НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Росица Бояджиева, музикант: Жест на добра воля сбъдна мечта на дете от Добрич, което изучава флейта

Росица Бояджиева, музикант: Жест на добра воля сбъдна мечта на дете от Добрич, което изучава флейта

19 Юли 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Добрич. Жест на добра воля сбъдна мечта на дете от Добрич, което изучава флейта. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Росица Бояджиева, музикант и преподавател по флейта в града. Росица Бояджиева е музикант в Духовия оркестър на Добрич и същевременно преподава музика на 20 деца. Едно от тях е Хесус Стефанов, с нелека съдба, който от години изучава флейта, но в учебния процес използва музикален инструмент, който е доста остарял. Сега детето, благодарение на добротворчеството, има своя флейта. Жестът, по думите на Росица Бояджиева, е на един млад човек от Добрич с висока политическа и обществена позиция, но пожелал да остане анонимен.
Историята на Хесус е трогателна. Преди няколко години той, заедно със своята майка и сестра, се завръщат от Испания в Добрич. Малко по-късно детето загубва и своята майка и сега за двете деца се грижи тяхната баба. „Много талантливо, много отговорно дете, което иска да свири, което иска да се развива, което смята, че животът е хубав, само когато се трудиш и когато ти лично извоюваш победата си, а не чакаш наготово. Затова ми стана толкова скъпо това дете. На един от нашите концерти в града този млад човек и благодетел ме попита как съм. Казвам чудесно, но имам такава и такава грижа – за това дете няма кой да помисли, няма кой да купи инструмент. То няма родители. А той ми отговори, че съвсем скоро проблемът ще бъде решен. И наистина много скоро получих обаждане, че много скоро могат да бъдат намерени парите. И така се случиха нещата“, разказа Росица Бояджиева. По думите й Хесус е много сериозно момче, което се занимава с музика стабилно, систематично, талантлив е и надеждите са, че той ще има блестящо бъдеще.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Симеонов, историк: На Добрич трябва да бъде присъдено това достойно звание „Град на българската бойна слава“

Радослав Симеонов, историк: На Добрич трябва да бъде присъдено това достойно звание „Град на българската бойна слава“

