НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МИА: Черна гора ще приеме пет мигранти от Италия

МИА: Черна гора ще приеме пет мигранти от Италия

6 Септември 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Правителството на Черна гора е решило да приеме пет мигранти от групата от 140 мигранти, които се намираха на кораба „Убалдо Дичоти“ и за които Италия отправи искане да бъдат приети от други европейски страни, предава Македонската информационна агенция (МИА).
„Зачитайки принципите на хуманност и солидарност с хората в беда и съгласно традиционните ценности на черногорското общество, правителството реши да бъдат приети пет мигранти от кораба „Убалдо Дичоти“ в отговор на искането на Италия“, съобщи правителството на Черна гора.
Междувременно се предполага, че около 20 мигранти дневно влизат нелегално в Черна гора, най-често от Албания и продължават към Европа през Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мигрантите, блокирани на италианския кораб „Убалдо Дичоти“ скоро ще могат да слязат на земята

AFP: Мигрантите, блокирани на италианския кораб „Убалдо Дичоти“ скоро ще могат да слязат на земята

26 Август 2018 | 02:02 | Агенция "Фокус"
Рим. Мигрантите, блокирани на италианския кораб „Убалдо Дичоти“ скоро ще могат да слязат на земята по думите на италианския вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини предава AFP.
"Мигрантите на борда на кораба ще могат да слязат през следващите няколко часа", заяви министърът, който по-рано не разрешаваше достъпа на мигрантите до сушата. Той заяви, че повечето от тях ще бъдат приети от италианската църква.
Според агенция Reuters 20 мигранти от кораба ще бъдат приети от Албания. Министерството на външните работи на Италия нарече този жест свидетелство за "голяма солидарност и приятелство". Други 20-25 души се съгласи да приеме Ирландия, както в събота, заяви в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“ външният министър на страната Саймън Коувени.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Прокуратурата в Сицилия е започнала разследване срещу Матео Салвини

AFP: Прокуратурата в Сицилия е започнала разследване срещу Матео Салвини

26 Август 2018 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Рим. Прокуратурата в Сицилия е започнала разследване срещу Матео Салвини, предава AFP
Салвини се разследва по обвинения в „незаконно задържане и злоупотреба с власт“ във връзка с отказа на министъра да разреши на група мигранти, намиращи се на кораб на бреговата охрана да слязат на брега. На кораба „Убалдо Дичоти“ са блокирани повече от 100 мигранти, които са били спасени в Средиземно море. Корабът акостира на сицилийското пристанище Катания, но Салвини не разрешава на мигрантите да слязат от кораба, докъто не получи уверение от Европейския съюз, че мигрантите ще бъдат преразпределени в други европейски страни. Все пак бе дадено разрешение на 29 непридружени деца да слязат на италианска земя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Италианските прокурори започнаха разследване срещу Матео Салвини заради недопускане на кораб с мигранти

Тhe Guardian: Италианските прокурори започнаха разследване срещу Матео Салвини заради недопускане на кораб с мигранти

23 Август 2018 | 03:55 | Агенция "Фокус"
Катания. Италианските прокурори започнаха разследване срещу Матео Салвини заради недопускане на кораб с мигранти, пише британският вестник The Guardian
Италиански прокурори са започнали разследване за незаконното задържане на 177 мигранти на борда на кораб на бреговата охрана, който министърът на вътрешните работи Матео Салвини отказва да допусне да слязат.
„Убалдо Дичоти“ е акостирал от 48 часа в пристанището на Катания, Сицилия, но на мигрантите не е позволено да слязат, без да се осигури разпределянето им в други страни.
Разследването, водено от прокурора на град Агридженто, започна срещу "неизвестни", но е ясно, че ако магистратите решат да продължат съдебното производство, Салвини ще да бъде разследван, като единственият, отговорен за забраната за слизане.
"Чух, че прокуратурата в Агридженто започна разследване", каза Салвини в видеоклип в социалната мрежа "Фейсбук".
"Също така чух, че заподозрените са" неизвестни "в момента. Но аз не съм непознат. Казвам се Матео Салвини, аз съм министърът на вътрешните работи. Хайде, съдете ме, аз съм тук", продължи той във видеото.
„Убалдо Дичоти акостира в понеделник вечерта в пристанище Катания, но на мигрантите, включително 29 непридружени непълнолетни, беше отказано разрешение за слизане.
На 15 август корабът взе 190 души от препълнена лодка на около 17 морски мили от италианския остров Лампедуза. Тринадесет от тях са евакуирани за спешна медицинска помощ.
Рим настоява Малта да поеме групата, защото лодката за първи път минава през района за търсене и спасяване на Малта , но Валета отказа, заявявайки, че хората искат да стигнат до Италия.
В понеделник следобед след тридневни преговори италианският министър на транспорта Данило Тонинели написа следния текст в социалната мрежа „Туитър“: "Корабът Дичоти ще акостира в Катания".
Скоро след това говорителят на на Салвини заяви, че министърът на вътрешните работи "не е дал и няма да даде разрешение на мигрантите да слязат, докато не бъде уверен, че 177-те мигранти ще отидат другаде", забранявайки на италианските брегова охрана да свали имигрантите.
В сряда следобед прокурорите в Агридженто посетиха кораба и разпитаха капитана и няколко мигранти.
"Има мигранти на борда, които са видимо засегнати от краста", заяви прокурорът Луиджи Патронаджо. "Те се нуждаят от спешна медицинска помощ. Ситуацията на борда е критична. "
След посещението на магистратите Салвини разреши в сряда вечерта на 29 непридружени непълнолетни да слязат, но заяви, че няма да разреши слизането на останалите 148 търсещи убежище на борда "освен ако Европа не ги вземе".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

