НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Washington Examiner: Китайското правителство заяви, че търговската война със САЩ ще означава, че „Пекин ще си прави покупките другаде“

Washington Examiner: Китайското правителство заяви, че търговската война със САЩ ще означава, че „Пекин ще си прави покупките другаде“

10 Август 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Пекин. Заместник-министърът на земеделието на Китай Хан Юн заяви, че митата върху селскостопанската продукция, внасяна от САЩ, няма да повлияят на Китай, защото той ще може да купува въпросните стоки от други места по света, пише Washington Examiner.
„Тези мита ще доведат до голямо намаляване на селскостопанския внос от САЩ в Китай“, заяви министърът. „Но влиянието върху нас ще е ограничено, защото имаме много източници на внос. Ако между Пекин и Вашингтон избухне търговска война, другите държави ще имат желание и възможност да заменят дела на американската земеделска продукция на китайския пазар“, уточни той.
Хан Юн предупреди, че решението да се превключат вносителите на земеделска стока ще навреди дългосрочно единствено на американските фермери. „Веднъж, след като другите страни станат вносители на които може да се разчита, на САЩ ще им бъде трудно да се върнат на нашия пазар“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Кой се уплаши от руско-китайския алианс?

„Независимая газета“: Кой се уплаши от руско-китайския алианс?

10 Август 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Кой се уплаши от руско-китайския алианс, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
В началото на следващата седмица, член на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), Янг Цечжи ще проведе в Москва консултации по стратегическата стабилност с Русия. Макар че такива преговори се водят редовно, във Вашингтон ги възприемат като доказателство, че Москва и Пекин образуват военен съюз, който ще отправи предизвикателство към американското глобално лидерство.
Хенри Кисинджър твърди, че е посъветвал президента на САЩ Доналд Тръмп да приложи на Русия същия трик, който Ричард Никсън е използвал през 1972 г. Както напомня Financial Times, по онова време главният враг на Америка е силният Съветски съюз. За да изолира врага, Никсън направи тогава пътуване до комунистическия Китай и се помири с него.
И сега бившият държавен секретар предложи Тръмп да използва стратегията на Никсън в обратната посока. Това означава да се сприятели с Москва и да изолира Китай, който се превърна в мощна сила, заплашваща позициите на САЩ. Но тъй като Тръмп е разследван за възможно тайно споразумение с Русия преди изборите, нищо не се получи. Вашингтон вдигна оръжия едновременно както срещу Русия, така и срещу Китай, като по този начин ги принуди да се обединяват.
Financial Times предупреди, че Западът показва късогледство, без да обръща внимание на алианса, който се формира от Москва и Пекин. По същия начин, във Вашингтон и други столици на НАТО отказвaт да повярват в края на 1950 г. за настъпващото разделение между Съветския съюз и Китай в социалистическия лагер. Едва през 1969 г., след въоръжените сблъсъци между двете страни по съветско-китайската граница скептиците признаха, че противопоставянето между двете комунистически сили съществува.
И днес, ще видите, на Запад се прави грешка от противоположния характер, без да обръща внимание на анти-западния анти-американски блок, създаден от Москва и Пекин. През юни, по време на конференция в Сингапур, американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че Русия и Китай имат повече общи интереси със Съединените щати, отколкото с всеки друг. Да приемем, че Русия и Китай никога не могат да бъдат приятели, е точно толкова невярно, както през Студената война, че двете страни могат да бъдат един монолит.
Тук журналист на Financial Times посочва топлите отношения, съществуващи между руския президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин. Двамата лидери се срещнаха най-малко 26 пъти, откакто новоизбраният генерален секретар на ККП направи първото си пътуване до Москва през 2013 г.
Вярно е, че СССР е "по-голям брат" за Китай, а сега ролите са се променили. Руската икономика е около 10 пъти по-малка от китайската икономика. Но миналата година Русия беше основният доставчик на петрол за Китай. Пекин предостави заеми на Москва за десетки милиарди долари, за да осигури бъдещи доставки на нефт и газ. Още по-важно е военното сътрудничество между двете страни. Армиите им редовно участват в съвместни маневри. А моряците проведоха съвместни учения, както в Източна Азия, така и в Средиземно море. Китай е дислоцирал най-новите изтребители, закупени в Русия, на своето крайбрежие близо до Тайван.
Тази мрачна от гледна точка на британските, американските и японските политически анализатори картината ги насочва до извода, че трябва да се опитат да спрат сближаването между двете страни, да вкарат клин между тях. Например, Бонзи Охара, старши сътрудник във фонда "Сасакава" и по-рано японски военен аташе в Китай, заяви, че дипломатически натиск върху двете страни е безполезен, той само ще засили тяхното единство. Ето защо трябва да се работи със всяка една страна по отделно.
По-лесно е да се обработва Русия. В края на краищата тя е недоволна от факта, че Китай се превърна в доминираща икономика на държавите от Централна Азия. В този смисъл, по-умело от други, действа японският министър-председател Шиндзо Абе. Според Охара сближаването между Япония и Русия цели не само решаване на проблемите с Kурилските острови, а и да отслаби единството между Русия и Китай.
В интервю за "Независимая газета" заместник-директорът на Института за страните от Азия и Африка Андрей Карнеев отбеляза, че "официално между Русия и Китай, има модел на цялостно стратегическо партньорство. Заемат близки позиции по много международни въпроси и активно развиват сътрудничеството по между си. Партньорството обаче не е в етап на военен или военно-политически съюз. В крайна сметка, този вид съюз трябва да бъде насочен срещу общ враг. Нито от гледна точка на Китай или от руска гледна точка не е необходимо да се създава подобен съюз. "
Разговорите за алианс се засилиха поради факта, че в Съединените щати започнаха да наричат Русия и Китай противници. Те твърдят, че двете страни се противопоставят на демократичните ценности. Но само въз основа на това би било неразумно да се създаде съюз. "Особено след като вече имахме такъв опит през 50-те години. Той е създадена от Сталин и Мао Цзедун. Оказа се, че е краткотраен. Мисля, че този опит също така подтиква елитите на Русия и Китай към необходимостта от балансиран подход, с изключване на крайностите ", заключи експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Търговският конфликт между САЩ и Китай може да прерасне във военен

