НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бившият кмет на Сопот Веселин Личев: Изричането на груби лъжи срещу колеги от официална трибуна, не ги прави истина

Бившият кмет на Сопот Веселин Личев: Изричането на груби лъжи срещу колеги от официална трибуна, не ги прави истина

9 Август 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Изричането на груби лъжи срещу колеги от официална трибуна, не ги прави истина. С приключването на започналите проверки истината ще излезе на бял свят. Това посочва в своя позиция предишният кмет на Сопот Веселин Личев в право на отговор до медиите относно вчерашното изявление на сегашния градоначалник Деян Дойнов. Според Личев недостойното поведение на Дойнов не е изненадало никой от града. "На това му поведение се казва - игра "Ва Банк" - последен опит или предсмъртен гърч", коментира той.
"Фокус" публикува без редакторска намеса отговора на Веселин Личев:
"Разбрахме, че след ежеседмичното заседание на Министерски съвет, кметът държал да отправи похвала от трибуната към правителството, дал набързо на Премиера портрет на ЧЕСТНИЯ ЛЕВСКИ, не на ВАЗОВ, никой от Министрите не е пожелал да се срещне с него, но той въпреки всичко е настоял да се изкаже от трибуната. Предполагам, че вече лично са разбрали, че този е толкова некадърен, че ако скочи от лодка няма да уцели водата. След като изрекъл лъжите си, няколкото човека, които присъствали там останали неприятно изненадани от смешния и натегачески стил на изявлението му. На всички станало ясно, че този, отчаяно се опитва да се спаси от затвора.
Какъв всеяден зловреден политически хамелеон трябва да си, за да се изправиш и да изречеш доказаните лъжи пред високата трибуна, като им вървят проверки от АДФИ, Окръжна Прокуратура Пловдив, ДАНС, Сметна Палата, Военна прокуратура и др.
Като на всички скоро ще стане ясно, че:
1. Разполагаха с оставения 1,4 млн. лв. остатък, в плюс.
2. Имат допуснати сериозни нарушения към Къщата Музей „Иван Вазов“.
3. Некадърността им е причината за санкциите наложени от МОСВ – 3,6 млн. лв.
4. Има засечени злоупотреби и като резултат причинени щети за общината в размер на 4,1 млн. лв.
5. На път са да се осветлят злоупотребите им и щетите от незаконосъобразното разходване на цели 2,4 млн. лв.
6. Отделно са формирали 1,2 млн. лв. ненужни заеми и като резултат имаме 100% вдигане на данъците на гражданите.
Колко трябва да си душевно нечистоплътен, за да се изправиш и с лъжи да прехвърляш вината си на други пред цяла България, семейство, деца, приятели, колеги, близки и съграждани.
Ясно за всички е, че това изказване на практика се явява погребалното слово на неговата политическа кариера. Защото, ако преди около година 70 % от жителите на община Сопот искаха оставката на сегашната некомпетентна управа на спонтанен протест, то в момента техният брой надвишава 90 %.
С тези огромни злоупотреби и закононарушения СПАСЕНИЕ НЯМА! Няма голяма или малка партия, която да се самоубие с такива недостойни и некомпетентни псевдополитици!
До тук с лъжите! Всеки да си носи кръста!".Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Правителството не разделя българските общини по това кой ги управлява

Премиерът Бойко Борисов: Правителството не разделя българските общини по това кой ги управлява

9 Август 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Сливен. Правителството не разделя българските общини по това кой ги управлява. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов във връзка с твърденията на опозицията, че правителството отпуска пари само на общини, оглавявани от кметове на ПП ГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“-Сливен. Премиерът нарече твърденията, че се наливат средства само там, където управлява ГЕРБ, глупост. Борисов даде пример с кметове на БСП, които са се ползвали с пълната подкрепа на Бойко Борисов допълни, че трябва да се има предвид, че общините управлявани от кметове на БСП са значително по-малко и затова е напълно нормално те да получат по-малка част от заделените за подпомагането на местните власти средства.
Людмила ЙОРГОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Джонев, кмет на Летница: Има ново опорочаване на разпределението на средствата, но този път на европейските

Д-р Красимир Джонев, кмет на Летница: Има ново опорочаване на разпределението на средствата, но този път на европейските

