НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Арх. Лора Бъчварова: Повече свободни зелени пространства – това ще е акцентът на новия градски център на Велико Търново

Арх. Лора Бъчварова: Повече свободни зелени пространства – това ще е акцентът на новия градски център на Велико Търново

3 Октомври 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Повече свободни зелени пространства – това ще е акцентът на новия градски център на Велико Търново. В проекта на арх. Клаудио Нарди, който спечели международния конкурс, обявен от Общината, умело са преплетени съвременната архитектура в естествената й среда, както и взаимовръзката със стария град. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ арх. Лора Бъчварова. Тя припомни, че проектът бе представен пред търновската общественост и срещата се радваше на сериозен интерес както от страна на граждани, така и от страна на експерти.
„Това, което арх. Нарди се стреми да направи в проекта си е – освобождаване на повече свободни пространства за хората, чрез създаване на иновативни и интересни вертикални акценти, които предимно разполага в южната част на терена на цялата територия. Бъдещите сгради, които той предвижда да бъдат разположени в Старото военно училище, иска да са изградени предимно от естествени и традиционни материали, да бъдат зелени и модерни – с градини на покривите, на терасите и на повърхността“, обясни още арх. Бъчварова. По думите й цялостната концепция е насочена към това – да се освободи повече място за хората. Решение на проблемите с автомобилите ще се търси с „прехвърлянето им“ под земята. Свободни и отворени се предвижда да са и първите етажи на самите сгради, за да се създаде цялостна зелена симбиоза между всички пространства на територията.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Арх. Клаудио Нарди представи проекта си за нов градски център, разработката предвижда сгради с отворени пространства, зелени покриви и висящи градини

Велико Търново: Арх. Клаудио Нарди представи проекта си за нов градски център, разработката предвижда сгради с отворени пространства, зелени покриви и висящи градини

30 Септември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Съвременни сгради с отворени пространства, разчупени елементи и зелени покриви, позволяващи на светлината да прониква между тях - това предвижда проектът на архитект Клаудио Нарди, който беше класиран на първо място в международния архитектурен конкурс за изграждане на нов градски център на Велико Търново. Италианският архитект представи разработката си пред великотърновската общественост. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико търново. Срещата, провела се в късния следобед на 28 септември, премина при голям интерес и бе посетена от много жители на града, архитекти, проектанти, ландшафтни специалисти и др. Т
Клаудио Нарди подробно описа както проектираната от него сграда – Експозиционен център, така и цялостната концепция за градоустройството на останалата част от терена на Старото военно училище. Италианският архитект дава превес на зеленината и на подземната инфраструктура – паркинги и улици, което ще позволи да се освободят много пространства за разходки и срещи на хората.
„60 на сто от сградите ще са със зелени покриви и с висящите градини ще бъде оформено цялостното зелено пространство на мястото. Почти цялата зеленина на терена ще бъде запазена, като ще бъде извършено и допълнително залесяване”, уточни той.
Проектът на италианския архитект предвижда също изграждане на спортен център, културни средища и няколко съвременни високи сгради. Те ще бъдат с отворени пространства на приземните етажи. Тази концепция на вертикално строителство ще позволи да се освободят още места за пешеходци, колоездачи, а парковото пространство ще прелее в естествената зеленина към реката, обяни арх. Нарди. Той подчерта, че залага на естествените материали като дървото в изграждането на сградите, защото това осигурява връзката на традицията с модерната архитектура.
Специална част от презентацията Клаудио Нарди отдели на Ескпозиционния център, който със заоблените си форми естествено се вписва в извивките на терена. Просторът на първия етаж, където ще има разположени кафенета, е отворен към стария град, а амфитеатърът, разположен на 300 кв. м. допринася за мекотата и пластичността на формите на Центъра.
Пред великотърновци той представи и два от последните си проекти, реализирани в Краков /Полша/, които са идентични на този във Велико Търново. Първият е съвременен музей на културата, изграден на мястото на изоставена фабрика и западнал индустриален район, а вторият е новото кметство в града.
Преди презентацията си, арх. Нарди се запозна на място със спецификата на терена на Старото военно училище. „Целта ни при разработката беше да съчетаем тенденциите на съвременната качествена архитектура, естествената среда на терена и връзката с историческия град”, уточни арх. Нарди. „Архитектурата е емоция, изисква кураж, за да избягаме от баналността“ - така обясни философията на своята работа италианският специалист.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Арх. Нарди, който бе класиран на първо място в конкурса за нов център на града, се запозна с терена на Старото военно училище

Велико Търново: Арх. Нарди, който бе класиран на първо място в конкурса за нов център на града, се запозна с терена на Старото военно училище

28 Септември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Класираният на първо място арх. Клаудио Нарди в международния конкурс за нов градски център вече е във Велико Търново. Той се запозна обстойно с терена на Старото военно училище – както с локацията на бъдещия Експозиционен център, така и с цялата територия, за чието развитие, пространствено и устройствено планиране архитекти от цял свят предложиха различни концепции, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на Общината. Върху територия от 190 декара ще бъде реализиран най-мащабния проект в България.
Интегрираният план за градско развитие предвижда Експозиционният център да бъде между Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Областната управа. Средства за проектиране и изграждане на сградата ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и финансовия механизъм към нея.
Клаудио Нарди е известен в архитектурните среди като иновативен проектант, чиито проекти са реализирани на три континента. Той е във Велико Търново, за да представи проекта си пред жителите и гостите на старата столица. Срещата ще се състои днес от 18.00 часа в Голямата зала на Община Велико Търново.
По време на лекцията арх. Нарди ще представи своя опит, творчество и проекти, реализирани в редица държави по цял свят, както и разработката си за Велико Търново. Входът е свободен.
Архитектурният конкурс “Ново сърце за стария град” се проведе през юли. Разработката на арх. Нарди бе отличена от международно жури оценявало 62 проекта на участници от 15 държави.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Клаудио Нарди представя своя проект, класиран на първо място в международния конкурс за нов градски център

Велико Търново: Клаудио Нарди представя своя проект, класиран на първо място в международния конкурс за нов градски център