„Независимая газета“: Търговският конфликт между САЩ и Китай може да прерасне във военен

9 Август 2018 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Търговският конфликт между САЩ и Китай може да прерасне във военен, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Китай няма да се поддаде на изнудване. С такова предупреждение за новите търговски тарифи, наложени от Вашингтон, се появи основният вестник на Китайската комунистическа партия (ККП) "Женмин Жибао". В същото време американското списание „Foreign Affairs“ пише , че споровете в областта на икономиката може да доведе до военна конфронтация между двете сили. Южнокитайско море се превръща в горещата зона, където се сблъскват интересите на двете страни.
Китайските медии прибягват до все по-агресивен тон на реторика към администрацията на американския президент Доналд Тръмп. "Вашингтон насочва зареден пистолет към Китай и след това призовава за преговори. САЩ демонстрират нулева искреност ", казва официалният орган на ЦК на ККП.
Америка е наложила мита за китайските стоки в размер на 50 млрд. долара. След което ги увеличи до 200 млрд, а сега предлага да се повиши обема до 500 млрд. Но всички опити за получаване на едностранни отстъпки от Китай са безполезни, подчертава "Женмин Жибао".
Във Вашингтон тези филипики са взети на сериозно. „Foreign Affairs“, органът на Съвета по международни въпроси, публикува статия за рисковете, които носи търговската война и за двете страни. "Тъй като спорът ескалира, коментаторите говорят за възможната дестабилизация на световната икономика. Но те трябва да обмислят други последици – в областта на сигурността. Доскоро икономическите връзки служеха за ефективна спирачка на ескалацията на стратегическото недоверие. Но Китай, който е по-малко ограничен от икономическите връзки със САЩ, може да бъде много по-голямо предизвикателство за външната политика на САЩ. И причината за напрежението не е толкова големият търговски дефицит в САЩ, колкото конкуренцията в областта на високите технологии. САЩ възприемат технологичния прогрес на Китай като предизвикателство пред националната сигурност ", се посочва в списанието.
Според вестниk The New York Times, китайскaтa програма "Произведено в Китай 2025" е план за превръщането на Китай в световен лидер в производството на роботи, самолети и водещите отрасли на машиностроенето. Друг план призовава за постигане на световно надмощие в областта на изкуствения интелект. САЩ не трябва да позволяват това. Те трябва да се противопоставят на Китай.
Колкото по-рязка е борбата за господстващо положение в световната икономика, толкова по-големи са шансове тя да се разпростре във военната сфера. Според американския политолог Хари Кийзианис, Китай и Съединените щати могат да бъдат въвлечени във военни действия дори против волята им. Най-горещата точка е "Южнокитайско море", през което корабите носят стоки за трилиони долари, чиито черва съдържат огромни запаси от нефт, газ и други минерали.
Китай изгради военни бази там и обяви голяма част от акваторията му за своя територия . А САЩ изпраща там бойни кораби и самолети под мотото за защита на свободата на корабоплаването. Това е ситуацията, в която битките могат да започнат.
Противопоставянето на Япония и Китай заради безлюдните острови Диаоу (Senkaku) в Източнокитайско море не е намаляло. В случай на неволно военно стълкновение в морето и във въздуха Съединените щати ще бъдат задължени да застанат на страната на своя съюзник Япония.
В интервю за "Независимая газета" водещият изследовател в Института за Далечния изток Василий Кашин каза: "Сега заплахата от пряка конфронтация между САЩ и Китай е минимална. Но от десетилетия мощните икономически връзки бяха важен стабилизатор на отношенията между САЩ и Китай. Те бяха последвани от отношения между хората, обмен в културната, научната и образователната сфера. Това създаде много стабилна основа за връзката. Между представителите на елита в двете страни имаше стабилни групи на интереси, които се опитваха да укрепят връзките. " Ако една търговска война продължи, ще има постепенна ерозия на тази основа, а на по-късен етап и конфронтацията може да доведе до по-решителни действия на една от двете страни“ казва изследователят пред вестника.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай ще наложи допълнителни мита върху американски стоки на стойност 16 милиарда долара

