НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ферид Мухич: Ще гласувам за конституционните промени

Ферид Мухич: Ще гласувам за конституционните промени

15 Октомври 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ферид Мухич, независим депутат от парламентарното мнозинство, заяви, че след като е размислил добре „някои работи са му се изяснили“ и е заявил, че ще гласува конституционни промени, съобщава македонският телевизионен канал НОВА ТВ.
В изказването си Мухич говори за три дилеми: Дали правителството и парламента имат легитимност да предложат конституционни промени, дали Договорът е добър или лош и какво е посланието от референдума.
Мухич каза, че правителството има абсолютна легитимност да предложи конституционни промени, за да промени конституционното име и тази легитимност, както каза той, е наследена от първото независимо правителство, което започна преговорите.
„ Преговаря този, който е готов да си смени името. Ако не бяхме готови, трябваше да прекратим преговорите“, каза Мухич.
Що се отнася до споразумението, той каза, че въпреки че е "лошо и горчиво, не може да има по-добро споразумение".
„Всички варианти бяха разгледани сто пъти от нас. И ако това правителство не го подпише, би трябвало да направи друго правителство, ако искаме да се присъединим към НАТО и ЕС, каза той.
За референдума Ферад Мухич попита: "Чули ли сме един милион и двеста хиляди граждани да кажат не? Не чухме нищо. Току-що чухме гласа на онези, които бяха "за" и затова питам: Може ли това мълчание да задуши 90 процента "за"?
Мухич заяви, че докато това споразумение "е безпрецедентно, защото Македония е единствената държава, принудена да преговаря с името си, този Договор води до живот, а не до смърт".
„С това сменяме шапката, но не и главата, която ще остане същата. Идентичността не може да бъде застрашена“, каза Мухич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Обстоятелствата се променят, все още нямаме окончателна позиция по референдума

Християн Мицковски: Обстоятелствата се променят, все още нямаме окончателна позиция по референдума

7 Юли 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Казах, че ще гласувам против на референдума, но сега обстоятелствата са променени“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в интервю за портала „Магазин“, цитиран от скопския телевизионен канал „Сител“.
Той допълни, че окончателната позиция на неговата партия за обявения референдум все още не е определена.
„ВМРО-ДПМНЕ има обявена позиция по отношение на самия референдум, но в същото време виждаме как обстоятелствата се променят и има много дилеми за това как ще постъпим и какво решение ще вземем. Позволете тук да се въздържим при съобщаването на нашите следващи стъпки. Обстоятелствата са променливи и много работи не са определени, например какъв ще бъде въпросът, какъв ще бъде референдумът, кога и дали ще бъде обявен… Ние имаме план, имаме мнения и когато дойде времето ще обявим как ще постъпим“, заяви Мицковски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Призив от ВМРО-ДПМНЕ: Нека всички граждани да се присъединят към нас на протестното шествие в Струмица

Призив от ВМРО-ДПМНЕ: Нека всички граждани да се присъединят към нас на протестното шествие в Струмица

7 Юли 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разпространи изявление, в което призовава гражданите на Македония да се включат в протестното шествие, което партията организира в неделя в Струмица, предава скопското електронно издание A1 On.
„От ден на ден Зоран Заев все повече унижава Република Македония и обезличува македонците. Заев нанесе трайни щети на държавата и нейната репутация.
Вместо лично от Заев, гражданите научиха въпроса на референдума от гръцката национална телевизия. Недопустимо е гражданите да се информират от чуждестранни медии за ситуацията в собствената им страна. Това е още едно от поредицата подценявания на Македония, организирана лично от човека, който изпълнява функциите на премиер.
Цялата македонска общественост научи, че за Заев са важни интересите на Гърция, Кириакос Мицотакис и Панос Каменос, а не интересите на собствената му държава и народ. Заев каза, че е приел обезличаване на Република Македония с решение, което да задоволи гръцките националистически апетити.
Човекът, който изпълнява функциите на премиер показа, че за него Република Македония не означава нищо.
Зоран Заев лъже непрекъснато македонските граждани. Заев лъже гражданите, че цялостното разпродаване на държавата е за нуждите на ЕС и НАТО. Но вместо разпродажба, ЕС и НАТО изискват реформи и създаване на правова държава – нещо, което със Заев на власт е невъзможно.
Само за да задоволи гръцките националисти, Заев прие промяна на Конституцията, езика и идентичността на държавата и народа. Заев се отказа от цялата история, отрече се от македонците в Егейска Македония и приеме гърцизирането на топонимите на местата в същата. За разлика от българите и сърбите, заради Заев, сега вместо Солун ще казваме Тесалоники.
На Македония такъв министър-председател не й трябва! Затова призоваваме всички граждани да се присъединят към нас в неделя на протестното шествие, което организираме в Струмица, с начало в 13 часа (14 часа българско време – бел.р.) в градския парк в Струмица. Македония ще спечели", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ, приведено от медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Три дати за референдума – 23, 30 септември или 7 октомври

Зоран Заев: Три дати за референдума – 23, 30 септември или 7 октомври

5 Юли 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за името ще се проведе на 23, 30 септември или 7 октомври, заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев в интервю за гръцката държавна телевизия „EPT“, цитиран от македонската информационна агенция „Макфакс“.
Той повтори, че референдумът ще има обвързващ характер и че целта е до 15 януари да се изпълнят всички предвидени задължения.
„Ако бъде по-рано, това ще е добре. Дори желаем да сме готови преди Коледните празници, и затова оставяме около 3 месеца. Съгласно нашата конституция и законите, са нужни около стотина дена. Затова 15 януари е поставен като крайна дата“, заяви Заев.
„С успешния референдум съм убеден, че всички в парламента ще послушат народа и ще гласуват според неговите желания“, допълни още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирякос Мицотакис: Всяка година от управлението на правителството е коствало на Гърция 34 милиарда евро

Кирякос Мицотакис: Всяка година от управлението на правителството е коствало на Гърция 34 милиарда евро

5 Юли 2018 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис нападна правителството на Гърция, заявявайки че то коства на страната по 34 милиарда евро за всяка година, в която е останало на власт, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Говорейки в парламента по време на дебат за гръцката икономика и споразумението за облекчаване на дълга постигнато по време на срещата на Еврогрупата през юни, Мицотакис заяви че икономиката е била във възходяща тенденция, след като е ударила дъното през 2011 година, но после правителството на СИРИЗА и „Независими гърци“ е дошло на власт и е обърнало тенденцията.
„Когато тази тенденция трябваше да продължи, вие и (бившият финансов министър Янис) Варуфакис поехте властта и референдума, който успяхте да защитите“, заяви Мицотакис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Наказателните обвинения от ВМРО-ДПМНЕ са неоснователни

СДСМ: Наказателните обвинения от ВМРО-ДПМНЕ са неоснователни

5 Юли 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. От СДСМ заявиха в четвъртък, че наказателните обвинения против правителството, внесени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, са акт на отчаяние и са неоснователни, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Неоснователните обвинения на ВМРО-ДПМНЕ са не само фалшиви, но и показват, че те още желаят да злоупотребяват със съдебната система, както го правиха през последните 11 години. Подобни отчаяни действия показват, че ВМРО-ДПМНЕ няма аргументи. Няма параван за лъжите на ВМРО-ДПМНЕ“, заявиха от СДСМ.
В сряда от ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че ще внесат два комплекта с наказателни обвинения против създателите и подписалите Закона за употреба на езиците, както и срещу тези подписали договора за името с Гърция. Заместник-председателят на партията Александър Николовски заяви, че настоящата съдебна система и прокуратура в Македония няма да отговарят на техните съобщения, но че надеждата им се крие в бъдещето, когато „някое независимо правосъдие ще може да ги извади от чекмеджето“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1ON (Македония) : СДСМ заяви, че политическото действие на ВМРО-ДПМНЕ се свежда до разпространяване на фалшиви новини

A1ON (Македония) : СДСМ заяви, че политическото действие на ВМРО-ДПМНЕ се свежда до разпространяване на фалшиви новини

