НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Телма“ (Македония): СДСМ планира 300-400 хиляди евро за кампанията за референдума

„Телма“ (Македония): СДСМ планира 300-400 хиляди евро за кампанията за референдума

28 Август 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кампанията на СДСМ за референдума ще струва само 300-400 хил. евро. Прецизна сметка няма дори председателят му Зоран Заев, но подчертава, че парите са предназначени само за вербуване в медийното пространство, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Заев подчерта, че няма насрочена среща с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, но подчерта необходимостта от такава. Партията на Мицковски все още не е решила каква кампания ще води: за бойкот или за гласуване „против“ на референдума, но вече мисли какво би било, ако референдумът се провали. В интервю за скопската телевизия „Алфа“ Мицковски косвено говори за предсрочни избори в страната.
„Ако политиците не успеят да спечелят, тогава те губят легитимността, дадена им от хората. И е логично: след една - да я нарека - скъпо струваща статистическа операция, ако референдумът не бъде успешно проведен, Заев ще бъде делегитимиран премиер на тази държава и след това ще последват някои други политически процеси“, изрази увереност председателят на ВМРО-ДПМНЕ.
По-рано Мицковски призова депутатите да не използват държавни пари за кампанията, тъй като партията разполага със собствени средства. Дали ще се вслушат в съвета му ще стане ясно в сряда, 29 август, когато коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ, ще уведоми председателя на парламента Талат Джафери за решението си. След това, от парламентарния координационен орган за референдума ще определят как ще бъдат изразходвани 1,3 милиона евро, отпуснати за медийна кампания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Завой в Атина: И Алексис Ципрас се насочи към референдум за „Северна Македония“?

„Денешен“ (Македония): Завой в Атина: И Алексис Ципрас се насочи към референдум за „Северна Македония“?

28 Август 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки че гръцкият премиер Алексис Ципрас след подписването на договора с Македония през юни отхвърли възможността за провеждане на референдум по въпроса в Гърция, в понеделник вестник „Ефимерида“ ексклузивно научи, че той „сериозно обмисля референдум за Скопие“, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Изданието коментира, че новината идва в момент, когато заради катастрофата в Мати, където по в резултат от пожарите загинаха близо 100 души, на Ципрас му пада рейтинга и той се готви за политически маневри. Първата е кадрови промени в правителството, а втората е референдумът, който, както и в Македония, би бил консултативен, т.е. необвързващ.
В анализа си за тази новина, „Ефимерида“ коментира, че това не е първият път, когато Максимус (седалището на гръцкото правителство) променя мнението си. На кадровите промени и референдума се гледа като на опит да се нанесе удар на най-голямата опозиционна партия „Нова Демокрация“, която има най-големи шансове да победи убедително на следващите парламентарни избори, но в същото време да се предизвика разкол сред по-малките партии, които биха застанали зад лидера на НД Кириакос Мицотакис.
Ако референдумът, продължава гръцкият вестник, се проведе в началото на 2019 година, това ще е подарък за коалиционния партньор Панос Каменос и неговата партия АНЕЛ, защото военният министър по-рано заяви, че за договора за „Северна Македония“ ще трябва да решат гърците или на избори, или на референдум. В този случай допитването би задоволило исканията на Каменос, а това означава оцеляване на разклатената коалиция СИРИЗА-АНЕЛ.
Иначе, според гръцката Конституция, за този договор не е необходим референдум, защото споразумението за името не засяга Основният закон на Гърция, обяснява „Ефимерида“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Американските конгресмени пристигнаnd в Македония с подкрепата на Договора с Гърция

Voice of America: Американските конгресмени пристигнаnd в Македония с подкрепата на Договора с Гърция

27 Август 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за Договора с Гърция e един от ключовите въпроси за делегацията американски конгресмени, пристигнала в Македония. Петимата представители на американския законодателен орган - Бил Флорез, Гари Конъли, Дина Титус, Сюзън Дейвис и Дейвид Прайс в македонския парламент се срещнаха с председателя му Талат Джафери и неговите подпредседатели, ръководителите на парламентарните комисии, както и с координаторите на парламентарните групи, предава Voice of America в своята македонска редакция.
Конгресмените високо оцениха възможността да проведат срещи и разговори по време на посещението. Те се интересуват най-вече от референдума от 30 септември, както и от процеса на реформи. Конгресмените, според декларацията, издадена от парламента, са потвърдили удовлетворението си от напредъка на страната по отношение на евроатлантическата интеграция, укрепване на демокрацията, както и подписването на Споразумението между Македония и Гърция. Петимата конгресмени потвърдиха, че САЩ ще продължат да предоставят безрезервна подкрепа на страната в тези процеси.
Освен общите срещи, конгресмените, за които не са предвидени изявления за медиите, проведоха и отделни срещи с Талат Джафери и с членовете на комисиите по отбрана и сигурност.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): ОССЕ ще изпрати 270 наблюдатели на референдума за името в Македония

„Радио Свободна Европа“ (Македония): ОССЕ ще изпрати 270 наблюдатели на референдума за името в Македония

27 Август 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Виена. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че ще изпрати 270 наблюдатели на референдума за името в Македония, който ще се проведе на 30 септември, предава „Радио Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
„Имаме ясен мандат, безпристрастно ще наблюдаваме целия процес на референдума, няма да се намесваш в процеса му. Нас не ни интересуват резултатите от референдума, а интегритета на самия процес“, заяви на пресконференция в Скопие ръководителят на наблюдателната мисия на ОССЕ Ян Петерсон и официално отбеляза началото на мисията за наблюдение.
Петерсон допълни , че мисията ще се състои от основен екип от 13 експерти със седалище в Скопие и с 20 дългосрочни наблюдатели, които ще бъдат разположени в страната в многонационални екипи от по двама, считано от 5 септември. Той уточни, че освен това ОССЕ ще изпрати 250 краткосрочни наблюдатели, които ще пристигнат няколко дни преди референдума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“: Мълчание от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ след призива на Християн Мицковски да се откажат от парите за кампания за референдума

„Алсат-М“: Мълчание от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ след призива на Християн Мицковски да се откажат от парите за кампания за референдума

26 Август 2018 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ не желаят да говорят за призива на партийния лидер Християн Мицковски да се откажат от държавните пари, които се полагат и на неговата партия за кампания за референдума, като предложи вместо това да се използват за реконструкция на гимназията в Тетово, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Депутатът Даниела Рангелова отказа да коментира изявлението на Мицковски. Тя не пожела да говори и за това, че най-голямата опозиционна партия все още няма окончателна позиция за участието си на референдума за името.
Независимият депутат Павле Богоевски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма единна позиция и работи в ущърб на гражданите.
„ВМРО-ДПМНЕ имаше дванадесет години да ремонтира училищата в Република Македония, но не го стори. В бюджета са осигурени средства за реконструкция на училищата, между които и училището в Тетово, което беше посочено. И в края на деня, ако Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ наистина искат по-добро образование за младите, тогава ще искат да видят Македония в Европейския съюз“, заяви Богоевски.
Председателят на парламента Талат Джафери даде срок до понеделник на парламентарните групи и партиите да изяснят дали ще участват в кампанията за референдума и каква позиция ще заемат. Засега Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) обяви, че ще участва в кампанията и ще подкрепи референдума. От движението „БЕСА“ заявиха, че са про-референдум, но все още нямат решение как ще водят кампанията. От „Алианс за албанците“ в неделя обявиха, че ще подкрепят референдума.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): СДСМ призова ВМРО-ДПМНЕ да заяви позицията си за референдума

„Алсат-М“ (Македония): СДСМ призова ВМРО-ДПМНЕ да заяви позицията си за референдума

26 Август 2018 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) поиска обяснение от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ защо все още няма ясна позиция за референдума, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Чрез съобщение, управляващата партия заяви, че липсата на позиция за този исторически за страната референдум, показва че ВМРО-ДПМНЕ не желае Македония да се присъедини към НАТО и ЕС.
„ВМРО-ДПМНЕ е единственият политически субект, който няма ясна позиция за най-важния въпрос в най-новата история на Македония. Има ли значение за Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ напредъкът на Македония? Дали им пречи това, че пред нас е шансът за влизането в НАТО и ЕС със защитен македонски език и гарантирана идентичност? Да не би Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ да искат да върнат Македония в тъмното минало, във времето на насилието, престъпността и напрежението?“, се казва в изявлението на СДСМ.
От ВМРО-ДПМНЕ настояха парите, отделени за кампанията за референдум, да се инвестират в полза на гражданите.
„Вместо инвестиции в проекти и инфраструктура, правителството на (Зоран) Заев смята за лукс и хвърля милиони за непродуктивни работи. ВМРО-ДПМНЕ препоръчва на правителството, вместо да хвърли 1.3 милиона евро в промотирането на капитулантския договор за името, парите да бъдат изхарчени за изграждането на гимназия в Тетото. 670 000 евро, които правителството планира да изхарчи напразно, нека вместо това използва за снабдяване с превозни средства болниците. Нека тези средства отидат за изграждането на някоя градинка“, се казва в съобщението на опозиционната партия.
Понеделник е крайният срок, в който депутатите и партиите ще трябва да заявят каква кампания за референдума ще водят, за да получат от държавните средства.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Външният министър на Албания Дитмир Бушати пожела успешен референдум в Македония

A1 On (Македония): Външният министър на Албания Дитмир Бушати пожела успешен референдум в Македония

