НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Нека не говорим за конфликти в Черно море

Президентът Румен Радев: Нека не говорим за конфликти в Черно море

12 Август 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Нека не говорим за конфликти в Черно море. Това коментира във Варна президентът Румен Радев по повод вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, че река Дунав и Черно море са зона на изключително тежък конфликт, предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. “Да, има конфронтиращи се сили по политически и икономически интереси, но нека не говорим за конфликти. Всички държави полагат усилия да избегнат конфликтите в Черно море, както и нашите Военноморски сили. Нека не спекулираме”, добави държавният глава.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов обеща държавата да направи така, че военните да участват само в учения, а не в конфликти (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов обеща държавата да направи така, че военните да участват само в учения, а не в конфликти (ОБЗОР)

11 Август 2018 | 21:41 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов участва в тържественото събрание по случай 139-годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България във Варна. В тържественото събрание участваха и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. В приветственото си слово той обеща държавата да направи така, че военните да участват само в учения, а не във войни. „Силен е този политик, който върне живи и здрави войниците и не ги вкарва във война. Добра война няма, има герои – да си ги запазим живи и здрави“, заяви Борисов и посочи, че международната обстановка е много сложна. Той призова политиците на всички нива да работят за недопускането на военни действия в Черноморския регион. „Дунава и Черно море стават зона на изключителен конфликт и много усилия трябва да полагаме българските политици на всички нива, да не се допуснат в Черно море военни действия. Подготвени сме, но ролята на тази подготовка е да бъде възпирана възможността за конфликт. Ще използваме цялата си дипломация и енергия да ги запазим и само да участваме в учения”, подчерта Борисов. Той отбеляза, че страната ни е горда с Военноморските ни сили и с всички, които служат в Българската армия. Борисов обърна внимание на отличното представяне на българските военни в мащабните учения с международно участие и в съюзническите операции. “Провеждат се международни учения, които се поверяват в ръцете на български офицери и те се справят повече от прекрасно”, добави премиерът.
По-рано на тържествена церемония в зала 1 на Фестивалния и конгресен център-Варна 326 студенти от „Випуск 2018“ на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ получиха дипломи за завършено висше образование. Успех в кариерата и изключителни възможности за развитие пожела заместник-министърът на отбраната Анатолий Великов. „Днес е вашият голям паметен ден, за който мотивирано сте се готвили. Сигурен съм, че със заслужена гордост завършвате Висшето военноморско училище“, каза в обръщението си към студентите заместник-министър Величков. Той посочи, че основанията за тази гордост са образователната традиция, създадена през 137-годишната история с неуморния труд на преподавателския състав, постоянният ракурс към модерните тенденции и практики в морското дело, които успешно те претворяват и прилагат в обучението. Заместник-министърът на отбраната припомни, че дипломите от Висшето военноморско училище са с голямо международно признание и авторитет, а неговите възпитаници са търсени специалисти в известни морски държави като Великобритания, Германия, САЩ, Япония и др.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев пожела от името на военните моряци попътен вятър на дипломираните студенти. „Този ден завинаги ще остане в спомените на 326-те студенти, които направиха една от най-важните крачки в живота си. Пред развълнуваните погледи на приятели и роднини те написаха една глава от житейския си път, за да започнат нова“, отбеляза в словото си той. Гост на церемонията бе и народният представител от ПП ГЕРБ - Варна Таня Петрова.
Днес своите дипломи за завършена образователно-квалификационна степен „бакалавър” получиха 280 студенти по специалностите: „Корабоводене”, „Експлоатация на флота и пристанищата“, „Мениджмънт на водния транспорт”, „Корабни машини и механизми”, „Електрообзавеждане на кораба”, „Корабна радиоелектроника”, „Технология и управление на флота и пристанищата” и „Технология на кораборемонта“. Дипломи получиха и 46 студенти от магистърските програми по специалностите: „Логистика“, „Корабоводене”, „Мениджмънт на водния транспорт“, „Управление на пристанищата“, „Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия“, „Корабни машини и механизми” и „Електрообзавеждане на кораба”.
За първи път в историята на Морското училище двама студенти са първенци на випуска. Кристиян Пенев и Павел Желев завършват бакалавърската програма по специалност „Корабоводене” с пълно отличие. Те бяха наградени от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков със знак на Министерството на отбраната
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Българският премиер призова политиците да не допускат военен конфликт в Черно море

ТАСС: Българският премиер призова политиците да не допускат военен конфликт в Черно море

11 Август 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Варна. Българският премиер Бойко Борисов призова политиците да не допускат военен конфликт в Черно море, предава TACC.
„Дунав и Черно море се оформят като зона на изключителен конфликт и бългаските политици са длъжни да положат много усилия на всички равнища, за да не допуснат военни действия в Черно море“, заяви Бойко Борисов на тържествено събрание, посветено на 139 години от създаването на Българските военноморски сили във Варна.
„Използване всички сили и енергия на дипломацията, за да съхраним мира, да участваме в учения, а не да воюваме“, отбеляза българският премиер .


