НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Министърът на вътрешните работи на Румъния се извини на пострадалите по време на митинга на 10 август

ТАСС: Министърът на вътрешните работи на Румъния се извини на пострадалите по време на митинга на 10 август

19 Август 2018 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Министърът на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан се извини на пострадалите по време на митинга на 10 август на пресконференция, съобщава румънската държавна агенция AGERPRES, цитирана от TACC.
"Извинявам се на всички, които пострадаха в резултат на размириците миналата седмица, както цивилни, така и военни", каза министърът.
Ръководителят на Министерството на вътрешните работи заяви, че във връзка с събитията от 10 август са образувани 21 наказателни дела, 20 души са обект на разследване, трима са арестувани. Според министъра жандармерията разкри сред демонстрантите стотици хора, които извършиха актове на насилие. "Тези хора бяха идентифицирани по време на разглеждане на видеозаписите и сега те се издирват", каза тя. Във връзка с действията на жандармерията е започнала вътрешна проверка, отбеляза Дан, и "досега са констатирани пет ситуации, които биха могли да се разглеждат като злоупотреби спрямо лица, които не са извършили актове на насилие".
"Агресивните действия на редица демонстранти доведоха до загуба на мирния характер на митинга и намесата на силите за защита на реда", подчерта Дан. "Подстрекатели са използвали първите редове на протестиращите като човешки щит, - продължи тя. - Също така, мирно протестиращи не са се отделили от агресивни елементи, така че задачата по задържането на агресивните елементи се е оказала трудна и дори невъзможна. Така мирните демонстранти са преживели последствията от действията на силите за сигурност, които са били принудени да използват сълзотворен газ.
"В резултат на инциденти по време на публичната демонстрация на 10 август са пострадали 452 лица, включително 33 полицаи, - каза ръководителят на Министерството на вътрешните работи. - 70 души са били откарани в болница, включително 14 полицаи."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AGERPRES: Стотици протестираха за пета поредна вечер в Букурещ

AGERPRES: Стотици протестираха за пета поредна вечер в Букурещ

14 Август 2018 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Стотици протестираха за пета поредна вечер в Букурещ, предава румънската национална агенция AGERPRES.
Протестът е протекъл мирно, като е имало участници от всички възрасти. Някои са дошли с децата и с домашните си любимци. Протестиращите са носили румънски и европейски знамена, използвали са свирки и вувузели, като са скандират за оставка на правителството, както и „Крадци, крадци!“, „Не искаме да бъдем нация от крадци!“, „Жандармерията защитава крадците!“
В 21:00 часа протестиращите са изпели румънския национален химн и след това са започнали да се разотиват. На Площада на победата са останали около 50 души, съобщава агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отзвукът от антиправителствените протести в Румъния в немския печат (Агенция „Фокус“)

Отзвукът от антиправителствените протести в Румъния в немския печат (Агенция „Фокус“)

13 Август 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Протестите в Румъния срещу политиката на правителството на министър-председателя Виорика Дънчила получиха силен отзвук в пресата в Германия, Австрия и Швейцария, която постави акцент върху насилието, използвано от правоприлагащите органи срещу гражданите, и върху спорността на реформите в съдебната система, планирани от управляващите в Букурещ.

В пореден материал, посветен на събитията в северната ни съседка, швейцарският ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung съобщи, че румънската военна прокуратура е призовала всички граждани да помогнат за изясняване на безредиците на Площада на победата в Букурещ от петък вечер, когато се стигна до сблъсъци между правоприлагащите органи и протестиращите срещу политиката на правителството на премиера Виорика Дънчила.
Военната прокуратура увери, че всички показания ще бъдат взети на сериозно, а на свидетелите ще бъде гарантирана защита. От редакцията коментират, че след насилието, упражнено от жандармерията при разпръскването на демонстрацията от петък, изглежда властите се опитват да възвърнат доверието на гражданите.
Още в събота, вторият ден от новата вълна на протести срещу спорната реформа в съдебната система, правителство и силите за сигурност отхвърлиха категорично твърденията за прекомерна употреба на сила от страна на правоприлагащите органи. Данните обаче са красноречиви: над 450 пострадали, 70 от които бяха настанени в болница за оказване на необходимата медицинска помощ. Съобщено бе и за ареста на 33-ма души, заподозрени в умишлено ескалиране на напрежение. Управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения в използването на „провокатори“, припомня вестникът.

Друго полулярно немскоезично издание в страната – Basler Zeitung, отдели специално внимание на инцидент, при който екип на водещата австрийска медия ORF бе нападнат от жандармерите, задействани за справяне с безредиците в Букурещ.

