НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Неоснователно е искането на Турция за екстрадиция на българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Неоснователно е искането на Турция за екстрадиция на българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер

20 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Неоснователно е искането на Турция за екстрадиция на българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер. Това каза Красимир Богданов, народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“ в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На днешния ден през 1903 г. избухва най-голямото въстание на българите от Македония и Одринска Тракия срещу Османската империя. Днес всички ние съвременните българи дължим почит и уважение към подвига и саможертвата на илинденци и преображенци“, каза Богданов. „Отбелязвайки този ден ние от „Обединени патриоти“ сме длъжни да вземем отношение към още един въпрос, засягащ съвременните отношения с република Турция. С писмо до посланика на Р Турция в София ние народните представители от ПГ на „Обединени патриоти“ остро се противопоставяме на отправеното от турската държава искане за екстрадиция на българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер. Намираме същото за неоснователно“, каза Богданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор ще защити граничните полицаи, разследвани в Турция (ОБЗОР)

Главният прокурор ще защити граничните полицаи, разследвани в Турция (ОБЗОР)

19 Юли 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с граничните полицаи, които са разследвани в Турция за случая от 2008 година, когато турски бракониер беше застрелян за нарушение на морската ни граница. През 2009 година след приключило разследване наказателното производство в България срещу граничния полицай Михаил Цонков за причиняване на смърт по непредпазливост беше прекратено. В средата на юни тази година четиримата български гранични полицаи, участници в случая, получиха призовки да се явят в турски съд. „Има реален шанс справедливостта да възтържествува и да не се допусне екстрадиция на граничните полицаи в Турция“, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. На срещата Сотир Цацаров е изразил уважението си към граничните полицаи заради достойното изпълнение на служебните им задължения. Наследниците на починалия турски гражданин са завели иск в Европейския съд по правата на човека. Искали са обезщетение за неимуществени вреди, в резултат на настъпилата смърт според тях причинена от българските власти. „Решението на съда обаче сочи, че българската държава е изпълнила задълженията си по закон и е провела обективно разследване. Стигнала е до верни правни изводи за липса на извършено престъпление“, обяви Румяна Арнаудова и допълни, че исковете им са отхвърлени като неоснователни. Граничният полицай Николай Костов посочи: „Имаме уверение, че екстрадицията ни няма да бъде допусната“. „Беше ни дадена увереност, че българската държава ще направи това, което трябва, по юридически път, за да бъде делото решено в наша полза“, обясни той. Граничните ни полицаи трябва да дадат защитни обяснения по обвинението срещу тях в Турция.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Граничният полицай Николай Костов: Имаме уверение, че екстрадицията ни, заради случая с турския бракониер от 2008 година, няма да бъде допусната

Граничният полицай Николай Костов: Имаме уверение, че екстрадицията ни, заради случая с турския бракониер от 2008 година, няма да бъде допусната

19 Юли 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Ще се задействат механизми, за да бъдем защитени. Имаме уверение, че екстрадиция няма да бъде допусната, чисто юридически не е възможно по българското законодателство. Това каза пред журналисти в Съдебната палата граничният полицай Николай Костов, участник в случая от 2008 година, когато турски бракониер беше застрелян при нарушение на морската ни граница след среща с главния прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше ни разяснена процедурата, която следва. Беше ни дадена увереност, че би следвало да сме наясно, че българската държава ще направи това, което трябва, по юридически път, за да бъде делото решено в наша полза“, посочи той. „Беше изразена ясната и категорична подкрепа на българската държава“, заяви Костов. „На 16 юли беше насрочено дело, на базата на което по договора за правна помощ, на нас би следвало да ни бъдат връчени юридически книжа, които касаят делото в Турция. За нещастния случай, който беше през 2008 година, при наше задържане на турски нарушители на границата, на море“, обясни граничният полицай. „Трябва да дадем защитни обяснения, още не сме видели документите на турската страна, по повод обвинението ни там“, каза още той.
„Фокус“ припомня: През 2008 година граничният полицай Михаил Цонков застреля турски бракониер, нарушил морската ни граница край Резово. През 2009 година след приключило разследване наказателното производство срещу него за причиняване на смърт по непредпазливост беше прекратено. В средата на юни тази година четиримата български гранични полицаи, участници в случая, получиха призовки да се явят в турски съд.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Български гранични полицаи дават показания по делото за смъртта на турски бракониер

Български гранични полицаи дават показания по делото за смъртта на турски бракониер

15 Юни 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. Показания по делото за смъртта на турски бракониер ще трябва да дават отново български гранични полицаи. Случаят е отпреди 10 години, а Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов получиха призовки днес, предаде БНР. Наказателното производство срещу тях в Турция продължава. На 16 юли мъжете трябва да се явят в съда, за да дадат своите защитни показания.
Адвокатът им Росен Кожухаров беше изненадан от искането на турската страна. "Ако има обстоятелство, което на този етап е притеснително, това е фактът, че все още това производство в Турция продължава, то не е прекратено спрямо българските граждани. Какви ще бъдат последващите действия от страна на техния наказателен съд, ние можем само да предполагаме", каза той.
Кожухаров е озадачен и защо Цонков и колегите му трябва пак да дават показания след като препис от цялото българско производство е предоставено на турските власти. Цонков се надява държавата да го защити. Миналата пролет главният прокурор Сотир Цацаров бе категоричен, че държавата застава изцяло зад действията им. Наказателното производство от българска страна беше прекратено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.