5 Юли 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващата македонска партия СДСМ обвини в официално свое заявление основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, че нейната политическа дейност се свежда до разпространяване на фалшиви новини, предава A1ON.
„Цялата политическа дейност на ВМРО-ДПМНЕ се ограничава само до поставянето на неверни данни и разпространяването на неверни новини. Без построени възгледи по ключови въпроси, без концепции и политики в интерес на гражданите. Няма публично изказване на опозиционната партия, което да не е пълно с неистини, измислици и клевета“, пише в заявлението на СДСМ. От там посочиха , че ВМРО-ДПМНЕ в отчаяние повдига срещу властта обвинения за несъществуващи престъпления, докато няма никакви аргументи.
СДСМ обвини ВМРО-ДПМНЕ и президента на Македония Георги Иванов, че са се насочили срещу македонското бъдеще, срещу членството на страната в НАТО и в ЕС и срещу засилването на македонската идентичност и уникалност.
„Гражданите, СДСМ и всички демократични обществени сили няма да позволят разрушителните сили да върнат Македония по времето на изолация, напрежение, разделение и несигурност. Македония се движи по истинския евроатлантически път, независимо дали това се харесва на ВМРО-ДПМНЕ или не“, пише в партийното заявление.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Повече от 70% от гърците смятат, че споразумението за името е в полза на Македония

Радио „Свободна Европа“: Повече от 70% от гърците смятат, че споразумението за името е в полза на Македония

5 Юли 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Според социологическо проучване на компанията MRB повече от 70% от гърците смятат, че споразумението за името носи полза на Македония. Същевременно 63% от тях отказват да приемат постигнатия договор, предава електронната медия Радио „Свободна Европа“ в своята македонска версия.
На въпроса „как оценявате новото име на съседната страна да бъде Република Северна Македония и да се използва „ерга омнес“, 64 процента са отговорили отрицателно.
Резултатите от проучването показват, че 7 от 10 анкетирани смятат, че Гърция е можела да постигне по-добро споразумение и че то служи повече на македонските интереси (73.3 % от анкетираните), т.е., че е вреден за националните интереси на Гърция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Андов, първи председател на македонския парламент: Ако Георги Иванов не подпише закона за договора за името, това трябва да го направи Талат Джафери

Стоян Андов, първи председател на македонския парламент: Ако Георги Иванов не подпише закона за договора за името, това трябва да го направи Талат Джафери

5 Юли 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първият председател на парламента на Македония Стоян Андов заяви, че при второто успешно гласуване в парламента Законът за ратифициране на договора за името е вече приет. Това според него не оставя никакво пространство пред президента на страната Георги Иванов – според конституцията той трябва да го подпише, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Андов заяви, че, ако Иванов реши да не направи това, председателят на парламента Талат Джафери няма да има друг избор, освен да сложи подпис и законът да влезе в сила. Според него заплахите с криминални обвинения не бива да плашат настоящия председател на парламента.
Президентът Иванов прибягна до т.нар. „джобно вето“ със Закона за езиците, който въпреки че бе гласуван два пъти от Парламента, чака подписването му от месеци.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Македония Никола Димитров: Президентът не може брани Конституцията като я нарушава

Външният министър на Македония Никола Димитров: Президентът не може брани Конституцията като я нарушава

5 Юли 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви в хода на парламентарния дебат за приемане на трето четене на закона за ратификация на договора с Гърция, че президентът на страната Георги Иванов този път е длъжен да подпише указа, независимо дали го иска, или не. Според неговите думи, държавният глава е отговорен за това, че нарушава Конституцията и законите в частта за неговите правомощия и задължения. Аргументите на Иванов да не подпише указа първия път, добави той, са неточни, предава македонският Фокус.

Димитров се спря на точките от възраженията на президента Иванов.

„Несъдържателна е първата точка, в която се казва, че не могат да се приемат идеи и предложения, които биха заплашили македонската национална идентичност. Уверявам ви, че нито аз, нито който и да е член на правителството не предлагаме такива идеи. Както посочихме, окончателното споразумение не само не застрашава македонската национална идентичност и съществуването на македонската нация и език, но ги потвърждава и укрепва, както никога досега. На практика споразумението ще донесе утвърждаване именно на нашата идентичност и ще допринесе да излезем от нашата ситуация на вечна борба относно оспореното име. В точка две се цитира Конституцията. Трябва да бъдем искрени. Както идентичността не може да се защитава с процеса на „антиквизация“, така не може да се брани и с нарушаването на Конституцията. Там ясно се казва, че президентът изпълнява своите права и задължения съгласно Основният закон“, заяви Димитров.

Според неговите думи, президентът е задължен по Конституция да подпише указът за обнародване на споразумението в „Държавен вестник“ след гласуването му на трето четене. На аргументът на Иванов, че всеки договор трябва да бъде подписан лично от президента, Димитров Посочи, че това не е така и че от 896 международни договора до сега сключени между Македония и други страни, само пет са сключени от държавния глава.
На аргумента, че договора подчинява Македония на Гърция, Димитров отговори, че става въпрос за разпространяване на страх, когато, както каза той, страната се нуждае от смелост, отговорност и ум.

„Казва, че споразумението поставя Република Македония в състояние на подчинение и зависимост от друга страна, т.е. от Гърция. Това е напълно правно неиздържано, тъй като Република Македония не е влязла в зависимост и подчинение, като е постигнала окончателно споразумение в съответствие с посочените правни отношения. Кое от спогодбата заплашва нашата независимост? Споразумението отваря вратите за членство в НАТО и началото на нашия път към ЕС. То потвърждава и допълва нашата независимост и държавност. Време е да се озовем на страната на интересите на родината. Нека се обединим в името на интересите на държавата и татковината. Не може Европейският съвет да намери за добре да посвети на нас цял реферат, а ние да бъдем против този процес“, обясни министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Президентът Георги Иванов трябва да подпише Закона за ратификация на договора с Гърция

Зоран Заев: Президентът Георги Иванов трябва да подпише Закона за ратификация на договора с Гърция

5 Юли 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев в четвъртък, след повторната ратификация на договора за името, поиска от президента на страната Георги Иванов да го подпише, предава македонската електронна медия Радио „Свободна Европа“.
„Президентът да подпише закона, а референдумът само ще го потвърди. За първи път от 27 години гражданите получават шанса да решават за бъдещето на Македония. Вярвам в нашия народ и в успеха на процеса, с който ще се гордеят много поколения“, заяви Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Нова Демокрация“ води с 10% на СИРИЗА, седем от десет са против договора за името, съгласно данните от последната анкета

Kathimerini: „Нова Демокрация“ води с 10% на СИРИЗА, седем от десет са против договора за името, съгласно данните от последната анкета

5 Юли 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Атина.Последното проучване на общественото мнение, проведено от MRB, показва, че преднината на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ пред управляващата СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) е 10% и че седем от десет гърци са против сключения наскоро договор за името на Македония, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според данните от анкетата, проведена сред 2000 души, ако парламентарните избори се проведат днес, „Нова Демокрация“ ще получи 31% от гласовете на избирателите, а СИРИЗА 21,2%.
Следват лявоцентристкото „Движение за промяна“ с 8,9%, екстремнодясната „Златна Зора“ със 7,1%, Комунистическата партия (ККЕ) с 5,8%, Съюза на центристите с 2,9% и младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) с 1,8%, което ги оставя под бариерата от 3% за влизане в парламента.
Що се отнася до договора за името с БЮРМ (Бивша югославска република Македония, 68,3% са против, 12,8% са за, а на 12,9% им е все едно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Въздържалият се македонски депутат Ферид Мухич: Договорът нарушава Устава на ООН и правото ни на самоопределение

Въздържалият се македонски депутат Ферид Мухич: Договорът нарушава Устава на ООН и правото ни на самоопределение

5 Юли 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският депутат от фракцията на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) Ферид Мухич заяви, че договорът с Гърция е абсолютен прецедент и затова той ще се въздържи на второто гласуване на Закона за ратификация на споразумението, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Когато става въпрос за съдбоносен въпрос за Македония, в политиката няма безплатен обяд. Нито една международна спогодба никога не е искала промяна на име на някоя страна, това е абсолютен прецедент. Споразумението е подписано, но моята цел е да привлека вниманието на обществото. Международната общност действа в противоречие на Устава на ООН. Никой не трябва да се бърка във вътрешните работи на друга държава, това е забранено и най-явно се нарушава в договора. Устава на ООН и международното право гарантират право на самоопределение и сега това ни се отнема. Това трябява да се отбележи и светът да разбере какво се причинява на този народ и това правителство. Националното достойнство не може да е предмет на компромис, казва Меркел и това трябва да важи и за нас. Няма да гласувам против, а въздържал се“, заяви Мухич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще потърси наказателна отговорност от председателя на македонския парламент за намерението му да обнародва договора за името без подписа на президента