В Австрия, която понастоящем е председател на Съвета на Европейския съюз, събитията в Букурещ също са широко отразени. „Протестите в Румъния срещу политиката на правителството на премиера Виорика Дънчила продължиха и в неделя вечер, но този път те не бяха белязани от нови прояви на насилие от страна на правоприлагащите органи“, подчертаха от редакцията на австрийския национален ежедневник Der Standard в пореден материал за събитията в северната ни съседка, които през последните дни са една от водещите теми на пресата в страната.
Вестникът базира материала си на свой читател, предавал информация директно от мястото на протеста – Площада на победата. Отбелязва се, че демонстрацията е проведена за трета поредна вечер, в която гражданите на Румъния са излезли по улиците с искане за незабавна оставка на министър-председателя Виорика Дънчила. „Няма да си тръгнем, докато ти не си тръгнеш“ е само едно от исканията, отправени от протестиращите в Букурещ.
Изданието привежда информация, съгласно която мнозина от участниците в демонстрацията в неделя вечер са имали видими следи от насилието, упражнено срещу тях от жандармерията в хода на протеста от петък вечер. В тази връзка голяма част от хората са носели значи и плакати с надпис „Не на насилието“. По-шеговитите представителки на нежния пол са били с банери, гласящи: „Сложила съм си спирала – моля, не използвайте сълзотворен газ“.
След петъчните безредици не бе съобщено за нови инциденти между протестиращи и полиция. Гневът на румънците обаче вече не е насочен само към правителството, но и към правоприлагащите органи. Те предупреждават: „Корумпираното правителство използва своя репресивен апарат срещу собствените си граждани, достатъчно значи достатъчно, няма да се откажем. Отидете си, преди някой да е загинал“.
Der Standard не пропуска да спомене, че след бурния протест в петък броят на задействаните за гарантиране на реда жандарми е бил видимо по-малък.

Die Presse, друг водещ ежедневник в страната, публикува статия под заглавие: „Брюксел подкрепи протестиращите“, в която приведе позицията на Европейския съюз за случващото се в Румъния.

Антиправителствените протести в Румъния обаче намериха най-широк отзвук в Германия, където на практика нито едно водещо издание не пропусна да коментира събитията в страната, която се присъедини към ЕС през 2007 г.

Вестник Die Welt, един от най-авторитетните в страната, изведе на преден план притесненията на Брюксел относно това дали Румъния ще се справи с ротационното председателство на Съвета на ЕС, което ще поеме от началото на следващата година. Изданието цитира европейския комисар по правосъдието и равенство между половете Вера Йоурова, която разкритикува планираната в Румъния съдебна реформа. „Законопроектите на румънското правителство заплашват независимостта на съда и ограничават компетенциите на прокурорите. Нещо повече – те подкопават доверието на обществото в съдебната система“, предупреди чешкият политик в коментар за германския национален вестник.
Според европейския комисар „би било много полезно, ако плановете на правителството (на Румъния) за провеждане на съдебната реформа бъдат преработени". Йоурова припомни, че от началото на следващата година Румъния ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. „От следващия януари Румъния ще бъде отговорна не само за собствената си страна, но и за цяла Европа, като председателства ЕС. Идеята е в страната да има доверие, включително по отношение на правосъдието“, предупреди еврокомисарят.
Междувременно протестите в Букурещ и други големи градове на страната продължават. В неделя в центъра на столицата отново се събраха няколко хиляди души. Ден по-рано на Площада на победата протестираха повече от 15 хил. души.
Най-масовата демонстрация обаче бе в петък, когато протестите събраха между 80 хил. и 100 хил. души. Акции срещу политиката на правителството на премиера Виорика Дънчила се проведоха в Сибиу и Тимишоара.
В столицата протестът започна спокойно, но завърши с намесата на жандармерията, която употреби водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне участниците. Пострадаха над 450 души, включително и представители на правоприлагащите органи.

За събитията в Румъния може да бъдат прочетени статии в редица други германски вестници. Ето и някои от заглавията:

Die Sueddeutsche Zeitung: „Румъния – протест след протест“;
Der Spiegel: „Хиляди румънци отново протестират срещу правителството“;
Die Zeit: „Сблъсъци при протести в Румъния“, „Стотици ранени при сблъсъци с полицията“;
Das Handelsblatt: „Румънският премиер е марионетка на властта“, „Европа не трябва да изоставя Румъния в борбата за демократичните ценности“.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Румънската военна прокуратура призова гражданите да помогнат в разследването на безредиците

NZZ: Румънската военна прокуратура призова гражданите да помогнат в разследването на безредиците

13 Август 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънската военна прокуратура призова всички граждани да помогнат за изясняване на безредиците на Площада на победата в Букурещ от петък вечер, когато се стигна до сблъсъци между правоприлагащите органи и протестиращите срещу политиката на правителството на премиера Виорика Дънчила, пише швейцарският ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung в пореден материал, посветен на събитията в северната ни съседка.
Военната прокуратура увери, че всички показания ще бъдат взети на сериозно, а на свидетелите ще бъде гарантирана защита. От редакцията коментират, че след насилието, упражнено от жандармерията при разпръскването на демонстрацията от петък, изглежда властите се опитват да възвърнат доверието на гражданите.
Още в събота, вторият ден от новата вълна на протести срещу спорната реформа в съдебната система, правителство и силите за сигурност отхвърлиха категорично твърденията за прекомерна употреба на сила от страна на правоприлагащите органи. Данните обаче са красноречиви: над 450 пострадали, 70 от които бяха настанени в болница за оказване на необходимата медицинска помощ. Съобщено бе и за ареста на 33-ма души, заподозрени в умишлено ескалиране на напрежение. Управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения в използването на „провокатори“, припомня вестникът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Протестите в Румъния – няма доклади за нови прояви на насилие от страна на правоприлагащите органи

Der Standard: Протестите в Румъния – няма доклади за нови прояви на насилие от страна на правоприлагащите органи