19 Юли 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Добрич. Тридневна епопея край Добрич демонстрира единството на народ и войска. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Радослав Симеонов, дългогодишен уредник на Военно гробище – музей в Добрич, сега – главен експерт „Войнишки паметници“ към Министерство на отбраната.
„На този ден добричлии посрещат с камбанен звън и цветя своите освободители, но на следващите дни същите тези граждани, заедно с войниците от варненските войски, предвождани от ген. Тодор Кантарджиев, и два полка от 6-та Бдинска дивизия“ (35-ти врачански и 36-ти козлодуйски) отбраняват геройски подстъпите към града спрямо един многочислен противник“, заяви историкът.
По думите му, епопеята е обезсмъртена в две уникални литературни произведения – сборника на Антон Страшимиров „Червени страници“ и разказа на Йордан Йовков „Българка“.
„Боевете за отбраната на Добрич са изключително кръвопролитни, като на ожесточените боеве се водят на 7 септември. Това е третият, последен ден от епопеята. Изходът от сраженията при Добрич е решен благодарение на пълководческия гений на ген. Иван Колев, бащата на българската кавалерия, който с основание наричаме спасител на град Добрич“, добави Симеонов.
„ Узнавайки за тежката ситуация, в която са изпаднали бранителите на града, без никакво колебание, българският военачалник предприема един колкото и смел, толкова и авантюристичен ход. Той насочва и то без да чака заповед от страна на командването, към Добрич цялата мощ на своята конна дивизия и след 6-часов марш, с изненадващ флангови удар, той помита противниковите части, които вече предвкусват победата. Така Добрич е спасен“, посочи Радослав Симеонов.
„Това е една победа, „изтръгната“ от противника в последния момент. В световната история има само още един такъв подобен аналог, свързан с изненадващ обрат в развоя. Става дума за битката на Наполеон при Аустерлиц. За жалост събитията край Добрич имат съдбата на забравата“, отбеляза историкът.
„Десетилетия наред, поне две поколения българи бяха умишлено държани настрана от истината затова какво се е случило при Добрич. И всичко това в името на някакъв криворазбран интернационализъм и водена от тогавашните правителства на държавата, от тогавашните управляващи политика на национален нихилизъм. Това намира израз в още един унизителен за националното ни самочувствие факт, а именно, че град Добрич през 1949 година е преименуван на съветския маршал Толбухин. А защо точно Добрич беше избран и това не се случи на Разград, Силистра или някой друг съседен град?!“ попита риторично Симеонов и уточни, че „в аналите на световната военна история името на Добрич след това, което се е случило през 1916 година, присъства с факта за тази голяма победа, която българските войски изковават срещу своите бивши освободители“.
„През 1942 година всички селища в Южна Добруджа са преименувани с български имена, но само две от тях запазват турските си имена. Споменатите от мен Кочмар и Карапелит. Защото те трябва да обезсмъртят, те трябва да бъдат един символ на конната дивизия. Имаме категоричен пример как историята се превръща в география. Така и името Добрич, носейки някому неприятни асоциации, бе преименувано на Толбухин. Ето защо днес е много важно Добрич да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“, каза Симеонов.
„Трябва да помним подвига на хора, като полк. Васил Таслаков, командирът на 35-ти врачански полк, който заявява пред своите войници: отстъпление няма да има, зад нас е Добрич. Или пък командирът на Първа дружина от същия полк подполковник Димитър Чолаков, който дава личен пример и който е загинал и е погребан във Военното гробище край Добрич. Той казва така: Войници, направете така че деца и внуци да знаят, че Добрич е паднал, защото не е останал жив нито един от неговите защитници. А ген. Кантарджиев, който нарича битката при Добрич с термина „българските Термопили“. Ето защо, когато на Добрич бъде присъдено това достойно звание, много наши сънародници, дори и извън страната, биха е запитали: защо? Какво се е случило при този град? Тогава те неизбежно ще стигнат до събитията от Добричката епопея“, каза Радослав Симеонов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Днес свободно може да се говори за миналото и защо Добрич трябва да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Днес свободно може да се говори за миналото и защо Добрич трябва да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“

19 Юли 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Добрич. Днес свободно може да се говори за миналото и защо Добрич трябва да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Йордан Йорданов, кмет на добруджанския град. „Започнахме инициативата през август 2017 година. След изграждането на паметника на ген. Иван Колев, след възраждането на традициите, които са съществували в Добрич, това вече беше следващата стъпка, която трябваше да направим и ние я направихме – да получим указ за обявяване на Добрич за „Град на българската бойна слава“. Вярвам, наистина вече вярвам, че това е правилната стъпка в посока на възраждане на Добрич, българското и българщината. И това ще даде самочувствие на всички добричлии и добруджанци", коментира той. "Нашите земи са много ценни и ние трябва да ги съхраним с всички сили, не трябва да позволяваме да ги заграбват и децата ни да бягат от тук. Днес ние свободно можем да разкажем какво е било в миналото и защо сме направили паметника на ген. Иван Колев и защо Добрич трябва да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“, каза Йордан Йорданов. Той уточни, че добруджанският град се намира в Североизточния район, където в близост има море, планини, равнина – „едно прекрасно, красиво място“.
Според кмета има достатъчно много сфери, в които добричлии могат да бъдат заети като работни места. „За последните три години имаме три големи инвеститора в града. Сферите за развитие са много – архитектура, пътно строителство и друг вид строителство. Убеден съм, че когато някой преследва целите си, иска да се развива, той ще намери правилния път“, допълни Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: През последните две години успяхме да привлечем над 200 млн. лв. инвестиции в нашия град

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: През последните две години успяхме да привлечем над 200 млн. лв. инвестиции в нашия град