25 Август 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати, в интервю за тиранския вестник „Панорама“, пожела успешен референдум на Македония на 30 септември, който, според него, е „шансът за напредък на страната“, предава скопската електронна медия A1 On.
Той посочи, че Албания безрезервно е подкрепяла диалога между Атина и Скопие и същевременно е подтиквала сближаването на албанския политически фактор, за да бъде той основен играч в трансформационните промени, които „позволяват на Скопие да напредва в процеса за членство в евроатлантическите структури“.
Бушати в интервюто почти не използва „Северна Македония“, а най-често говори за Скопие, когато става въпрос за страната.
„Пожелаваме на референдума на 30 септември гражданите да подкрепят вече започналия миротворен процес. Нашият съсед има пред себе си неповторима възможност. В този процес, ролята на албанците е решаваща. Демократичната стабилност, междуетническото разбиране и членството на Северна Македония в НАТО са в интерес на албанците. Поддържането на дългогодишния конфликт във връзка със спора за името с Гърция или който и да е било друг проект, който създава празни пространства, чрез които трети страни могат да навлязат в Скопие и региона, не е в интерес на албанците. Използването на ангажиментите, които произлизат от този процес, има специално значение за самите Западни Балкани, трансформирайки ги в по-голямо пространство на сигурност“, смята Бушати.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: ВМРО-ДПМНЕ се отказва от държавните пари за кампания за референдума

Християн Мицковски: ВМРО-ДПМНЕ се отказва от държавните пари за кампания за референдума

25 Август 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски написа на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“, че партията му ще се откаже от правителствените средства за кампания за референдума, предава македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“.
Лидерът на опозиционната партия поиска парите да се инвестират в училището в Тетово, посочвайки че ВМРО-ДПМНЕ ще проведе кампанията си със свои усилия и средства. По отношение на гласуването и участието на референдума, който ще се проведе на 30 септември, Мицковски повтори, че окончателната позиция на партията ще се съобщи, когато бъде решена.
„ВМРО-ДПМНЕ със собствени усилия и средства, намирайки подкрепа в народа, който е стълбът и истинският извор на власт и легитимност в тази страна, ходейки от врата на врата, от дом в дом, в кварталите, градовете, селата, ще участва в кампанията и ще бъде против този договор и в момента, в който определим окончателната позиция по отношение на самия начин на гласуване и участие в референдума, ще го съобщим на гражданите“, написа Мицковски във „Фейсбук“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): ДИК на Македония ускорява подготовката за организиране на референдума за името

„Локално“ (Македония): ДИК на Македония ускорява подготовката за организиране на референдума за името

25 Август 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия на Македония продължава подготовката за предстоящия референдум за името, насрочен за 30 септември. Публичната проверка в списъка на гласоподавателите е завършена, която трябва да бъде завършена не по-късно от 7 септември, както и регистрацията на избирателите за гласуване, предава македонското електронно издание „Локално“.
На вчерашното заседание на ДИК, бе съобщено, че за референдума в дипломатическо-консулските представителства на Македония са регистрирани общо 2755 гласоподаватели. Отхвърлени са 100 заявления.
Същевременно комисията прие Кодекса за наблюдение на референдума, който акцентира върху акредитираните наблюдатели. Те трябва да знаят закона, да се придържат към разпоредбите му, да бъдат безпристрастни и винаги да носят идентификационната значка с тях.
Кодексът също така предвижда ограничения за акредитираните наблюдатели - те не трябва да влияят върху гласуването и преброяването, нито да носят символи на партии.
Членовете на Държавната избирателна комисия подкрепиха и решението да се ангажират допълнителен брой лица от Държавния статистически институт, с цел по-бърза обработка на данните за избирателната активност на референдума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Депутатите от Демократичния съюз за интеграция  ще агитират за референдума в Македония

„Телма“ (Македония): Депутатите от Демократичния съюз за интеграция ще агитират за референдума в Македония

24 Август 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от албанската партия Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) ще агитират за референдума в Македония, пише македонското електронно издание “Телма“.
Парламентарната група на ДСИ заяви, че информира днес председателя на парламента, че ще вземе активно участие с всички свои депутати в агитационната кампания за референдума на 30 септември.
"Имайки предвид нашите лични убеждения като депутати, но и партийните, стратегическите и идеологическите решения за интеграция на Македония в Европейския съюз и в НАТО, всички депутати от ДСИ, с подкрепата и на изпълнителната и местната власт, както и на гражданското общество, ще води кампания "за" Преспанското споразумение и успешна евроатлантическа интеграция на страната ни, защото успешен референдум ще генерира мир, стабилност, сигурност, върховенство на закона, равенство, икономическо развитие и социално благосъстояние и изграждане на нашата държава в рамките на голямото евроатлантическо семейство ", се казва в изявлението на ДСИ.
Председателят на парламента Талат Джафери поиска от парламентарните групи да обявят в понеделник дали ще участват в кампанията за референдум и да обявят дали са "за" или "против". Парламентът, който ще проведе кампанията създаде Координационен орган.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): В понеделник ВМРО-ДПМНЕ трябва да информира Талат Джафери дали ще проведе кампания за референдума

„Канал 5“ (Македония): В понеделник ВМРО-ДПМНЕ трябва да информира Талат Джафери дали ще проведе кампания за референдума

24 Август 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Малко повече от месец преди провеждането на референдума за името в Македония, от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ все още нямат официална позиция за това как ще действат по време на допитването, коментират в редакцията на скопския телевизионен „Канал 5“.
Говорителят на партията Димче Арсовски заяви, че вътрешнопартийни консултации са в течение и че все още се събират съответните информация за това как да се постъпи по такъв сериозен въпрос. Той не разкри дали ВМРО-ДПМНЕ ще съобщи позицията си до понеделник, когато изтича срокът, в който депутатите трябва да изяснят дали ще участват в кампанията за референдума и дали ще бъдат „за“, „против“ или ще го бойкотират.
В изчакване на официалната позиция на опозиционната партия, някои депутати от ВМРО-ДПМНЕ решиха да не участват в кампанията за референдума през есента, бойкотирайки го. От партията заявиха, че това е личен избор и че опцията, ВМРО-ДПМНЕ да използва част от държавните средства, е била обявена и лично от лидера Християн Мицковски.
Председателят на парламента Талат Джафери, в телефонен разговор за „Канал 5“, заяви че заявление за осигуряване на средства за кампанията, не е пристигало до него. Той поясни, че ще бъдат отделени средства за всички, които го поискат, дори и да вземат решение да бойкотират референдума.
В понеделник ще бъде ясно кой депутат колко ще получи от заделените 80 милиона денари за публична кампания за предстоящия референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: На Християн Мицковски му липсват икономически познания

СДСМ: На Християн Мицковски му липсват икономически познания

24 Август 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопският телевизионен „Канал 5“ представя без редакторска намеса изявление на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) насочен към лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Християн Мицковски продължава да се крие от обществеността зад предварително заснети видеа за социалните мрежи и отказва да съобщи позицията си за най-важния въпрос за бъдещето на държавата.
Мицковски, освен че не съобщава позицията си по ключовите въпроси, показва и че няма икономически познания.
Мълчание във ВМРО-ДПМНЕ след 11 години на постоянни приказки за референдум.
В днешното предварително снимано видео, правейки неадекватни сравнения, Мицковски показва, че няма и основни познания по икономика.
Икономиката е слабата му страна.
Ако Мицковски наистина разбира от икономика, ще каже че средната нетна заплата през юни 2018 е с 6.1 процента по-голяма в сравнение с юни 2017 година. В абсолютни бройки, средната заплата през юни 2018 е по-голяма с около 1 400 денара в сравнение със същия период през миналата година.
Заплатите растат, покачва се минималната заплата, над 90 хиляди граждани взимат по-голяма заплата, осигурено е увеличение на заплатите в отбраната, армията, здравеопазването, образованието…
Освен това, че растат заплатите в първото тримесечие от тази година, наблюдава се и рекорден размер на чуждестранните директни инвестиции на стойност 235 милиона евро.
Износът в периода януари-април 2018 година е нараснал с 14.3 процента.
След ръста на индустриалното производство от 8.4 на сто през януари 2018 година, според официалните данни, индустриалното производство през февруари бележи ръст от 4.6 на сто в сравнение със същия период от миналия месец на 2017 година.
Ясно е, че икономическите данни показват, че икономиката се движи в правилна посока.
Мицковски да не се напъва, икономиката му е слаба страна. Вместо да се крие, да отговори: Дали е за влизане в ЕС и НАТО с гарантирана македонска идентичност или е за връщане в изолация, безнаказаност и несигурност?“, се казва в съобщението на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма позиция за референдума, но все пак иска пари

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма позиция за референдума, но все пак иска пари

24 Август 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ все още не е обявила позицията си за предстоящия на 30 септември референдум за името на Македония, но се оказва, че все пак иска пари за кампания, коментират в редакцията на скопското електронно издание „Независен“.
Остават много неясноти след решението на правителството да отпусне 1,3 млн. евро на парламента като упълноможещен орган за кампанията за референдума. Каква ще бъде публичната пропаганда на депутатите, как ще бъде водена тя, ще се възползват ли всички от преференциалните цени, които парламентът ще получи.... Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ междувременно все още обмисля позицията си за референдума, сякаш той ще се проведе следващата година, а не след един месец.
И не само. ВМРО-ДПМНЕ не изключва възможността да участва в преразпределението на средствата, отпуснати за кампанията. „Защо не?“, попита председателят й Християн Мицковски в интервю за скопски телевизионен канал.
На забележката, че изглежда несериозно главната опозиционна партия в страната да няма ясна позиция един месец преди референдума, Мицкоски заяви: „Бих било несериозно, ако се затворим в офисите си и представим позицията си елитарно“.
Източници от партията твърдят, че сред по-голямата част от членовете на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ преобладава настроението, че в ключови моменти за държавата не трябва да се призовава за бойкот. Програмата на партитата тази седмица не включва среща на Изпълнителния комитет, която обикновено се провежда всяка седмица. На следващия уикенд, според съобщенията, се планира неин митинг в Кичево.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Разговор между Зоран Заев и Ангела Меркел: Референдум за визията на гражданите за бъдещето на Македония

