НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Макфакс“ (Македония): Правителството в Скопие не знае колко средства ще бъдат изразходвани за кампанията за референдума

„Макфакс“ (Македония): Правителството в Скопие не знае колко средства ще бъдат изразходвани за кампанията за референдума

15 Август 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кампанията за референдума за името ще се финансира от средства на министерствата, но правителството в Скопие все още не знае колко пари ще бъдат похарчени, заяви говорителят Мохамед Ходжа, цитиран от македонската информационна агенция „Макфакс“.
В отговор на журналистически въпрос дали референдумът е по-важен от проектите на министерствата, Ходжа заяви: „Според нас въпросът за референдума е много важен за бъдещето на Македония".
Той добави, че кампанията все още не е започнала. „В периода, който следва , ще бъде изяснено как ще се провежда“, увери Ходжа, въпреки че в социалните мрежи вече са публикувани реклами, свързани с членството на Македония в ЕС и НАТО, подчертава агенцията.
Според Венецианския кодекс на добрите практики за референдуми, приет в рамките на Съвета на Европа, член на който е и Македония, използването на публични средства от страна на властите в кампания за референдум трябва да бъде забранено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония):  Македонското правителство взе решение за провеждането на кампанията за референдума

„Нова Македония“ (Македония): Македонското правителство взе решение за провеждането на кампанията за референдума

14 Август 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство взе решение за провеждането на кампанията за референдума, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Правителството днес на заседание взе решение за провеждане на кампания от обществен интерес за референдума по въпроса "Дали сте за членство в НАТО и ЕС с приемането на Договора между Република Македония и Република Гърция?".
„Кампанията за референдума ще се проведе с цел споделяне на информация от обществен интерес за гражданите / избирателите в Република Македония, около съдържанието на споразумението с Гърция, ползите от интеграцията на Република Македония в НАТО и ЕС и плана, по който страната ще се движи към Алианса и към Съюза“, се казва в изявлението на правителството.
От правителството обясняват, че кампанията ще се води съгласно стандартите за обществени комуникации от обществен интерес и значимост, чрез обективно и информативно общуване, непартийни комуникации, както и ще се основава на принципите за пропорционалност и рационалност.
„В процеса на прилагане на информационната кампания за референдума, държавните служители по комуникации и връзки с обществеността, както и за всяка друга официална правителствена комуникация, ще работят съгласно стандартите и кодексите за поведение в рамките на Закона за административните служители и Етичния кодекс на административните служители , както и в съответствие с универсалните принципи за почтеност, честност, обективност и безпристрастност“, се казва в изявлението на правителството.
Правителството на днешната си сесия задължи всички министерства и други органи на държавната администрация, в срок от три дни да предоставят на Министерството на финансите информация за средствата, които са на разположение, които биха могли да бъдат използвани за кампанията за референдума.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“ (Македония): Анкета на ИПИ: „За“ на референдума за името ще гласуват 32.4 процента македонци и 80.9 процента албанци

„еМагазин“ (Македония): Анкета на ИПИ: „За“ на референдума за името ще гласуват 32.4 процента македонци и 80.9 процента албанци

14 Август 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Анкета на Института за политически изследвания (ИПИ) разкрива, че 43.2 процента от гражданите биха гласували със „За“ на предстоящия референдум за името, докато 22 на сто биха били „против“, предава македонският портал „еМагазин“.
Според анкетата, проведена между 6 и 10 август, 22 на сто от запитаните са заявили, че ще бойкотират референдума, а 12 на сто са отговорили, че не знаят как ще гласуват.
От запитаните, които са отговорили че ще гласуват със „За“ на референдума, 32.4 на сто са македонци, а 80.9 на сто са етнически албанци. Броят на македонците, които са отговорили, че ще гласуват с „Против“ е 26 процента, а 27 на сто от тях са отговорили, че ще бойкотират референдума.
От етническите албанци, 10 на сто са отговорили че ще гласуват „Против“, а 1.9 процента че ще бойкотират.
Анкетата е проведена сред 1 110 пълнолетни респонденти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Заявление за гласуване на референдума са подали едва 251 македонци, живеещи извън страната си

„Макфакс“ (Македония): Заявление за гласуване на референдума са подали едва 251 македонци, живеещи извън страната си

11 Август 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Към днешна дата – 11 август, чрез уеб формата до Държавната избирателна комисия (ДИК) са подадени общо 251 заявления от живеещи извън родината си граждани на Македония, за участие в гласуването на референдума за името, предава информационната агенция „Макфакс“ .
Най-голям брой заявления за гласуване са подадени в Берн и Виена – по 21, в Любляна - 18, в Торонто - 18, в Канбера – 15. От ДИК поясниха, че списъците ще бъдат обявени публично в понеделник, след като бъдат обработени всички постъпили заявления.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ до СДСМ: Отговаряме единствено пред гражданите на Македония

ВМРО-ДПМНЕ до СДСМ: Отговаряме единствено пред гражданите на Македония

11 Август 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Близката до кръговете на опозиция скопска електронна медия „24 Вести“ публикува отговор на ВМРО-ДПМНЕ на разпространено по-рано през деня изявление от СДМС на Зоран Заев.
„Нито едно от изявленията на СДМС, използвани за алиби, няма да прикрият или оправдаят капитулацията на Зоран Заев, израз на която е договорът с Гърция. ВМРО-ДПМНЕ отговаря единствено пред гражданите на Република Македония и се води в съответствие с техните интереси", отговарят от партията на Християн Мицковски.
„СДСМ и Зоран Заев трябва да знаят, че ВМРО-ДПМНЕ няма да бъде извинение за вкарването на държавата в задънената улица, в която сега се намираме, за икономическата и обществена катастрофа. Съвсем ясно е, че Зоран Заев не може да даде европейското бъдеще на държавата, защото европейското бъдеще няма престъпни корупционни поръчки и политически процеси", се подчертава още в изявлението на опозиционната партия.
„Няма бъдеще с корупция, констатирана от ЕС, и с ширеща се бедност. Единственото нещо, което направи тази клептоманична управляваща структура, е обедняването на държавата и народа и загубата на достойнството и честта на гражданите", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.
По-рано СДСМ отправи нови обвинения за липсата на ясна позиция на ВМРО-ДПМНЕ за референдума за името, който ще се проведе на 30 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ все още не са изяснили позициите си за референдума

СДСМ: Християн Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ все още не са изяснили позициите си за референдума

11 Август 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ и председателят й Християн Мицовски все още не са представили позицията си за референдума за името - изглежда партията няма ясно мнение по най-важния въпрос за бъдещето на гражданите. Това се казва в изявление от управляващия СДСМ, цитирано от скопското електронно издание МКД.
„Това показва границата на лекомислие, безотговорност на това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ. Очевидно ВМРО-ДПМНЕ щеше да подкрепи договора и щеше да се отнася по съвсем различен начин, ако беше получила исканата амнистия. Но тя не им бе дадена“, се казва в разпространения текст.
СДСМ добавя, че Македония няма алтернатива освен членството в НАТО и ЕС. Това са най-важните, стратегически и национални интереси. Ако ВМРО-ДПМНЕ вярва, че има друга алтернатива, нека я обяви публично, призовават македонските социалдемократи.
„Има ли ВМРО-ДПМНЕ изобщо някакъв план? Гражданите и всички прогресивни сили, обединени около бъдещето на страната, няма да позволят безотговорното поведение на Мицковски да тласне Македония в нова изолация. На 30 септември гражданите ще изберат бъдеще, ще изберат членство в НАТО и ЕС със запазена и укрепена македонска идентичност", твърдят от СДСМ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Какво изяде рейтинга на СДСМ – аферите или договора?

„Независен“ (Македония): Какво изяде рейтинга на СДСМ – аферите или договора?

10 Август 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Не само договорът за името, който очаквано предизвика противоположни реакции сред етническите македонци, но и аферите, свързани с представители на изпълнителната власт, които неочаквано започнаха да изплуват на повърхността, според политическите анализатори, са някои от ключовите причини лекия спад на рейтинга на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) като основна управляваща партия, въпреки забележителния ръст на ВМРО-ДПМНЕ. Въпреки че разместванията в рейтингите засега не са драматични, оценките са, че тенденцията може да продължи, ако правителството не реагира адекватно на случаите на конфликт на интереси, непотизъм и използването държавни ресурси за частни цели, каквито излязоха в обществото през този период. Като че ли по време на кампания за регерендума тя не намери най-подходящия начин да обясни на скептичните граждани придобивките от постигнатото споразумение с Гърция, пише скопското електронно издание „Независен“.

Изравняването на рейтингите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не трябва да се свързва с предстоящия референдум, смята анализаторът Алберт Муслиу. Вместо това, Муслиу посочва последните афери, които получиха голям отзвук в обществото, докато правителството от дълго време е концентрирано върху основния проблем, свързан с договора за името и евроинтеграционните процеси на страната.