„Вечер“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще потърси наказателна отговорност от председателя на македонския парламент за намерението му да обнародва договора за името без подписа на президента

5 Юли 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ напусна залата на македонския парламент преди повторното гласуване на Закона за ратификация на договора с Гърция на основание, че той е противоконституционен и, както разбра скопското електронно издание „Вечер“, основната опозиционна партия в четвъртък ще внесе искане за образуване на наказателно дело срещу председателят на парламента Талат Джафери за намерението му да обнародва споразумението в „Държавен вестник“ без то да е подписано от президента Георги Иванов.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македонският парламент прие повторно Закона за ратификация на договора с Гърция, има „въздържал се“

„Макфакс“ (Македония): Македонският парламент прие повторно Закона за ратификация на договора с Гърция, има „въздържал се“

5 Юли 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 69 гласа „за“ и един „въздържал се“ македонският парламент отново прие Закона за ратификация на договора за името с Гърция, предава македонската агенция „Макфакс“.
Депутатите от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата преди да започне гласуването.
Преди това министърът на външните работи Никола Димитров изтъкна, че президента на страната Георги Иванов не може да защитава Конституцията като я нарушава. Според думите му, договорът не заплашва идентичността на македонската нация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Нова Демокрация“ разобличи „пропагандата“ на СИРИЗА, след като Заев обясни как „Македонската армия“ ще влезе в НАТО

Kathimerini: „Нова Демокрация“ разобличи „пропагандата“ на СИРИЗА, след като Заев обясни как „Македонската армия“ ще влезе в НАТО

5 Юли 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ заяви в четвъртък, че „пропагандата“ на правителството по отношение на договора за името с БЮРМ (Бивша югославска република Македония) е „разбита“, след като премиерът на страната Зоран Заев в сряда е говорил, че „Македонската армия“ ще се присъедини към НАТО, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Само с едно изказване, Заев провокира Гърция и разби аргументите и пропагандата на Ципрас-Коцияс и унижи Панос Каменос“, заяви говорителят на „Нова Демокрация“ Йоргос Кумуцакос, като добави отново, че опозиционната фракция е категорично против сделката със Скопие.
Външният министър на Гърция Никос Коцияс преди това разкритикува коментарите на Заев, като посочи, че в споразумението ясно се посочва, че новото име важи също и за официалните институции и другите обществени служби.
„В този случай – ‚армията на Северна Македония‘“, подчерта Коцияс чрез съобщение.
Заев направи въпросния коментар по време на клетвата на нови войници.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич оцени договора за името на Македония: Споразумението е добро за целия регион

Александър Вучич оцени договора за името на Македония: Споразумението е добро за целия регион

5 Юли 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Солун. Президентът на Сърбия Александър Вучич на пресконференцията след срещата на „Балканската четворка“ в Солун с премиерите на Гърция, България и Румъния заяви, че в условия, когато Европейския съюз не винаги действа единно, тези четири страни са единни и решават проблемите в тази част на Балканския полуостров. В този контекст той коментира и договора за името между Македония и Гърция, пише скопското електронно издание „Независен“.
„Никога не съм се бъркал в суверенни въпроси на други страни, какъвто е името на вашата северна съседка. Но, без съмнение, всеки жител на Сърбия, който вижда, че двете страни, които имаха противоположни позиции, постигнаха договор, мисли, че това е добра новина, добра новина за целия регион. Бих искал това да продължи и в бъдеще, без да навлиза в собствените интереси на страните“, обясни Вучич, като добави, че „всичко, което се отложи, би се върнало като бумеранг в бъдеще“.
Той изрази благодарност към България, Гърция и Румъния, че са готови да го изслушат и да чуят позицията на Сърбия за отношенията с Прищина.
Сръбският държавен глава добави, че е разговарял с гръцкия премиер Алексис Ципрас за ж.п. линията Белград – Скопие – Солун, както и че Сърбия ще завърши строителството на магистралата до македонската граница, както и до границата с България, които не са завършени от десетилетия.
„За Сърбия е важно, че получаваме подкрепа за европейския път от нашите приятели, важно е, че работим по повече проекти. Този път разговаряхме за транспортната комуникация, железопътния транспорт, газовите интерконектори по-дълго и по-сериозно от преди“, заяви сръбският президент, като посочи, че Гърция и България са предложили унификация на данъците и митата, които се отнасят до предишните предложения на Дунавската комисия във връзка с трафика и транспорта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В четвъртък македонският парламент ще гласува повторно ратификацията на договора за името

„Макфакс“ (Македония): В четвъртък македонският парламент ще гласува повторно ратификацията на договора за името

5 Юли 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. В четвъртък македонският парламент ще гласува повторно Закона за ратификация на договора за името с Гърция, след като президента на страната Георги Иванов отказа да подпише указа и го върна в народното събрание. Сега законът трябва да бъде приет с абсолютно мнозинство, а след това отново ще бъде пратен за подпис на държавния глава, предава македонската агенция „Макфакс“.
Георги Иванов вече обяви, че няма никакво намерение да подписва указът, за да може Законът да бъде обнародван в „Държавен вестник“ и изпрати до парламента списък с аргументите си за връщането на Закона, сред които са това, че той е в противоречие с Конституцията на страната и я поставя в подчинение и зависимост от друга държава. Освен това, държавният глава обяснява, че сред предизборните му обещания през 2014 година е присъствало и това, че няма да приеме промяна на Основния закон с цел промяна на името на страната.
Законът за ратификация на споразумението с Гърция беше приет на 20 юни с 69 гласа „за“. Опозицията бойкотира заседанието на основание, че няма намерение да участва в приемането на вредни и неконституционни договори за Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: СИРИЗА се опитва да разсее напрежението в гръцкото правителство

Kathimerini: СИРИЗА се опитва да разсее напрежението в гръцкото правителство

5 Юли 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Атина. След като младши партньорът в гръцкото правителство „Независимите гърци“ (АНЕЛ) постави под въпрос оцеляването на управляващата коалиция със заплахата си да се оттегли от него заради подписания миналия месец договор за името с Македония, говорителят на парламентарното мнозинство Димитриц Цанакопулос изрази увереност пред журналистите, че СИРИЗА ще изкара целия си 4-годишен мандат, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Лидерът на „Независимите гърци“ Панос Каменос поиска споразумението със Скопие да бъде ратифицирано в парламента от специализирано мнозинство (три пети) в парламента или неговата партия ще се оттегли от правителството.
В отговор на това, Цанакопулос увери,че независимо от факта, че Кинституцията на страната не изисква ратификацията на договора да бъде гласувана от най-малко 180 депутати в 300-местния парламент, предложението на Каменос ще бъде обсъдено.
„Катимерини“ коментира, че сделката, подписана от премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев разклати силно управляващата коалиция, която разполага с крехко мнозинство от 152 депутати.
Въпреки усилията на някои да разсеят напрежението по въпроса, вътрешният министър Панос Скурлетис заяви във вторник, че коментарите на Каменос са опасни за стабилността на мнозинството. Нещо повече, той констатира, че АНЕЛ се бори с основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ за гласовете на едни и същи избиратели.
Що се отнася до вероятността „Независимите гърци“ да излязат от правителството, Скурлетис не бе особено притеснен, защото, според неговите думи, може да се формира ново мнозинство, но с депутатите на центристката „То Потами“, която миналата седмица се отдели от лявоцентристката коалиция „Движение за промяна“.
Според непотвърдена информация от македонските медии, в сряда Ципрас и Заев може да се срещнат в кулоарите на Балканската среща на върха в Лондон на 10 юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще внесе наказателния обвинения против правителството заради договора за името с Гърция и Закона за езиците

„МКД“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще внесе наказателния обвинения против правителството заради договора за името с Гърция и Закона за езиците