Sputnik: Разговор между Зоран Заев и Ангела Меркел: Референдум за визията на гражданите за бъдещето на Македония

24 Август 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Скопие/Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и македонският премиер Зоран Заев са провели телефонен разговор, в рамките на който са подчертали значението на предстоящия референдум за името, тъй като резултатите от него ще покажат визията на гражданите на югозападната ни съседка за бъдещето на страната, предава Sputnik в сръбската си редакция.
Както съобщиха от правителството в Скопие, Меркел е потвърдила подкрепата на Германия за споразумението, постигнато от Атина и Скопие, както и усилията на Македония за укрепване на европейската и евроатлантическата перспектива на страната.
Заев е информирал Меркел за подготовката на предстоящия референдум, както и за изпълнението на реформите и препоръките на Европейския съвет от юни 2018 г. относно върховенството на закона, борбата с корупцията и престъпността, публичната администрация и тайните служби

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): До три дни парламентарните групи в Македония трябва да изяснят позициите си по референдума за името

„ТВ 21“ (Македония): До три дни парламентарните групи в Македония трябва да изяснят позициите си по референдума за името

24 Август 2018 | 00:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. В писмо до парламентарните групи, председателят на законодателния орган на Македония Талат Джафери, изиска от тях през следващите три дни да решат дали ще участват в кампанията за насърчаване на гласуването на планирания за 30 септември референдум за името, и дали ще заемат позиции „за“ или „против“, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
„За да се планира правилното разпределение на средства за осъществяването на публична агитация, е необходимо да се изпрати известие в рамките на 3 дни, в което да се изясни, ако сте парламентарна група, дали ще участвате в агитацията, която трябва да бъде проведена от парламента Македония. Трябва да се изясни и дали кампанията ще е в полза или срещу въпроса на референдума“, уточни той.
Опозицията засега не дава коментар.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Вътрешнопартийният дебат за референдума е започнат, скоро ще обявим позицията си

Християн Мицковски: Вътрешнопартийният дебат за референдума е започнат, скоро ще обявим позицията си

23 Август 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Хората, които подкрепят референдума, са в рамките на статистическата грешка, показват нашите социологически анализи“, заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в интервю за македонската телевизия „Сител“, предава македонската електронна медия „Фокус“.
Запитан как ще постъпи ВМРО-ДПМНЕ на референдума, Мицковски заяви, че все още трае процесът на консултации с гражданите.
„Вътрешнопартийният дебат е започнат. Вече е сведен до ниво общински и местни комитети. ВМРО-ДПМНЕ ще информира обществеността своевременно“, заяви той.
Запитан дали партията му ще поиска пари от парламента за провеждане на кампания за референдума, Мицковски заяви, че очаква воденето на стерилна кампания в предстоящия период.
„Очакваме кампания, която ще обхване теми, които не кореспондират с реалността. Имаме насрочена координация с парламентарната група, на която ще дискутираме и тази тема. Защо не, гражданите трябва да са запознати с пълната картина на това капитулантско дело, което правителството извърши. Те твърдят, че са запазили идентичността, ние ще се опитаме да покажем, че това не е така, че идентичността не само не е запазена, но е и завинаги изгубена“, заяви партийният лидер.
За гражданите той твърди, че са разделени в три групи, но според него, тази която поддържа договора с Гърция, е намаляла.
„Има малка група от хора, която е решила да отиде на референдума и да гласува със За. Тя е в рамките на една статистическа грешка. Имаме едно гласовито малцинство, което е съставено от хората, които имат по-изразен патриотичен глас. Имаме и една група от хора, които са тихо мнозинство, което е против този договор,не го приема и не се съгласява със съдържанието му, но са хора, които имат разностранен бизнес или работят в държавната администрация и по някакъв начин са свързани с властта. Това тихо мнозинство решава да бъде тихо до 30 септември“, смята Християн Мицковски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Македонските депутати ще получат пари за медийно презентиране по време на кампанията за референдума

„Телма“ (Македония): Македонските депутати ще получат пари за медийно презентиране по време на кампанията за референдума

23 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери призова парламентарните групи и независимите депутати в най-скоро време да го уведомят дали ще водят собствена кампания за референдума на 30 септември, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Краен срок не е поставен, но новият парламентарен координиращ орган планира среща в понеделник и се надява, че до тогава ще има по-ясна картина за това колко народни представители или парламентарни партии ще извършат дейности по време на референдума.
Изпратеното циркулиращо писмо на Джафери е в съгласие с решението от сряда за пропорционално разпределение на 80 милиона денари, без оглед дали ще се провежда кампания в подкрепа на референдума или против него. От правителството поясниха, че парите са предназначени единство за медийно презентиране на различните позиции на депутатите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: С фалшиви аргументи за референдума СДСМ не може да скрие срама от капитулацията

ВМРО-ДПМНЕ: С фалшиви аргументи за референдума СДСМ не може да скрие срама от капитулацията

23 Август 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. С фалшиви аргументи за референдума не се прикрива срама от капитулацията, заявиха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в отговор на обвиненията от СДСМ, че лидерът на опозицията Християн Мицкоски не изразява позицията си за референдума, защото не е успял да получи амнистия за предишното партийно ръководство, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Спроед ВМРО-ДПМНЕ ежедневно от СДСМ разпространяват едно и също конфузно и безидейно съобщение.
„Бледо съобщение, пълни с лъжи и неистини. В края на краищата това е максимумът на партията, чийто председател изрича лъжи всеки път, когато отвори устата си“, твърди опозиционната партия.
ВМРО-ДПМНЕ също така посочва, че с тези съобщения СДСМ не може да прикрие общия грабеж, който извърша – съгласно мнението на опозицията – престъпният картел на власт.
„Скандалите и престъпността не се защитават и се прикриват с блестящи прессъобщения. Цялото общество е в застой. Няма напредък със СДМС. Обществото видя много добре управлението на Заев и СДСМ. В крайна сметка, Република Македония и гражданите ще спечелят", уверена е опозицията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски избягва да обяви позицията на партията си за референдума, защото не успя да постигне амнистия за предходното партийно ръководство

СДСМ: Християн Мицковски избягва да обяви позицията на партията си за референдума, защото не успя да постигне амнистия за предходното партийно ръководство

23 Август 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската електронна медия A1 On публикува изявление на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), в което партията на Зоран Заев твърди, че опозицията не обявява позицията си за референдума за името, защото лидерът й Християн Мицковски не е успял да постигне амнистия за предходното партийно ръководство.
„Няколко седмици преди най-важната дата в новата македонска история, мнозинството граждани и всички прогресивни сили се обединиха около македонското бъдеще в ЕС и НАТО, само Християн Мицкоски се крие зад предварително записани обръщения и избягва да каже позицията на неговата партия за референдума.
Дали Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ искат връщане назад обратно в изолация и несигурност, в които с години държаха Македония, и затова отказват да обявят ясна позиция?
Гражданите знаят, че ползите и ценностите на ЕС и НАТО са в съществено противоречие с наказателните и антидържавните практики, предложени от ВМРО-ДПМНЕ.
На референдума на 30 септември, гражданите ще избират интеграция вместо изолация, бъдеще вместо небитие, ще изберат членство в НАТО и ЕС със запазена македонска идентичност, защитена и гарантирана веднъж завинаги!", се казва в изявлението на СДМС.

СДСМ.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Йоханес Хан се закани с „изолация“, ако македонците не гласуват „за“ референдума

„Денешен“ (Македония): Йоханес Хан се закани с „изолация“, ако македонците не гласуват „за“ референдума

