НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Вулин: ЕС трябва да обуздае Рамуш Харадинай и да предотврати дестабилизирането на Балканите

Александър Вулин: ЕС трябва да обуздае Рамуш Харадинай и да предотврати дестабилизирането на Балканите

22 Август 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Белград. Заплахите на косовския премиер Рамуш Харадинай за война са достатъчно доказателство за това защо най-младата държава на Балканите не трябва да има армия и защо трябва да се създаде ясно разграничение с „Велика Албания". Това подчерта министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, предава Радио-телевизија Србије (РТС) .
„Ненаказаните терористи мечтаят да повторят престъпленията си и да се крият зад големите западни страни, за да избегнат наказанието и поражението", заяви Вулин в отговор на новите заплахи на Харадинай за война със Сърбия.
В тази връзка Вулин увери, че страната му няма да влезе във въоръжен конфликт, нито ще предизвиква такъв, но ще защитава интересите и народа си, според изявление от Министерството на отбраната в Белград.
„Европейският съюз трябва да обуздае Харадинай и в свой собствен интерес да предотврати конфликти и дестабилизация на Балканите", предупреди Вулин. Съгласно думите му, работата на Трибунала на ООН за военни престъпления и подаването на обвинителни актове срещу членовете на Армията за освобождение на Косово ще бъде път към стабилизиране и помирение в региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич за президента на Косово: Какъв лицемер, първо с оръжие разрушава границата на Сърбия, а сега иска промяната й

Ивица Дачич за президента на Косово: Какъв лицемер, първо с оръжие разрушава границата на Сърбия, а сега иска промяната й

15 Август 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Белград. „Какъв лицемер. Първо с оръжия, насилие и престъпление разруши границата на Сърбия, а сега иска промяната й. На коя граница? Кога е имало граница между Сърбия и Косово?“ С тези думи първият дипломат на Белград коментира за пореден път предложението на държавния глава на Косово Хашим Тачи за корекция на границата между двете съседни държави, отбелязва електронното издание на сръбския ежедневник Vecernje Novosti.
Изявлението на Дачич бе по повод публикация на Тачи в социалната мрежа „Туитър“, с която приветства изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, съгласно което „промяна на границите на Балканите няма да има“.
Министърът на външните работи на западната ни съседка подчерта, че в резултат от едностранното провъзгласяване на Косово 200 хил. сърби са били изгонени от домовете си.
„И аз съм против промяната на границите чрез сила, но откога разчитаме, че този принцип ще бъде приложен? Първо разрушихте границите на Сърбия, а сега сте се присетили да кажете, че няма да има повече промени“, продължи Дачич.
Подчертавайки, че Косово не е международно призната държава, сръбският външнен министър отбеляза, че „на Тачи не му пречи да призове Ангела Меркел да окаже натиск върху петте страни от Европейския съюз, които не са признали“ най-младата държава на Балканите.
„Процесът на оттегляне на признаването на Косово ще продължи. Тези страни, които са признала Косово, нямат право да говорят за непроменяемост на границите. Не съм учуден, че Тачи прави това. Изненадам съм единствено, че Джилас, Йеремич, Обрадович, Чедомир Йованович, а и други все още не са дали признаци на благодарност, след като Меркел е против Вучич и моята идея. Призивите за държавен преврат и омразата към Вучич преминават бързо към омраза на сръбските национални интереси", заключи Дачич в изявление за сръбската държавна информационна агенция, цитирано от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Ангела Меркел вече ни е разграничила, тя признава, че цялото Косово е на албанците

Александър Вучич: Ангела Меркел вече ни е разграничила, тя признава, че цялото Косово е на албанците

14 Август 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви във вторник, че „целият западен свят, с малки изключения, смята, че Косово е единна, суверенна и неделима територия“, предава белградското радио „Б92“ реакцията на държавния глава на изявлението на германския канцлер Ангела Меркел един ден по-рано, че е „срещу промяна на границите на Балканите“.
„Тя вече ни е разграничила, само че с отделянето на Косово от Сърбия“, обясни Вучич, визирайки отделянето на бившата южна провинция на страната и концепцията за „делинеация“ (разграничение) с албанците, която налага напоследък.
„Целият западен свят, с малки изключения, смятат, че Косово е неделима територия и принадлежи на албанците в Прищина“, продължи той.
„Именно затова бях объркан от истерията сред някои хора в Сърбия. Моля ви – Соня Бисерко и Сава Янчич винаги са били за независимо Косово“, посочи сръбският президент, визирайки активист от неправителствена организация и православен монах.
„Но те са за независимо албанско Косово и затова се борят Сърбия да не получи нещо, а после някои хора в Сърбия се присъединиха към тях“, уточни Вучич. Освен това той изтъкна, че е бил „достатъчно смел“ да „поиска нещо повече за Сърбия и сърбите“ от „Ангела Меркел, и Владимир Путин, и Майк Пенс, и Еманюел Макрон“.
Що се отнася до позицията на Меркел, държавният глава отбеляза, че тя е същата като „от преди десет години“ – т.е., откакто Германия е признала независимостта на Косово.
Вучич потвърди още, че има намерение да се срещне с косовския си колега Хашим Тачи в Брюксел през септември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи: Процесът на преговори с Белград е клинично мъртъв

Авни Арифи: Процесът на преговори с Белград е клинично мъртъв

14 Август 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на преговарящия екип на Прищина Авни Арифи направи остър коментар по повод диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия. Съгласно думите му, преговорният процес между Белград и Прищина е „клинично мъртъв“ от известно време – нещо, за което вина имат сърбите и Европейският съюз, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на косовския вестник „Телеграфи“.
Тарифи е подчертал пред изданието, че споразуменията, постигнати в хода техническия диалог, не са изпълнени в повечето случаи, а тези, чиято реализация е започнала, са били прекратени. В този контекст Арифи споменава и споразумението за свободно движение.
Съгласно думите му, Косово е дало съгласието за назначаване на ръководен екип, който да изготви статута на Общността на сръбските общини, но документът все още не е представен в Брюксел.
Не е посочено обаче би трябвало да изпрати документа.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Опозицията в Прищина: Хашим Тачи подхранва сръбските надежди за подялба на Косово

Опозицията в Прищина: Хашим Тачи подхранва сръбските надежди за подялба на Косово

14 Август 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на парламентарната фракция на „Демократичен съюз за Косово“ Авдулах Хоти изрази увереност, че идеята на президента Хашим Тачи за корекция на границата със Сърбия подхранва амбициите на Белград за подялба на най-младата държава на Балканите, предава скопската електронна медия A1 On.
Хоти повтори призивите си за организиране на предсрочни избори в страната и призова „новото правителство да елиминира политическата несигурност“, предизвикана от идеята за демаркация на границата между Косово и Сърбия.
„Спорната идея на президента за корекция на границите съществено навреди на усилията - нашите и тези на международната общност, за създаване на благоприятни обстоятелства за сръбската общност да стане активна и равноправна част от институционалния живот в Косово“, написа Хори в социалната мрежа „Фейсбук“.
Съгласно думите му, предложението на Тачи насърчава онези сръбски сили, които се застъпват за подялба на Косово и обединяване на негови части със Сърбия.
„Толкова години усилия, инвестиции и работа от наша страна и от нашите международни приятели, а сега са разрушени от президента на страната, който фактически трябва да бъде пазител на конституционния ред и да се противопоставя на такива идеи, които противоречат на Основния закон“, написа фракционният лидер на най-голямата опозиционна партия в Косово.
Според Хоти новите избори ще излъчат легитимно правителство и парламент, които „ще вземат в свои ръце съдбата на държавата и няма да позволят на президента да се пазари с държавността на Косово".
„Новото правителство ще премахне политическата несигурност, която обхвана Косово и дезориентира нашите международни приятели във връзка с това, което искат гражданите на Косово“, написа още Хоти, добавяйки, че Косово се нуждае от демокрация, развитие в нейната териториална цялост, интеграция в Европейския съюз и НАТО, и трайно приятелство със САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Косовската опозиция обяви протест срещу Хашим Тачи

„Независен“ (Македония): Косовската опозиция обяви протест срещу Хашим Тачи

14 Август 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозиционните партии в Косово ще организират протести с цел да попречат на държавния глава Хашим Тачи да води диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия и да постави въпроса за корекция на границите, съобщава скопското електронно издание „Независен“.
Движението „Самоопределение“ и Демократичен съюз на Косово обявиха, че са постигнали съгласие да работят съвместно с парламента за формирането на преговаращ екип. Демократичният съюз на Косово, който е най-голямата опозиционна партия в страната, гледа на протестите като опит да се осуетят плановете на Тачи за корекция на границата със Сърбия.
Третата най-голяма опозиционна сила – Социалдемократическата партия на Косово също обяви, че ще подкрепи протестите.
През последните седмици косовският президент популяризира идеята за гранична корекция със Сърбия, която да доведе до присъединяването на Прешевската долина към територията на най-младата държава на Балканите. На предложението му обаче се противопоставиха както вътрешни, така и международни фактори, сред които канцлерът на ФРГ Ангела Меркел. В понеделник тя подчерта категорично, че промени на границите на Балканите няма да бъдат подкрепени от Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Няма да има промяна на границите на Балканите, изглежда че това трябва да се повтаря всеки път