Reuters: Китай ще наложи допълнителни мита върху американски стоки на стойност 16 милиарда долара

8 Август 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Пекин/Вашингтон. Китай ще въведе допълнителни мита от 25 процента на стойност 16 милиарда долара върху американския внос на петролни и стоманени продукти, както и на автомобилно и медицинско оборудване, заявиха от китайското търговско министерство, предава Reuters.
Митата ще бъдат въведени на 23 август, същият ден в който САЩ планират да започнат събирането на 25 процента мита върху китайски стоки на стойност 16 милиарда долара, поясниха от търговското министерство.
САЩ публикуваха финалния си списък със стоки, попадащи под новите мита, във вторник.
Финалният списък на Китай, публикуван в сряда, се различава от по-ранната чернова, публикувана през юни, в която се съдържаше и суров петрол. Броят на категории продукти, попадащи под новите мита, се е повишил до 333 от първоначалните 114 през юни, въпреки че крайната стойност остава непроменена.
За да компенсира дупката в своя списък с мита, предизвикана от премахването на суровия петрол, Китай добавя рибно месо, дървени стърготини, хартия и хартиени отпадъци, метални остатъци и различни видове велосипеди и автомобили.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: На 23 август САЩ ще наложат 25% мита върху нов набор китайски стоки на стойност от 16 милиарда долара

AFP: На 23 август САЩ ще наложат 25% мита върху нов набор китайски стоки на стойност от 16 милиарда долара

8 Август 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че от 23 август ще влязат в сила мита в размер от 25% върху китайски стоки на сума от 50 милиарда долара, предава AFP.
Вашингтон вече наложи мита през юли върху китайски стоки за 34 милиарда долара, но реши да наложи по-късно митата върху останалите стоки за 16 милиарда, заради притесненията на някои американски компании.
Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхизър обяви, че има 279 нови стоки, върху които ще бъдат наложени мита заради спора с Китай заради търговската му политика и заради това, че според САЩ, Пекин извършва грабеж на американски технологии.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Никакви мита няма да платят националния дълг

The New York Times: Никакви мита няма да платят националния дълг

7 Август 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Наложените мита от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп върху редица държави в света, голяма част от които американския съюзници и защо тези мита няма да решат някои от съществените проблеми на Вашингтон, като например главоломният национален дълг от 21 трилиона долара. Това пише електронното издание на водещия американски вестник The New York Times в една от водещите си статии.
Доналд Тръмп обяви в неделя, че митата, които САЩ наложиха върху стоманата, алуминия и множеството вносни китайски стоки, скоро ще започнат да генерират значителни печалби, с които да се намали държавният дълг на страната. Изданието пише за нов план на президента, с който американски потребители и бизнеси, които купуват определени стоки от държави, подложени на неговите мита, ще бъдат таксувани допълнително.
В статията се припомня за обещанието на Тръмп по време на президентската му кампания през 2016 година да изплати целия държавен дълг като президент. За фискалната 2018 година се изчислява, че бюджетният дефицит на федералното правителство ще бъде 800 милиарда долара. Офисът за управление на бюджета на американския президент прогнозира, че дефицитът ще надмине 1 трилион долара през 2019 година. Вестникът подчертава, че за да се изплати дългът, митата ще трябва да носят печалба от поне 800 милиарда долара през настоящата година. Според изчисленията на търговското министерство, за 2018 година тази сума ще бъде около 40 милиарда долара.
Предложените 25 процента мита върху допълнителни стоки от Китай на стойност 200 милиарда долара, биха донесли 50 милиарда долара на година. Предложените 25 процента данъци върху вносните автомобили и авточасти ще съберат още 85.25 милиарда долара. С това ще останат още поне 664 милиарда долара от нужните, за започване изплащането на дълга.
Сметките в статията продължават с увеличените разходи за отбрана от 40 милиарда през тази година и планираните 139 милиарда долара през следващата. Това допълнително утежнява федералния бюджет на САЩ.
В редакцията на изданието правят и поглед в исторически план, като разясняват че САЩ е получавал по-голямата част от федералните си приходи чрез мита преди повече от 100 години и това е приключило… с края на Първата световна война.
За да спечели каквото и да е, единствено от търговската си политика, Тръмп ще трябва да наложи повече от 33 процента мита върху вносни стоки на стойност 2.34 трилиона долара – което ще рече върху всяка една стока, която САЩ са внесли през изминалата година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Търговските войни се превръщат във валутни

