НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП – София почете паметта на Никола Вапцаров и неговите другари (ОБЗОР)

БСП – София почете паметта на Никола Вапцаров и неговите другари (ОБЗОР)

21 Юли 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. БСП – София почете паметта на Никола Вапцаров и неговите другари - Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов, с възпоменателно митинг-поклонение по повод 76 години от техния разстрел. Събитието се проведе на мемориала „Гарнизонно стрелбище“ в столицата и в него взеха участие членове на Изпълнителното бюро на НС на БСП, народни представители, евродепутати, общински съветници, родственици на загиналите и десетки граждани. Бяха поднесени венци от името на президента на Република България Румен Радев, от НС на БСП и парламентарната група на „БСП за България“, от Градския съвет на БСП – София и от посолството на Руската федерация.
По време на официалната част бе прочетено слово от президента Румен Радев, в което се казва, че преди 76 години на гарнизонното стрелбище в София е угаснала един от най-ярките поети на България. „Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята от името на малкия човек, останал извън нейните празни култури. И ако днес стиховете му продължават да ни окриляват и смущават, то е, за да ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне, че между нас и надеждата за утрешния ден са барикадите на живота, които единствено делата и ръцете ни могат да срутят. Разстрелът не съкруши гласа на поета, не ни отне Вапцаровата убеденост в прогреса – технически човешки, обществен, социален напредък за всички, за упованието, че дори когато животът без милост ни връзва крилата, с главите си можем да счупим ледовете, да снемем слънцето при нас“, се казва още в словото на държавния глава.
Според лидера на БСП – София Калоян Паргов e непростим творческият вандализъм, на който станахме свидетели в последните месеци, а именно стихове на Вапцаров да се превръщат в „долнопробна чалга“. „Наш дълг, като потомци, е да не допускаме световният поет Никола Вапцаров за пореден път да бъде разстрелян. Не само трябва да запазим „Моторни песни“ в учебниците, но и да съхраним смисъла на неговата гениална поезия. Ето защо тук, на Гарнизонното стрелбище, трябва да си обещаем, че ще отстояваме и браним паметта за героите и истината за техния подвиг“, призова участниците във възпоменанието Калоян Паргов. Той посочи, че не трябва да допускаме истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена.
„Делото на героите, чиято памет днес почитаме, заедно с делото на десетките хиляди участници в съпротивата, е неопровержимо доказателство, че българският народ, в периоди на съдбовни изпитания, може да отстоява с оръжие в ръка родовите си и общочовешките ценности“, каза проф. Ваня Добрева, заместник-председател на БСП – София и водещ на събитието.
Цветилена СИМЕОНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kaлоян Паргов, БСП - София: Не трябва да допускаме истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена

Kaлоян Паргов, БСП - София: Не трябва да допускаме истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена

21 Юли 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да допускаме истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена. Това каза председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет и лидер на БСП – София Калоян Паргов по време на възпоменателно митинг-поклонение по повод 76 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите другари Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„76 години ни делят от онзи юлски ден, в който бе прекъснат животът и творческият път на гениалния български поет Никола Вапцаров заради неговата вярва в едно по-справедливо, по-хуманно общество, заради неговите леви идеи. Всяка година ние, социалистите и паметливите граждани, се събираме тук, на гарнизонното стрелбище, за да почетем паметта на героите Антон Попов, Антон Иванов, Петър Боганов, Георги Минчев и Атанас Романов. Но в този ден сме длъжни да припомним кой и защо отне животът на тези млади мъже. Това е българският фашизъм, за който днес псевдодемократи с приповдигнат патос твърдят, че, видите ли, той не е съществувал. Същият този несъществуващ според тях фашизъм, който без съд и присъда ликвидира Гео Милев, Сергей Румянцев, Йосиф Хербс, Христо Ясенов, Георги Шейтанов. Днес, през второто десетилетие на 21 век, ние, българските граждани, сме длъжни да заявим, че е имало фашизъм и антифашистка съпротива. Българските антифашисти се бореха за по-добър живот, за по-добър свят“, каза още Паргов и посочи, че тази истина няма как да бъде заличена 76 години по-късно.
„Тук, на гарнизонното стрелбище, всеки един от шестимата политзатворници мигове преди разстрела се прощава с близките си. В последните им думи няма и грам колебание за смисъла на борбата, за вярата в по-доброто бъдеще на хората. Ярка метафора на продължението на живота е сватбата на Антон Попов часове преди да бъде разстрелян. Вярата в бъдещето е основен мотив в прощалните думи на Антон Иванов, Петър Богданов, Атанас Романов и Георги Минчев. А също така и в шедьовъра в световната любовна лирика на Вапцаров – „Прощално“. Наш дълг и като социалисти, но и като европейски граждани е да не допуснем истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена. Да не допуснем да се изкривяват фактите и да се омаловажава подвигът. Наш дълг като потомци е да не допускаме световният и гениален поет Никола Вапцаров за пореден път да бъде разстрелян. Не само трябва да пазим „Моторни песни“ в учебниците, но и да съхраним смисъла на неговата гениална поезия. Защото през последните месеци станахме свидетели на непростим творчески вандализъм, в който стиховете на Вапцаров се превърнаха в долнопробна чалга. Ето защо тук днес трябва да си обещаем, че ще отстояваме и отбраняваме паметта на героите и истината за техния подвиг. Поклон пред светлата им памет!“, каза още Паргов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Стиховете на Вапцаров ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне и че единствено делата ни могат да срутят барикадите на живота

Президентът Румен Радев: Стиховете на Вапцаров ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне и че единствено делата ни могат да срутят барикадите на живота

21 Юли 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Стиховете на Никола Вапцаров ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне и че единствено делата ни могат да срутят барикадите на живота. Това се посочва в слово на президента Румен Радев, прочетено по време на възпоменателно митинг-поклонение по повод 76 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите другари Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди 76 години на гарнизонното стрелбище в София угасна един от най-ярките поети на България. Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята от името на малкия човек, останал извън нейните празни култури. И ако днес стиховете му продължават да ни окриляват и смущават, то е, за да ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне, че между нас и надеждата за утрешния ден са барикадите на живота, които единствено делата и ръцете ни могат да срутят. Разстрелът не съкруши гласа на поета, не ни отне Вапцаровата убеденост в прогреса – технически човешки, обществен, социален, - напредък за всички, за безброя, упованието, че дори когато животът без милост ни връзва крилата, с главите си можем да счупим ледовете, да снемем слънцето при нас“, се казва още в словото.
Президентът Радев посочва, че вярата е също така нужна на човека, както и хлябът. „Оставил приживе само една стихосбирка, Никола Вапацаров доказа, че талантът не се измерва с обема на творчеството и от дистанцията на миналите години все по-ясно виждаме как със своя стих и съвест поетът надживява палачите си – и физическите, и тези от новото време. Поклон пред паметта на Никола Вапцаров. Поклон пред всички, загинали на гарнизонното стрелбище в София!“, заявява още президентът в словото си.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.