НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Иран назова условията, при които ще напусне Сирия

РИА Новости: Иран назова условията, при които ще напусне Сирия

4 Август 2018 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран назова условията, при които ще напусне Сирия, предава руската агенция РИА Новости.
Иран ще намали присъствието си в Сирия или дори ще се оттегли, ако ситуацията се стабилизира и борбата с тероризма приключи. Това заяви официалният представител на иранското външно министерство Бахрам Касеми.
"Докато правителството на Сирия желае това, ние ще бъдем в тази страна. Най-важната ни задача, в допълнение към искането на сирийското правителство, е борбата срещу тероризма. Веднага след като ние установим, че Сирия е в близост до относителната стабилност и борбата срещу тероризма постига значителни успехи, разбира се, можем да намалим консултативното присъствие в Сирия или дори да се оттеглим напълно ", каза Касеми. Текстът на изявлението е на уебсайта на иранското външно министерство.
В средата на юли съветникът по международните отношения на Али Хаменей Али Акбар Велаяти заяви, че Иран ще запази присъствието си в Сирия, в противен случай терористите ще възобновят активната си дейност. Той отбеляза, че иранските войски в Сирия са там по искане на Дамаск и подчерта, че изискванията на други страни, включително САЩ да изтеглят войските си от страната са неуместни. Освен това, каза той, присъствието на Иран в Сирия няма нищо общо с Израел.
Израелски представители нееднократно изразиха загриженост от присъствието на Иран в Сирия, тъй като смятат, че то представлява заплаха за Израел, но също така предупредиха за възможни превантивни мерки в случай на опит на Иран да се закрепи на израелската граница.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция призова САЩ да отмени „грешното решение“ за санкциите

Daily Sabah: Турция призова САЩ да отмени „грешното решение“ за санкциите

2 Август 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция „протестира силно“ срещу решението на САЩ да въведе санкции срещу двама министри и призовава страната да отмени „грешното решение“, заявиха от турското Министерство на външните работи в сряда чрез съобщение, пише електронното издание Daily Sabah.
„Решението, насочено към двама министри не е в съответствие с държавния суверенитет и не може да бъде обяснено с концепциите за право и справедливост“, се казва в изявлението.
Изданието припомня, че в сряда Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу турски официални лица, включително министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл и министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу във връзка с арестуването на свързания с Терористичната организация на Фетулах Гюлен (ФЕТО) американски пастор Андрю Брънсън.
От турското външно ведомство посочиха още, че „агресивното отношение на САЩ няма да доведе до нищо“ и добавиха, че Турция ще отговори с огледални мерки.
В съобщението се подчертава, че последният ход на Вашингтон може да се разглежда като „неуважителна намеса“ в правосъдната система на Турция и може да навреди на конструктивните усилия за разрешаване на проблемите между двете страни.
Междувременно, продължава „Дейли Саба“, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу обяви в „Туитър“, че тази мярка не може да бъде оставена без отговор.
„Не можем да разрешим проблемите си, докато САЩ не се откажат от незаконните си искания“, допълни първият дипломат на Турция.
Друго турско официално лице е заявило пред Haberturk, че ескалиращото напрежение между Анкара и Вашингтон може да бъде разрешено чрез диалог, но страната е готова да отговори на санкциите, ако това се наложи.
„Ние продължаваме да водим преговори с нашите американски колеги и в момента и те преминават в позитивна атмосфера. И двете страни потвърждават желанието си да запазят добрите дипломатически отношения“, е заявил държавният служител, пожелал да остане анонимен.
По-късно турският правосъден министър Гюл уточни, че не притежава собственост или банкови сметки извън Турция и следователно опитите на американското финансово ведомство да „блокира“ средствата му под юрисдикция на САЩ няма да го засегнат.
Медията припомня, че Брънсън, който преди това бе арестуван за връзките си с групата ФЕТО и ПКК, бе освободен на 25 юли след обжалване от адвоката му, който възрази срещу продължителното му задържане в предишно изслушване, като се позова на здравословните проблеми, от които страда 50-годишният ответник.
Вторият Върховен съд в Измир разпореди домашен арест и забраната за пътуване в чужбина за пастора.
Брънсън, християнски пастор от Северна Каролина, който е живял в Турция повече от две десетилетия, беше обвинен, че помага на ФЕТО, която е отговорна за неуспешния преврат от 2016 г., както и за подкрепа на терористичната организация на ПКК.
Случаят е източник на напрежение между Турция и САЩ. Вашингтон многократно е призовал Брънсън да бъде освободен, заявявайки, че е бил "несправедливо задържан".
Турското правителство многократно е обяснявало на американските власти, че делото на Брънсън се гледа от съдилищата и правителството не може да се намеси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Турският правосъден министър Абдулхамит Гюл заяви, че американските санкции не могат да му навредят

Sputnik: Турският правосъден министър Абдулхамит Гюл заяви, че американските санкции не могат да му навредят

2 Август 2018 | 01:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл заяви в сряда, че не държи пари в САЩ и изрази съмнение, че замразяването на активи от американското министерство на финансите, ще го засегне, предава Sputnik.
„Нямам друга мечта, освен да живея и умра в тази страна. Нямам имоти или пари извън Турция, независимо дали говорим за САЩ или друга страна“, написа той в социалната мрежа „Туитър“.
От финансовото министерство на САЩ обявиха, че ще блокират всякаква собственост на американска земя, принадлежаща на Гюл или вътрешния министър Сюлейман Сойлу заради „нечестното и несправедливо“ наказание на свещеника Андрю Брънсън, който е обвинен за роля в проваления опит за преврат от 2016 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мевлют Чавушоглу даде да се разбере, че САЩ няма да получат екстрадиция на Андрю Брънсън с помощта на санкции

РИА Новости: Мевлют Чавушоглу даде да се разбере, че САЩ няма да получат екстрадиция на Андрю Брънсън с помощта на санкции

2 Август 2018 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу даде да се разбере, че изискването на екстрадиция на свещеника Андрю Брънсън, няма да бъде постигнато от САЩ с помощта на санкции, предава РИА Новости.
„Няма да можем да решим проблемите си, ако администрацията на САЩ не разбере, че няма да постигне своите незаконни искания с помощта на такива методи“, написа Чавушоглу в социалната мрежа „Туитър“.
По-рано министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции върху турските министри на правосъдието и вътрешните работи, Абдулхамит Гюл и Сюлейман Сойлу, заради отказа на Анкара да освободи американския свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм и шпионаж.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция заплаши с ответен отговор срещу САЩ след налагането на санкциите

AFP: Турция заплаши с ответен отговор срещу САЩ след налагането на санкциите

1 Август 2018 | 23:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. В сряда Турция отправи заплахи за ответен отговор, след като Вашингтон наложи санкции върху турските министри на правосъдието и вътрешните работи, Абдулхамит Гюл и Сюлейман Сойлу, заради случая с американския свещеник Андрю Брънсън, предава AFP.
Анкара предупреди, че тези действия могат да нарушат отношенията между двете страни.
„Няма съмнение, че това ще наруши дълбоко конструктивните усилия за решаване на проблемите между двете държави. Без забавяне, ще има отговор на това агресивно поведение“, се казва в изявление на външното министерство на Турция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външното министерство на Турция осъди решението на САЩ за налагане на санкции против турските министри

ТАСС: Външното министерство на Турция осъди решението на САЩ за налагане на санкции против турските министри

1 Август 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на външните работи на Турция осъди решението на САЩ за налагане на санкции против вътрешния министър Сюлейман Сойлу и правосъдния министър Абдулхамит Гюл за това, че Анкара не е позволила връщането на американския свещеник Андрю Брънсън, се съобщава в изявление на министерството, цитирано от ТАСС.
„Решително осъждаме решението на министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции против нашата страна. Подобни действия не могат да бъдат обяснени чрез законовите и правови принципи“, се отбелязва в комюникето.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ наложиха санкции против двама министри от турското правителство

ТАСС: САЩ наложиха санкции против двама министри от турското правителство

1 Август 2018 | 23:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на финансите на САЩ в сряда наложи санкции срещу турския министър на правосъдието Абдулхамит Гюл и вътрешния министър Сюлейман Сойлу за това, че Анкара не е позволила връщането на американския свещеник Андрю Брънсън, съобщиха от министерството, предава ТАСС.
Както се отбелязва в документа на финансовото министерство, рестрикциите се въвеждат в рамките на приетия в Конгреса на САЩ през 2016 година, така наречен международен закон „Магнитски“, насочен срещу хора, които са замесени, според Вашингтон, в корупция и нарушаване на човешките права.
Говорителят на Белия дом Сара Сандърс поясни на брифинг, че мерките срещу Турция са приети „по указание на президента“ на САЩ Доналд Тръмп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турската лира продължава да пада спрямо щатския долар