8 Август 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Има ново опорочаване на разпределението на средствата, но този път на европейските. Това каза в интервю за Агениця „Фокус“ кметът на Община Летница д-р Красимир Джонев във връзка с механизма за разпределение на средствата от националния бюджет.
„Пети мандат кмет съм, видял съм много управления, много министри, но такова нещо се случва за пръв път“, каза д-р Джонев. Той обясни, че става въпрос за мярка 7.2 от Програмата за селските райони. По думите му предварителните оценки на тази мярка също сочат за политическа дискриминация. „Правилото за свързаност, когато става въпрос за класиране на улици, беше тълкувано по своеволен начин при първия прием, сега се подготвя аналогично тълкувание. При условие, че лично аз съм участвал в комитета за наблюдение и представлявам общините в този комитет, заедно с управляващия орган и общините правихме правилата, да се позволява такова тълкуване, за мен става въпрос за ново опорочаване за разпределянето този път на европейки средства“, поясни кметът на Летница. Той призова гражданите на България да бъдат заедно, да бъдат упорити и да направят територията на страната пропорционално щастлива за всички.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Джонев, кмет на Летница: Искам премиерът Борисов да ме покани на среща, за да му кажа някои неща за живота в провинцията - малките общини са загърбени

Д-р Красимир Джонев, кмет на Летница: Искам премиерът Борисов да ме покани на среща, за да му кажа някои неща за живота в провинцията - малките общини са загърбени

8 Август 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Искам премиерът Борисов да ме покани на среща, за да му кажа някои неща за живота в провинцията, защото малките общини са загърбени. Това каза в интервю за Агениця „Фокус“ кметът на Община Летница д-р Красимир Джонев във връзка с механизма за разпределение на средствата към общините от националния бюджет. „Към премиера нямам злонамерено отношение. Уважавам го, защото когато беше главен секретар на МВР с него направихме първото доброволно формирование в Община Летница. По-късно го видях, когато министър Петков го беше уволнил. Беше му тежко, защото и двата му телефона мълчаха и нямаше кой да му се обади да го наругае. Тогава той пред мен сподели, че се кани да направи партия и да направи една свястна държава. Съгласен съм, че България е по-свястна от някога, по-добро място за живеене от някога, но в същото време, г-н премиер поканете ме на лична среща при себе си. Поканете ме на едно интервю, да ви кажа някои неща за живота в провинцията. Да ви кажа, така както вие ги казвате нещата – директно. Ще ви ги кажа изключително директно, като на познат човек“, каза д-р Джонев. Той призова премиера Бойко Борисов да не гледа дали общините са малки или големи, а дали са жизнеспособни или нежизнеспособни. „Гледайте какъв ресурс генерира една община, каква икономика има. Много по-големи общини от моята да речем, имат много по-малък ресурс като бизнес. Това до голяма степен зависи от местната власт. Условията за бизнеса са изцяло в ръцете на местната власт“, посочи д-р Джонев. Той обясни, че в Община Летница ще е много по-лесно да построите фабрика, отколкото в Столична община. „Аз съм изключително достъпен, архитектът на общината ми също и всичко е прозрачно, ясно и за корупция не може да се мисли, камо ли да се говори“, допълни още д-р Джонев. Освен към премиера Бойко Борисов, кметът на Летница отправи апел и към министъра на регионалното развитие Николай Нанков: „Г-н министър, заповядайте в Летница. Елате двамата да спретнем едно състезание. Да направим с него по една стеничка, малка, от какъвто материал поиска той. Може и да я санираме и ако аз спечеля състезанието, министърът да направи околовръстния път“, посочи д-р Джонев и поясни, че казва тези думи в знак на обида.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Джонев, кмет на Летница: Критериите за разпределяне на средствата за общините са свързани с лобита, приятелства и политическа принадлежност

Д-р Красимир Джонев, кмет на Летница: Критериите за разпределяне на средствата за общините са свързани с лобита, приятелства и политическа принадлежност