5 Юли 2018 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Най-вероятно още в четвъртък опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще внесе два комплекта от наказателни обвинения срещу създателите и подписалите Закона за употреба на езиците, както и срещу тези подписали договора за името с Гърция, заяви заместник-председателят на партията Александър Николовски в интервю за македонската телевизия „Алфа“, предава скопското електронно издание „МКД“.
От ВМРО-ДПМНЕ досега няколко пъти заявиха, че според тях Законът за употребата на езиците и договора за промяна на името са противоконституционни.
Според Николовски сегашната съдебна система и прокуратура няма да отговорят на техните обвинения, но делата не остаряват и някога, някое независимо правосъдие ще може да ги извади от чекмеджето.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Панос Каменос предупреди: Македония не може да се присъедини към НАТО, преди да изпълни задълженията си по договора за името

ANA-MPA: Панос Каменос предупреди: Македония не може да се присъедини към НАТО, преди да изпълни задълженията си по договора за името

4 Юли 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония (в източника – БЮРМ) ще бъде поканена да се присъедини към НАТО тогава, когато изпълни задълженията, предвидени в договора за името. Това заяви пред депутатите в парламента в Атина министърът на отбраната и лидер на младшия коалиционен партньор „Независими гърци“ Панос Каменос, предава гръцката информационна агенция ANA-MPA.
Каменос припомни, че Македония има конкретни ангажименти, които е поела с подписването на Преспанския договор. Едва след това гръцкият парламент ще ратифицира споразумението – стъпка, без която страната не може да стане член на НАТО.
„В НАТО действа принципът на единодушие. Дори един член да не е съгласен, тогава нито една страна не може да стане член" на организацията, подчерта лидерът на „Независими гърци“.
По-рано председателят на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство даде индикации за задълбочаваща се криза в управлението, като заяви, че сделката за името на Македония е „лоша“ и може да бъде одобрена единствено чрез референдум или нови избори в страната. Каменос предложи при гласуването на договора за името в гръцкия парламент да се изисква по-широко мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Сълза Гърчева призова македонските депутати да не гласуват за ратификацията на договора за името

„Макфакс“ (Македония): Сълза Гърчева призова македонските депутати да не гласуват за ратификацията на договора за името

4 Юли 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партията „Глас за Македония“ на университетския професор Сълза Гърчева отправи призив към депутатите в Събранието да не гласуват за ратификацията на договора за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Не гласувайте повторно за ратификацията за капитулацията. Заседанието на Събранието на Република Македония, на чийто дневен ред отново ще бъде ратифицирането на споразумението с Гърция, подписано от Димитров-Коцияс, е насрочено за утре (5 юли), ден след националния празник на големия приятел отвъд океана, който нашия „елит" в дънки отпразнува спокойно и весело - сякаш е негов празник", се казва в изявлението от партията.
Но „Глас за Македония“, продължава текстът, ще наруши празничното настроение на депутатите с призив да обмислят как ще гласуват.
„Имате още едно денонощие и уникален шанс да се замислите, за да събудите съвестта си, чувството си за отговорност към Конституцията, пред която сте положили клетва да я защитавате, пред гражданите, които масово се разкайват и отказват от дадения за вас глас. Вдигнете глава, кажете заедно „не“ на това черно, дяволско изкушение, което притиска с фалшиви обещания и унизителни „юридически" игрички срещу конституционния ред на Република Македония", пишат от „Глас за Македония“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Разногласията в правителствената коалиция се засилват

Ekathimerini: Разногласията в правителствената коалиция се засилват

4 Юли 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Разногласията в правителствената коалиция се засилват, пише гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Със засилването на разногласията в коалицията относно споразумението за името на Македония, лявото правителство се бори да постигне деликатен баланс между поддържането на споразумението и опозицията от своя младши партньор, националистическата партия Независими гърци (АНЕЛ).
Нарастващите пукнатини в коалицията се видяхя в пълен мащаб във вторник сутринта на пресконференцията, дадена от лидера на АНЕЛ Панос Каменос, който отхвърли сделката за имена като "лоша", заявявайки, че ще се опита да я блокира.
Каменос, който е и министър на отбраната на Гърция, повтори, че сделката трябва да мине през парламента с квалифицирано мнозинство от 180 души в 300-местният гръцки парламент. В противен случай, каза той, гръцкият народ трябва да реши.
"Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, това се случва чрез референдум или избори", каза той.
В неделя Каменос заяви, че неговата партия може да се оттегли от коалицията заради този въпрос "когато дойде времето".
Въпреки това, в очевидно противоречие, той каза късно във вторник, че министър-председателят Алексис Ципрас има пълната му подкрепа.
Появиха се повече смесени сигнали, след като правителството намекна във вторник, че може да приеме искането за увеличено мнозинство за ратифицирането на сделката.
В същото време обаче министърът на външните работи Никос Коциас защитава сделката, която той подписа със своя колега от Бившата югославска република Македония Никола Димитров, като подчерта, че не трябва да изисква засилено мнозинство.
Близък помощник на премиера заяви във вторник, че правителството няма причина в момента да се сблъска с Каменос, тъй като според него ще отнеме месеци преди сделката да е готова да отиде в парламента.
Противоречивите изявления, идващи от правителството, бяха уловени от консервативния лидер на Нова демокрация Кирякос Мицотакис, който във вторник потвърди, че правителството е на път да падне.
"Вчера казах, че Алексис Ципрас е „на път да освободи поста“. Слабото представяне на коалиционния партньор на [Ципрас] Панос Каменнос напълно потвърди това ", пише той.
"Всичко, което Ципрас трябва да направи сега, е да потвърди датата на изборите", добави Мицотакис.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

24 вести (Македония): Гръцката опозиция ще признае договорът за името, ако бъде ратифициран от парламента

24 вести (Македония): Гръцката опозиция ще признае договорът за името, ако бъде ратифициран от парламента

3 Юли 2018 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката опозиция ще признае договорът за името, ако бъде ратифициран от парламента, пише македонското издание 24 вести
Лидерът на опозиционната Нова демокрация Кириякос Мицотакис в интервю за европейската редакция на авторитетното издание Politico заяви, че Договорът за името е неприемлив за гърците заради признаването на македонския език и идентичност, но ако премине през парламента, Нова демокрация ще го приеме.
"Винаги сме казвали, че искаме решение, но трябва да се зачита чувствителността и на двете страни“, заяви Мицотакис.
Гръцкото правителство ще се придържаме към това, което предвижда Споразумението за името, а желанието му е да има възможно най-голямо парламентарно мнозинство, съобщиха от кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас.
"Желанието на правителството е Споразумението за решаването на проблема, към което от години се стреми нашата външна политика да има възможно най-голямо парламентарно мнозинство. След като другата страна изпълни задълженията, произтичащи от споразумението, правителството ще взема решения за процеса на ратификация."
В коментар от кабинета на Ципрас се отправят критики към лидера на опозиционната Нова демокрация, Кириякос Мицотакис, че непрекъснато иска избори, но от там заявяват, че правителството ще завърши четиригодишния си мандат. Ръководителят на гръцката дипломация Никос Коцияс в интервю за гръцкото радио "Сто Кокино" заяви, че в гръцкия парламент има парламентарно мнозинство от депутати, които ще подкрепят Договора за името. Той не коментира изказването на своя коалиционен партньор и министър на отбраната Панос Каменос.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Разцепването на „Движение за промяна“ и новият политически ландшафт в Гърция

Kathimerini: Разцепването на „Движение за промяна“ и новият политически ландшафт в Гърция

3 Юли 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Решението на гръцката центристка партия „То Потами“ (Реката) да се отдели от лявоцентристката коалиция „Движение за промяна“ (КИНАЛ) и да върви по своя път сама – по много причини, в които има резон – промени политическия ландшафт в Гърция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini в кратък материал за последните събития около бързо променящата се политическа ситуация в съседката ни, представен без редакторска намеса.

Независимо, че става дума за малка партия, решението предизвика вълна от промена на политическите съюзи. Събитието доведе и до това, че сега КИНАЛ все повече изглежда като копие на ПАСОК, основната партия в коалицията. Това ще направи още по-трудно да се докаже, че „Движение за промяна“ е нещо ново на политическата сцена. Въпреки добрите намерения на някои и честните усилия на други, на коалицията вече няма да се гледа като на символ на надеждата.

Моментумът на новото „Движение“, който бе постигнат от началото на годината – и който надхвърли очакванията на мнозина само за няколко месеца – до голяма степен бе загубен с хода на „То Потами“. Очакванията, създадени с искрените усилия за обединение на центристките сили в страната, със силните публични позиции от множество ключови фигури, а също така и от процеса, чрез който бе избран лидерът на коалицията на учредителното събрание, бяха разбити.