AFP: Турската лира продължава да пада спрямо щатския долар

1 Август 2018 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската лира продължава да пада и вече достигна до ниво от 5 лири за един щатски долар, след като САЩ удариха турските министри на правосъдието и вътрешните работи със санкции, заради случая с американския свещеник Андрю Брънсън, който е съден по обвинения за тероризъм и шпионаж, предава AFP.
Турската е загубила над 1.6 процента от стойността си спрямо долара, след ходът на Вашингтон в отговор на решението на турския съд да задържи Брънсън под домашен арест.
През изминалата седмица американският президент Доналд Тръмп заплаши Турция с налагането на санкции, ако американският свещеник не бъде освободен и върнат в родината си, а малко по-рано подобни заплахи отправи и вицепрезидентът Майк Пенс.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Bloomberg": САЩ подготвят списък от турски лица и компании, срещу които да въведат икономически санкции

"Bloomberg": САЩ подготвят списък от турски лица и компании, срещу които да въведат икономически санкции

1 Август 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подготвят списък от турски компании и лица, срещу които да бъдат въведени санкции, ако се вземе такова решение във връзка с арестуването на американски граждани и служители на дипломатическите представителства на страната, съгласно твърденията на двама неназовани източници, запознати с темата, съобщава американската агенция Bloomberg.
Съгласно информацията на медията, докато преговорите за освобождаване на един от задържаните, евангелисткият пастор Андрю Брънсън, продължават, подготовката на така наречените "пакети за обозначаване" показва колко близо са САЩ до това да наложат безпрецедентни санкции срещу съюзник от НАТО. Ограничителните мерки са подобни на тези, срещу руското правителство и олигарси, близки до президента Владимир Путин, казаха хората, като поискаха да не бъдат назовани поради чувствителността на проблема.

САЩ многократно са удължили крайните срокове за освобождаването на Брънсън, но ако това не се случи, Турция е изправена пред възможността да й бъдат наложени санкции, според турски и американски представители, запознати с преговорите. Лицата и субектите, определени в пакетите за обозначаване, трябва да бъдат одобрени от секретаря на министерството на финансите и държавния секретар.

Санкциите се изготвят по силата на глобалния Закон Магнитски от 2016 г., който позволява на правителството на САЩ да налага мерки, спрямо лица, компании или други субекти, участващи в корупция или нарушения на човешките права навсякъде по света. Санкциите по закона позволяват изземването на активи в САЩ, забрани за пътуване и забрани за правене на бизнес с американски субекти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Външните министри на САЩ и Турция са провели телефонен разговор в контекста на напрежението между страните около американския пастор Ендрю Брънсън

Daily Sabah: Външните министри на САЩ и Турция са провели телефонен разговор в контекста на напрежението между страните около американския пастор Ендрю Брънсън

1 Август 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Министрите на външните работи на Турция и САЩ Мевлют Чавушоглу и Майк Помпео са провели телефонен разговор в сряда, който е третият им от миналата седмица насам, пише турското електронно издание Daily Sabah.
Разговорът се е случил по искане на американската страна, съобщават източници от турското външно ведомство, без да дават повече подробности относно темите, по които е разговаряно.
Това се случва в контекста на напрежението между съюзниците в рамките на НАТО около задържания в Турция по обвинения за тероризъм американски пастор Андрю Брънсън.
Изданието припомня, че американския президент Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс наскоро заплашиха да наложат санкции на Анкара, ако Турция не освободи пастора. Турските власти пък отговориха, че в страната им правосъдната система е независима и всички трябва да се съобразяват с решенията на съда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп обяви плановете на Европейския съюз за изграждане на терминали за приемане на втечнен природен газ

РИА Новости: Доналд Тръмп обяви плановете на Европейския съюз за изграждане на терминали за приемане на втечнен природен газ

31 Юли 2018 | 06:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Европейският съюз обмисля възможността за изграждане на терминали за закупуването на втечнен природен газ от САЩ, обяви американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте, предава РИА Новости.
Както Тръмп поясни, става на въпрос за изграждането на 9 до 11 терминала.
„И ние вече водим преговори с Европейския съюз за изграждането на 9 до 11 терминала, които ще приемат втечнен газ от САЩ“, заяви той.
Американският президент добави, че изграждането на тези съоръжения ще бъде финансирано от бюджета на Европейския съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция нарече заплашителния език на САЩ „неприемлив“

Anadolu Agency: Турция нарече заплашителния език на САЩ „неприемлив“

31 Юли 2018 | 00:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Националният съвет за сигурност на Турция в понеделник разкритикува заплашителния език на САЩ към Турция, наричайки го неуважителен и преминаващ границите, предава Anadolu Agency.
В изявление, Националният съвет за сигурност обяви, че заплашителният език използван от САЩ към Турция показва неуважение към отношенията между двете страни и е „неприемлив“.
Изявлението идва след срещата на съвета под председателството на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, която беше и първа откакто новата президентска система влезе в сила през изминалия месец.
Националният съвет по сигурност осъди и скорошната позиция на САЩ към индустриалните отбранителни проекти върху които „Турция изпълнява всичките си задължения“, заявявайки че тази позиция ще нарани непоправимо стратегическото партньорство между двете страни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Коалицията против „Газпром“ се измества в южната част на Европа

„Независимая газета“: Коалицията против „Газпром“ се измества в южната част на Европа

30 Юли 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Франция, Испания и Португалия планират да участват активно в диверсификацията на енергийни доставки в Европа. Тези страни работят върху възможността за създаване на унифицирана енергийна система, която да осигури доставките на газ от Северна Африка. Но не само от това. Амбициозният план на Испания е да се превърне в локомотив на диверсификацията, получавайки втечнен природен газ, включително и от САЩ, пише руският вестник „Независимая газета“.
Три европейски страни имат намерение да създадат нова унифицирана енергийна система. Най-напред става на въпрос за Франция и Испания, които, както заяви в края на миналата седмица френският президент Еманюел Макрон, разглеждат варианти за нови съвместни газопроводи. Предполага се, че към тях ще се присъедини и Португалия.
Както обяви Макрон след срещата посветена на енергетика в Лисабон, „и трите страни ще работят върху стратегия за свързване на газпроводите със страните от Магреб и Африка в по-широк смисъл. Това е важно и може да обоснове в бъдеще и други свързвания на газопроводи в Европа“, заяви Макрон, цитиран от ТАСС.
Новите газопроводи в трите страни ще помогнат за отказването им от въглищните електроцентрали, поясни френският президент. Но това не е единствената цел на сътрудничеството между тях. Друг повод за обединението е, изглежда, намаляването на зависимостта на Европейския съюз от доставките на газ от Русия, чрез увеличаване на доставките на втечнен природен газ.
„Португалия, Франция и Испания… подчертават значението на втечнения природен газ за диверсификацията на източниците и пътищата на доставки в ЕС с цел съкращаване на зависимостта и укрепване на енергийната безопаност“, се съобщава в декларацията, приета след преговорите в Лисабон.
В Испания съществуват осем регазификационни терминала, още един се намира в Португалия, а общо в Европа има 21. В края на краищата Испания е тази, която желае да играе водеща роля в диверсификацията на газови достави за Европа чрез доставянето на втечнен природен газ по море.
Експертите излагат няколко версии, чрез които обясняват какво точно представлява втечненият природен газ. Например, както анализаторът за компанията „Алор“ Алексей Антонов отбелязва, през изминалата година „Катар е изпратил 77 милиона тона втечнен газ за износ, Австралия – около 57 милиона тона; и това са само първите две страни по обем на пазарно участие в износа, където доставките растат много по-бързо от търсенето“.
„Ако европейските политици твърдят, че имат нужда от диверсификация на доставките на газ, те задължително говорят за САЩ. Своя частица от пазара, например, може да получи и руската „Новатек“, която вече активно развива Азия и в близкото бъдеще планира да увеличи обема на доставки към Европа по море“, счита Антонов.
И въпреки, че експертите призовават да не се търсят американски отпечатъци в изявленията на европейците, все пак има добри причини да се обсъдят перспективите именно на американските доставки на втечнен природен газ. Към такива предположения подтикват и скорошните събития. През изминалата седмица, след срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, двете страни решиха да засилят партньорството си в областта на енергетиката. „ЕС ще построи още терминали за внос на втеченен природен газ от САЩ“, заяви Юнкер. „Съгласихме се да засилим стратегическото сътрудничество в областта на енергетиката“, обяви Тръмп. „Европейският съюз желае да внася повече втечнен природен газ от САЩ и той ще бъде много, много голям купувач“.
Към момента САЩ активно увеличава своето присъствие на газовия пазар. По прогноза на Администрацията за енергийна информация на министерството на енергетиката на САЩ, към 2020 година САЩ ще станат третия по големина износител на втечнен природен газ в света.
Както отбеляза в интервю за ТАСС анализаторът към Центъра за енергетика „Сколково“ Александър Собко, „ако страните се договорят за цена, то на европейския пазар в бъдеще могат да дойдат между 10 и 30 милиарда кубични метра американски втечнен газ на година, което ще се превърне в нещо като компромис: САЩ няма да се мешат в строителството на „Северен поток 2“, но ще получат малък допълнителен пазар за своя втечнен газ. „За сравнение: през 2017 година „Газпром“ е доставил близо 194 милиарда кубични метра газ. Тези обеми са несъпоставими“.
Според Собко, при настоящите, относнително високи нефтени котировки, американският втечнен газ вече може да се конкурира по стойност с руския, цената на която е вързана към петрола. Но ако цените на петрола паднат отново, то след тях руският газ също ще падне като цена. Собко уточнява: за да се конкурират с руския газ в дългосрочен план, американците трябва да ограничат своите проекти на етап добив и втечнавяане с още 10-15 процента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция няма да отстъпи срещу САЩ

