НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: 3 от 17-те съоръжения на автомагистралите в недобро състояние в момента се ремонтират

АПИ: 3 от 17-те съоръжения на автомагистралите в недобро състояние в момента се ремонтират

16 Август 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. 3 от 17-те съоръжения състояние на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, които са в недобро състояние, в момента се ремонтират. Състоянието им е обсъдено на заседанието на Министерския съвет тази седмица. За ремонта им индикативно са необходими около 130 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).
В момента на АМ „Хемус“ се ремонтират виадуктите: „Коренишки дол“ при 36-ти км, съоръжението при 33-ти км в посока София при тунел „Витиня“ и виадукт „Потоп“ при 19-ти километър. Останалите съоръжения, които се нуждаят от ремонт са:
- Виадукт при 9-ти км на АМ „Хемус“ (в района на с. Яна);
- Виадукт при км 37+520 на АМ „Хемус“;
- Виадукт при км 37+920 на АМ „Хемус“;
- Виадукт „Разлив“ при 51-ви км на АМ „Хемус“;
- Виадукт при 13-ти км на АМ „Тракия“ (в района на Нови хан);
- Виадукт при 15-ти км на АМ „Тракия“ (в района на Нови хан);
- Виадукт при 17-ти км на АМ „Тракия“ (в района на с. Крушовица);
- Виадукт при 18-ти км на АМ „Тракия“ (в района на с. Крушовица);
- Виадукт при 20-ти км на АМ „Тракия“ (в района на с. Костадинкино);
- Виадукт при 37-ми км на АМ „Тракия“ (в района на Ихтиман);
- Виадукт при 38-ми км на АМ „Тракия“ (в района на Ихтиман);
- Пътен възел „Мухово“ при 46-ти км на АМ „Тракия“;
- Мост над р. Елешница при 89-ти км на АМ „Тракия“;
- Мост над р. Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: България ще обновява мостове след трагедията в Италия

AFP: България ще обновява мостове след трагедията в Италия

16 Август 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. България е решила да обнови повече от 200 моста след трагичното срутване на мост в италианския град Генуа, предава AFP, като се позовава на информация от правителството.
Агенцията отбелязва, че общо 211 моста, повечето от които построени пред 35-40 години, са в лошо състояние, както е заявил министърът на регионалното развитие по време на правителствено заседание в четвъртък.
„Франс прес“ цитира премиера Бойко Борисов, който е посочил, че всички те трябва да бъдат обновени и подсилени.
„Дали ще ги финансираме чрез заеми, които ще изплащаме чрез пътни такси или ще плащаме от бюджета, искам всички да бъдат обновени по същото време“, заяви Борисов пред медиите в сряда.
България, отбелязва френската агенция, е най-бедната страна в ЕС и от десетилетия получава финансова помощ от Европа, за да модернизира инфраструктурата си. „Франс прес“ коментира също, че България е четири пъти по-голяма от Белгия, но има само 777 километра магистрали, по-голямата част от които са в лошо състояние.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

130 млн. лв. са необходими за ремонт на 17 мостови съоръжения по републиканските пътища (ОБЗОР)

130 млн. лв. са необходими за ремонт на 17 мостови съоръжения по републиканските пътища (ОБЗОР)

