НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Казанджиева, Община Бургас: Общината работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания

Мая Казанджиева, Община Бургас: Общината работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания

10 Август 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Бургас. Община Бургас работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас
„В момента осъществяваме устойчивостта на един голям и независим проект „Подкрепа в семейна среда за независим живот чрез индивидуален подход“. Той продължава до края на тази календарна година. По този проект осъществяваме комбинирани здравни и социални услуги, консултации със социален работник, ползване на транспорт и психолог“, каза още Казанджиева.
По думите й това са т. нар. услуги в домашна среда или „Личен асистент“, като в момента се ползва от 121 потребители, а друга програма, по която се работи, е Оперативната програма за храни. „Тя е от Фонд за европейско подпомагане на най-крайно нуждаещите се. Това са операциите за осигуряване на топъл обяд, като голяма част от хората, който ползват тази услуга са именно хора с увреждания. Колегите от „Европейски политики“ работят и по един проект, който е по Оперативна програма „Региони в растеж“ – това е т. нар. регионална социална инфраструктура“, допълни Казанджиева. По програмата се изграждат 5 нови социални услуги, които са насочени предимно към деца с увреждания. От 1 септември ще да започне и работа по проект за изграждане на нов център за подкрепа на лица с увреждания и техните семейства, в това число - и с тежки множествени увреждания.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Казанджиева, Община Бургас: 8 314 са лицата и 1 281 - децата с увреждания на територията на Бургас

Мая Казанджиева, Община Бургас: 8 314 са лицата и 1 281 - децата с увреждания на територията на Бургас

10 Август 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. 8 314 са лицата и 1 281 - децата с увреждания на територията на Бургас. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас. По думите й данните са извлечени от областната Стратегия за развитие на социалните услуги в област Бургас, тъй като към момента няма много точен регистър за хората с увреждания в страната.
„Община Бургас полага много професионална грижа и истинска загриженост за хората с увреждания. На административно ниво във фронт-офиса на Община Бургас е изградена достъпна среда – гишетата са леснодостъпни, информационната система също е направена така, че да обслужва хора с различни увреждания. Имаме обучени служители, които преминаха през обучения, за да могат да разговарят с хора с намален слух. Имаме и практиката в определени дни служителите ни да консултират хората в неравностойно положение“, каза още Казанджиева. Тя допълни, че към Общинско предприятие „Транспорт“ се издават и специални карти за паркиране в „Синя зона“ и „Зелена зона“ за хора с увреждания.
Веселина НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.