан, обикновено агне. Според изследванията на доц. Петко Христов върху общностните празници „За Богородица се коля женско ягне или шиле, а за св. Гьорги – мъжко, оти е мъж!“, обясни доц. Банкова.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Десетки храмове към Варненската и Великопреславска епархия отбелязват храмов празник на Голяма Богородица

Варна: Десетки храмове към Варненската и Великопреславска епархия отбелязват храмов празник на Голяма Богородица

15 Август 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Десетки храмове към Варненска и Великопреславска епархия отбелязват празника Успението на Пресветата Божия Майка – Голяма Богородица, покачва репортерска проверка на Радио „Фокус” – Варна. Един от храмовете е храм „Успение Богородично” в град Бяла. Една от най-вълнуващите легенди за църквите в града е свързана с възникването именно на Църковния храм „Успение Богородично”, именуван на един от най-светите празници на православната църква Голяма Богородица. В неговото изграждане мнозина виждат бунтът на беленци срещу османското иго. Те желаят да имат голяма, богато украсена църква, отговаряща на извисения дух на населението, стремежът му към свобода и независимост. Храмът датира от 1876 г. Най-страховитата легенда разказва, че през този ден турците изпращат войска по море. Тя трябва да разруши храмът и да не допусне неговото освещаване. Неочаквано се извива силна снежна буря, която се възприема като знак в полза на християните и турците не посмяват да слязат на брега. Обратният път на гемиите им окуражава населението. Дълги години след това, на храмовия празник се прави курбан за здраве на всички вярващи християни. Църквата „Успение Богородично” е действаща до средата на 80-те години, след което е подложена на разрушение от атмосферните условия и липсата на всякаква поддръжка от властите и населението. През месец октомври 2001 г. по идея на родолюбиви българи е създадена Фондация „Вяра, Надежда, Любов” в Бяла, като една от конкретните цели е била набиране на средства за възстановяване на разрушения Църковен храм „Успение Богородично”. През месец септември 2003 г. храмът е съборен и на негово място е построен новият.
Във Варненска околия храмов празник отбелязват още храмове в с. Ново Оряхово, с. Тополи, с. Оброчище, гр. Аксаково, гр. Бяла, с. Доброглед, с. Кракра, с. Момчилово.
За храм „Свето Успение Богородично” в село Оброчище се посочва, че историята на храма започва със заселничеството на хора от село Вайсал, намиращо се в одринска Тракия. Непосредствено след заселването на християните в Оброчище се появила горещата нужда за построяването на църква, в която вярващите да удовлетворяват религиозните си потребности и нужди. По тази причина през 1880 г. започнал строежът на църквата от местните християни, който приключил три години по-късно. В същата тази година се извършило освещаването на храма от тогавашния Варненско-Преславски митрополит Симеон, като църквата приела името „Свето Успение Богородично“ на едноименния си храм в село Вайсал. В западната част на храма са разположени два проскенитария за по-големи икони – отляво е поставена храмовата икона „Св. Успение Богородично” с постоянно горящо пред нея кандилце, а отдясно на светите Три светители св. Йоан Златоуст, св. Василий Велики и св. Григорий Богослов, първите на които, литургийните им последования се изпълняват и до днес.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архимандрит Антим: Празнични богослужения за празника Успение на Пресвета Богородица се отслужват във всички храмове от Видинската митрополия

Архимандрит Антим: Празнични богослужения за празника Успение на Пресвета Богородица се отслужват във всички храмове от Видинската митрополия

15 Август 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Видин. Празнични богослужения за християнски празник Успение на Пресвета Богородица се отслужват във всички храмове във Видинска митрополия. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин архимандрит Антим, протосингел във Видинска митрополия. Видинският владика Даниил оглави празничното богослужение за храмовия празник на църквата „Успение Богородично“ в Лом. Стотици хора са се събрали в Клисурския манастир, където се отслужва празнично богослужение от архимандрит Антим. На отклонението на пътя за манастира има патрули на Пътна полиция. „На днешният ден православната ни църква ден отбелязва смъртта на Божията майка или на успението ѝ, денят в който Дева Мария напуска земния живот и отива при сина си“, каза архимандит Антим протосингел на Видинска света митрополия. Архимандрит Антим припомни и още една подробност от успението на Света Богородица. „Свети апостол Тома не бил и на погребението на Света Богородица. След 2 дни когато се върнал настоявал да се отвори гробната пещера, където е било положено тялото на Дева Мария. Отворили пещерата, но тялото на Богородица не е било там. Дева Мария се възнесла и с тяло при Христос“, обясни архимандрит Антим. Той допълни, че след като отворили пещерата апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов се поклони пред чудотворната икона на Света Богородица в Арбанаси

Велико Търново: Кметът Даниел Панов се поклони пред чудотворната икона на Света Богородица в Арбанаси

