НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Казанджиева, Община Бургас: Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Общината полага огромни усилия да ги преодолее

Мая Казанджиева, Община Бургас: Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Общината полага огромни усилия да ги преодолее

10 Август 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Община Бургас полага огромни усилия да ги преодолее. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас
„Те са на различни нива. Свързани са с все още недостатъчно достъпна архитектурна среда. Въпреки че Бургас е може би най-достъпният архитектурно град в България, Общината полага огромни усилилия, за да я подобрява достъпността на градската среда“, каза още Казанджиева. По думите й това няма как да се случи нито бързо, нито лесно, тъй като всички стари сгради са трудно достъпни.
„Проведохме среща вчера с хора с намалена подвижност, представители на юридически лица с нестопанска цел и камарата на архитектите, и решихме да работим заедно за още по-добра достъпност, защото се оказва, че има недостатъчна достъпност, и по тротоари, и пешеходни зони, до лечебни заведени, до образователните структури и различни институции“, добави Казанджиева.
Според нея друг от основните проблеми в тази област е, че няма адекватна подкрепа и за включването на хората с увреждания в заетост и осигуряване на собствен доход. Казанджиева посочи също, че нагласата на обществото по отношение на приемането на хората с увреждания до всички сфери на обществения живот е незряла.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Казанджиева, Община Бургас: 8 314 са лицата и 1 281 - децата с увреждания на територията на Бургас

Мая Казанджиева, Община Бургас: 8 314 са лицата и 1 281 - децата с увреждания на територията на Бургас

10 Август 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. 8 314 са лицата и 1 281 - децата с увреждания на територията на Бургас. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас. По думите й данните са извлечени от областната Стратегия за развитие на социалните услуги в област Бургас, тъй като към момента няма много точен регистър за хората с увреждания в страната.
„Община Бургас полага много професионална грижа и истинска загриженост за хората с увреждания. На административно ниво във фронт-офиса на Община Бургас е изградена достъпна среда – гишетата са леснодостъпни, информационната система също е направена така, че да обслужва хора с различни увреждания. Имаме обучени служители, които преминаха през обучения, за да могат да разговарят с хора с намален слух. Имаме и практиката в определени дни служителите ни да консултират хората в неравностойно положение“, каза още Казанджиева. Тя допълни, че към Общинско предприятие „Транспорт“ се издават и специални карти за паркиране в „Синя зона“ и „Зелена зона“ за хора с увреждания.
Веселина НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.