23 Август 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Скопие/Брюксел. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан изрази съжаление заради липсата на национално единство в Македония по повод предстоящия референдума за договора с Гърция, и призова гражданите на югозападната ни съседка да упражнят правото си на глас, за да оформят собственото си бъдеще и бъдещето на държавата, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Денешен“.
За австрийския политик референдумът е избор между бъдещето, свързано с Европейския съюз, и изолацията. „Това е избор между път, насочен към интеграцията в ЕС с конкретни ползи за гражданите като върховенството на закона, привлекателност за чуждите инвеститори, повече и по-добри работни места, и път, насочен към изолация, стагнация и пропускане на уникален шанс за подобрение и напредък в ключови области“, отбеляза Хан.
Европейският комисар сравни този избор с този между националистическите концепции и интеграцията в ЕС и НАТО. „Изборът е да се придържаме към старите националистически концепции или да приемем бъдещето на страната, с реформи и с интеграцията в ЕС и НАТО като последна стъпка. Това не се налага от ЕС или от международната общност. Евроатлантическата интеграция е определена отдавна като стратегическа цел на страната. Гражданите трябва да решат дали тази перспектива с всичките си конкретни предимства ще се осъществи или не“, обясни австриецът.
Хан изрази надежда, че гражданите, които все още не са решили как ще гласуват на 30 септември, ще бъдат надлежно информирани за последиците от вота. „Мисля, че гражданите трябва да са наясно, че този референдум им дава възможност да се чуят гласовете и нагласите им и да оформят своето бъдеще и това на страната. Правото на глас е важно и трябва да бъде подкрепено чрез активно участие във вота. За да се възползват от това право, гражданите трябва внимателно да анализират мотивите зад кампаниите и последиците от гласа „за" или гласа „против", за да бъдат в състояние да направят информирано решение“, допълни еврокомисарят.
Запитан какво мисли за движението, призоваващо за бойкот на референдума, той отговори, че съжалява за възпрепятстването на това важно допитване. „Провеждането на референдум означава даване на власт на гражданите да вземат решение по договор с важни последици за тяхната страна и за собственото им бъдеще. Много съжалявам, че в моменти, когато е необходимо национално единство, все още има актьори, които предпочитат обструкция отколкото конструктивна работа в интерес на бъдещето на страната“, припомня Хан.
Австрийският политик отново приветства „лидерството" на двете страни в спора за името и повтори, че това е исторически договор, който отваря вратите на Македония към ЕС и НАТО. От гражданите зависи дали тази перспектива ще се превърне в реалност, подчерта еврокомисарят по разширяването.
В същото време той увери, че тази перспектива е много конкретна, тъй като Съветът на ЕС даде мандат на Европейската комисия да започне подготовката за започване на преговорите за присъединяване. „И веднага започнахме тези подготовки. Лично аз бях в Скопие през юли, за да поставя началото на процеса“, припомни Хан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Прессекретарят на ВМРО-ДПМНЕ не отговори дали партията ще използва пари от правителството за кампанията за референдума

„Плюс Инфо“ (Македония): Прессекретарят на ВМРО-ДПМНЕ не отговори дали партията ще използва пари от правителството за кампанията за референдума

22 Август 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
. Прессекретарят на основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски отказа да отговори дали тя ще използва пари от правителството за кампанията за референдума за името, който ще се проведе на 30 септември, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„По отношение на парите, които се предоставят за референдумната кампания от правителството, мога само да заявя, че властите продължават да се отнасят насилствено както се отнасят и по въпроса за референдума“, заяви Арсовски на въпрос дали партията му ще използва средствата , които правителството предоставя на събранието за кампанията за референдума.
„Не може без ребалансиране на бюджета да се отпуснат огромни средства за кампания, която вероятно ще бъде използвана за прикрие на този капитулантски договор, който от СДСМ подписаха. Много голяма е вероятността, че парите, които ще бъдат разделени на фирмите, за да изработят част от кампанията, по-късно да се използват за партийни цели за някои от следващите изборни кампании на СДСМ“, смята Арсовски.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1ON“ (Македония): Правителството на Македония ще изразходва 80 милиона денара за кампанията за референдума

„A1ON“ (Македония): Правителството на Македония ще изразходва 80 милиона денара за кампанията за референдума

22 Август 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония взе решение, с което задължава министерството на финансите да изготви проекторешение за предоставянето на 80 млн. денара (2,58 млн. лв.) от текущия бюджетен резерв, които ще бъдат предоставени на разположение за кампанията за референдума за името. Ако след кампанията останат средства, те ще бъдат върнати в бюджета, предава македонската електронна медия „A1ON“.
Във връзка с референдума правителството на Македония е решило да проведе кампания за референдума, базирана на принципите на обективността, прозрачността и рационалността. Поставят се следните комуникационни цели: представянето на ползите за гражданите на Македония от влизането на страната в Европейския съюз и в НАТО, обясняването на окончателното споразумение за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство и приканването да упражнят на правото на глас.
При осъществяването на планираната обществена комуникация за референдума правителството на Македония ще използва като средства за комуникация медиите чрез прессъобщения, брифинги, изявления, пресконференции, интервюта и т.н. Предвижда се и комуникация в социалните мрежи.
В изпълнение на процеса на планирана публична комуникация за референдума, правителството на Македония ще работи прозрачно съгласно стандартите за публични комуникации от обществен интерес.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Талат Джафери ще ръководи координационния орган за кампанията на референдума

„Телма“ (Македония): Талат Джафери ще ръководи координационния орган за кампанията на референдума

22 Август 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът Македония ще създаде Координационен орган за провеждане на референдума за името на държавно ниво на 30 септември, който ще бъде воден от председателя на законодателния орган Талат Джафери и ще проведе публична кампания. Членове на органа ще бъдат заместник-председателите и координаторите на парламентарните групи, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Парламентът ще даде възможност на всички депутати, които са „за“, „против“ или „бойкот“ на референдума, пропорционално според това, което са обявили, да бъдат представени и да могат да изразят своите становища и аргументи пред обществото.
Парламентът ще се обърне и днес с писмо до правителството, откъдето ще иска средства за провеждане на публичната кампания, за която ще открие специална сметка.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ : Правителството на Македония ще обяви на 22 август размера на средствата, необходими за провеждането на референдума за името

„24 Вести“ : Правителството на Македония ще обяви на 22 август размера на средствата, необходими за провеждането на референдума за името

21 Август 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония ще обяви утре, на 24 август, размера на средствата, необходими за провеждането на референдума за името, предава „24 Вести“.
Текат последните 24 часа, в които компетентните институции и министерства трябва да представят информация до Министерството на финансите за средствата, които ще отделят за кампанията преди референдума. На 22 август на правителствената сесия всички доклади ще бъдат доставени и ще бъде известно колко ще струва кампанията.
Над 1700 граждани от диаспората са се регистрирали до днес в дипломатическо-консулските представителства на Македония в чужбина, за да гласуват на предстоящия референдум, информират от Държавната избирателна комисия. Повечето заявления са подадени от Берн, следвани от Любляна, Лондон, Торонто. Засега най-малко се интересуват от референдума македонските граждани, които живеят и работят в Киев, Подгорица и Прищина.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Парламентът, а не правителството ще води главната кампания за референдума

„Телма“ (Македония): Парламентът, а не правителството ще води главната кампания за референдума

20 Август 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония, а не както се смяташе досега – правителството – ще бъде главният стълб и организатор на кампанията за референдума. Това не изключва и ангажимент от страна на правителството – в понеделник вечер ще се договорят рамките на кампанията за референдума, които трябва да се формализират в сряда, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
В сряда първо правителството, а след това и парламентът, ще утвърдят всички детайли около кампанията за референдума. В понеделник вечер се провежда координация на екипа от правителственото мнозинство, който е отговорен за референдума, на която според информации на „Телма“, е съгласувано най-вече, че основният носител на информативната кампания ще бъде парламентът. Това, допълват източниците на „Телма“, не изключва и ангажимент от страна на правителството.
Дилемата за това как ще се харчат, кой ще получи и кой ще разпределя парите за кампанията, които правителството ще събере чрез министерствата, остава отворена. Разглеждат се няколко опции – парите да бъдат прехвърлени в парламента, но за това ще е нужно ребалансиране на бюджета.
Втората опция е парламентът да е този, който ще даде насоки около подялбата на средствата. Третата опция на масата е парите да останат в министерството на финансите, което според новите изменения на изборния закон би ги изплащало директно, но само за тези субекти, на които се полага бюджетно финансиране за кампанията.
Коя от трите опции ще се избере, ще се узнае във вторник, за когато е насрочено сутрешно заседание на правителството, а след това и координация в парламента, след което всички решения трябва да бъдат оформени.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Македонският министър на отбраната отхвърли обвиненията средствата за референдума за името да идват от средствата за въоръжените сили на страната

„Алсат-М“ (Македония): Македонският министър на отбраната отхвърли обвиненията средствата за референдума за името да идват от средствата за въоръжените сили на страната

20 Август 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска заяви, че „нито един денар от парите“ за въоръжените сили на страната не е включен в сумата, предназначена за провеждането на референдума за името на 30 септември, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Шекеринска също така отрече обвиненията, че министерството не е осигурило транспорт за войниците, които пътуват до работата си и че не се изплаща нощните им дежурства.
„Страната с огромно мнозинство реши да стане член на НАТО и на ЕС. Референдумът е една от стъпките, които могат да осигурят това членство. Ако нямаме консенсус по въпроса, ще бъде много трудно да се постигне такъв и по други въпроси и затова правителството ръководи този процес много прозрачно и публично“, уточни тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): Правителството на Македония ще обяви на 22 август сумата, която ще се изразходи за референдума

Press 24 (Македония): Правителството на Македония ще обяви на 22 август сумата, която ще се изразходи за референдума

19 Август 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. В сряда, 22 август, на заседание македонското правителство ще обяви какви средства ще бъдат отделени за кампанията за предстоящия референдум от 30 септември за договора между Скопие и Атина, предава Press 24.
В събота министерството на Отбраната съобщи, че ще отпусне за целта 60 милиона денара (1,92 млн лева). Другите министерства нямат никаква информация за това какви средства ще бъдат използвани за тази цел, въпреки че крайният срок за обявяването ѝ да изтече.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): ДСИ призова македонската диаспора да гласува на референдума за името

„Фактор“ (Македония): ДСИ призова македонската диаспора да гласува на референдума за името