La Repubblica: Корабът „Дичоти“, Салвини срещу Тонинели: 117 души на борда не могат да слязат на брега в Катания

La Repubblica: Корабът „Дичоти“, Салвини срещу Тонинели: 117 души на борда не могат да слязат на брега в Катания

21 Август 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Рим. „Корабът „Дичоти“, Салвини срещу Тонинели: 117 души на борда не могат да слязат на брега в Катания“, е едно от водещите заглавия в електронното издание на италианския всекидневник La Repubblica.
Корабът „Дичиоти“ със 177 мигранти на борда, пристига в Катания късно вечерта в неделя, но министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини няма намерение да разреши слизането на мигрантите на брега, докато не бъде намерено решение на европейско ниво. Пристанището бе посочено от министъра на транспорта Данило Тонинели. От Виминале (сградата на вътрешното министерство) обаче заявиха: „Министър Салвини няма да разреши слизането на мигрантите на брега, докато не е уверен, че 177-те души ще отидат някъде другаде“.
„Корабът „Дичоти“ ще акустира в Катания. Достойните мъже от бреговата охрана свършиха своята работа. Сега е ред на Европа да изпълни своята част“, написа Тонинели в социалната мрежа „Туитър“.
„Дичиоти“ премина пристанище Поцало, накъдето изглежда е бил насочен, когато след четири дни чакане, тръгна от дока в Лампедуза към сицилианските брегове. От Виминале официално не дават „зелена светлина“, така както от Европа не е пристигнал официален отговор са искането на италианското външно министерство. Но след инициативата, предприета от външния министър Моаверо Миланези, правителството е обнадеждено и очаква развръзка в близките часове.
Поради тази причина, за да не се удължава допълнително престоят на мигрантите на борда на кораба, капитанът на „Дичоти“ получи разрешение да се приближи. После дойде и уточняването на пристанището, а именно Катания.
От друга страна Салвини бе този, който в интервю за „Агорà“ (политическо предаване по телевизия RAI), подсказа, че решението на проблема е близо и че ще даде „зелена светлина“ на слизането на миграните на сушата, когато ЕС одобри плана за репатриране, поискан от външния министър Моаверо Миланези. „Корабът „Дичоти“, каза Салвини - може да акустира в Италия, стига 117-те мигранти да бъдат разпределени в духа на европейската солидарност, защото (ЕС) е съставен от 27 страни. Да бъдат така добри, като се има предвид, че ние приехме над 700 хиляди души“, пристигнали по море, „да поемат своята част“.
Връщайки се към заплахата си да изпрати обратно в Либия мигрантите, ако Европа не изпълни ангажиментите си, Салвини добави: „Както могат да се преразгледат концесиите за магистралите, така могат да се преразгледат и международните споразумения, които в някои случаи имат над 50-годишна история на съществуване зад гърба си, тъй като светът се е променил за половин век. Миграцията и бизнесът на мафията също са се променили“.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италиански министър призова за санкции срещу Малта, заради отказа на островната държава да приеме мигранти

Reuters: Италиански министър призова за санкции срещу Малта, заради отказа на островната държава да приеме мигранти

19 Август 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на транспорта на Италия Данило Тонинели в неделя призова за налагането на санкции срещу Малта, обвинявайки я за това, че не е спасила мигрантски лодки в Средиземно море, оставяйки отговорността на Италия, предава Reuters, като напомня че това е поредният спор между двете страни по този въпрос.
Тонинели заяви в социалната мрежа „Туитър“, че Европейският съюз трябва да отвори „своите пристанища за солидарността“ и да приеме мигранти, спасени в морето.
В сряда Малта не оказа помощ на лодка, пренасяща 190 мигранти, които прекосяват международни води, заявявайки че тя не е била в беда. Наближила италианския остров Лампедуза, лодката беше прихваната от плавателен съд на италианската брегова охрана.
„Сега те се намират на военен плавателен съд, което на практика означава италианска земя. Очаквам Италия да се обърне към други членки на ЕС за помощ. Това зависи от тях, но Малта просто спазваше международното право“, заяви министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат в неделя в интервю за местно радио.
Той не коментира призива на Тонинели за санкции.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EUObserver: Либийският министър-председател отхвърли идеята на ЕС за мигрантски лагери на територията на страната