19 Юли 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. През последните две години успяхме да привлечем над 200 млн. лв. инвестиции в Добрич. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ кметът Йордан Йорданов.
„Разбивайки тези инвестиции, 115 млн. лв. отиват за изграждане на водопроводната мрежа, плюс пречиствателната станция и 7 км канализационна мрежа. Доста мащабен проект, за последните 120 години, откогато съществува Добрич, такъв проект не е правен. Имаме отговорността, да я нарека, да изграждаме такъв голям проект, който е единствено за благото на град Добрич. До края на 2018-та, най-много до пролетта на 2019-та, проектът трябва да е приключен с над 80 км подменена водопроводна мрежа, с нова пречиствателна станция, с капацитет 110 000 човека и нова канализационна мрежа. Отделно имаме 50 жилищни блока, които предстои да бъдат санирани. 20 от тях вече са приключени. Следващите 30 ще бъдат приключени до пролетта на 2019 година. Над 4 000 семейства ще имат обновени жилищни сгради с нужната енергийна ефективност. Отделно от това, над 20 улици и булеварди ще бъдат изцяло рехабилитирани, с нови тротоарни мрежи и осветление. Това е част от обещанието, което поехме преди две години и половина по време на предизборната кампания – да възстановим цялостната тротоарна система на града и да насочим усилия към инфраструктурата. Казвам - насочваме усилия, защото през последните 20 години Добрич наистина страда от състоянието на водопреносната мрежа и на, второ място - от лошата пътна инфраструктура. До края на мандата ще реализираме над 30 км нова пътна мрежа, което само по себе си в един мандат е огромно постижение и искам да благодаря на всички, които са гласували доверие на мен и моя екип и трябва да знаят, че ние няма да ги подведем и работим много активно за Добрич и Добруджа“, каза Йордан Йорданов“.
В сферата на строителството някои от проектите вече са реализирани. Като пример той даде над 3 км изцяло рехабилитирана улица в индустриалната зона, с нови тротоари, с ново осветление. „На бул. „3 март“, който е емблематичен за град Добрич и не беше ремонтиран от 1989 година, 5 км тротоарни площи бяха изградени там само за няколко месеца. И няма да пропусна да кажа, лошото наследство, което поехме, а именно през 2015 година, лятото, малко преди изборите Общината получава писмо за налагане на финансова корекция в размер на 4,3 млн. лв. Това е за изграждането на Регионалното депо в Стожер. И въпреки тези спънки, които се опитаха да наложат на Общината, ние успяхме с наличните средства, с усилията, които сме положили, да прескочим тази трудна крачка за Добрич и да платим две трети от финансовата корекция и с това нещо да не пострада реализацията на тези проекти, за които вече споменах. Независимо от препятствията, които ни бяха сложени, включително лошото състояние на центъра, мисля, че успяваме да изградим всичко онова, за което работихме, да изградим цялостната инфраструктура и визия на Добрич през следващите години“, каза още кметът на Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Общината работи активно за възраждане на традициите – исторически, търговски, културни

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Общината работи активно за възраждане на традициите – исторически, търговски, културни

19 Юли 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общината работи активно за възраждане на традициите – исторически, търговски, културни. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Йордан Йорданов, кмет на добруджанския град. „На първо място е паметникът на ген. Иван Колев, който през 2016-та беше изграден по случай 100-годишнината от Добричката епопея. Доста поколения назад са се опитвали да изградят паметника, но ето че 98 години по-късно успяхме да направим това. Достатъчно е красноречиво за културния живот, който Добрич иска да има. Това е една малка стъпка към възраждането на културата на града. На второ място е възраждането на Фермерския пазар, който радва добричлии и гостите на града повече от година. Това е една стара, традиция в Добрич, която се е провеждала всеки четвъртък преди много, много години. На този фермерски пазар много производители от областта са се стичали в Добрич, който тогава е носел името Хаджиоглу Пазарджик. На този пазар хората са можели да търгуват най-различни местни продукти. По този начин градът винаги се е оживявал и бил така нареченото тържище. Това е и причината да искаме да бъде възстановен фермерският пазар, защото не само сме най-големия град в Добруджа, но сме и средището, където всеки един може да намери реализация, всеки един може да намери място. Така че в тази насока работим, да възродим много други традиции и благодарение на подкрепата на гражданите на Добрич“, заяви кметът.
По думите му добричани участват в този процес доста активно, което е постижение и се вижда голямо присъствие на всички традиции, които са възстановени през последните години и половина. "Ако ми позволите да спомена, през 2016 година направихме една възстановка на Добричката епопея, която беше единствената с такъв мащаб в цяла България. Такава исторически възстановка не беше правена никъде досега в България. Тогава можеше да бъдат видени много от традициите преди 100 години и как хората са живели тогава, включително и боевете през 1916 година. И на това културно събитие присъстваха над 7 000 добричлии, което показателно, че хората искат да познават корените си, откъде са дошли и какви са били техните прадеди. Такава е и нашата цел – да възродим името на Добрич, културата и традициите, които нашите предци са имали. Не трябва да позволяваме големите градове да се обезлюдяват и младите хора да напускат Родината си“, допълни Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йордан Йорданов: Възраждаме Добрич, най-големият добруджански град в България - трябва да съживим българското и българщината