19 Август 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонската партия ДСИ Али Ахмети призова диаспората да се възползва от правото си на глас и гласувайки на референдума за името да стане част от изграждането на общата мечта за напълно интегрирана в НАТО и ЕС Македония, предава македонската електронна медия „Фактор“.
„Предвид, че голям брой гурбетчии тези дни се намират в страната, бихме искали да уведомим, че правото на регистрация може да осъществи и електронно на интернет страницата на Държавната избирателна комисия до 23 август“, припомни Ахмети.
Той също така подкани всички, които няма да се регистрират, за да гласуват от чужбина, да се върнат в Македония и да упражнят правото си на глас на 30 септември в нея.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): СДСМ призова Християн Мицковски „да не се крие зад фалшивите новини, пласирани от ВМРО-ДПМНЕ“

A1oN (Македония): СДСМ призова Християн Мицковски „да не се крие зад фалшивите новини, пласирани от ВМРО-ДПМНЕ“

19 Август 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващата македонска партия СДСМ излезе с официално прессъобщение, в което призова председателя на основната опозиционна партия в страната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски „да не се крие зад фалшивите новини, пласирани“ от неговата партия, а „да излезе пред гражданите“, предава скопският телевизионен канал A1oN.
„ Той или е за светло бъдеще, напредък, членство в НАТО и ЕС с призната македонска идентичност или е за регреси, престъпност, изолация, връщане към тъмното минало“, пише в заявлението на СДСМ по адрес на Мицковски
„В продължение на 11 години ВМРО-ДПМНЕ многократно говори за референдум и сега няма ясна позиция. Безотговорно е за гражданите и държавата, че няма ясна позиция за референдума, най-важният въпрос за бъдещето на държавата“, коментира управляващата партия позицията на опозицията за насрочения на 30 септември референдум за името на Македония.
„Македония няма алтернатива освен членството в ЕС и НАТО. На референдума на 30 септември гражданите ще изберат да изберат членството в НАТО и ЕС със засилена и призната македонска идентичност от цял свят. Да, за македонското бъдеще ", се заключва в прессъобщението на СДСМ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Правителството в Скопие не знае колко средства ще бъдат изразходвани за кампанията за референдума

„Макфакс“ (Македония): Правителството в Скопие не знае колко средства ще бъдат изразходвани за кампанията за референдума

15 Август 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кампанията за референдума за името ще се финансира от средства на министерствата, но правителството в Скопие все още не знае колко пари ще бъдат похарчени, заяви говорителят Мохамед Ходжа, цитиран от македонската информационна агенция „Макфакс“.
В отговор на журналистически въпрос дали референдумът е по-важен от проектите на министерствата, Ходжа заяви: „Според нас въпросът за референдума е много важен за бъдещето на Македония".
Той добави, че кампанията все още не е започнала. „В периода, който следва , ще бъде изяснено как ще се провежда“, увери Ходжа, въпреки че в социалните мрежи вече са публикувани реклами, свързани с членството на Македония в ЕС и НАТО, подчертава агенцията.
Според Венецианския кодекс на добрите практики за референдуми, приет в рамките на Съвета на Европа, член на който е и Македония, използването на публични средства от страна на властите в кампания за референдум трябва да бъде забранено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония):  Македонското правителство взе решение за провеждането на кампанията за референдума

„Нова Македония“ (Македония): Македонското правителство взе решение за провеждането на кампанията за референдума

14 Август 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство взе решение за провеждането на кампанията за референдума, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Правителството днес на заседание взе решение за провеждане на кампания от обществен интерес за референдума по въпроса "Дали сте за членство в НАТО и ЕС с приемането на Договора между Република Македония и Република Гърция?".
„Кампанията за референдума ще се проведе с цел споделяне на информация от обществен интерес за гражданите / избирателите в Република Македония, около съдържанието на споразумението с Гърция, ползите от интеграцията на Република Македония в НАТО и ЕС и плана, по който страната ще се движи към Алианса и към Съюза“, се казва в изявлението на правителството.
От правителството обясняват, че кампанията ще се води съгласно стандартите за обществени комуникации от обществен интерес и значимост, чрез обективно и информативно общуване, непартийни комуникации, както и ще се основава на принципите за пропорционалност и рационалност.
„В процеса на прилагане на информационната кампания за референдума, държавните служители по комуникации и връзки с обществеността, както и за всяка друга официална правителствена комуникация, ще работят съгласно стандартите и кодексите за поведение в рамките на Закона за административните служители и Етичния кодекс на административните служители , както и в съответствие с универсалните принципи за почтеност, честност, обективност и безпристрастност“, се казва в изявлението на правителството.
Правителството на днешната си сесия задължи всички министерства и други органи на държавната администрация, в срок от три дни да предоставят на Министерството на финансите информация за средствата, които са на разположение, които биха могли да бъдат използвани за кампанията за референдума.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“ (Македония): Анкета на ИПИ: „За“ на референдума за името ще гласуват 32.4 процента македонци и 80.9 процента албанци

„еМагазин“ (Македония): Анкета на ИПИ: „За“ на референдума за името ще гласуват 32.4 процента македонци и 80.9 процента албанци

14 Август 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Анкета на Института за политически изследвания (ИПИ) разкрива, че 43.2 процента от гражданите биха гласували със „За“ на предстоящия референдум за името, докато 22 на сто биха били „против“, предава македонският портал „еМагазин“.
Според анкетата, проведена между 6 и 10 август, 22 на сто от запитаните са заявили, че ще бойкотират референдума, а 12 на сто са отговорили, че не знаят как ще гласуват.
От запитаните, които са отговорили че ще гласуват със „За“ на референдума, 32.4 на сто са македонци, а 80.9 на сто са етнически албанци. Броят на македонците, които са отговорили, че ще гласуват с „Против“ е 26 процента, а 27 на сто от тях са отговорили, че ще бойкотират референдума.
От етническите албанци, 10 на сто са отговорили че ще гласуват „Против“, а 1.9 процента че ще бойкотират.
Анкетата е проведена сред 1 110 пълнолетни респонденти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Заявление за гласуване на референдума са подали едва 251 македонци, живеещи извън страната си

„Макфакс“ (Македония): Заявление за гласуване на референдума са подали едва 251 македонци, живеещи извън страната си

11 Август 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Към днешна дата – 11 август, чрез уеб формата до Държавната избирателна комисия (ДИК) са подадени общо 251 заявления от живеещи извън родината си граждани на Македония, за участие в гласуването на референдума за името, предава информационната агенция „Макфакс“ .
Най-голям брой заявления за гласуване са подадени в Берн и Виена – по 21, в Любляна - 18, в Торонто - 18, в Канбера – 15. От ДИК поясниха, че списъците ще бъдат обявени публично в понеделник, след като бъдат обработени всички постъпили заявления.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ до СДСМ: Отговаряме единствено пред гражданите на Македония

ВМРО-ДПМНЕ до СДСМ: Отговаряме единствено пред гражданите на Македония

11 Август 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Близката до кръговете на опозиция скопска електронна медия „24 Вести“ публикува отговор на ВМРО-ДПМНЕ на разпространено по-рано през деня изявление от СДМС на Зоран Заев.
„Нито едно от изявленията на СДМС, използвани за алиби, няма да прикрият или оправдаят капитулацията на Зоран Заев, израз на която е договорът с Гърция. ВМРО-ДПМНЕ отговаря единствено пред гражданите на Република Македония и се води в съответствие с техните интереси", отговарят от партията на Християн Мицковски.
„СДСМ и Зоран Заев трябва да знаят, че ВМРО-ДПМНЕ няма да бъде извинение за вкарването на държавата в задънената улица, в която сега се намираме, за икономическата и обществена катастрофа. Съвсем ясно е, че Зоран Заев не може да даде европейското бъдеще на държавата, защото европейското бъдеще няма престъпни корупционни поръчки и политически процеси", се подчертава още в изявлението на опозиционната партия.
„Няма бъдеще с корупция, констатирана от ЕС, и с ширеща се бедност. Единственото нещо, което направи тази клептоманична управляваща структура, е обедняването на държавата и народа и загубата на достойнството и честта на гражданите", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.
По-рано СДСМ отправи нови обвинения за липсата на ясна позиция на ВМРО-ДПМНЕ за референдума за името, който ще се проведе на 30 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ все още не са изяснили позициите си за референдума

СДСМ: Християн Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ все още не са изяснили позициите си за референдума

11 Август 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ и председателят й Християн Мицовски все още не са представили позицията си за референдума за името - изглежда партията няма ясно мнение по най-важния въпрос за бъдещето на гражданите. Това се казва в изявление от управляващия СДСМ, цитирано от скопското електронно издание МКД.
„Това показва границата на лекомислие, безотговорност на това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ. Очевидно ВМРО-ДПМНЕ щеше да подкрепи договора и щеше да се отнася по съвсем различен начин, ако беше получила исканата амнистия. Но тя не им бе дадена“, се казва в разпространения текст.
СДСМ добавя, че Македония няма алтернатива освен членството в НАТО и ЕС. Това са най-важните, стратегически и национални интереси. Ако ВМРО-ДПМНЕ вярва, че има друга алтернатива, нека я обяви публично, призовават македонските социалдемократи.
„Има ли ВМРО-ДПМНЕ изобщо някакъв план? Гражданите и всички прогресивни сили, обединени около бъдещето на страната, няма да позволят безотговорното поведение на Мицковски да тласне Македония в нова изолация. На 30 септември гражданите ще изберат бъдеще, ще изберат членство в НАТО и ЕС със запазена и укрепена македонска идентичност", твърдят от СДСМ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Какво изяде рейтинга на СДСМ – аферите или договора?

„Независен“ (Македония): Какво изяде рейтинга на СДСМ – аферите или договора?