EUObserver: Либийският министър-председател отхвърли идеята на ЕС за мигрантски лагери на територията на страната

21 Юли 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Триполи. Министър-председателят на Либия Файез ал Сарадж заяви, че страната му „напълно се противопоставя“ на идеята на ЕС за установяването на лагери в страната за хора, които не могат да получат статута на бежанци в Европа, предава EUObserver.
В интервю пред германската преса той заяви, че страната му „спасява хиляди хора ежедневно“ край бреговете си и че е изоставена сама в тази дейност. Той поиска „повече техническа и финансова подкрепа“ в морето, а мигрантите да бъдат приемани.
Миналият месец идеята за лагери за мигранти извън пределите на ЕС бе подкрепена на срещата на високо равнище на Съюза.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Либия отхвърли категорично европейския план за разполагане на лагери за мигранти на своята територия

Kathimerini: Либия отхвърли категорично европейския план за разполагане на лагери за мигранти на своята територия

20 Юли 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Триполи. Либия отхвърля категорично плана на Европейския съюз да разположи лагери за бежанци на територията й, в опит да спре мигрантския поток към Западна Европа и няма да бъде убедена от никакви финансови стимули, заяви министър-председателят на правителството в Триполи Фаиз Сарадж, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Миналия месец, припомня вестникът, Италия предложи създаването на лагери за мигранти в Африка, където те да изчакват, докато бъдат обработени молбите им за предоставяне на убежище от ЕС, което от своя страна, трябва да сложи край на вътрешното разделение в Съюза по въпроса за миграцията, предизвикано от приемането на милиони азиатци и африканци, основно мюсюлмани, след 2015 година.
Либия е основната изходна точка за мигрантите, опитващи се да се доберат до Европа, често на нестабилни гумени лодки, предоставени от трафиканти и европейски благотворителни неправителствени организации, които често са пробити или се обръщат.
„Категорично се противопоставяме на Европа, която официално иска от нас да приемаме нелегални имигранти, които ЕС не иска да пусне“, заяви Сарадж пред германското издание Bild, в интервю, публикувано в петък.
Той отхвърли обвиненията, че бреговата охрана на Либия е стреляла по моряците на занимаващите се с извозване на мигранти към Европа организации.
„Спасявам стотици животи край бреговете на Либия всеки ден – нашите кораби са в постоянно движение“, увери Сарадж, като добави, че правителството в Триполи е оставено да спасява мигранти в Средиземно море само и се нуждае от техническа и финансова подкрепа.
Съгласно данните на Службата за миграция на ООН, 51 782 мигранти и бежанци са влезли в Европа по море до 18 юли. В сравнение, за същия период на миналата година те са били 110 189, а през 2016 година – 244 722. През тази година са се удавили 1490 души, съгласно официалните данни на организацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Плавателен съд с 160 мигранти на борда потъна край бреговете на Кипър, 16 души са загинали

Cyprus Mail: Плавателен съд с 160 мигранти на борда потъна край бреговете на Кипър, 16 души са загинали

18 Юли 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Никозия. Плавателен съд, превозващ около 160 мигранти на борда си, потъна край бреговете на остров Кипър, съобщава електронното издание на единствения ежедневник, излизащ на английски език в Република Кипър - Cyprus Mail.
Към настоящия момент се потвърждава за смъртта на 16 души, 101 други са били спасени. Съдбата на най-малко 30 други остава неизвестна към настоящия момент.
Уточнява се, че инцидентът се е случил в близост до бреговете на Севернокипърската турска република, разположена в северната част на острова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция и Малта ще приемат по 50 мигранти от два кораба на Европейската гранична служба

AFP: Франция и Малта ще приемат по 50 мигранти от два кораба на Европейската гранична служба

14 Юли 2018 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Рим. Франция и Малта ще приемат по 50 мигранти от два кораба на Европейската гранична служба е съобщил италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от AFP.
„Франция и Малта ще приемат по 50 мигранти, а скоро и други европейски страни ще ги последват“, е написал италианският премиер на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“.
Този случай предизвика поредната размяна на остри реплики между италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини и малтийското ръководство за отговорността за спасяването на бедстващи в Средиземно море мигранти.
Салвини отказа да допусне корабите да акостират в италиански пристанища, ако други страни в ЕС не обещаят да приемат солидарно спасените мигранти.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия е спасила около 450 мигранти в Средиземно море и сега търси други държави, които да ги приютят

Reuters: Италия е спасила около 450 мигранти в Средиземно море и сега търси други държави, които да ги приютят