„Коммерсантъ“: Търговските войни се превръщат във валутни

6 Август 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Търговските войни се превръщат във валутни, пише руският ежедневник “Коммерсантъ“.
Китайският юан бързо губи почва срещу щатския долар. В петък 3 август китайската валута падна с 0,5%, до най-ниското ниво от май 2017 г. насам - 6,89 юана за един щатски долар. Увереното снижаване на китайската валута трае един месец и половина, през което време тя загуби 7% от цената си и само миналата седмица - 1%. Играта с обменния курс на юана се води от Народната банка на Китай. Тя се провежда на фона на увеличаване на търговската конфронтация между САЩ и Китай. През юни САЩ обявиха въвеждането на вносните мита на 25% върху стоки от Китай в размер на 50 милиарда долара годишно. Китай реагира със симетрични мита върху американските стоки. В отговор президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи на десет процента мита върху китайските стоки в размер на 200 милиарда долара, които повиши до 25% през миналата седмица. Китай обеща да предприеме ответни мерки.
Въпреки това, ако САЩ могат да продължат да увеличават натиска върху азиатската страна , тогава ще става все по-трудно за Китай да реагира симетрично.
Китайският износ за САЩ през 2017 г. надхвърли 505 милиарда долара, а вноса на американски стоки в Китай - само 130 милиярда долара "От една страна, отслабването на валутите на страните, по отношение на които се въвеждат такси, е подходящ макроикономически отговор“ , посочва ръководителят на оперативния отдел на финансовите пазари банка "Восточний" Константин Кочеригин."От друга страна, централните банки на страните в неравностойно положение могат целенасочено да девалвират своите национални валути, за да останат конкурентоспособни ".
Валутите на други развиващи се страни също губят сила. Според Блумбърг през изминалата седмица техните котировки спрямо долара са се понижили с 0,5-4,6%, турската лира се е превърнала в аутсайдер. Отслабването на турската валута се случва на фона на налагането на санкции срещу двамата турски министри от страна на Съединените щати. Като цяло, според експерти "опасението за засилване на търговските ограничения водят до риск от забавяне на икономическия растеж, което създава причина за отлив на спекулативни капитали от развиващите се пазари." Обаче коригирането на тези пазари през последните три-четири месеца вече частично отхвърли рисковете, смятат експертите.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп нарече Световната търговска организация „всеобщо бедствие“

ТАСС: Доналд Тръмп нарече Световната търговска организация „всеобщо бедствие“

5 Август 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп отново назова Световната търговска организация (СТО) "всеобщо бедствие" и критикува своите предшественици пред свои привърженици в Охайо, предава TACC.
"Само Охайо е загубил повече от 200 000 работни места в индустриалния сектор, откакто Китай се присъедини към СТО, СТО е общо бедствие", каза американският лидер.
Тръмп отново критикува американските политици за действията им в икономическата сфера. "В продължение на десетилетия нашите политици са разрешили други страни да крадат нашите работни места, да заграбят цялото ни богатство и икономиката - каза държавният глава. - Не мисля, че те умишлено са го направили, в по-голямата си част те не са знаели и не са разбирали нищо.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Китай няма да приеме търговското изнудване на САЩ

Global Times: Китай няма да приеме търговското изнудване на САЩ

4 Август 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китайското министерство на финансите въведе допълнителни мита върху 5207 различни стоки, внасяни от САЩ в размер от между пет и 25%. Това е в отговор на предложението на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на 25% мита върху стоките от Китай на стойност от 200 милиарда долара, пише Global Times .
„Китай е предприел необходимия и легитимен отговор, основан на интересите на китайския народ и защитата на основаната на правилата международна търговия според СТО“, заяви китайския външен министър Ван И.
Според него китайските контрамерки са рационални. Страната не бърза да изравни митата си с тези на САЩ, докато извънредният натиск и изнудване на САЩ са станали ясни за международната общност. Подобно изнудване няма да донесе плодове срещу Китай.
Отговаряйки на молбата да реагира на скорошните коментари на Белия дом, че последните конрамерки на Китай са били „слаби“, министърът отговори: „Да не би да искат Китай да предприеме още по-силен отговор?“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Външният министър на Китай Ван И заяви, че отговор на американските търговски санкции е нужен и основателен