15 Август 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Великотърновското село и архитектурен резерват Арбанаси празнува в Деня на Голяма Богородица. Още рано сутринта стотици посетители се отправиха към манастира „Свето Успение Богородично“, за да се помолят за здраве, да запалят свещ и да се поклонят пред чудотворната икона на Божията майка. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Сред тях беше и кметът на Велико Търново Даниел Панов, придружаван от народния представител от Великотърновски регион и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и от кмета на Арбанаси Тошо Кръстев. За иконата „Света Богородица Троеручица“ се смята, че притежава свръхестествена сила и помага при изцеряването на различни болести. В манастира, чийто храмов празник също е в Деня на Голяма Богородица, беше отслужена Света литургия. Празничната програма в Арбанаси продължава през целия ден. В конната база край селото се провежда държавна квалификация по прескачане на препятствия, а кметството бе арена на турнир по ускорен шах. В 18.00 часа в централния парк започват изпълненията на младите таланти от детско студио „Румина“. Кулминацията на тържествата е в 19.30 часа на централния площад, където ще бъде отслужен водосвет. В 20.00 часа започва празничният концерт на Мария и Магдалена Филатови.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 18 църкви и два манастира в областта отбелязват храмов празник на Голяма Богородица

Велико Търново: 18 църкви и два манастира в областта отбелязват храмов празник на Голяма Богородица

15 Август 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 18 църкви и два манастира от областта честват храмов празник на Голяма Богородица, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Църквите се намират във Велико Търново, Килифарево, Горна Оряховица, Долна Оряховица, Стражица, Елена и десетки села в региона. По случай днешния празник във всички тях бе отслужена света литургия. Освен това, по традиция, се раздава и курбан за здраве, а хората от своя страна даряват различни вещи на храмовете. Манастирите, които също празнуват днес са във великотърновското село Арбанаси – „Успение Богородично“ и в Свищов – „Покров на Пресвета Богородица“. Арбанашкият манастир е основан по времето на Второто българско царство. За изграждането му съдействал патриарх Евтимий по време на размирните години когато България била разделена от Шишмановци. След падането на българската столица Търново през 1393 г. манастира „Св. Богородица“ като по чудо оцелява. През първите векове на османското владичество той се запазва като заможен манастир, но по-късно запустява след постоянните набези на кърджалиите. През 17 – 18 в. Арбанашкият манастир „Св. Богородица“ е възобновен от местното население и става девически. Сегашната църква е построена през 1680 г., като в началото храмът изпълнявал ролята на енорийска църква в тази част от селото. За историята на манастира „Покров на Пресвета Богородица“ не са останали много сведения, но се предполага се, че е много стар и вероятно е построен върху древно тракийско светилище. По време на османското владичество манастира е бил разрушен. Според легендата Светата обител от била възстановен от гръцкия княз на Влашко – Кантакузин, по времето на султан Абдул Азис.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Десетки граждани се събраха в църквата „Въведение Богородично“ по повод големия християнски празник Успение Богородично

Благоевград: Десетки граждани се събраха в църквата „Въведение Богородично“ по повод големия християнски празник Успение Богородично

15 Август 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Десетки хора се събраха в църквата „Въведение Богородично“ в града по повод днешния голям празник – Успение на Пресвета Богородица, предаде репортер на Радио „Фокус’’ – Пирин. В двора на църквата хората купуват свещи и раздават питки и погачи за здраве. Няколко семейства кръщават децата си днес. В страни от храма има изнесена и маса, където някои граждани записват имената си за наричане за здраве. „Днес е един от най-хубавите християнски празници – Успение Богородично или още Голяма Богородица и трябва да го отбележим подобаващо. На 8 септември пък честваме Рождеството на света Богородица, този празник се нарича още Малка Богородица“, обясни уредникът на църквата Аделина Стефанова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Емилиян: Когато започнали гоненията на християните, Богородица отива да живее в Ефес, но после пак се връща в Йерусалим, където остава до последните си дни

Отец Емилиян: Когато започнали гоненията на християните, Богородица отива да живее в Ефес, но после пак се връща в Йерусалим, където остава до последните си дни

15 Август 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. Света Богородица обичала да посещава местата, свързани с нейния син и със земния му живот, от там произлиза и това поклонническо пътуване по светите места. Това каза за Радио „Фокус – Бургас отец Емилиян от храм „Свети Николай Чудотворец“ – Бургас. По думите му светото предание разказва, че Света Богородица след Петдесетница, когато светия дух слязъл сред апостолите, те хвърлили жребий и на всеки му се паднало да замине за различна страна, за да проповядва Христовото учение. „Света Богородица помолила и за нея на хвърлят жребии и ѝ се паднала Иверската земя и Света гора атонска. По-късно ѝ се явява в молитва свети Архангел Гавраил и ѝ казва, че не трябва да напуска Йерусалим. Така остава да живее при свети Йоан Богослов. След известно време пожелала да отиде на остров Кипър, качила се на кораб, но по време на пътуването се разразила голяма буря и корабът бил отклонен до Света гора – на Атон. Там островът бил пълен с езически храмове. Когато тя слязла от кораба, всички те са се разрушили и тя казала, че това е нейното място и започнала да се грижи за него“, каза още отец Емилиян.
Той добави, че когато започнали гоненията на християните, тя отишла да живее със свети Йоан Богослов в град Ефес, след което пак се върнала в Йерусалим и останала там до последните си дни.
„Почитта към Божията майка се увеличавала с всеки изминал ден, защото християнството се разпространявало все повече из целия свят. Юдейските първосвещеници и книжници искали тя да бъде убита, но Бог я пазел“, допълни отец Емилиян.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Празник отбелязват Катедралният храм-паметник „Св. Успение Богородично” и Старинният храм „Св. Успение Богородично”