14 Юли 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Рим. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте търси държави, които да приемат около 450 мигранти, спасени от пренатоварен кораб в Средиземно море в събота, заяви източник от офиса на премиера, цитиран от Reuters.
Кораб управляван от граничната агенция „ФРОНТЕКС“ и плавателен съд на италианската данъчна полиция са качили мигрантите близо до остро Линоса и на повече от 100 морски мили от Малта, която отхвърли натиск от Рим в петък да спаси въпросните мигранти.
Осем от мигрантите, които са имали нужна медицинска помощ, са били заведени до италианския остров Лампедуса за лечение, допълни източникът.
Според него, вътрешният министър Матео Салвини е провел телефонен разговор с Джузепе Конте за това как да бъде решена ситуацията.
„Мигрантите могат да бъдат разпределени незабавно сред европейските държави, или Италия ще се свърже с Либия, за да ги изпрати там, откъдето са дошли“, поясни източникът, пожелал анонимност. Трета опция е мигрантите да бъдат оставени на корабите временно, докато техните искове за убежище бъдат обработени.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АФП: Очертава се нов спор за кораб с 450 мигранти между Малта и Италия

АФП: Очертава се нов спор за кораб с 450 мигранти между Малта и Италия

14 Юли 2018 | 02:05 | Агенция "Фокус"
Рим. Очертава се нов спор за кораб с 450 мигранти между Малта и Италия, предава AFP.
Италия е отказала да приеме рибарски кораб с 450 мигранти, които са се насочили към италианския остров Лампедуза. Италианският вицепремиер и вътрешен министър продължава твърдия си подход към недопускане на кораби с мигранти от Африка, спасени в Средиземно море да акостират на италиански пристанища. Междувременно малтийските власти заявиха, че корабът се намира по-близо до Италия и тези, които са на борда му искат да се насочат към италианския бряг.
Във вторник италианският транспортен министър е заявил, че морското право задължава Малта да разполага със собствени спасителни кораби и да отвори пристанищата си.
Малтийското правителство е отговорило, че „спазва всички международни конвенции за спасителни операции в морето“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Портрет на Адолф Хитлер внесе смут в срещата на европейските вътрешни министри в Инсбрук

Die Presse: Портрет на Адолф Хитлер внесе смут в срещата на европейските вътрешни министри в Инсбрук

13 Юли 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Инсбрук. Малко преди началото на неформалната среща на министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз в Инсбрук, портрет на Адолф Хитлер предизвика истински хаос в организацията на събитието, съобщава австрийският национален ежедневник Die Presse.
Оказало се, че в ресторанта, избран за приема на европейските министри, има окачена снимка на нацисткия фюрер. Новината буквално „взриви“ медиите, които не пропуснаха да отразят скандала. В крайна сметка, за да успокои обстановката, Министерството на вътрешните работи във Виена обяви, че приемът след неформалната среща ще се проведе в друг ресторант.
Порталът dietiwag.org/blog съобщи още през март, че портретът на Хитлер стои окачен в популярния ресторант „в продължение на години“. За „определени поводи или в определени общи кръгове" картината е била сваляна, но след това отново са я окачвали на стената. След публикуването на тази информация австрийските служби са започнали разследване срещу собствениците на ресторанта.
От Виена се опитаха да потушат скандала, като увериха, че заведението за приема е сменено „по няколко причини“, най-вече „организационни“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Австрия, Германия и Италия обявиха „сътрудничество на активните“ в бежанската политика

Der Standard: Австрия, Германия и Италия обявиха „сътрудничество на активните“ в бежанската политика

13 Юли 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Инсбрук. Рим, Берлин и Вина обявиха „сътрудничество на активните“ в бежанската политика, пише австрийският ежедневник Der Standard.
Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз, които бяха посрещнати в Инсбрук от домакина Хърбърт Кикл, се надяват да постигнат широк „консенсус“по въпросите на политиката в областта на убежището. Едва ли обаче може да се очаква пробив след преговорите в австрийския град. И все пак европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос приветства резултатите от първия ден на срещата: „Денят мина много по-добре, отколкото очаквах“.
Акцентът и този път ще бъде поставен върху Европейската агенция за гранична защита (Фронтекс). Тя трябва да бъде допълнително подсилена – чрез „общ мандат“, поясни австрийският вътрешен министър, като същевременно допълни, че Фронтекс не може да замени националните усилия за гарантиране на сигурността по границите на отделните държави.
Защитата на европейските външни граници трябва бързо да се подобри. След като управлението на външните граници сработи ефективно, може да бъде повдигната и темата за солидарността на другите страни от ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Хорст Зеехофер настоява най-късно до август да има яснота за споразуменията с Италия, Австрия и Гърция

FAZ: Хорст Зеехофер настоява най-късно до август да има яснота за споразуменията с Италия, Австрия и Гърция

