НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Фокус“: (Македония): Задържани са седем македонски граждани, участвали във военните действия в Сирия и Ирак

„Фокус“: (Македония): Задържани са седем македонски граждани, участвали във военните действия в Сирия и Ирак

7 Август 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на вътрешните работи и компетентните институции на Република Македония в сътрудничество с партньорите от международната коалиция за борба с тероризма и Сирийските демократични сили са задържали седем македонски граждани, заподозрени в участие във войните в Сирия и Ирак като чуждестранни терористични бойци, предава електронното издание на македонския „Фокус“.
Съгласно разпространената информация, става дума за лица, срещу които е била издадена международна заповед за арест.
В рамките на международната коалиция за борба с тероризма, Република Македония продължава с непрекъснати действия в посока на откриване, идентифициране, неутрализиране и наказателно преследване на чуждестранни терористични бойци. Република Македония като една от страните, приела резолюции 2178 (2014) и 2396 (2017) на Съвета за сигурност на ООН, пое ангажименти за наказателно преследване на свои граждани, които са са участвали в боевете в Сирия и Ирак и са се върнали в родната страна, зачитайки вътрешното и международното право, както и основните права и свободи на човека“, се казва в съобщението от вътрешнополитическото ведомство в Скопие.
Това действие е още един показател, че институциите на Република Македония имат капацитет и доверие да се справи с настоящите предизвикателства пред сигурността и сериозен партньор в международната коалиция за борба с тероризма. Съгласно Националните стратегии за предотвратяване на насилие, екстремизъм и борбата срещу тероризма, Република Македония провежда програми за дерадикализация на чуждестранните терористични бойци в затворите, предприема действия за повишаване на осведомеността за рисковете и заплахите от тероризма и укрепва механизмите за превенция на радикализацията на местно ниво“, става ясно още от разпространения текст.
Не се уточнява къде са извършени арестите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.