13 Август 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Протестите в Румъния срещу политиката на правителството на премиера Виорика Дънчила продължиха и в неделя вечер, но този път те не бяха белязани от нови прояви на насилие от страна на правоприлагащите органи, подчертават от редакцията на австрийския национален ежедневник Der Standard в пореден материал за събитията в северната ни съседка, които през последните дни са една от водещите теми на пресата в страната.
Вестникът базира материала си на свой читател, предавал информация директно от мястото на протеста – Площада на победата. Отбелязва се, че демонстрацията е проведена за трета поредна вечер, в която гражданите на Румъния са излезли по улиците с искане за незабавна оставка на министър-председателя Виорика Дънчила. „Няма да си тръгнем, докато ти не си тръгнеш“ е само едно от исканията, отправени от протестиращите в Букурещ.
Изданието привежда информация, съгласно която мнозина от участниците в демонстрацията в неделя вечер са имали видими следи от насилието, упражнено срещу тях от жандармерията в хода на протеста от петък вечер. В тази връзка голяма част от хората са носели значи и плакати с надпис „Не на насилието“. По-шеговитите представителки на нежния пол са били с банери, гласящи: „Сложила съм си спирала – моля, не използвайте сълзотворен газ“.
След петъчните безредици не бе съобщено за нови инциденти между протестиращи и полиция. Гневът на румънците обаче вече не е насочен само към правителството, но и към правоприлагащите органи. Те предупреждават: „Корумпираното правителство използва своя репресивен апарат срещу собствените си граждани, достатъчно значи достатъчно, няма да се откажем. Отидете си, преди някой да е загинал“.
Der Standard не пропуска да спомене, че след бурния протест в петък броят на задействаните за гарантиране на реда жандарми е бил видимо по-малък.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Протестите в Румъния: ЕК разкритикува съдебната реформа на управляващите в Букурещ

Die Welt: Протестите в Румъния: ЕК разкритикува съдебната реформа на управляващите в Букурещ

13 Август 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по правосъдието и равенство между половете Вера Йоурова разкритикува планираната в Румъния съдебна реформа. „Законопроектите на румънското правителство заплашват независимостта на съда и ограничават компетенциите на прокурорите. Нещо повече – те подкопават доверието на обществото в съдебната система“, предупреди чешкият политик в коментар за германския национален ежедневник Die Welt.
Според европейския комисар „би било много полезно, ако плановете на правителството (на Румъния) за провеждане на съдебната реформа бъдат преработени". Йоурова припомни, че от началото на следващата година Румъния ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. „От следващия януари Румъния ще бъде отговорна не само за собствената си страна, но и за цяла Европа, като председателства ЕС. Идеята е в страната да има доверие, включително по отношение на правосъдието“, предупреди еврокомисарят.
Междувременно протестите в Букурещ и други големи градове на страната продължават. В неделя в центъра на столицата отново се събраха няколко хиляди души. Ден по-рано на Площада на победата протестираха повече от 15 хил. души.
Най-масовата демонстрация обаче бе в петък, когато протестите събраха между 80 хил. и 100 хил. души. Акции срещу политиката на правителството на премиера Виорика Дънчила се проведоха в Сибиу и Тимишоара.
В столицата протестът започна спокойно, но завърши с намесата на жандармерията, която употреби водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне участниците. Пострадаха над 450 души, включително и представители на правоприлагащите органи.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AGERPRES: Над десет хиляди души протестират в центъра на Букурещ

AGERPRES: Над десет хиляди души протестират в центъра на Букурещ

12 Август 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Над десет хиляди души протестират в центъра на Букурещ, предава румънската национална агенция AGERPRES.
Протестът протича мирно. Множеството освети с мобилните си телефони Площада на победата точно в 21:00 часа, като изпя националния химн. Продължават скандиранията за оставка на правителството и предсрочни избори. Мъж на 35 години е арестуван заради подозрително поведение.
Прави впечатление, че силите на реда са значително повече отколкото на 10 август, когато избухнаха безредици.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AGERPRES: Над шест хиляди са се събрали на Площада на победата в Букурещ за трета поредна вечер

AGERPRES: Над шест хиляди са се събрали на Площада на победата в Букурещ за трета поредна вечер

12 Август 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Над шест хиляди са се събрали на Площада на победата в Букурещ за трета поредна вечер, предава румънската национална агенция AGERPRES.
Протестиращите развяват румънски знамена, както и единични знамена на САЩ , ЕС и други европейски страни. Те скандират лозунги за оставка на правителството и предсрочни избори.
Протестът протича мирно и засега няма регистрирани инциденти.
На площада има подразделения на полицията и жандармерията, както и екипи на Спешна помощ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Втора нощ на антиправителствени протести в Букурещ

