НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР на Русия: Проблемът с Косово може да се реши единствено с приемливи за Сърбия условия

МВнР на Русия: Проблемът с Косово може да се реши единствено с приемливи за Сърбия условия

22 Юли 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Белград. В публикуван в МВнР на Русия коментар е посочено, че диалогът между Белград и Прищина в рамките на разрешаването на косовския въпрос се осъществява в съответствие с резолюцията на ООН от 9 септември 2010 при посредничеството на ЕС. Документът е издаден в отговор на питане на сръбски медии относно позициите на Москва по диалога между Белград и Прищина, предава Eurasia Daily.
„Позицията на Русия се заключва в това, че въпросът опира на международното право и крайъгълния документ по разрешаването на косовския конфликт – резолюция №1244 на Съвета за сигурност на ООН, според която Автономният край Косово е съставна част от Сърбия“, подчертава МВнР на Русия в коментара си.
Министерството уточнява, че руско-сръбските отношения носят характер на стратегическо партньорство. „Контактите между Москва и Белград, в това число и на висше равнище, са интензивни. Ситуацията около Косово, редом с другите актуални теми на двустранния и международен дневен ред са предмет на системно обсъждане“, напомня се в коментара.
Русия решително се обявява срещу изкуствените срокове в диалог между Белград и Прищина, пише в съобщението на руската медия. „Изхождаме от това, че решението на косовския проблем може да се приеме изключително при приемливи за Сърбия условия“, подчертава се в отговора на въпроса към сръбските медии.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вулин в интервю за „Курир“: Компромисно решение за Косово е разграничаване и спирането на разпространението на Велика Албания

Александър Вулин в интервю за „Курир“: Компромисно решение за Косово е разграничаване и спирането на разпространението на Велика Албания

22 Юли 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Компромисното решение за проблема с Косово е разграничаване и спиране на разпространението на Велика Албания. Това заяви министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин в интервю за белградския вестник „Курир“.
Преговорите за Косово навлизат в последната си фаза и в Прищина не прикриват изнервеността си. В тази връзка военният министър на Белград заяви, че очаква провокациите от страна на управляващите в най-младата държава на Балканите да продължат и в заключителния етап на диалога за нормализиране на двустранните отношения.
„Очаквам Прищина да продължи с провокациите и да се опита да прекъсне диалога. Те знаят, че преговорите с (президента на Сърбия Александър) Вучич не са добри за тях. Брюкселското споразумение не работи в тяхна полза и за тях е трудно да приемат този факт", подчерта Вулин за седмичното издание на вестника.
На въпрос какво според него е приемлив компромис по косовския въпрос, сръбският министър на отбраната отговори: „Моята позиция е, че трябва да разграничим и да спрем разпространението на Велика Албания".
Коментирайки предложението на Вучич за провеждане на референдум по косовския въпрос, Вулин подчерта, че подкрепя идеята на президента. Той е „смел човек, който не крие. Да се изправиш пред нацията с предложение, което трябва да бъде изяснено, е политическа и лична храброст. Ако искаше да се скрие има парламент и правителство, на които да прехвърли отговорността, но той не направи това. Аз ще го подкрепя, защото знам, че няма човек, който да се е борил повече за позицията на сърбите и интересите на Сърбия“, обясни Вулин.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1ON“ (Македония): Министърът на външните работи на Косово заяви, че ще има реципрочни мерки заради това, че не е допуснат в Сърбия

„A1ON“ (Македония): Министърът на външните работи на Косово заяви, че ще има реципрочни мерки заради това, че не е допуснат в Сърбия

21 Юли 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли потвърди, че му е забранен достъп в Нови Пазар в Сърбия, където трябваше да присъства на заседание на Босненския национален съвет, предава скопският телевизионен канал „A1ON“.
Пацоли съобщи, че е получил писмен отговор, че влизането му в Сърбия не може да бъде разрешено в качеството му на външен министър.
„Би било справедливо тези мерки да се използват реципрочно, когато става въпрос за Сърбия“, смята той.
Той също така допълни, че няма да излезе от страната с титла, различна от вицепремиер и външен министър в Косово.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.