Кметът Йордан Йорданов: Възраждаме Добрич, най-големият добруджански град в България - трябва да съживим българското и българщината

19 Юли 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Добрич. Възраждаме Добрич, най-големият добруджански град в България - трябва да съживим българското и българщината. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Йордан Йорданов, кмет на добруджанския град. „На първо място е нужно да уточним, че възраждаме Добрич, защото е най-големият в България добруджански град, защото трябва да възродим българското и българщината и не последно място трябва да пресечем негативната тенденция на обезлюдяване на райони. По-конкретно трябва да пресечем заминаването на млади хора зад граница“, каза Йордан Йорданов. Той подчерта, че сърцето на Добруджа е в Добрич, защото близо 100 години Добричката епопея остава в паметта на много добруджанци. „Затова изградихме паметника на ген. Иван Колев, който няколко поколения не успяха да направят. Ние го направихме преди две години и половина. Мисля, че всички добричлии трябва да бъдем горди с историята, която Добрич има, да я отстояваме и изключително много трябва да се гордеем с нея“, допълни кметът.
Йорданов е един от младите хора, завърнали се от едно според българските представи привлекателно място за живеене – САЩ, избрал да работите за бъдещето на Добрич. На въпрос защо е направил този избор Йордан Йорданов уточни: „На първо място, защото вярвам, че Добрич и Добруджа са едно прекрасно кътче в България. Не само у нас, но и в Европа. Вярвам и в това, че може да се развива в правилната посока. Ненапразно съм се върнал, защото искам да бъда част от развитието на града и част от развитието на областта. Всеки ден аз и моят екип даваме всичко от себе си, за да можем да насочим Добрич и Добруджа в правилната посока. Като млад човек е показателно, че съм тук, отстоявам позициите на Добрич и заявявам категорично, че нямам никакво намерение да напускам Добрич и Добруджа. Всеки млад човек може да намери своя път, не само да се реализира, но да помогне на своя роден край, да бъде по-хубав и по-добър, да се развива в правилната посока“.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в първото издание на предаването "Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита..." на Радио „Фокус“

Акценти в първото издание на предаването "Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита..." на Радио „Фокус“

19 Юли 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Добрич. В първото издание на съвместното предаване "Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита... " на Радио „Фокус“ и Oбщина Добрич ще ви разкажем за Добрич - град с богата история, стародавни традиции и многопластов културен облик. Всеки четвъртък ще ви срещаме с интересни хора и ще ви разказваме любопитни истории. В днешното издание ще възкресим паметта за отминали събития и личности, свързани с Добрич и Добруджа, ще потърсим опорните точки между минало и настояще, за да преоткрием хубавото и доброто във всеки от нас. Тази седмица ще ви срещнем с кмета на Добрич Йордан Йорданов, един млад човек, който със сърце и ум работи за своя град с поглед към бъдещето. Ще си припомним за една от славните личности, които цялата България почита, а добричани се гордеят особено – капитан Димитър Списаревски. Историкът Радослав Симеонов ще ни припомни за събития от началото на миналия век, които разкриват специфични черти от народопсихологията на добруджанеца – неговата идеалистична представа за саможертва в името на обединението на Отечеството, съхранената родова памет, която да бъде предадена на поколенията, всичко това намерило израз в идеята Добрич да бъде обявен за „Град на бойната слава“. В края на предаването ще ви срещнем с музиканта Росица Бояджиева и нейната история за добротворчеството, което се случва и в наши дни. Тези и още теми слушайте в предаването "Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита..." от 14:00 до 15:00 часа с водещ Диана Стоева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.