Euronews: Втора нощ на антиправителствени протести в Букурещ

12 Август 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Десетки хиляди протестиращи против корупцията излязоха на улиците на Букурещ, за да поискат оставката на румънското управляващо социалдемократическо правителство, предава интернет порталът Euronews.
Живеещи в чужбина румънци, завърнали се у дома като Корина от Германия, бяха сред тези, които се присъединиха към тълпата:
„Имаме нужда от промяна. Трябва да сменим политиците“, заяви тя. „Трябва да сменим правителството, защото всички те са неспособни да направят нещо за нас. Те мислят единствено за себе си. Няма да се предадем докато нещо не се промени, докато не ни оставят на мира, докато не ни дадат шанс за по-добър живот.“
След сблъсъците и насилието в петък, в които 450 души бяха ранени, певецът и актьор Тюдор Чирила заяви, че правото на протестиране е трябвало да бъде защитено.
„Аз съм тук тази вечер, защото не искам страхът да надделее в румънското общество. Това е последното нещо, което имаме: свободата на протестиране“, заяви той.
Люк е от Холандия и е дошъл в Букурещ с румънската си жена. „Трябва да продължите да се борите и да покажете на останалата част от света какво се случва тук, защото това правителство е напълно корумпирано“, заяви той. „Всички вече знаят това“.
Социалдемократическата партия на Румъния отхвърли призивите за предсрочни избори, заявявайки че уличните демонстрации не трябва да получат възможност да свалят едно демократично избрано правителство от власт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Business Review (Румъния): Румънската полиция е задържала първите хора във връзка с насилието в Букурещ от петък вечер

Business Review (Румъния): Румънската полиция е задържала първите хора във връзка с насилието в Букурещ от петък вечер

12 Август 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънската полиция е направила първите арести по случая с насилието от петък вечер на площад „Виктория“ в столицата Букурещ, предава румънското електронно издание Business Review.
Прокурорите са издали заповед в събота вечер за задържането на двама мъже, на възраст 24 и 30 години, на които са повдигнати обвинения за насилие и нарушаване на обществения ред и спокойствие.
Според полицията в Букурещ двамата мъже ще бъдат предадени на магистратите в букурещкия трибунал с предложение за превантивен арест. Разследванията по случая продължават.
Столичната полиция информира, че досега са разпитани 20 души във връзка с насилието на протеста в петък.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Business Review (Румъния): Прокурори са започнали разследване на насилието в петък по време на протестите в Букурещ

Business Review (Румъния): Прокурори са започнали разследване на насилието в петък по време на протестите в Букурещ

12 Август 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Служители на румънската прокуратура и полицаи от службата за убийства в събота вечер са изслушали шест души относно насилието на протестите в петък, съобщава полицията в Букурещ, цитирана от румънската електронна медия Business Review.
Според полицията освен тези шест души, други 13 също са били изслушани.
Паралелно с изслушванията са били анализирани и записите направени от медиите. Целта на разследването е да се установи идентичността на присъстващите в района на агресията и техните постъпки, пояснява столичната полиция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres: Протестът в Букурещ е протекъл без инциденти

Agerpres: Протестът в Букурещ е протекъл без инциденти

12 Август 2018 | 01:24 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Протестът в Букурещ е протекъл без инциденти, предава румънската национална агенция Agerpres.
Участниците протестираха срещу политиката на левоцентристкото правителството на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите и призоваха за оставката му и предсрочни избори. Те развяваха знамената на Румъния и някои други страни, , скандирайки: - "Няма да си тръгнем"! "Долу правителството!", "Социалдемократическа партия - червената чума!", "Румъния, събуди се!". Според агенцията, броят на демонстрантите на площада е надминал 25 хиляди души.
На площада имаше подразделения на Жандармерията и Полицията, а също и линейки. Един демонстрант бе задържан, след като се опита да пробие загражденията. Дванайсет участници са се почуствали зле и са получили медицинска помощ, двама са били отведени в болница. Хората започнаха да се разотиват около 23 часа. Останали са малобройни групи протестиращи.
Протестът премина без инциденти, за разлика от петък, когато демонстрацията бе придружена от многократни сблъсъци със силите на реда.
Антиправителствените протести в събота се проведоха и в други големи градове в Румъния - Сибиу, Клуж, Тимишоара, Яш, Брашов и Бая Маре.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Romania-Insider:  Протестът в центъра на Букурещ е мирен

Romania-Insider: Протестът в центъра на Букурещ е мирен

11 Август 2018 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Протестът в центъра на Букурещ е мирен, пише румънското електронно издание Romania-Insider.
Десетки хиляди хора се събраха в площад "Викториеи" в Букурещ в събота вечер на втори пореден протест срещу правителството на ПСД-АЛДЕ.
Острите сблъсъци по време на протеста в петък, когато полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите, за да разчисти площада, след като беше провокирана от някои групи хулигани, накараха много хора да се върнат по улиците отново в събота. Те бяха по-решени от всякога да продължат протестите си срещу правителството и управляващата коалиция, която го подкрепя, пише изданието.
Този път протестът беше спокоен, без насилствени сблъсъци. Хората скандираха лозунгите си срещу правителството и осветиха площада с телефоните си в 21:00 и 22:00 часа. Полицията също се държеше по-приятелски.
Няколко опозиционни лидери са били забелязани сред протестиращите, включително и либералния лидер Людовик Орбан.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аgerpres: Полицията разпитва 19 души след петъчните протести в румънската столица

Аgerpres: Полицията разпитва 19 души след петъчните протести в румънската столица