10 Август 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Не само договорът за името, който очаквано предизвика противоположни реакции сред етническите македонци, но и аферите, свързани с представители на изпълнителната власт, които неочаквано започнаха да изплуват на повърхността, според политическите анализатори, са някои от ключовите причини лекия спад на рейтинга на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) като основна управляваща партия, въпреки забележителния ръст на ВМРО-ДПМНЕ. Въпреки че разместванията в рейтингите засега не са драматични, оценките са, че тенденцията може да продължи, ако правителството не реагира адекватно на случаите на конфликт на интереси, непотизъм и използването държавни ресурси за частни цели, каквито излязоха в обществото през този период. Като че ли по време на кампания за регерендума тя не намери най-подходящия начин да обясни на скептичните граждани придобивките от постигнатото споразумение с Гърция, пише скопското електронно издание „Независен“.

Изравняването на рейтингите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не трябва да се свързва с предстоящия референдум, смята анализаторът Алберт Муслиу. Вместо това, Муслиу посочва последните афери, които получиха голям отзвук в обществото, докато правителството от дълго време е концентрирано върху основния проблем, свързан с договора за името и евроинтеграционните процеси на страната.

„Когато правителството реагира на аферите така, както се очаква, управляващата партия може да очаква консолидиране на своите позиции. Ако обаче няма реакция, те ще трябва да се сблъскат с последиците от реакциите на обществото. Също така, смятам, че правителството трябва да промени своя пиар. В изминалия период имаше добри дейности и проекти, които бяха неправилно популяризирани. Не може всички да се представя накуп и да се очаква гражданите сами да направят заключение кое е добро и кои проекти са в техен интерес“, смята Муслиу.

От Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС) обаче смятат, че аферите не са имали толкова голямо влияние за промените в рейгингите на партиите, защото техният пик е бил преди назначаването на дата за референдума на 30 юли, а анкетата е проведена в периода от 24 юли до 1 август. Като аргумент за това, че влиянието на аферите не е решаващо се посочва повишаването на подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ с 3,4% в сравнение с намаляването на тази за СДСМ с 1,1%. По този начин преднината на СДСМ, която през май тази година възлизаше на близо пет процента, сега е стопена почти до нула.

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, според последната анкета, са в „мъртва хватка“ в съотношение 24,4% срещу 24%. Затова пък управляващата „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) е неприкосновена в албанския политически блок, макар нейният рейтинг да е намалял със символичните 0,5%, коментира „Независен“. Доверието от 6,9% за ДСИ всъщност е по-голямо от това на всички други албански партии взети заедно: „Алианса за албанците“ – 2,7%, БЕСА – 1,7% и „Демократическата партия на албанците“ – 0,5%. Числата показват, че във възход този път е единствено ВМРО-ДПМНЕ, както и процентът на неопределените гласоподаватели (30%) и на тези, които са заявили, че няма да гласуват. От МЦМС смятат, че в този период най-голямо влияние върху рейтингите е имал договорът с Гърция.

„Част от падането на подкрепата за СДСМ е в резултат от падането на доверието сред етническите албанци, след като изненадаха на изборите през декември 2016 г. с 15% от гласовете, получени от тях и постигнато максимално доверие през февруари 2017 г. (20,4 на сто). Още през септември 2017 г., преди местните избори, е имало спад на доверието на 15,1 процента, а на майската анкета то спадна на 13,2 на сто, което е компенсирано с повишена подкрепа при македонците. Сега тази тенденция се запазва и подкрепата за СДСМ сред албанците възлиза само на 8%. Това все още е много повече от тази за ВМРО-ДПМНЕ (0,9%), посочват от МЦМС.

Оттам твърдят, че, от друга страна, има ръст на доверието на ВМРО-ДПМНЕ при македонците: от 28 на сто през май на 32,8, което по някакъв начин потвърждава тезата, че това е заради споразумението с Гърция. Тези, които са против споразумението, а миналия път не са били определени, сега клонят към ВМРО-ДПМНЕ. На практика, 4,8-те процента увеличение на подкрепата сред етническите македонци носи цялостното повишаване на рейтинга от 3,4%.

Според оценките на МЦМС, възможно е малко влияние да са имали и случаите с търга на Министерството на здравеопазването и с дарения от Фонда за иновации, но тези случаи не са решаващи.

В тази анекта на МЦМС няма параметри за рейтингите на политиците, докато при миналите изследвания на общественото мнение - за годишнината на правителството, премиерът Зоран Заев бе убедително най-популярният политик - с 24,1%, а зад него изоставаха президентът Георги Иванов с 9,9% и бившият премиер Никола Груевски с 6,1%, а на лидера на ВМРО-ДМНЕ Християн Мицкоски подкрепа дадоха тогава само 2,9% от анкетираните.С оглед на това, че през последните три месеца политическият фокус в страната бе насочен главно към постигането на споразумението с Гърция и интеграционните процеси, въпросът е как всички тези развития са се отразили на личните рейтинги на партийните лидери и на високопоставените длъжностни лица в държавата. Интересен въпрос е също така как ще се отразят партийни рейтинги на гласуването на гражданите на референдума на 30 септември, въпреки че дотогава се очакват и други промени, които ще окажат влияние на довериетоп в политическите фактори. Дилемата е точно в каква посока, коментира скопското издание.

Ако, обаче, като параметър се вземе последното проучване на МЦМС в частта на рейтинга на партиите, оценките са, че ако утре се проведат парламентарни избори техния резултат би бил неясен, предвид сегашното изравняване между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Прочее, много вероятно е, че ДСИ и този път ще се наложили като решаващ фактор за формиране ново мнозинство. От друга страна, през септември миналата година преднината на СДСМ пред ВМРО-ДПМНЕ бе само три процента, но на местните избори през октомври, т.е. следващият месец, социалдемократите успяха да постигнат убедителна победа в повечето общини на страната. С тази разлика, че тогава начело на ВМРО-ДПМНЕ все още беше Никола Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен вестник“ (Македония): Привържениците на ПАОК: Македония е една единствена и тя е тук!

„Денешен вестник“ (Македония): Привържениците на ПАОК: Македония е една единствена и тя е тук!

9 Август 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Докато в „Скопиа“ силната пропагандна машина на властта е във вихъра си, а се появи и една смешна анкета, след това едно фалшиво задържане на терористи и арестуване на Стевче Якимовски, а като към всичко това прибавим и изявлението на Каменос, който щял да излиза от правителството на Ципрас заради договора, което никога няма да се случи и извадено от ковчег изказване на депутат от СИРИЗА, че не му пречело да се наричаме македонци (такива изказвания сигурно ще има все повече и повече и те основно са насочени към нас тук), привържениците на ПАОК ни изпратиха ясно послание чрез огромен транспарант, развит в средата на стадиона, докато траеше мачът между техния клуб и Спартак Москва: „Македония е една единствена и тя е тук“, пише в кратко резюме за събитията в сряда електронното издание на македонския вестник „Денешен вестник“.
Впрочем, продължава изданието, това е и същността на договора с Гърция, а пропагандата има за цел да ви увери в противното. Но, всеки със своя ум.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Преднина от 6,4% за "да" на референдума в Македония, сочат резултатите от последната анкета

„Канал 5“ (Македония): Преднина от 6,4% за "да" на референдума в Македония, сочат резултатите от последната анкета

9 Август 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Разликата от 6,4% в полза на запитаните македонски граждани, които са изразили подкрепата си за референдумския въпрос „Искате ли да се върви към членство в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция“, изглежда предизвика доза оптимизъм в Скопие и Атина, предава скопският телевизионен „Канал 5“, като се позовава на данните от последната анкета на Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС), проведена от агенция М-проспект в периода от 24 юли до 1 август.
Това е оценка на част от гръцките медии, публикували анкетата за референдума в Македония, отбелязва скопската телевизия. Според резултатите от допитването, 41,5% подкрепят Договора за името, докато 35,1% са против него.
"Проучване - Бивша югославска република Македония: Лидерство на онези, които ще гласуват "да"на референдума"; "С 41,5% води "да" по въпроса за името на БЮРМ, според анкета"; "Разделение сред гражданите на БЮРМ преди референдума“, "Изследване - БЮРМ: преднина с 6.5% за "да" за Договора от Преспа; "В Скопие води "да", изборите са възможен сценарий", са част от заглавията в вчерашните онлайн издания на гръцките медии.
„Вярваме, че мнозинството от гражданите на референдума ще се произнесат за Македония като член на ЕС и НАТО и ще посочат на депутатите, че това е бъдещето, което желаят за своите деца и семейства“, подчерта вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска в интервюто пред „Канал 5“.
Министърът отбеляза още, че всички главни политически партии подкрепят провеждането на референдум. По нейните думи, основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ говори за нуждата от референдум от 10 години.
Междувременно, В Гърция коалиционният партньор в правителството на Алексис Ципрас и министър на отбраната Панос Каменос заплаши, че преди Договорът за името да стигне до парламента в Атина, неговата партия "Независими гърци" ще напусне правителството. Каменос, в интервю за радио "Реал ФМ", в сряда отново повтори позицията, че неговата партия няма да отстъпи от позициите си, както и че би трябвало и гръцките граждани да могат да решат дали одобряват договора или не на референдум, отбелязва скопската телевизия.
В същото време, в Македония е в ход подготовката за референдума, а от четвъртък до 23 август започва проверка на данните в избирателните списъци за неговото провеждане на 30 септември. Проверката на данните може да се направи чрез интернет страницата на Държавната избирателна комисия https://izbirackispisok.gov.mk/ и в регионалните отдели и офиси на SEC.
Политическата партия Левица вчера обяви, че ще бойкотира референдума за името и внесе искане за оценка на конституционността и законността на решението за свикване на референдум, взето от парламента на Република Македония. Решението, според фракцията, не е в съответствие с Конституцията по няколко точки, нито със Закона за референдумите, както и с установените европейски стандарти и добри референдумски практики, установени от Венецианската комисия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Управляващата СДСМ има преднина от само 0,4 пред опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