28 Септември 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Италианският архитект Клаудио Нарди - класиран на първо място от журито в международния архитектурен конкурс за нов център на Велико Търново, ще представи проекта си пред жителите и гостите на Старата столица. Срещата ще се проведе от 18.00 до 19.30 часа в Голямата зала на Община Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Архитектурният конкурс “Ново сърце за стария град” се проведе през юли. Разработката на арх. Нарди бе отличена от международно жури оценявало 62 проекта на участници от 15 държави.
В архитектурните среди Клаудио Нарди е известен като иновативен проектант, чиито проекти са реализирани на три континента.
Част от наградата в проведения архитектурен конкурс включва възможността спечелилият участник да изготви последващ инвестиционен проект за реализирането на сградата на Експозиционен център. При заплащането на същия ще бъде приспадната паричната премия, която му е присъдена за първото място.
Местоположението на сградата е предвидено с приетия през 2012 г. интегриран план за градско възстановяване и развитие. Експозиционният център ще бъде разположен между Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Областната управа. Предвидени са подходи както от ул. „Ал. Стамболийски“, така и от територията на Старото военно училище. Средства за проектиране и изграждане на сградата ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и финансовия механизъм към нея.
В продължение на месец жителите и гостите Велико Търново имаха възможност да се запознаят с всички участвали в конкурса проекти. 500 бяха посетителите на експозицията, представена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Те можеха да напишат в специална книга своите впечатления и мнения, а в импровизирана урна да гласуват за предпочитан от тях проект. Преброяването на гласовете показа, че класираните от журито проекти са сред най-харесваните и от хората.
Мнения за разработките в специалната книга са изказали както граждани, така и проектанти. Своите виждания за бъдещото развитие на новия градски център са дали както великотърновци, така и гости на града. Преобладаващата част от коментиращите изказват задоволството си от изложбата и от възможността да се запознаят с проектите, а като минус посочват, че не всички разработки са преведени на български език.
Интересни са и предложенията на хората за новия градски център. Част от тях държат да има зеленина, паркове и място за спорт, да бъде ограничено високото строителство и да има паркоместа. Други от посетителите на експозицията обаче смятат, че новият градски център трябва да следва модерните тенденции в архитектурата, а да не се превръща в “мегдан“. В този дух е и позицията: „Живеем в XXI, а не в XIX век, младите хора искат модерни сгради, да гледаме напред, а не назад“. Други посетители предлагат да бъде изградена връзка на терена със Света гора и улица “Гурко”, да бъде построена нова сграда на Общината с голям брой паркоместа, а настоящата а да бъде продадена или да се ползва за други нужди, целият терен да добие вид на градски форум, да бъде изградена нова концертна зала, в преобладаващата територия да бъдат обособени паркове и градинки, или да се заложи на спортните площадки и съоръжения и т.н.
Любопитно и атрактивно е предложението на Петър Джуров, който прилага и визуализация с графични материали. Той вижда възможност за изграждането на сграда с „променяща се фасада“ и дава своя концепция за застрояване на територията.
Болшинството от изказали мнение предлагат при последващото проектиране на терена на Старото военно училище да се направи компилация от проектите и да бъде избрано най-доброто от всички.
Община Велико Търново ще се съобрази с всички изказани мнения, както и с общественото обсъждане на конкретното проектно решение за територията.
Бъдещето на града е в ръцете на търновци и общинската администрация се надява на широко обществено участие при последващото обществено обсъждане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Клаудио Нарди представя своя проект, класиран на първо място в международния конкурс за нов градски център

Велико Търново: Клаудио Нарди представя своя проект, класиран на първо място в международния конкурс за нов градски център

20 Септември 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Италианският архитект Клаудио Нарди - класиран на първо място от журито в международния архитектурен конкурс за нов център на Велико Търново, ще представи проекта си пред жителите и гостите на Старата столица. Срещата ще се проведе на 28 септември от 18,00 до 19,30 часа в Голямата зала на Община Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Архитектурният конкурс “Ново сърце за стария град” се проведе през юли. Разработката на арх. Нарди бе отличена от международно жури оценявало 62 проекта на участници от 15 държави.
В архитектурните среди Клаудио Нарди е известен като иновативен проектант, чиито проекти са реализирани на три континента.
Част от наградата в проведения архитектурен конкурс включва възможността спечелилият участник да изготви последващ инвестиционен проект за реализирането на сградата на Експозиционен център. При заплащането на същия ще бъде приспадната паричната премия, която му е присъдена за първото място.
Местоположението на сградата е предвидено с приетия през 2012 г. интегриран план за градско възстановяване и развитие. Експозиционният център ще бъде разположен между Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Областната управа. Предвидени са подходи както от ул. „Ал. Стамболийски“, така и от територията на Старото военно училище. Средства за проектиране и изграждане на сградата ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и финансовия механизъм към нея.
В продължение на месец жителите и гостите Велико Търново имаха възможност да се запознаят с всички участвали в конкурса проекти. 500 бяха посетителите на експозицията, представена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Те можеха да напишат в специална книга своите впечатления и мнения, а в импровизирана урна да гласуват за предпочитан от тях проект. Преброяването на гласовете показа, че класираните от журито проекти са сред най-харесваните и от хората.
Мнения за разработките в специалната книга са изказали както граждани, така и проектанти. Своите виждания за бъдещото развитие на новия градски център са дали както великотърновци, така и гости на града. Преобладаващата част от коментиращите изказват задоволството си от изложбата и от възможността да се запознаят с проектите, а като минус посочват, че не всички разработки са преведени на български език.
Интересни са и предложенията на хората за новия градски център. Част от тях държат да има зеленина, паркове и място за спорт, да бъде ограничено високото строителство и да има паркоместа. Други от посетителите на експозицията обаче смятат, че новият градски център трябва да следва модерните тенденции в архитектурата, а да не се превръща в “мегдан“. В този дух е и позицията: „Живеем в XXI, а не в XIX век, младите хора искат модерни сгради, да гледаме напред, а не назад“. Други посетители предлагат да бъде изградена връзка на терена със Света гора и улица “Гурко”, да бъде построена нова сграда на Общината с голям брой паркоместа, а настоящата а да бъде продадена или да се ползва за други нужди, целият терен да добие вид на градски форум, да бъде изградена нова концертна зала, в преобладаващата територия да бъдат обособени паркове и градинки, или да се заложи на спортните площадки и съоръжения и т.н.
Любопитно и атрактивно е предложението на Петър Джуров, който прилага и визуализация с графични материали. Той вижда възможност за изграждането на сграда с „променяща се фасада“ и дава своя концепция за застрояване на територията.
Болшинството от изказали мнение предлагат при последващото проектиране на терена на Старото военно училище да се направи компилация от проектите и да бъде избрано най-доброто от всички.
Община Велико Търново ще се съобрази с всички изказани мнения, както и с общественото обсъждане на конкретното проектно решение за територията.
Бъдещето на града е в ръцете на търновци и общинската администрация се надява на широко обществено участие при последващото обществено обсъждане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Андрей Чернихов, архитект: В класирания на първо място проект за нов център на Велико Търново има съвсем нов прочит на локалната архитектурна традиция