11 Август 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Полицията разпитва 19 души след петъчните протести в румънската столица, предава румънската държавна агенция Agerpres.
"В този момент прокуратурата при Букурещкия трибунал и Букурещката полицейска служба - службата за убийства, разпитват шестима души за събитията от предната вечер на площад" Викториеи ". Преди това бяха разпитани още 13 души ", заяви полицията на столицата в прессъобщение.
Според същия източник, следователите също анализират видеозаписите, направени по време на протеста.
"Дейностите, които се провеждат, целят да установят самоличността на присъстващите в областта на агресията и действията им. Според развитието на разследванията ще се предостави конкретна информация за участието на лицата, които разпитваме", се казва в съобщението.
Прокуратурата към Букурещкия трибунал (ПТБ) вече обяви, че след инцидентите, станали на площад "Викториеи", е извършено наказателно преследване по дело за агресия срещу двама жандармеристи, за опит за кражба на оръжие и нарушаване на реда и обществения мир.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Втора вечер на протести в Румъния

АFP: Втора вечер на протести в Румъния

11 Август 2018 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Хиляди демонстранти се събраха в събота в румънската столица Букурещ за втори пореден ден, след като повече от 450 души бяха ранени и около 30 бяха арестувани при огромен протест срещу корупцията в петък, предава AFP.
Полицията беше критикувана, за използването в петък вечер на водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, след като десетки хиляди се събраха, за да призоват лявото правителство да подаде оставка.
Много демонстранти се нуждаеха от лечение след вдишване на лютив и сълзотворен газ, докато други бяха удряни , съобщиха болнични източници.
Около 30 полицаи са били ранени, 11 от които са били отведени в болница.
Хиляди се събраха в централната част на Букурещ в събота вечер, някои от които носеха румънски флагове, като демонстрантите настояваха, че няма да се откажат от протестите въпреки насилието в петък.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на управляващата партия в Румъния определи протестите като атака срещу конституционния ред

ТАСС: Лидерът на управляващата партия в Румъния определи протестите като атака срещу конституционния ред

11 Август 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Състоялия се в петък антиправителствен протест в Букурещ е атака срещу конституционния ред в Румъния, което е недопустимо, се казва в изявление на лидера на управляващата Социалдемократическа партия и председател на долната камара на румънския парламент Ливиу Драгня, разпространено в събота от агенция Agerpres,предава ТАСС.
„Недопустимо е пред сградата на правителството в сърцето на румънската столица организирани групи, поддържани от опозицията и самия президент на страната, да атакуват конституционния ред“, се казва в заявлението. Драгня увери, че парламентът няма позволи на никой „да ликвидира демокрацията, отменя личните права и свободи, подменя резултатите от изборите и да налага ред в румънската държава чрез насилие“.
Освен това лидерът на СДП определи като опасно, изказването на президента Клаус Йоханис, в което той критикува действията на жандармерията, която разгони жестоко участниците в демонстрацията. „На практика заявлението на президента Йоханис е акция за подкопаване на държавната власт и призив за възобновяване на насилието в хода на протеста, предвиден за събота, с очевидна цел да бъде свалено сегашното правителство“, смята Драгня.
„Тази позиция на президента Йоханис доказва отново, че той е политически спонсор на насилие и екстремистки проявления“, уверен е лидерът на социалдемократите.
ТАСС обяснява, че в момента, в Румъния, дясноцентристкият президент Йоханис, избран от Национално-либералната партия, съществува съвместно с лявоцентристко парламентарно мнозинство и правителство, доминирано от СДП, ръководен от Драгня. Тази политическа конфронтация, която приема най-различни форми, се изостря с приближаването на президентските избори следващата година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След нощ на насилие и безредици - антиправителствените протести в Румъния продължават (ОБЗОР)

След нощ на насилие и безредици - антиправителствените протести в Румъния продължават (ОБЗОР)

11 Август 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Серията антиправителствени протести в Румъния продължават. След нощта на насилие и безредици, в центъра на Букурещ за втори пореден ден събират недоволни от правителството на премиера Виорика Дънчила. Малко преди 20:00 часа на Площада на победата вече се бяха събрали около осем хиляди души, но местните медии съобщиха, че броят им непрекъснато нараства.

Десетки хиляди граждани на северната ни съседка - между 80 и 100 хил. според различните оценки, излязоха на мащабна демонстрация в столицата Букурещ и в други градове на страната, за да покажат за пореден път несъгласието си с политиката на управляващите. Освен в страната, където за участие в събитието се върнаха хиляди румънци, живеещи извън родината си, протести бяха организирани от диаспората пред дипломатическите представителства на Букурещ в цяла Европа.

Интересното е, че протестът бе определен като "европейска премиера" на специфичен феномен - десетки хиляди граждани на Румъния, които пребивават и работят в чужбина, или такива, прибрали се в страната за почивка и срещи с близки и роднини, бяха тъкмо тези, които станаха инициатора на събитията.

Демонстрацията в петък започна спокойно, но завърши бурно с намеса на жандармерията, която употреби водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне участниците в акцията. Равносметката - над 450 ранени, 70 от които останаха в болница за оказване на необходимата медицинска помощ. Сред тях има и представители на правоприлагащите органи, ранени в сблъсъците с протестиращите.


Искания за независимо правосъдие

Политическите размирици в Румъния бяха провокирани от проектозакон, който декриминализира злоупотребата с длъжност – престъпление, заради което се правят опити за арестуването на лидера на управляващите социалдемократи Ливиу Драгнеа. През юни управляващото мнозинство подкрепи предложение за отслабване на законодателството в областта на борбата с корупцията.
Опозицията и президентът Клаус Йоанис се опитаха да възпрепятстват приемането на закона чрез оспорване в Конституционния съд. В същия месец президентът, в съответствие с решение на Конституционния съд, освободи от длъжност Лаура Ковеши, главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията.