„МКД“ (Македония): Управляващата СДСМ има преднина от само 0,4 пред опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

9 Август 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и ВМРО-ДПМНЕ ще получат почти еднакъв резултат, ако утре има парламентарни избори в Македония. За партията на премиера Зоран Заев биха гласували 24,4% от гражданите, а за основната опозиционна партия само 0,4% по-малко – 24%, показва последната анкета на Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС), предава скопското електронно издание „МКД“.
Съгласно резултатите от проучването на общественото мнение, за най-голямата албанска партия „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) биха гласували 6,9% от запитаните, за Алианса за албанците – 2,7%, за БЕСА – 1,7%, а „не знам“, или „няма да гласувам“ са предпочели 37,8% от участниците в допитването.
Сред етническите македонци, ВМРО-ДПМНЕ има малко предимство – 31,2% срещу 28,3% за СДСМ. Управляващата партия все още има подкрепата на 8% от албанците, докато опозицията би получила по-малко от 1% от гласовете на този етнос, сочат резултатите от проучването.
Анкетата е проведена от агенция „М-проспект“ в периода от 24 юли до 1 август 2018 година сред 1026 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Демокрация? В Македония живеят 18 хиляди роби

„Вечер“ (Македония): Демокрация? В Македония живеят 18 хиляди роби

9 Август 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония, в условия на съвременно робство, живеят около 18 хиляди лица, или 8,7 от хиляда македонски граждани са роби, показва Глобалният индекс за робство за 2018 година, изработен от ООН и Фондация Walk Free. Страната е на трето място сред страните от Европа и Централна Азия по този показател. В тази група преди Македония са само Туркменистан и Беларус, а най-малко роби има в Люксемург, където само 1,5 от хиляда души са в това положение, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Що се отнася до отговора на правителството на този проблем, македонското е оценено с БББ.
"Правителството изпълнява основните компоненти на всеобхватен отговор на някои форми на модерно робство, предоставя услуги за подкрепа на жертвите, има силен отговор на съдебните органи, има доказателства за координация и сътрудничество и защита на уязвимите групи от населението. Правителствата могат да започнат да се занимават с проблема с робството при процедурите за възлагане на обществени поръчки или с търговските субекти на тяхна територия. Може да има доказателства, че някои правителствени политики и практики могат да криминализират и / или резултатите при депортация на жертвите", се посочва в обяснението за това какво означава оценката на БББ.
Резултатите от световния доклад показват, че повече от 40 милиона в момента живеят в някаква форма на робство - най-вече в Азия и Африка. Но има и хора, които живеят в робство в части от света, където не се очаква, като Съединените щати, където те са около 400 хиляди души.

Фондация Walk Free отбелязва, че няма общоприето правно определение за съвременно робство, но терминът се използва за описание на специфична съвкупност от обстоятелства, които се считат за ключови за разпознаване на робството в съвременния свят. То се определя като се вземат предвид следните критерии: контрабанда на хора, принудителен труд, робство, определено с международната конвенция за робството от 1926 г., дългово робство, принудителен брак и детски труд.
Оценките в проучването се основават на разнообразни официални статистически данни на национално и международно равнище, но и с разговори с повече от 70 000 души. Данните от доклада показват, че 71% от съвременните роби са жени, докато 29% са мъже. Повече от 15 милиона души са в принудителни бракове, което е форма на робство, а около 25 милиона са принудени да работят без парична компенсация, свобода на движение и основни човешки права.
Когато става въпрос за конкретни страни, в които живеят най-много хора в съвременно робство, на първо място е Северна Корея, следвана от Еритрея, Бурунди, Централноафриканската република и Афганистан. Що се отнася до арабските държави, проблемът е липсата на релевантни данни, въпреки че има многобройни медийни съобщения за робски труд, но и фактът, че повече от 17 милиона чуждестранни работници работят в ужасни условия там.
Робският труд също е важна част от световната икономика, което се потвърждава от факта, че страните-членки на Г-20 в рамките на една година внасят стоки, произведени с робски труд, на стойност 354 млрд. долара. Поразително е твърдението, че лаптопите са на първо място сред стоките, произведени от несвободни хора. След тях са дрехите, а на трето място е рибата, следвана от какаото и захарната тръстика.
В заключението си Фондацията отбелязва, че е шокиращо, доколко съвременното робство е разпространено в най-развитите държави на света. Европа се отличава с това, че там то се толерира най-малко, а освен това властите на страните от Стария континент реагират бързо на подобни прояви и приемат подходящи закони за борба с модерното робство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Започва проверката на избирателните списъци за референдума

„Нова Македония“ (Македония): Започва проверката на избирателните списъци за референдума

8 Август 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 9 август ще започне проверката на избирателните списъци за провеждане на референдума за името, насрочен за 30 септември, съобщава електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка - „Нова Македония“ , като уточнява, че процесът ще продължи до 23 август.
Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония призова гражданите да проверят данните си в списъка на гласоподавателите и, ако сметнат за необходимо, да поискат промяна, добавяне или изтриване на данни от него. От редакцията прилагат и линк към съответния сайт, на който македонците биха могли да направят справката.
По-нататък в текста изданието пояснява, че исканията за изменение, допълнение или изтриване на данните в избирателния списък трябва да бъдат подадени в регионалните отдели и офиси на ДИК, а онези, които са на временна работа или пребивават в чужбина може да направят това и по електронен път чрез уеб приложение на органа.
В срок от 48 часа от деня на получаване на искането ДИК е длъжен да вземе решение по него и да уведоми подателя. Ако молбата бъде отхвърлена, може да бъде внесена жалба във Върховния съд. Това трябва да се случи в срок до 24 часа от получаването на решението. В същия срок трябва да бъде издадено и решението на съда.
Списъкът на избирателите, поставени на обществена инспекция, съдържа данни за гражданите, които до 30 септември 2018 г. ще имат навършени 18 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Държавната избирателна комисия на Македония планира да изразходва близо три милиона евро за референдума

„Плюс Инфо“ (Македония): Държавната избирателна комисия на Македония планира да изразходва близо три милиона евро за референдума

8 Август 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия на Македония планира да изразходва 169 770 000 денара (около 2,7 млн. евро) за провеждането на референдума за името, който трябва да се проведе на 30 септември, предава „Плюс Инфо“.
Председателят на Комисията Оливер Дерковски заяви, че това е намаляване с 20% от първоначалните средства, одобрени от парламента в размер на 210 милиона денара.
„ Планът не означава, че това е твърдо определена цифра. Надяваме се, че след провеждането на търговете ще се извърши по-нататъшно намаляване на средствата с цел рационално изразходване на парите на данъкоплатците“, уточни той.
Съгласно плана, предвидени са и средства в размер на 80 милиона денара за обезщетения за изборните органи т.е. общинските избирателни комисии и избирателните комисии в страната, както и за тези в дипломатическите и консулските представителства. Що се отнася до членовете на ДИК, според Дерковски те няма да получат бонуси.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Референдумът за името: „За“, „против“ или бойкот?

Deutsche Welle (Македония): Референдумът за името: „За“, „против“ или бойкот?

8 Август 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Споразумението с Гърция приближава Македония до постигането на стремежа за придобиване на пълноправно членство в глобалното семейство на нациите, предава Deutsche Welle в своята македонска редакция.
Договорът за името с Гърция е ключов за евроатлантическата интеграция на Македония, която е дългосрочна стратегическа цел за огромното мнозинство от гражданите на страната. Същевременно опитите за бойкот на референдума от страна на македонската опозиция представляват погазване на правото на гражданите да изразят своята демократична воля, както и погазване дългосрочната обществена и обща ангажираност на двата основни политически фактора , коментира Deutsche Welle .
Консултативният характер на предстоящия референдум се обсъжда публично. Трябва да се има предвид, че бойкотът на референдума представлява законно демократично право също както и пряката подкрепа или противопоставяне към въпроса, изразени чрез гласуване „за“ или „против“. Манипулативната реторика, използвана ежедневно от противниците на договора за името, сериозно застрашава неотменимото право на всички граждани за информирано гласуване на 30 септември. Тази риторика започна със самото подписване на споразумението и очевидно ще продължи да се засилва до провеждането на референдума, твърди материалът.
Според статията е много важно да се повтаря, че компромисът с Гърция ще е условие за евроатлантическата интеграция на Македония, независимо от напредъка на вътрешните процеси на реформи. Трябва постоянно да се има предвид тезата на част от противниците на договора, които казват, че той отклонява вниманието от процесите на реформи. Споразумението, независимо от неговите несъвършенства, само приближава Македония до постигането на дългогодишния стремеж за придобиване пълноправно членство в глобалното семейство на нациите. Тези, които ще гласуват против или ще бойкотират трябва да бъдат наясно, че с подобен ход отхвърлят този стремеж.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според социологическо проучване 41,5% от македонците ще гласуват „за“ на референдума, срещу 35,1% против

„Телма“ (Македония): Според социологическо проучване 41,5% от македонците ще гласуват „за“ на референдума, срещу 35,1% против