12 Юли 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Берлин/Инсбрук. Федералният министър на вътрешните работи на ФРГ Хорст Зеехофер (ХСС) бе категоричен, най-късно до началото на месец август трябва да яснота относно сключването на споразумения за връщане на мигранти с Италия, Австрия и Гърция, съобщава водещият национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Преди срещата с колегите си от страните от Европейския съюз в Инсбрук, лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) сподели, че е „оптимист, че може заедно да успеем да решим проблема с вътрешната миграция“. Същевременно Зеехофер призна, че очаква трудни преговори.
След разговор между вътрешните министри на Германия, Италия и Австрия стана ясно, че е постигнато съгласие за засилване на външните граници на Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Срещата на вътрешните министри от ЕС: Кризата с миграционната политика се пренася в Инсбрук

Der Standard: Срещата на вътрешните министри от ЕС: Кризата с миграционната политика се пренася в Инсбрук

12 Юли 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Инсбрук. Министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз ще обсъдят въпросите за убежището и миграцията на среща на върха в Инсбрук, припомня австрийският национален ежедневник Der Standard.
Предложението за връщането на бежанците, или реформата на Дъблинския регламент, са още една точка в спора за политиката на ЕС в областта на убежището. На срещата на върха в края на юни част от проблемите бяха решени, поне на повърхностно ниво. Бе прието създаването на приемни центрове за бежанци извън територията на страните от Общността. Лицата, които получат право на убежище, следва да бъдат разпределяни доброволно сред европейските държави. Къде обаче ще бъдат построени тези центрове, остава неясно засега.
Срещата в Инсбрук ще бъде интересна, защото на нея за първи път в качеството си на министър на вътрешните работи на Италия ще присъства Матео Салвини. Другата колоритна личност на форума ще бъде Хорст Зеехофер, федерален министър на вътрешните работи на Германия. В навечерието на срещата в Инсбрук двамата разговаряха на четири очи. Берлин все още се нуждае от постигането на споразумение с Рим за връщането на мигранти. Предстои да стана ясно дали двете държави ще намерят общ тон в преговорите. Австрия също е ухажвана за споразумение.
Има няколко политически спорни точки в европейската реформа в областта на убежището. Остава открит въпросът занапред къде и как ще може да се кандидатства за убежище в държава от ЕС. Вече бе пояснено, че целта на новите мерки е до 2025 г. в страните от Общността да получават убежище само онези, които „зачитат европейските ценности“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Атина и Берлин имат различия относно споразумението за връщане на мигранти

Kathimerini: Атина и Берлин имат различия относно споразумението за връщане на мигранти

11 Юли 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Атина/Берлин. Атина и Берлин изглежда, че имат различни виждания по отношение на споразумението за връщане на мигранти от Германия към Гърция, което беше постигнато с устна договорка по време на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз през миналия месец, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Споразумението, което беше сключено между гръцки, германски и испански представители, предвижда детайлите за изпълнението му да бъдат уточнени в предстоящите седмици и да бъдат преглеждани регулярно.
Германска делегация в момента се намира в Атина, за да финализира детайлите на споразумението, които гръцката страна определи като „технически подробности“.
Въпреки това изглежда, че тези детайли ще определят съдържанието на споразумението.
Министърът на миграционната политика Димитрис Вицас беше оптимистично настроен за споразумението, описвайки го като „политическо съгласие, което е ясно“. Той допълни, че това ще бъде и в полза на Гърция, тъй като Германия ще прибере около 3 000 мигранти, като част от програма за събиране на разделени мигрантски семейства.
Що се отнася до връщането на мигранти, Вицас поясни че споразумението ще се прилага само за мигранти, които са преминали през Гърция от 1 август нататък.
Берлин изглежда, че вижда нещата по различен начин. Там, разбирането е че около 3 300 мигранти, към момента намиращи се в Германия, трябва да бъдат върнати в Гърция.
Споразумението определя, че Германия ще приеме 3 163 мигранти като част от събирането на семейства, но отбелязва че това ще бъде направено „постепенно“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Берлин и Атина започнаха преговори за връщането на мигранти

FAZ: Берлин и Атина започнаха преговори за връщането на мигранти

10 Юли 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Берлин и Атина започнаха преговорите за сключване на споразумение за връщане на мигранти обратно в Гърция, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на източници от Министерството на миграцията в балканската страна.
Към настоящия момент е ясно, че представители на двете страни са започнали разговорите, но не се пояснява къде се водят те. По-рано стана ясно, че Германия ще се стреми до края на текущия месец да подпише договор с гърците за връщането на мигранти обратно в балканската страна, ако вече са били регистрирани от властите й. Принципното политическо съгласие между Берлин и Атина бе постигнато на срещата на върха на Европейския съюз в края на месец юни. По оценка на гръцкото правителство може да бъде допуснато връщането на около 3,3 мигранти в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Германия се стреми да финализира сделката за мигрантите с Гърция до края на месеца

Kathimerini: Германия се стреми да финализира сделката за мигрантите с Гърция до края на месеца