„Когато правителството реагира на аферите така, както се очаква, управляващата партия може да очаква консолидиране на своите позиции. Ако обаче няма реакция, те ще трябва да се сблъскат с последиците от реакциите на обществото. Също така, смятам, че правителството трябва да промени своя пиар. В изминалия период имаше добри дейности и проекти, които бяха неправилно популяризирани. Не може всички да се представя накуп и да се очаква гражданите сами да направят заключение кое е добро и кои проекти са в техен интерес“, смята Муслиу.

От Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС) обаче смятат, че аферите не са имали толкова голямо влияние за промените в рейгингите на партиите, защото техният пик е бил преди назначаването на дата за референдума на 30 юли, а анкетата е проведена в периода от 24 юли до 1 август. Като аргумент за това, че влиянието на аферите не е решаващо се посочва повишаването на подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ с 3,4% в сравнение с намаляването на тази за СДСМ с 1,1%. По този начин преднината на СДСМ, която през май тази година възлизаше на близо пет процента, сега е стопена почти до нула.

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, според последната анкета, са в „мъртва хватка“ в съотношение 24,4% срещу 24%. Затова пък управляващата „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) е неприкосновена в албанския политически блок, макар нейният рейтинг да е намалял със символичните 0,5%, коментира „Независен“. Доверието от 6,9% за ДСИ всъщност е по-голямо от това на всички други албански партии взети заедно: „Алианса за албанците“ – 2,7%, БЕСА – 1,7% и „Демократическата партия на албанците“ – 0,5%. Числата показват, че във възход този път е единствено ВМРО-ДПМНЕ, както и процентът на неопределените гласоподаватели (30%) и на тези, които са заявили, че няма да гласуват. От МЦМС смятат, че в този период най-голямо влияние върху рейтингите е имал договорът с Гърция.

„Част от падането на подкрепата за СДСМ е в резултат от падането на доверието сред етническите албанци, след като изненадаха на изборите през декември 2016 г. с 15% от гласовете, получени от тях и постигнато максимално доверие през февруари 2017 г. (20,4 на сто). Още през септември 2017 г., преди местните избори, е имало спад на доверието на 15,1 процента, а на майската анкета то спадна на 13,2 на сто, което е компенсирано с повишена подкрепа при македонците. Сега тази тенденция се запазва и подкрепата за СДСМ сред албанците възлиза само на 8%. Това все още е много повече от тази за ВМРО-ДПМНЕ (0,9%), посочват от МЦМС.

Оттам твърдят, че, от друга страна, има ръст на доверието на ВМРО-ДПМНЕ при македонците: от 28 на сто през май на 32,8, което по някакъв начин потвърждава тезата, че това е заради споразумението с Гърция. Тези, които са против споразумението, а миналия път не са били определени, сега клонят към ВМРО-ДПМНЕ. На практика, 4,8-те процента увеличение на подкрепата сред етническите македонци носи цялостното повишаване на рейтинга от 3,4%.

Според оценките на МЦМС, възможно е малко влияние да са имали и случаите с търга на Министерството на здравеопазването и с дарения от Фонда за иновации, но тези случаи не са решаващи.

В тази анекта на МЦМС няма параметри за рейтингите на политиците, докато при миналите изследвания на общественото мнение - за годишнината на правителството, премиерът Зоран Заев бе убедително най-популярният политик - с 24,1%, а зад него изоставаха президентът Георги Иванов с 9,9% и бившият премиер Никола Груевски с 6,1%, а на лидера на ВМРО-ДМНЕ Християн Мицкоски подкрепа дадоха тогава само 2,9% от анкетираните.С оглед на това, че през последните три месеца политическият фокус в страната бе насочен главно към постигането на споразумението с Гърция и интеграционните процеси, въпросът е как всички тези развития са се отразили на личните рейтинги на партийните лидери и на високопоставените длъжностни лица в държавата. Интересен въпрос е също така как ще се отразят партийни рейтинги на гласуването на гражданите на референдума на 30 септември, въпреки че дотогава се очакват и други промени, които ще окажат влияние на довериетоп в политическите фактори. Дилемата е точно в каква посока, коментира скопското издание.

Ако, обаче, като параметър се вземе последното проучване на МЦМС в частта на рейтинга на партиите, оценките са, че ако утре се проведат парламентарни избори техния резултат би бил неясен, предвид сегашното изравняване между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Прочее, много вероятно е, че ДСИ и този път ще се наложили като решаващ фактор за формиране ново мнозинство. От друга страна, през септември миналата година преднината на СДСМ пред ВМРО-ДПМНЕ бе само три процента, но на местните избори през октомври, т.е. следващият месец, социалдемократите успяха да постигнат убедителна победа в повечето общини на страната. С тази разлика, че тогава начело на ВМРО-ДПМНЕ все още беше Никола Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен вестник“ (Македония): Привържениците на ПАОК: Македония е една единствена и тя е тук!

„Денешен вестник“ (Македония): Привържениците на ПАОК: Македония е една единствена и тя е тук!

9 Август 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Докато в „Скопиа“ силната пропагандна машина на властта е във вихъра си, а се появи и една смешна анкета, след това едно фалшиво задържане на терористи и арестуване на Стевче Якимовски, а като към всичко това прибавим и изявлението на Каменос, който щял да излиза от правителството на Ципрас заради договора, което никога няма да се случи и извадено от ковчег изказване на депутат от СИРИЗА, че не му пречело да се наричаме македонци (такива изказвания сигурно ще има все повече и повече и те основно са насочени към нас тук), привържениците на ПАОК ни изпратиха ясно послание чрез огромен транспарант, развит в средата на стадиона, докато траеше мачът между техния клуб и Спартак Москва: „Македония е една единствена и тя е тук“, пише в кратко резюме за събитията в сряда електронното издание на македонския вестник „Денешен вестник“.
Впрочем, продължава изданието, това е и същността на договора с Гърция, а пропагандата има за цел да ви увери в противното. Но, всеки със своя ум.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Преднина от 6,4% за "да" на референдума в Македония, сочат резултатите от последната анкета

„Канал 5“ (Македония): Преднина от 6,4% за "да" на референдума в Македония, сочат резултатите от последната анкета

9 Август 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Разликата от 6,4% в полза на запитаните македонски граждани, които са изразили подкрепата си за референдумския въпрос „Искате ли да се върви към членство в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция“, изглежда предизвика доза оптимизъм в Скопие и Атина, предава скопският телевизионен „Канал 5“, като се позовава на данните от последната анкета на Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС), проведена от агенция М-проспект в периода от 24 юли до 1 август.
Това е оценка на част от гръцките медии, публикували анкетата за референдума в Македония, отбелязва скопската телевизия. Според резултатите от допитването, 41,5% подкрепят Договора за името, докато 35,1% са против него.
"Проучване - Бивша югославска република Македония: Лидерство на онези, които ще гласуват "да"на референдума"; "С 41,5% води "да" по въпроса за името на БЮРМ, според анкета"; "Разделение сред гражданите на БЮРМ преди референдума“, "Изследване - БЮРМ: преднина с 6.5% за "да" за Договора от Преспа; "В Скопие води "да", изборите са възможен сценарий", са част от заглавията в вчерашните онлайн издания на гръцките медии.
„Вярваме, че мнозинството от гражданите на референдума ще се произнесат за Македония като член на ЕС и НАТО и ще посочат на депутатите, че това е бъдещето, което желаят за своите деца и семейства“, подчерта вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска в интервюто пред „Канал 5“.
Министърът отбеляза още, че всички главни политически партии подкрепят провеждането на референдум. По нейните думи, основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ говори за нуждата от референдум от 10 години.
Междувременно, В Гърция коалиционният партньор в правителството на Алексис Ципрас и министър на отбраната Панос Каменос заплаши, че преди Договорът за името да стигне до парламента в Атина, неговата партия "Независими гърци" ще напусне правителството. Каменос, в интервю за радио "Реал ФМ", в сряда отново повтори позицията, че неговата партия няма да отстъпи от позициите си, както и че би трябвало и гръцките граждани да могат да решат дали одобряват договора или не на референдум, отбелязва скопската телевизия.
В същото време, в Македония е в ход подготовката за референдума, а от четвъртък до 23 август започва проверка на данните в избирателните списъци за неговото провеждане на 30 септември. Проверката на данните може да се направи чрез интернет страницата на Държавната избирателна комисия https://izbirackispisok.gov.mk/ и в регионалните отдели и офиси на SEC.
Политическата партия Левица вчера обяви, че ще бойкотира референдума за името и внесе искане за оценка на конституционността и законността на решението за свикване на референдум, взето от парламента на Република Македония. Решението, според фракцията, не е в съответствие с Конституцията по няколко точки, нито със Закона за референдумите, както и с установените европейски стандарти и добри референдумски практики, установени от Венецианската комисия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Управляващата СДСМ има преднина от само 0,4 пред опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

„МКД“ (Македония): Управляващата СДСМ има преднина от само 0,4 пред опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