8 Август 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Критериите за разпределяне на средствата за общините са свързани с лобита, приятелства и политическа принадлежност. Това каза в интервю за Агениця „Фокус“ кметът на Община Летница д-р Красимир Джонев във връзка с механизма за разпределение на средствата от националния бюджет. Той посочи, че това дори не може да се нарече критерий. „Това разбира се, не са критерии, а някакви неписани правила. Областните лидери на ГЕРБ докладват, съответно не знам кой в какъв тефтер написва, зачерква или отмята с „ок“. По отношение на децентрализацията на общините в България, д-р Джонев коментира, че този въпрос е много болен. „Едно време Американската агенция за развитие и сътрудничество беше направила една инициатива „Местно самоуправление“, която беше оглавявана от Хенри Майнъс. Тогава бях кмет и заедно с Хенри Майнъс си говорихме много за финансовата децентрализация и се опитахме да я направим. Стигнахме донякъде и на един следващ етап всичко беше игнорирано и забравено. В момента за децентрализация не може да се говори. Всичко е централизирано. Словосъчетанието „финансова децентрализация“ е забравено“, каза още д-р Джонев.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Джонев, кмет на Летница: Огромна е обидата от политиката на държавата за финансиране на регионите – обмислям да призова колегите си да напуснем НСОРБ

Д-р Красимир Джонев, кмет на Летница: Огромна е обидата от политиката на държавата за финансиране на регионите – обмислям да призова колегите си да напуснем НСОРБ

8 Август 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
София. Огромна е обидата от политиката на държавата за финансиране на регионите – обмислям да призова колегите си да напуснем НСОРБ. Това каза в интервю за Агениця „Фокус“ кметът на Община Летница д-р Красимир Джонев във връзка с механизма за разпределение на средства за общините от националния бюджет. Той уточни, че представлява Комисията по земеделие и гори, планински и селски райони в Националното сдружение на общините.
„Тази сутрин се чух с кметове на малки общини. В крайна сметка повече от 110 общини в България са с под 10 000 жители, но това не означава, че става въпрос за малко хора и малка територия. Една голяма част от тях са засегнати от политиката на държавата по отношение на финансиране на регионите. Обидата е огромна и във връзка с това обмислям вариант да призова колегите, които са обидени да напуснем НСОРБ“, каза д-р Джонев. Той поясни, че до момента не е чул реакция от НСОРБ. „Сдружението това сме всички ние – кметовете. Правилата за всички трябва да са еднакви“, подчерта още кметът на Община Летница.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деян Дойнов, кмет на Сопот: Трябва да се спрат манипулациите, че не се помага на общините, моят предшественик е вършил безчинства със стари правителства на БСП

Деян Дойнов, кмет на Сопот: Трябва да се спрат манипулациите, че не се помага на общините, моят предшественик е вършил безчинства със стари правителства на БСП

8 Август 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се спрат манипулациите, че не се помага на общините, моят предшественик е вършил безчинства със стари правителства на БСП. Това каза на брифинг в Министерски съвет кметът на Сопот Деян Дойнов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той обясни, че се е срещнал с премиера Бойко Борисов. „Благодаря, че ми беше отделено достатъчно дълго време, за да обсъдим проблемите на моята община и да търсим съвместно решаване за тях. Пред 3 години, когато станах кмет, общината ми беше в изключително тежко финансово състояние поради некадърността на моя предшественик, който е извършвал куп безумия през последните 12 години. Изразих своята благодарност, първо, за адекватната и навременна намеса на правителството и в частност на премиера Бойко Борисов за това, че многократно показаха, че Община Сопот ще я има и има своята перспектива и бъдеще“, каза Дойнов.
Той посочи, че в началото на мандата му е бил отпуснат безлихвен заем от държавата, с който е преодоляна финансовата криза. „По новия Закон за бюджета имахме възможност да се възползваме от около 80% от опрощаване на този заем. Към настоящия момент задълженията на общината са сведени до минимум, изправил съм я на крака и тя започва своя нов просперитет и разцвет“, каза още кметът на Сопот. По думите му задълженията в началото на мандата му са били около 13 млн. лв., а сега са 1,8 млн. лв.
„Нека да се спрат манипулациите и спекулациите, че не се помага на общините. Напротив, помага им се. Тези безчинства, които е вършил моят предшественик, са се вършили изцяло със стари правителства на БСП. Безспорно министър-председателят и цялото правителство помагат на общините. Сопот ще бъде град за пример“, коментира Дойнов.
Той обясни, че е бил издигнат за кмет от БСП, но в момента е независим. „БСП постъпиха с мен некоректно. Не толерирам никоя политическа сила, казвам истината такава, каквато е. Управляващите не се опитват да подкупват кметове. Никой не ме е подкупвал и не е търсил форми да ме привлича към определена политическа сила“, каза Дойнов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Има безпринципно и задкулисно финансиране на общините, кметовете на БСП не могат да се купят