8 Юли 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Берлин/Атина. Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен разкри, че управляващите в Берлин се стремят до края на месец юли да подпишат споразумение с Гърция за мигрантите, съгласно компромиса, постигнат в спора между двете „сестрински“ партии от Съюза (ХДС/ХСС), отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Искаме споразумение с Гърция до края на месеца“, призна военният министър на Берлин, като същевременно подчерта, че сделката с Атина може да послужи като модел за постигането на споразумения за връщането на мигранти и с други държави.
Урсула фон дер Лайен загатна, че и с Италия може да бъде постигната договорка. Но те искат „да им помогнем в замяна“ – как точно, не бе уточнено. „Солидарността е важна, независимо кой е начело на правителството в Рим“, подчерта германският министър на отбраната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Берлин очаква да постигне споразумение за миграцията с Гърция до края на юли

Kathimerini: Берлин очаква да постигне споразумение за миграцията с Гърция до края на юли

8 Юли 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Докато министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер заплашва да организира масово връщане на мкигрантите дори и да не бъдат постигнати двустранни споразумения със съответните страни, министърът на отбраната на страната Урсула фон дер Лайен заяви, че е възможно до края на юли Атина и Берлин да подпишат споразумение, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В коментар пред Der Spiegel, Зеехофер предупреди, че отказът от подписване на двустранни договори „не е добра стратегия“ и че Германия ще започне да връща мигрантите, пристигащи на границата й дори и да няма разбирателство с другите страни-членки по въпроса.
От своя страна, Александер Добринд от Християнсоциалния съюз е на мнение, че не е задължително германският план за връщане на бежанците в европейските страни, където са получили убежище да бъде реализиран доброволно.
„Който не е уважава фундаменталните европейски правила не може да очаква съдействие в други сфери“, заплаши той.
Фон дер Лайен пък е убедена, че двустранното споразумение с Гърция е въпрос на време.
„Искаме договор с Гърция до края на месеца“, заяви тя пред медийната група Funke, като добави, че споразумението може да стане модел за другите страни.
„Италианците искат да им помогнем в замяна“, разкри министърът. „Солидарността е важна за всички, независимо от това кой е в правителството в Рим“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вътрешният министър на Австрия: Няма да приемем мигрантите на Меркел, увеличаваме контрола по южната граница

Вътрешният министър на Австрия: Няма да приемем мигрантите на Меркел, увеличаваме контрола по южната граница

8 Юли 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Виена. Министърът на вътрешните работи на Австрия от националистическата местна „Партия на Свободата“ Херберт Кикл се закани на германските власти ,че страната няма да приеме нито един мигрант, предава скопското електронно издание „Фактор“.
След като германският канцлер Ангела Меркел вече се е договорила, както пише македонската медия, за приемането на мигранти в Италия и Гърция, сега на ред е Австрия, която реши да приеме по-строга мигрантска политика. По отношение на искането Австрия да отвори вратите си за мигрантите, които са върнати на баварската граница, Кикл заяви: „Няма да приемем никой, за когото не отговаряме. Напротив, ще увеличим контрола по южната граница. И в бъдеще ще настояваме за решаването на този проблем там, където му е мястото – извън границите на ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на ФРОНТЕКС: Мигрантите се насочиха към Европа по нов маршрут - Испания

Директорът на ФРОНТЕКС: Мигрантите се насочиха към Европа по нов маршрут - Испания

8 Юли 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Мигрантите все по-често избират западния маршрут през Средиземно море, за да достигнат до Европа през Испания, предупреди изпълнителният директор на европейската гранична служба ФРОНТЕКС Фабрис Леджери, цитиран от европейското издание на Politico.
„Ако ме попитате коя е най-голямата ми тревога, ще кажа Испания, заяви Леджери пред немското издание Welt am Sonntag.
Службата има информация за 6 хиляди незаконни преминавания на границата от африкански мигранти през последния месец, заяви еврочиновникът. Близо половината от тях са били мароканците, а останалите са предимно мигранти от Западна Африка.
„Ако броят им продължи да се увеличава със същите темпове като напоследък, този маршрут ще стане най-важният“, отбеляза още Леджери.
„Велт ам Зонтаг“ пък коментира, че трафикантите в Нигер вече предлагат на мигрантите и бежанците да ги прекарат през Мароко, вместо през Либия, както до сега.
Изпълнителният директор на ФРОНТЕКС смята, че е много важно да се основат приемни центрове в Африка, където мигрантите и бежанците да бъдат връщани, когато бъдат заловени в морето, а не да бъдат довеждани в Европа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Либия и Италия се споразумяха да подновят Договора за приятелство по между им, за да овладеят миграционния поток

АFP: Либия и Италия се споразумяха да подновят Договора за приятелство по между им, за да овладеят миграционния поток