Проф. Андрей Чернихов, архитект: В класирания на първо място проект за нов център на Велико Търново има съвсем нов прочит на локалната архитектурна традиция

5 Август 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В класирания на първо място проект в международния архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“ за нов градски център на Велико Търново има съвсем нов и съвременен прочит на локалната архитектурна традиция. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново проф. Андрей Чернихов, архитект от Русия и член на международното жури, което оценява проектите в архитектурния конкурс за нов градски център на Велико Търново. „Има една мисъл на гуруто на съвременната архитектура – японеца Кендзо Танге, че традицията може да бъде жива, само ако непрекъснато се променя и обновява. Всеки нов обект разширява традицията. Хубаво е да се каже, че, може би, жителите на града с неговата традиция усещат вплитането ѝ с новото по съвършено различен начин в сравнение с гостите на града“, допълни архитектът. „Много е важно за Велико Търново как градът ще оцени предизвикателството на новия обект – Експозиционен център. Представете си една сграда – обикновен паралелепипед с четирискатен покрив от керемиди, тя не би предизвикала никакво възмущение. Но какъв е бил смисълът да се прави архитектурен конкурс? В класирания проект има съвсем нов прочит на локалната традиция. Сградата дава възможност да бъде дестабилизиран локалният език, за да го издигне на ново, по-високо равнище. Дали това ще се случи, зависи от местната власт и от обществото“, допълни проф. Чернихов. Той каза още, че това е определящо при реализиране на новия мастерплан върху територията на Старото военно училище. По думите му изграждането на модерен, иновативен и близък до традициите Експозиционен център не само ще обогати представата за Велико Търново като град, но ще го направи съпричастен към нива, които надвишават неговия мащаб.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хеле Джул, архитект: Проектът за Експозиционен център във Велико Търново от дърво и стъкло съчетава традицията на българската архитектура и модерната европейска култура

Д-р Хеле Джул, архитект: Проектът за Експозиционен център във Велико Търново от дърво и стъкло съчетава традицията на българската архитектура и модерната европейска култура

5 Август 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Експозиционният център от дърво и стъкло съчетава традицията на българската народна архитектура и модерната европейска култура. Това заяви за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Хеле Джул, архитект от Дания и член на журито, оценявало проектите в международния конкурс „Ново сърце за Стария град“ за нов градски център на Старата столица. Тя коментира, че международният архитектурен конкурс за нов градски център във Велико Търново е голяма възможност за града, за да се различи от други центрове, които не провеждат такива състезания на професионални идеи. „Ситуацията може да бъде разгледана на две нива. Велико Търново като градска култура, чрез Експозиционния център ще привлече нов архитектурен обект със съвършено различна характеристика, сякаш дошъл от друг език, който ще доведе до привличане на нов тип туристически поток. От друга страна, в рамките на града присъствието на този обект на терена ще привлече вниманието на обществото към самата територия“, уточни д-р Хеле Джул. Тя сравни Експозиционния център с „фраза“, изговорена на чужд език и имплантирана в контекста на града.
По думите ѝ използването на материали, които имат локален произход, в частност дървото, е характерното и свързващо звено с традициите на българската народна архитектура. „Това е решетката, която покрива цялата фасада на Експозиционния център. Именно дървото води диалог с всички дървени сгради във Велико Търново. От друга страна, стъклото дава възможност за светлина в обекта. Експозиционният център ще бъде супермодерна сграда от гледна точка на съвременната европейска култура. Посетихме Преображенския манастир, къщи в Арбанаси и това ни вдъхна увереност, че благодарение на дървото новата сграда ще запази тенденциите на традиционната българска култура“, посочи архитектът.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Изложба представя всички предложения от международния конкурс за нов градски център на града

Велико Търново: Изложба представя всички предложения от международния конкурс за нов градски център на града

2 Август 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Изложба ще представи всички проекти за експозиционен център и концепции за територията на Старото военно училище, оценявани в рамките на международния архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Организираната от Общината професионална надпревара бе за проектиране на първата сграда, с която ще бъде поставено началото на изграждането на новата централна градска част, както и за градоустройствено решение за целия терен от 190 декара – Старото военно училище. На база най-добрите градоустройствените предложения /концепции/ за обновяването на територията и след обществено обсъждане на идеите в тях ще стартира процедура по актуализиране на устройствените планове за територията на новия градски център.
Експозицията ще бъде подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и ще покаже всички 62 разработки, подадени от архитекти от повече от 15 държави. Всеки желаещ ще може да се запознае с предложенията от 6 август /понеделник/ до 14 септември, в рамките на работното време на залите, чийто адрес е ул. „Рафаел Михайлов“ №2. Организатор на изложбата е Община Велико Търново.
Проектите и концепциите за територията бяха оценявани от реномирано деветчленно жури, включващо архитекти с доказана експертиза от шест държави, чийто председател бе проф. д-р Георгий Станишев. На първо място комисията класира предложените проектни решения на италианския архитект Клаудио Нарди. Второто място бе за проекта на арх. Диего Терна /Италия/, а на трето място е разработката на „Стивън Джордж Интернешънъл“ – България.
С класирания на първо място архитект предстои сключване на договор за изработване на инвестиционен проект за експозиционния център и провеждане на необходимите процедури за осигуряване на финансиране за изграждането му. С този проект за сграда Община Велико Търново ще кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Наборът от всички 62 концепции за градоустройствено решение за Старото военно училище ще бъде ползван за изготвянето на нов подробен устройствен план за територията от 190 декара.
Още във времето за приемане на проекти, Международният архитектурен конкурс предизвиква одобрението на архитекти от целия свят. Докато траеше срокът за подаване на разработките, от различни държави пристигнаха благодарствени писма до ръководството на Община Велико Търново и екипа, организирал професионалната надпревара. Такива изпратиха и представители на архитектурната гилдия, които не са успели да се включат в конкурса. Въпреки това, те изразяват своите много добри впечатления от организацията, интересната задача на конкурса и възможността да се запознаят с проблематиката на Велико Търново, на жителите на града и техните нужди.
Благодарствени писма пристигат от архитекти от цял свят и след класирането на проектите. Участници от България, Бразилия, Италия и др. държави, чиито разработки не са сред премираните, оценяват възможността да премерят сили със свои колеги от цял свят и изразяват надежда, че и други български общини ще последват примера на Велико Търново. В своите писма архитектите споделят и намеренията си да посетят Старата столица и да разгледат изложбата, представяща всички подадени проекти в международния архитектурен конкурс.
В изложбата ще бъде включен и проект на архитект, практикуващ в Канада, който постъпва в Община Велико Търново след изтичане на срока за подаване на предложения заради забавяне на куриерската услуга. Проектът е върнат на подателя и не е допуснат до конкурсната надпревара. Въпреки, че тази разработка не е допусната за разглеждане, чуждестранният участник се свърза с възложителя и изрази своето желание да я предостави на Общината за участие в изложбата.
„Преди да бъдем архитекти, ние сме хора, вярваме в човечността и работим за обществените интереси. Искаме да направим нашите градове по-добри за живеене. Искаме да покажем как Велико Търново може да бъде един по-добър град“, споделя участникът.
Желание и намерение за гостуване във Велико Търново при първа възможност изразяват и от екипите на арх. Клаудио Нарди и арх. Диего Терна, чиито проекти и концепции бяха класирани на първо и второ място. По време на своите визити архитектите предлагат да запознаят великотърновската общественост със своите разработки и предложения за експозиционен център и за градоустройствено решение за новия градски център.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георгий Станишев, жури в конкурса за нов център на Велико Търново: Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции“