Reuters: Външният министър на Китай Ван И заяви, че отговор на американските търговски санкции е нужен и основателен

4 Август 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Министърът на външните работи на Китай и член на Държавния съвет Ван И заяви в събота, че отговорът на Пекин към американските търговски санкции е бил нужен и основателен, предава Reuters.
Говорейки в кулоарите на конференцията на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ACEAH), на която присъства и държавният секретар Майк Помпео, Ван добави, че САЩ налагат военен натиск върху държави в региона, включително и Китай.
Думите на първия дипломат идват само ден, след като Пекин обяви ответни мита върху американски стоки на стойност 60 милиарда долара.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Китай се готви да въведе 25% мито върху вноса на втечнен природен газ от САЩ

Интерфакс: Китай се готви да въведе 25% мито върху вноса на втечнен природен газ от САЩ

4 Август 2018 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай ще наложи мита в размер на 25% върху вноса на втечнен природен газ(ВПГ) от САЩ в отговор на мерките на САЩ за ограничаване на притока на китайски стоки на пазара, предава агенция Интерфакс.
Според агенция Bloomberg, ходът на Пекин може да бъде значителна пречка пред развитието на зараждащата се американската търговия с втечнен природен газ на фона на рекорден ръст на производството.
Може да бъдат застрашени милиарди долари в проекти на Cheniere Energy Inc., най-големият износител на ВПГ от Америка и разработчика на находища Tellurian Inc., които се опитват да се договорят с китайските власти и държавни корпорации.
По-рано бе съобщено, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е възложил на търговския представител Робърт Лайтизър да подготви план за налагане на по-високи мита - в размер на 25% вместо предварително планираните 10% - на китайски стоки на стойност $ 200 млрд.
В петък китайското министерство на финансите обяви, че ще наложи мита с диференцирани ставки за стоки от САЩ за 60 млрд. долара годишно, ако Вашингтон изпълни този план.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Китайската икономика „пропада“

Белият Дом: Китайската икономика „пропада“

3 Август 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Белия Дом в петък оцениха, че имат предимство в икономическата борба с Китай, като посочиха, че икономиката на азиатската страна“ се „срива“ заради търговските бариери, които е издигнала американската администрация срещу нея. Тези коментари дойдоха в отговор на последните коментари на Пекин, че е готов ескалира търговската война между двете страни с увеличение на вносните мита с 5 до 25% върху американски стоки на стойност $60 млрд, пише електронното издание Washington Examiner.
Икономическият съветник на Белия Дом Лари Кудлоу съобщи, че обявлението на Китай „е на много по-малка стойност от очакваното“ и в тази връзка „не е реален огледален отговор“, предвид това, че Белият Дом е предложил по-големи мита. Причината за това е, че китайската икономика страда, твърди той.
„Китайската икономика пропада“, оцени Кудлоу. „Това е една от причините стойността на валутата им да пада. Но не е единствената. Хората изтеглят авоарите си от Китай. Опитват се да напомпат паричното предлагане отново. Не са в добра икономическа форма“. Попитан дали Пекин е пред предаване, икономическият експерт заяви, че не може да знае това, но президентът на САЩ е решен да продължи да прилага политиката си.
Кудлоу повтори позицията си и в интервю пред Bloomberg. „Икономиката им е слаба, валутата им е слаба, хората напускат страната. Не подценявайте решимостта на президента Тръмп да продължи политиката си“.
Обявените по-рано тази седмица от американската администрация 25% мита върху китайски стоки на стойност $200 млрд. ще се добавят към вече наложените 25% ставки върху продукти за $34 млрд и 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, като всички от тях са насочени основно срещу Китай, пише изданието.
Министерството на търговията в Пекин определи своите предложени мита, като „рационални и ограничени“ и добави, че датата на прилагането „зависи от действията на САЩ и Китай си запазва правото да продължи да прилага други контрамерки“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай заплаши да наложи по-високи мита на американски стоки, струващи около $60 млрд

AFP: Китай заплаши да наложи по-високи мита на американски стоки, струващи около $60 млрд