Още тогава серията протести, които започнаха от началото на годината, бяха възобновени, а с тях и исканията на гражданите правителството да гарантира независимостта на органите на съдебната система.


Реакция на управляващи и опозиция

Часове след безредиците управляващите запазват мълчание, но не и опозицията. От „Съюз за спасение на Румъния“ поискаха оставката на вътрешния министър Кармен Дан. Според твърденията на партията, властите са подстрекали умишлено хулигани и други крайно настроени групи, за да провокират безредици и да оправдаят намесата на жандармерията.

Държавният глава Клаус Йоханис също не закъсня с реакцията си. „Осъждам силно бруталната намеса на жандармерията, която е непропорционална в сравнение с действията на повечето хора на Площада на победата. Опитът да се попречи на на хората да изразят волята си чрез насилствена реакция на правоприлагащите органи е отвратително решение", написа румънският президент Клаус Йоханис в социалната мрежа „Фейсбук“.

След нощта на безредици властите се опитаха да овладеят напрежението. На фона на кадрите с брутални сцени на упражняване на сила, говорителят на румънската жандармерия Мариус Милитару свика пресконференция, на която представи по-подробни данни за случилото се във вечерните дни на петък. Съгласно представената от Милитару информация, от 452-ма ранени, 70 са били хоспитализирани, включително 11 жандармери. Стана ясно, че след безредиците са арестувани 33-ма души, образувани са осем наказателни дела и са наложени 23 глоби на обща стойност 17 хил. леи (около 3,7 хил. евро).

„Жандармите предприеха изключително защитни действия, когато бяха атакувани. Намесата им бе абсолютно оправдана“, категоричен бе Милитару.
Същевременно той увери, че в нощта на протестите е била излъчена преговаряща група, която е влязла в контакт с протестиращите. Въпреки това членовете й са били замеряни с камъни, в резултат на което е взето решение за разпръсването на участниците в демонстрацията.

Министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила също разкритикува категорично насилието на петъчния протест в Букурещ. Според Дънчила, която понастоящем е на почивка, в докладите на Министерството на вътрешните работи се посочва, че „насилствените актове са извършени от групи добре организирани хора, които са атакували полицията, институциите и са нанесли щети на публичната собственост с цел да предизвикат конфликт между протестиращите и правоприлагащите органи, за да представят държавната власт в уязвима светлина", бе подчертано в изявление от кабинета на румънския премиер. Правителството в Букурещ очаква компетентните институции да извършат всички необходими разследвания, така че виновните за насилствените действия да бъдат подведени под отговорност, бе казано още в разпространения текст.
В същото време Дънчила е поискала от румънската разузнавателна служба спешен доклад за лицата, които са подготвили и провокирали насилието, както и данни за начина, по който съответните институции следят за действията на протестиращите. „За съжаление уличното насилие е придружено от редица изявления на политически лидери, опитващи се да експлоатират в тяхна полза драматичните последици от тези събития, като отправят обвинения срещу държавните сили и държавните институции, и подтикват гражданите срещу тях", се допълва още в изявлението.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Business Review (Румъния): Над осем хиляди в Букурещ вече се готвят за втора нощ на протести

Business Review (Румъния): Над осем хиляди в Букурещ вече се готвят за втора нощ на протести

11 Август 2018 | 20:11 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Хора започнаха да се събират за втори пореден ден на протести пред сградата на румънското правителство в Букурещ, като малко преди 20:00 около осем хиляди души са протестирали мирно, предава румънската електронна медия Business Review, като отбелязва, че постоянно към митинга се стичат още хора.
Порталът отбелязва, че в Клуж Напока също се провежда демонстрация, като към същия час там е имало няколкостотин души, докато на друг протест в Яши те са около хиляда.
Демонстрантите носят знамето на Румъния, заедно с флаговете на ЕС и САЩ, съобщава онлайн изданието и припомня, че в петък вечерта около 100 000 души излязоха на площад "Викторией" и призоваха за оставката на лявоцентристкото правителство, водено от Виорика Дънчила. Румънци от диаспората също са били сред протестиращите протестиращите.
Повече от 20 000 души излязоха също и по улиците на други големи градове в Румъния.
Румънската медия пропомня, че в Букурещ се стигна до сблъсъци между жандармерията и протестиращите, особено след като властите издадоха заповед за опразване на площад "Викторией" след 11 часа. Повече от 400 души получиха медицинска помощ по време на петъчния протест. Няколко служители на правозащитните органи са били ранени.
Насилието бе осъдени от политици от управляващата коалиция и от опозицията. Президентът на Румъния Клаус Йоханис също поиска от правителството да обясни бруталната намеса на силите за сигурност в петък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BR: Премиерът на Румъния осъди насилието в хода на протестите, поиска от разузнаването спешен доклад

BR: Премиерът на Румъния осъди насилието в хода на протестите, поиска от разузнаването спешен доклад

