НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Катастрофални земетресения продължават да атакуват индонезийския остров Ломбок

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Катастрофални земетресения продължават да атакуват индонезийския остров Ломбок

9 Август 2018 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Матарам. Районът на индонезийския остров Ломбок днес е ударен от трето катастрофално земетресение, само за десетина дни. Силният трус е с магнитуд 5.9 (Европейски сеизмологичен център и Американски геоложки проучвания) и епицентър в Северозападен Ломбок, предава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Сеизмичният източник отново е с неголяма дълбочина (10-12 км), което причинява нови щети и жертви – още сгради са съборени. “Хората плачеха; страхът им беше ясно видим”, свидетелства жител на Матарам, главен град на Ломбок. Същият описва преживяното днес така: “В моята стая на третия етаж в Матарам прозорците се разбиха, стените се спукаха и таванът започна да се срутва. Бягах колкото се може по-бързо.” (VII степен интензивност).
След мощното земетресение с магнитуд 6.9, станало в неделя на 5 август – една седмица след земетресение с магнитуд 6.4 и множество последвали го по-слаби – до преди няколко чáса Индонезийският Сеизмологичен Център е регистрирал 391 труса, 19 от които масово усетени (илюстрация). Говорителят на Националната агенция за борба с бедствията съобщава за потвърдени 259 човешки жертви. Информацията на индонезийското правителство е за ранени над 1400 и за 270 хиляди разселени жители. Много хора са останали бездомни, поради масово застрояване с неустойчиви паянтови сгради. Десетки хиляди спят на открито или в развалините на домовете си. Равносметката, оповестена от представител на Червения кръст в Ломбок гласи: “Вчера посетих села, които бяха напълно разрушени” и продължава “От екипи на Червения кръст в Източен и Северен Ломбок съобщиха за села, в които 75% от домовете са повредени.” Много от ранените получават медицинско обслужване във временни полеви пунктове, поради силно засегнати болници и клиники. Собственик на хотелската верига заявява "В миналото сме имали леки земетресения, но никога не е имало такова нещо. Има нарастващи опасения, че важната туристическата индустрия ще бъде лошо засегната. "
За тежкото положението в Индонезия свидетелства и фактът, че сайтът на Индонезийския сеизмологичен център е неактивен в момента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Загиналите в резултат от земетресението в Индонезия вече са 319

AFP: Загиналите в резултат от земетресението в Индонезия вече са 319

9 Август 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Джакарта. Загиналите в резултат от земетресението с магнитуд 6.9, което разтресе индонезийския остров Ломбок вече са над 300, предава AFP, като се позовава на информация от местните власти.
„По последните данни загиналите са 319“, заяви министърът на сигурността на Индонезия Виранто в четвъртък, който, както много индонезийци, има само едно име.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин танцува с булката Карин Кнайсл. 18 август 2018 г.
Владимир Путин танцува с булката Карин Кнайсл. 18 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.