3 Август 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Пекин. Пекин предупреди в петък, че е готов да наложи по-високи мита върху стоки от САЩ за около 60 милиарда долара, ако Вашингтон повиши залога в ескалиращата търговска война между двете най-големи световни икономики, предава AFP.
Китайското министерство на търговията излезе със съобщение, в което се казва, че мярката ще бъде приложена, ако Вашингтон изпълни заплахата на президента Доналд Тръмп да повиши ставките върху китайски внос на стойност $200 млрд.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ обмислят повишаване на митата върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара

AFP: САЩ обмислят повишаване на митата върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара

1 Август 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ могат да повишат митата върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара в опитите си да окажат натиск върху Пекин да реформира търговските си практики, заявиха високопоставени членове на американската администрация в сряда, предава AFP.
Президентът Доналд Тръмп е помолил американския търговски представител да обмисли повишаването на предложените мита до 25 процента, от първоначално обявените 10 процента, заявиха високопоставени членове на американската администрация, потвърждавайки медийните информации от по-рано.
Представителите обвиниха „буйния отказ на Китай да работи с нас и да си сътрудничи“ за разрешаване на американските притеснения, но омаловажиха предположенията, че ходът е предназначен да компенсира за слабата китайска валута.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Голяма част от републиканците подкрепят спешната финансова помощ на Доналд Тръмп за американските фермери, разкрива анкетно проучване

Washington Examiner: Голяма част от републиканците подкрепят спешната финансова помощ на Доналд Тръмп за американските фермери, разкрива анкетно проучване

29 Юли 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. По-голямата част от републиканците одобряват решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отпусне 12 милиарда долара под формата на спешна финансова помощ за американските фермери, разкрива анкетно проучване, обявено в неделя, пише американското електронно издание Washington Examiner.
Повече три четвърти от републиканците, около 78 процента, подкрепят получаването на икономическа подкрепа за фермерите, докато само 22 процента не одобряват мярката, според анкета на американския телевизионен канал „CBS News“. Около една трета от демократите също одобряват решението, се разкрива в анкетата.
Финансовата помощ, имаща за цел да помогне на фермерите, засегнати от ответните мита, наложени от традиционните търговски партньори на САЩ в отговор на митата на администрацията на Тръмп върху вноса от Китай и Европа, ще бъде предоставена чрез корпорацията за стокови кредити на американското министерство на земеделието, което предоставя и ценова подкрепа за фермери.
Анкетата на „CBS News“ разкрива и че мнозинството от американците вярва, че митата ще предизвикат краткосрочни негативни последици, докато 41 процента вярват че те ще доведат до по-лоши търговски сделки в дългосрочен план.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Правителството на САЩ подготвя план за предоставянето на 12 милиарда долара спешна помощ на фермерите, засегнати от търговската война на Доналд Тръмп

The Washington Post: Правителството на САЩ подготвя план за предоставянето на 12 милиарда долара спешна помощ на фермерите, засегнати от търговската война на Доналд Тръмп

24 Юли 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на земеделието на САЩ планира да обяви във вторник план за пакет от 12 милиарда долара спешна помощ за фермерите, засегнати от изострящата се търговска война на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише американското електронно издание The Washington Post, като се позовава на двама свои източници, запознати с плана.
Преди няколко месеца Тръмп е наредил на земеделския министър Сони Пърдю да подготви набор от опции, заради оплаквания от фермери, че техните продукти са изправени пред ответните мита на Китай и други държави.
Новият пакет за държавна финансова помощ ще бъде обявен във вторник и се очаква да влезе в сила до Деня на труда (3 септември в САЩ).
Помощният пакет се очаква да бъде насочен предимно към фермерите които произвеждат соя, млечни продукти и свинско месо. От Белия дом се надяват, че тези помощи ще олекотят трудностите на фермерите, но новият план може да възроди дебатите за спасителните планове, финансирани от данъкоплатците и степента на непредвидени разходи, до която стратегията на Тръмп води.
Фермерски групировки се оплакаха, че предприетите ходове на Китай, и други страни, в отговор на протекционистката търговския позиция на Доналд Тръмп, може да има костват десетки милиарди долари.
Белият дом търси от месеци начини да предостави спешна помощ на фермерите, без да се отдръпне от търговската политика на американския президент и новата програма ще разпредели приблизително 12 милиарда долара през три механизма, направлявани от министерството на земеделието.
Финансирането ще се преведе чрез директна помощ, програма за закупуване и разпространение на хранителни стоки, както и програма за търговско насърчаване.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Митата са най-страхотните