Деница Златева, БСП: Има безпринципно и задкулисно финансиране на общините, кметовете на БСП не могат да се купят

8 Август 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. „Има безпринципно и задкулисно финансиране на общините. След последното постановление на МС ни се обаждат и питат колко пари искаме. Кметовете на БСП не могат да се купят! Искаме ясни критерии и механизъм за разпределяне на средствата“. Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева в сутрешния блок на BG on AIR, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя припомни, че при приемането на бюджета миналата година БСП е поискала по-големи капиталови трансфери към общините и прозрачно разпределение на допълнителните средства. „Всички сме наясно, че общините имат нужда от ремонт и реконструкция на различните видове инфраструктура, и на създаване на по-добра среда, особено в по-малките общини, които не са толкова привлекателни“, допълни Златева. Тя коментира статус на министъра на регионалното развитие във Фейсбук, в който обвинява кмета на Троян, че не признава усилията, които прави правителството по линия на европейските проекти. „Трябва да се прави разлика между национално финансиране и европейски програми. Още при програмирането на ОП „Регионално развитие“ са заложени дисбаланси - 840 млн. евро отиват за 39 големи общини, а 107 млн. евро се разпределят между 35 общини. Националното финансиране би трябвало да допълни тази необходимост, но то разделя още повече общините“, категорична е Златева. Тя подчерта, че има общини, които са били наводнени. „Нека правителството подкрепя общините, които имат нужда, но нека се прави по ясни критерии, да се включва и Националното сдружение на общините. Всички български граждани искат да живеят в привлекателни градове и села“, каза още зам.-председателят на БСП.
Златева коментира и че освен общини, ГЕРБ се опитват да си купят и народни представители. „Имаме информация от наш депутат, че му е направено предложение да напусне групата на „БСП за България“, като получи петкратна заплата, за да подкрепя правителството“, допълни тя.
Деница Златева подчерта, че БСП се финансира чрез субсидия, която благодарение на добрите резултати на последните избори е достатъчно висока, за да гарантира спокойна дейност на партията. „БСП тегли и заем, за да финансира предизборната си кампания и все още го изплащаме. Имаме и дарения, но те са официални, записани в регистъра и са заверени от Сметната палата“, посочи тя. Златева е категорична, че финансиране от Бенчо Бенчев няма. „Той е изключен от групата на БСП в Общинския съвет на Бургас“, каза още тя и уточни, че няма правен ред, по който той да бъде изваден от Общинския съвет. Златева обясни, че той е избран като гражданска квота с преференции и при следващи избори ръководството на партията ще обръща повече внимание на кандидатите в листите.
„Защо сега залавят Митьо Очите? Ако толкова дълго време са го проследявали и той участва в организирана престъпна група, защо фирмата, която е пряко свързана с него, печели толкова обществени поръчки – охранява митниците в Бургас и Ямбол, пристанището в Бургас, НОИ, социални домове?“, попита Златева. Според нея тази фирма се ползва с облагите и преференциите на властта, защото печели обществени поръчки. „Отговорите ги дължат управляващите. Разследващите органи също трябва да си свършат работата“, каза още Златева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Банско Георги Икономов: Водени от старите си нагласи да разделят обществото, БСП се опитаха да го противопоставят - този път по линия на общините

Кметът Банско Георги Икономов: Водени от старите си нагласи да разделят обществото, БСП се опитаха да го противопоставят - този път по линия на общините