9 Август 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и ВМРО-ДПМНЕ ще получат почти еднакъв резултат, ако утре има парламентарни избори в Македония. За партията на премиера Зоран Заев биха гласували 24,4% от гражданите, а за основната опозиционна партия само 0,4% по-малко – 24%, показва последната анкета на Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС), предава скопското електронно издание „МКД“.
Съгласно резултатите от проучването на общественото мнение, за най-голямата албанска партия „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) биха гласували 6,9% от запитаните, за Алианса за албанците – 2,7%, за БЕСА – 1,7%, а „не знам“, или „няма да гласувам“ са предпочели 37,8% от участниците в допитването.
Сред етническите македонци, ВМРО-ДПМНЕ има малко предимство – 31,2% срещу 28,3% за СДСМ. Управляващата партия все още има подкрепата на 8% от албанците, докато опозицията би получила по-малко от 1% от гласовете на този етнос, сочат резултатите от проучването.
Анкетата е проведена от агенция „М-проспект“ в периода от 24 юли до 1 август 2018 година сред 1026 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Демокрация? В Македония живеят 18 хиляди роби

„Вечер“ (Македония): Демокрация? В Македония живеят 18 хиляди роби

9 Август 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония, в условия на съвременно робство, живеят около 18 хиляди лица, или 8,7 от хиляда македонски граждани са роби, показва Глобалният индекс за робство за 2018 година, изработен от ООН и Фондация Walk Free. Страната е на трето място сред страните от Европа и Централна Азия по този показател. В тази група преди Македония са само Туркменистан и Беларус, а най-малко роби има в Люксемург, където само 1,5 от хиляда души са в това положение, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Що се отнася до отговора на правителството на този проблем, македонското е оценено с БББ.
"Правителството изпълнява основните компоненти на всеобхватен отговор на някои форми на модерно робство, предоставя услуги за подкрепа на жертвите, има силен отговор на съдебните органи, има доказателства за координация и сътрудничество и защита на уязвимите групи от населението. Правителствата могат да започнат да се занимават с проблема с робството при процедурите за възлагане на обществени поръчки или с търговските субекти на тяхна територия. Може да има доказателства, че някои правителствени политики и практики могат да криминализират и / или резултатите при депортация на жертвите", се посочва в обяснението за това какво означава оценката на БББ.
Резултатите от световния доклад показват, че повече от 40 милиона в момента живеят в някаква форма на робство - най-вече в Азия и Африка. Но има и хора, които живеят в робство в части от света, където не се очаква, като Съединените щати, където те са около 400 хиляди души.

Фондация Walk Free отбелязва, че няма общоприето правно определение за съвременно робство, но терминът се използва за описание на специфична съвкупност от обстоятелства, които се считат за ключови за разпознаване на робството в съвременния свят. То се определя като се вземат предвид следните критерии: контрабанда на хора, принудителен труд, робство, определено с международната конвенция за робството от 1926 г., дългово робство, принудителен брак и детски труд.
Оценките в проучването се основават на разнообразни официални статистически данни на национално и международно равнище, но и с разговори с повече от 70 000 души. Данните от доклада показват, че 71% от съвременните роби са жени, докато 29% са мъже. Повече от 15 милиона души са в принудителни бракове, което е форма на робство, а около 25 милиона са принудени да работят без парична компенсация, свобода на движение и основни човешки права.
Когато става въпрос за конкретни страни, в които живеят най-много хора в съвременно робство, на първо място е Северна Корея, следвана от Еритрея, Бурунди, Централноафриканската република и Афганистан. Що се отнася до арабските държави, проблемът е липсата на релевантни данни, въпреки че има многобройни медийни съобщения за робски труд, но и фактът, че повече от 17 милиона чуждестранни работници работят в ужасни условия там.
Робският труд също е важна част от световната икономика, което се потвърждава от факта, че страните-членки на Г-20 в рамките на една година внасят стоки, произведени с робски труд, на стойност 354 млрд. долара. Поразително е твърдението, че лаптопите са на първо място сред стоките, произведени от несвободни хора. След тях са дрехите, а на трето място е рибата, следвана от какаото и захарната тръстика.
В заключението си Фондацията отбелязва, че е шокиращо, доколко съвременното робство е разпространено в най-развитите държави на света. Европа се отличава с това, че там то се толерира най-малко, а освен това властите на страните от Стария континент реагират бързо на подобни прояви и приемат подходящи закони за борба с модерното робство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Започва проверката на избирателните списъци за референдума

„Нова Македония“ (Македония): Започва проверката на избирателните списъци за референдума

8 Август 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 9 август ще започне проверката на избирателните списъци за провеждане на референдума за името, насрочен за 30 септември, съобщава електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка - „Нова Македония“ , като уточнява, че процесът ще продължи до 23 август.
Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония призова гражданите да проверят данните си в списъка на гласоподавателите и, ако сметнат за необходимо, да поискат промяна, добавяне или изтриване на данни от него. От редакцията прилагат и линк към съответния сайт, на който македонците биха могли да направят справката.
По-нататък в текста изданието пояснява, че исканията за изменение, допълнение или изтриване на данните в избирателния списък трябва да бъдат подадени в регионалните отдели и офиси на ДИК, а онези, които са на временна работа или пребивават в чужбина може да направят това и по електронен път чрез уеб приложение на органа.
В срок от 48 часа от деня на получаване на искането ДИК е длъжен да вземе решение по него и да уведоми подателя. Ако молбата бъде отхвърлена, може да бъде внесена жалба във Върховния съд. Това трябва да се случи в срок до 24 часа от получаването на решението. В същия срок трябва да бъде издадено и решението на съда.
Списъкът на избирателите, поставени на обществена инспекция, съдържа данни за гражданите, които до 30 септември 2018 г. ще имат навършени 18 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Държавната избирателна комисия на Македония планира да изразходва близо три милиона евро за референдума

„Плюс Инфо“ (Македония): Държавната избирателна комисия на Македония планира да изразходва близо три милиона евро за референдума

8 Август 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия на Македония планира да изразходва 169 770 000 денара (около 2,7 млн. евро) за провеждането на референдума за името, който трябва да се проведе на 30 септември, предава „Плюс Инфо“.
Председателят на Комисията Оливер Дерковски заяви, че това е намаляване с 20% от първоначалните средства, одобрени от парламента в размер на 210 милиона денара.
„ Планът не означава, че това е твърдо определена цифра. Надяваме се, че след провеждането на търговете ще се извърши по-нататъшно намаляване на средствата с цел рационално изразходване на парите на данъкоплатците“, уточни той.
Съгласно плана, предвидени са и средства в размер на 80 милиона денара за обезщетения за изборните органи т.е. общинските избирателни комисии и избирателните комисии в страната, както и за тези в дипломатическите и консулските представителства. Що се отнася до членовете на ДИК, според Дерковски те няма да получат бонуси.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Референдумът за името: „За“, „против“ или бойкот?

Deutsche Welle (Македония): Референдумът за името: „За“, „против“ или бойкот?

8 Август 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Споразумението с Гърция приближава Македония до постигането на стремежа за придобиване на пълноправно членство в глобалното семейство на нациите, предава Deutsche Welle в своята македонска редакция.
Договорът за името с Гърция е ключов за евроатлантическата интеграция на Македония, която е дългосрочна стратегическа цел за огромното мнозинство от гражданите на страната. Същевременно опитите за бойкот на референдума от страна на македонската опозиция представляват погазване на правото на гражданите да изразят своята демократична воля, както и погазване дългосрочната обществена и обща ангажираност на двата основни политически фактора , коментира Deutsche Welle .
Консултативният характер на предстоящия референдум се обсъжда публично. Трябва да се има предвид, че бойкотът на референдума представлява законно демократично право също както и пряката подкрепа или противопоставяне към въпроса, изразени чрез гласуване „за“ или „против“. Манипулативната реторика, използвана ежедневно от противниците на договора за името, сериозно застрашава неотменимото право на всички граждани за информирано гласуване на 30 септември. Тази риторика започна със самото подписване на споразумението и очевидно ще продължи да се засилва до провеждането на референдума, твърди материалът.
Според статията е много важно да се повтаря, че компромисът с Гърция ще е условие за евроатлантическата интеграция на Македония, независимо от напредъка на вътрешните процеси на реформи. Трябва постоянно да се има предвид тезата на част от противниците на договора, които казват, че той отклонява вниманието от процесите на реформи. Споразумението, независимо от неговите несъвършенства, само приближава Македония до постигането на дългогодишния стремеж за придобиване пълноправно членство в глобалното семейство на нациите. Тези, които ще гласуват против или ще бойкотират трябва да бъдат наясно, че с подобен ход отхвърлят този стремеж.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според социологическо проучване 41,5% от македонците ще гласуват „за“ на референдума, срещу 35,1% против

„Телма“ (Македония): Според социологическо проучване 41,5% от македонците ще гласуват „за“ на референдума, срещу 35,1% против