Реджеп Тайип Ердоган: Турция няма да отстъпи срещу САЩ

29 Юли 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Лусака. Сдърпването между Турция и САЩ заради задържания американския свещеник Андрю Брънсън и заплахите за налагане на санкции, идващи от Вашингтон, „няма да сплашат Турция“, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от електронното издание на турския вестник Hurriyet.
„Вие (САЩ) не може да накарате Турция да отстъпи чрез санкции“, заяви Ердоган пред журналисти в Замбия, преди да се завърне в Анкара, визирайки изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп, неговия вицепрезидент Майк Пенс и американското министерство на отбраната.
Последните изявления от Вашингтон се изразяват в „психологическа война“, според турския президент. „По мое мнение, това всичко е (част от) психологическа война“, заяви той.
На 26 юли Тръмп и Пенс заплашиха Турция със „санкции“, ако Брънсън не бъде освободен.
Въпреки силните думи от двете страни, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви на 27 юли, че двете армии остават „в добри отношения“, визирайки съвместните патрулиращи дейности в северния сирийски град Манбидж.
Американският Конгрес подготвя проектозакон, който би блокирал трансфера на изтребители Ф-35 към Турция, освен ако Анкара не освободи затворените американски граждани и служители и не отмени покупката на противовъздушните отбранителни системи С-400 от Русия.
Ердоган заяви, че Турция може да се обърне към международен арбитраж, ако продажбата на Ф-35 към Анкара бъде блокирана. „Ако се стигне до там, има алтернативи. Ще продължим с търпение. Но не трябва да бъде забравяно, че не живеем в свят без алтернативи“, заяви той.
Запитан за информациите, че може да бъде сключена предполагаема сделка между Турция и САЩ за освобождаването на турската гражданка Ебру Йозкан от израелски затвор в замяна на освобождаването на Брънсън, Ердоган заяви, че Турция „никога не е направила Брънсън обект на пазарене“.
„Ебру вече беше освободена, но нейният паспорт бе иззет. Казахме ѝ „да отиде до посолството и да остане там“. Те не позволиха на Ебру да напусне Израел“, поясни Ердоган.
„Казахме на американците, че може да помогнат на Ебру, която беше освободена и не е виновна, и да подпомогнат нейното завръщане в Турция, като ѝ върнат паспорта. Но никога не сме им казвали, че в замяна ще им дадем Брънсън“, добави турският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция няма намерение да се отказва от иранския газ заради позицията на САЩ

Реджеп Таийп Ердоган: Турция няма намерение да се отказва от иранския газ заради позицията на САЩ

29 Юли 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция няма намерение да се отказва да купува природен газ от Иран заради намеренията на Вашингтон да въведе нови санкции срещу Техеран. Това, според цитата на телевизионния канал CNN Turk, е заявил в неделя турският президент Реджеп Таийп Ердоган, предава ТАСС.
„По-рано казах на (бившия президент на САЩ Барак) Обама: ‚извинявайте, но ние купуваме газ от Иран‘. Откъде мога да го взема, ако не от Иран? Моите граждани ще замръзнат през зимата без него и какво ще правя тогава? Точно тези думи предадох и на (настоящия държавен глава на САЩ Доналд) Тръмп“, отбеляза турският лидер.
На 25 юли, припомня ТАСС, Ердоган потвърди, че Анкара няма да се присъедини към американската инициатива за въвеждане на нови санкциите срещу Иран. Същата позиция изказа и министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турският президент заплаши САЩ, че ще загубят съюзник в лицето на Турция

ТАСС: Турският президент заплаши САЩ, че ще загубят съюзник в лицето на Турция

29 Юли 2018 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши САЩ, че ще загубят съюзник в лицето на Турция в интервю пред турския телевизионен канал NTV, цитиран от ТАСС.
Съединените щати могат да загубят своя "искрен" съюзник, ако Вашингтон не промени отношението си към Анкара,заяви Ердоган пред телевизионния канал.
"Ние не сме закачени за САЩ, те не трябва да забравят, че ако не променят отношението си, ще загубят силен и искрен съюзник в лицето на Турция," - каза той, коментирайки съдебното дело срещу пастор Андрю Брансън.
Според Ердоган, Анкара "никога не търгувала по въпроса за Брансън ", "Турция няма да отстъпи пред заплахите за санкции." Лидерът нарече американските официални коментари по този въпрос "психологическа война".
Протестантският пастор Андрю Брънсън, който е живял в района на Измир, е бил арестуван през 2017 г. по обвинения във връзки с забранена в Турция Кюрдската работническа партия и "терористичната организация „ФЕТО“ - последователи на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен. На 7 май тази година Брънсън се яви пред турския съд и отхвърли обвиненията в терористична дейност и шпионаж, а на 25 юли той бе поставен под домашен арест. Прокуратурата настоява за 35 години лишаване от свобода.
Говорителят на Белия дом Хоган Джидли каза на 26 юли, че Съединените щати ще наложат санкции срещу Турция, ако Брънсън не бъде освободен. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че очаква завръщането на пастора в САЩ и заплаши Турция със санкции, ако това не се случи. Подобна позиция изрази и вицепрезидентът Майкъл Пенс.
Ръководителят на турското външно министерство по време на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви в петък, че Турция "няма да се преклони на чужди заплахи и върховенството на закона се прилага за всички без изключение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германски министър твърди, че търговското напрежение между САЩ и Европа е облекчено, но въпросите върху износа на соя за ЕС остават

Reuters: Германски министър твърди, че търговското напрежение между САЩ и Европа е облекчено, но въпросите върху износа на соя за ЕС остават

28 Юли 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Търговските отношения между САЩ и Европа се подобряват, заяви министърът на земеделието на Германия Юлия Кльокнер в събота, добавяйки че няма гаранция че Европейският съюз ще изкупи количеството соя, което Вашингтон очаква, предава Reuters.
Кльокнер, говорейки пред Reuters в кулоарите на срещата на Г20 в Буенос Айрес, заяви че количеството соя, което Европа ще внася, тепърва ще се определя.
„Ще правим ли това, което президентът (Доналд) Тръмп желае? Не знам. Нека да видим дали това ще бъде случаят или не“, заяви тя.
ЕС се очакваше да внася 15.3 милиона тона соя след реколтата за 2018/19 година, според информацията на министерството на земеделието на САЩ, публикувана на 12 юли.
„Много американски фермери към момента са под огромен натиск, причинен предимно от ответните мита и те страдат много“, заяви Кльокнер.
„Ако имате предвид, че много от тези фермери са поддръжници на президента Тръмп, те наистина почувстваха натиска. Мисля, че това наистина помогна на Тръмп да разбере, че тези мита може да са потенциално вредни и сега се движим към по-позитивна ситуация“, добави тя.
„За ЕС и САЩ е добро нещо това, че се събират и се съгласиха да продължат с разговорите, вместо да гледаме изостряне на търговския спор“, поясни германският министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с Жан-Клод Юнкер относно търговските преговори

Politico: Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с Жан-Клод Юнкер относно търговските преговори

28 Юли 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор в петък с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер само няколко дена, след като двамата се съгласиха да отложат налагането на нови мита и да договорят търговските практики помежду си, в опит да избегнат търговска война, пише американското електронно издание Politico.
„Президентът (Доналд) Тръмп говори с председателя на ЕК (Жан-Клод) Юнкер днес“, обяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс в изявление. „Двамата лидери продължиха да надграждат върху предишните си дискусии за подновеното търговско сътрудничество между САЩ и ЕС“.
Разговорът идва само два дена, след като САЩ се съгласиха да преустановят плановете си за налагане на нови мита върху Европейския съюз, в допълнение с премахване на митата върху всички неавтомобилни индустриални стоки, увеличаване на сътрудничеството в енергийните покупки и съвместната работа за реформа на Световната търговска организация (СТО).
Споразумението за преговори дойде, след като напрежението между двата търговски партньори се увеличи, когато Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, на което Евросъюзът отговори със свои реципрочни мита върху американски стоки за близо 3.3 милиарда долара.
Говорител на ЕК потвърди за разговора. „Това действително беше разговор след тяхната среща във Вашингтон и съвместното споразумение за сътрудничество в посочените сектори“, заяви говорителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Основно правило на турско-американските отношения: взаимно уважение и споделен интерес