Ангела Меркел: Няма да има промяна на границите на Балканите, изглежда че това трябва да се повтаря всеки път

14 Август 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел в понеделник заяви, след срещата си в Берлин с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, че на Балканите няма да има промяна на границите и че „изглежда, че това трябва да се повтаря всеки път“, пише скопското електронно издание „МКД“.
По време на съвместна пресконференция Меркел заяви, че всички страни от Западните Балкани все още имат перспектива за членство в Европейския съюз, изтъквайки важността от сътрудничество между държавите от региона.
„Като цяло, сътрудничеството в Западните Балкани е подобрено. Окуражаваме лидерите на страните от региона да си сътрудничат още по-тясно. Говорихме си и за мигрантската криза и ще направим всичко възможно, за да помогнем на Босна и Херцеговина в решаването на този проблем. Благодарни сме за хуманитарното отношение към мигрантите“, заяви германският канцлер.
Тя добави, че значително икономическо развитие на Босна и Херцеговина би намалило отлива на млади хора от страната и че в този случай Германия играе голяма роля като един от най-значителните партньори на страната.
„Окуражихме правителството (Съветът на министрите на БиХ) и отделни отговорни лица да побързат с отговорите на въпросника. Колкото до изборния закон, важен е компромис от всички страни. Дори по-голямо значение има промяната на наказателния закон и тук имаме правен вакуум. Трябва да се засили борбата против корупцията, престъпността и тероризма“, добави Меркел.
Звиздич заяви, че най-важните приоритети за Босна и Херцеговина са интеграцията в ЕС и в НАТО.
„Най-важната цел на външната политика на БиХ е европейската интеграция и НАТО, а без германската инициатива през 2014 година, нямаше да бъдат възможни тези динамични и позитивни процеси в нашия път към ЕС. Този път няма алтернатива и ще завършим всички задължения в дневния ред. Бързо ще дадем отговори на допълнителните въпроси, за да можем по-скоро да получим статут на кандидат“, заяви Звиздич.
Той добави, че Босна и Херцеговина е ангажирана към процеса на помирение в региона, но този процес трябва да бъде основан на „почитане на суверенитета и териториалната цялост“.
Звиздич призова германските компании да продължат да инвестират в Босна и Херцеговина, но и да засилят своите инвестиции, заявявайки че неговата страна има „добри ресурси и квалифицирана работна ръка“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Няма да има промяна на границите на Балканите

Ангела Меркел: Няма да има промяна на границите на Балканите

13 Август 2018 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че териториалната цялост на страните от Западните Балкани е неприкосновена, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
С това изявление, публикувано на сайта на германското правителство, Меркел отхвърли всички усилия да се ревизират границите, установени след войните на Балканите.
„Териториалната цялост на държавите от Западните Балкани е дефинирана и неприкосновена. Това трябва да се повтаря отново, защото винаги има усилия за нови разговори за границите. Не можем да позволим това“, заяви Меркел след среща с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Съединението с Прешевската долина трябва да ни обедини

Хашим Тачи: Съединението с Прешевската долина трябва да ни обедини

13 Август 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи благодари в понеделник на политиците и гражданите от Прешевската долина, които подкрепиха идеята му за „корекция на границите“, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Още веднъж искам да благодаря на лидерите и гражданите на Прешевската долина, които подкрепят общите ни цели Прешево, Буяновац и Медведжа да се съединят с Косово като част от корекциите на границите между Косово и Сърбия. Това право трябва да ни обедини, независимо от партийните, идеологическите и другите различия, включително управляващите партии, гражданското общество и опозицията“, написа Тачи във „Фейсбук“.

Агенция „Фокус“ припомня:

От началото на месец август косовският президент Хашим Тачи започна мощна дипломатическа офанзива за налагане на идеята си за „корекция на границата“ между Сърбия и Косово, както я представи на 3 август. Албанците в Прищина и дясната опозиция в Тирана обаче решиха, че той има предвид размяна на територии с Белград и това предизвика вълна от критики срещу него и обвинения в предателство. В резултат се наложи той да поясни, че „Корекцията на границите предвижда цялостно присъединяване на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово, а не „разделяне на най-младата балканска държава, размяна на територии между Прищина и Белград, нито автономия за сърбите в Северно Косово“. Освен това държавният глава обяви, че „искането на политическите лидери от Медведжа, Прешево и Буяновац е институционализирано и ще го представя в Брюксел. Ще бъде много трудно, почти невъзможно, трябва ни чудо, но дори и да не постигнем нищо, поне сме опитали. Не бива да изпускаме този момент“

Последва реакция от албанците във въпросната територия в Сърбия по поречието на Морава. Лидерът на Демократическата партия на албанците в Прешевската долина Рагми Мустафа, например, заяви: „„Няма съмнение, че албанците в долината приеха това с огромно задоволство. След като Сърбия не е готова да подобри положението на албанците, тя трябва да се изтегли и от Долината, и от Косово, защото тези албанци трябва да бъдат обединени в Република Косово“. По неговото мнение, „няма ръка, която би посмяла да подпише споразумение, оставящо албанците колонизирани в Сърбия“ и „международната общност не възпрепятства постигането на споразумение, което разрешава проблемите между две съседни страни“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Разграничаването между сърби и албанци е само идея, твърди Дачич

„Макфакс“ (Македония): Разграничаването между сърби и албанци е само идея, твърди Дачич

13 Август 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Разграничаването с албанците и размяната на територии е на ниво идея и е нещо, за което тепърва ще разговаряме, заяви външният министър на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от македонската агенция „Макфакс“.
„Това, което се говореше досега, не означава, че ще бъде прието. Далеч сме от това да знаем дали нещо ще се осъществи, но има още идеи, които трябва да се обсъдят“, подчерта Дачич.
Външният министър добави, че преговорите между Сърбия и Косово, които трябва да се проведат в Брюксел през септември, трябва да бъдат по-конкретни. Той подчерта, че първо ще се водят разговори за всички идеи и чак тогава ще се види дали е възможно да се постигне компромис. Дачич е категоричен, че Сърбия никога няма да признае Косово, нито ще й позволи да стане членка на ООН.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Правителството в Прищина отхвърли възможността за изпълнителни правомощия на Общността на сръбските общини

RTK Live (Косово): Правителството в Прищина отхвърли възможността за изпълнителни правомощия на Общността на сръбските общини

13 Август 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово отхвърли възможността да бъдат предоставени изпълнителни правомощия на Общността на сръбските общини, предава телевизионният канал RTK Live.
Националният координатор за държавни реформи Бесник Тахири подчерта, че всички институции в Косово трябва да се съобразяват с постановленията на Конституционния съд, правителството на Прщина ще гарантира, че Общността на сръбските общини няма да има изпълнителни правомощия.
Проектостатутът за създаване на Общността на сръбските общини се очаква да бъде обсъден на следващата среща на високо ниво между президента на Косово Хашим Тачи и неговият сръбски колега Александър Вучич.
По-рано Мая Кочиянчич, говорител на Върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, заяви пред базирания в Прищина ежедневник Zeri, че Общността е една от темите, които се очаква да бъдат обсъждани по време на следващата среща на върха в Брюксел.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбската „Либерално-демократична партия“: Ивица Дачич се държи като говорител на Москва

Сръбската „Либерално-демократична партия“: Ивица Дачич се държи като говорител на Москва