8 Август 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според социологическо проучване, проведено от Македонския център за международно сътрудничество, на предстоящия референдум с въпрос „Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО и приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?“, 41,5% от допитаните ще гласуват със „за“, докато 35,1% ще гласуват „против“, 12,4% няма да гласуват, докато 9,2% не са решили, а 1,9% са отказали да отговорят, предава „Телма“.
Така, според допитването, 66,4% от допитаните ще гласуват, докато 19,8% ще се присъединят към инициативата за бойкот, 11,9% все още нямат мнение, а 1,9% са отказали да отговорят.
Анализът на етническа основа показва убедителна подкрепа от албанците и далеч по-малка от македонците. 45,2% от етническите македонци са против, 27,4% от тях са „за“, а останалите не знаят или няма да гласуват. При етническите албанци 88% подкрепят и само 2,2% са против. Според възрастовата структура 48,2% от младите хора ще гласуват „за“, а с възрастта подкрепата намалява до 34,1%. Подобна тенденция показва нивото на образование - избирателите с висше образование са основните поддръжници.
За 48,3% от респондентите, въпросът на референдума е ясен и разбираем, докато 44,8% са на обратното мнение. Същевременно подкрепата за членството в ЕС и НАТО е безспорна, съответно с 80,2% и 79,6%.
Проучването е проведено по телефона сред 1026 респонденти за периода от 24 юли до 1 август. Възможната статистическа грешка възлиза на 3,1%

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1ON“ (Македония): Членовете на Държавната избирателна комисия на Македония няма да получат бонуси за референдума

„A1ON“ (Македония): Членовете на Държавната избирателна комисия на Македония няма да получат бонуси за референдума

7 Август 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Държавната избирателна комисия на Македония Оливер Дерковски заяви, че са предприети мерки да се рационализират разходите за организиране и провеждане на референдума за името и че вместо предвидените 3,5 млн. допитването ще струва 2,9 млн. евро, предава скопският телевизионен канал „A1ON“.
„Налице е намаляване на предвидените разходи от около 20% от 210 милиона денара на 169.77 млн. лева“, заяви Дерковски.
Финансовият план за разпределяне на средствата за референдума не осигурява бонуси за членовете на ДИК.
„Предвидени са 80 млн. денара обезщетения за избирателните комисии, общинските избирателни комисии и дипломатическо-консулските представителства, но не и за ДИК“, уточни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Ако Християн Мицковски не призове гражданите на референдума, ще покаже че желае изолация

СДСМ: Ако Християн Мицковски не призове гражданите на референдума, ще покаже че желае изолация

7 Август 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма позиция за референдума, а всъщност е просто – или са за бъдещето, или за изолация, заявиха от СДСМ, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Сега, когато референдумът е обявен, когато е постигнат исторически и патриотичен договор, Християн Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма позиция. Ще събере ли кураж Християн Мицковски да каже какво представлява неговата ВМРО-ДПМНЕ? Въпросът е прост, или е за бъдеще и за членство в НАТО и ЕС или е за изолация? Ако Мицковски не призове членовете на ВМРО-ДПМНЕ да излязат на референдум и да изберат бъдещето, ще покаже че те са лъгали с години и че всъщност желаят изолация. Заради амнистия на престъпленията на ВМРО-ДПМНЕ, Мицковски се опитва да докара Македония в изолация и несигурност“, се казва в реакцията на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Граждански демократичен съюз: Християн Мицковски е несериозен и безпринципен относно позицията за референдума

Граждански демократичен съюз: Християн Мицковски е несериозен и безпринципен относно позицията за референдума

7 Август 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската партия Граждански демократичен съюз (ГДС), чрез съобщение пуснато до обществеността, запита каква игра играе лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски по отношение на позицията на партията за референдума за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според ГДС, с изчакването до септември за обявяване дали ВМРО-ДПМНЕ ще излезе да гласува на референдума или ще го бойкотира, Мицковски демонстрира безпринципно и крайно несериозно поведение.
„На 22 юни лидерът на ВМРО-ДПМНЕ излезе и заяви, че ако референдумът не бъде задължителен, партията му няма да го признае за волята на народа. На 6 юли същият Мицковски заяви, че първо изчаква въпроса, след което ще реши дали партията му ще излезе на референдума. След това станахме свидетели на политическия пазарлък в Клуба на депутатите, използвайки референдумския процес за изпълнение на партийните си интереси. След пазарлъка и парламентарния цирк, ВМРО-ДПМНЕ заяви че за тях е неприемлив въпросът, тъй като бил многопластов, след което излизат и казват че партията няма да бъде алиби за капитулантския договор. Сега, близо два месеца по-късно, когато вече са ясни детайлите, Мицковски все още не знае какво ще правят, дали ще излязат на референдума или ще го бойкотират. Ще чака до 10 септември, за да съобщи решението на общността. Безпринципно и крайно несериозно поведение“, се казва в съобщението на ГДС.
Партията заяви, че обществеността с право се пита какви сметки се правят и защо се разиграват така.
„Проевропейската и прозападна партия ВМРО-ДПМНЕ, както тя се декларира, трябва да отговори на обществеността дали има друг път за ЕС и НАТО, и ако този договор е капитулантски, кой е техният модел за по-добър договор?
Време за губене няма. Политиците, особено лидерите на най-големите парламентарни партии, са длъжни да кажат ясно и силно каква е позицията на тяхната партия. Решението все пак се взима от гражданите, дали ще застанат зад лидера си или ще действат според собственото си убеждение. Затова апелираме да престанат със сметките и манипулациите.
Искаме да изпратим послание до гражданите, че референдумът и визията за бъдещето на страната, не трябва да се обвързва с подкрепата за една или друга партия. Това е възможност за надпартийно решение“, пишат от ГДС.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): ДИК се отказа от част от одобрените средства за референдума

„Канал 5“ (Македония): ДИК се отказа от част от одобрените средства за референдума

7 Август 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. , Около 170 милиона денара планира да изхарчи Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония за провеждане на референдума на 30 септември, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Въпреки че първоначалната сума, която беше одобрена от парламента, беше 210 милиона денара, комисията взе решение да съкрати бюджета с 20 процента.
Членовете на комисията взеха и решение за отказване от такси. Сумата от 80 милиона денара, предвидени за тази цел, ще получат само общинските изборни комисии и избирателните екипи.
По време на второто заседание на новия състав на ДИК във вторник, бяха приети и изменения в графика за провеждане на референдума, с което срокът за подаване на ценовите листи за медийно представяне на търговската пропагандна програма на всяка партия, се удължава до 10 август.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: До 10 септември ще обявим дали ще бойкотираме референдума за името

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: До 10 септември ще обявим дали ще бойкотираме референдума за името

7 Август 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски потвърди за скопската телевизия „Канал 5“, че до 10 септември партията ще обяви дали ще бойкотира референдума за името или ще призове македонците да гласуват „против“ договора с Гърция.
Мицковски подчерта, че е получил предложение да влезе в правителството, но отрече, че е поискал промени в Наказателния кодекс, което би означавало амнистия за предишното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ.
Телевизията припомня, че на 10 септември ще бъде даден официален старт на кампанията за референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Кампанията „за“ и „против“ референдума се засилва

„Нова Македония“ (Македония): Кампанията „за“ и „против“ референдума се засилва

7 Август 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. В навечерието на есенния референдум за договора с Гърция, кампанията в Македония „за“ и „против“ споразумението се засилва, отбелязва електронното издание на вестник „Нова Македония“ във водеща статия, посветена на предстоящото през септември гласуване.
Неофициалната група „Охрид", която се състои от настоящи и бивши политици и от високопоставени чуждестранни представители, бе създадена през април тази година в подкрепа на Република Македония по пътя й към членство в НАТО и ЕС. Чрез публично обръщение, разпространено в понеделник, групата призова гражданите на Македония да кажат „да" на референдума.
Подкрепа за договора изрази и политическият анализатор и бивш член на Международната кризисна група, Едуард Джоузеф, който смята, че споразумението за името заслужава Нобелoва награда, тъй като създава нов модел за решаване на международни спорове, свързани с въпросите за идентичността, подчертават от редакцията. В интервю за гръцката агенция ANA-MPA, Джоузеф, който е професор в университета „Джон Хопкинс" във Вашингтон, заяви, че не става дума за „смешен въпрос“, а за необходимия „кураж, за да бъде постигнат компромис“.
Междувременно бе потвърдено, че австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, на 7 септември ще посети Македония, три седмици преди насрочения референдум за името. По време на последното посещение на македонския премиер Зоран Заев във Виена в края на юни той призова гражданите на Македония да гласуват на референдума за новото име на страната, припомня вестникът.
Същевременно тридесет организации, които подписаха Меморандум за стратегическо сътрудничество, обявиха бойкот на референдума. Те формираха т.нар. Кризисен щаб за кампанията, която ще бъде водена от Янко Бачев от извънпарламентарната партия „Обединена Македония“.
В кампанията под мотото „Македония бойкотира“ се включиха „Христианско братство“, „Македониум“, „Завет 1903“, ВМРО-ДПМНЕ и други партии и неправителствени организации. Те вече увериха, че ще ходят от врата на врата, за да убедят македонците да не гласуват на референдума.
Кампанията срещу референдума се провежда в социалните мрежи с хаштага „Бойкот".
Според Правилника за подготовка, организиране и провеждане на предстоящия референдум, приет от Държавната избирателна комисия (ДИК), отговарящ за провеждане на публичната кампания е Събранието на Република Македония. Официалният й старт бе даден на 30 юли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села: Референдумът за промяна на името е ненужен и ще увеличи разделението в обществото