През идните дни ще станем свидетели на взаимни обвинения, които само ще ерозират подкрепата за КИНАЛ и нейните перспективи. „Новият“, „различен“ и „обединен“ център ще спре да съществува. „Движение за промяна“ по подразбиране стана нещо малко и „по-традиционно“, предвид това, че е по-статично.

„То Потами“ беше най-малката партия в коалицията, но се отличаваше със своите либерални, прогресивни идеали и с качеството на много от своите представители, което предизвикваше очаквания, че може да помогне на Движението да се разрасне в сериозна сила и евентуално да играе ролята на трети полюс в гръцката политическа система.

Тези, които имат най-голяма изгода от разцеплението са двете основни партии – управляващата СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и дясноцентристката основна опозиционна партия „Нова Демокрация“ и особено последната, която сега подобрява още повече перспективите си да получи мнозинство на следващите парламентарни избори, което все пак няма да е толкова лесно.

Дори и ПАСОК, под формата на „по-малката“ КИНАЛ и „То Потами“ – ако последната го докара до парламента следващия път, което изглежда амбициозно – да се наложи да играят ролята на балансьори, техните отслабени позиции ще ограничат възможностите им да влияят върху политическите събития.

Най-накрая, но в никакъв случай не последно по значение, ще разгледаме и още един нюанс, който няма много общо с вътрешната политическа сцена, а по-скоро с това как се гледа на страната в чужбина. Ако ПАСОК и „То Потами“ не участват на следващите избори заедно, много е вероятно третото място да остане отново за екстремно-дясната „Златна зора“.

Ако това действително се случи, ще е много трудно за много от нас да твърдят, че популярността на тази фракция се дължи главно на недоволството, предизвикано от политическата криза, а не от други фактори и характеристика на част от гръцкото общество.

Агенция „Фокус“ припомня:

През юли 2017 година, след като социалдемократическата партия ПАСОК (Панелинско социалистическо движение) загуби широката си подкрепа сред населението за сметка на Съюза на Радикалната левица (СИРИЗА) в хода на гръцката финансова криза, лидерът на партията Фофи Генимата обяви формацията нова обединена лявоцентристка партия – „Движение за промяна“. През лятото на 2017 година лидерът и основател на центристката бизнес ориентирана партия „То Потами“ (Реката) Ставрос Теодоракис реши да се присъедини към Движението. Покрай ПАСОК в него влезе и другата по-голяма социалдемократическа партия ДИМАР („Демократичното ляво“). Освен това към ценристката коалиция се присъединиха и редица по-малки партии. След вътрешнопартийни избори, в които взеха участие лидерите на влизащите в Движението партии и бившия премиер от ПАСОК Йоргос Папандреу, за председател бе избрана Фофи Генимата. Според повечето социологически проучвания, подкрепата за партията се движеше в диапазона 8-10%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Все още не е утвърден въпросът за референдума

Зоран Заев: Все още не е утвърден въпросът за референдума

3 Юли 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още не се знае какъв ще е въпросът на референдума за новото име на Македония. С политическите дейци и гражданското общество ще решим дали допитването да бъде консултативно или обвързващо, но при всички случаи резултатът ще бъде задължителен, заяви македонският премиер Зоран Заев, в отговор на въпрос на журналистите, предава македонското електронно издание A1 On.
„Не сме разговаряли по този въпрос. Вероятно ще изчакаме срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли, когато очакваме да получим покана. Веднага след това държавата ще отвори дебата и вероятно ще утвърдим срока за провеждане на референдума, въпросът за допитването и формата на самия референдум“, заяви Заев.
Най-вероятно, както допълни премиерът, той ще се състои в края на септември или началото на октомври и за това трябва да помогнат Държавната избирателна комисия (ЦИК) и експертите в парламента.
„Заедно с всички политически дейци и гражданското общество ще решим дали референдумът ще бъде консултативен или обвързващ, но това, което всички трябва да знаят, е че резултатът ще бъде задължителен. Това значи, че ако допитването мине ще трябва да се съобразим с волята на гражданите, да я изгласуваме в парламента и да работим, особено върху реформите и процесите, които следват“, обясни македонският министър-председател.
Премиерът потвърди, че гражданите ще бъдат попитани относно договора с Гърция и желанието за присъединяване към ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в Струмица

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в Струмица

3 Юли 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в Струмица в неделя, съобщава скопското електронно издание „Независен“.
Съгласно разпространената информация, маршът ще започне в 13 часа местно време (14 часа българско време) от парка в града до сградата на общината.
Председателят на опозиционната партията Християн Мицковски се обърна към гражданите с думите: „Правителството и министрите, които Ви убеждават в напълно противоположната розова и украсена картина на това, което наистина виждате, и в чиято суровост живеете всеки ден, ви правят правят пасивни. Освен това министър-председателят (Зоран Заев) казва, че името Македония трябва да бъде изтрито, но празнината боли, защото това е името на Вашите предци. От името, което изричате с чест, достойнство и трепет в душата, сега Ви казват, че трябва да се отречете, защото това би било по-добре, а Вие знаете, че не е така. Живеем живот, в който пораженията стават ежедневие, а победи няма. Нека преодолеем несправедливостта“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Никос Коцияс отказа да коментира призивите на Панос Каменос, увери, че за договора за името има мнозинство в парламента

„Телма“ (Македония): Никос Коцияс отказа да коментира призивите на Панос Каменос, увери, че за договора за името има мнозинство в парламента

3 Юли 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Атина. За утвърждаването на договора за името на Македония има необходотото мнозинство в гръцкия парламент. Това увери първият дипломат на Атина Никос Коцияс в интервю за радио „Сто Кокино“, отказвайки да коментира призивите на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос, отбелязва скопският телевизионен канал „Телма“.
По-рано в рамките на пресконференция в Министерството на отбраната Каменос бе категоричен, че „няма да позволим сделката за името на Македония да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ". Той предложи при гласуването на договора за името в гръцкия парламент да се изисква по-голямо от обикновеното мнозинство. В противен случай „Независими гърци“ ще настояват за допитване до гражданите. „Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид това да се случи чрез референдум или избори", поясни Каменос.
„Нямам намерение да коментирам Каменос, не е моя отговорност. Сделката е много добра, не представлява отказ от националния суверенитет, за да изисква 180 гласа в парламента като предпоставка за гласуването му. Каменос знае тези неща и прави политически избор", подчерта гръцкият външен министър.
Коментирайки договора между Атина и Скопие, Коцияс заяви, че той е подписан не само с цел присъединяване на Македония към НАТО и Европейския съюз, но и заради ползите, които носи за Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис, лидер на „Нова демокрация“: Единственото, което остава за Алексис Ципрас, е да насрочи дата за избори

Кириакос Мицотакис, лидер на „Нова демокрация“: Единственото, което остава за Алексис Ципрас, е да насрочи дата за избори

3 Юли 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Атина. След като по-рано председателят на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство „Независими гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос даде индикации за задълбочаваща се криза в управлението, като заяви, че сделката за името на Македония е „лоша“ и може да бъде одобрена единствено чрез референдум или нови избори, последва и реакция от лидера на най-голямата опозиционна партия в страната – „Нова демокрация“, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В публикация в социалната мрежа „Туитър“ Кириакос Мицотакис загатна, че времето на Алексис Ципрас като министър-председател на Гърция е изтекло. „Вчера (понеделник, 2 юли – бел.р.) казах, че Ципрас си отива като премиер. Патетичният апел на партньора му (Панос) Каменос, потвърджава категорично това. Единственото, което Ципрас трябва да направи сега, е да потвърди датата на изборите“, написа лидерът на консервативната партия в „Туитър“.
В рамките на пресконференция в Министерството на отбраната, начело на което е Каменос, лидерът на „Независими гърци“ бе категоричен, че „няма да позволим сделката за името на Македония да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ".
Както и по-рано, Каменос предложи при гласуването на договора за името в гръцкия парламент да се изисква по-голямо от обикновеното мнозинство. В противен случай „Независими гърци“ ще настояват за допитване до гражданите. „Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид това да се случи чрез референдум или избори", поясни Каменос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кабинетът на гръцкия премиер не изключва увеличено мнозинство при гласуването на договора за името

Kathimerini: Кабинетът на гръцкия премиер не изключва увеличено мнозинство при гласуването на договора за името