Варна: Празник отбелязват Катедралният храм-паметник „Св. Успение Богородично” и Старинният храм „Св. Успение Богородично”

15 Август 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Празник отбелязват Катедралният храм-паметник „Св. Успение Богородично” и Старинният храм „Св. Успение Богородично“, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Негово Високопреосвещенство Варненският и Преславски митрополит Симеон започва изграждането на величествената катедрала, като през месец ноември 1879 г. е сформирана комисия, която да подготви построяването на новия храм в града. Първата задача на комисията била да определи мястото, както и да събере средства за строежа. Под председателството на митрополит Симеон комисията се събира през декември 1879 г. и определя църквата да се съгради на площада при градския часовник. През месец август 1880 г. в града пребивава княз Александър І Батенберг. Той одобрява план за стоеж на църквата по образец на Петерховския храм в Санкт Петербург, но препоръчва да се промени избраното място за храма и да се изгради на празeн терен, където има по-голям простор и храмът ще се вижда от всички страни. На 22 август 1880 г. Негово Високопреосвещенсво Варненския и Преславски митрополит Симеон и духовенството отслужват молебен и водосвет. Негово Височество Българският княз Александър I пожелава лично да направи първата копка и да положи основния камък. Строителството на митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ продължава до 1886 г. Храмът, представляващ трикорабна базилика с внушителни размери е завършен през август 1886 г. На 30 август 1886 г. е отслужена първата Божествена света Литургия. Божият дом има три престола, като северният е посветен на св. благоверен княз Александър Невски, а южният на св. Николай Мирликийски Чудотворец. През 1937 г., след кончината на митрополит Симеон, за Варненски и Преславски митрополит е избран митрополит Йосиф. През 1941-43 г. била доизградена камбанарията – висока 38 метра, и куполите до днешния си вид, било направено парното и подменена покривната конструкция. През 1989 г. на Варненската катедра е избран митрополит Кирил. През пролетта на 2000 г. обхванатите от патина медни кубета на катедралния храм са освежени и боядисани със златна боя, а през 2003 г. са реставрирани стенописите и е поставено външно осветление. На 26 декември 2012 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил във варненския катедрален храм „Успение Богородично“ е пренесена мозаечна икона на Пресвета Богородица „Геронтиса“ от манастира „Пантократор” на Света Гора Атон. В храм „Успение Богородично“ се съхранява копие на Фануиловската чудотворна икона на св. вмчк Георги от Зографския манастир на Света Гора. На 22 декември 2013 г., след кончината на митрополит Кирил, за Варненски и Великопреславски митрополит е избран митрополит Йоан от членовете на Св. Синод в пълен състав. На следващия ден, 23 декември, в катедралния храм „Успение Богородично“, Варна, той е тържествено въдворен на митрополитския престол на богоповерената му Варненска и Великопреславска епархия. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан продължава делото на своите предшественици по катедра в грижата за митрополитския катедрален храм. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан стартира кампания за набиране на дарителски средства за възстановяване на покрива на катедрален храм „Успение Богородично“, тъй като цялата покривна конструкция на храма се нуждае от основен ремонт. Дъждовната вода се просмуква в стените и унищожава стенописите на храма. Днес катедралата „Успение Богородично“ е една от най-известните постройки във Варна и се е превърнала в един от символите на града. Православните храмове са строени най-вече с дарения и доброволен труд на народа Божий.
Своя храмов празник отбелязва днес и Старинен храм „Св. Успение Богородично”, известен сред варненци като „Малката Света Богородица”. Храмът се намира в централната част на града, в така наречената гръцка махала. Историческите сведения за този храм, сочен за най-старият, действащ във Варна, са доста оскъдни. Едни от малкото извори, свързани с неговата богата история са два надписа върху каменни плочи в храма. Първата плоча е със следния надпис на гръцки език: „Устрои се този храм на пресветата наша Богородица, с помощта и разноски на всички благочестиви християни на този град през 1802 г.“ Вторият надпис е вграден над южната врата, използвана и днес като главен вход към храма. Той е със следното съдържание: „От благочестие следвам старото предание и вярвайки в удивителното чудо на Пресветата казвам, че храмът на Пресветата Божия Майка почитаемият, беше основан, когато владееше голям страх [в замяна на построеното мюсюлманско светилище въпреки мрачните, трудни и тъжни времена] изграден с трудност, скромен и вкопан в земята но възвишен с добрината и извършващ всякакви чудотворства с благочестивото прилежание на доблестните първенци несъмнен подвиг на воюващите варненци. Беше построен около 1640 година от Рождеството Христово беше възстановен по времето на пресветия митрополит на Варна г. Поликарп и на епитропа на църквата г. Йоанис Макри. През юни 1896 година.“ 
В църквата се намира и чудотворна икона на Пресвета Богородица. Съществуват множество свидетелства за чудодейно изцеление на християни, които отправят молитви към Пресвета Богородица, пред нейната чудотворна икона.
На територията на Варна има още един православен храм „Св. Успение Богородично”. Той се намира в кв. „Галата” във Варна.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Светослав Кючуков: Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, който бива почитан от всички вярващи