Проф. Георгий Станишев, жури в конкурса за нов център на Велико Търново: Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции“

2 Август 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Проектираният от италианския архитект Клаудио Нарди експозиционен център, спечелил първо място в международния архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“, е новаторски, но кореспондира и с традициите в българската архитектура. Това каза проф. д-р Георгий Станишев, председател на журито в професионалната надпревара за проектиране на експоцентър и предлагане на градоустройствено решение (концепция) за терена на Старото военно училище във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Проф. Станишев подчертава, че историята показва как няма новаторство, което да не е посрещнато с щикове, с желание веднага да бъде унищожено и осмяно.
„Проектът за Експозиционен център на арх. Нарди е новаторски дотолкова, доколкото той внася един нов език, нова фразеология в традицията на Велико Търново. Със заоблени ръбове, проста форма, проектът се вписва в средата като едно обтекаемо тяло, което свързва пространството между двете съществуващи сгради – на Великотърновския университет и на Областната управа. Това тяло съдържа два на пръв поглед изключващи се елементи като стъкло и дърво, които обаче дават нов, модерен вид на сградата, която кореспондира с традициите в архитектурата на Велико Търново. Проектът на арх. Нарди, изпълнява основната задача, която журито бе поставило по време на разглеждането на проектите - организира съществуващата среда, благодарение на своята радикална различност. До голяма степен избрахме обект, който с простотата и своята лаконична архитектурна фраза организира и притегля двата други значително по-едри по мащаб обекти“, поясни председателят на международното жури.
Сградата на новия Експозиционен център ще има амфитеатрална форма и ще се явява първата акупунктурна точка - „врата“ с ново градоустройствено решение и функционална многообразност, с изглед в перспектива към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към Стария град. Това обяснява арх. Клаудио Нарди от Италия. В архитектурен план той избира омекотена, „дискретно – овална“ форма, извисяваща се във височина, която предлага от всеки ракурс и перспектива една мека, пластична и привлекателна визия.
Приземният етаж поема различни свързани функции: пространства за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, книжарница, охрана, услуги, офиси, складови помещения, санитарни помещения.
Разглеждайки външния профил на сградата, проектът придава акцент върху окачения силует на първия етаж, който ще бъде допълнен с модулиращата вълнообразна морфология на зеления хълм. Първият етаж ще се състои от тяло, частично издадено напред, в което ще се помещават основните функции - голяма зала с капацитет 1200 места и свързаните с нея функции. Пространството ще дава възможност за разделяне на залата на по-малки помещения – 2, 3, 4, 6, чрез използването на вертикално разположени мобилни панели с отлична изолация. Предвидени са места за системи за контрол и за осигуряване на симултанен превод, сцена и задкулисие. Чрез изградено стълбище и асансьори ще бъде осигурен пряк достъп до останалите зони за обслужване. Оборудването на залата ще бъде преместваемо, сцената ще бъде мобилна и оформена от сглобяеми платформи, които ще бъдат разположени на различни нива, с цел отлична визуализация за публиката от различните ракурси на залата. Предвидени са също евакуационни изходи, санитарни помещения, голяма зона за разполагане на кафене с панорамен изглед към Стария град и паметника на Асеневци, достъп до панорамната тераса на нивото на покрива. Оттам ще се разкрива панорамен изглед към сърцето на новия градски център.
За фасадата на сградата ще бъде използвана плътна вертикална дървена слънцезащитна система „Brise Soleil“ със слънцезащитни функции. Така ще се акцентира върху облия формат на сградата и ще се постигне единство на възприятието при изпъкналите прозрачни и стъклени повърхности и плътните буферни ламели през различните часове на денонощието.
Овалният Експозиционен център ще се извисява над хълма, с основната си част обърнат на изток, като ще бъде осигурен достъп до подземния паркинг. С каменна конструкция ще бъде оформен амфитеатралният изглед на сградата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Георги Станишев: Класираният на първо място проект за експозиционен център отговаря на двете концепции, по които работихме в конкурса за нов градски център във Велико Търново

Проф. д-р Георги Станишев: Класираният на първо място проект за експозиционен център отговаря на двете концепции, по които работихме в конкурса за нов градски център във Велико Търново

1 Август 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Класираният на първо място проект за експозиционен център отговаря на двете концепции, по които работихме в конкурса за нов градски център във Велико Търново. Това коментира професор Георги Станишев, председател на 9-членното жури, съставено от архитекти от шест държави. Международният конкурс, организиран от Община Велико Търново, в който участваха 62 идейни проекта на архитекти от цял свят, приключи миналата седмица. Професор Станишев обясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че журито е работило, елиминирайки слоеве на проектните предложения, които по една или друга причина не се вписват в условията на града, конкурса или на съвременните разбирания за това, що е то добра архитектура. „По тази причина стигнахме сравнително бързо още първия ден до близо 15 проекта от общо 62, които бяха дебатирани много прецизно“, каза архитект Станишев. По думите му, журито е анализирало какви тенденции очертават тези проекти. „Затова ние определихме два полюса – концепции за сградата на експозиционния център. Единият полюс проектни решения е насочен към един вид сливане на експозиционния център с ландшафта на мястото, неговото камуфлиране и разтваряне в средата. Другият полюс обединява проекти, които са проявени като самостоятелен архитектурен обект, който се опитва да свърже, преподреди и помири конфликтните масиви на сградите – на Областната управа, и на Великотърновския университет. Преценката на журито е била в премираните проекти да присъстват и двете концепции. „Проектът на арх. Нарди от Италия, класиран на първо място организира съществуващата среда, благодарение на своята радикална различност. Със своята простота и лаконична архитектурна фраза организира и притегля двата други значително по-едри по мащаб проекти“, обясни професор Станишев. По думите му именно той отговорил на нуждата от компонент на добре организирано пространство, което едновременно да е самостоятелен персонализиран архитектурен обект със силна индивидуалност.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Георги Станишев: Около 10 месеца са нужни за финализиране на проектната фаза и старт на реализацията на нов градски център във Велико Търново