7 Юли 2018 | 22:03 | Агенция "Фокус"
Триполи. Италия и Либия в събота се съгласиха да подновят Договора за приятелство, подписан преди десетилетие, който позволява мигрантите да бъдат връщани на либийска територия, предава AFP.
"Ние се съгласихме да активираме отново италианско-либийския договор за приятелство от 2008 година", каза външният министър на Либия Мохамад Сиала на съвместна пресконференция в Триполи с италианския си колега Ензо Моаверо Миланези.
Миланези приветства споразумението, постигнато по време на първото си посещение в Триполи, като "значимо и обещаващо".
Първоначалният договор бе подписан от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи и тогавашния италиански премиер Силвио Берлускони, като те искаха да обърнат страницата на 40-годишни напрегнати отношения между северноафриканската страна и нейния бивш колонизатор.
Но Договорът беше спрян през февруари 2011 година, след началото на въстанието, в което Кадафи бе свален от власт и убит.
Първоначалният договор предвиждаше осигуряването на италианските инвестиции в Либия в размер на 5 милиарда долара (4,2 милиарда евро) като компенсация за колонизацията от Рим в миналото.
В замяна Либия обещава да работи, за да спре незаконните имигранти, напускащи бреговете й и да приеме обратно мигрантите върнати от Италия, клауза, отхвърлена от активисти за правата на човека.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Еманюел Макрон предупреди, че плана за мигрантски лагери в Африка е пред пропадане

Politico.eu: Еманюел Макрон предупреди, че плана за мигрантски лагери в Африка е пред пропадане

5 Юли 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди, че плановете на Европейския съюз да създаде мигратнски лагери извън Европа може да пропадне ако африканските страни не се заемат с организацията им, а досега нито една страна от Черния континент не се е съгласила да приеме такъв, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
Изданието припомня, че европейските лидери се разбраха да проучат идеята през този месец. Но по време на посещението си в Нигерия, Макрон заяви, че мнозинството от африканските държави се опасяват, че тези лагери ще са притегателен център за мигрантите. Засега нито една африканска страна не се е съгласила да приеме такъв център.
Приемните лагери, продължава Politico, трябваше да са компромис между европейските лидери, едните от които настояват за по строг граничен контрол, а другите – за насърчаване на мигрантите. По същество, според плана в лагерите трябва да се определя кой действително е бежанец и има нужда от защита и кой е икономически мигрант.
Френският президент заяви още, че неговият основен приоритет е да убеди африканците да не поемат „безумния риск“ да пътешестват до Европа. Съгласно данните на Международната организация по миграцията, повече от хиляда души са загинали при опит да преминат Средиземно море само през тази година.
Независимо от това, че пика на миграцията беше през 2015 година и оттогава броят им непрекъснато намалява, темата продължи да доминира заглавията в медиите.
„Политико“ припомня още, че миналия месец новото италианско правителство затвори пристанищата в страната за кораба „Водолей“, занимаващ се с превозване на мигранти и който тогава прекарваше 600 души към Европа. Това трябваше да послужи като ясно послание към Брюксел, че Рим е възприел политика на „нулева толерантност“ към миграционните планове на Брюксел, според които бежанците трябва да поискат убежище в първата страна, в която попаднат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Повече от 200 мигранти са се удавили за последните три дни в Средиземно море

The Guardian: Повече от 200 мигранти са се удавили за последните три дни в Средиземно море