Отец Светослав Кючуков: Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, който бива почитан от всички вярващи

15 Август 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, който бива почитан от всички вярващи. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Светослав Кючуков, свещеник в храм „Свети Николай“ в Благоевград. Той отбеляза, че е въпрос на лично мнение и разбиране на всеки човек доколко и как да вярва в Иисус Христос. „Хубавото е, че българските традиции, които са се съхранили през вековете, винаги в себе са носели и продължават да носят православния християнски елемент. За това и голяма част от онова, което по времето на тоталитаризма ние не научихме или ни беше забранено, ни беше предадено от нашите баби и дядовци, които наистина са били благочестиви християни“, посочи отец Кючуков. Той допълни, че се надява вярата в Бог да бъде предадена и на младите поколения, като е необходимо всички ние да положим усилия за това. Според него изпитанията, които ни изпраща Господ, целят да проверят нашата вяра и силата на духа ни. По думите му не трябва да търсим във всеки пътен инцидент или загуба на човешки живот намеса от Бог, въпреки че понякога той ни проверява. „Няма как да знаем дали в една, или друга ситуация Бог тества нас. По скоро трябва да се замислим дали случващото се не се дължи на нашето нехайство“, уточни Кючуков. Той заяви, че на празници като днешния е хубаво да ходим до най-близката църква и да се помолим, защото по този начин ние засвидетелстваме пред Бог и пред Божията майка нашата вяра. На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Отец Кючуков добави, че традиционните ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнаменти, пиле каша, варено жито, царевица и тиква, като подчерта, че непременно се ядат диня и грозде.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ организира втори концерт от поредицата „Пеещо езеро“ по повод Успение на Пресвета Богородица

Добрич: Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ организира втори концерт от поредицата „Пеещо езеро“ по повод Успение на Пресвета Богородица

15 Август 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Добрич. Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ организира втори концерт от поредицата „Пеещо езеро“ по повод днешния християнски празник – Успение на Пресвета Богородица. Това съобщи Николай Нейчев, председател на читалището, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. На сцената до скейт-парка тази вечер ще се изявят изпълнители от Добрич - Стефани Маринова, Жени Тодорова, Александър Петров, Йоана Желязкова, Мартин Кръстев, Радосвета Паскова и Жанина Бонева. Ръководството на читалището отправя благодарност към своите колегите от Общинския младежки център „Захари Стоянов“, Арт център „Палитра“ и СУ „Св. Климент Охридски“ за отзивчивостта на вокалните педагози Елена Карабельова, Анелия Иванова и Милена Пеева, чиито възпитаници са младите изпълнители. Концертът ще отпразнува и новия дом на читалището, което вече ще се помещава в сградата на бившето СУ „Дора Габе“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Във всички православни храмове в града се отслужват литургии за Успението на Пресветата Божия Майка – Голяма Богородица

Варна: Във всички православни храмове в града се отслужват литургии за Успението на Пресветата Божия Майка – Голяма Богородица

15 Август 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Във всички православни храмове във Варна се отслужват литургии за Успението на Пресветата Божия Майка – Голяма Богородица, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.
Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.
Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“. В памет на явяването ѝ пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена Литургия и да се прави „въздигане на хляба“.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архимандрит Йоаникий, Черепишки манастир: Очакваме хиляди посетители за празника Успение на Пресвета Богородица

Архимандрит Йоаникий, Черепишки манастир: Очакваме хиляди посетители за празника Успение на Пресвета Богородица

15 Август 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме хиляди посетители за празника Успение на Пресвета Богородица. Това каза игуменът на Черепишкия манастир Архимандрит Йоаникий в интервю за Агенция „Фокус“. „Ще бъде приготвена чорба, тъй като е постен ден. С митрополитът и другите свещеници ще отслужим литургия – службата е голяма, с водосвет след това“, допълни той. „Посещаемостта на манастира е много висока. Все повече хора идват. Тази година е рекордна, хубаво е, че идват хора от целия свят да се кръстят“, заяви още игуменът.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бачковският манастир „Успение Богородично“ отбелязва храмовия си празник