Проф. д-р Георги Станишев: Около 10 месеца са нужни за финализиране на проектната фаза и старт на реализацията на нов градски център във Велико Търново

29 Юли 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Около 10 месеца би бил срокът за финализиране на проектната фаза и старт на реализацията на нов градски център във Велико Търново, щом бъде осигурено финансирането. Това каза пред журналисти професор Георги Станишев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той бе председател на авторитетното жури, оценяващо идейните проекти за експозиционен център – първата сграда в бъдещата централна градска част, както и за градоустройствени концепции за развитието, пространственото и устройственото планиране на цялата територия. „Мога да кажа, че ако сега следва извикване на тази група архитекти, класирани на първо място, да се запознаят с общината, да направят една лекция за своето творчество, за самия проект, да обяснят каква е била концепцията им и да отговорят на въпросите на обществеността, то от подписването на договор за проектиране са нужни от 8 до 10 месеца за финализиране на проектната фаза. След това може да започне изграждането на експозиционния център, разбира се – при осигурено финансиране. От гледна точка на финанси, не мога да кажа кога ще може Общината да получи средства, на които тя разчита и да ги инжектира в проекта“, коментира проф. Станишев.
Той допълни, че организацията от страна на Общината при провеждането на конкурса е била безупречна от гледна точка на подреденост и точност във времевия процес. „Зад гърба си имам най-малко 15-20 журирания в редица страни, но тук нямам какво да кажа. Съответно журито също се постара да бъде перфекционистко по отношение на либерално-демократичния метод, по който се проведе самия избор на отделните премирани проекти, така и по отношение на времето което ни бе дадено, за да дебатираме и свършим своята работа“, каза още архитектът. Той допълни, че времето, с което членовете на журито са разполагали за оценка на идейните проекти, е било напълно достатъчно.
Мария НЕДЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общо 62 идейни проекта са подадени от архитекти от цял свят в международния конкурс за проектиране на експозиционен център на града

Велико Търново: Общо 62 идейни проекта са подадени от архитекти от цял свят в международния конкурс за проектиране на експозиционен център на града

29 Юли 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. От 2019 година стартира реализацията на най-мащабния в България проект – поетапното създаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 190 декара, колкото е площта на Старото военно училище. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. За целта, по инициатива на кмета Даниел Панов, Община Велико Търново обяви международен архитектурен конкурс за проектиране на експозиционен център – първата сграда в бъдещата централна градска част, както и за градоустройствени концепции за развитието, пространственото и устройственото планиране на цялата територия. В тази част участниците предлагат различни решения – голяма пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.
Общо 62 идейни проекта за експозиционен център и концепции за градоустройствено решение бяха подадени от архитекти от цял свят. Разработките бяха оценявани от 9-членно жури, чийто председател бе проф. Георги Станишев. Членове на комисията бяха също архитектите проф. Андрю Йеомен (Великобритания), проф. Доминик Роялд (Франция), Хеле Джул (Дания), Андреа Д‘Антраси (Италия), Андрей Чернихов (Русия), Николай Малаков, Юрий Любомирски и Лора Бъчварова (България, Велико Търново).
На първо място авторитетното жури от архитекти от шест държави класира проекта на арх. Клаудио Нарди от Италия. На второ място е проектът на арх. Диего Терна (Италия), а на трето – разработката на „Стивън Джордж Интернешънъл“ ООД – България. Още пет проекта получиха поощрителни награди – те са на архитектурни екипи от Полша – „ОВО Грабчевски“, Испания – „МРВ Интернешънъл“, Турция – „Копс“ ООД, България – „Мая Шопова и архитекти“, „Имидж Бюро“ ЕООД.
С класирания на първо място архитект предстои сключването на договор, както и провеждане на необходимите процедури, предшестващи изработката на технически проект за строителството на експозиционния център и съпътстващата инфраструктура. С идейния проект Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Инвестиционното намерение е част от одобрената инвестиционна програма по приоритетната ос за градска среда. Допустим разход по него е и осигуряването на наградния фонд за международния конкурс.
„Именно със строителството на първата сграда ще бъде поставено началото на цялото развитие на територията на Старото военно училище“, подчертаха проф. Георги Станишев и главният архитект на Велико Търново Николай Малаков.
Подадените 62 проекта ще бъдат подредени в изложба. Великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, които ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Архитектите предлагат „зелени пешеходни булеварди“, подземни улици и паркинги, за което да бъдат ползвани и съществуващите траншеи, голямо централно ларго, нови обществени сгради – библиотека, музеи и др. Наборът от тези идеи ще бъде ползван за изготвяне на нов устройствен и регулационен план на територията от 190 декара, обясни арх. Малаков.
„Всяка една от тези концепции е съобразена с изградените вече инфраструктурни трасета, с кадастралната карта на територията и със съществуващия план за развитие. Всяко едно от предложените от архитектите решения представлява алтернатива за развитие на новия център на Велико Търново, какво по-хубаво от това“, подчерта проф. Георги Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архитект Андреа Д’Антраси: Проектът за новия център на Велико Търново трябва да съчетае съвременни архитектурни решения с историята и природата

Архитект Андреа Д’Антраси: Проектът за новия център на Велико Търново трябва да съчетае съвременни архитектурни решения с историята и природата