Daily Sabah: Основно правило на турско-американските отношения: взаимно уважение и споделен интерес

28 Юли 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. В материал за електронното издание на турския вестник Daily Sabah говорителят на президента на Турция Ибрахим Калън пише за последната ескалация на напрежението между държавите с двете най-силни армии в НАТО и за това какви трябва да се отношенията между тях. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


В последните години, действията на Вашингтон създадоха сериозна криза на доверие сред турските управници и населението. Въпреки, че Турция се присъедини към глобалната коалиция против „Ислямска държава“ и позволи на тази коалиция да атакува терористи от групировката през военновъздушната база „Инджирлик“, САЩ не бяха склонни да си сътрудничат с турската армия в кампанията за освобождаване на Ракка. Вместо това те си партнираха с терористите от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) – които дори според официалното твърдение на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, представляват сирийския клон на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК).
„Договорът с дявола“ на Вашингтон с терористичната групировка, който администрацията на (бившия американски президент Барак) Обама обеща, че ще бъде „временен, преходен и тактичен“ по онова време, беше усвоен от администрацията на (Доналд) Тръмп през миналата година. Докато е вярно, че настоящата администрация постепенно се дистанцира от стратегията на Централното командване на САЩ и, като част от това усилие, се съгласи на пътната карта за дългоочакваното изтегляне на ОНС от Манбидж, липсата на конкретна промяна на политиката продължава да тежи над отношенията. Турция обосновано очаква че САЩ ще се отдръпнат от бунтовниците от ОНС, които към момента са в преговори с режима на (сирийския президент Башар) Асад, без повече забавяне.
В същото време, нежеланието на администрацията на Тръмп да предприеме конкретни стъпки за разследване и осъждане на престъпленията, извършени от Гюленистката терористична групировка (ФЕТО) на американска земя, е най-малкото разочароващо за Турция. Министерството на правосъдието на САЩ също не направи нищо, освен да забавя искането за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен в Турция, която има споразумение за екстрадиции с Вашингтон. Турското правителство, независимо колко е обезкуражено и разочаровано, запази своето спокойствие, дори когато американската съдебна система започна да преследва изпълнителния директор на „Халкбанк“, Мехмет Атила, заради изфабрикувани доказателства, насърчени от членове на ФЕТО.
При тези обстоятелства беше трудно за турските управляващи да намерят смисъл в диспропорционалния отговор от администрацията на Тръмп, които изглежда че вярват, че могат да накарат законовите проблеми на американски гражданин да изчезнат, като използват заплашителен език в социалните мрежи. Както неколкократно заявиха турските власти, политическата управа в нашата страна не е в позиция да се меси в законовите процедури, извършвани от нашата независима съдебна система. Независимо дали въпросният американски гражданин, Андрю Брънсън, остане зад решетките, бъде изправен пред домашен арест или си тръгне свободен, това е решение, което единствено съдиите могат да вземат.
САЩ предприеха серия от мерки през последните години, за да подкопаят своето стратегическо партньорство с Турция и да отслабят отношения, които досега бяха силни и взаимно продуктивни. Турция не е изиграла никаква роля във влошаването на тези отношения – освен опита да ги спаси от късогледите политици във Вашингтон, действайки последователно и нееднократно с добра воля и в същото време защитавайки своя национален интерес.
Отношенията могат да бъдат спасени и подобрени при условие, че американската администрация вземе насериозно притесненията на Турция за сигурността ѝ. Турция не може да си затвори очите за действията на съюзник от НАТО, когато те заплашват нейната национална сигурност у дома и навън. Президентът Тръмп може и да има добри намерения за отношения с президента Ердоган и Турция. На това със сигурност ще бъде отговорено с реципрочни действия, когато отношенията са базирани на взаимно уважение и споделен интерес. Използването на заплахи срещу Турция няма да сработи. То само ще нарани отношенията. Администрацията на Тръмп може да предприеме административни мерки, както срещу партньорството между САЩ и ОНС, така и срещу мрежата на ФЕТО в САЩ. Това не са сложни законови проблеми. Ако става на въпрос, Турция никога не е искала нещо извън законовата и легитимна рамка в какъвто и да е вид. Едно стратегическо партньорство не може да се базира на едностранни изисквания. То трябва да бъде взаимно и взаимно уважаващо и ползотворно. Никой съюзник не би приел действията на друг свой съюзник, опитващ се да навреди на националните му интереси. Турция не е работила със или помагала на каквито и да е групировки, които биха наранили американските интереси и се очаква САЩ да направят същото.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Заплахите на Доналд Тръмп за налагане на санкции няма да се отразят върху отношенията между САЩ и Турция, смята Джеймс Матис

Anadolu Agency: Заплахите на Доналд Тръмп за налагане на санкции няма да се отразят върху отношенията между САЩ и Турция, смята Джеймс Матис

27 Юли 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на санкции върху Турция не са оказали влияние върху военните отношения между двете страни, заяви в петък министърът на отбраната Джеймс Матис, предава Anadolu Agency.
„Това няма отражение върху отношенията между САЩ и Турция, нито върху военните операции“, заяви Матис пред журналисти в Пентагона.
Думите му идват, след като в четвъртък Турция беше заплашена последователно от американския вицепрезидент Майк Пенс, след което и от държавния глава Доналд Тръмп, с налагане на санкции, ако задържаният свещеник Андрю Брънсън не бъде освободен. Впоследствие външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че никой не може да заплашва Турция. Малко по-късно в същия ден Майк Помпео и Чавушоглу проведоха телефонен разговор, за да обсъдят ситуацията и ескалиращото напрежение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Майк Помпео е бил в неведение за последните действия на Белия дом

The Hill: Майк Помпео е бил в неведение за последните действия на Белия дом

27 Юли 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ е бил неподготвен за последните ходове на Белия дом, пише американското електронно издание The Hill.
Според доклад на американската телевизия „NBC News“ в четвъртък, Помпео е бил изненадан от съобщението на американския президент Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, че САЩ ще „наложат големи санкции на Турция“ заради задържания американски свещеник Андрю Брънсън, който е затворен в страната заради обвинения в шпионаж и тероризъм.
Помпео участваше в преговорите за освобождаване на Брънсън, който е държан в Турция от година и половина. Обвиненията са във връзка с проваления опит за преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган. САЩ твърдят, че обвиненията нямат основание и правителствени членове настояха за освобождаването на Брънсън.
Източник от държавния департамент е заявил пред „NBC News“, че Помпео е бил част от задкулисното съгласуване.
Но Помпео не е разбрал и че Белият дом е отправил покана към руския президент Владимир Путин за посещение на Вашингтон през тази есен, според „NBC News“.
Директорът на националното разузнаване Дан Коатс по сходен начин не е разбрал за поканата, докато говорителят на Белия дом Сара Сандърс не обяви новината в социалната мрежа „Туитър“.
В четвъртък Турция беше заплашена последователно от американския вицепрезидент Майк Пенс, след което и от държавния глава Доналд Тръмп, с налагане на санкции, ако свещеникът Андрю Брънсън не бъде освободен. Впоследствие външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че никой не може да заплашва Турция. Малко по-късно в същия ден Майк Помпео и Чавушоглу проведоха телефонен разговор, за да обсъдят ситуацията и ескалиращото напрежение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: САЩ трябва да се откажат от заплашителния тон към Турция

Бинали Йълдъръм: САЩ трябва да се откажат от заплашителния тон към Турция

27 Юли 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Бинали Йълдъръм в петък осъди заплахите на американския президент Доналд Тръмп за налагане на санкции върху страната, освен ако Анкара не освободи задържания американски свещеник, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak.
„Не можем да бъдем заплашвани. Ако САЩ желаят да развиват отношенията си с Турция, то трябва да изоставят заплашителната си реторика. Преди да заплашват Турция, САЩ трябва да си спомнят, че мозъкът на преврата от 15 юли е на свобода в тяхната страна“, заяви Йълдъръм.
„Ако САЩ са държава с върховенство на закона, то Турция също е такава. Затова те трябва да уважават съдебните решения. Съветваме САЩ да изоставят тези евтини, заплашителни приказки и да търсят начини за спечелването на доверието на турския народ“, добави той.
В четвъртък американският президент написа: „САЩ ще наложат големи санкции върху Турция, заради задържането на свещеника Андрю Брънсън“.
Малко преди това американският вицепрезидент Майк Пенс също отправи подобни заплахи към Анкара. Впоследствие външните министри на двете страни, Майк Помпео и Мевлют Чавушоглу, проведоха телефонен разговор, за да обсъдят ситуацията около американския свещеник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: САЩ ще наложат санкции срещу Турция заради задържания пастор