Бачковският манастир „Успение Богородично“ отбелязва храмовия си празник

15 Август 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Бачковският манастир „Успение Богородично“ отбелязва храмовия си празник. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Пловдивската света митрополия. Хиляди богомолци посещават обителта, за да запалят свещ и да се помолят пред чудотворната икона на Божията Майка, която е на повече от 1300 години. Тържествата за храмовия празник на манастира започнаха с вечерна служба и нощно бдение. Рано тази сутрин игуменът на Бачковския манастир архимандрит Самуил отслужи молебен пред иконата на Богородица за здраве на вярващите. В 11.30 часа предстои малка почерпка в архондарика на манастира, а от 12.30 часа ще се постави началото на тържествен обяд.
Бачковският манастир „Успение на Пресвета Богородица” е основан от Великия доместик на запада и севаст Григорий Бакуриани в 1083 година, по времето на византийския император Алексий Първи Комнин. Още след основаването, в манастира е създадена и започва да действа книжовно-богословска школа. Григорий е успял да привлече в нея някои от изтъкнатите умове на времето си. За времето от основаването си до заемането на територията на манастира от турците, след падането на Пловдив в 1363 година, той очевидно е запазил независимия си статут въпреки няколкократните му преминавания ту в български, ту във византийски ръце. Българските владетели не само са го зачитали, но и надарявали. Особено значителни дарения прави цар Иван Александър през първата половина на 14 век, когато е признат за съктитор на манастира и негов портрет е изписан в манастирската Костница.
В епохата на кръстоносните походи обителта е посетена от кръстоносци, които го намират в много добро състояние - с двор, покрит с бели каменни плочи и притежаващ много икони и църковни принадлежности, богато украсени със злато, сребро и скъпоценни камъни. По време на Третия кръстоносен поход, игуменът на манастира бил отведен на среща с отседналия в Пловдив император на Свещената римска империя Фридрих Барбароса, императорът се отнесъл изключително благосклонно към отеца като го надарил богато и изпратил по живо по здраво в манастира.
След завладяването на Балканите от турците животът на манастира става много по-труден. Старите привилегии са загубени и обителта трябва да плаща данъци на османската държава. През ХVІ в. манастирът минава във вакъфа на султан Сюлейман І, което му носи някои данъчни облекчения, които му позволяват да понатрупа средства, с чиято помощ осъществява впечатляващото си преустройство в началото на следващия век. Манастирът е обект на чести грабежи, частично е разрушен. Но монасите успяват да се справят и богослужението не спира.
След падането на старата българска столица в 1393година, Бачковският манастир е мястото, където най-вероятно е заточен последният патриарх на Втората българска държава – Патриарх Евтимий.
Началото на 17 век е времето, когато на Бачковския манастир е вдъхнат нов живот, обителта е основно обновена при игумените Матей и Партений. Препостроени са из основи съборният манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица”, манастирската изба, трапезария и метохът в Асеновград. От средата на 17 век е и последното писмено свидетелство за наличието на грузински монаси в манастира.
18-ти и 19-ти век са белязани от борбите за надмощие между българи и гърци, нещо характерно впрочем и за околните селища – Пловдив, Асеновград и други. Българските монаси, независимо от затрудненото си положение, не пропускат да подкрепят нововъзникващото възрожденско просветно дело. В тефтерите е отбелязана помощта им за първото градско пловдивско българско училище „Св. св. Кирил и Методий”. През първата половина на 19 век манастирът е разширен с втори двор, за нуждите на нарасналото, след реформите в Османската империя, поклонничество. В 1836 година е построена в него третата манастирска черква – „Св. Никола”, изписана малко по-късно от Захари Зограф.
През втората половина на 19-ти век, с разрастването на борбите за възстановяване на независима българска църква, нараства и напрежението сред манастирското братство. Гръцките монаси успяват да изнесат и скрият най-старите копия на манастирския Устав, на гръцки и грузински език. Изнесени са и други книги и ценности. В края на века след учредяването на Българската екзархия съперничеството е окончателно разрешено с преминаването на Бачковския манастир в юрисдикцията на новата българска църква през 1894 година.
В Бачковския манастир са запазени и забележителни произведения на приложните изкуства – великолепни църковни утвари, обковки на ръкописни книги и други, част от които днес се съхраняват в манастирския музей, а други – в църковния историко-археологически музей в София. През 30-те години на 20-ти век в манастира са открити 103 ръкописа и 252 старопечатни книги.
Особен център на манастирския духовен живот е поклонението и почитта към Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица. Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители. Не секва потокът от поклонници, които го посещават, за да получат благословията на чудотворния образ, споделят болката си и измолят защитата му. Съществува предание, че Чудотворната икона е копие на легендарната икона на св. Богородица, нарисувана от свети апостол и евангелист Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Според народните вярвания на Успение Богородично трябва да се помогне на разкаял се грешник

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Според народните вярвания на Успение Богородично трябва да се помогне на разкаял се грешник

15 Август 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На 15 август всяка година отбелязваме народния и църковен празник, който се нарича Голяма Богородица или Успение на Божията Майка. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин проф. Костадин Динчев, български фолклорист, носител на орден „Стара планина“ втора степен и Почетен гражданин на Благоевград. В народните вярвания от този празник започва да настъпва края на лятото и с него завършва така наречения „Богородичен пост“. „Постът представлява преход от едно състояние в друго. На много места от двете страни на Струма и Места на този ден се колят курбани, които се опяват от свещеника, а в черквата е носят плодове и мед от пчелите. Раздава се богородична погача за здраве на цялото семейство и особено на малките деца, помага се на разкаял се грешник. Постът и въздържанието имат за цел своеобразно да ни пречистят. На този ден се правят и общоселски събори, край църкви и манастири носещи името на християнската Светица Майка, готвят се курбани за цялото население. Такива мероприятия се правели в село Богородица (днес Сестрино), село Кашина, село Катунци“, каза още проф. Динчев. В миналото в село Капатово в дните около Голяма Богородица жените не ходели да перат на реката, а дори и вкъщи. „Преселниците от Беломорието в село Калапот твърдят, че на този ден палели малък огън пред портите, който всички прескачали за здраве. В песните, посветени на Богородица и Христо, тя се срещала като жена – Божия Майка, която се мъчи от Игнажден до Коледа, та да се роди рожба. В песнопенията наблюдаваме едно сливане на традицията с канона, едно общуване на древните езически празници с каноничното християнство“, посочи проф. Динчев.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Андрей: Успение Богородично е най-големият празник в чест на Дева Мария, която е най-почитаното човешко същество