15 Август 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Варна. По предварителни разчети 130 млн. лв. са необходими за ремонт на 17 мостови съоръжения по републиканските пътища. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов откриха рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“. Някои от мостовите съоръжения, виадукти и естакадите не са ремонтирани от 40 години, коментира премиерът Борисов. Той обясни, че е разпоредил финансиране и незабавно строителство, като вече са направени 7 обекта, а по други 5 се работи в момента. По думите му всички мостове, виадукти и съоръжения, които се правят в момента, се ремонтират из основи. Министър Николай Нанков от своя страна обеща, че в понеделник ще представи на премиера финансов разчет на необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения в тежко експлоатационно състояние по магистралите и първокласните пътища. Тогава ще бъде готов и графикът за изпълнение на ремонтните дейности. По думите на Нанков мостовете и виадуктите по магистралите се поддържат в добро експлоатационно състояние, като се прави планова поддръжка, въпреки че някои от тях не са ремонтирани от повече от 30 години. Според него в недобро експлоатационно състояние по магистралите остават 17 моста, които държавата ще ремонтира спешно. Според предварителната информация за тях са необходими около 130 млн. лв.
В отговор на въпрос министър Нанков потвърди думите на премиера Борисов, че ремонтът на част от Аспаруховия мост във Варна ще се отложи за есента заради строителството на бул. „Васил Левски“, за да не се образуват задръствания в града. Той добави, че мостът не е в критично експлоатационно състояние. Министърът напомни, че с цел осигуряване на безопасност тежкотоварните камиони не преминават по съоръженията в тежко състояние на магистрала „Хемус“, а по алтернативния път. В момента се ремонтират платната на мостовите съоръжения на АМ „Хемус“ в посока Варна на км 34 и „Коренишки дол“ на км 37, които са в тежко състояние. Денонощно се работи по долното стоене на мостовете. Според графика ремонтът на моста на км 34 трябва да приключи през пролетта, а на Коренишки дол – през октомври – ноември. Работата по останалите ще започне поетапно, каза още министърът и допълни, че предстои да се направи обследване и на моста на р. Дунав при Русе. След като завърши ремонтът на пътя за Албена, вероятно през пролетта, ще се обяви обществена поръчка за съоръжение край Игнатиево. Необходимо е да се подпише споразумение с Община Аксаково за обекта. В рехабилитацията на близо 30 км от третокласния път Старо Оряхово – Гроздьово – Провадия в област Варна са инвестирани близо 17 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“. По време на посещението край Провадия, премиерът Бойко Борисов призова българските граждани да подбират застрахователите си във връзка с фалита на четвъртия по големина застраховател у нас кипърската компания “Олимпик”. По негово нареждане Комисията за финансов надзор и министър Владислав Горанов е възложено да направят проверка, а за виновните ще има санкции. Край Варна министър-председателят съобщи още, че държавата ще задели близо 20 милиона лева за образование, наука, иновации и стипендии на младите учени. На събитието присъства и кметът на Община Долни чифлик Красимира Анастасова, която благодари на правителството. „Това е едно обещание, поето още през 2015 година. Благодаря на правителството“, каза кметът на Община Долни чифлик Красимира Анастасова. След церемонията по откриването на рехабилитирания път от Старо Оряхово до Провадия министър-председателят Бойко Борисов и министър Владислав Горанов посетиха археологическия обект „Провадия-Солницата“, който се намира на територията на „Провадсол“, филиал на „Солвей Соди“. Делегацията, в която участваха областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и кметът на Провадия Филчо Филев, се запозна с най-новите открития на археологическия екип, воден от член-кореспондент и заместник-председател на БАН проф. Васил Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов посети археологическите разкопки на обект „Провадия-Солницата“

Премиерът Бойко Борисов посети археологическите разкопки на обект „Провадия-Солницата“

15 Август 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Министър-председателят Бойко Борисов и министър Владислав Горанов посетиха археологическия обект „Провадия-Солницата“, който се намира на територията на „Провадсол“, филиал на „Солвей Соди“, след като участваха в церемония по откриването на рехабилитирания път от Старо Оряхово до Провадия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Делегацията, в която участваха областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и кметът на Провадия Филчо Филев, се запозна с най-новите открития на археологическия екип, воден от член-кореспондент и заместник-председател на БАН проф. Васил Николов.
Комплексният праисторически обект „Провадия-Солницата“ представя останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 – 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200 г. пр. Хр.). Сред основните предпоставки за това са специализираното производство на сол и успешната търговия на далечни разстояния с този жизненоважен за хората продукт. Разположен е на 6 км от Провадия, на територията на завода за разсол „Провадсол“, който подкрепя археологическите разкопки от самото начало през 2005 г. Обектът се състои от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некропол. Заема площ от около 130 дка.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Над 15,5 млн. лева са инвестирани в община Провадия през последните две години

Министър Николай Нанков: Над 15,5 млн. лева са инвестирани в община Провадия през последните две години