3 Юли 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Атина. В изявление кабинетът на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас даде индикации, че правителството в Атина ще се стреми към постигането на широк консенсус в парламента по въпроса за договора за името. Съответното изявление бе разпространено, след като по-рано лидерът на младшия коалиционен партньор „Независими гърция“ Панос Каменос настоя за утвърждаването на сделката с Македония да бъде изискано мнозинство от 180 гласа „за“ в 300-местния парламент, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Желанието на правителството е споразумението за разрешаване на проблема, който от години обременява външната политика, да получи възможно най-широко мнозинство в парламента", се казва в изявлението.
В документа не се коментират изрично настояванията на Каменос, че сделката за името на Македония е „лоша“ и може да бъде одобрена единствено чрез референдум или нови избори в страната. В рамките на пресконференция в Министерството на отбраната, начело на което е Каменос, лидерът на „Независими гърци“ бе категоричен, че „няма да позволим сделката да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ".
„Не може да бъдат задействани процедури с НАТО, преди референдумът в Македония (в източника – БЮРМ) не бъде завършен и сделката не бъде одобрена в гръцкия парламент", припомни Каменос позицията на партията си.
„Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид това да се случи чрез референдум или избори", поясни Каменос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България безкритично и без възражение прие новото име Северна Македония, което противоречи на позициите на правителството от преди време

Президентът Румен Радев: България безкритично и без възражение прие новото име Северна Македония, което противоречи на позициите на правителството от преди време

3 Юли 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. България безкритично и без възражение прие новото име- Северна Македония. Нещо, което противоречи на позициите на правителството от преди време. Това каза президентът Румен Радев на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Настоявам за търсене на допълнителни гаранции чрез вписване на ангажиментите от договора между България и Македония в гл. 35 на бъдещата договорна рамка за процеса на преговори между Македония и ЕС“, заяви той. „България и Македония са най-близките държави на Балканите. Не трябва да създаваме предпоставки между страните ни да има ново изкуствено разделение“, обяви президентът. „България побърза да сключи веднага договора с Македония. Според мен трябваше да се направи преценка на състоянието на отношенията към наши дни, че рано или късно между Македония и Гърция ще се сключи договор“, обясни Румен Радев. „Да се подготви договор, който да отчита днешните условия. Побързахме да вземем декларацията от 1999 година, да я преформатираме в договор“, посочи президентът и допълни, че между договора на България с Македония и този на Гърция с Македония има значителни разлики. „Договорът ни с Македония подлежи на промяна, което допуска възможността за обратимост на процесите. А този с Гърция е безсрочен и не търпи промяна“, поясни държавният глава. „Гърция реши проблемите със своята идентичност, история и език на високо политическо ниво“, заяви Румен Радев. „В нашия договор оставихме проблемите да се решават от комисия, която има правомощия само в историята“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Договорът за името на Македония може да бъде одобрен само чрез референдум или нови избори

Панос Каменос: Договорът за името на Македония може да бъде одобрен само чрез референдум или нови избори

3 Юли 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство - партията „Независими гърци“ (АНЕЛ), Панос Каменос, даде индикации за задълбочаваща се криза в управлението, като заяви, че сделката за името на Македония е „лоша“ и може да бъде одобрена единствено чрез референдум или нови избори в страната, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В рамките на пресконференция в Министерството на отбраната, начело на което е Каменос, лидерът на „Независими гърци“ бе категоричен, че „няма да позволим сделката да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ".
„Не може да бъдат задействани процедури с НАТО, преди референдумът в Македония (в източника – БЮРМ) не бъде завършен и сделката не бъде одобрена в гръцкия парламент", припомни Каменос позицията на партията си.
Както и по-рано, Каменос предложи при гласуването на договора за името в гръцкия парламент да се изисква разширено, а не обикновено мнозинство. В противен случай „Независими гърци“ ще настояват за допитване до гражданите.
„Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид това да се случи чрез референдум или избори", поясни Каменос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към опозицията: Ще се пукнете от яд, че не вие решихте спора за името

Зоран Заев към опозицията: Ще се пукнете от яд, че не вие решихте спора за името

2 Юли 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. В хода на парламентарна сесия в понеделник, македонският премиер Зоран Заев заяви, че опозицията ще се пукне от яд, че не е решила спора за името с Гърция, докато е била на власт и че не е вкарала Македония в ЕС и НАТО. Министър-председателят е уверен, че всичко, което е направил е било в интерес на гражданите и бъдещето на страната, предава скопското електронно издание „МКД“.
Тези думи на Заев бяха в отговор на заявлението на депутата от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Кръсто Йовановски, който определи премиера и депутатите от управляващата коалиция като предатели.
„Вие намерихте да говорите за патриотизъм и неморални постъпки. Вземахте пари от мен за хазарт, а днес говорите за патриотизъм. Вие, които задължихте Македония с 5 милиарда евро. Цялата ваша нищожност показва какъв характер сте. Вие, които съсипахте Македония, ще говорите за ценности и държавност. С всички аморални аспекти вие дръзвате да говорите нелепици и да обиждате. Независимо какъв актьор сте, това не ви дава правото да говорите такива неща. Вие инжектирате омраза в народа“, заяви Заев.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): „Независимите гърци“ ще дадат последна битка за пропадане на договора за името с Македония

„Фактор“ (Македония): „Независимите гърци“ ще дадат последна битка за пропадане на договора за името с Македония

2 Юли 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Когато дойде времето да се ратифицира договора за името с Македония в парламента в Атина, младшият коалиционен партньор в гръцкото правителство „Независимите гърци“ (АНЕЛ) ще дадат последна битка за пропадането му“. Това е било една от причините партията да не подкрепи инициативата на основната опозиционна фракция „Нова Демокрация“ за вот на недоверие към правителството начело със СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица), твърдят гръцките медии, предава скопското електронно издание „Фактор“.
АНЕЛ е провела национален съвет, на който е взето единодушно решение да се подкрепи лидера на партията Панос Каменос и е била одобрена постъпката му „Независимите гърци“ да не паднат в капана с вота на недоверие спрямо правителството от „Нова Демокрация“, за да запазят стабилността в страната преди излизането от меморандумите, но също така и за Македония.
„Независимите гърци остават в правителството чрез институционалното си положение като коалиционен партньор, за да дадат последната голяма битка за нашата Македония, с цел да пропадне проектодоговорът от Преспа, когато се стигне до гласуване за ратификацията му в парламента“, обясниха от партията.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев уверява, че Македония е получила дата за началото на преговорите с ЕС, призова и опозицията да се зарадва

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев уверява, че Македония е получила дата за началото на преговорите с ЕС, призова и опозицията да се зарадва

2 Юли 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова опозицията да се зарадва на – съгласно думите му – получената дата за началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, предава информационната агенция „Макфакс“.
„Процесът на мониторинг започва на 17 юли. Това доказва, че има дата. За това работеше и предходното правителство. Датата е честно отношение. Нека заедно й се зарадваме“, призова Заев от парламентарната трибуна, отговаряйки на депутатски питания.
На срещата на върха на ЕС миналата седмица Македония не получи официално дата за започване на преговорния процес за членство в Общността, въпреки постигнатия договор с Гърция за промяна на името й.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Договорът за името влиза за повторно обсъждане в парламента

A1 On (Македония): Договорът за името влиза за повторно обсъждане в парламента

2 Юли 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието на парламента в Скопие, на което повторно ще бъде гласуван Законът за ратифициране на договора за името, е насрочено за четвъртък, 5 юли. Това стана ясно след проведена по-рано днес среща на председателя на законодателния орган Талат Джафери с координаторите на парламентарните фракции, съобщава македонското електронно издание A1 On.
Събранието на Република Македония ратифицира договора за името на 20 юни, с 69 гласа „за" и 40 „против", а същия ден той бе подписан от Джафери и изпратен до кабинета на президента на Македония Георги Иванов, който отказа да подпише съответния указ. Сега на ход са отново депутатите – за утвърждаването на документа е необходимо мнозинство от 61 гласа „за“. След това договорът отново ще бъде изпратен за подпис от държавния глава на югозападната ни съседка.
Съгласно Конституцията, президентът е длъжен да утвърди закона, но очакванията са, че Иванов ще подходи както и със Закона за официалната употреба на езиците. В тази връзка Джафери вече обяви, че след повторното гласуване на закона той ще бъде предаден за публикуване в „Държавен вестник“ дори и без подписа на Иванов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сакам да кажам (Македония):  Талат Джафери не се отказва да публикува спорните закони без подписа на президента