11 Август 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбската опозиционна „Либерално-демократична партия“ (ЛДП) на Чедомир Иванович смята, че външният министър на страната Ивица Дачич е използвал посещението на официалния представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова в Белград, за да изпрати още веднъж послания за кавги със страните от балканския регион и западните държави, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
ЛДП смята, че с непремереното си поведение, Дачич е навредил на сръбските граждани, тъй като вместо да излезе с обръщение към гражданите, в което да се обяснят причините за визитата на Захарова, той „за кой знае кой път обезмисли позицията, на която се намира“, държейки се като посланик на Русия в Сърбия.
„Антизападната истерия, с която обясни несправедливостта, виновна за пропадането на Сърбия, бе последвана от скандалната атмосфера на посещението, която по всичко личи, че трябваше да представи Сърбия като страна, през която руските чиновници се отбиват на минаване, за да изпратят послания, които през нашия гръб ги конфронтират със Запада, докато самите ние сме статисти без право да поставим на първи план собствените си интереси“, се казва в изявлението на ЛДП.
Партията подчерта, че интересите на Русия не съвпадат с тези на Сърбия и министрите не може да изглеждат като руски говорители без достойнство.
„Сърбия се нуждае от ускорено присъединяване към ЕС и НАТО. Нужно е и решение на косовската криза, което няма да бъде написано в Москва, а ще е плод на договор между Белград и Прищина, както е нужна и промяна на регионалната политика, с която да се изтласка руското влияние от Босна и Херцеговина“, подчертава фракцията.
Дачич на вчерашната пресконференция с Захарова нарече Македония лицемерна, защото се противопоставя на промяната на границите с Косово, припомня македонската медия.
„Как не ги е срам да говорят, че няма промяна на границите, тези, които ни бомбардираха, за да разрушат нашите граници? Как не ви е срам, лицемери? Това важи и за Македония, която призна независимостта на Косово и сега казва, че няма промяна на границите ... кутията на Пандора е отворена, да не си играят с нервите на Сърбия, тези, които мислят, че Сърбия е слаба““, заяви Дачич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ : Ивица Дачич заяви, че Македония е „сред лицемерите“ по промяната на границите

„Макфакс“ : Ивица Дачич заяви, че Македония е „сред лицемерите“ по промяната на границите

10 Август 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че "тези лицемери“ които днес говорят, че не може да има повече промени на границите, трябва да се засрамят. Той подчерта, че това се отнася и до Македония, която се изказва за промени на границите днес, а е признала независимостта на Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Те разрушиха границата ни и сега си спомнят, че не може да има промяна на границите. Отворихте кутията на Пандора. Как не ви е срам, лицемери? Това важи и за Македония. Признахте Косово, а сега, когато мечката заигра в задния ви двор, казвате, че не може да има промяна на границите“, подчерта Дачич на съвместна пресконференция с прессекретаря на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е на посещение в Белград.
„Тези, които помогнаха на Косово да стане независимо, сега говорят, че няма промяна на границите“, смята Дачич.
Министърът подчерта, че няма страна, която повече да се застъпва за сръбските интереси от Русия и допълни, че не вярва, че може да се стигне до някакво решение, ако за това не са запознати стратегическите партньори на Сърбия в Москва.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Председателят на Съвета на министрите на БиХ е на официално посещение в Берлин в понеделник по покана на Ангела Меркел

Sarajevo Times: Председателят на Съвета на министрите на БиХ е на официално посещение в Берлин в понеделник по покана на Ангела Меркел

10 Август 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Сараево. Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина (БиХ) Денис Звиздич ще пристигне на официална визита в Германия в понеделник, 13 август, по покана на канцлера Ангела Меркел, пише електронното издание Sarajevo Times.
Звиздич ще бъде посрещнат с военни почести пред офиса на федералното правителство в германската столица, съобщават от пресслужбата на Кабинета на министрите на БиХ.
Сред обсъжданите теми на разговорите ще бъдат двустранните отношения, европейският път на БиХ, развитието на Западните Балкани и някои актуални въпроси от международния дневен ред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: През септември Александър Вучич ще обсъди косовския въпрос с Владимир Путин

Eurasia Daily: През септември Александър Вучич ще обсъди косовския въпрос с Владимир Путин

9 Август 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне със сръбския си колега Александър Вучич на 15 септември в Москва. Двамата ще обсъдят разрешаването на косовския въпрос, предава Eurasia Daily.
Преди срещата с президента на Русия Вучич за пореден път ще проведе в Брюксел преговори с държавния глава на Косово Хашим Тачи в рамките на диалога за пълната нормализация на отношенията между Белград и Прищина.
По време на посещението на Вучич в Москва на 19 декември 2017 г. Путин заяви, че Русия ще продължи да оказва на Сърбия подкрепа по отношение на суверенитета и териториалната ѝ цялост.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидер на албанците в Прешевската долина: Никой няма да посмее да подпише оставането на Долината в Сърбия

Лидер на албанците в Прешевската долина: Никой няма да посмее да подпише оставането на Долината в Сърбия

9 Август 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Прешево. Лидерът на Демократическата партия на албанците в Прешевската долина Рагми Мустафа е уверен, че районът може да се обедини с Косово, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Няма съмнение, че албанците в долината приеха това с огромно задоволство. След като Сърбия не е готова да подобри положението на албанците, тя трябва да се изтегли и от Долината, и от Косово, защото тези албанци трябва да бъдат обединени в Република Косово“, подчерта Мустафа.
„Следвах германския канцлер, докато се приближаваше към Берлинската стена миналата година и тя каза, че мечтите се сбъдват. Защо това да не се случи и на нас?“ – попита политикът.
„Няма ръка, която би посмяла да подпише споразумение, оставящо албанците колонизирани в Сърбия“, уверен е председателят на Демократическата партия на албанците в Прешевската долина.
„Международната общност не възпрепятства постигането на споразумение, което разрешава проблемите между две съседни страни. Имаме две обявления от посланиците в Прищина и Белград и ние гледаме на тях като на финалната зелена светлина за това, че всякакво предложение може да бъде сложено на масата за преговори“, добави Мустафа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Политиката ми цели делинеация с албанците

Александър Вучич: Политиката ми цели делинеация с албанците

9 Август 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в четвъртък, че иска „делинеация“ с албанците в Косово и Метохия, предава белградското радио „Б92“.
„Аз съм за – и това се състои моята политика – за делинеация с албанците. Съществуването на територия, за която не се знае кой как се отнася към нея и какво принадлежи на кой – това винаги е източник на потенциален конфликт“, заяви Вучич пред журналистите.
Държавният глава добави, че не може да говори за какво преговаря с косовските албанци и обясни, че „ще разкрия картите на Сърбия в хода на преговорите“.
Освен това той подчерта, че споразумението между Белград и Прищина ще бъде „всеобхватен пакет, който не е опростен и лесен, както някои си представят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Сърбия ще иска неограничена защита за манастирите си в Косово

„А1 Он“ (Македония): Сърбия ще иска неограничена защита за манастирите си в Косово

9 Август 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Признат статут на Сръбската православна църква в Косово, както и отдаване за неограничен период на специален правен режим на 44 обекта, представляващи специфична зона на сръбската култура и наследство, е сред ключовите искания на Белград в рамките на диалога за нормализация на отношенията с Прищина, пише белградския ежедневник „Вечерни новости“, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Освен това, вестникът, като се позовава на правителствени източници, отбелязва, че сръбската страна ще иска в защитената зона да влязат още няколко културни стоки и храмове на СПЦ, както и да се даде правото на СПЦ да разполага със своето движимо и недвижимо имущество.
В специалната защитена зона на сръбското наследство влизат манастирите Високи Дечани, Грачаница, Печката патриаршия, които са под защитата на ЮНЕСКО, както и храмовете в Гниляне, Щръпце, Сърбица, Клина, Ораховац и други, отбелязва македонското издание.
Към същата група спадат и средновековният мост Войнович във Вучитрън, паметникът Газиместан, крепостта Звечан, средновековният град Ново Бърдо и селото Велика Хоча, пише „Новости“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Ще представя искането за сливане на Прешевската долина с Косово в Брюксел

Хашим Тачи: Ще представя искането за сливане на Прешевската долина с Косово в Брюксел

9 Август 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Искането на албанските представители от Медведжа, Прешево и Буяновац да се присъединят към Косово трябва да бъде представено в Брюксел и решението е в "корекция на границите", заяви президентът на Косово Хашим Тачи, цитиран от сръбската държавна телевизия РТС.
„Искането на политическите лидери от Медведжа, Прешево и Буяновац е институционализирано и ще го представя в Брюксел. Ще бъде много трудно, почти невъзможно, трябва ни чудо, но дори и да не постигнем нищо, поне сме опитали. Не бива да изпускаме този момент“, цитира думите на Тачи РТС.
По време на пресконференцията, държавният глава уточни, че сливането на Прешевската долина с Косово не означава разделяне на най-младата балканска държава, размяна на територии между Прищина и Белград, нито автономия за сърбите в Северно Косово, а само „корекция на границата“, предава „Радио и телевизия Косово 2“ (RTK 2)
„Корекцията на границите предвижда цялостно присъединяване на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово. Това би било прозрачен и отговорен мирен процес между Косово и Сърбия. Ако двете страни са съгласни с това, никой няма да може да се противопостави. Ако трябва, Косово ще промени своята Конституция в случай на присъединяване на Прешевската долина“, поясни Тачи.
По неговите думи, въпросният район до момента е напуснат от около 12 хиляди души, които са отишли основно в Косово. Той посочи още, че 98% от гражданите на Прешево, Медведжа и Буяновац искат да се присъединят към Косово и тяхната воля трябва да бъде зачетена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: САЩ реагира на дебата за размяна на територии между Косово и Сърбия

Protothema: САЩ реагира на дебата за размяна на територии между Косово и Сърбия

9 Август 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон.Държавният департамент на САЩ призова Косово и Сърбия да избягват негативната риторика и да работят заедно за постигането на споразумение, което да осигури стабилност за двете страни, както и за региона, като цяло, пише електронното издание на вестник Protothema.
„Администрацията на САЩ има стабилна политика: Същността на всяко споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия трябва да дойде от страните. Ще продължим да подкрепяме двете страни и Европейския съюз като посредник на този диалог. Косово и Сърбия трябва да излязат с приложимо и устойчиво споразумение, което да не създава нестабилност в някоя от страните или региона. Това изисква визия и гъвкавост и от двете страни. Насърчаваме страните да поемат пълен контрол над процеса, да избягват всяка негативна риторика и да работят заедно по конструктивен начин ", се казва в изявлението.