28 Юли 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Печелившият проект за новия градски център на Велико Търново трябва да съчетае съвременните архитектурни решения с историята, с околните пространства и природата. Това зави италианският архитект Андреа Д’Антрасию, който гостува във Велико Търново по случай обявения по инициатива на кмета Даниел Панов международен архитектурен конкурс за нов градски център. Състезанието е под мотото „Ново сърце за Стария град”, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Д’Антраси е част от висококвалифицираното жури, което оценява проектите от цял свят за градоустройствено решение за терена на Старото военно училище и за първата сграда – експозиционен център. „Велико Търново е много колоритен град. Харесва ми размерът на сградите и мащабът им. Много важен момент е зеленината и пейзажът да бъдат запазени. Именно това привлече вниманието ми към конкурса, защото е заложено в условията”, каза арх. Д’Антраси по време на публичната лекция, която той изнесе в голямата зала на Община Велико Търново. Събитието премина при много голям интерес – над 200 бяха посетителите, като сред тях имаше както великотърновци, така и гости на града от страната и дори от чужбина. Андреа Д’Антраси представи опита си и работата си по редица проекти за градоустройствени решения и съвременни сгради в цял свят – САЩ, Италия, Китай, Австралия и др.
Журито, оценяващо проектите в конкурса за нов градски център на Велико Търново, е с председател проф. Георгий Станишев. Освен арх. Андреа Д’Антраси (Италия), в състава на комисията влизат още арх. Хеле Джул (Дания), проф. Доминик Роялд (Франция), проф. Андрю Йеомен (Англия), арх. Андрей Чернихов (Русия), главният архитект на Велико Търново Николай Малаков и архитектите от Старата столица Лора Бъчварова и Юрий Любомирски. Класираните проекти ще бъдат обявени тази вечер в 19.30 часа, когато започва пресконференцията на журито. Брифингът ще бъде във фоайето на етаж 3 в сградата на Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Архитекти от шест държави оценяват проектите  за новия градски център

Велико Търново: Архитекти от шест държави оценяват проектите за новия градски център

27 Юли 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Реномирано жури, включващо архитекти от шест държави, оценява проектите от цял свят, подадени в международния архитектурен конкурс „Ново сърце за стария град”, който се провежда във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Общината. Професионалната надпревара е инициирана от кмета на Старата столица Даниел Панов и касае бъдещото изграждане на нов градски център, планиран върху територията на Старото военно училище.
Условията на конкурса предвиждаха подаването на проекти да бъде до 20 юли. Предложенията трябваше да включват както градоустройствено решение за целия терен от 190 декара, така и проект за първата сграда – експозиционен център, чието строителство Община В. Търново е включила в инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж” 2014-2020. 75 000 евро е наградният фонд в професионалното състезание.
Журито е с председател проф. Георгий Станишев. Негови членове са арх. Андреа Д’Антраси /Италия/, Хеле Джул /Дания/, проф. Доминик Роялд /Франция/, проф. Андрю Йеомен /Англия/, Андрей Чернихов /Русия/, главният архитект на Велико Търново Николай Малаков и архитектите от Старата столица Лора Бъчварова и Юрий Любомирски.
Журито вече разгледа на място терена на Старото военно училище и се запозна с особеностите на мащабната градска територия. От 18,00 ч. днес в Голяма зала на Община Велико Търново е публичната лекция на арх. Андреа Д’Антраси на тема “MAD Works, MAD Architects”. Входът е свободен, осигурен е превод на български език.
Класираните проекти ще бъдат обявени в събота /28 юли/ в 19,30 ч., когато започва пресконференцията на журито. Брифингът ще бъде във фоайето на Етаж 3 в сградата на общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Архитекти от цял свят се съревновават с проекти за новия градски център на града

Велико Търново: Архитекти от цял свят се съревновават с проекти за новия градски център на града

24 Юли 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Архитекти от цял свят ще се съревновават с проекти за изграждане на нов градски център на Велико Търново, който е планиран за терена на Старото военно училище, съобщиха от пресцентъра на Общината. В края на миналата седмица /20 юли/ изтече срокът за приемане на материалите за обявения от Община Велико Търново международен архитектурен конкурс, иницииран от кмета Даниел Панов.
Своите виждания за територията от 190 декара предлагат архитектки от Холандия, Полша, Колумбия, Унгария, Белгия, Япония, Италия, Испания, Индия, Канада, Русия, Франция, Босна и Херцеговина, Турция, Съединените щати, България и др. Част от тях – както от България, така и от Франция, Турция и Русия, не се довериха на куриерски фирми, а предпочетоха да предадат лично проектите си в деловодството на Община Велико Търново. Други от желаещите да се включат в престижната международна надпревара не успяха да се справят със сроковете и да завършат разработките си, други пък имаха проблеми с изпращането на своите материали.
Много архитекти от цял свят изпратиха специални благодарствени писма до ръководството на Община Велико Търново и до екипа на проекта. В тях те изразяват своето отлично впечатление от добре организирания конкурс, изключително интересната задача и възможността да се запознаят с проблематиката на града, неговите гражданите и техните нужди. Те обещаха един ден задължително да посетят старата българска столица.
Международният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, който се провежда под мотото “Ново сърце за стария град“, е най-мащабното и престижно състезание на професионални идеи, което се провежда в страната. 75000 евро е наградният фонд. Журирането ще се проведе в периода 27 – 29 юли, като за целта в старата столица пристигат именити архитекти от няколко държави, доказани професионалисти в областта на архитектурата и градското проектиране. Имената на класираните ще бъдат обявени в събота – 28 юли, вечерта. Това ще се случи в 18,30 ч. в Голямата зала на Община Велико Търново.
Международният архитектурен конкурс включва две части, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно училище и проект (концепция) за сграда на Експозиционен център. С нейното строителство, заедно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще постави началото на поетапното развитие на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от одобрената инвестиционна програма на общината по мерките за градска среда на оперативна програма „Региони в растеж“.
Публична лекция във Велико Търново ще изнесе един от членовете на престижното международно жури – архитект Андреа Д`Антраси, асоцииран партньор в MAD Architects – Europe. Той е известен с участието си в мащабни международни проекти. Събитието ще се проведе на 27 юли от 18,00 ч. и ще бъде в Голяма зала на Община Велико Търново. Темата на лекцията ще е „MAD Works, MAD Architects“.
Входът е свободен и достъпен за всички желаещи. Лекцията ще бъде на английски език, осигурен е превод на български.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Андрю Йеомен, жури за конкурса за нов градски център на Велико Търново: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - на изкуството, науката и търговията

Проф. Андрю Йеомен, жури за конкурса за нов градски център на Велико Търново: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - на изкуството, науката и търговията