Зиядин Села: Референдумът за промяна на името е ненужен и ще увеличи разделението в обществото

5 Август 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за промяна на името е ненужен и ще увеличи разделението в обществото, заяви лидерът на Алианс за албанците Зиядин Села в интервю пред македонският телевизионен канал “Алсат-М“.
"Референдумът може само да усложни нещата, да задълбочи разделението в обществото, и е излишен, още повече, когато Споразумението с Гърция не предвижда референдум, но ако Македония реши да проведе референдум", казва Села в интервюто.
Той добави, че не трябва да има никаква дилема относно решението на Алианса за албанците по този въпрос: "Алианс за албанците е за това Македония да стане част от цивилизацията, НАТО и ЕС“
В интервюто той обяснява своята позиция в парламента.
"Трябва да се направи разграничение между нашата позиция в парламента за необходимостта да се отиде на референдум . Гласувахме „въздържали се“, защото смятахме, че не е необходимо провеждането на референдум. Самият факт, че въпросът е консултативен, показва, че сме имали право по този въпрос. Какъвто и да е резултатът от референдума, депутатите и парламентът ще решат отново за Договора от Гърция. Два пъти е гласуван и е ратифициран договора, а и за промени в конституцията депутатите трябва да поемат отговорност и да гласуват ", каза Села.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Кризисният щаб за бойкот на референдума в Македония отправи антиалбански послания

„Фокус“ (Македония): Кризисният щаб за бойкот на референдума в Македония отправи антиалбански послания

5 Август 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Членове на кризисния щаб, който трябва да оглави кампанията срещу референдума, отправиха анти-албански публикации на днешното подписване на меморандума за сътрудничество, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Страшко Олумчев от организацията Македонският национален съвет "Македониум", ръководена от емигранти, е казал, че само етнически македонци имат право да решават за името.
Също така той е заявил, че Зоран Заев има какво да каже относно произхода си.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев иска да използва ВМРО-ДПМНЕ, за да достигне избирателния праг на референдума, смята бивш член на партията

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев иска да използва ВМРО-ДПМНЕ, за да достигне избирателния праг на референдума, смята бивш член на партията

5 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. И демократичната фракция на ВМРО-ДПМНЕ е подписала меморандум за бойкотиране на референдума. По време на подписването в неделя е присъствал и Филип Петровски, бивш член на ВМРО-ДПМНЕ, който заяви че премиерът на страната Зоран Заев се опитва да използва най-голямата опозиционна партия за достигането на избирателния праг на референдума, предава македонската електронна медия „Фокус“.
„От днес ще тръгнем от човек на човек, от роднина на роднина, от семейство на семейство, от врата на врата, от къща на къща, от вход на вход и ще предадем нашето послание, че Зоран Заев лъже и че Република Македония не трябва да променя конституционното си име. Зоран Заев лъже, всеки ден го прави. Излъга, че ако изгуби парламентарните избори ще подаде оставка. Не я подаде. Същото прави и сега. Ако изгубел на референдума, щял да подаде оставка. Няма да я подаде. Иска да използва ВМРО-ДПМНЕ, за да достигне избирателния праг. Няма да играем тази игра, ще бойкотираме. Референдумът трябва да пропадне, а на 30 септември пада и правителството на Заев“, заяви Петровски пред присъстващите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Организации стартираха кампания „Македония бойкотира“

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Организации стартираха кампания „Македония бойкотира“

5 Август 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Двадесет и осем неправителствени организации, граждански инициативи и партии начело, с Янко Бачев от „Единствена Македония“, се обединиха за бойкотиране на референдума. Кампанията ще се води под лозунга „Македония бойкотира“, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Тази битка е по-голяма и от предателството на властта. Ще попречим на промяната на името. Ще им остане предателството. Новата власт, която пристига, ще разчисти предателите, заяви Бачев.
Организациите са формирали Кризисен щаб, който ще ръководи кампанията за бойкот на референдума.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Трийсет партии и организации се обединяват за бойкот на референдума  в Македония

„Фокус“ (Македония): Трийсет партии и организации се обединяват за бойкот на референдума в Македония

5 Август 2018 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Трийсет партии и организации се обединяват за бойкот на референдума в Македония, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Трийсет организации, включително политически партии, неправителствени организации, граждански инициативи от страната и диаспората в чужбина, ще подпишат Меморандум за стратегическо сътрудничество с цел бойкотиране на референдума. Меморандумът ща бъде подписан в неделя .
Както се казва, с Меморандума ще бъде формиран Кризисният щаб, който ще провежда публична пропаганда да се бойкотира референдума.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Буяр Османи: Ако референдумът не събере мнозинство, това ще означава подкрепа за договора от Преспа

Буяр Османи: Ако референдумът не събере мнозинство, това ще означава подкрепа за договора от Преспа

4 Август 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако референдумът не събере мнозинство, това ще означава подкрепа за договора от Преспа, зави македонският вицепремиер и преговарящ с ЕС по македонската телевизия „Алсат-М“, цитиран от македонското електронно издание “Фактор“.
Буяр Османи, вицепремиер и преговарящ за членство в Европейския съюз, подчерта, че споразумението от Преспа с Атина ще се счита, че е прието, ако няма цензус на референдума, който ще се проведе на 30 септември.
"Недостатъчният отговор на гражданите предполага, че те дават мандат на парламента да решава самостоятелно. Това би било посланието от неприсъствието на референдума. Второто послание е, че споразумението, ратифицирано от Събранието, остава в сила. Така че по някакъв начин, неявяването е подкрепа. Ето защо мисля, че ще бъде важно какъв ще бъде гласът на гражданите… Убеден съм, че абсолютното мнозинство от гражданите на Македония е за тази историческа възможност за Македония", заявява Османи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гърция е готова да ратифицира споразумението с Македония за името

Ekathimerini: Гърция е готова да ратифицира споразумението с Македония за името

4 Август 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на парламентарната комисия на гръцкия парламент и член на управляващата партия СИРИЗА Костас Дузинас заяви, че страната „има пълно намерение“ да ратифицира споразумението с Македония за името, пише Ekathimerini.
„Ако руснаците продължат да се опитват да го дерайлират, реакцията ще бъде силна“, заяви Дузинас, обръщайки внимание на гръцкото решение да изгони двама руски дипломати заради предполагаемия им опит да подкопаят споразумението с Македония.
Същевременно вицепредседателят на младшия партньор в гръцкото коалиционно правителство – партия „Независими Гърци“ Панос Сгуридис обвини Москва, че се меси в процеса на приемането на договора, макар и неговата партия да е също против споразумението. „Важно е гръцкия национален суверенитет да бъде защитен“, убеден е той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Референдумът за името – на 9 или 16 септември?

„Канал 5“ (Македония): Референдумът за името – на 9 или 16 септември?

22 Юни 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. В публичното пространство вече се появи информация за възможните дати за провеждане на референдума за договора с Гърция за името, предава скопската телевизия „Канал 5“ , като уточнява, че спряганите в медиите дати са 9 или 16 септември.
Първата от тях вероятно ще отпадне, за да не се свързва с референдума за македонската независимост. В средата на месец юли, твърдят медиите, се планира парламентът да официално да обяви референдума, на който гражданите ще се произнесат дали са съгласни с промяна на името на страната им в името на членството в ЕС и НАТО.
В тази насока ще бъде формулиран въпросът на референдума. Очаква се срещите на върха на ЕС в края на юни и на НАТО в средата на юли да бъдат решаващи за резултатите от плебисцита в Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): СДМС отговори на ВМРО-ДПМНЕ: Волята на гражданите на референдума е обвързваща

„Канал 5“ (Македония): СДМС отговори на ВМРО-ДПМНЕ: Волята на гражданите на референдума е обвързваща

22 Юни 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият в Скопие СДМС реагира със съобщение на изявленията, направени по-рано от председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който заяви, че партията му няма да приеме резултатите от референдума за договора за името, ако той не бъде обявен за задължителен. В тази връзка СДСМ разпространи съобщение, в което увери, че „волята на гражданите на референдума е обвързваща“, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Договорът не е капитулация, а значителен исторически успех за нация, която е била отхвърляна и оспорвана... Мицковски, гражданите ще имат последната дума. Волята на гражданите на референдума е обвързваща", отговориха от СДМС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Все още няма информация дали Гърция е уведомила ЕС и НАТО за деблокиране на преговорите за членството на Македония