11 Август 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила осъди категорично насилието на петъчния протест в Букурещ, което – съгласно думите й, е провокирано от „организирани групи“. В тази връзка тя настоя разузнавателните служби да изготвят спешен доклад за случилото се, съобщава електронното издание Business Review.
Според Дънчила, която понастоящем е на почивка, в докладите на Министерството на вътрешните работи се посочва, че „насилствените актове са извършени от групи добре организирани хора, които са атакували правоохранителните органи, институциите и са нанесли щети на публичната собственост с цел да предизвикат конфликт между протестиращите и правоприлагащите органи, за да представят държавната власт в уязвима светлина", се казва в изявление от кабинета на румънския премиер.
Понастоящем правителството в Букурещ очаква компетентните институции да извършат всички необходими разследвания, така че виновните за насилствените действия да бъдат подведени под отговорност, се казва още в разпространения текст.
В същото време премиерът е поискала от румънската разузнавателна служба спешен доклад за лицата, които са подготвили и провокирали насилието, както и данни за начина, по който съответните институции следят за действията на протестиращите/
„За съжаление уличното насилие е придружено от редица изявления на политически лидери, опитващи се да експлоатират в тяхна полза драматичните последици от тези събития, като отправят обвинения срещу държавните сили и държавните институции, и подтикват гражданите срещу тях", се допълва още в изявлението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Над 450 души са пострадали в хода на протестите в Букурещ, 70 от тях са в болница

ТАСС: Над 450 души са пострадали в хода на протестите в Букурещ, 70 от тях са в болница

11 Август 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Над 450 души, включително 35 жадармери, са пострадали в хода на антиправителствения протест в Букурещ. Това обяви говорителят на румънската жандармерия Мариус Милитару в рамките на пресконференция, предавана на живо, съобщава TACC.
Съгласно представената от Милитару информация, от 452-ма ранени 70 остават в болница. Утоячнява се, че 11 от хоспитализираните са жандармери.
Стана ясно, че след безредиците са арестувани 33-ма души, образувани са осем наказателни дела и са наложени 23 глоби на обща стойност 17 хил. леи (около 3,7 хил. евро).
„Жандармите предприеха изключително защитни действия, когато бяха атакувани. Намесата им бе абсолютно оправдана“, категоричен бе Милитару.
Същевременно той увери, че сред жандармите е излъчена преговаряща група, която е влязла в контакт с протестиращите. Въпреки това те са били замеряни с камъни, в резултат на което е взето решение за разпръсването на тълпата, събрала се на площад „Виктория“ в Букурещ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Пред посолствата на Румъния в европейските страни също са проведени протести срещу правителството на Виорика Дънчила

Politico: Пред посолствата на Румъния в европейските страни също са проведени протести срещу правителството на Виорика Дънчила

11 Август 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Освен в Букурещ и по-големите градове на Румъния, антиправителствени протести срещу управляващите в северната ни съседка бяха организирани и пред посолствата й в цяла Европа, съобщава електронното издание Politico.
Мащабната демонстрация в Букурещ, в която се включиха румънци, живеещи извън пределите на родината си, прерасна в насилие, при което полицията употреби сълзотворен газ и водни оръдия. В резултат медицинска помощ потърсиха най-малко 250 души, а 70 бяха хоспитализирани. Стотици румънци, пребиваващи във Великобритания, Италия и Швейцария, се завърнаха в страната си, за да се включат в протеста в Букурещ.
По данни на румънските медии пред сградата на правителството на площад „Виктория“ в Букурещ са се събрали между 80 хил. и 100 хил. души, недоволни от управлението на Социалдемократическата партия. Демонстрацията им е започнала спокойно, но вечерта е завършила с намеса на жандармерията.
„Осъждам силно бруталната намеса на жандармерията, която е непропорционална в сравнение с действията на повечето хора на площад „Виктория ". Опитът да се попречи на на хората да изразят волята си чрез насилствена реакция на правоприлагащите органи е отвратително решение", написа румънският президент Клаус Йоханис в социалната мрежа „Фейсбук“.
От опозиционния „Съюз за спасение на Румъния“ поискаха оставката на вътрешния министър Кармен Дан. Според твърденията на партията властите са подстрекали умишлено хулигани и други крайно настроени групи, за да провокират безредици и да оправдаят намесата на жандармерията.
От редакцията отбелязват, че часове след безредиците управляващите запазват мълчание. Министър-председателят Виорика Дънчила е на почивка до понеделник, пояснява Politico.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: 440 души са пострадали по време на протестите в Букурещ

ТАСС: 440 души са пострадали по време на протестите в Букурещ

11 Август 2018 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Букурещ. 440 участници в антиправителствените протести в Букурещ, в това число и 24 жандармеристи, са получили медицинска помощ, а 65 души са били закарани в болница, съобщава „Agerpres“, цитирана от ТАСС.
По-рано румънската агенция съобщи за 200 пострадали в резултат от разпръскването на демонстрацията на площад „Виктория“ в Букурещ.
Президентът на страната Клаус Йоханис остро осъди действията на жандармерията спрямо участниците в протеста, които използваха сълзотворен газ, лютив спрей и дори водно оръжие, за да разпръснат протестиращите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Romania Insider: Протестът на румънската диаспора в Букурещ: Жандармерията прочисти площад „Виктория“, над 240 са ранени

Romania Insider: Протестът на румънската диаспора в Букурещ: Жандармерията прочисти площад „Виктория“, над 240 са ранени

