НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Изложба от 60 снимки на река Дунав е представена на Моста на влюбените в София

Изложба от 60 снимки на река Дунав е представена на Моста на влюбените в София

11 Октомври 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Река Дунав „преминава“ по Моста на влюбените в София чрез 60 снимки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Уникалната изложба може да се види до 20 октомври. Тя е част от заключителното събитие за Българското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион – Седмия годишен форум и срещата на министрите с ресор туризъм, които ще се проведат на 18 и 19 октомври в НДК. Към днешна дата за участие са се регистрирали над 900 души от Европа и други страни.
Експозицията представя 27 проекта. Те илюстрират постигнатото с общи усилия въз основа на сътрудничеството в Дунавския регион в опазването на природното и културното наследство, устойчивост в сектора на туризма, превенция на риска за околната среда, управление на водите, възстановяване на влажните зони, изграждане на мрежа от защитени територии и т.н. Включени са и 29 от снимките, направени по българското поречие на Дунав и отличени във фотоконкурса на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“ по повод Международния ден на реката – 29 юни. Целта е да се покаже добавената стойност на Дунавската стратегия и да се даде допълнителна мотивация за поддържане на сътрудничеството към балансирания, устойчив и приобщаващ растеж на региона.
Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион предоставя солидна интегрирана рамка, за да могат държавите и регионите да разрешават въпроси, които не могат да бъдат разглеждани поотделно, а вместо това изискват транснационални стратегически мерки, проекти и изграждане на мрежи за сътрудничество.
Регионът на река Дунав включва следните държави от ЕС: Германия (Баден-Вюртемберг и Бавария), Австрия, Словашката република, Чешката република, Унгария, Словения, Румъния и България, както и държави извън ЕС – Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова и Украйна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: България подкрепи избора на нова координираща структура, подпомагаща Дунавската стратегия

МРРБ: България подкрепи избора на нова координираща структура, подпомагаща Дунавската стратегия

19 Юли 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. С взетото решение в рамките на съвместното заседание на Комитета за наблюдение по програма „Дунав“ 2014-2020 и Националните координатори по Дунавската стратегия, проведено на 18 юли в гр. Сплит, Хърватия, приключиха успешно усилията на Българското председателство на Дунавската стратегия за постигане на консенсус между държавите от Дунавския регион за избор на нова координираща структура, подпомагаща изпълнението на Стратегията. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В рамките на своето председателство България подсигури провеждането на конструктивен дебат относно избора на новата структура, с цел гарантиране на приемственост и по-нататъшно подобряване на управлението и координацията на Стратегията. City of Vienna – Австрия, в партньорство с Министерството на регионалното развитие, публичната информация и европейските фондове на Румъния, ще поемат организацията и функционирането на новата структура. Членовете на Комитета за наблюдение и Националните координатори оцениха високо съвместното проектно предложение на Австрия и Румъния, което беше одобрено с консенсус от всички представени на срещата държави. Заместник-министър Деница Николова, в качеството ѝ на Национален координатор на Стратегията за България, също изрази подкрепа за проектното предложение на Австрия и Румъния. Тя представи и информация за напредъка в подготовката на Годишния форум на Дунавската стратегия в София през м. октомври 2018 г.
В рамките на съвместната среща бяха представени и обсъдени резултатите от оценката на проектните предложения по Фонда за разработка на проекти по Специфична цел 4.2 на програма „Дунав“, свързана с подобряване на системите за управление и капацитета на институциите, ангажирани с развитието и изпълнението на целите на Дунавската стратегия. Одобрени са общо 19 предложения, с участие на 9 български партньори, от които 4 водещи партньори (Асоциация на българските енергийни агенции, Регионална агенция за предприемачество и иновации-Варна, Фондация за създаване на ефективни алтернативи и WWF България).
На 17 юли 2018 г. в гр. Сплит се проведе и осмото заседание на Комитета за наблюдение по програма „Дунав“ 2014-2020. Членовете на Комитета за наблюдение обсъдиха и приеха концепцията и следващите стъпки за подготовка и отваряне на Трета покана за набиране на проектни предложения по програмата. Поканата се предвижда да бъде отворена по всички приоритетни оси, покриващи иновации, подобряване на капацитета, управление на качеството на водите, транспорт, веломаршрути и др., през м. октомври 2018 г. Тематични информационни събития по време на поканата (със съдействието на националните звена за контакт по програмата) ще бъдат организирани във всички държави от Дунавския регион.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова: България е председател на Дунавската стратегия до месец октомври и работи активно по нейните приоритети

Зам.-министър Деница Николова: България е председател на Дунавската стратегия до месец октомври и работи активно по нейните приоритети