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Призовавам политиците на всички нива да работят за недопускането на военни действия в Черноморския регион

Премиерът Бойко Борисов: Призовавам политиците на всички нива да работят за недопускането на военни действия в Черноморския регион

11 Август 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Силен е този политик, който върне живи и здрави войниците и не ги вкарва във война. Добра война няма, има герои – да си ги запазим живи и здрави. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който участва в тържественото събрание по случай 139-годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна. В тържественото събрание участваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.
„Искам да ви кажа колко сме горди с вас всички - с това, което имаме като войници, адмирали, генерали, офицери, сержанти. И живеем в един много условен свят. Контраадмирал Митко Петев изброи и за Военноморските сили, вертолети и три проекта многомилиардни, които вървят за корабите, авиацията и за сухопътните сили. Горди сме с това, че международните учения, от по 6-7, 11 страни, се поверяват в ръцете на български офицери, те се справят повече от прекрасно. Ние обаче като политици остава да осигурим пари“, заяви Борисов. Той отбеляза, че над 100 млн. лв. се дават за заплати на тези военни, 150 млн. лв. за полицаите и граничните полицаи. „В морето двете служби – „Гранична полиция“ и военните, много често действат заедно, и са прекрасни моряци и едните, и другите. Силен е този политик, който върне живи и здрави войниците и не ги вкарва във война. Добра война няма, има герои. 139 години десетки, стотици хиляди, надали знаем колко са загинали, те са наши герои, но още по-добре е да си ги запазим живи и здрави. Ако наблюдавате в последните дни какви се случва със санкциите и с отношенията на единия съсед Турция, оттатък Черно море е Русия – другият ни съсед. Дунава и Черно море стават зона на изключителен конфликт. Много усилия трябва да положат българските политици на всички нива – да не допуснем в Черно море да има военни действия, колкото и да са ни добри моряците. Обещавам да положа всички усилия да не вкарваме България в подобен конфликт, а точно обратното. Подготвени сме, още по-добре ще се подготвим, но ролята на тази подготовка е да бъде възпирана възможността за конфликт“, заяви премиерът. По думите му ролята на военната подготовка е възпиране. „Да ни усещат достатъчно силни, за да не ни нападат. Аз ви обещавам, че ще проявим цялата си енергия и дипломация да ви запазим, само да участвате в учения. Но те и ученията са опасни. И в ученията дадохме свидни човешки жертви и огромни материални разходи. За десетки милиони загуби“, посочи премиерът и подчерта, че страната ни е горда с Военноморските ни сили и с всички, които служат в Българската армия. Борисов отбеляза отличното представяне на българските военни в мащабните учения с международно участие и в съюзническите операции.
„На днешния ден, довел съм финансовия министър, защото всеки ден смятаме, тук виждам доста, които са получили, други очакват тези три проекта да вървят. В действителност става въпрос за 4-5 милиарда минимум. Но сме поели ангажимент, движим ги. Генерал Боцев всеки ден докладва заедно с Военно министерство за как движат проектите. Надявам се след няколко месеца да подписваме договорите и да започнем преговорите за доставка, за да може тези млади моряци да имат най-доброто, което заслужават“, допълни той. „Честит празник, да са ви живи и здрави бащите, майките, които са тук, децата, да сме силни и да не допускаме конфликти. Много е тежко, сами виждате какво става. А ние сме точно на ъгъла – там, където могат да се сбият всички“, каза още Борисов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Народният представител от ГЕРБ Таня Петрова беше гост на церемонията по връчване на дипломи на студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Варна: Народният представител от ГЕРБ Таня Петрова беше гост на церемонията по връчване на дипломи на студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

11 Август 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Варна. Народният представител от ПП ГЕРБ - Варна Таня Петрова бе гост на официалната церемония по връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2018“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна. На тържеството присъстваха зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и зам.-кметът на Варна Тодор Иванов.
Дипломите на абсолвентите връчи началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Церемонията се проведе във Фестивалния комплекс във Варна.
326 студенти от образователно-квалификационна степен „бакалавър” получиха дипломи. Те завършват специалностите – „Корабоводене”, „Експлоатация на флота и пристанищата“ „Мениджмънт на водния транспорт”, „Корабни машини и механизми”, „Електрообзавеждане на кораба”, „Корабна радиоелектроника”, „Технология и управление на флота и пристанищата” и „Технология на кораборемонта“.
Дипломи получиха и 46 студенти от образователно-квалификационна степен „магистър” по специалностите – „Логистика“, „Корабоводене”, „Мениджмънт на водния транспорт“, „Управление на пристанищата“, „Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия“, „Корабни машини и механизми” и „Електрообзавеждане на кораба”.
Първенци на „Випуск 2018” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” са Кристиян Пенев и Павел Желев от специалност „Корабоводене”. Те бяха наградени от зам.-министъра на транспорта Анатолий Величков със знак на ресорното министерство. Получиха още плакети и парични награди от община Варна, златен пръстен – символ на Военно-морското училище и икони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 326 студенти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” получиха дипломите си на празнична церемония във Фестивалния и конгресен център

Варна: 326 студенти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” получиха дипломите си на празнична церемония във Фестивалния и конгресен център

11 Август 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков взе участие в церемонията за връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2018” на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров” във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тържеството започна от 10.00 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Дипломи за завършено висше образование получиха 326 студенти – 280 от образователно-квалификационна степен „бакалавър” и 46 от образователно-квалификационна степен „магистър”. Знак на Министерството на отбраната получиха първенците на випуска от специалност „Корабоводене“ Павел Желев и Кристиян Пенев. Заедно с дипломите си двамата получиха още златни пръстени, символ на Морско училище и икони на Св. Николай Чудотворец.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.