Отец Андрей: Успение Богородично е най-големият празник в чест на Дева Мария, която е най-почитаното човешко същество

15 Август 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Шумен. Света Богородица е най-почитаното човешко същество. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен отец Андрей, енорийски свещеник от Нови пазар. „Няма второ човешко същество, за което да са написани толкова много музика, песнопения, толкова много стихотворения или да са нарисувани толкова много икони. Църквата величае девицата Мариам като истинска Богородица, защото знае, че е родила Бог. По тази причина в песнопенията ние я възпяваме като стояща по-високо от ангелските чинове, стояща по-високо от херувимите, серафимите“, каза отец Андрей. Той посочи, че Успение Богородично е най-големият празник в чест на Дева Мария. „Църквата знае, че успението на човек, неговото отхождане от този свят, е по-важно, защото отиваш във Вечността, където не си способен вече на никаква промяна, а отиваш с товара, образно казано, който носиш“, заяви отец Андрей. По думите му Богородица ще остане завинаги символ на истинската женственост и на истинското майчинство. „Тя е символ на човешкото начало у всеки, което съчетано със силна вяра в Бога, действително върши чудеса. Божията майка ще остане завинаги тази към, която се обръщаме някак си по-интимно, по-мило, защото все пак тя е част от нашето човешко общество“, каза отец Андрей.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Десетки граждани се събраха в храм „Свето Успение Богородично” за празничната света Литургия по повод празника на града

Варна: Десетки граждани се събраха в храм „Свето Успение Богородично” за празничната света Литургия по повод празника на града

15 Август 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Десетки граждани и гости на Варна са изпълнили Катедралния храм „Свето Успение Богородично” за празничната света Литургия по повод празника на града, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Празничната Литургия, която започна в 9.00 часа тази сутрин, се отслужва от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Вярващи поднасят цветя пред иконата на Пресвета Богородица. В Катедралния храм вече се събират представители на местната власт и общественици преди тържественото начало на богатата програма за празника на града.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Атанас: Храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пазарджик е паметник на културата с национално значение и една от най-хубавите църкви в страната

Отец Атанас: Храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пазарджик е паметник на културата с национално значение и една от най-хубавите църкви в страната

15 Август 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пазарджик е паметник на културата с национално значение и една от най-хубавите църкви не само в региона, но и в страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик отец Атанас, свещеник от Пазарджик. Той обясни, че църквата е изградена през 1837 година от майстори от Пещера, а иконостасът е дело на майстори от Дебърската школа в лицето на Макрия Фръчковски, който основно работи върху иконостаса. „Художникът Станислав Доспевски е изписал голяма част от иконите в храма“, уточни отец Атанас. За изграждането на църквата има различни легенди. В тях се твърди, че местният онбашия разрешил на българите да си построят църква, но тя да бъде голяма колкото една волска кожа. Тогава пазарджишките еснафи и по-будните граждани разрязали на тънки ленти една волска кожа и с нея опасали мястото за новия строеж. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и не създавал пречки пред строителството. Иконите в църквата са от различни години, като най-старата е от 1815 година, а най-новите са от 1914 година, когато било последното изписване на църквата.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Голяма Богородица е денят на успението Божията Майка, който бележи събуждането ѝ за друг живот

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Голяма Богородица е денят на успението Божията Майка, който бележи събуждането ѝ за друг живот

15 Август 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Голяма Богородица е народното наименуване на празника Успение на Пресветата Божия Майка. Това е денят на успението Божията Майка, който бележи събуждането ѝ за друг живот. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храма „Въведение Богородично“ – Благоевград. Буквално от църковно-славянски „успение“, означава заспиване, но завинаги, в смисъл на умиране. „Целта празника да се нарича така е да се избегне негативния смисъл на думата смърт, затова ние знаем, че макар и да се нарича успение, това означава не край, а начало на нов живот - събуждане за друг живот, възкресение, успокоение на душата“, посочи Стефанова. Богородица е била на 64 години, когато ѝ се явил Архангел Михаил с палмово клонче в ръка, казвайки ѝ, че скоро Бог ще я призове. „Изпълнена с велика радост Светата Майка събрала пръсналите се по света апостоли и им съобщила новината, легнала на одъра с палмовото клонче в ръка и чакала. Сам Христос дошъл с ангелите и отнесъл душата ѝ, а тялото погребали в пещера край Йерусалим. От апостолите само Тома не успял да дойде на погребението, защото бил далеч - чак в Индия“, допълни уредникът на храм „Въведение Богородично“. „Богородица е погребана в пещера край Гетсимания, като входът е затворен с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ", отбеляза Аделина Стефанова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Митрополит Николай възглавява празничната света Златоустова литургия по случай храмовия празник на църквата „Успение Богородично”

Пловдив: Митрополит Николай възглавява празничната света Златоустова литургия по случай храмовия празник на църквата „Успение Богородично”