8 Август 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според социологическо проучване, проведено от Македонския център за международно сътрудничество, на предстоящия референдум с въпрос „Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО и приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?“, 41,5% от допитаните ще гласуват със „за“, докато 35,1% ще гласуват „против“, 12,4% няма да гласуват, докато 9,2% не са решили, а 1,9% са отказали да отговорят, предава „Телма“.
Така, според допитването, 66,4% от допитаните ще гласуват, докато 19,8% ще се присъединят към инициативата за бойкот, 11,9% все още нямат мнение, а 1,9% са отказали да отговорят.
Анализът на етническа основа показва убедителна подкрепа от албанците и далеч по-малка от македонците. 45,2% от етническите македонци са против, 27,4% от тях са „за“, а останалите не знаят или няма да гласуват. При етническите албанци 88% подкрепят и само 2,2% са против. Според възрастовата структура 48,2% от младите хора ще гласуват „за“, а с възрастта подкрепата намалява до 34,1%. Подобна тенденция показва нивото на образование - избирателите с висше образование са основните поддръжници.
За 48,3% от респондентите, въпросът на референдума е ясен и разбираем, докато 44,8% са на обратното мнение. Същевременно подкрепата за членството в ЕС и НАТО е безспорна, съответно с 80,2% и 79,6%.
Проучването е проведено по телефона сред 1026 респонденти за периода от 24 юли до 1 август. Възможната статистическа грешка възлиза на 3,1%

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1ON“ (Македония): Членовете на Държавната избирателна комисия на Македония няма да получат бонуси за референдума

„A1ON“ (Македония): Членовете на Държавната избирателна комисия на Македония няма да получат бонуси за референдума

7 Август 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Държавната избирателна комисия на Македония Оливер Дерковски заяви, че са предприети мерки да се рационализират разходите за организиране и провеждане на референдума за името и че вместо предвидените 3,5 млн. допитването ще струва 2,9 млн. евро, предава скопският телевизионен канал „A1ON“.
„Налице е намаляване на предвидените разходи от около 20% от 210 милиона денара на 169.77 млн. лева“, заяви Дерковски.
Финансовият план за разпределяне на средствата за референдума не осигурява бонуси за членовете на ДИК.
„Предвидени са 80 млн. денара обезщетения за избирателните комисии, общинските избирателни комисии и дипломатическо-консулските представителства, но не и за ДИК“, уточни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Ако Християн Мицковски не призове гражданите на референдума, ще покаже че желае изолация

СДСМ: Ако Християн Мицковски не призове гражданите на референдума, ще покаже че желае изолация

7 Август 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма позиция за референдума, а всъщност е просто – или са за бъдещето, или за изолация, заявиха от СДСМ, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Сега, когато референдумът е обявен, когато е постигнат исторически и патриотичен договор, Християн Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма позиция. Ще събере ли кураж Християн Мицковски да каже какво представлява неговата ВМРО-ДПМНЕ? Въпросът е прост, или е за бъдеще и за членство в НАТО и ЕС или е за изолация? Ако Мицковски не призове членовете на ВМРО-ДПМНЕ да излязат на референдум и да изберат бъдещето, ще покаже че те са лъгали с години и че всъщност желаят изолация. Заради амнистия на престъпленията на ВМРО-ДПМНЕ, Мицковски се опитва да докара Македония в изолация и несигурност“, се казва в реакцията на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Граждански демократичен съюз: Християн Мицковски е несериозен и безпринципен относно позицията за референдума

Граждански демократичен съюз: Християн Мицковски е несериозен и безпринципен относно позицията за референдума

7 Август 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската партия Граждански демократичен съюз (ГДС), чрез съобщение пуснато до обществеността, запита каква игра играе лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски по отношение на позицията на партията за референдума за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според ГДС, с изчакването до септември за обявяване дали ВМРО-ДПМНЕ ще излезе да гласува на референдума или ще го бойкотира, Мицковски демонстрира безпринципно и крайно несериозно поведение.
„На 22 юни лидерът на ВМРО-ДПМНЕ излезе и заяви, че ако референдумът не бъде задължителен, партията му няма да го признае за волята на народа. На 6 юли същият Мицковски заяви, че първо изчаква въпроса, след което ще реши дали партията му ще излезе на референдума. След това станахме свидетели на политическия пазарлък в Клуба на депутатите, използвайки референдумския процес за изпълнение на партийните си интереси. След пазарлъка и парламентарния цирк, ВМРО-ДПМНЕ заяви че за тях е неприемлив въпросът, тъй като бил многопластов, след което излизат и казват че партията няма да бъде алиби за капитулантския договор. Сега, близо два месеца по-късно, когато вече са ясни детайлите, Мицковски все още не знае какво ще правят, дали ще излязат на референдума или ще го бойкотират. Ще чака до 10 септември, за да съобщи решението на общността. Безпринципно и крайно несериозно поведение“, се казва в съобщението на ГДС.
Партията заяви, че обществеността с право се пита какви сметки се правят и защо се разиграват така.
„Проевропейската и прозападна партия ВМРО-ДПМНЕ, както тя се декларира, трябва да отговори на обществеността дали има друг път за ЕС и НАТО, и ако този договор е капитулантски, кой е техният модел за по-добър договор?
Време за губене няма. Политиците, особено лидерите на най-големите парламентарни партии, са длъжни да кажат ясно и силно каква е позицията на тяхната партия. Решението все пак се взима от гражданите, дали ще застанат зад лидера си или ще действат според собственото си убеждение. Затова апелираме да престанат със сметките и манипулациите.
Искаме да изпратим послание до гражданите, че референдумът и визията за бъдещето на страната, не трябва да се обвързва с подкрепата за една или друга партия. Това е възможност за надпартийно решение“, пишат от ГДС.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): ДИК се отказа от част от одобрените средства за референдума

„Канал 5“ (Македония): ДИК се отказа от част от одобрените средства за референдума

7 Август 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. , Около 170 милиона денара планира да изхарчи Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония за провеждане на референдума на 30 септември, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Въпреки че първоначалната сума, която беше одобрена от парламента, беше 210 милиона денара, комисията взе решение да съкрати бюджета с 20 процента.
Членовете на комисията взеха и решение за отказване от такси. Сумата от 80 милиона денара, предвидени за тази цел, ще получат само общинските изборни комисии и избирателните екипи.
По време на второто заседание на новия състав на ДИК във вторник, бяха приети и изменения в графика за провеждане на референдума, с което срокът за подаване на ценовите листи за медийно представяне на търговската пропагандна програма на всяка партия, се удължава до 10 август.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: До 10 септември ще обявим дали ще бойкотираме референдума за името

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: До 10 септември ще обявим дали ще бойкотираме референдума за името

7 Август 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски потвърди за скопската телевизия „Канал 5“, че до 10 септември партията ще обяви дали ще бойкотира референдума за името или ще призове македонците да гласуват „против“ договора с Гърция.
Мицковски подчерта, че е получил предложение да влезе в правителството, но отрече, че е поискал промени в Наказателния кодекс, което би означавало амнистия за предишното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ.
Телевизията припомня, че на 10 септември ще бъде даден официален старт на кампанията за референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Кампанията „за“ и „против“ референдума се засилва

„Нова Македония“ (Македония): Кампанията „за“ и „против“ референдума се засилва

7 Август 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. В навечерието на есенния референдум за договора с Гърция, кампанията в Македония „за“ и „против“ споразумението се засилва, отбелязва електронното издание на вестник „Нова Македония“ във водеща статия, посветена на предстоящото през септември гласуване.
Неофициалната група „Охрид", която се състои от настоящи и бивши политици и от високопоставени чуждестранни представители, бе създадена през април тази година в подкрепа на Република Македония по пътя й към членство в НАТО и ЕС. Чрез публично обръщение, разпространено в понеделник, групата призова гражданите на Македония да кажат „да" на референдума.
Подкрепа за договора изрази и политическият анализатор и бивш член на Международната кризисна група, Едуард Джоузеф, който смята, че споразумението за името заслужава Нобелoва награда, тъй като създава нов модел за решаване на международни спорове, свързани с въпросите за идентичността, подчертават от редакцията. В интервю за гръцката агенция ANA-MPA, Джоузеф, който е професор в университета „Джон Хопкинс" във Вашингтон, заяви, че не става дума за „смешен въпрос“, а за необходимия „кураж, за да бъде постигнат компромис“.
Междувременно бе потвърдено, че австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, на 7 септември ще посети Македония, три седмици преди насрочения референдум за името. По време на последното посещение на македонския премиер Зоран Заев във Виена в края на юни той призова гражданите на Македония да гласуват на референдума за новото име на страната, припомня вестникът.
Същевременно тридесет организации, които подписаха Меморандум за стратегическо сътрудничество, обявиха бойкот на референдума. Те формираха т.нар. Кризисен щаб за кампанията, която ще бъде водена от Янко Бачев от извънпарламентарната партия „Обединена Македония“.
В кампанията под мотото „Македония бойкотира“ се включиха „Христианско братство“, „Македониум“, „Завет 1903“, ВМРО-ДПМНЕ и други партии и неправителствени организации. Те вече увериха, че ще ходят от врата на врата, за да убедят македонците да не гласуват на референдума.
Кампанията срещу референдума се провежда в социалните мрежи с хаштага „Бойкот".
Според Правилника за подготовка, организиране и провеждане на предстоящия референдум, приет от Държавната избирателна комисия (ДИК), отговарящ за провеждане на публичната кампания е Събранието на Република Македония. Официалният й старт бе даден на 30 юли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.