„Независен“ (Македония): Все още няма информация дали Гърция е уведомила ЕС и НАТО за деблокиране на преговорите за членството на Македония

22 Юни 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Все още няма информация дали Гърция е изпратила писма до Европейския съюз и НАТО, с които да ги информира, че са отстранени пречките за интеграцията на Македония в двете международни организации, пише електронното издание на скопския вестник „Независен“, като припомня, че в сряда Министерството на външните работи на югозападната ни съседка е изпратило нота до външнополитическото ведомство в Атина, с което го информира за ратифицирането на договора за името.
Съгласно договора, след ратифицирането в македонския парламент, Гърция има задължение да уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че дава подкрепа за начало на преговорите за членството на Македония в ЕС. С друго посмо Атина трябва да уведоми генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че подкрепя отправянето на покана за присъединяване на Македония към Алианса.
Законът за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на спора, както е описан в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН 817 и 845 от 1993 г., прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и установяването на стратегическо партньорство бе приет в сряда след гласуване в парламента в Скопие, на което опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъства.
Споразумението между Скопие и Атина официалното име на държавата да бъде променено на „Република Северна Македония“ или „Северна Македония“ (съкратен вариант). Споразумението признава македонския език като част от групата южнославянски езици. Гражданството е македонско/гражданин на Република Северна Македония - във всички документи за пътуване. Последната дума за споразумението ще бъде на македонските граждани, които ще гласуват референдум през есента.
Споразумението за решаване на спора за името между Македония и Гърция бе подписано на 17 юни 2018 г. от министрите на външните работи на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс в Псарадес, на гръцкия бряг на Преспанското езеро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски: Зоран Заев се занимава с политиканство вместо с това да подобри живота на гражданите

Християн Мицкоски: Зоран Заев се занимава с политиканство вместо с това да подобри живота на гражданите

22 Юни 2018 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че премиерът на Македония Зоран Заев се занимава с политиканство, вместо да подобрява пряко икономиката, с което да се подобри и качеството на живот на гражданите, предава македонската електронна медия „Курир“.
„Политиканството е това, „не знаем как да решим реалните проблеми на гражданите“. Единият иска да се изтъкне и казва „това ще направим“, другият играе със стратегията „плаши албанците с ВМРО-ДПМНЕ““, заяви Мицкоски.
Според него с подобно политиканство може да се съберат само 80 000 до 90 000 гласа, а за повече ще трябва да предложат нещо повече, нещо с което да се подобри качеството на живот, а това, според него, може да се направи само чрез преките икономически резултати.
„Хайде да седнем всички заедно и да направим това място по-добро за живот. Тогава ще има решение за всички други политически проблеми. Но най-напред да направим гражданите щастливи“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Той добави още, че ще се бори за върховенството на закона, подобряване на демокрацията и да направи живота на гражданите на Република Македония, независимо от етническата им принадлежност, по-добър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски: Правителството абсолютно капитулира приемайки ултиматум от Гърция

Християн Мицкоски: Правителството абсолютно капитулира приемайки ултиматум от Гърция

21 Юни 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви в интервю за македонската телевизия „Алсат-М“, че договорът с Гърция е капитулантски договор, който в много отношения значи приемане на гръцките позиции, предава македонското електронно издание „Курир“.
Мицкоски подчерта, че когато има договор, е логично да се поставят интересите на едната и на другата страна и решението да се вземе в рамките на тези интереси.
„В този случай нашата страна абсолютно капитулира и прие ултиматум от противниковата страна. Не твърдя, че договорът трябва да бъде симетрично 50-50, нека да бъде асиметричен, но нека не бъде 100-0 за противника. През изминалите шест месеца имаме едно ексхибиционистично водене на преговори. Знам, че те нямат капацитета да се справят с реалните проблеми на гражданите в областта на икономиката, здравеопазването и всичко останало“, заяви той.
Според Мицкоски няма визия за воденето на страната, а както са потвърдили и скорошните преговори, в дипломацията се води катастрофална политика, която е донесла абсолютна катастрофа за Република Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски: Единственият виновник за тази антидържавна политика е Зоран Заев

Християн Мицкоски: Единственият виновник за тази антидържавна политика е Зоран Заев

21 Юни 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Единственият виновник за това, което се случва на Македония, без значение от етническите общности, които живеят в страната ни, си има име и презиме – това е Зоран Заев“, заяви в четвъртък председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в гостуването си на македонската телевизия „Алсат-М“, предава македонското електронно издание „Курир“.
Според Мицкоски, обвиненията за националистически лозунги и скандирания на протестите на ВМРО-ДПМНЕ не са истина. Той посочи, че на двата скорошни протеста, организирани от партията му, не са забелязани подобни неща.
„В миналото, аз съм бил свидетел, и в този период бяха част от Изпълнителния комитет, на един или два протеста, в които са се чули подобни викове, но ние като политическа партия сме се разграничили от тях“, допълни още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: Като бъдещо правителство ще направим всичко, за да отстраним негативните елементи от договора за името

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: Като бъдещо правителство ще направим всичко, за да отстраним негативните елементи от договора за името

20 Юни 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Като партия, която ще състави следващото правителство на Гърция, „Нова демокрация“ ще използва всички дипломатически и политически средства, и контакти, за да променим негативната развръзка за страната след подписания договор за името на Македония. Това увери отговорникът за външна политика на най-голямата опозиционна партия в Гърция Йоргос Кумуцакос, отбелязва скопското електронно издание „Стандард“, като уточнява, че съответните изявления политикът е направил в интервю за телевизия Antena.
Кумуцакос още вендъж подчерта категорично, че няма шанс „Нова демокрация“ да подкрепи споразумението между Македония и Гърция, и че няма да гласува за ратифицирането му, когато настъпи моментът за вота в парламента в Атина.
„Ако и когато състави правителство, „Нова демокрация“ ще направи всичко - всичко, което е на разположение, дипломатически и политически средства, контакти, за да се промени и да се отстрани всичко негативно договора“, отбеляза Кумуцакос. Коментирайки сделката, той заяви, че правителството „при най-добрите възможни обстоятелства сключи най-лошата възможна сделка".
„Съчетанието на името Северна Македония с приемане на македонски език и македонска националност, тази комбинация е експлозивна. Това наистина е основа на нов иредентизъм. Защо? Тъй като има Северна Македония и очевидно Южна Македония - в очите на Скопие, не в нашите, за нас има само една Македония. Така че комбинацията от Южна Македония и македонци, които живеят там, е взривоопасна“, обясни политикът на „Нова демокрация“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Християн Мицковски към протестиращите: "Няма да напуснем парламента, ще действаме отвътре"

Радио „Свободна Европа“: Християн Мицковски към протестиращите: "Няма да напуснем парламента, ще действаме отвътре"

19 Юни 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на основната опозиционна македонска партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицковски прие представители на гражданите, които след протеста пред парламента поискаха от него депутатите на партията да подадат оставка и да се присъединят към демонстрантите, предаде македонската електронна медия Радио „Свободна Европа“.
Председателят на Сдружение „Всемакедонски национален съвет Македонум“ Страшо Олумчев след срещата е заявил, че след искането му депутатите от опозицията да напуснат заседанията на парламента и да се присъединят към протестите, Мицковски е заявил, че ВМРО-ДПМНЕ няма да напусне парламента, но също така, че няма да участва в парламентарните дейности, свързани със споразумението с Гърция.
Олумчев предава, че Мицковски е заявил, че „би било по-добре партията да бъде вътре и да попречи на министър-председателя Зоран Заев да взема вредни решения.“
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ : Прессекретарят на гръцкото правителство заяви, че споразумението не може да повлияе „на съседите да се самоопределят като македонци“

„Нова Македония“ : Прессекретарят на гръцкото правителство заяви, че споразумението не може да повлияе „на съседите да се самоопределят като македонци“

19 Юни 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакополус заяви, че жителите на Република Македония се самоопределят за македонци, по същия начин, по който се определят за македонци и жителите на гръцката провинция със същото име. Така той отговори дали жителите на Република Македония могат да се наричат македонци въз основа на подписания договор, предава електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“.
В интервю пред местна телевизия Цанакополус обясни, че става дума за правото на самоопределение, което не може да се промени с договор и допълни, че другите страни вече наричат жителите на Република Македония македонци.
„Това е право на всеки въз основа на самоопределението. Както аз се наричам Димитрис, друг Танасис, трети Вангелос, а друг Зоран, така всеки народ има неотменимото право да се самоопределя по начин, съответстващ на историята на народа му . Съответно договорът по никакъв начин не може да промени условията за самоопределение на обществата, народите и дори на хората. Това, което може да се направи и се прави е да се определят границите, в които всеки народ се нарича себе си“, заяви Цанакополус

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AMNA: Никос Коцияс заяви, че е постигнато споразумение, което е най-добро за Гърция

AMNA: Никос Коцияс заяви, че е постигнато споразумение, което е най-добро за Гърция