15 Август 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Препълнен е катедралният храм „Успение Богородично” в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Още вчера, в навечерието на храмовия празник на катедралния храм, десетки миряни бяха в храма, за да присъстват на празничната вечерня, отслужена от митрополит Николай с чина на опелото на Пресвета Богородица около плащаницата, изобразяваща успението на Божията Майка. Снощи се извърши и тържественото литийно шествие около храма с плащаницата, изобразяваща успението на Божията Майка.
Днес, когато светата Църква празнува Успението на Пресвета Богородица, митрополит Николай възглавява празничната света Златоустова литургия по случай храмовия празник в съслужение със свещеници от Пловдив.
Тържественото биене на църковните камбани извести пристигането на архиерея и той благослови множеството богомолци, деца и възрастни, дошли да се поклонят.
На тържествената света Литургия присъстват и управници на Пловдив. Песнопенията на божествената св. Литургия изпълняват певците от митрополитския хор „Св. апостол Ерм”.
Хиляди богомолци се очаква да посетят днес и Бачковския манастир „Успение Богородично“ за храмовия му празник. Хората отиват там, за да запалят свещ и да се помолят пред чудотворната икона на Божията майка, която е на над 1300 години.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Емилиян: Успение Богородично е един от 12-те Господски богородични празници, посветен на Божията майка

Отец Емилиян: Успение Богородично е един от 12-те Господски богородични празници, посветен на Божията майка

15 Август 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес е един от 12-те Господски богородични празници, посветен на Божията майка – Успение Богородично. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Емилиян от църквата „Николай Чудотворец“ в Бургас. „Счита се, че празникът е установен от Светите апостоли в най-ранни времена, а по-късно за него говорят и блажения Августин и блажения Йероним. Самият ден 15 август е установен като празник от император Маврикий, който царува от 592 до 602 г“, каза още отец Стилян. По думите му блажената кончина на Света Богородица е прославена и възпята в канони, написания от свети Козма Маюмски и свети Йоан Дамаскин.
„Още от дълбока древност част от християните свързвали празника с пост. Друга част постили преди празника Преображение Господне. Затова константинополския събор през XII век., свикан от патриарх Лука, определя всички християни да спазват определения пост от 1 до 15 август. Празникът продължава 9 дни от 15 до 23 август се отдава похвала, празнични песнопения и почит само на светото успение на пресветата майка.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Стотици хора се събраха в храм „Успение на Пресвета Богородица“ на празничната св. Литургия по повод храмовия празник на църквата

Пазарджик: Стотици хора се събраха в храм „Успение на Пресвета Богородица“ на празничната св. Литургия по повод храмовия празник на църквата

15 Август 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Стотици жители и гости на Пазарджик се събраха в храм „Успение на Пресвета Богородица“, за да запалят свещ пред иконата на Божията майка и да присъстват на Литургията по повод Успение Богородично, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Пред църквата се продават босилек и цветя, които в региона са известни с името „богородички“. Цената им е 1 лев, а на босилека – 0.50 лева. Повечето от присъстващите в храма са жени, които са дошли да се помолят пред чудотворната икона на Богородица. След приключването на богослужението в двора на църквата ще бъде раздаден курбан за здраве по повод храмовия празник на най-голямата църква в Пазарджик - „Успение на Света Богородица“.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Тържествена света Литургия се отслужва в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“

Варна: Тържествена света Литургия се отслужва в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“

15 Август 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Тържествена Архиерейска света Литургия се отслужва в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ за празника на град Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В 10.30 часа ще бъде тържествено издигнат флагът на града, след което ще започне литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Инициативите са част от програмата за Деня на Варна. За децата на сцена „Раковина“ от 10.30 часа е предвиден спектакълът „Джобни чародейства“ на Мануела Саркисян, в 11.30 часа ще се открие специално ателие за изработване на кукли, с водещ Мария Банова, а от 19.00 часа следват забавни минути с Богдан Томов. За любителите на народната музика от 17.30 часа, също на сцена „Раковина“, ще свири гайдарският оркестър „Диньо Маринов“ при НЧ „Васил Левски 1945“. От 20.00 часа е традиционният концерт на пл. „Независимост“, със солисти и оркестър на Държавната опера, под диригентството на Мартин Пантелеев. В 20.00 часа в Летния театър ще започне концерт на Михаил и Кристина Белчеви и фолклорните ансамбли „Варна“ и „Тракия“ – Пловдив. 21.00 часа е началният час на концерта в свободната зона на пристанището. В него ще се включат музикалното поп дуо „Моранди“ от Румъния, Славин Славчев и групата Julian’s Laughter, Атанас Колев, Папи Ханс, Виктория Георгиева, 100 кила, Deep Zone Project и Орлин Павлов. Около 23.20 часа ще започнат празничните илюминации.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Изложение на Богородичен хляб ще бъде представено на културния форум „Панагия” в града

Кюстендил: Изложение на Богородичен хляб ще бъде представено на културния форум „Панагия” в града