Доналд Тръмп: Митата са най-страхотните

24 Юли 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник поздрави последните действия на своята администрация, съобщавайки в социалната мрежа „Туитър“, че „всичко ще бъде наред“, пише американското електронно издание The Hill.
Президентът добави, че „митата са най-страхотните“, и обвини другите държави, че се отнасят със САЩ като „банкова касичка, която бива ограбвана“.
„Държави, които се отнасяха с нас несправедливо в търговията от години, сега идват във Вашингтон, за да преговарят. Това трябваше да се случи преди много години, но, както гласи поговорката, по-добре късно отколкото никога!“, написа Тръмп в „Туитър“.
„Митата са най-страхотните! Държавите, които се отнасяха несправедливо към САЩ в търговските преговори имат два варианта: или договарят справедливо споразумение, или биват ударени от мита. Толкова е просто – и всички вече преговарят! Не забравяйте, ние сме „банковата касичка“, която бива ограбвана. Всичко ще бъде наред!“, заяви американският президент в друго съобщение в социалната мрежа.
Администрацията на Тръмп е ангажирана в напрегнати отношения с Китай, след като всяка от двете страни налага мита върху стоките на другата. По-рано през месеца американският президент обяви планирани допълнителни мита върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, а през изминалата седмица той заяви, че е „готов“ с облагането върху всички китайски вносни стоки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Американският финансов министър подкрепя казаното от президента Доналд Тръмп, но с по-мек тон

AFP: Американският финансов министър подкрепя казаното от президента Доналд Тръмп, но с по-мек тон

22 Юли 2018 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Американският финансов министър подкрепя казаното от президента Донлд Тръмп, но с по-мек тон, предава AFP.
Американският министър на финансите Стивън Мнучин в събота призова Китай и ЕС да зачитат "свободната, справедлива и реципрочна търговия", в отговор на думите на френския си колега, че „САЩ трябва да вложат „смисъл“ и да зачитат съюзниците си в задаващата се търговска война .
Мнучин пристигна в Буенос Айрес за срещата на министрите на финансите и централните банкери на Групата на 20-те след като американският президент Доналд Тръмп заяви острите си забележки и заплахи по отношение на световната търговия.
Но далеч от тона на Тръмп, в който той описва Китай, ЕС и Русия като "врагове" в търговията, Мнучин подкрепи президента си, по-специално заради заплахата да наложи на Китай наказателни мита за всичките 500 милиарда долара стоки износ за САЩ.
"Това определено е реалистична възможност, така че не бива да се минимизира. Бяхме много ясни с нашите цели", каза Мнучин пред репортери преди началото на двудневната среща в Буенос Айрес, която обединява 20-те водещи световни икономики.
"Ние споделяме желанието да имаме по-балансирани отношения и балансът е чрез продажбата на повече стоки (в Китай)".
Търговският дефицит на американската търговия с Китай възлиза на почти 376 млрд. долара през 2017 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Френският министър на финансите призова САЩ „да вложат разум“ в задаващата се търговска война

AFP: Френският министър на финансите призова САЩ „да вложат разум“ в задаващата се търговска война

21 Юли 2018 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Френският министър на финансите Бруно льо Мер призова САЩ „да вложат разум“ в задаващата се търговска война, предава AFP.
Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви в събота за агенцията, че Съединените щати трябва да избягват вкарването на света в сценарий за "оцеляване на най-силния" чрез реципрочни търговски мерки.
Ль Мер каза, че Европа като цяло е притеснена от това, че е въвлечена в световна търговска война, която ще остави всички като "губещи", след като американският президент Доналд Тръмп предприе мерки за отмъщение като наложи на Китай и традиционните съюзници ЕС, Канада и Мексико допълнителни мита.
"Ние всички, особено европейските страни, сме разтревожени от търговската война, която беше стартирана преди няколко седмици", каза Льо Мер пред АФП от Буенос Айрес, където се провежда двудневната среща на министрите на финансите на Г-20.
"От тази търговска война ще има само губещи, ще унищожи работни места и ще окаже натиск върху глобалния растеж.
"Призоваваме Съединените щати да вложат смисъл, да зачитат правилата на многостранната търговия и да уважават своите съюзници".
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард откри срещата на министрите на финансите на Г-20, като повтори страховете си, че увеличаването на търговските ограничения ще навреди на световния БВП.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦРУ: Китай води тиха студена война срещу САЩ