Очаква се диалога между Белград и Прищина да започне отново през септември. Очаква се тези разговори да доведат до обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни. Не е ясно обаче как ще изглежда това споразумение, като страните предположиха разделянето на Косово или териториален обмен, в рамките на който Сърбия ще получи северната част на Косово, а Косово ще получи Прешевската долина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Хашим Тачи и Александър Вучич са на една и съща вълна

„Телма“ (Македония): Хашим Тачи и Александър Вучич са на една и съща вълна

8 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Косовският президент Хашим Тачи не се отказва от идеята за корекция на границите със Сърбия. Решението за присъединяване на Прешевската долина към Косово, той ще остави на народа, за което обяви че ще организира референдум. Мирната корекция на границата, Тачи смята че ще бъде от полза за Косово, а противниците на това предложение пропагандират за подялба и размяна на територии, отбелязва скопският телевизионен канал „Телма“.
„В такава ситуация, наистина не остава нищо друго освен да се насърчат гражданите на Република Косово за вземане на решение, като им се предостави възможност сами да решат кой е прав и коя опция е в интерес на Косово. Затова е наложително на нашите граждани да се даде възможността за референдум, за който ще работя да се осъществи“, написа Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“.
В сряда косовският президент преповтори позицията си, че няма да има подялба на Косово и добави, че няма да има и автономия за косовските сърби. На неговата идея се противопостави косовската опозиция, но и премиерът Рамуш Харадинай, който му припомни че границите се променят само с война.
„Границите се задават само с война и само войната може да ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да се присъедини към Косово, но знаете че тези граници са поставени с влизането на НАТО. 10 000 души са загинали за тези граници и не можете да си играете с тях“, заяви косовският премиер.
Хашим Тачи за пореден път не поясни какво точно разбира той под „корекция на границата“, но с решението за референдум, изглежда че косовският президент е на същата вълна със сръбския си колега Александър Вучич. Сръбският държавен глава заяви, по време на обръщението си до обществеността във вторник, че ако се намери някакво решение за Косово, крайната дума ще дадат всички граждани на референдум.
Покрай това успокояване на страстите се очаква Брюксел бързо да събере на една маса Белград и Прищина. Всички са съгласни, че въпросът не може да продължава да стои с десетилетия и затова е нужен компромисът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Не аз отворих кутията на Пандора за промяна на границите с Косово

Ивица Дачич: Не аз отворих кутията на Пандора за промяна на границите с Косово

8 Август 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че не е той този, който е отворил „Кутията на Пандора, говорейки за промяна на границите с Косово, предава електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“.
Той добави, че когато е била провъзгласена независимостта на Косово, е трябвало да се провъзгласи независимост и на Република Сръбска (от Босна и Херцеговина), независимо от позицията му за подялба на Косово.
„Това го казвам аз и това е моето мнение. Това не е предложение на партията ми, нито на сръбското правителство. Казвам го от десет години. Това решение е възможно най-бързото, тъй като няма да има преселение на народите“, заяви Дачич.
Сръбският външен министър поясни, че е говорил по тази тема и с Добрица Чосич, който му е споделил, че за това е ставало на въпрос и със Слободан Милошевич и Зоран Джинджич.
„Джинджич твърдеше, че има две възможности – конфедерация, а ако нямаме никакъв друг вариант, тогава ще има подялба“, заяви Дачич.
Той разкри, че за вътрешния диалог, отворен от президента Александър Вучич, не е представено нито едно друг предложение:
„Говорихме за промяна на границите, но не е употребяван терминът подялба. Не сме говорили нито за кои територии става на въпрос. Питайте населението в северно Косово какво мислят за това. А сърбите в анклавите в южно Косово, те къде принадлежат? Според нашата конституция те принадлежат на сръбската провинция, а къде се намира тя в реалния живот? Този, който живее в анклава, отдавна е престанал да мисли, че е интегрална част от Сърбия“, добави още сръбският първи дипломат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Няма да има подялба на Косово, нито автономия за сърбите

Хашим Тачи: Няма да има подялба на Косово, нито автономия за сърбите

8 Август 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи в сряда повтори, че няма да има подялба на Косово, добавяйки че няма да има и автономия за косовските сърби, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
„С корекция на границите се има предвид единствено Прешевската долина да премине към Косово, но няма да има подялба на страната, нито пък автономия за сърбите“, заяви Тачи.
Той изтъкна, че е напълно ангажиран с постигането на окончателен мирен договор със Сърбия, а корекцията на границата той иска, откакто представителите на албанците в южна Сърбия са го помолили, „като единствена възможност да се легитимират техните искания“, поясни косовският президент.
Премиерът на страната Рамуш Харадинай също заяви, че границите на Косово не трябва да се променят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegraf.rs (Сърбия): Ангела Меркел има план за Косово

Telegraf.rs (Сърбия): Ангела Меркел има план за Косово

8 Август 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Позовавайки се на източници от Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи и Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел, сръбският новинарски портал Telegraf.rs разкрива, че германският канцлер е изготвила план за Косово, който вече е представила на колегите си от балканските страни.
Въпреки официалния диалог между Белград и Прищина, воден под егидата на Европейския съюз, е ясно, че без съгласието на Германия, водещата държава в Общността, споразумение не може да бъде достигнато. Преговорите вече са в заключителния етап, но в публичното пространство все още няма представено конкретно предложение, което да доведе до нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово.
Германия даде да се разбере, че се противопоставя на промяната на границите или на каквато и да била подялба на Косово, постигната в преговорите между Белград и Прищина. Въпреки това, според източниците на медията, Ангела Меркел все пак допуска в края на процеса да се стигне до разделяне на Косово.
Какво обаче предвижда плана на Меркел? В първата фаза на изпълнението му следва да бъде формирана Общността на сръбските общини, за което германският канцлер настоя и на последната си среща с косовския президент Хашим Тачи.
Съзнавайки, че за сърбите е неприемливо Общността да функционира на ниво неправителствени организации, което е и целта на Прищина, Меркел планира по-широки правомощия за нея. Тази част от плана се нарича „Общност на сръбските общини Плюс“. За пълноценното й функциониране следва да бъдат създадени и други, спомагателни органи, които биха могли да си сътрудничат сърбите.
От друга страна, планът на германския канцлер ще подразбира проверка на ситуацията на място, т.е. признаване без признание. Според Telegraf.rs това означава Белград „да признае реалността, но не и независимостта“. Прищина ще трябва да се примири , че няма да стане член на международните институции и организации.
Според източниците от ЕНП, посочените по-горе елементи на плана са част от първара фаза на плана, която трябва да бъде реализирана в краткосрочен план.
За „големия финал“ ще се чака 20 г. След изтичането на този период, Общността на сръбските общини ще се проведе референдум за отцепване, което ще се създаде реална възможност на населената предимно със сърби северна част на Косово да се върне под ефективната власт на Белград.
Медията припомня, че Брюкселското споразумение предвижда в Общността да бъдат включени 10 общини, на шест от които административна граница е със Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово):  Политическите партии в Македония се обявиха против подялбата на Косово

RTK Live (Косово): Политическите партии в Македония се обявиха против подялбата на Косово