19 Юни 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Коцияс заяви по повод споразумението с Македония за името, че държавата „не е дала нищо в замяна на нещо друго“. „Ние сключихме най-доброто споразумение за страната“, подчерта той, предава AMNA.
„Повечето хора разбират, че проблемът със Скопие е разрешен, въпреки, че някои са „объркани“ по отношение на историята на древна Гърция и географията на Македония“, отбеляза той. „За първи път споразумение между Атина и Скопие определено и необратимо отделя древната гръцка цивилизация“, допълни той и изрази сигурността си, че „споразумението ще премине през гръцкия парламент“.
„Основният риск е предприет от Скопие“, заяви министърът и посочи, че курсът на страната към ЕС и НАТО ще бъде блокиран, ако тя не изпълни условията на споразумението. „Ако не се направят промени в конституцията, всичко свършва“, смята той. Външният министър също така подчерта, че „споразумението взема предвид нашите собствени интереси“.
По отношение на статуите на гръцка тематика, издигнати в съседната страна, той разкри, че Скопие вече има планове да премахне част от тях или да ги предаде на Гърция, докато останалите ще получат специални табели, които да посочват гръцката история.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Спутник“ (Азербайджан): Две Македонии са твърде много – Гърция иска преименуването на своята съседна държава

„Спутник“ (Азербайджан): Две Македонии са твърде много – Гърция иска преименуването на своята съседна държава

19 Юни 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. След дълги размисли, продължаващи не една година, Македония все пак започва процеса по преименуването си. Въпреки, че значителна част от населението на тази балканска държава, някога влизала в състава на Югославия, да е против преименуването, правителството на Македония реши да сключи споразумението с Гърция. Наскоро външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс подписаха документ, според който Македония ще се преименува на Република Северна Македония, предава „Спутник“.
За важността на това споразумение говори фактът, че на тържествената церемония по подписването участваха не само гръцката и македонската страна, но и върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, а също така и представители на ООН.
Трябва да се отбележи, че противниците на подписването ги има не само в Македония, но и в Гърция. Нещата достигнаха до това, че опозицията заплаши с вот на недоверие гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в случай на споразумение с Македония. Ципрас пусна това през ушите си и по всяка вероятност бе прав. Споразумението е подписано, а на оставка не мирише.
И двете страни са доволни от подписването на документа. Ципрас твърди, че това споразумение дава възможността на двете съседни страни плодотворно да си сътрудничат и съвместно да влязат в епоха на стабилност и процъфтяване в региона.
Министър-председателят на Македония Зоран Заев от своя страна също оцени високо този факт, че двете съседни държави са достигнали до споразумение по преименуването на Македония. Той е убеден, че консенсусът между Атина и Скопие ще доведе до това, че името Република Северна Македония ще получи международен статут.
Той твърди, че след преименуването страната ще получи определени бонуси, а именно покана за влизане в НАТО. Заев е също така убеден, че това решение на правителството му ще укрепи позициите на страната в преговорите за влизане в ЕС.
Така че къде е въпросът? Защо около преименуването на тази балканска държава се вдига толкова шум?
Държавата Македония се образува през 1991 г. след разпада на Югославия. А какво има тук общо Гърция? Работата е там, че тя има област Македония, заемаща четвърт от територията ѝ. Там се намират такива градове като Солун и Кавала. Освен това има и Пиринска Македония в България. Българите не са се палили по този въпрос, но това не се отнася до гърците. Атина се опасява, че съседната държава ще започне да претендира за гръцките територии.
Във връзка с това Гърция постави препятствия на Македония за влизане в НАТО и ЕС. Македония не се отчая и подаде иск в международния съд на ООН, който през 2011 г. прие по този въпрос доста разтегливо решение. От една страна съдът заяви, че Атина няма право да блокира членството на Македония в международните организации, но при това увери Гърция, че съседната държава може да стане член на международните съюзи и организации едва след като бъде изяснен спорният въпрос за името.
Но подписването на споразумението не означава, че проблемът е решен. Парламентите на двете страни трябва още да ратифицират споразумението, подписано от правителствата. По този въпрос в Македония трябва да се проведе референдум. Както е посочено по-горе в двете страни има достатъчно количество политици, които са против споразумението. В Македония срещу него се е обявил самият президент на страната Георги Иванов, който еднозначно заяви, че няма да подпише договора, защото нанася вреди.
Но македонските закони позволяват на народните избраници да не се съгласят с президента и да утвърдят преименуването на страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): След съкратена процедура  споразумението с Гърция ще бъде ратифицирано

„Нова Македония“ (Македония): След съкратена процедура споразумението с Гърция ще бъде ратифицирано

19 Юни 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония утвърди необходимостта от приемането на законопроекта за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на спора за името, съобщава електронното издание на вестник „Нова Македония“.
На заседанието присъстваха 110 депутати, от които гласуваха 109 гласуваха – 69 „за“ и 40 „против“.
Министърът на външните работи Никола Димитров обясни пред депутатите необходимостта от приемане на проектозакона по съкратена процедура. Той отбеляза, че законодателният акт е предвиден като част от националната програма за усвояване на правото на ЕС в рамките на политическите критерии в областта на регионалното сътрудничество и международните задължения. Срокът за приемане е 22.06.2018 г., а Димитров подчерта, че като се имат предвид европейските и евроатлантическите перспективи на страната, е повече от необходимо да се приеме по съкратена процедура.
Първият дипломат на Скопие припомни, че съгласно договора Гърция, след ратифициране на договора за името в македонския парламент, има задължение да уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че дава подкрепа за начало на преговорите за членството на страната в ЕС. Атина трябва също да уведоми генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че подкрепя отправянето на покана за присъединяване на Македония към НАТО.
„Юнският съвет е пред нас, външните министри на държавите-членки ще се срещнат на 25 и 26 юни, а срещата на върха ще се състои на 28 юни. Тези дати са от ключово значение за европейската перспектива на страната ни и зависят от ратификацията на споразумението. За да постигнем тези резултати, предлагаме парламентът да реши да приеме проектозакона по съкратена процедура. С ратифицирането се отваря възможност гражданите да се произнесат за своето бъдеще на референдума през есента“, обясни Димитров.
След гласуването председателят на македонския парламент Талат Джадери натовари Комисията по европейски въпроси да разгледа предложението, внесено с европейско знаменце.
Недоволство изразиха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, а депутатът Драган Данев заяви, че споразумението е едностранно, представлява капитулация на държавата и е геноцид срещу македонския народ. Съгласно думите му, с налагането на ново име на държавата се нарушава Конституцията. Данев обвини Джафер в потъпкване на правилника, законите и Конституцията на страната. След това обяви, че ВМРО-ДМПНЕ няма да участва в подобен правен абсурд. Данев поиска час почивка, но Джафери възобнови заседанието и дневният ред бе гласуван, а депутатите от опозицията напуснаха пленарната зала.
След като законът бъде внесен в Комисията по европейските въпроси, тя разполага със срок от два дни за преразглеждане на споразумението за новото име на Македония.
След като бъде разгледан от комисията, законопроектът за ратифициране на споразумението ще бъде обсъден на пленарно заседание за окончателно утвърждаване на сделката с Гърция. Ратифицирането изисква обикновено мнозинство. Минималният кворум за работата на законодателната власт е 61 депутати.
И докато в парламента бе в ход разгорещеният дебат, пред сградата на законодателния орган в Скопие продължава протеста на противниците на постигнатия договор за новото име на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Дебатът за договора за името в Комисията за европейските въпроси ще започне в 16 часа

„Алсат-М“ (Македония): Дебатът за договора за името в Комисията за европейските въпроси ще започне в 16 часа

19 Юни 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Официален представител на македонския парламент разкри пред излъчващия на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, че дебатът за договора за името в Комисията за европейските въпроси ще започне в 16 часа българско време.
Председател на комисията е депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“, част от управляващата коалиция, Артан Груби. По-рано се обсъждаше разгорещено дали законът е под юрисдикцията на Комисията по европейските въпроси или под тази на Комисията по външна политика, председателствана от Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, припомня телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Протестиращите срещу договора за името поискаха среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ

„Макфакс“ (Македония): Протестиращите срещу договора за името поискаха среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ

19 Юни 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Делегация на протестиращите пред парламента в Скопие поиска среща с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като допълва, че част от демонстрантите са се насочили към седалището на партията.
По-рано днес протестиращите призоваха Мицковски да напусне сградата на парламента и да се присъедини към демонстрацията.
Паралелно с протеста депутатите в Събранието проведоха заседание, на което с 69 гласа „за“ и 40 „против“ утвърдиха законопроекта за договора за името. В рамките на дебата координаторът на фракцията на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев подчерта, че споразумението е противоконституционно и нанася непоправими щети на държавата.
„Това е капитулация, договорът е съвременен геноцид на нашето съществуване. Той е едностранчив, Македония приема ултиматум. Споразумението налага новото име на държавата под изнудване", категоричен бе Данев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха парламента, заседанието е прекъснато

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха парламента, заседанието е прекъснато