8 Август 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Банско. Водени от старите си нагласи да разделят обществото, БСП се опитаха да го противопоставят, този път по линия на общините, като ги етикетираха като общини на ГЕРБ, ДПС и БСП. Това се казва в становище от кмета на Банско Георги Икономов във връзка с пресконеренцията на БСП от вчера, на която настояха за спешно заседание на Управителния съвет на НСОРБ, в което да бъде прието становище за механизма за разпределение на средствата от националния бюджет, съобщиха от пресцентъра на Община Банско.
„Фокус“ публикува целия текст на становището без редакторска намеса:
„На пресконференция, дадена на 07 август от Българската социалистическа партия, по безпардонен начин бе атакувано Решението на Министерския съвет от 1 август тази година, по силата на което се отпускат допълнителни целеви трансфери на много български общини, за финансиране на общински проекти с високо обществено значение. Както е известно, това стана възможно, благодарение на добрата работа на Правителството по отношение на събираемостта и приходите в държавната хазна. Повече от видно е, че именно този неоспорим факт силно безпокои ръководството на социалистите. Водени от старите си нагласи да разделят обществото, днес те се опитаха да го противопоставят, този път по линия на общините, като ги етикетираха като общини на ГЕРБ, ДПС и БСП.
Напомняме на участниците в пресконференцията, че българските общини принадлежат на техните граждани, все едно как гласуват и кого избират. Напомняме също, че по силата на Конституцията, те са с равни права. Налага се да напомним, че пак по силата на Конституцията, всяко българско правителство трябва да работи за просперитета на българските общини и хората, които работят, живеят и отглеждат децата си по места. Всеки успех на местната власт, подкрепян от държавната, води до подобряване на градската среда и на условията на живот на жителите. Повече от цинично е да искаш обратното, воден от сляпа ненавист заради успехите на Правителството, на местната власт, от успехите на България.
Използваме случая, от името на гражданите на Община Банско, да благодарим на БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, което със своето решение направи възможно още един проект да бъде реализиран в града. Убедени сме, че така реагират хората и в другите общини, на които са отпуснати целеви средства с Постановлението на МС, в това число и членовете на БСП в тях, на които вие, участниците в пресконференцията дължите извинение за обидното положение, в което ги поставихте, разделяйки ги на партиен принцип от съгражданите им“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Прехвърлянето на горещия картоф, който е в опозицията, цели да се омаловажи проблемът в Общинския съвет в Бургас

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Прехвърлянето на горещия картоф, който е в опозицията, цели да се омаловажи проблемът в Общинския съвет в Бургас

8 Август 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Горещият картоф, който е в опозицията цели да се прехвърли, за да се омаловажи проблемът в Общинския съвет в Бургас. Това каза кметът на Велико Търново и председател на на Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ) инж. Даниел Панов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Ние днес сме тук във връзка с постановлението, което се развяваше вчера от опозицнионната партия БСП. Смятам, че това са поредните манипулации“, заяви той.
На въпрос дали Велико Търново има своя Бенчо Бенчев кметът Даниел Панов заяви: „Не, нямаме такива проблеми. В крайна сметка виждате, че днес горещия картоф се прехвърля от едно място на друго. Не бих казал, че г-н Петър Христов, който беше разстрелян, е редил листите във Велико Търново. Той не е бил в ПП ГЕРБ. Не мога да кажа да е помагал на ПП ГЕРБ, но след като г-н Цветанов казва, значи е така. Не мисля, че трябва да свързваме случая на Бенчо Бенчев с този на Петър Христов. В момента с един горещ картоф, който е в опозицията се цели да се прехвърли, за да се омалооважи проблемът, който е в момента в Общинския съвет в Бургас да се прехвърли в местната власт с постановлението, което е излязло миналата седмица. Местната власт и бизнеса работят заедно. В крайна сметка работодател на всички граждани в една община е местния бизнес, който осигурява работа и потенциал. Но тук става въпрос за постановлението на Министерски съвет, което се разпредели в 100 общини“.
На въпрос „Варан ли е гущерът на ГЕРБ“, Панов коментира: „Това са манипулации и популизъм на БСП. Поредният такъв бих казал. Мога да се върна по времето на г-н Орешарски, когато 289 млн. бяха разпределени точно за 7 дни. Беше изчислено, че 18 проекта са разглеждани за 1 час – това е невъзможно".
По повод данните от постановленията на Министерски съвет, че от 111 млн. – 73 млн. са за ГЕРБ, а 27 млн. са за ДПС, Панов заяви: „Всеки един кмет на дадена община подготвя проекти. Точно тези 73 млн. не са 73 млн. 15 млн. от тях са дадени на Столична Община за метрото, които са включени в Държавния бюджет. 9 млн. са дадени за Европейска столица на културата – Пловдив, което също е ангажимент на държавата. Изваждайки ги от 73 млн., остават 49 млн. Най-големите Общини в България са на ГЕРБ. Какво да направим, че близо 130 кмета са на ПП ГЕРБ. БСП в изборите за местна власт не е втора политическа сила, а четвърта. Втора политическа сила са независимите кандидати, които са 44 на брой, а трета са ДПС. Аз мисля, че разпределението е правено приоритетно за належащите проблеми в българските общини“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП алармира за опити за купуване на народни представители от парламентарната ѝ група (ОБЗОР)

БСП алармира за опити за купуване на народни представители от парламентарната ѝ група (ОБЗОР)