Сакам да кажам (Македония): Талат Джафери не се отказва да публикува спорните закони без подписа на президента

2 Юли 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери не се отказва да публикува в „Служебен Вестник“ спорните закони за ратификация на Договора за името и Закона за езиците без подписа на президента на страната Георги Иванов, пише македонското електронно издание “Сакам да кажам“.
Председателят на парламента Талат Джафери обяви, че на 5 или 6 юли ще насрочи заседанието, на което депутатите трябва отново да гласуват за ратификация на договора с Гърция след отказа на президента Георги Иванов да подпише закона.
Той обяви, че ако президентът Георги Иванов не подпише и Закона за ратифициране на споразумението с Гърция, също както направи със Закона за използване на езиците до „Служебен вестник“, ще изпрати двата закона за публикуване без подпис на Иванов.
Джафери заяви в петък, че очаква и след повторното гласуване в парламента президентът Георги Иванов да не подпише ратификацията, освен, ако не се реши след получаване на покана от НАТО, да промени мнението си и да подпише указа.
"Ако той не подпише за втори път, това вече се превръща в лоша практика, като се намесва в отговорности, които не му принадлежат. Събранието ще извърши цялата процедура докрай, както трябва", каза Джафери на брифинг пред репортери в петък.
Директорът на "Служебен вестник" Мартин Костовски след изказването на Джафери, че ще изпрати проектозакона за ратифициране на споразумението с Гърция и Закона за употреба на езиците за публикуване без подпис на президента Иванов и заяви пред медиите, че „Служебен вестник“ като институция няма да попречи на прогресивните процеси в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фокус (Македония): В Атина скандират „Скопияни, никога няма да ни вземете името!“

Фокус (Македония): В Атина скандират „Скопияни, никога няма да ни вземете името!“

2 Юли 2018 | 01:03 | Агенция "Фокус"
София. В Атина скандират „Скопияни, никога няма да ни вземете името!“, пише македонското издание Фокус.
"Скопияни, Скопияни, никога няма да го вземете името", Предатели", "Македония е гръцка" са част от виковете на протеста, пред гръцкия парламент на нов митинг за "защита на името Македония", предаде кореспондента на МИА от Атина.
Гърците протестират с лозунги, в които се казва, че Македония е гръцка, скандират срещу правителството и срещу Договора за името от Преспа с послания към политиците, че те са предатели.
Някои от протестиращите не са особено любезни към журналистите, а репортер от гръцка телевизионна станция не е допуснат да отрази протеста.
Сред множеството има членове на "Златна зора", които хвърляха листовки с послание, че Македония е гръцка, че политиците са предатели, а единствената надежда за страната е "Златна зора".
Както съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция от Атина, протестът не е голям, няколко от улиците са затворени в частта около гръцкия парламент и има увеличено полицейско присъствие.
Сред демонстрантите има хора от всички възрасти, както и духовници.
Протестът бе проведен и в Солун.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телма:  Проведоха се протести за Договора за името в Атина и Солун

Телма: Проведоха се протести за Договора за името в Атина и Солун

1 Юли 2018 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Проведоха се протести за Договора за името в Атина и Солун, пише македонското издание Телма.
Проведоха се два протеста в Атина и Солун след обяд срещу Договора за името. В Атина протестът се състоя пред гръцкия парламент, а в Солун на площад Аристотел. Протестът, макар и не толкова многоброен, колкото предишния, не мина без инциденти. Голяма група маскирани лица се сблъскаха с полицията, като я атакуваха с пиротехнически материали и различни предмети. В Солун отново полицията не позволи протестът да се проведе пред Бялата кула и спря демонстрантите на една от улиците, водещи към кулата. В същото време част от тълпата се опита да пробие полицейския кордон, хвърляйки камъни и бутилки срещу органите на реда, които отговориха с шокови гранати, съобщиха гръцките медии. Протестиращите носеха плакати, че Македония е гръцка, и членовете на гръцкото правителство са предатели. Протестите бяха организирани от две групи чрез социални мрежи, призоваващи че "борбата продължава, докато споразумението за предоставяне на името Македония на Скопие бъде отменено".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Провеждат се протестни митинги срещу Договора за името в Атина и Солун

Ekathimerini: Провеждат се протестни митинги срещу Договора за името в Атина и Солун

1 Юли 2018 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Два митинга се провеждат в централната част на Атина и Солун в неделя, за да протестират срещу споразумението от юни между Атина и Скопие за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), пише гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Протестиращите са се събрали пред парламента в гръцката столица и на площад Аристотел в Солун и затварят ключови пътни артерии и в двата града.
В Солун протестиращите първоначално се опитаха да се съберат пред Бялата кула, но бяха възпрепятствани от полицията. Имаше няколко кратки схватки с органите на реда преди протестиращите да се насочат към площад Аристотел.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

24 вести (Македония): Провеждат се протести в Гърция под наслов „Македония е гръцка“

24 вести (Македония): Провеждат се протести в Гърция под наслов „Македония е гръцка“

1 Юли 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Атина. В гръцките градове Атина и Солун се провеждат протести под наслов „Македония е гръцка“, пише македонското издание 24 вести.
Македония е гръцка - това е посланието, изпратено от гръцките граждани няколко пъти досега, недоволни от работата на правителството по разрешаването на спора за името с Македония. С гръцки знамена в ръце и плакати, че Македония е гръцка, с викове срещу правителството и срещу Договора за името от Преспа, който също бе наречен и "споразумение на предателството", с послание към политиците, че са предатели, недоволните гръцки граждани и днес излязоха по улиците на Солун и Атина.
Въпреки че протестът не е толкова масов и само няколко улици в частта около гръцкия парламент са затворени, полицейската охрана пред парламента е усилена. Сред демонстрантите има хора от всички възрасти, както и духовници.
Недоволството има не само сред гражданите и гръцката опозиция, но и от коалиционния партньор на гръцкото правителство. След споразумението в Преспа, гръцкото правителство се разтресе. „За името не преговаряме, ние имаме ясен мандат от народа и ако дойде време и когато му дойде времето ще се оттеглим от правителството – това беше съобщено на заседание на Националния съвет на партията на Независимите гърци от сегашния министър на отбраната и лидер на Независимите гърци Панос Каменос , които отново потвърдиха позицията на партията, че "те не отстъпват името Македония на никого и по никаква причина".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): Нови протести ще се проведат в Атина и Солун срещу Договора за името

A1oN (Македония): Нови протести ще се проведат в Атина и Солун срещу Договора за името

1 Юли 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Два нови протеста ще се проведат в Атина и в Солун този следобед срещу Договора за името . Двете събития не са свързано помежду си, организатори са граждански движения ,които не са известни на обществеността, предава скопският телевизионен канал A1oN.
В гръцката столица, на площад „Синтагма“ пред гръцкия парламент, в 18 часа местно време (съвпада с българското) на протест призоваха „Движението за национална отбрана и за Македония - Александър Велики“ и „Научната комисия по националните въпроси“.
Един час по-късно, в 19 часа местно време е насрочено протестното шествие в Солун.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: За Зоран Заев и СДСМ добра новина е отказването от всичко, което е македонско

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: За Зоран Заев и СДСМ добра новина е отказването от всичко, което е македонско

1 Юли 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Подписването на капитулантски договор за промяна на конституционното име на Република Македония и отказването от всичко, което е македонско, е добра новина единствено за Зоран Заев и никой друг“, се казва в съобщение на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“.
От партията изтъкват, че Зоран Заев е човек, който води Македония към пропаст.
„Той обещаваше, че няма да приеме промяна на конституционното име на Република Македония, но сега от позиция на власт разпродава националните и държавни интереси на всички страни. Заев не лъже, Заев суши! С подписването на вредния и капитулантски договор той се отказа от временната спогодба между Република Македония и Гърция, от 13 септември 1995 година, с която Гърция се задължи да не блокира нашето приемане в международните организации, съгласно временното споразумение“, се казва в партийното съобщение.
От ВМРО-ДПМНЕ изтъкват, че договорът е опит на Зоран Заев да прикрие престъпността, корупцията, разпадът и неспособността на неговото правителство и подчертават, че без реформи Македония не може да влезе в Европейския съюз.
„Заев подценява интелекта на гражданите и се опитва да ги убеди, че с три денара месечно за тях е дошъл животът. Намаляването на електроенергията с 0.1 процент не е мярка, с която Заев и СДСМ трябва да се хвалят. Всички тези, които досега са плащали 3 000 денара за ток, с това „огромно“ постижение на Заев, сега за същата сметка ще плащат 2 997 денара, а за цяла година гражданите ще спестят 36 денара. Намалението от 0.1 процента не представлява подобряване на стандарта на гражданите, а служи за тяхното унижение и подценяване“, допълниха още от опозиционната партия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фокус (Македония): Възможно е редакторът на „Служебен вестник“ да публикува спорните закони без подписа на президента