15 Август 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 15,5 млн. лева са инвестирани в община Провадия през последните две години. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на откриването на рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия, с финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Министър Николай Нанков посочи, че в рехабилитираните близо 30 км са инвестирани 18 млн. лева. „Това е дългоочакван път, поредният в Северна България, който реализираме този път с европейско финансиране по програма „Региони в растеж“. Част от пътя е алтернатива на автомагистрала „Черно море“ и свързва максимално бързо Провадия и морската община Долни чифлик“, допълни министър Николай Нанков.
На събитието присъства и кметът на Община Долни чифлик Красимира Анастасова, която благодари на правителството. „Това е едно обещание, поето още през 2015 година. Благодаря на правителството“, каза кметът на Община Долни чифлик Красимира Анастасова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Всички мостове виадукти и съоръжения, които се правят в момента, се ремонтират из основи

Премиерът Бойко Борисов: Всички мостове виадукти и съоръжения, които се правят в момента, се ремонтират из основи

15 Август 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Всички мостове виадукти и съоръжения, които се правят в момента, се ремонтират из основи. Това коментира пред журналисти край Провадия министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. „Искам да кажа на тези, които минават и на пръв поглед не виждат работници, че долу, в основите, се работи. На 100-120 метра има високи колони. Съблича се цялата колона, фундаментите се правят, пак се облича. Не са пипани от 40 години. Не смея да рискувам да чакам ще намерим финансиране. Колкото и пари да са необходими, мисля, че когато стане трагедията, не може да се върне животът”, обясни премиерът. По думите му водата е един от основните фактори по отношение на състоянието на съоръженията. „Не помня някой да е правил ремонти на мостовете, естакадите, виадуктите”, коментира министър-председателят. Той добави, че постоянно е имало критики към правителството, че се непрекъснато се строи и „асфалтът не се яде”. „Днес е много хубав празник, нека не го разваляме с това кой какво е казал”, посочи още той.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: 130 млн. трябват за мостове, естакади и виадукти в лошо състояние

Премиерът Бойко Борисов: 130 млн. трябват за мостове, естакади и виадукти в лошо състояние

15 Август 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Варна. 130 млн. трябват за мостове, естакади и виадукти в лошо състояние. Някои от тях не са ремонтирани от няколко десетилетия. Това съобщи край Провадия министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. „Отдавна сме направили проверка на мостовете. Разпоредих финансиране и незабавно строителство да не се чака програмата, за да не се стига до инциденти като в Италия. Защото 7 сме направили, 5 се правят. Затова са тук министрите Горанов и Нанков и ще се съвещаваме, така че още следващата седмица да вкараме всички тези места, които не са ремонтирани от 40 - 45 години”, каза още премиерът. „Празнодумците говорят всеки ден, но не са сложили една лопата бетон да ги стабилизират. Имаше проблемни участъци на „Тракия”, но всички опасни места сме направили, за да не създаваме паника. Но има други в лошо състояние”, добави Борисов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Започва спешен ремонт на още 17 мостови съоръжения по автомагистралите, които са в недобро състояние

Министър Николай Нанков: Започва спешен ремонт на още 17 мостови съоръжения по автомагистралите, които са в недобро състояние

15 Август 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Варна. Започва спешен ремонт на още 17 мостови съоръжения по автомагистралите, които са в недобро състояние. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на откриването на рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия, с финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Министър Нанков заяви, че по мостовите съоръжения всяка година се прави планова поддръжка и те се поддържат в добро експлоатационно състояние, въпреки че някои от тях не са ремонтирани повече от 30 години.
"През миналата година са осъществени 7 планови ремонта на мостови съоръжения, тази година се правят 5, но остават 17 в недобро състояние, които ще отремонтираме спешно", допълни министър Нанков. Той отбеляза, че проектите за всички мостови съоръжения, които се нуждаят от належащ ремонт, са готови. "В понеделник предстои да бъде представен и финансовият план и разчет за тези 17 мостови съоръжения, които са в тежко състояние. По проекти са нужни около 130 млн. лева. Ще започнем максимално бързо планово и тяхното отремонтиране", заяви министър Нанков. По думите му за ремонт на мостови съоръжения през тази и миналата година са инвестирани над 110 млн. лева. "Не говорим за палиативни или кризисни мерки. В България мостовите съоръжения са се поддържали и сега се поддържат още по-добре", подчерта министър Николай Нанков.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нанков ще открие рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия

Министър Нанков ще открие рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия

15 Август 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Варна. Министър Нанков ще открие рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Събитието ще се състои в 13.30 часа днес при изхода на град Провадия в посока село Бозвелийско (при входа на предприятие „Провадсол“).


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.