НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прекратиха стачката в „Български пощи“ ЕАД  след намесата на омбудсмана Мая Манолова

Прекратиха стачката в „Български пощи“ ЕАД след намесата на омбудсмана Мая Манолова

10 Август 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Гладната стачка на служителите от „Български пощи“ ЕАД се прекратява, след като днес ръководството на дружеството и синдиката „Закрила“, с активното съдействие на омбудсмана Мая Манолова, постигнаха споразумение. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България.
След жалба на служители за нарушени трудови права и обявяване на гладна стачка омбудсманът стана медиатор на страните и след три срещи с нейно участие днес най-накрая бе постигнат благоприятен резултат.
Протестиращи и ръководство се договориха да поддържат добър социален диалог по всички поставени синдикални въпроси, мениджмънтът на „Български пощи“ ЕАД препотвърди ангажимента си да изплаща ваучери, допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, а всички други повдигнати въпроси да се обсъждат в дух на добронамереност и конструктивност.
Припомняме, че стачката започна на 30 юли т.г., когато първо служителката Златка Младенова, член на синдиката, обяви, че ще гладува, а преди ден и нейни колеги от централата на компанията заявиха, че се присъединяват към протеста, който започна заради забавено изплащане на ваучери и пари за клас прослужено време, лоши условия на труд, помещения, в които температурата е висока, липса на работно облекло и др.
Мая Манолова се ангажира да предложи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията промяна на срока за изплащане на компенсации за нетните разходи, които произтичат от задължения на „Български пощи“ за предоставяне на универсалната пощенска услуга от 1 януари 2020 г. на 1 януари 2019 г. Предложеният от омбудсмана текст е към проекта на ЗИД за пощенските услуги, качен за обществено обсъждане на сайта на ресорното министерство. Освен това, с цел подобряване финансовото състояние на компанията, Манолова ще препоръча на всички държавни институции да ползват услугите на „Български пощи“ ЕАД.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Ще поставим въпросите за "Български пощи" пред директора на предприятието, министъра на транспорта и премиера

Георги Свиленски, БСП: Ще поставим въпросите за "Български пощи" пред директора на предприятието, министъра на транспорта и премиера

2 Август 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Ще поставим въпросите за Български пощи пред директора предприятието, министъра на транспорта и премиера. Ще продължим да отстояваме и защитаваме социалните и трудови права както на хората, работещи в "Български пощи", така и на всички, чиито права са нарушени. Не е допустимо в 21 век хора да гладуват, за да защитят тези свои права". Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПГ на БСП за България Георги Свиленски след продължилата повече от два часа среща между четирите синдиката в "Български пощи" АД и представителите на ПГ на левицата, съобщиха от пресцентъра на БСП. Срещата се състоя след писмено заявеното желание на служители на предприятието, обявили гладна стачка. Депутатът обясни, че са били поставени искания, които в голямата си част се възприемат и от четирите синдиката. По думите му проблемите, довели до гладната стачка - нарушените социални и трудови права на работещите с намаляването на добавката за прослужено време от 1 на 0,6, с отнемането на ваучерите за храна и със заплащането на извънредния труд, към момента са временно решени. Той обясни, че директорът на Български разменно-сортировъчен център г-жа Серова е поела ангажимент това повече да не се случва. "Голяма част от проблемите касаят и изпълнителния директор на "Български пощи" и Министерство на транспорта, а я някои отношения и МС що се отнася до касаещи субсидията на предприятието, защото всички проблеми са поради липсата на пари", обясни Свиленски. Той поясни, че предприятието има два източника на средства - компенсацията, която получава, но 2 г. не е изплащана; цената на универсалната пощенска услуга, която е в пъти по-ниска от на другите оператори, които работят на терен. "Те са неконкурентноспособни в тази среда. Няма как работещите да получават добри заплати, когато цената на една пратка е 65 стотинки. Тези въпроси ще ги поставим и пред министъра на транспорта и пред министър-председателя, за да бъдат час по-скоро решени, а не с преговори и консултации да бъдат отлагани във времето", подчерта зам.-председателят на ПГ на левицата.
Свиленски обясни, че друг важен проблем, който е бил поставен, е липсата на работно облекло повече от 10 години на пощальоните. По думите му преди две години са им осигурени лични предпазни средства. "Пощальоните, които ходят по улиците, не си личи, че са служители на "Български пощи". Този проблем трябва да бъде решен, за да бъде вдигнат авторитетът и на дружеството, и на трудещите се в него", коментира депутатът.
Свиленски каза още, че от страна на стачкуващите жени е бил поставен въпросът и с извършване на синдикална дейност - срещи с членовете, помещение, в което да се извършват тези дейности. По думите му в резултат от разговорите директорката е поела ангажимента след устно предупреждение, да осигурява такова помещение. "Ще проведем разговори и с ръководството на предприятието, тези въпроси да бъдат регламентирани, за да не стават обект на спорове. Синдикалната дейност трябва да се извършва от всички синдикати и те трябва да бъдат равнопоставени и всеки служител да избере в кой синдикат да членува и да му бъдат защитавани правата", заключи Георги Свиленски.
На срещата присъстваха и народните представители от ПГ на "БСП за България" Петър Витанов и Станислав Владимиров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на БСП ще се срещнат със служители на “Български пощи”, които обявиха гладна стачка

Представители на БСП ще се срещнат със служители на “Български пощи”, които обявиха гладна стачка

2 Август 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Представители на БСП ще се срещнат със служители на държавното дружество “Български пощи” ЕАД, които обявиха гладна стачка. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Срещата ще се състои от днес от 12.00 часа в Български разменно сортировъчен център на ул. „Челопешко шосе“ 31. В срещата ще участват народните представители Георги Свиленски, Петър Витанов и Станислав Владимиров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.