5 Юли 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Видин. Българското председателство на Дунавската стратегия приключва в края на месец октомври, до сега то вървеше паралелно като приоритет с Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза във Видин заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и национален координатор на стратегията Деница Николова, която взе участие в работна среща с кметовете на общини от региона, организирана от областния управител Албена Георгиева, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Зам.-министър Николова подчерта, че най-важният форум, който ще организира страната ни в рамките на председателството на стратегията, ще се проведе на 18 и 19 октомври в София и ще е с фокус върху развитието на културно-историческото наследство и инвестициите в туристическия сектор като фактор за развитието на територията и икономически растеж. „Дунавската стратегията в никакъв случай не е неглижирана в рамките на Председателството на ЕС“, заяви зам.-министър Николова. Тя даде за пример като постигнат успех в рамките на българското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион решението за създаване на ново звено за контакт като помощен орган в работата на стратегията, което ще има роля за изпълнение на политиките по нея. Според заместник-регионалния министър ЕК отчита изключително позитивно създаването му и се очаква то да заработи от месец септември.
Деница Николова напомни, че Дунавската стратегия е приета през месец септември 2011 г. с огромен ентусиазъм от 14 държави, през които протича река Дунав. „Тя е стратегически документ, няма структури, няма ресурс или нормативна уредба, която да предопределя изпълнението й. Нейният принцип на изпълнение е отдолу-нагоре при достатъчно желание на държавите - членки, при добро взаимодействие и наличие на финансиране, което е по линия на няколко източника, като например Програма „Дунав“, отбеляза Николова. Тя допълни, че програмата е с бюджет от 250 млн. евро, които се разпределят за 14 държави и с тях трудно биха се изпълнили поставените приоритети. Освен недостатъчното финансиране, друг проблем според нея е намирането на подход на взаимодействие от държави с различен темп на икономическо развитие, което води до известни дисбаланси в постигането на консенсус при формирането на проекти.
По време на работната среща Деница Николова обсъди с представителите на местните и регионални власти новото статистическо райониране на страната, предстоящата реформа в регионалната политика, бъдещата кохезионна политика на ЕС в програмния период след 2020 г. възможностите за подкрепа и финансиране на обекти в област Видин и др.
Заместник-министърът посочи, че най-голяма подкрепа при обществените обсъждания към момента среща вариантът област Видин попадне в голям Дунавски район, заедно с останалите области от Дунавската равнина. Целта е да се ползват потенциалът и възможностите на реката, без да съществуват изкуствени административни граници и бариери. Така ще се използват инструментите за развитие, които дават Дунавската стратегия, Програма „Дунав“, бъдещите кохезионни фондове на ЕС и националният бюджет. Освен изискването за брой население, със създаването на Дунавски район може да се гарантира и регионалният подход на въздействие и устойчив модел като потенциал на развитие, на база териториална обособеност, икономически потенциал, транспортни връзки, природни ресурси. Заместник-министър Николова обърна внимание, че този вариант съответства на програмата на правителството за развитие на Северна България с изграждането на АМ „Хемус“ и пътищата Русе – Велико Търново и Видин-Ботевград. Това ще даде шанс за развитие и на хоризонталните връзки в посока изток-запад и по-добра свързаност на областите в Северна България за икономическо развитие.
Деница Николова каза още, че и след 2020 г. ще се запази европейската политика за регионално развитие, като европейски средства ще се отпускат основно за развитие на регионите, но интегрирано и с проекти, въздействащи върху развитието на няколко населени места. За градското развитие се очаква да бъдат предвидени 6% от бюджета на структурните фондове на ЕС. Всички инвестиции ще стъпят и на измененията в Закона за регионално развитие, които се подготвят в момента. Целта е да се въведе нов подход за въздействие върху регионите. Един от акцентите е да се намалят съществуващите над 380 стратегически документа, които в момента разглеждат развитието на регионите за сметка на тяхното качество и обвързването с реално финансиране. До края на годината ще бъде готов социално-икономически анализ на страната, който ще се ползва за бъдещото програмиране, каза още Николова и обясни, че той ще даде визията за състоянието на всички региони в момента и насоките как да се развиват те в бъдеще на база съществуващия потенциал и природен ресурс. Всяка община ще трябва да изготви и актуална визия и общински план за развитие, включващ и интегрираните планове за градско развитие. „Целта ни е да създадем по-силни региони, според териториален обхват, и с целенасочени въздействия, да създадем икономическо развитие и растеж. Друга промяна е свързана със създаването на регионални структури, които ще избират проектите, които ще се финансират след 2020 г.
Във Видин ще бъде представена и изложбата на МРРБ „Една река – десетки райски кътчета“, стана ясно още по време на срещата. Зам.-министър Деница Николова прие поканата на областния управител Албена Георгиева в града да бъдат показани най-добрите снимки, направени по поречието на реката, преди експонирането им в София. Видин е сред градовете с най-активни участници във фотоконкурса и от там има най-много включени в изложбата снимки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова ще посети Видин

Зам.-министър Деница Николова ще посети Видин

5 Юли 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Видин. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще участва в работна среща във Видин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Тя се организира от областния управител на Видин Албена Георгиева и ще се състои в Конферентния център на Областната администрация.
На срещата ще бъдат обсъдени новото статистическо райониране на страната, предстоящата реформа в регионалната политика, бъдещата кохезионна политика на ЕС в програмния период след 2020 г. Сред темите за дискусия ще бъдат и възможностите за подкрепа и финансиране на обекти в Област Видин, председателството на стратегията на ЕС за Дунавския регион и др.
В работната среща се предвижда да участват също кметове на общини в Област Видин, председатели на Общински съвети, началници на регионални дирекции, неправителствени организации, представители на бизнеса и др.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.