20 Юли 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Архитект Андрю Йеомен, преподавател в различни университети във Великобритания и като гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген, е член на международното жури за архитектурния конкурс за нов градски център на Велико Търново, обявен по инициатива на кмета Даниел Панов. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Със своя богат опит от участието си в мащабни градоустройствени програми и архитектурни програми в Дания (Общ устройствен план на Копенхаген), Хърватия (Загреб), Босна и Херцеговина (възстановяването на Мостар) и други европейски държави проф. Йеомен ще помогне за избирането на най-доброто решение за територията на Старото военно училище.
„Най-достойните проекти биха били тези, които са част от историческия контекст и предоставят контраст, чрез който този исторически контекст да бъде оценен, бидейки твърдо част от бъдещата технология“, подчертава проф. Андрю Йеомен. По думите му, международният конкурс - добре организиран, с добре дефинирана кратка информация и добри експерти за оценяване, може да бъде както ефективен, така и жизнеспособен метод за реализацията на толкова мащабен проект като този във Велико Търново.
На въпрос кои предложения на участниците би оценил високо, проф. Йеомен заяви, че концепциите за дизайн трябва да го очарова със съчетаването на новаторското мислене и историческото наследство. „От моя гледна точка, архитектурата е професия, която „седи”, може би неудобно, на три стола: на изкуството, науката и търговията. Ясно е, че повечето от архитектите могат да свържат само два от тези атрибута. Мисля, че върхът на пирамидата се вижда само от успешните архитекти, които свързват и трите атрибута“, завършва проф. Йеомен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Доминик Роялд, архитект: Съвременната архитектурап във Велико Търново трябва да бъде съпоставима с наследството на Старата столица

Проф. Доминик Роялд, архитект: Съвременната архитектурап във Велико Търново трябва да бъде съпоставима с наследството на Старата столица

20 Юли 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Проф. Доминик Роялд е член на международното жури, което ще оценява проектите в архитектурния конкурс за нов градски център на Велико Търново, обявен по инициатива на кмета Даниел Панов. Арх. Роялд пристига в Старата столица през следващата седмица и със своя опит и експертиза ще помогне за избирането на най-добрите градоустройствени решения за терена на Старото военно училище. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Арх. Доминик Роялд е доктор по история на изкуството, професор в Еcole Nationale Supеrieure d'Architecture Paris-Malaquais, където ръководи "Лаборатория за инфраструктурна архитектура Territoire" (LIAT). Проучва новите градски форми в Европа, САЩ, Южна Америка и др. Проф. Роялд подчертава, че архитектурата в историческия град не може да бъде пряка имитация или интерпретация на древната архитектура.
„Имитацията убива стойността на историята, тъй като въвежда временен характер, който да спре модерността. Поради това текущите проекти трябва да приемат своята съвременност като допълнителен "слой история", който ще покаже историчността на древните паметници. Трудността се крие в качеството на съвременната архитектура, която трябва да бъде съпоставима в "художествена стойност" със съществуващото наследство. Това е истински въпрос за град и като Велико Търново“, коментира Доминик Роялд.
По думите й, международен конкурс от типа на процедурата за новия градски център на Велико Търново, е еквивалент на това, което в университета се нарича "състояние на изкуството", или в света на маркетинга - "бенчмаркинг". „Международната конкуренция позволява да се види всичко, което е възможно да се изгради в даден момент“, завършва проф. Роялд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Юрий Любомирски: Международният конкурс е най-добрата форма за решение на предизвикателството с терена на Старото военно училище във Велико Търново

Арх. Юрий Любомирски: Международният конкурс е най-добрата форма за решение на предизвикателството с терена на Старото военно училище във Велико Търново

17 Юли 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Международният конкурс е най-добрата форма за решение на такова сложно градоустройствено предизвикателство, каквото е теренът на Старото военно училище. Това каза арх. Юрий Любомирски, член на международното жури в конкурса за нов градски център на Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. По думите му като форма на професионално състезание на идеи, международните архитектурни конкурси са най-добрият начин за генериране на проектни решения в световната архитектурна практика. „Този принцип дава възможност по същия начин да бъдат избрани концепции, заредени с най-висок потенциал за решаване на сложни задачи, какъвто е новият градски център на Велико Търново. Конкурсите са доказано добра практика, защото тук се състезават идеи и конкретни проекти, а не се създават условия за натиск от финансови параметри“, посочи арх. Юрий Любомирски. Според него с непосредственото близкото си разположение до градския център територията на Старото военно училище представлява голям потенциал за развитие на нов многофункционален градски център, който да даде възможност за развитие на нови и да обогати съществуващите дейности и услуги. „Река Янтра не участва активно в пространствената композиция на града, а и самата водна площ е почти недостъпна. Именно в този конкурс могат да бъдат предложени за активното ѝ въвеждане в новия градски център. Също така трябва да се предвидят места за подземни паркинги и гаражи за автомобили, но решението да е такова, че да не нарушава концепцията за максимално озеленяване и създаване на спортни и развлекателни съоръжения. В зоната на Старото военно училище е голяма възможността за създаването на така желаната от гражданите централна пешеходна зона, която активно отсъства в нашия град, поради естеството на неговите природни особености“, посочи арх. Любомирски. Той съобщи, че конкурсната програма за новия градски център е изготвена според обществените нагласи. Предвижда се повече озеленяване и по-малко строителство спрямо досегашните разработки за територията, създаване на пешеходна зона, място за провеждане на обществени, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, нови паркоместа и други. „Трябва да бъдем внимателни и отговорни при вземането на решение за цялостната посока на развитие на новата територия. Необходимо е и да има широко обществено обсъждане на премиралите проекти. От всички нас зависи дали новият градски център ще наподобява Манхатън или Лондонското сити, или ще има визия с човешки измерения“, посочи архитектът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Станишев, архитект: Поведението на властта във Велико Търново, относно изграждането на нов градски център е изключително адекватно към момента

Проф. Георги Станишев, архитект: Поведението на властта във Велико Търново, относно изграждането на нов градски център е изключително адекватно към момента