Фокус (Македония): Възможно е редакторът на „Служебен вестник“ да публикува спорните закони без подписа на президента

30 Юни 2018 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Възможно е редакторът на „Служебен вестник“ Мартин Костовски да публикува спорните закони за ратификация на Договора за името и Закона за езиците без подписа на президента на Македония Георги Иванов, пише македонското електронно издание Фокус.
Това може да стане само с акт за обявяване с подписа на председателя на парламента Талат Джафери
"Ще следвам всички позитивни правни разпоредби в Република Македония, но официалният вестник на държавните учреждения, като институция, изобщо няма да бъде пречка за прогресивните процеси, които започват в Република Македония ", каза Костовски пред телевизионния канал Алсат-М, цитиран от македонското издание Фокус.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Президентът Георги Иванов не желае да комуникира с никого

Талат Джафери: Президентът Георги Иванов не желае да комуникира с никого

30 Юни 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. „На президента на държавата му стана навик да не подписва укази и да се меси в работата на законодателната власт“. С тези думи председателят на парламента на Македония Талат Джафери обясни решението на президента Георге Иванов да не подписва указа за договора с Гърция, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Джафери допълни, че Законът за езиците и проектозаконът за ратификацията на договора ще бъдат изпратени в Държавен вестник само с неговия подпис, с мотива че другата институция, визирайки президентството, не спазва конституцията.
Председателят на парламента поясни, че след повторното гласуване на Закона за езиците, той се е опитал да си уговори среща с Иванов, но не е получил отговор на запитването си.
Според Джафери има два варианта за свикване на референдум за договора с Гърция. Единият е той, като председател на парламента, по предложение на депутатите, да свика пленарно заседание за вземане на решение за свикване на референдум, без да се посочва дата, на която ще се проведе. В този случай референдумът ще може да се проведе от 60 до 90 дена от вземането на решението. Вторият вариант е да се направи искане с конкретна дата, а след това той, като председател на законодателната власт, да изчисли времето, за да бъдат спазени конституционните срокове.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ поиска оставки от правителството

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ поиска оставки от правителството

30 Юни 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че настоява за оставка на служителите в правителството, които отговарят за европейската интеграция на Македония, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„В евроинтеграционните процеси ВМРО-ДПМНЕ е на страната на Македония и подкрепя членството в Европейския съюз и НАТО“, заяви Мицкоски.
Според него, въпреки „капитулацията“ чрез договора с Гърция, държавата не напредва към Европа и настоя за оставки на служителите в правителството, които отговарят за европейската интеграция на Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепя членството в ЕС и НАТО, тогава ще подкрепят и договора с Гърция

СДСМ: Ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепя членството в ЕС и НАТО, тогава ще подкрепят и договора с Гърция

30 Юни 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. От СДСМ реагираха на изявлението на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който в събота заяви че партията му подкрепя евроинтеграцията на Македония. От Управляващата партия заявиха, че ако ВМРО-ДПМНЕ наистина подкрепя членството в Европейския съюз и НАТО, то тогава трябва да подкрепят и договора за името с Гърция, предава македонската електронна медия A1 On.
„Символика или скрито значение? В коя „посока“ мисли Мицкоски?
Подсещаме го, че защитата на престъпността на ВМРО-ДПМНЕ не е пътят на членство в ЕС и НАТО.
Македония тръгна напред, грабна своя път към ЕС и НАТО, който е точно определен. Няма друг път за членство в ЕС и НАТО и за македонското бъдеще.
От другата страна е връщането назад в тъмното минало на престъпността и корупцията, които 11 години забавяха Македония и я отдалечаваха от демократичния и развит Западен свят.
Македония ще получи покана за пълноправно членство в НАТО на следващата среща на върха на Алианса. Получаването на дата за преговори с Европейския съюз е още един исторически успех за всички наши граждани.
Македония крачи напред към пълноправно членство в НАТО и ЕС, с което се изпълняват стратегическите национални интереси на страната и на всички нейни граждани.
Успехът на Македония е признат и разпознат от целия демократичен свят, от ЕС, от НАТО.
Потвърждава се, че договорът, с който се решава 25-годишният спор с Гърция, е патриотичен акт. Той укрепва и гарантира македонската идентичност и език и отваря вратите за влизането в ЕС и НАТО.
Ако Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ наистина са за членство на Македония в ЕС и НАТО, тогава ще подкрепят договора, който осигурява македонското бъдеще.
Декларативните и празни думи на Мицкоски нямат никакво значение без конкретни стъпки.
Въпреки това, остават съмненията, че Мицкоски остава на позицията на Никола Груевски и на отбрана на престъпността на ВМРО-ДПМНЕ“, се казва в изявлението на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): ЕС е поискал извършване на реформи за започване на преговори, а не промяна на името, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ

A1 On (Македония): ЕС е поискал извършване на реформи за започване на преговори, а не промяна на името, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ

30 Юни 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски заяви, че опитът да се постави знак на равенство между евроинтеграцията и, както той го нарече, „изтриването“ на името е само опит да се признае неспособността на новата власт предвождана от Зоран Заев, предава македонската електронна медия A1 On.
„ЕС и НАТО не търсят изтриване на името Република Македония, не търсят и промяна на Конституцията с добавяне на бележка под линия за македонския език или обясняване допълнително за националността. ЕС и НАТО не търсят отказване от македонската история, традиция и култура. Зоран ЕВРО Заев доброволно предаде името Република Македония и прие промяна на Конституцията, идентичността и езика. Той е готов да направи срамен опит отново, заедно с Никола Димитров, да представят този капитулантски договор като успех на македонския народ. ЕС ясно заяви, че не промяната на името, а реформите са наистина нужни на всичките граждани в Република Македония“, заяви Стоилковски.
Той допълни, че единственото, което се очаква от Македония, е изпълняване на критериите за започване на преговори.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини Зоран Заев, че унижава и лъже целия македонски народ, защото споразумението с Гърция удря пряко идентичността и езика

„Курир“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини Зоран Заев, че унижава и лъже целия македонски народ, защото споразумението с Гърция удря пряко идентичността и езика

30 Юни 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната опозиционна партия на Македония ВМРО-ДПМНЕ обвини министър-председателя на страната Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, че са сключили споразумение с Гърция, което е вредно и капитулантско, предава македонското електронно издание „Курир“.
Според официално заявление на ВМРО-ДПМНЕ Заев е излъгал гражданите, че страната не е загубила нищо със споразумението. Партията смята, че с това споразумение пряко се засяга идентичността и езика, директно се променя конституцията на страната. Опозиционната партия допълни, че Заев постоянно говори на гражданите, че няма да има промяна в законите и въпреки „тази капитулация“, Македония все още не е започнала преговори за членство в Европейския съюз.
„Получихме само надежда, че ще ги започнем през 2019 г., ако се изпълнят реформите, за които тази неспособна власт цяла година ни лъга, че изпълнява“, пише в заявлението на ВМРО-ДПМНЕ. Партията смята, че такива допълнителни условия се възлагат на държави, за които ЕС не е сигурен, че заслужават място в Съюза.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: Християн Мицковски: Публикуване на закони без подписа на президента е криминален акт

МКД: Християн Мицковски: Публикуване на закони без подписа на президента е криминален акт

30 Юни 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Публикуване на закони без подписа на президента е криминален акт,заяви на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“ лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, пише македонското електронно издание МКД.
"Виждаме как Талат Джафери с лекота казва, че бил готов да публикува споразумението с Гърция и договора за двуезичието без подпис от президента, но предупреждавам че това представя престъпление, за което няма давност и ще дойде ден, ако се случи такова нещо, отговорността за това и много други неща да бъде понесена ", пише Мицковски на страницата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.