4 Юли 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Триполи. Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море през последните три дни, като броят на жертвите за годината е над 1000 и предизвиква опасения, че трафикантите на хора поемат по-големи рискове поради ограниченията, наложени от италианското правителство и либийската брегова охрана, пише британският ежедневник Guardian.
Агенцията на ООН за бежанците в Триполи съобщи в понеделник, че в същия ден в либийската столица са докарани 276 бежанци и мигранти, включително 16 оцелели от лодка, превозваща 130 души, от които 114 все още се водят изчезнали в морето. В събота и неделя са открити нови корабокрушения.
Във вторник либийската брегова охрана съобщи за още седем смъртни случая, а други 123 мигранти бяха спасени.
Бройката на 1 000 смъртни случая бе достигната на 1 юли. Това е четвъртата поредна година, когато повече от 1000 мигранти загиват, опитвайки се да стигнат до Европа през Средиземно море.
Оман Белбейси, ръководител на мисията в Либия в Международната организация по миграция (МОМ), заяви, че "тревожното увеличение" на смъртните случаи в морето е извън обичайното.
"Контрабандистите експлоатират отчаянието на мигрантите да напуснат, преди да има по-нататъшни ограничения срещу средиземноморските преходи от Европа", каза той.
Като цяло броят на имигрантите, които достигат до Италия по море, намалява спрямо миналогодишните цифри, но делът на онези, които се опитват да достигнат до Италия, и се давят, се увеличава, подсказвайки, че е виновна по-строгата италианска правителствена политика.
Данните, изготвени от Матео Вила, изследовател в италианския център ISPI, показват, че досега само 50% от онези, които напускат Либия, са достигнали до Европа, което с 86% по-малко от миналата година.
Данните показват, че 44% са били върнати от либийската брегова охрана, в сравнение с 12% през миналата година. Общо 4,5% са загинали или са изчезнали, в сравнение с 2,3% през миналата година. Но през юни близо един на всеки 10 е загинал или изчезнал при напускане на либийското крайбрежие - най-високата смъртност досега.
Либийската брегова охрана е върнала около 10 000 души на брега тази година, според МОМ. Тази тенденция вероятно ще продължи поради три промени в политиката на новото италианско правителство. Тя е затворила пристанищата на страната за спасителни кораби на НПО; Италия се съгласи да изпрати допълнителни 10 моторни лодки и два кораба, гумени лодки, оборудване и превозни средства за подпомагане на либийската брегова охрана; и разширяване на зоната за търсене и спасяване, за които либийската брегова охрана е отговорна и следователно намаляват района, в който НПО и корабите на ЕС имат отговорност.
ЕС също така засили натиска си към НПО да се подчиняват на заповедите на либийската брегова охрана. За първи път от месеци в Средиземноморието не работи кораб от НПО. Два кораба на неправителствени организации, акостирали в Малта, са задържани от властите и са възпрепятствани да напуснат и да извършват операции.
Италианският заместник министър-председател Луиджи Ди Майо, член на Движението "Пет звезди", заяви, че смъртните случаи не трябва да се използват като доказателство, за да се оспори твърдата нова миграционна политика на правителството. "Ние ще доставим моторни лодки на Либия, защото най-здравословно е, либийците да извършат спасяването и да вземат [мигрантите] обратно на либийския бряг", каза той.
Промените в италианската политика увеличиха броя на лицата, настанени в либийски лагери за задържане, които бяха широко критикувани от групи за защита на правата на човека и от агенции на ООН.
Матео Салвини, италианският министър на вътрешните работи и движещата сила зад новата политиката, отрече твърденията, че либийските лагери за задържане са пренаселени затвори, заявявайки, че е посетил там център за задържане и е намерил условията приемливи.
Но Белбейси от МОМ заяви: "Мигрантите, върнати от бреговата охрана, не трябва автоматично да бъдат прехвърлени в центрове за задържане. Ние сме дълбоко загрижени, че центровете за задържане отново ще бъдат пренаселени и че условията на живот ще се влошат при последния приток на мигранти."
ООН твърди, че до 10 000 души са държани в лагери за задържане.
По време на брифинг в понеделник говорител на Европейската комисия заяви, че кораби и лодки, които плават под знамето на Европа и извършват спасителни акции в морето, не могат да доведат мигрантите обратно в Либия.
"Това противоречи на нашите ценности, международното право и европейското право", каза Наташа Бертауд. "Ние сме добре запознати с нечовешката ситуация за много мигранти в Либия. ООН работи за подобряване на условията им и има механизъм за спешни транзити, за да евакуират тези хора от Либия. "
Генералният директор на МОМ Уилям Лейси Суинг ще се върне в Триполи тази седмица, за да види от първа ръка условията, пред които са изправени спасените мигранти и тези, върнати на брега от бреговата охрана.
Общият брой, достигащ до Италия, е все още по-нисък от миналата година, но италианското правителство е изправено пред проблем със справянето с повече от 500 000 души, чиито случаи на убежище не са били обработени.
Досега основното предложение на ЕС за предотвратяване на навлизането на мигранти в Европа - създаване на центрове за обработка на убежища извън Европа - беше отхвърлено от лидерите в Албания, Алжир, Египет, Либия, Мароко и Тунис. Но ЕС все още не е наложил сериозен натиск върху тези държави, които са силно зависими от помощта на ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Повече от хиляда мигранти са загинали само през тази година при опит да преминат Средиземно море

Yeni Safak: Повече от хиляда мигранти са загинали само през тази година при опит да преминат Средиземно море

2 Юли 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Повече от хиляда мигранти и бежанци са се удавили в Средиземно море през тази година, при опит да преминат от Либия в Европа, като през последните дни прекарването на хората е ставало по-прибързано заради очакваните мерки на Европейския съюз, съобщава Международната организация по миграцията (МОМ), пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak.
Само през последните няколко дни са загинали 204 души, защото са били качени на несигурни плавателни съдове от трафикантите. 103 от тях са се удавили при корабокрушение в петък, а още много други са загинали при спукване на надуваема лодка източно от либийската столица Триполи, но при този инцидент са оцелели 41 души, пише турското издание.
„Има притеснително увеличение на смъртните случаи край либийския бряг“, заяви ръководителят на мисията на МОМ в Либия Отман Белбеиси чрез съобщение. „Трафикантите се възползват от отчаянието сред мигрантите, които искат да стигнат до Европа преди Европа да постави повече препятствия за преминаването през Средиземно море“.
Говорителят на МОМ Леонард Дойл заяви, че увеличаването на потока през последните дни може да се дължи на други фактори, като например, подходящите климатични условия и края на Рамадана.
„Но също така, мисля че навсякъде по света става ясно, че Европейския съюз започва да се справя по-добре с процеса, така че може би трафикантите се опитват да получат максимална изгода, докато могат. Те винаги поставят изгодата пред сигурността“, продължи представителят на МОМ.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.