Politico: САЩ ще наложат санкции срещу Турция заради задържания пастор

27 Юли 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. САЩ ще наложат нови санкции срещу Турция заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън. Това обяви с пост в социалната мрежа „Туитър“ лидерът на Белия дом Доналд Тръмп, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция.
„Той страда ужасно много. Този невинен мъж трябва да бъде освободен незабавно“, категоричен бе държавния глава на САЩ.
Брънсън, евангелистки пастор от Северна Каролина, живее в Турция от 23 г. Той бе задържан по подозрения за тероризъм и шпионаж малко след неуспешния опит за държавен преврат срещу държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.
По-рано тази седмица Брънсън бе прехвърлен от затвора в дома си, където остава под домашен арест. Той обаче все още е изправен пред същите обвинения и ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на до 35 г. лишаване от свобода, поясни адвокатът му.
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс също отправи заплахи към Анкара във връзка с евангелисткия пастор, уверявайки, че Вашингтон ще отговори с нови санкции, ако той не бъде освободен. „Имам послание от президента на САЩ. Освободете веднага пастор Андрю Брънсън или се подгответе за последствията“, предупреди Пенс.
На свой ред министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу написа в „Туитър“: „Никой няма да диктува на Турция. Няма да толерираме заплахи от никого. Законът важи за всички, без изключение“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Жан-Клод Юнкер е обещал ЕС да купува повече американски газ

Regnum: Жан-Клод Юнкер е обещал ЕС да купува повече американски газ

27 Юли 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пресслужбата на Белия дом съобщава, че страните от ЕС планират на увеличат вноса на втечнен газ от САЩ, както е обещал председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на срещата си с американския президент Доналд Тръмп , предава Regnum.
„Ние се съгласихме да засилим сътрудничеството си в енергийния сектор. Европейският съюз ще изгради още терминали за внос на втечнен природен газ от САЩ. Това е и призив за останалите“, заявил е Юнкер, цитиран от Белия дом.
От своя страна Тръмп е подчертал, че доставката на втечнен газ от САЩ ще позволи на ЕС да стане по-малко зависим от вноса на газ от Русия.
На 25 юли се проведе среща на президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посветена на търговията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Американските сенатори предупредиха Европа да не се опитва да заобикаля санкциите на САЩ срещу Иран

Washington Post: Американските сенатори предупредиха Европа да не се опитва да заобикаля санкциите на САЩ срещу Иран

27 Юли 2018 | 01:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Група сенатори от Републиканската партия на САЩ предупредиха европейските нации да не се опитват да заобикалят санкциите на Вашингтон срещу Иран, които скоро ще влязат в сила, след като президентът Доналд Тръмп се оттегли от историческото споразумение за иранската ядрена програма, пише Washington Post.
10 сенатори заявиха в писмо до посланиците на Великобритания, Франция и Германия във Вашингтон, че няма да приемат добре опитите за заобикаляне или подкопаване на санкциите. Те допълниха, че подобни опити ще се посрещнат с действие от Конгреса.
Сенаторите включват Тед Круз от Тексас, Марко Рубио от Флорида и Том Котън от Арканзас, които преди силно критикуваха сделката за ядрената програма на Техеран, сключено по време на администрацията на Барак Обама.
Великобритания, Франция и Германия, както и Китай, Русия, ЕС и самият Иран са другите страни от ядреното споразумение. Някои европейски политици, които смятат, че договорът е важен за сигурността на континента, предложиха по-рано да се намери начин за заобикаляне на налаганите от САЩ санкции, за да може той да се запази. Тези санкции биха наказали чуждите правителства или компании, които имат бизнес-отношения с Иран.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Турция съди заплахите на САЩ заради пастор Андрю Брунсън

ABC News: Турция съди заплахите на САЩ заради пастор Андрю Брунсън

26 Юли 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Турция заяви, че не е приемливо САЩ да заплашват със санкции Анкара заради задържания в Измир американски пастор Андрю Брунсън, предава ABC News.
В заявление, публикувано в четвъртък, прессекретарят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън заяви, че задържането „попада под правомощията на независимата правосъдна система на Турция“. Той призова САЩ „да обмислят начина си на действие и да приемат конструктивна позиция, преди да нанесат допълнителна вреда върху собствените си интереси и съюза си с Турция“.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната ще наложи санкции върху съюзника по НАТО Турция и допълни, че Брунсън „е страдал много“ и призова той да бъде освободен.
Евангелисткият пастор бе задържан в Турция след неуспешния опит за преврат в страната от 2016 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео и Мевлют Чавушоглу са провели телефонен разговор заради задържания американски свещеник

AFP: Майк Помпео и Мевлют Чавушоглу са провели телефонен разговор заради задържания американски свещеник

26 Юли 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и неговият турски колега Мевлют Чавушоглу са провели телефонен разговор в четвъртък заради ескалацията на напрежението между двете държави относно задържания свещеник Андрю Брънсън, заяви висшестоящ турски представител, цитиран от AFP.
„Нашият министър говори с държавния секретар Майк Помпео“, заяви представителят при условието за анонимност.
По-рано през деня американският президент Доналд Тръмп и неговият вицепрезидент Майк Пенс заплашиха Турция с налагането на санкции, ако задържаният там американски свещеник Андрю Брънсън не бъде освободен и върнат в САЩ.
В отговор, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че никой не може да заплашва Турция и че върховенството на закона е за всички без изключение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция няма да толерира заплахи относно задържания американски свещеник

Мевлют Чавушоглу: Турция няма да толерира заплахи относно задържания американски свещеник

26 Юли 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в четвъртък, че Турция не би толерирала заплахи от никого, предава Reuters.
„Никой не диктува на Турция нищо. Няма да толерираме заплахи от никого. Върховенството на закона е за всички, без изключения“, написа Чавушоглу в социалната мрежа „Туитър“.
Думите му идват в отговор на американския президент Доналд Тръмп и неговият вицепрезидент Майк Пенс, които заплашиха Турция с налагането на санкции, ако задържаният там американски свещеник Андрю Брънсън не бъде освободен и върнат в САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп също настоя Турция „незабавно“ да освободи американския свещеник

AFP: Доналд Тръмп също настоя Турция „незабавно“ да освободи американския свещеник

26 Юли 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Малко след вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, американският държавен глава Доналд Тръмп също настоя Турция да освободи американския свещеник Андрю Брънсън, предупреждавайки че страната му е готова да наложи „огромни санкции“ върху натовския си съюзник, предава AFP.
„Той страда много. Този невинен човек на вярата трябва да бъде освободен незабавно“, заяви Тръмп по адрес на 50-годишния свещеник.
Малко преди това Майк Пенс също заплаши Турция с налагането на санкции и поиска Брънсън да бъде освободен и върнат в САЩ незабавно.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс: САЩ ще наложат санкции върху Турция, ако задържаният американски свещеник не бъде освободен

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс: САЩ ще наложат санкции върху Турция, ако задържаният американски свещеник не бъде освободен

26 Юли 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс заяви в четвъртък, че САЩ ще наложат значителни санкции върху Турция, ако Андрю Брънсън, американски свещеник, който е съден за тероризъм и обвинения за шпионаж, не бъде освободен, пише електронното издание на турския вестник Hurriyet.
„Имам съобщение за президента (Реджеп Тайип) Ердоган и турското правителство от името на президента на САЩ. Освободете свещеник Андрю Брънсън СЕГА или се подгответе да се изправите пред последствията… ако Турция не предприеме незабавни действия за освобождаване на невинния мъж на вярата и изпращането му у дома в Америка, САЩ ще наложат значителни санкции върху Турция, докато свещеник Андрю Брънсън не е на свобода“, написа Пенс в два последователни поста в социалната мрежа „Туитър“.
Американският вицепрезидент обеща да продължи да работи за „пълното освобождаване“ на Брънсън, обявявайки в „Туитър“, че е провел телефонен разговор със свещеника, след като беше преместен от затвора в домашен арест.
„Докато е вън от затвора, този човек на вярата е все още под домашен арест. Уверих го, че американският президент и цялата ни администрация ще продължи да работи, докато не осигури неговото пълно освобождаване и връщане в САЩ“, написа Пенс.
Вторият върховен наказателен съд в западната провинция Измир отхвърли молбата на Брънсън за освобождаване на 18 юли, решавайки да продължи изслушването на показания на очевидци в следващото насрочено прослушване на 12 октомври.
Съдът също така забрани на Брънсън да напуска Турция и му наложи решение за съдийско наблюдение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Преговорите между Тръмп и Юнкер са „добър знак“ според директора на ЕЦБ

AFP: Преговорите между Тръмп и Юнкер са „добър знак“ според директора на ЕЦБ

26 Юли 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Майн. Директорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че срещата между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за преодоляването на търговския спор между Брюксел и Вашингтон е „добър знак“, предава AFP.
Същевременно италианецът предупреди, че е твърде рано да се правят заключения за резултатите от преговорите в Белия дом. „Това е добър знак, защото в известен смисъл показва, че има желание отново да обсъждаме въпросите на търговията в многостранна рамка", заяви Драги пред репортери във Франкфурт на Майн. Но е „твърде рано е да се оцени действителното съдържание", допълни италианецът, като предупреди, че „заплахата от протекционизъм" остава „значителен" риск за растежа в еврозоната.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: След срещата Тръмп-Юнкер: Франция настоява за „разяснения“