8 Август 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Прищина/Скопие. Политическите партии в Македония възразяват срещу възможността за подялба на Косово и съответно за промяна на границите между Косово и Сърбия, предава телевизионният канал RTK Live.
Най-голямата партия в управляващото мнозинство в страната Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) защити принципа на зачитане на държавните граници и добросъседските отношения.
„Само по този начин регионът може да върви към развитие и просперитет, което е в интерес на гражданите“, заявиха от СДМС.
От албанската партия „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ), която също е част от управляващата коалиция, са категорични, че подобни теми изобщо не трябва да бъдат обсъждани, тъй като регионът върви по правилния път на евроинтеграцията.
„Нашият председател Али Ахмети направи няколко изявления по темата за промяна на границите, като заяви, че регионът е на правилния път към мир, сигурност, стабилност, евроатлантическа интеграция и икономическо развитие. Следователно, такива сценарии, които може да предизвикат ефект на доминото в целия регион, не трябва да бъдат част от обществения дискурс ", се казва в изявлението на албанската политическа партия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Хашим Тачи поиска референдум за „корекция на границата“ със Сърбия

МИА (Македония): Хашим Тачи поиска референдум за „корекция на границата“ със Сърбия

8 Август 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи отново повтори позицията си в подкрепа на „корекция на границата със Сърбия“, пояснявайки, че предложението не е за размяна на територии, а за присъединяване на Прешевската долина към пределите на най-младата държава на Балканите, предава кореспондент на Македонска информативна агенција (МИА) в Прищина.
По-малко от половин час след изявлението на премиера Рамуш Харадинай, съгласно което единственият начин за промяна границите е война, Тачи, чрез съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, подчерта, че неговото предложение е за корекции по мирен път, и с оглед на съпротивата, която среща, остава единствено да бъде организиран референдум, на който гражданите на страната да се произнесат.
„Едно съобщение до тези, които мислят, че корекцията на границата по мирен начин е лоша идея, въпреки факта, че знаят, че това е единствената възможност Прешево, Буяновац и Медведжа да се обединят с Косово. За да е ясно: навремето отхвърлих възможността за подялба и размяна на територии“, написа Тачи.
Според него граничното сътрудничество е в полза на Косово и именно „противниците на това предложение предлагат подялба и размяна на територии".
„В една такава ситуация, наистина не остава друго освен да отстъпим правото на вземане на решения на гражданите на Република Косово, те да решат кой е прав и кой вариант е в интерес на Косово. Ето защо е необходимо да позволим на нашите граждани да се произнесат на референдум, работя за превръщането на тази идея в реалност“, увери президентът на Косово.
По-рано министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай подчерта категорично, че границите може да бъдат променяни само с война, като допълни, че се противопоставя на идеята за подялба на страната и „корекция на границата“ със Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Границите може да бъдат променени само с война

Рамуш Харадинай: Границите може да бъдат променени само с война

8 Август 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай подчерта категорично, че границите може да бъдат променяни само с война, като допълни, че се противопоставя на идеята за подялба на страната и „корекция на границата“ със Сърбия, отбелязва електронното издание на водещия сръбски ежедневник „Политика“ в пореден материал, посветен на косовския въпрос.
„Границите са утвърдени във война и само война ще ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да бъде присъединено към Косово, но вие знаете, че за границите, определени с влизането на НАТО, са загинали десетки хиляди души, не можете да си играе с тях", коментира Харадинай след заседание на правителството в Прищина.
В същото време президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че подкрепя „корекция на границите" със Сърбия, тъй като тази опция се счита за единствената възможност Прешево, Буяновац и Медведжа да бъдат присъединени към територията на най-младата държава на Балканите.
„За да бъде съвсем ясно – отхвърлям опцията за подялба и размяна на територии, тук говорим само за преглед или корекция на границите по мирен път и то за доброто на Косово", написа по-рано Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“ .
Съгласно думите на косовския въпрос, по този въпрос би могло да бъде организиран референдум, на който гражданите да се произнесат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1ON“ (Македония): Сали Бериша заяви, че с обвиненията си към него, Хашим Тачи иска да „изчисти собственото си лице“

„A1ON“ (Македония): Сали Бериша заяви, че с обвиненията си към него, Хашим Тачи иска да „изчисти собственото си лице“

8 Август 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият албански президент и лидер на Демократическата партия Сали Бериша отговори на обвиненията, които му бяха отправени от косовския президент Хашим Тачи, заявявайки, че така „Тачи се стреми да изчисти лицето си“, предава скопският телевизионен канал „A1ON“.
„Няма по-голямо нещастие от това да се опитваш да изчистиш собственото си лице от останките на белградската кухня. Това е единственият отговор, който имам“, заяви Бериша.
Преди дни, коментирайки изявлението на Тачи за промяна на границите и размяната на територии между Косово и Сърбия, Бериша заяви, че е против такава идея. Той добави, че долината на Прешево не трябва да се използва за „търговия между Сърбия и Косово“ и че границите на Косово, признати от 115 държави по света, не могат да бъдат местени
На свой ред Тачи заяви на Бериша, че Косово не се нуждае от съвети от някой, който е помагал на Слободан Милошевич с продажбата на петрол в периода, когато Югославия е била под международни санкции.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1ON“ (Македония): Косовската партия „Самоопределение“ се обяви против плана за размяна на територии

„A1ON“ (Македония): Косовската партия „Самоопределение“ се обяви против плана за размяна на територии

8 Август 2018 | 05:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозиционната косовска партия „Самоопределение“ обяви, че е възможно да организира масови протести, за да попречи на президента Хашим Тачи да „осъществи намерението си за размяна на територии със Сърбия“, предава скопския телевизионен канал „A1ON“.
Депутатът от партията Арберие Нагавции обяви, че ще бъдат предприети всички действия, „за да се предотврати това Тачи да навреди още повече на Косово“. Тя заяви по време на пресконференция , че за да се излезе от ситуацията, в която се намира страната, трябва да се свикат извънредни избори.
Според депутата от „Самоопределение“ Албулена Хаджиу проектът за създаването на Общността на сръбските общини, който бе изпратен в Брюксел от работната група за неговото изготвяне, е противоконституционен.
Косовският президент Хашим Тачи в последно време насърчава идеята за, както той я нарича, „корекция на границата със Сърбия“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Септември ще бъде решителен месец за косовския въпрос

„Плюс Инфо“ (Македония): Септември ще бъде решителен месец за косовския въпрос

8 Август 2018 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Горещата есен е пред представителите на властите в Белград, но и на Прищина. С навлизането на търсенето на решение в последния му етап президентът на Сърбия Александър Вучич очаква дипломатическа офанзива през септември. В началото на месеца той ще пристигне Косово за разговори със сърбите там, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Вучич ще се обърне към сърбите в провинцията, ще ги подкрепи, ще разбере какви проблеми срещат, дали има заплахи за сигурността им и ще предложи допълнителна помощ“, съобщава пред сръбския вестник „Блиц“ източник от правителството в Белград.
В средата на месеца президентът ще посети и на Икономическия форум в Китай.
„Икономическите въпроси ще бъдат на преден план, но тъй като Китай е един от нашите най-важни международни партньори по отношение на Косово, това със сигурност ще бъде възможност за китайците да потвърдят подкрепата на Съвета за сигурност по този въпрос“, допълва източникът
Вучич ще има няколко дни, за да предаде посланията от Китай на екипа си, защото след това го очаква пътуване в Ню Йорк на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Посещението в САЩ ще бъде използвано и за контакти с лица от администрацията на президента Доналд Тръмп.
Същевременно диалогът между Белград и Прищина под егидата на ЕС ще продължи след лятната почивка, но точната дата за провеждане на новия им кръг не е известна. Поради пасивната роля на ЕС двете страни искат към преговорите и окончателното решение да се присъединят САЩ и Русия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Александър Вучич разкритикува резолюция №1244 на Съвета за сигурност на ООН

Eurasia Daily: Александър Вучич разкритикува резолюция №1244 на Съвета за сигурност на ООН

8 Август 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че текстът на резолюция №1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово съдържа неизгодни моменти за сръбската страна, за които предишните правителства никога не са искали да говорят, предава Eurasia Daily.
Сред точките от документа, които не са в полза на сръбските интереси, Вучич посочи чл. 3., който потвърждава отговорността на Югославия за кризата, а също така призовава към прекратяването на насилието в Косово.
„Но най-проблемният момент в текста, който албанците за щастие не успяха да използват правилно, бе възможността за провеждане на референдум за статута на Косово с участието на неговите граждани. Девет години след провеждането на конференцията в Рамбуйе, те без юридически валиден референдум взеха решение, позовавайки се на решението от 1999 г., което бе противоправно във всички смисли“, поясни Вучич.
Резолюция №1244 е приета през юни 1999 г. Съветът за сигурност на ООН, подчертавайки суверенитета и териториалната цялост на Югославия, предоставя съществена автономия на Косово, определяйки мерки за разрешаването на конфликта.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): Ивица Дачич заяви, че основното препятствие за решаването на косовския въпрос не е тайна