7 Август 2018 | 21:59 | Агенция "Фокус"
София. БСП алармира за опити за купуване на народни представители от парламентарната й група. Това коментира заместник-председателят на партията Кирил Добрев по време на пресконференция. Той посочи, че се прави опит да бъдат купени народни представители от БСП. Добрев подчерта, че БСП не е за продан и не се продава.
Според него нещата не изглеждат добре, тъй като се обещават петцифрени заплати, ако депутат напусне групата на БСП, като единственият ангажимент на офертата е да се крепи правителството при вот на недоверие. „Прави се опит да бъдат платени народни представители от БСП и пряко въпроса ми е към ръководството на ПГ на ГЕРБ – правени ли са опити да се плати на народни представители от ПГ на БСП да напуснат групата си? Няма да бъде разбита БСП“, коментира Добрев и подчерта, че БСП иска промяна именно на този модел и се бори с паралелната държава, която днес има ресурс да плаща милиони и да купува депутати.
Добрев направи този коментар във връзка с питане дали от партията имат притеснения, че ГЕРБ ще им вземат кметовете, на което заместник-председателят на партията поясни, че актуални са не кметовете, а парламентарната група на партията.
Въпреки този коментар тема на пресконференцията бяха и кметовете. Добрев коментира, че докато върви скандалът с Митьо Очите в тъмното се разпределят поредните огромни порции. Той обърна внимание, че с последното си постановление кабинетът е разпредели 111 млн. лв. на определени общини, като 40 от ГЕРБ получават близо 73 млн. лв., 34 общини на ДПС и близки до ДПС получават 28 млн. лв. едва 5 общини от левицата получават някакви средства. Той изрази недоволство, че кметовете на БСП получават средства като за треторазрядна партия и изтъкна, че политическата сила е втора с тенденция да става първа.
В тази връзка кметът на община Троян Донка Михайлова заяви, че БСП настоява за спешно заседание на Управителния съвет на НСОРБ , в което да бъде прието становище за механизма за разпределение на средствата от националния бюджет. „Ние кметовете от БСП ще внесем това предложение до дни. Ще искаме публичност от страна на Министерство на финансите за критериите, по които се определят общините, които получават средства“, заяви тя.
Другият заместник-председател на партията Деница Златева допълни, че въпросното постановление, с което са разпределени средствата, е внесено на 31 юли 2018 г. в 20.00 ч. без никаква съгласуваност между отделните министерства в нарушение на Устройствения правилник на Министерски съвет.
В отговор на Михайлова регионалният министър Николай Нанков коментира, че не е очаквал кметът на Троян да запее в хора на манипулаторите. Според Нанков на пресконференцията си БСП са се опитали да внушат, че правителството на ГЕРБ лишава от финансиране общини на БСП. „Само за проекти, свързани с МРРБ, през този мандат за община Троян са договорени или изпълнени, или в процес на изпълнение проекти за над 22 000 000 лева“, обясни той. Николай Нанков допълни, че очаква да чуя от този формат и лъжа от сорта „АМ Хемус е само за членове на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП ще се движат само по горски пътеки на черен кон“.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Не съм очаквал кметът на Троян да запее в хора на манипулаторите, през този мандат за общината са договорени или изпълнени над 22 млн. лв.

Министър Николай Нанков: Не съм очаквал кметът на Троян да запее в хора на манипулаторите, през този мандат за общината са договорени или изпълнени над 22 млн. лв.

