НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хорст Зеехофер за сделката с Гърция: Подписването на споразумението е важна стъпка към подредените отношения в европейската миграционна политика

Хорст Зеехофер за сделката с Гърция: Подписването на споразумението е важна стъпка към подредените отношения в европейската миграционна политика

17 Август 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. След споразумението с Испания, Германия успя да постигне сделка за връщане на вече регистрирани кандидати за убежище и с друга ключова страна в Европейския съюз – Гърция, подчертават от редакцията на националния ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Коментирайки сделката, федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (ХСС) подчерта, че тя е „важна стъпка по пътя към подредените отношения в европейската миграционна политика".
Споразумението предвижда в бъдеще Германия да връща търсещите убежище обратно в Гърция в срок от 48 часа, при условие, че са представили представили молба за закрила пред Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Германското правителство съобщи, че Гърция се е съгласила за връщането на мигранти

Kathimerini (Гърция): Германското правителство съобщи, че Гърция се е съгласила за връщането на мигранти

17 Август 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Германското правителство съобщи, че Гърция се е съгласила да приема обратно мигранти, които първо са получили убежище в страната и по-късно са се появили на границата на Германия с Австрия, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Споразумението за връщане ще се разпространи върху мигрантите, регистрирани в Гърция по системата Eurodac – базата данни с отпечатъци на Европейския съюз – съобщи говорителят на Министерството на вътрешните работи на Германия.
„Постигнахме споразумение с Гърция. Вътрешните министерства стигнаха до съгласие и сме на прага да го финализираме. Остава единствено официалната размяна на писма. Вече сме в договор“, заяви Елеонор Петерман.
Тя потвърди, детайлите за сделката ще бъдат обявени публично след официалното й подписване.
Петерман добави, че очаква подобно споразумение да бъде постигнато и с Италия.
„Катимерини“ припомня, че миналата седмица същите условия бяха договорени между Берлин и Мадрид.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Германия и Испания се съгласиха за увеличаване на средствата за спиране на мигрантския поток от Африка

Politico: Германия и Испания се съгласиха за увеличаване на средствата за спиране на мигрантския поток от Африка

13 Август 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Берлин. Правителствените лидери на Берлин и Мадрид постигнаха съгласие за увеличение на европейските средства за спиране на мигрантския поток от Африка, съобщава електронното издание Politico.
След срещата с испанския министър-председател Педро Санчез, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел подчерта, че предложението й за укрепване на „европейското решение“ за справяне с миграцията носи значителни ползи за континента.
Съществуващият Дъблински регламент, според който страната, в която мигрантът влиза, носи отговорност за разглеждане на кандидатурата му за убежище, „не функционира“, категорична бе Меркел в рамките на пресконференция. Върху средиземноморските държави пада най-голямата тежест от миграцията и политиката на Европейския съюз за преразпределяне на кандидатите за убежище сред останалите страни от Общността изглежда не са успешни, допълни германският канцлер.
Двустранното споразумение, постигнато по-рано този месец между Берлин и Мадрид, и влязло в сила в събота, предвижда бежанците, които пристигат в Германия, но вече са били регистрирани в Испания, да бъдат връщани в иберийското кралство в рамките на 48 часа. Целта на споразумението е „да намерим справедлива система за разпределение", поясни Меркел.
За германския канцлер споразумението е успех в усилията за потушаване на ожесточения дебат между двете партии от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС). Германските медии обаче с основание отбелязаха, че новите правила, влезли в сила в средата на юни, засягат много малка част от пристигащите мигранти, което на свой ред отново поставя под въпрос ефективността на подхода.
Меркел защити сделката, като изтъкна, че „Германия и Испания разчитат на европейски решения" и припомни, че подобно споразумение се договаря с Гърция – друга страна, която е сред най-засегнатите от мигрантския наплив към Европа.
Двамата лидери също така се споразумяха да подкрепят финансирането чрез Европейската комисия, за да помогнат на Мароко да усъвършенства граничния полицейски контрол, за да намали потока от мигранти, идващи в Испания от Африка, бе подчертано в изявление от испанското правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.