„Б-92“ (Сърбия): Ивица Дачич заяви, че основното препятствие за решаването на косовския въпрос не е тайна

8 Август 2018 | 03:19 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че максималистките цели на Прищина, която освен признаването, иска Прешево и Буяновац, са основната пречка за разрешаването на косовския въпрос, предава сръбското радио „Б-92“.
„Не е тайна, че основното препятствие за постигането на споразумението са максималистките цели на Прищина по време на преговорите. Те не искат компромис, а да признаем независимостта на Косово, а също така и да получат Прешево и Буяновац“, заяви Дачич „Албанците избягват формирането на Общността на сръбските общини. Това е смешно и неприемливо“, допълни министърът.
Според него през идните седмици „борбата за оттеглянето на признанията на Косово ще продължи“. Дачич изрази мнение, че „някои хора в Сърбия, а и в региона не са доволни, защото Сърбия засилва международната си позиция“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): Септември може да бъде ключов месец за разрешаването на косовския въпрос

„Б-92“ (Сърбия): Септември може да бъде ключов месец за разрешаването на косовския въпрос

8 Август 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Според сръбското издание „Блиц“ този септември може да бъде ключов за разрешаването на Косовския въпрос. Според вестника, цитиран от сръбското радио „Б-92“, президентът на страната Александър Вучич ще пътува до Китай, след като посети Косово , а след това ще пътува до Ню Йорк, където ще говори в ООН.
Ежедневникът сочи, че докато разрешаването на въпроса навлиза във финалната си фаза, президентът на Сърбия е предприел дипломатическа офанзива. В началото на септември той ще посети Косово, където ще говори с местните сърби. „Вучич ще се обърне към местните сърби, ще изслуша проблемите, които имат и ще ги пита дали има заплаха за сигурността им“, съобщава „Блиц“, цитирайки източник от високите етажи на властта.
В средата на септември президентът ще пътува до Китай, което според изданието „ще бъде възможност за Пекин да потвърди подкрепата си към Белград в Съвета за сигурност на ООН по въпроса“.
Вучич ще има само няколко дни за обсъждане на резултатите от посещението си в Китай, защото скоро след това ще замине за Ню Йорк за сесия на ООН. В САЩ „той ще се срещне и с лица от американската администрация.“
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Президентът на Сърбия заяви, че няма да има никакви тайни решения по Косово

Eurasia Daily: Президентът на Сърбия заяви, че няма да има никакви тайни решения по Косово

8 Август 2018 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич посъветва сърбите в Косово да действат внимателно и да следят събитията на международната арена, да настояват техните права да бъдат спазвани и да подбират внимателно действията си, които да съответстват на сръбските интереси. Същевременно той уточни, че в Белград няма никакви тайни решения по Косово, предава Eurasia Daily.
Вучич напомни, че вече са изминали 1930 дни от момента, в който властите в Прищина са се задължили да формират Общността на сръбските общини, но не са изпълнили поетите ангажименти. Той подчерта, че Белград полага максимални усилия да бъде надежден партньор не само на косовските албанци, но и на международната общност и на ЕС.
„За жалост албанците с мълчаливото съгласие, без очевидни възражения от ЕС, не са изпълнили единственото си задължение – да формират Общността на сръбските общини“, допълни той. Според него, ако сърбите сами формират Общността, това ще доведе до едностранни действия от Прищина и до установяването на пълен контрол над Северно Косово. Затова Вучич посъветва сърбите „да действат внимателно и да следят събитията на международната арена и да настояват за своите права“.
Междувременно сръбският президент заяви, че ако Белград се приближи до някакво решение в хода на преговорите с Прищина, той открито ще обнародва хода на преговорите. „Предстои ни тежка работа, но искам да кажа на гражданите на Сърбия, че няма да има тайни решения“, отбеляза той
В същото време Вучич заяви, че отговорността за решението на косовския въпрос, ако бъде постигната, трябва да се сподели от всички граждани на Сърбия и той от своя страна няма да избегне личната си отговорност, ако не получи подкрепата им. Според него въпросът за бъдещия референдум по този въпрос няма да бъде неясен „Въпросът ще бъде формулиран много точно и недвусмислено“, твърди президентът на Сърбия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EADaily: В Косово смятат, че диалогът с Белград ще приключи до февруари 2019 година

EADaily: В Косово смятат, че диалогът с Белград ще приключи до февруари 2019 година

7 Август 2018 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. Външният министър на Косово Беджет Пацоли заяви, че диалогът за „нормализацията на отношенията“ между Белград и Прищина трябва да приключи до февруари 2019 г., предаде EADaily.
„Нашето намерение е Сърбия да признае Косово. Не знам дали ще мога да нарека това емоционално признание, но гарантирам, че Сърбия няма да пречи на изграждането на косовската държава и свободата на придвижване на хора и стоки. Също така гарантирам, че Косово ще съществува съвместно със Сърбия, както тя съществува съвместно с другите страни в региона“, заяви Пацоли. Същевременно той призова канцлера на Германия Ангела Меркел да участва активно в решението на проблемите на Западните Балкани.
„Винаги съм смятал Ангела Меркел не само за силен лидер, но и за гениална жена. Конструктивността, справедливостта и способността да се отстраняват проблемите правят ключово участието ѝ в решаването на проблемите на Балканите“, заяви Пацоли.
По-рано външният министър на Сърбия Ивица Дачич отхвърли възможността за признаване на независимостта на Косово или предоставянето на Косово на място в ООН в резултат на преговорите между Белград и Прищина. Президентът на Сърбия Александър Вучич настоява за компромисно решение, което да предвижда отстъпки от двете страни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“: Според албанското Движение за социалистическа интеграция за Албания и Косово най-големият проблем е  икономиката, а не границите

„Либертас“: Според албанското Движение за социалистическа интеграция за Албания и Косово най-големият проблем е икономиката, а не границите

7 Август 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Тирана. Движението за социалистическа интеграция , третата по големина партия в Албания, излезе с коментар по възможността за промяна на границите, оценявайки, че най-големият проблем в Албания и Косово не са границите, а икономиката, предава македонското електронно издание „Либертас“.
„Границите са наред, но не икономиката“, заяви Васили. „Икономиката е в криза. Нивото на корупция е най-високо, а феноменът на прането на пари е много голям. Албанците от двете страни на границата очакват все по-добра и по-силна икономика. Този, който направи албанците бедни, той е техният враг“, допълни той.
По отношение на границите, политикът заключи, че те са добри, като е необходимо само „да ги пазим правилно“.
Неговата съпартиец и бивш външен министър Едмонд Хаджинасто оцени, че идеята за обмен на територии между Косово и Сърбия е утопична, при това много опасна. Според него подобна концепция за обмен на територии е нещо „архаично, антиевропейско и антинационално“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Проектостатутът за Общността на сръбските общини все още не е представен в Брюксел

Gazeta Express: Проектостатутът за Общността на сръбските общини все още не е представен в Брюксел

7 Август 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Ръководният екип начело на изработването на статута за Общността на сръбските общини все още не е предал проекта на Европейския съюз, въпреки по-ранните информации, че той ще бъде завършен на 4 август, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Проектостатутът се очаква да бъде обсъден на следващата среща на високо ниво между президента на Косово Хашим Тачи и неговият сръбски колега Александър Вучич.
Мая Кочиянчич, говорител на Върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, заяви пред базирания в Прищина ежедневник „Zeri“, че Общността е една от темите, които се очаква да бъдат обсъждани по време на следващата среща на върха в Брюксел.
Правителствени представители са заявили пред „Zeri“, че ръководният екип все още не е представил проекта пред правителството на Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Няма да има Република Сръбска в Косово, увери Фатмир Лимай

Gazeta Express: Няма да има Република Сръбска в Косово, увери Фатмир Лимай

7 Август 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на Социалдемократическата инициатива и вицепремиер на Косово Фатмир Лимай заяви, че управляващите в Прищина нямат право да обсъждат от името на страната каквато и да било автономия или „Република Сръбска" в Косово, съобщава електронното издание Gazeta Express.
„При никакви обстоятелства не можем да приемем и позволим създаването на своеобразна Република Сръбска в Косово. Косово е по-важно от институционалните му лидери, а косовските граждани няма да приемат такова решение. Няма да приемем подобно нещо", предупреди Лимай, като поясни, че това, което е в Босна и Херцеговина, разделението по етнически признак, не може да се случи в Косово.
В Косово, според Лимай, действителността е различна и няма да бъде допуснато разделянето му по модела на Босна.
Коментирайки заключителната фаза на диалога между Белград и Прищина, косовският вицепремиер заяви, че тя всъщност още не е започнала. Той поясни, че последната фаза на диалога означава правно обвързващо споразумение, което води до признаване и на двете страни. Тя няма да бъде ръководена от едно лице, а от преговарящ екип, съставен от управляващи и опозиционни партии, както и от представители на гражданското общество.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Косовският външен министър иска „гениалната“ Ангела Меркел да бъде включена в разрешаването на „балканските проблеми“