7 Август 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Не съм очаквал кметът на Троян да запее в хора на манипулаторите, през този мандат за общината са договорени или изпълнени над 22 млн. лв. Това е написал регионалният министър Николай Нанков в официалния си профил във "Фейсбук" във връзка с пресконференция на БСП, на която кметът на Община Троян Донка Михайлова отправи критики към разпределянето на националния бюджет към общините.
Агенция "Фокус" представя пълния текст от публикацията на регионалния министър:
"Извънредно от Позитано 20! Правителството на ГЕРБ лишава от финансиране общини на БСП.
Това опитаха да внушат днес на една пресконференция. И, защото имам по-пряк поглед върху общините от моя край, реших да посмятам за община Троян, управлявана от един от най-добрите кметове на БСП. И наистина, най-малко съм очаквал точно г-жа Михайлова да запее в хора на манипулаторите.
Само за проекти, свързани с МРРБ, през този мандат за община Троян са договорени или изпълнени, или в процес на изпълнение проекти за над 22 000 000 лева.
По националната програма за саниране за 5 блока – 3 107 641 лв., по ОПРР 8 договора на обща стойност 8 467 467,07 лева (читалище, 21 блока, пожарна, сграда на общината), през бюджета на АПИ вход Троян - път II-35 от км 70+911 до км 73+201 - 3 145 677 лв., пътят Добродан - Дълбок дол - път III-402 от км 26+100 до км 30+384 - 707 226 лв., възстановяване на сводов мост /Камен мост/ при км 83+225 на път II-35 349 946 лв., сключен договор за изграждане на мост над р. Бели Осъм - 2 250 000 лв. А наесен започваме и изхода на Троян, както и останалата част от път III-402, като само за пътя ремонтът възлиза на над 4 млн. лева.
В последните години на Троянския манастир са отпуснати 2 000 000 лева за реконструкция и ремонт. Нима това не допринася за атрактивността на общината?
Вече очаквам да чуя от този формат и лъжа от сорта „АМ Хемус е само за членове на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП ще се движат само по горски пътеки на черен кон“".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява за спешно заседание на Управителния съвет на  НСОРБ , в което да бъде прието становище за механизма за разпределение на средствата от националния бюджет

БСП настоява за спешно заседание на Управителния съвет на НСОРБ , в което да бъде прието становище за механизма за разпределение на средствата от националния бюджет

7 Август 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. БСП настоява за спешно заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в което да бъде прието становище за механизма за разпределение на средствата от националния бюджет. Това каза на пресконференция на БСП кметът на Община Троян и член на Националния съвет на БСП Донка Михайлова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние кметовете от БСП ще внесем това предложение до дни. Ще искаме публичност от страна на Министерство на финансите за критериите, по които се определят общините, които получават средства“, каза Михайлова.
„Ще настояваме за предоставяне на адекватни средства на тези близо 100 общини, които години наред не са получавали такива от републиканския бюджет. Считаме, че правителството дължи компенсация на над 2 млн. български граждани“, каза още Донка Михайлова.
Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев коментира: "Надявам се да сте проследили последното решение на МС, което още не е публикувано в държавен вестник и за новото разпределение на 111 млн. лв". Той отчете, че това е третото постановление за една година управление на ГЕРБ. По думите му това се случва без всякаква санкция. „От постановлението 40 общини от ГЕРБ получават близо 73 млн. лв., а 34 общини на ДПС и близки до ДПС получават 28 млн. лв. Ей така, между другото, докато вървят разни скандалчета“, каза Добрев и обърна внимание, че едва 5 общини от БСП получават някакви средства.
Заместник-председателят на БСП Деница Златева допълни, че въпросното постановление на кабинета е внесено на 31 юли 2018 г. в 20.00 ч. без никаква съгласуваност между отделните министерства в нарушение на Устройствения правилник на Министерски съвет. „В така предложения доклад на министъра на финансите се аргументират само изразходването и разпределението за средствата за Пловдив, София и за храмовете във Варна и Русе“, каза тя и поясни, че за останалите 80%, които са отпуснати по бюджетите на общини е разписано, че са предназначени за общинска улична мрежа и реализиране на редица инфраструктурни проекти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Купува ли си правителството парламентарна подкрепа за новия политически сезон

Кирил Добрев, БСП: Купува ли си правителството парламентарна подкрепа за новия политически сезон

7 Август 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Купува ли си правителството парламентарна подкрепа за новия политически сезон? Това попита заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус". Добрев разкритикува последното разпределение на пари за общините чрез постановление на Министерски съвет. Той обърна внимание, че село с 200 души получава 1 млн. лв. за асфалтиране. „Няма пари за майки, нито за социални мерки, но има пари за асфалт - в село с 200 жители. Може би като се прибират козите да не си цапат копитата. Ние от БСП с нашите представители в местната власт няма да оставим тези неща така“, посочи Добрев. Той отчете, че с три постановления този Министерски съвет е разпределил 360 млн. лв за по-малко от една година. „250 млн. са раздадени на общини на ГЕРБ“, отчете Добрев. „В този тежък за ГЕРБ момент - купува ли си правителството парламентарна подкрепа за новия политически сезон? Опитва ли една година преди местните избори да купи изборите“, попита Добрев. „Защото в тези списъци, с общини, няма нито лев за бедстващи общини, за наводнени“, каза още Добрев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.