17 Юли 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Поведението на Община Велико Търново, относно изграждането на нов градски център в старопрестолния град, е изключително адекватно. Това заяви председателят на журито, което ще оценява проектите в конкурса за новия център и консултант на състезанието архитект проф. Георги Станишев, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Той определи старата столица като романтичен град с много качествена, на места – уникална архитектура. Станишев посочи, че личното му пристрастие към града се корени в един вътрешен резонанс с исихазма, който е дълбоко вплетен в историята на Търново и на околните манастири. „Като форма на професионално състезание на идеи, международните архитектурни конкурси са най-добрият начин за генериране на проектни решения в световната архитектурна практика. Те не са прищявка нито на Европейския съюз, нито на други обединения и организации, съществували са много преди демократичните промени у нас и са давали положителни резултати. Като принцип на действие конкурсът може да бъде съпоставен с процеса на еволюция в природата и с естествения подбор. Този принцип, пренесен в сферата на архитектурата, дава възможност по същия начин да бъдат избрани концепции, заредени с най-висок потенциал за решаване на сложни задачи, какъвто е новият градски център на Велико Търново. Японският архитект Кийонори Кикутаке утвърждава, че в основата на развитието, в това число – и архитектурното, лежи разнообразието от потенциални възможности, което е основа на всеки еволюционен процес“, обясни още архитектът. Той подчерта и, че теренът, където ще е новият градски център е доста специфичен, което усложнява изготвянето на проектите. „Сложността идва от многото противоречиви изисквания към търсения архитектурен и градоустройствен проект. Но има една концепция за синергетични решения, с която могат да бъдат решени много проблеми. Бъкминстър Фулър бе голям привърженик на този метод“, коментира още проф. Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общината отчита изключително голям интерес към Международния конкурс за нов градски център на Велико Търново

Велико Търново: Общината отчита изключително голям интерес към Международния конкурс за нов градски център на Велико Търново

17 Юли 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Международният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, който е под мотото “Ново сърце за Стария град“ и е възложен от Община Велико Търново по инициатива на кмета Даниел Панов, е най-мащабният в България. Интересът към него е изключително голям, което личи от десетките въпроси, пристигащи ежедневно към организаторите от целия свят. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Международният конкурс е най-добрата форма за решение на такова сложно градоустройствено предизвикателство, каквото е теренът на Старото военно училище, категоричен е проф. д-р Георги Станишев, председател на международното жури и консултант на конкурса.
Професионалната надпревара включва две части, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно училище и проект (концепция) за сграда на Експозиционен център. С нейното строителство, заедно с прилежащата инфраструктура, ще поставим началото на поетапното развитие на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от одобрената инвестиционна програма на Общината по мерките за градска среда на оперативна програма „Региони в растеж“, обясни кметът на Велико Търново Даниел Панов.
„Архитектурните конкурси са пътят към по-добра архитектура. Около това мнение се обединява архитектурната общност не само в България, а и по света. Те се считат за най-демократичния метод за избор на идеи и проекти, свързани с обществено финансиране, а добрите конкурсни процедури гарантират защитата на обществения интерес и целесъобразното изразходване на публични средства“, заяви Панов.
Конкурсната програма за новия градски център е изготвена според обществените нагласи. Предвижда се повече озеленяване и по-малко строителство спрямо досегашните разработки за територията, също - създаване на пешеходна зона, място за провеждане на обществени, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, нови паркоместа и др.
75000 евро е наградният фонд, обявен от Община Велико Търново. Журирането ще се проведе в Старата столица в периода 27 – 29 юли, а подаването на концепции е със срок до 20 юли. Регистрацията и участието в процедурата е безплатно. Концепции могат да подават дипломирани архитекти или екипи, в чиито състави има поне един архитект.
Именити архитекти от няколко страни, доказани професионалисти в областта на архитектурата и градското проектиране, ще отсяват най-добрите предложения за нов градски център на Велико Търново. Сред предложенията международното жури ще търси решения, които стъпват на уникалното архитектурно наследство на Велико Търново, но преразказват историята и културата на мястото чрез новаторски пространствени решения и със средствата на модерния архитектурен език.
Андреа Д`Антраси представлява едно от най-престижните архитектурни студиа в света - MAD Аrchitects, базирано в Пекин, като директор на Европейския клон – MAD Europe (МАД архитекти – Европа). Притежава изключителен опит от реализацията на международни проекти в САЩ, Италия, Австралия, Китай и др.
Проф. Доминик Роайар от Франция - архитект, доктор по история на изкуството, е друго световноизвестно име в международното жури. Проучва новите градски форми в Европа, САЩ, страните на Латинска Америка и др. Нейните интереси са насочени към съвременната архитектура и връзката ѝ с наследството в градската среда.
Проф. Андрей Чернихов от Русия е сред водещите имена на архитектурата в родната си страна и в международен мащаб. Член е на най-престижните академии и организации в своята област, председател на Международната фондация "Яков Чернихов" (ICIF). Носител на голяма награда в конкурс за стратегическо планиране на Москва през 2012 г. В работата си съчетава историческата традиция на руския авангард от началото на 20 век и художествени открития в съвременното градоустройство.
Д-р Хеле Юул от Дания се занимава с научноизследователска дейност и е консултант за едни от най-големите образователни институции в областта на градското развитие и пространство. Акцент в дейността й е адаптирането на стари индустриални пространства и превръщането им в атрактивен елемент от съвременната градска среда.
Андрю Йоман – Великобритания и Хърватия, преподава в различни университети във Великобритания и е гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген. Носител е на национални и международни награди в областта на архитектурата. Чрез създаването на офис в Загреб – Хърватия, участва в проектни програми в този регион и Европа. Включен е в големи градски реновации за Копенхаген, които са сред най-мащабните в Европа.
Българските представители в комисията са великотърновските архитекти Юрий Любомирски, Николай Малаков и Лора Бъчварова.
„Архитектите от международното жури са хора, отдавна доказали своя авторитет на световната сцена. Този факт, както и анонимността на конкурса, гарантират напълно безпристрастно и обективно оценяване на предложенията за проекти“, каза проф. Георги Станишев, който оглавява журито.
Много емблематични сгради и обекти в България са построени след провеждане на международни архитектурни конкурси, коментира великотърновският архитект и член на журито Лора Бъчварова. Сред тях са музеят на княз Александър I Батенберг, сградата на Доходно здание в Русе, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съдебната палата в столицата. Заради тяхната сложност и търсене на най-оптималните варианти за реализация, те продължавали години наред, като този за Съда дори е провеждан три пъти.
Именити архитекти от Европа се включват в надпреварата с проекти за изграждането на Царския дворец, Народен музей и библиотека в столицата. Всички тези състезания на идеи променят облика на София, а големият брой чуждестранни участници свидетелства за повишения авторитет на България и разширените международни контакти на архитектурната гилдия.
В наши дни международните архитектурни конкурси повишават своето значение и популярност. Сред най-мащабните в света се нарежда състезанието между професионалисти за нов музей “Гугенхайм” в Хелзинки, обявен през 2014 г., в който се включват рекордните 1715 участници и конкурсът за новата Александрийска библиотека в Египет, в който участват 1700 архитекти от цял свят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари 2019 г.
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари ...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.