RTK Live (Косово): Косовският външен министър иска „гениалната“ Ангела Меркел да бъде включена в разрешаването на „балканските проблеми“

7 Август 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли призова канцлера на ФРГ Ангела Меркел да бъде включена в усилията за разрешаване на отворените въпроси между страните от Западните Балкани, предава RTK Live.
„Винаги съм бил на мнение, че освен велик лидер, Ангела Меркел е и гениална жена. Нейната конструктивност, справедливост и сила да разрешава проблемите прави участието й в разрешаването на балканските проблеми във въпрос от съществено значение", пише Пацоли в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Само слепец не може да види, че се работи за създаването на Велика Албания

Ивица Дачич: Само слепец не може да види, че се работи за създаването на Велика Албания

7 Август 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Само слепец не може да види, че се работи за създаването на Велика Албания. Това предупреди министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в интервю за РТС, цитирано от скопското електронно издание „Фактор“.
Според Дачич основната пречка за подписването на договор с Прищина са максималистичните цели на управляващите в Косово, които искат признаване на независимостта на страната.
Той подчерта, че подялбата на Косово е идея, която лично той е споделял още преди десет години. Подобна позиция е имал и Зоран Джинджич (министър-председател на Република Сърбия от 2001 г. до 12 март 2003 г., когато е убит - бел.р.), но заради нея е навлякъл върху себе си гнева на западните страни.
Дачич изрази увереност, че крайната цел на Прищина е да се изгонят сърбите, които са останали в Косово и с това да се изпълнят стъпките, които водят до създаване на Велика Албания и че само слепец не може да разбере политиката, която водят управляващите в най-младата държава на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбите и албанците трябва да изберат дали имаме нужда от дълготраен мир или от продължаване на убийствата за територията

Александър Вучич: Сърбите и албанците трябва да изберат дали имаме нужда от дълготраен мир или от продължаване на убийствата за територията

7 Август 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на пресконференция президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е необходимо да се постигне решение на косовския въпрос възможно най-скоро. Съгласно думите му, сърбите и албанците трябва да изберат дали имат нужда от спокойно бъдеще или от това да продължават да убиват за територия, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Политика“
„Моята позиция е напълно ясна и недвусмислена, ние се нуждаем от разрешаването на проблема възможно най-скоро. Първо, защото имаме нужда от дълготраен мир между сърби и албанци, и решение, което би означавало създаването на един вид гаранция за безопасността на нашите граждани", подчерта Вучич по време на пресконференция в Белград.
Той добави, че след постигането мир и дългосрочна стабилност Сърбия може изцяло да се съсредоточи върху икономическия напредък. Това ще доведе до засилване на чуждестранните инвестиции, но и до подобряване на имиджа на страната.
„Решението на косовския проблем е въпрос на оптимизъм на нацията и вяра в друго бъдеще", подчерта Вучич, като същевременно зададе въпрос: „Ще продължаваме ли да се борим за територия и да убиваме и да броим кой ще има повече деца, за да си възвърне загубената кръв, или ще проправим тази пътека и ще наблюдаваме нещата по различен начин в бъдеще?".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за Косово: Няма лесно решение, пред Сърбия има два пътя

Александър Вучич за Косово: Няма лесно решение, пред Сърбия има два пътя

7 Август 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Няма лесно и безболезнено решение на косовския въпрос. Това заяви държавният глава на Сърбия в рамките на пресконференция, предава белградското радио B92.
Вучич подчерта, че „един от ключовите въпроси за бъдещето на Сърбия е да решим въпроса за Косово (и Метохия)". Съгласно думите му, след подписването на Брюкселското споразумение, Сърбия е направила всичко по силите си, за да бъде надежден партньор не само на албанците, но и на международната общност.
„Албанците, с мълчаливото съгласие или без ясна съпротива от страна на Европейския съюз, не са изпълнили единственото задължение – формирането на Общността на сръбските общини“, коментира Вучич, като същевременно припомни, че Белград ще настоява тя да бъде учредена.
„Ще ви разкрия още нещо. Съгласно споразумението от Брюксел, Общността на сръбските общини е тази, която ще предлага регионалния командващ на полицията в северната част на Косово. Тя ще издига четирима кандидати, от които Прищина ще избира един. Това не може да бъде направено днес, защото няма Общност на сръбските общини. Прищина определя регионалния началник на полицията", подчерта Вучич.
Съгласно думите му, пред Сърбия има два пътя. „Какво остава да направят сърбите в бъдеще? Има два възможни пътя. Първият е да учредят Общността на сръбските общини сами, тъй като Прищина не изпълни това своя задължение след повече от 1930 дни на разположение. Кой би могъл да им забрани? Но ако сърбите го направят, съществува опасност от едностранни действия, които ще послужат като повод на Прищина за окончателно уреждане на проблема със Севера. Ето защо нашият съвет към сърбите в Косово и Метохия е внимателно да следят развитието, за да не се застрашава безопасността на гражданите", обясни сръбският президент.
Вучич заяви, че трябва да се обърне специално внимание на защитените територии в Косово. „Ние ще решим проблема с имотите: с частна лична собственост на сърби, със собственост на търговски дружества, които са регистрирани в Сърбия извън и с имущество, притежавано от стопански субекти, които са регистрирани в Сърбия", заяви Вучич и подчерта, че „този въпрос ще бъде един от ключовите и най-важните". След това президентът попита дали трябва да бъде взето решение, което да донесе нещо добро на сърбите, или да се продължава по същия път, както досега.
Съгласно думите му, Сърбия е успяла да подобри позицията си и да бъде по-уважавана в преговорите, но същевременно допълни, че някои елементи в страната му не биха искали да бъде постигнато решение на косовския проблем. „Ясно Ви е, че е трудно да се постигне компромисно решение. Няма да позволя сърбите да останат без нищо, няма да им позволя да загубят правата си, сръбските манастири да останат незащитени. Дали това ще бъде нещо, за което ще празнуваме? Едва ли. Ако стигнем до решение, едва ли ще бъде за празнуване", подчерта Вучич.
„Знаех, че ще бъде обвинен, защото включихме въпроса за Косово и Метохия в националната ни стратегия, поради което не можем да разкриваме всичко пред обществото, за да не застрашим позицията си в преговорите. Водим се от рационализъм. Мнозина казват, че диалогът е неуспешен, но той всъщност е успешен“, увери Вучич.
Сръбският президент подчерта още, че няма да организира референдум, на който евентуалното споразумение с Прищина ще бъде обвързвано с членството на страната в ЕС, защото гражданите трябва да имат възможност много ясно да се произнесат за договора с Косово, ако бъде постигнат такъв.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Проектостатутът за Общността на сръбските общини ще бъде разгледан в Брюксел

RTK Live (Косово): Проектостатутът за Общността на сръбските общини ще бъде разгледан в Брюксел

7 Август 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Мая Кочиянчич, говорителят на Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, заяви пред вестник Zeri, че проектостатутът за Общността на сръбските общини ще бъде разгледан в Брюксел в рамките на следващата среща на високо равнище между президентите на Косово и Сърбия – Хашим Тачи и Александър Вучич, предава Radio Television of Kosovo.
Съгласно думите й, срещата ще се състои, след като ръководният екип официално информира ЕС за резултата от своята работа. „Разбираме, че работата му все още продължава", отбеляза Кочиянчич.
Междувременно координаторът на косовското правителство за диалог с Белград, Авни Арифи, също припомни, че съгласно споразумението, постигнато от предишното правителство, проектът за статут на Общността на сръбските общини ще бъде представен на преговарящите страни в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Администрацията на Доналд Тръмп няма намерение да променя позицията си по Косово

Eurasia Daily: Администрацията на Доналд Тръмп няма намерение да променя позицията си по Косово