AFP: След срещата Тръмп-Юнкер: Франция настоява за „разяснения“

26 Юли 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция настоява за „разяснения“ на мерките, договорени на срещата в Белия дом между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава AFP.
Финансовият министър на Париж Бруно Льо Мер подчерта, че страната му иска яснота около постигнатата сделка, насочена към преодоляване на търговските спорове между Брюксел и Вашингтон.
„Франция винаги е казвала, че трябва да избягваме търговска война, защото ще има само губещи", заяви Бруно Льо Мер пред агенцията, като същевременно намекна за противопоставянето му на постигнатото между Тръмп и Юнкер споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: ООН подкрепя създаването на Конституционен комитет за Сирия

АА: ООН подкрепя създаването на Конституционен комитет за Сирия

26 Юли 2018 | 06:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН подкрепя създаването на Конституционен комитет за Сирия на следващата среща между Турция, Иран и Русия, която ще се състои в руския черноморски курорт Сочи на 30 и 31 юли, предава Anadolu Agency.
На срещата ще присъства и специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура и ще се дискутира както създаването на въпросния комитет, така и обстановката в Сирия като цяло.
В брифинга на настоящия председател на Съвета за сигурност Олоф Скоог (представителя на Швеция в ООН) се спомена Резолюция 2254 на ООН, която призовава за примирие и политическо уреждане в Сирия.
Попитан дали комитетът ще бъде създаден преди общото събрание на ООН да се събере в Ню Йорк през септември, Скоог каза: "Това би било изключително полезна времева рамка".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп И Жан-Клод Юнкер са обявили „сделка“ за потушаване на търговската война

AFP: Доналд Тръмп И Жан-Клод Юнкер са обявили „сделка“ за потушаване на търговската война

26 Юли 2018 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха в сряда серия от съвместни стъпки за потушаване на ескалиращия спор между САЩ и Европейския съюз, предава AFP.
"Днес направихме сделка", каза Юнкер пред репортери след разговори с Тръмп в Белия дом. "Ние определихме редица области, по които да работим заедно".
Декларирайки "нова фаза" в отношенията Тръмп заяви, че САЩ и ЕС са се съгласили да "работят заедно за нулеви тарифи" върху промишлени стоки с изключение на автомобилите, а ЕС ще внася повече американски природен газ и соя.
Той заяви също, че ще "решат спора за митата за стомана и алуминий", докато Юнкер заяви, че страните ще се откажат от въвеждане на нови мита, докато разговорите продължават.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция постави под домашен арест пастор Джон Брунсън - САЩ смятат, че това „не е достатъчно“

AFP: Турция постави под домашен арест пастор Джон Брунсън - САЩ смятат, че това „не е достатъчно“

25 Юли 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Турският съд премести от затвора в домашен арест американския пастор Джон Брунсън, затворен за близо две години по обвинения в тероризъм по оспорван случай, който засили напрежението между Анкара и Вашингтон, предава AFP.
Брунсън, който проповядва в протестантска църква в град Измир, бе задържан през октомври 2016 г. и от тогава е в затвора. Криминалният съд в града реши днес да постави свещеника под домашен арест със забрана да напуска страната.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео приветства решението, но допълни, че „това не е достатъчно“. Според него няма „достатъчни доказателства“ за задържането на Брунсън и призова Анкара да разреши случая „по честен начин“.
„Приветстваме отдавна очакваните новини, че пастор Брунсън е преместен от затвора, под домашен арест, но това не е достатъчно“, заяви държавният секретар.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Иран е наш съсед и стратегически партньор

Реджеп Таийп Ердоган: Иран е наш съсед и стратегически партньор

25 Юли 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прекъсването на отношенията с нашите глобални стратегически партньори е против разбирането на Турция за суверенитет, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган, минути преди да отлети за Южна Африка, където ще участва на форума на БРИКС, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
„Прекъсването на отношенията с нашите глобални стратегически партньори, с които се отнасяме по същия начин, както със САЩ, е срещу разбирането ни за суверенитет. Иран е наш съсед и стратегически партньор. Между нас има много проекти, основани на взаимната изгода“, заяви Ердоган пред репортерите в Анкара преди да се качи на президентския самолет и да отлети към Южна Африка.
Вестникът припомня, че Вашингтон нареди на съюзниците си да спрат вноса на ирански петрол до ноември. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви през май, че Вашингтон се изтегля от ядрената сделка с Иран.
„Yeni Safak” отбелязва, че турският държавен глава ще присъства на срещата на върха на организацията БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) от сряда до петък. Неговото участие във форума ще бъде първият контакт на високо равнище между Турция и този блок.
Очаква се в кулоарите на срещата турският президент да се срещне с лидерите на всички страни от БРИКС и други лидери, които ще бъдат в Южна Африка за мероприятието.
Изданието отбелязва още, че срещата между президентът на Русия Владимир Путин и Ердоган е предвидена за четвъртък, както е съобщил помощника на руския държавен глава Юрий Ушаков.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция не е длъжна да се присъедини към санкциите на САЩ и Великобритания срещу Иран и Русия

Мевлют Чавушоглу: Турция не е длъжна да се присъедини към санкциите на САЩ и Великобритания срещу Иран и Русия

25 Юли 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Баку. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу смята, че Анкара не е длъжна да се присъединява към санкциите на САЩ и Великобритания спрямо Иран, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
Чавушоглу заяви това в рамките на визитата си в столицата на Азербайджан – Баку. Той подчерта, че Анкара се противопоставя на санкциите на Вашингтон срещу Техеран. „Ние се присъединяваме към санкциите, наложени от ООН, както всяка друга страна, но не сме длъжни да се присъединим към ограничителните мерки, наложени от САЩ или Великобритания срещу Иран“, категоричен е турският министър.
Дипломатът добави, че Турция не е съгласна и със санкциите на САЩ срещу Русия.
„Не смятаме, че тези мерки са правилни. Това е принципна позиция, която не зависи от никакви условия“, обясни Чавушоглу.
„Yeni Safak“ припомня, че официална американска делегация се срещна с турски компании на 19 юли, а на 20 юли с представители на турските министерства на външните работи и финансите, както и на Централната банка на Турция, на която бе обсъден новият кръг от санкции срещу Иран.
Много турски компании имат за свой основен търговски партньор Техеран, отбелязва вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Доналд Тръмп е готов да преговаря с Иран за „истинска сделка“

Politico.eu: Доналд Тръмп е готов да преговаря с Иран за „истинска сделка“

25 Юли 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон.Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови да направят „истинска сделка“ с Иран, само няколко дни след заплахата му, че Техеран „ще понесе последствия, които рядко някой е понасял в историята“, пише европейската редакция на електронното издание Politico.eu.
„Иран вече не е същата държава, само това мога да ви кажа“, заяви Тръмп по време на политическо мероприятие в Канзас Сити. „И ще видим какво ще стане, но ние сме готови да направим истинска сделка, а не споразумението, което бе сключено от предната администрация и беше катастрофа“.
„Политико“ припомня, че в неделя американският държавен глава посвети съобщение в „Туитър“ на иранския си колега Хасан Роухани, в което се казва „Никога повече не заплашвай Съединените американски щати отново или ще понесете последствия, каквито рядко някой е понасял в историята“.
Изглежда, коментира изданието, това беше в отговор на коментар на иранския президент, в който той предупреди Тръмп за последствията от евентуален военен конфликт между САЩ и Иран и поиска от американския лидер да не се бърка в работите на правителството в Техеран.
Още по-рано, през май, припомня „Политико“, Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка, постигната от предходната американска администрация на Барак Обама. По този начин Вашингтон възобнови санкциите, които бяха отменени в замяна на по-голям контрол върху иранската ядрена програма. Освен това, САЩ сега искат страните да спрат изцяло да купуват ирански петрол.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Молят Русия да осигури изтеглянето на Иран от Сирия