ЦРУ: Китай води тиха студена война срещу САЩ

21 Юли 2018 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Аспен, Колорадо. Високопоставен експерт от ЦРУ заяви, че Китай води „тиха студена война“ срещу САЩ, използвайки всичките си ресурси, за да замени Америка като водещата сила на света. Според него Пекин не иска да води открита война, но настоящото му правителство работи по много фронтове да подкопае САЩ по начини, които са различни от добре документираните дейности с подобна насоченост, използвани от Русия, пише New York Times.
„Бих казал, че те това, което водят срещу нас е студена война“, заяви Майкъл Колинс, заместник-помощник-директор на Центъра за мисиите на ЦРУ в Източна Азия, по време на форум, посветен на сигурността, провеждащ се в курорта Аспен в щата Колорадо.
Присъства загриженост за всеобхватните усилия на Китай да открадне бизнес тайните и високотехнологичните изследвания, провеждани в САЩ. Китайската армия се разраства и се модернизира, а САЩ, както и други нации, се оплакват от изграждането на военни постове на Китай на островите в Южнокитайско море.
„Бих казал, че това е Крим на Изтока“, коментира Колинс.
Думите му следват предупрежденията за издигането на Китай. Тревогата се появява, докато Вашингтон се нуждае от помощта на Китай за прекратяване на ядрената конфронтация със Северна Корея.
В сряда директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че Китай, от гледна точка на контраразузнаването, представлява най-широката и най-голяма заплаха, пред която е изправена Америка. Той допълни, че ФБР разследва икономически шпионаж във всичките 50 американски щата, който може да бъде проследен обратно до Китай.
Директорът на националното разузнаване Дан Коутс също предупреди за нарастващата китайска агресия. По-специално, според него, САЩ трябва да изпреварват усилията на Китай да краде бизнес тайните и академичните изследвания.
Франклин Милър, бивш старши директор по въпросите на отбранителната политика и контрола върху въоръженията в Съвета за национална сигурност, заяви, че развитието на оръжията в Китай подчертава необходимостта с Пекин да се поддържат връзки.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Жан-Клод Юнкер ще се опита да предотврати търговската война на Доналд Тръмп

Ангела Меркел: Жан-Клод Юнкер ще се опита да предотврати търговската война на Доналд Тръмп

20 Юли 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че председателят на ЕС Джан Клод-Юнкер ще пристигне следващата седмица във Вашингтон с предложения, които да предотвратят налагането на вносни мита в САЩ върху автомобилите, предава Politico.
Юнкер ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в сряда, докато във Вашингтон обмислят дали да наложат мита върху превозните средства и техните части.
„Той ще направи предложения как да избегнем това“, заяви Меркел по време на ежегодната си лятна пресконференция. Тя допълни, че Юнкер „ще представи възможностите за дискусия пред президента на САЩ“.
По-рано Тръмп заплаши да наложи мита в размер на 25% върху вносните автомобили и части като в момента министерството на търговията на САЩ проучва дали това е оправдано на основата на държавната сигурност.
„Няма да се товаря с очаквания и предсказания“, допълни германският канцлер по отношение на успеха на пътуването на председателя на ЕК.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обвини Китай и ЕС във валутно манипулиране

AFP: Доналд Тръмп обвини Китай и ЕС във валутно манипулиране

20 Юли 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува Китай и Европейския съюз, че държат курса на юана и на еврото изкуствено ниски, за да получат предимства в търговията. Същевременно той разкритикува Федералния резерв на САЩ, че е вдигнал основния лихвен процент, предава AFP.
В два свои коментара в социалната мрежа „Туитър“ Тръмп заяви, че „Китай, ЕС и другите манипулират валутите си… докато САЩ вдигат лихвените си проценти и доларът става от ден на ден все по-силен“. „Това отнема нашата конкурентоспособност“, убеден е президентът.
След като по-рано Тръмп разкритикува Федералния резерв, той сега допълни, че действията му „в момента вредят на всичко, което сме постигали“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп с нова офанзива срещу Китай: Ще налага по-високи мита на стоки за 505 милиарда долара

AFP: Доналд Тръмп с нова офанзива срещу Китай: Ще налага по-високи мита на стоки за 505 милиарда долара

20 Юли 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че има намерение да наложи по-високи мита на целия китайски внос в САЩ, ако това се наложи, предава AFP.
„Готов съм да стигна до 500“, заяви президентът в интервю пред CNBC, визирайки $505,5 млрд., на колкото възлиза китайския внос в САЩ през 2017 година. „Не го правя, за да си играя на политика, а защото това е правилното нещо за нашата страна“.
„Китай ни громи (в търговията) от много време“, добави Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ЕС и Китай постигнаха напредък по въпросите за търговията

FAZ: ЕС и Китай постигнаха напредък по въпросите за търговията

16 Юли 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Пекин. За първи път от години Европейският съюз и Китай постигнаха напредък по въпроси, засягащи търговията, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
На фона на задаващата се търговска война със САЩ, срещата на върха в Пекин даде нов тласък на четиригодишните преговори за сключването на инвестиционно споразумение. Договорено е създаване на съвместна работна група, която да разработи предложение за реформиране на Световната търговска организация (СТО). За първи път от три години насам срещата приключи със съвместно изявление, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.