11 Август 2018 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънската жандармерия е прочистила площад „Виктория“ след 23:00 часа, за да прекрати протеста пред сградата на правителството в Букурещ. Те са използвали сълзотворен газ срещу демонстрантите и са били в пълна екипировка при изтласкването им от площада, предава Romania Insider.
Въпреки това, групи от агресивни протестиращи са продължили сблъсъците си с жандармерията. Освен това, по време на сблъсъците, някои протестиращи са успели да отмъкнат два пистолета от жандармеристите, според местния сайт „Digi24.ro“. Няколко изстрела са били отправени около площад „Виктория“, след като периметърът е бил прочистен.
Броят на ранени хора или тези, които са се почувствал зле през деня и са имали нужда от медицинска помощ, е стигнал над 240, включително и няколко жандармеристи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънският президент Клаус Йоханис: Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията

Румънският президент Клаус Йоханис: Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията

11 Август 2018 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо осъжда бруталната намеса на жандармерията срещу протестиращите на площад „Виктория“ и подчерта, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начинът, по който е управлявала събитията, предава Agerpres.
„В една автентична демокрация, всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения. Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията, която е твърде диспропорционална с демонстрациите на мнозинството от хора на площад Виктория. Опитът да се сломи волята на хората, чрез насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър трябва незабавно да обясни начина, по който управлява събитията през тази вечер“, заяви Йоханис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Румънската полиция се е сблъскала с антиправителствените протестиращи

BBC: Румънската полиция се е сблъскала с антиправителствените протестиращи

11 Август 2018 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Полицията се е сблъскала с десетки хиляди антиправителствени протестиращи в цяла Румъния, предава BBC.
Между 30 000 и 50 000 души, включително и много чужденци, излязоха на улиците в цялата страна, според информации в медиите.
Демонстрантите в столицата Букурещ са хвърляли бутилки и павета, докато полицията е използвала сълзотворен газ, лют спрей и дори водни оръжия.
Около 100 протестиращи са получили медицинска помощ, докато десет полицейски служители са били ранени, съобщиха от спешните служби.
Група демонстранти е направила опит да пробие в правителствената сграда в Букурещ, но е била спряна от кордон полицаи.
Протестиращите настояват за оставката на правителството, възразявайки против продължителните усилия за отслабване на съдебната система от управляващата Социалдемократическа партия, както и ниските доходи и корупцията в страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres: Нови инциденти пред правителствената сграда в Букурещ, над 60 000 протестиращи са се събрали

Agerpres: Нови инциденти пред правителствената сграда в Букурещ, над 60 000 протестиращи са се събрали

10 Август 2018 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Няколко инцидента са настъпили около 21:00 часа между протестиращите на площад „Виктория“, пред сградата на правителството на Румъния, и жандармерията, предава Agerpres.
Пред правителствената сграда има около 60 000 протестиращи, според източници.
Няколко демонстранти са проявили агресия, докато повечето хора са пеели националния химн, и жандармерията се е намесила със сълзотворен газ. Част от тези хора, останали в района, са се завърнали по-късно скандирайки „Крадци, крадци!“ и „Няма да си тръгнем“.
„Нито едно от твърденията на тези хора, убеден съм, не могат да бъдат решени чрез насилие. Аз поне, не разбирам този начин на протестиране. Моите колеги бяха принудени да използват индивидуални средства за защита, за да попречат на хората, извършващи тези действия. Интервенцията е била сложна, тъй като агресивните групи в протеста са използвали невинни хора, протестиращи спокойно, като щитове“, заяви говорителят на Букурещката жандармерия, Георгиан Еначе в петък вечер.
Началникът на отдел комуникации на румънската жандармерия Мариус Милитару също отправи призив към жените и децата да се оттеглят към зоните, където няма насилие. Той прикани и мирните демонстранти да се разграничат от агресивните групи протестиращи, за да може жандармерията да се намеси и да ги изтегли от тълпата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres: Повече от 20 хил. души протестират пред правителството на Румъния

Agerpres: Повече от 20 хил. души протестират пред правителството на Румъния

10 Август 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Повече от 20 хил. души са се събрали на протест срещу корупцията пред сградата на правителството на Румъния, предава Agerpres.
Част от протестиращите са се опитали да щурмуват огражденията, но са били посрещнати от жандармерията, използвала срещу тях сълзотворен газ и водно оръдие. Пострадали са няколко десетки хора, повечето от които са получили медицинска помощ на място. Четирима души са настанени в болница. Организаторите призовават към спокойствие.
Трафикът по улиците около Площадът на Победата в Букурещ е прекъснат.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: По време на антиправителствен митинг в Букурещ е използван сълзотворен газ

РИА Новости: По време на антиправителствен митинг в Букурещ е използван сълзотворен газ

10 Август 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Участниците в днешния антиправителствен протест в Букурещ са блокирали движението на транспорта и полицията е трябвало да използва сълзотворен газ. Има пострадали, предава РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
„Жандармерията е използвала сълзотворен газ, след като протестиращите са започнали да хвърлят бутилки с вода по тях. На трима от пострадалите им е оказана помощ на място“, съобщава местната медия „Ажерпрес“. Един жандармерист е пострадал и е закаран в болница.
Участниците в протеста са блокирали движението по улиците, които водят до Площада на Победата. Официално митингът е започнал в 19:00 часа местно време (съвпада с българското).
Протестиращите имат повече от 20 искания към правителството. Хората са недоволни от данъчната система, пенсионната реформа, системата за социални помощи, настояват за развитието на икономиката, селското стопанство и предприемачеството.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.