„Коммерсантъ“: Молят Русия да осигури изтеглянето на Иран от Сирия

25 Юли 2018 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Молят Русия да осигури изтеглянето на Иран от Сирия пише руският ежедневник "Коммерсантъ".
В понеделник, руският външен министър Сергей Лавров и началникът на Генералния щаб на руската армия Валери Герасимов осъществиха спешно, неоповестено предварително посещение в Израел, където проведоха разговори с министър-председателя Бенямин Нетаняху. Необходимостта от третата среща на високо равнище за две седмици бе фактът, че операцията на сирийската армия до Голанските възвишения е близо до завършване. Русия предварително обеща, че в хода на тази операция про-иранските сили ще бъдат изтеглени от израелската граница. Израел обаче изисква Иран напълно да се оттегли от Сирия и отхвърли компромисното предложение на Москва, което президентите на Русия и САЩ изглежда са съгласували на 16 юли в Хелзинки.
Разговорите на Сергей Лавров и Валери Герасимов с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в които участваха от израелската страна министърът на отбраната Авигдор Либерман, началник-щаба Гади Ейзенкот и председателят на Националния съвет за сигурност, Меир Бен-Шабат, продължиха повече от два часа.
От кабинета на министър-председателя на Израел Нетаняху "похвалиха изявленията на президента Путин и президента Тръмп относно сигурността на Израел", направени на срещата на върха в Хелзинки на 16 юли. Според официалното изявление на руското външно министерство, в хода на разговорите са били "обсъдени подробно завършването на антитерористичната операция в южната част на Сирия, и сигурността по границите на Израел, включително прилагането на Споразумението за Голанските възвишения от 1974 г.".
От своя страна израелските медии уточняват, че срещата е посветена на иранското присъствие в Сирия. На нея израелците показаха на руснаците разположението на персонала и данните на разузнаването за иранските сили в Сирия.
Според Reuters Бинамин Нетаняху е казал пред Сергей Лавров: "Няма да позволим на иранците да се установят на 100 километра от границата". На такова разстояние, според израелските медии, Русия е предложила да изтегли про-иранските сили. Известно е, че по-рано ставаше дума за 80-километрова буферна зона, но Израел не се задоволяваше с подобно предложение.
Тоест, става въпрос за премахването на всички ракети със среден и голям обсег. Израел също така настоява Иран да прекрати производството на високоточни оръжия и системи за противовъздушна отбрана, както и контрабандата на оръжие в Ливан и Сирия. Ако тези изисквания не бъдат изпълнени, израелците запазват пълна свобода на действие както спрямо про-иранските сили, така и спрямо сирийската армия, тъй като според тях сирийският президент Башар Асад носи пълна отговорност за действията на иранците на сирийска територия.
Израелците не само правят изявления, но и демонстрират своите военни способности. В деня преди пристигането в Ерусалим на руските представители, Израел удари изследователски център в района Масияф в провинция Хама (на 220 км от Дамаск), до която е лагера на про-иранските шиитски милиции. В деня преди срещата на върха в Хелзинки, израелската ВВС атакуваха военна позиция в близост до летището Нейраб в провинция Алепо, където, както казват израелските медии също така са разположени военните от Иран.
Няма реакции от страна на Русия. Де факто, Москва винаги са си затваряли очите, когато израелски ракети не заплашват руските военни в Сирия и са свързани с присъствието на Иран в страната.
Основната задача на Русия в момента е да върне цялата територия на Сирия под контрола на Дамаск. В момента става дума за югозападната зона на де-ескалация, която граничи с Израел и Йордания. За да може военната операция да продължи безпроблемно там, Русия трябваше да получи подкрепата на тези две страни, както и на Съединените щати. Изглежда споразумението беше постигнато след разговорите в Хелзинки. Вашингтон приема всичко, с което се съгласи Израел. Става дума за споразумението от 1974 г. по отношение на Голанските възвишения, както и напускането на иранците от Сирия. Тези въпроси са били обсъдени и по време на разговорите на Бенямин Нетаняху с руския президент Владимир Путин на 11 юли в Москва.
Русия обаче не може да осигури пълното изтегляне на иранците от Сирия сега. По време на операцията в южната част на Сирия тя успя да постигне само това, че про-иранските сили не участваха в нея. Но сега, след постигане на споразумение за помирение между Дамаск и сирийската опозиция в провинциите Кунейтра и Дераа и връщането им обратно под контрола на правителството на Сирия, Израел отново се завръща с исканията си за Иран.
Израелската позиция бе оповестена на фона на размяна на твърди изявления между Вашингтон и Техеран. В края на миналата седмица иранският президент Хасан Роухани предупреди американския президент Доналд Тръмп за необмислените американски действия. В отговор на това американският президент заплаши Техеран със сериозни последици. Държавният секретар Майк Помпео сравнява висшето ръководство на Ислямската република с мафиотска структура. На свой ред, ръководителят и духовен лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, заяви, че е безполезно да се договарят със САЩ. Няколко часа преди срещата с руската делегация Бенямин Нетаняху припомни и одобри изявленията на американските политици.
След разговори в Ерусалим, в допълнение към съобщението на Министерството на външните работи на резултата от срещата то реши да отговори на неотдавнашното изявление на Държавния департамент на САЩ, че Москва не изпълнява задълженията си по югозападната зона на деескалация. "Бихме искали да подчертаем, че в действителност положението е обратното. От страна на Вашингтон не е направено нищо в продължение на месеци за югозападната зона на деескалация, за да се отделят така наречените умерени опозиционни групи и терористите от „Ислямска държава“ и „Джебхат ал Нусра“"- заявяват от руското външно министерство. Точно такива изявления са били направени от руски и американски дипломати преди срещата на върха в Хелзинки, на които президентите на двете страни, както ще изглежда, са се договорили за южната част на Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Израел отхвърли предложението на Русия за зона без ирански военни в пограничните райони на Сирия

Интерфакс: Израел отхвърли предложението на Русия за зона без ирански военни в пограничните райони на Сирия

23 Юли 2018 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Израел отхвърли предложената от Русия идея за създаване на 100-километрова зона пред демаркационната линия между Израел и Сирия, в която да не влизат ирански военни, предава Интерфакс.
Високопоставен източник от израелското правителство заяви, че страната е отхвърлила предложението и продължава да настоява Иран изобщо да няма военно присъствие на сирийска територия. Същевременно Тел Авив смята, че Сирия не трябва да има ракети с голям обсег.
В понеделник премина среща между министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху с руския външен министър Сергей Лавров. Руското МВнР съобщава, че в хода на срещата е обърнато специално внимание на ситуацията в Сирия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп призова Реджеп Тайип Ердоган да освободи задържания в Турция пастор

AFP: Доналд Тръмп призова Реджеп Тайип Ердоган да освободи задържания в Турция пастор

19 Юли 2018 | 06:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да освободи задържания в Турци американски пастор Андрю Брунсън, предава AFP.
„Пълна срамота ще е за Турция, ако не освободи уважаемия американски пастор Андрю Брунсън от затвора. Той е заложник твърде дълго“, заяви Тръмп. „Ердоган трябва да направи нещо, за да освободи този прекрасен християнин. Той не е направил нищо, а семейството му се нуждае от него“, допълни президентът.
Няколко часа по-рано съдът в Турция нареди пасторът, държан в ареста близо две години по обвинения за тероризъм да остане под стража, по този начин опълчвайки се на натиска на американските власти за неговото освобождаване.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турският съд реши да остави американският пастор в затвора заради връзките му с терористични групи и шпионаж

Yeni Safak: Турският съд реши да остави американският пастор в затвора заради връзките му с терористични групи и шпионаж

18 Юли 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският съд реши да остави американският пастор Андрю Крейг Брънсън зад решетките по обвинение в тероризъм и шпионаж, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak.
На Брънсън, християнски пастор от щата Северна Каролина, живял в Турция повече от 20 години, бяха повдигнати обвинения, че е помагал на „Терористичната организация на Фетулах Гюлсен“ (ФЕТО) и е подкрепял „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК).
Третото заседание по делото се състоя в сряда и на него присъстваха съпругата на Брънсън – Норин, посланикът на САЩ в Турция Филип Коснет, членове на Американската комисия по свободата на вероизповеданията, както и представители основно на чуждестранната преса, отбелязва вестникът.
Следващото заседание е предвидено за 12 октомври.
Срещу Брънсън свидетелства Левент Алкан, пише „Йени Шафак“, който заяви, че знае пасторът от около осем или десет години и че той е тясно свързан с привърженици на терористичната групировка. Алкан добави, че обвиняемият им е помагал, независимо че е бил предупреждаван да не го прави.
Свидетелят, според цитата на турското издание, е заявил ,че Брънсън е наредил на другите църкви да не го допускат и това го е поставило в позиция да изглежда като информатор. Алкан е отбелязал, че пасторът на „Църквата на светлината“ го е призовал да промени свидетелствата си и да се отрече от предните.
„Един ден в църквата Брънсън ми каза, че има война между турците и кюрдите. Ние не сме съгласни с това. Защо той си мисли подобни неща?“ – запита свидетелят, като отбеляза, че е напуснал църквата по собствено желание заради сепаратисткото изказване.
„Йени Шафак“ припомня, че американският пастор бе арестуван на 9 декември 2016 година. Той е обвинен в шпионаж и организационни дейности в цял Турция, които е осъществявал под прикритието на мисионерски операции, за връзки с членове на ФЕТО и ПКК и намеса във вътрешните работи на Турция.
Турският вестник отбелязва, че ФЕТО и живеещият в САЩ неин лидер Фетулах Гюлен стоят зад неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година, когато загинаха 250 души и бяха ранени още близо 2200.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Американският пастор Андрю Брънсън ще остане в затвора, разпореди турски съд

