НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Фокус“: (Македония): Задържани са седем македонски граждани, участвали във военните действия в Сирия и Ирак

„Фокус“: (Македония): Задържани са седем македонски граждани, участвали във военните действия в Сирия и Ирак

7 Август 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на вътрешните работи и компетентните институции на Република Македония в сътрудничество с партньорите от международната коалиция за борба с тероризма и Сирийските демократични сили са задържали седем македонски граждани, заподозрени в участие във войните в Сирия и Ирак като чуждестранни терористични бойци, предава електронното издание на македонския „Фокус“.
Съгласно разпространената информация, става дума за лица, срещу които е била издадена международна заповед за арест.
В рамките на международната коалиция за борба с тероризма, Република Македония продължава с непрекъснати действия в посока на откриване, идентифициране, неутрализиране и наказателно преследване на чуждестранни терористични бойци. Република Македония като една от страните, приела резолюции 2178 (2014) и 2396 (2017) на Съвета за сигурност на ООН, пое ангажименти за наказателно преследване на свои граждани, които са са участвали в боевете в Сирия и Ирак и са се върнали в родната страна, зачитайки вътрешното и международното право, както и основните права и свободи на човека“, се казва в съобщението от вътрешнополитическото ведомство в Скопие.
Това действие е още един показател, че институциите на Република Македония имат капацитет и доверие да се справи с настоящите предизвикателства пред сигурността и сериозен партньор в международната коалиция за борба с тероризма. Съгласно Националните стратегии за предотвратяване на насилие, екстремизъм и борбата срещу тероризма, Република Македония провежда програми за дерадикализация на чуждестранните терористични бойци в затворите, предприема действия за повишаване на осведомеността за рисковете и заплахите от тероризма и укрепва механизмите за превенция на радикализацията на местно ниво“, става ясно още от разпространения текст.
Не се уточнява къде са извършени арестите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.