19 Юни 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от опозционната ВМРО-ДПМНЕ напуснаха заседанието на парламента в Скопие, на което се обсъжда договорът за новото име на страната, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Министърът на въшните работи на Македония Никола Димитров обясни пред депутатите защо споразумението с Гърция трябва да бъде прието по съкратена процедура, след което с 69 гласа „за" и 40 гласа „против" парламентът утвърди проектозакона за ратифициране на договора за името.
Опозиционните депутати нарекоха Димитров „предател“ и напуснаха заседанието. След това председателят на законодателния орган обяви почивка.
Същевременно пред сградата на парламента стотици граждани протестират срещу договора за името, допълват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Демонстрантите призоваха лидера на ВМРО-ДПМНЕ да излезе от парламента и да се присъедини към протеста

„Макфакс“ (Македония): Демонстрантите призоваха лидера на ВМРО-ДПМНЕ да излезе от парламента и да се присъедини към протеста

19 Юни 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Протестиращите пред парламента в Скопие срещу договора за името призоваха председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и депутатите да излязат от сградата и да се присъединят към демонстрацията, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Малка група граждани се събраха пред сградата на парламента в същия час, в който трябва да започне заседанието, в чиито дневен ред е проектозаконът за ратифициране на договора за новото име на Македония. „Заев не може да продаде Македония, не и от наше име, оставка на правителството. Ако си мислят, че само с един договор може да ни изличат, се лъжат. Македония е нашето име, идентичност, достойнство, долу правителството“, катеторични са участниците в протеста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Протестът пред македонския парламент започна с пеене на националния химн и патриотични песни

МКД (Македония): Протестът пред македонския парламент започна с пеене на националния химн и патриотични песни

19 Юни 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Под засилено полицейско присъствие започна протестът пред сградата на македонския парламент, съобщава скопското електронно издание МКД, като същевременно допълва, че участниците са дали старт на демонстрацията с пеене на националния химн и патриотични песни.
От редакцията подчертават, че към настоящия момент обстановката е спокойна, но уточняват, че все още не е започнало заседанието, на което ще бъде обсъден договорът за новото име на Македония. То бе насрочено за 12 часа българско време.
На протеста в понеделник гражданите на Македония бяха призовани да блокират сградата на парламента, за да не могат депутатите да участват в заседанието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски призова гражданите на Македония: Станете, македонци, сега е времето, в което се пише историята!

Християн Мицковски призова гражданите на Македония: Станете, македонци, сега е времето, в което се пише историята!

19 Юни 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски отправи призив към гражданите на Македония „да станат, защото сега е времето, в което се пише историята“, предава скопският информационен портал Infomax.mk, като уточнява, че съответният апел е се съдържа във видеобръщение в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Стани, Македония!
Станете, македонци, граждани на тази страна, сега е времето, в което се пише историята.
Стани,Македония, с вяра, с чест и с достойнство.
Нека това име да се чува силно и гръмогласно. Сега всеки един от вас е необходим, това е часът, това е времето. Стани, Македония, от всеки град и село, от всички квартали и улици, с всичките си сили и красота. Ние сме тук за теб.
Помнете това и запазете онова противопоставяне и непокорство, залегнало в духа на всеки македонец
Македония няма друг избор освен победа. Македония бе и ще бъде! Македония ще спечели!", призовава Мицковски във видеобръщението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Филип Петровски от ВМРО-ДПМНЕ призова за блокада на парламента

„Независен“ (Македония): Филип Петровски от ВМРО-ДПМНЕ призова за блокада на парламента

19 Юни 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Филип Петровски от фракцията на ВМРО-ДПМНЕ призова гражданите на Македония да блокират парламента в Скопие и да не позволят на депутатите да влязат в сградата за заседанието, на което ще започне обсъждането на договора за името, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“ .
„Нека влязат с хеликоптери на заседанието. Призовавам депутатите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ да подадат неотменима оставка", каза Петровски, като определи народните представители от мнозинството като „предатели“. По-рано той изиска от премиера Зоран Заев, от външния министър Никола Димитров и от министъра на отбраната Радмила Шекеринска да оттеглят споразумението за името, постигнато с Гърция миналата седмица след спор, продължил близо 27 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Отново се забелязва засилено полицейско присъствие пред сградата на македонския парламент

„Плюс Инфо“ (Македония): Отново се забелязва засилено полицейско присъствие пред сградата на македонския парламент

19 Юни 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. От сутрешните часове на деня се забелязва засилено полицейско присъствие пред сградата на парламента в Скопие, където предстои пленарно заседание за утвърждаване на проектозакона за договора за името, докато гражданите се подготвят за пореден протест, съобщава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
Демонстрации срещу договора за името имаше и в понеделник. Официален организатор на протеста няма, той бе иницииран чрез социалните медии. От ВМРО-ДПМНЕ призоваха гражданите да блокират сградата на парламента и да попречат на депутатите да влязат в нея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Обсъждането на договора за името ще се проведе на фона на протести пред парламента в Скопие

МКД (Македония): Обсъждането на договора за името ще се проведе на фона на протести пред парламента в Скопие

19 Юни 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите в македонския парламент ще обсъждат договора за името на фона на протести пред сградата на законодателната власт в Скопие, отбелязва местното електронно издание МКД.
Договорът за промяна на името, който Македония и Гърция постигнаха миналата седмица бе внесен за обсъждане в парламента, с което бе отворен пътят за стартиране на процедурата за ратификацията му. Председателят на законодателния орган в Скопие Талат Джафери насрочи заседанието след среща с ръководителите на парламентарни групи. Той сподели очакванията си, че споразумението, подписано в неделя от министрите на външните работи на двете страни, ще бъде ратифицирано до петък.
Депутатите трябва да гласуват за необходимостта от приемане на проектозакона за ратификация, след което дебатът ще бъде пренесен в Комисията по европейските въпроси. След разискването там ще бъде проведено гласуване и на пленарно заседание. За да бъде ратифициран договорът е необходимо мнозинство от 61 депутати.
Депутатът Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, който е и председател на парламентарната Комисия по външна политика реагира на решението на правителството законопроектът за ратифициране на споразумението с Гърция да бъде предадено на Комисията по европейските въпроси, председателствана от Артам Груби от ДСИ. „Ратификациите са законовата компетентност на Комисията по външна политика. Всичко останало е нарушение на закона", заяви Милошоски пред изданието. Съгласно думите му, правителството злоупотребява с властта си с цел да „прокара" ратифицирането на договора с по-малко обсъждане.
Гражданите, които пет поредни дни протестираха пред парламента в Скопие призоваха за нов протест от 11 часа днес (12 часа българско време). Тогава трябва да започне и заседанието, в дневния ред на което е споразумението за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцкият президент е предпазлив относно договора за името, докато той отива в македонския парламент

Ekathimerini: Гръцкият президент е предпазлив относно договора за името, докато той отива в македонския парламент

19 Юни 2018 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Ден, след като официалните лица от БЮРМ (Бивша югославска република Македония) и Гърция подписаха договора за разрешаване на спора за името, което предизвика протести и в Атина, и в Скопие, гръцкият президент Прокопис Павлопулос се опита да се придържа към примирителен, но твърд тон, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Искаме отношения на приятелство и приятелски отношения и подкрепяме евроатлантическата перспектива“ на БЮРМ, заяви Павлопулос.
„Но, това изисква разрешение на въпроса за името, по начин, който е съвместим с историята, международното право и европейските закони и по начин, който отстранява иредентизма“, заяви държавният глава в хода на срещата с индийския си колега Рам Нат Ковинд.
Следващата стъпка по евроатлантическия път на Македония, добави той, е „подходяща промяна на Конституцията на БЮРМ“.
Миналата седмица, припомня „Катимерини“, Павлопулос бе подложен на критика от бившия гръцки премиер Андонис Самарас (от „Нова Демокрация“) и други, за това, че не се е противопоставил на споразумението между правителството на СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и администрацията в Скопие.
Докато партиите в Атина продължиха да разменят обвинения по повод сделката за името и за това, дали Гърция е направила прекалено много отстъпки на своя съсед, договорът отиде за ратификация в парламента на БЮРМ.
Споразумението, подписано от външните министри на Гърция и Македония Никос Коцияс и Никола Димитров на церемония на брега на Преспанското езеро, в Северна Гърция, в неделя, ще бъде подложено на дебат в парламента от вторник и трябва да бъде гласувано в петък вечерта.
Очаква се договорът да бъде ратифициран, но след това, той също трябва да бъде подложен и на референдум в БЮРМ.
Чак след това сделката трябва да бъде приета от гръцкия парламент, където нещата са много по-сложни.
Младшият коалиционен партньор – „Независимите гърци“ (АНЕЛ), заявиха, че няма да подкрепят споразумението, а центристите, които дадоха сигнали, че е възможно да подкрепят договора, в момента са разделени по въпроса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Путин-Меркел в двореца Месеберг. 18 август 2018 г.
Срещата Путин-Меркел в двореца Месеберг. 18 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.