AFP: Американският пастор Андрю Брънсън ще остане в затвора, разпореди турски съд

18 Юли 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски съд разпореди американският пастор Андрю Брънсън да остане в затвора, предава кореспондент на AFP. Съдията по делото насрочи следващото изслушване на пастора за 12 октомври.
Брънсън е в затвора в продължение на почти две години с обвинения в тероризъм, въпреки нарастващият натиск, който САЩ упражняват върху Турция за освобождаването му. Пасторът, който ръководеше протестантска църква в град Измир, бе задържан за първи път през октомври 2016 г. Случаят обтегна сериозно отношенията между Вашингтон и Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин отбеляза неправомерността на натиска на САЩ спрямо Турция относно доставките на С-400

РИА Новости: Владимир Путин отбеляза неправомерността на натиска на САЩ спрямо Турция относно доставките на С-400

26 Май 2018 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза неправомерността на натиска на САЩ спрямо Турция по въпроса за доставките на зенитно-ракетните комплекси С-400, предава РИА Новости.
„Турция като член на НАТО взе решение да придобие система С-400, най-напредналата и ще го кажа без преувеличение – най-добрата система на света. И какво от това? Престъпление ли е?“, заяви Путин.
„Коя страна има право да ограничава инициативата на друга независима страна да придобие крайно чувствителна продукция от гледна точка на осигуряването на собствената сигурност?“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция ще получи руските С-400 в предвидените срокове

Anadolu Agency: Турция ще получи руските С-400 в предвидените срокове

8 Май 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Русия ще достави на Турция зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-400 в предвидените срокове, т.е. през юли 2019 година. Това заяви пред Anadolu Agency съветникът към Секретариата за военна промишленост на Турция (SSM) Исмаил Демир.
„Рамките на споразумението са определени и турската страна е заявила всичките си изисквания. Съществуват редица изисквания. Част от тях са известни на обществеността. Няма никакви проблеми с изпълнението на изискванията. Реализацията на споразумението продължава в съответствие с първоначалните изисквания“, заяви Демир.
Съветникът коментира също информацията за възможни санкции срещу Турция във връзка с придобиването на С-400. Според неговите думи, Анкара знае за тези съобщения, но лидерите на двете страни (Турция и Русия) са взели твърдо решение.
„Това не са детски игри, за да си говорим днес едно, а утре – друго. Всеки друг вариант на развитие на събитията ще противоречи на принципите на държавата и позицията на SSM. Дейността на SSM се осъществява в съответствие с държавната политика на Турция“, посочи Демир. „Много е важно да взимаме самостоятелни решения и да провеждаме политика, съответстваща на интересите на нашата страна. Очакваме съюзниците на Турция да не смесват въпросите и да оценят ситуацията, опирайки се на здравия разум“.
По-рано, на заседание на Съвета за сътрудничество Турция – Русия на високо ниво беше взето решение за пренасяне на доставките на С-400 за юли 2019 година, припомня „Анадолската агенция“. През декември 2017 година президентът на Турция Реджеп Таийп Ердгоан съобщи за подписването на контракт с Русия за доставката на С-400 „Триумф“. По-късно директорът на корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов уточни, че става дума за доставка на четири дивизиона С-400 на обща стойност от около 2,5 млрд. долара.
През март, в ефира на телевизионния канал „Россия 24“, помощникът на руския президент по военно-техническо сътрудничество Владимир Кожин съобщи, че Русия, по искане на Турция, ускорява реализацията на контракта за доставка на С-400, като по-рано се предвиждаше изпълнението му да започне през 2020 година.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Турски съд реши, че американският свещеник Андрю Брънсън ще остане в затвора

VOA: Турски съд реши, че американският свещеник Андрю Брънсън ще остане в затвора

8 Май 2018 | 06:13 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турски съд реши, че американският свещеник Андрю Брънсън ще остане в ареста, на фона на растящия натиск от САЩ за неговото освобождаване, пише Voice of America.
Брънсън е изправен пред 35 години зад решетките заради обвинения в тероризъм и шпионаж.
Задържането на свещеника се превръща в основната причина за изостряне на напреженията между САЩ и Турция.
Държавният департамент на САЩ определи обвиненията като „безпочвени и без достоверни доказателства“.
Във втория ден от съдебния процес срещу свещеника, свидетел, който дава показания анонимно, обвини Брънсън в подкрепа на забранената Кюрдска работническа партия. Той също бе обвинен и в подкрепа на духовния водач Фетхуллах Гюлен, който се смята за организатора на проваления опит за преврат през 2016 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деловая столица (Украйна): В Турция заявиха, че не се боят от заплахите на САЩ и ще купят С-400 от Русия

Деловая столица (Украйна): В Турция заявиха, че не се боят от заплахите на САЩ и ще купят С-400 от Русия

30 Април 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му ще купи от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400 въпреки заплахите на държавния департамент на САЩ, предава Деловая Столица.
Министърът уточни, че договорът за покупката на руските комплекси на 2,5 милиарда долара е подписан през декември 2017 г. и не може да се преразгледа. Той отбеляза, че Русия „ускорява“ процеса с доставката по молба на Анкара.
„Това е приключила сделка. А на Турция не ѝ действа подхода „ще въведем санкци, ако купите“. Турция не приема това“, допълни Чавушоглу. Той уточни, че Турция е готова да купи другото си въоръжение от страните от НАТО.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America:  Майк Помпео разговаря с турския външен министър, настоява за освобождаването на американски пастор

Voice of America: Майк Помпео разговаря с турския външен министър, настоява за освобождаването на американски пастор

28 Април 2018 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният държавен секретар на САЩ Майк Помпео разговаря с турския външен министър, настоява за освобождаването на американски пастор, предава радио Voice of America.
Съдбата на американски пастор, подсъдим в Турция е първостепенен въпрос в разговорите между Майк Помпео и турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Брюксел по време на срещата на външните министри на страните-членки на НАТО. Пастор Ендрю Брънсън е задържан в Турция от 18 месеца по обвинения в тероризъм и шпионаж, като прокуратурата настоява за 35 години затвор.
Двамата външни министри са обсъдили ситуацията в Сирия и са подчертали важността на американско-турското партньорство в района и поддържането на тесни връзки, заявява говорителят на държавния департамент Хедър Науърт.
„Надграждайки върху предишните дискусии за Манбидж, двете страни потвърдиха подкрепата си за двустранния процес за намиране на общ път напред. Те също така обсъдиха решимостта на САЩ в подкрепа на турската национална сигурност“, се казва в изявлението на Науърт.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Майк Помпео призова Турция да не купува от Русия ракети С-400

Reuters: Майк Помпео призова Турция да не купува от Русия ракети С-400

27 Април 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посочи „сериозната загриженост на Вашингтон“ по време на срещата си с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу в Брюксел, относно решението на Анкара да купи зенитно-ракетни комплекси С-400 от Русия, които според него не са технически съвместими с оборудването на НАТО, предава Reuters.
„Държавният секретар подчерта сериозността на загрижеността на САЩ“, заяви високопоставен служител на Държавния департамент след срещата между Помпео Чавушоглу в кулоарите на среща на външните министри на НАТО.
Турция подписа споразумение с Русия за ракети С-400 в края на декември, като част от плановете на Анкара да засили своите отбранителни способности на фона на заплахите от кюрдски и ислямистки бойци в страната и конфликтите по границите ѝ с Сирия и Ирак.
Представители на НАТО предупредиха Турция за неуточнени последици от покупката на С-400, но турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че връзките с НАТО остават силни.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Русия започна производството на турските системи за ПРО С-400

Yeni Safak: Русия започна производството на турските системи за ПРО С-400

26 Април 2018 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Генералният директор на руската компания „Рособоронекспорт“ Александър Михеев заяви, че Москва е започнала да произвежда зенитно-ракетните системи С-400 „Триумф“, поръчани от Анкара. Миналият декември Турция обяви, че е сключила сделка с Русия за закупуването на системите за ПРО/ПВО, които трябва да бъдат доставени до началото на 2020 година, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„Производството започна. Всичко е договорено и ние ще изпълним нашите ангажименти. Започнахме да актуализираме споразумението“, заяви Михеев.
„Рособоронекспорт“, пише турското издание, е единствената държавна посредническа служба за внос и износ на военна продукция, както и на такава с двойно назначение и технологии и услуги свързани с това.
Стойността на сделката е $2,5 млрд, според директорът на руската корпорация „Ростек“ Сергей Чемезов.
С-400 е най-модерната руска система за противовъздушна отбрана с голям обсег и има капацитета да изстрелва три вида ракети, способни да унищожават различни видове цели, включително балистични и крилати. Системата може да засече и противодейства на 300 цели едновременно на височина до 27 километра.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Благойче Атанасоски. 21 август 2018 г.
Благойче Атанасоски. 21 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.