7 Август 2018 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот заяви, че не очаква промени в позицията на администрацията на президента Доналд Тръмп по Косово. Така той коментира слуховете, че САЩ са променили позициите си относно промяната на границите на Косово, предава Eurasia Daily.
„Що се касае до Америка като голяма страна, нейните интереси не се променят от президент на президент. Ние още по времето на президента Джордж У. Буш, а след това при Барак Обама, а сега при Доналд Тръмп искаме мир и стабилност в региона и трансформирането му в посока демокрация, по-тясно икономическо сътрудничество и интеграция в ЕС. Не мисля, че нашата политика ще се промени “, заяви Скот. Според него Вашингтон е готов да помогне на Белград и Прищина да постигнат разбирателство помежду си. Американските власти смятат, че без нормализация на отношенията и подписване на дългосрочно споразумение в региона на Западните Балкани няма да има стабилност и разцвет.
„Решението на косовския въпрос изисква смели лидери и готовност към нестандартни решения“, допълни Скот.
Междувременно председателят на парламента на Косово Кадри Весели заяви, че вариантът със разделянето на Косово в преговорите с Белград няма да се обсъжда при никакви обстоятелства. „Косово ще влезе в ООН, НАТО и ЕС в границите на своята независимост“, уточни той.
По-рано външният министър на Сърбия Ивица Дачич отхвърли възможността за признаване на независимостта на Косово и ли предоставянето на му на място в Световната организация в резултат на преговорите между Белград и Прищина, които се водят в Брюксел при посредничеството на ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“: Според американски професор евентуалното разделяне на Косово ще отвори кутията на Пандора

„Стандард“: Според американски професор евентуалното разделяне на Косово ще отвори кутията на Пандора

6 Август 2018 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според американския професор от университета „Джон Хопкинс“ Даниел Сървър евентуалната промяна на границите на Косово би отворила кутията на Пандора на Западните Балкани, но и по други държави в света, предава македонското електронно издание „Стандард“.
„Промяната на границите би довела до нестабилност в Македония и Босна и Херцеговина, но и в други страни по света, например в Украйна и Грузия. САЩ и ЕС имат добро отношение към въпроса за променящите се граници – те се застъпват за целостта на държавите и за границите“, заяви проф.Сървър.
Според него, ако Сърбия и Косово искат да бъдат демократични държави и членки на ЕС, няма причина защо „малцинствените общности да не останат там, където са - в съществуващите граници“.
Коментирайки изявленията на сръбския външен министър Ивица Дачич, че новата администрация във Вашингтон променя отношението към Сърбия и Косово, Сървър подчерта, че няма промяна в американските позиция.
„Спекулациите за евентуално разделяне в Косово не са привлекли силно внимание във Вашингтон“, уточни професорът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“: Хашим Тачи заяви, че предложението за границите значи тяхната корекция, а не етническо поделяне

„Алсат-М“: Хашим Тачи заяви, че предложението за границите значи тяхната корекция, а не етническо поделяне

6 Август 2018 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Скорошното изявление на косовския президент Хашим Тачи за коригирането на границите предизвика широк дебат, след което самият той отново изясни предложението си, като заяви, че не става дума за етническо разделение, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Моето предложение за мирно решение със Сърбия е ясно: това не е подялба по етнически линии, а корекция на границата и взаимно признаване“, заяви Тачи.
Председателят на парламента на Косово Кадри Весели е категоричен, че разделението на Косово няма да бъде тема на диалога със Сърбия.
„При никакви обстоятелства разделението на Косово няма да бъде тема на диалог. Косово ще започне преговори, за да постигне международен обвързващ договор, който признава Косово и ускорява пътя към евроатлантическата интеграция. Това е нашата съвместна програма със САЩ и ЕС. Няма да има разделение в Косово. Този въпрос няма да бъде обсъждан“, уточни той.
Диалогът между Косово и Сърбия е в последната си фаза - има слухове в последния период за размяна на територии, вариант, който е отхвърлен от институциите на двете страни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): „Държавна измяна“ принуди Сръбската демократическа партия да излезе от коалицията си с управляващата Сръбска прогресивна партия

„Б92“ (Сърбия): „Държавна измяна“ принуди Сръбската демократическа партия да излезе от коалицията си с управляващата Сръбска прогресивна партия

6 Август 2018 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбската демократическа партия (СДП) реши да излезе от всички коалиции на общинско ниво, които има с управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), предава белградското радио „Б92“, което се позовава на обявление от председателя на фракцията Милош Йованович.
По неговите думи, изказани на пресконференция в Белград в понеделник, партията излиза от коалициите със СПП в 14 общини, като все още не е ясно колко местни правителства ще паднат от власт в резултат от това.
Както обясни Йованович, решението за прекратяване на коалицията с управляващата партия на президента Александър Вучич е взето, защото фракцията е „направила държавна измяна, като е предала Косово и Метохия“. Той заяви, че СДП прави разлика между местна и национална политика, но тя може да бъде осъществявана „при нормални политически обстоятелства“, които вече не съществуват.
Председателят на демократическата партия допълни, че решението „не е свързано с решение за присъединяване към опозиционния Съюз за Сърбия“.
„През есента ще решим как да спрем тази лудост по най-добрия начин. Ако това е Съюзът, нека е Съюзът, ако е нещо друго, нека е нещо друго“, подчерта Йованович.
По неговите думи, вътрешният диалог за Косово и Метохия, иницииран от лидера на СПП и президент на Сърбия Вучич е бил „фарс“ и е послужил, „за да се подготви почвата за капитулация и предаване на държавата“ – и разкритикува държавния глава за скорошните му изявления, които той смята за скандални и обидни.
Йованович припомни думите на Вучич, че „всеки сърбин знае, че Косово е загубено“, както и че президентът „е изразил надежда“ за подписване на легално обвързващо споразумение с Прищина. Освен това президентът е казал, че в резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН „не се говори за Сърбия“.
„Питам го публично: защо той релативизира документ, който ясно заявява, че Косово е Сърбия“, заяви политикът.
Председателят на политическия съвет на СДП Милош Кович заяви пред журналистите, че „всички маски паднаха“ и това излиза извън рамките на законността, Конституцията и международните договори, а Вучич и неговите съдружници влизат в сферата на „държавната измяна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Македонските партии се обявиха против промяна на границата между Косово и Сърбия

„Алсат – М“ (Македония): Македонските партии се обявиха против промяна на границата между Косово и Сърбия

6 Август 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонските партии се противопоставят на възможна подялба на Косово, или промяна на границата между Косово и Сърбия. Най-голямата управляваща партия в страната – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) се обявява в защита на принципа за неделимостта на границите и подобряване на междусъседските отношения, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
От албанската партия „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ) пък заявиха, че подобни теми не трябва дори да се дискутират, тъй като регионът е поел по добър път за членство в евроатлантическите структури.
Говорителят на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски е потвърдил пред „Алсат – М“, че неговата фракция е против промяна на границите.
От „Алианса за албанците“ подчертават, че албанците нямат територии за губене, а напротив.
Медията припомня, че темата за корекция на сръбско-косовската граница бе повдигната от президентът на Косово Хашим Тачи, докато диалога Белград – Прищина се интензифицира.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият албански президент Буяр Нишани: Косово е албанският Ерусалим

Бившият албански президент Буяр Нишани: Косово е албанският Ерусалим

6 Август 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Тирана. В Албания продължават критиките за косовския държавен глава Хашим Тачи във връзка с неговите искания за „корекция на границата между Косово и Сърбия“. Бившият албански президент Буяр Нишани също се включи в дебата, като заяви, че „Косово е албанският Ерусалим“, предава македонската агенция „Макфакс“.
Нишани обясни позицията си с това, че всеки албанец е заинтересован от косовския въпрос.
„Когато казвам, че Косово е албанският Ерусалим, имам предвид, че всяка ситуация в Косово е не само важен въпрос за Прищина, но и за всички албанци, където и да живеят“, заяви бившият държавен глава.
Албанската десница продължава с острите критики по адрес на Тачи, коментира македонската агенция. Освен политиците, с критики излязоха и албанските медии и анализатори, близки до националистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи настоява за „корекция на границата“ със Сърбия

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи настоява за „корекция на границата“ със Сърбия

6 Август 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим тачи настоя в понеделник на своето предложение за корекция на границите и мирно разрешаване на конфликта със Сърбия. Коментарите му дойдоха в отговор на заявлението на председателя на парламента в Прищина и председател на най-голямата управляваща фракция „Демократическата партия на Косово“ Кадри Весели, който се противопостави на идеята за каквато и да е промяна на границите, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи обясни, че предложението му е за мирно разрешаване на конфликта и не става въпрос за разделяне на Косово по етническите линии. „Предложението ми за мирно разрешаване на конфликта със Сърбия е ясно: не на разделянето по етнически линии, но да на корекция на границите и взаимно признаване“, написа държавният глава в „Туитър“.
Изданието припомня, че по-рано в понеделник Весели излезе с коментар по въпроса за разделянето на най-младата балканска държава. Според председателя на парламента, Косово ще стане членка на ООН в сегашните си граници. По неговите думи, самата идея за разделяне е спонсорирана от Сърбия, за да се създадат търкания и да се изпрати послание на международната общност, че Косово не е стабилна държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.