15 Август 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Изложение на Богородичен хляб ще бъде представено на културния форум „Панагия” в града. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. Празникът започва от 10.00 часа в градинката пред Обредния дом, където представители на читалища и неправителствени организации ще представят своите ритуално подредени маси. От 12.00 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие, а след това ще започне празнична програма. В рамките на празника ще бъде осветена една от трите пити, замесена на 14 август в двора на черквата „Свети Димитър” в село Драговищица. След ритуала хлябът ще бъде раздаден на присъстващите. „На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица”, каза Дима Укалска. Тази година културният форум „Панагия – Въздигане на хляба” е включен в програмата по повод Европейската година на културното наследство.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рилският манастир посреща стотици поклонници за празника Успение Богородично

Рилският манастир посреща стотици поклонници за празника Успение Богородично

15 Август 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Рилският манастир посреща стотици поклонници за празника „Успение Богородично”. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител. В деня на празника се извършва утринна служба. Светата Божествена литургия ще започне от 9.30 часа в главната манастирска черква – „Рождество Богородично”. „Това е един от най-големите празници, всички отдават почит към Света Богородица, отправяйки молитви към нея всеки със своите потребности, с надежда и с вяра, че тя ще откликне”, каза игумен Евлогий. На този ден хората носят много дарове за Божията майка. Те се оставят като знак на обич и благодарност. Хората смятат, че тя е една много голяма застъпница за тях и оставят дарове в знак на благодарност, а по този начин се показва неизразимата любов и почит. В Рилския манастир се събират много хора от почти всички краища на страната, като на самия празник обителта едва побира многобройните гости.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архимандрит Йоаникий, Черепишки манастир: Успение на Пресвета Богородица е един от най-важните християнски празници

Архимандрит Йоаникий, Черепишки манастир: Успение на Пресвета Богородица е един от най-важните християнски празници

15 Август 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Враца. Успение на Пресвета Богородица е един от най-важните християнски празници. Това каза игуменът на Черепишкия манастир Архимандрит Йоаникий в интервю за Агенция „Фокус“. „Това е успението, заспиването на Богородица – нейната физическа смърт. След Иисус Христос образът на Богородица е най-таченият от всички християни по света и не само – тя е тачена и от хора с други религии“, обясни архимандрит Йоаникий и добави, че празникът се тачи от народа от векове.
„Тук в манастира на Богородица се харизят малки деца и като станат вече за женене - на 18-20 години, те се „откупват“ от манастира, един вид като благодарност, че са израснали живи и здрави. В зависимост от това дали е момче или момиче се принася женско или мъжко животно“, каза още архимандрит Йоаникий.
Цветелин ДИМИТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С литургия и водосвет за ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Успение Богородично”

Кюстендил: С литургия и водосвет за ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Успение Богородично”

15 Август 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. С литургия и водосвет за ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Успение Богородично”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил отец Венцислав Шияков. Празничната служба започва в 09.00 часа, след което ще има и водосвет. Предвидено е освещаване на обреден хляб и отделни служби на миряни. Традиционно за празника се очакват и гости от Софийска митрополия. Църквата има над 200-годишна история. Тя е изградена през далечната 1816 година и в годините на своето съществуване се превръща в културно-просветен център и средище на борбите на кюстендилци за независима българска църква. Скоро след като е осветена, в двора ѝ е построено първото килийно училище в града.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва празнична св. Литургия по случай Голяма Богородица

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва празнична св. Литургия по случай Голяма Богородица

15 Август 2018 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В православните храмове в града се отслужва празнична св. Литургия по случай Голяма Богородица. Десетки миряни се събраха в катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново, за да запалят свещ за здраве, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. Голяма Богородица се чества както от православни, така и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.
Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“. В памет на явяването ѝ пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.
Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена Литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.
Днес имен ден празнуват всички носещи името Мария, както и тези, които са кръстени с производни от Мария имена – мъже и жени.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов: Нека в домовете ни да има мир, разбирателство и топлина, Пресвета Богородица да ни закриля и подкрепя

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов: Нека в домовете ни да има мир, разбирателство и топлина, Пресвета Богородица да ни закриля и подкрепя

15 Август 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Нека в домовете ни да има мир, разбирателство и топлина! Нека Пресвета Богородица ни закриля и подкрепя. Това се посочва в поздравителен адрес от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов. „Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Успение на Пресвета Богородица! Божията Майка е покровител на семейството, на дома, на човешките ценности. На всички именици пожелавам здраве и късмет! Честит празник!“, се посочва още в поздравителния адрес на кмета.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: С празнична св. Литургия и курбан ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Успение Богородично” в кв. „Изток”

Перник: С празнична св. Литургия и курбан ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Успение Богородично” в кв. „Изток”

15 Август 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Перник. С празнична св. Литургия и курбан ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Успение Богородично” в кв. „Изток”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. От 08.30 часа ще бъде отслужена празнична св. Литургия. В 10.00 часа ще започне освещаването на курбана. Празничната програма за жителите и гостите на квартал „Изток” ще се проведе от 10.30 часа пред църквата „Успение Богородично” с песните на Валерия Момчилова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия за храмовия празник на катедралната църква „Св. Богородица“

Пазарджик: Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия за храмовия празник на катедралната църква „Св. Богородица“

15 Август 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, ще отслужи Архиерейска света Литургия в храм „Св. Богородица“ в град Пазарджик на Пловдивска епархия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Литургията в по повод големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Началото на литургията ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.