НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Росица Бояджиева, музикант: Жест на добра воля сбъдна мечта на дете от Добрич, което изучава флейта

Росица Бояджиева, музикант: Жест на добра воля сбъдна мечта на дете от Добрич, което изучава флейта

19 Юли 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Добрич. Жест на добра воля сбъдна мечта на дете от Добрич, което изучава флейта. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Росица Бояджиева, музикант и преподавател по флейта в града. Росица Бояджиева е музикант в Духовия оркестър на Добрич и същевременно преподава музика на 20 деца. Едно от тях е Хесус Стефанов, с нелека съдба, който от години изучава флейта, но в учебния процес използва музикален инструмент, който е доста остарял. Сега детето, благодарение на добротворчеството, има своя флейта. Жестът, по думите на Росица Бояджиева, е на един млад човек от Добрич с висока политическа и обществена позиция, но пожелал да остане анонимен.
Историята на Хесус е трогателна. Преди няколко години той, заедно със своята майка и сестра, се завръщат от Испания в Добрич. Малко по-късно детето загубва и своята майка и сега за двете деца се грижи тяхната баба. „Много талантливо, много отговорно дете, което иска да свири, което иска да се развива, което смята, че животът е хубав, само когато се трудиш и когато ти лично извоюваш победата си, а не чакаш наготово. Затова ми стана толкова скъпо това дете. На един от нашите концерти в града този млад човек и благодетел ме попита как съм. Казвам чудесно, но имам такава и такава грижа – за това дете няма кой да помисли, няма кой да купи инструмент. То няма родители. А той ми отговори, че съвсем скоро проблемът ще бъде решен. И наистина много скоро получих обаждане, че много скоро могат да бъдат намерени парите. И така се случиха нещата“, разказа Росица Бояджиева. По думите й Хесус е много сериозно момче, което се занимава с музика стабилно, систематично, талантлив е и надеждите са, че той ще има блестящо бъдеще.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Симеонов, историк: На Добрич трябва да бъде присъдено това достойно звание „Град на българската бойна слава“

Радослав Симеонов, историк: На Добрич трябва да бъде присъдено това достойно звание „Град на българската бойна слава“

19 Юли 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Добрич. Тридневна епопея край Добрич демонстрира единството на народ и войска. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Радослав Симеонов, дългогодишен уредник на Военно гробище – музей в Добрич, сега – главен експерт „Войнишки паметници“ към Министерство на отбраната.
„На този ден добричлии посрещат с камбанен звън и цветя своите освободители, но на следващите дни същите тези граждани, заедно с войниците от варненските войски, предвождани от ген. Тодор Кантарджиев, и два полка от 6-та Бдинска дивизия“ (35-ти врачански и 36-ти козлодуйски) отбраняват геройски подстъпите към града спрямо един многочислен противник“, заяви историкът.
По думите му, епопеята е обезсмъртена в две уникални литературни произведения – сборника на Антон Страшимиров „Червени страници“ и разказа на Йордан Йовков „Българка“.
„Боевете за отбраната на Добрич са изключително кръвопролитни, като на ожесточените боеве се водят на 7 септември. Това е третият, последен ден от епопеята. Изходът от сраженията при Добрич е решен благодарение на пълководческия гений на ген. Иван Колев, бащата на българската кавалерия, който с основание наричаме спасител на град Добрич“, добави Симеонов.
„ Узнавайки за тежката ситуация, в която са изпаднали бранителите на града, без никакво колебание, българският военачалник предприема един колкото и смел, толкова и авантюристичен ход. Той насочва и то без да чака заповед от страна на командването, към Добрич цялата мощ на своята конна дивизия и след 6-часов марш, с изненадващ флангови удар, той помита противниковите части, които вече предвкусват победата. Така Добрич е спасен“, посочи Радослав Симеонов.
„Това е една победа, „изтръгната“ от противника в последния момент. В световната история има само още един такъв подобен аналог, свързан с изненадващ обрат в развоя. Става дума за битката на Наполеон при Аустерлиц. За жалост събитията край Добрич имат съдбата на забравата“, отбеляза историкът.
„Десетилетия наред, поне две поколения българи бяха умишлено държани настрана от истината затова какво се е случило при Добрич. И всичко това в името на някакъв криворазбран интернационализъм и водена от тогавашните правителства на държавата, от тогавашните управляващи политика на национален нихилизъм. Това намира израз в още един унизителен за националното ни самочувствие факт, а именно, че град Добрич през 1949 година е преименуван на съветския маршал Толбухин. А защо точно Добрич беше избран и това не се случи на Разград, Силистра или някой друг съседен град?!“ попита риторично Симеонов и уточни, че „в аналите на световната военна история името на Добрич след това, което се е случило през 1916 година, присъства с факта за тази голяма победа, която българските войски изковават срещу своите бивши освободители“.
„През 1942 година всички селища в Южна Добруджа са преименувани с български имена, но само две от тях запазват турските си имена. Споменатите от мен Кочмар и Карапелит. Защото те трябва да обезсмъртят, те трябва да бъдат един символ на конната дивизия. Имаме категоричен пример как историята се превръща в география. Така и името Добрич, носейки някому неприятни асоциации, бе преименувано на Толбухин. Ето защо днес е много важно Добрич да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“, каза Симеонов.
„Трябва да помним подвига на хора, като полк. Васил Таслаков, командирът на 35-ти врачански полк, който заявява пред своите войници: отстъпление няма да има, зад нас е Добрич. Или пък командирът на Първа дружина от същия полк подполковник Димитър Чолаков, който дава личен пример и който е загинал и е погребан във Военното гробище край Добрич. Той казва така: Войници, направете така че деца и внуци да знаят, че Добрич е паднал, защото не е останал жив нито един от неговите защитници. А ген. Кантарджиев, който нарича битката при Добрич с термина „българските Термопили“. Ето защо, когато на Добрич бъде присъдено това достойно звание, много наши сънародници, дори и извън страната, биха е запитали: защо? Какво се е случило при този град? Тогава те неизбежно ще стигнат до събитията от Добричката епопея“, каза Радослав Симеонов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Симеонов, историк: Трябва да помним подвига на хора, като полк. Васил Таслаков, подполковник Димитър Чолаков, ген. Кантарджиев и събитията от Добричката епопея

Радослав Симеонов, историк: Трябва да помним подвига на хора, като полк. Васил Таслаков, подполковник Димитър Чолаков, ген. Кантарджиев и събитията от Добричката епопея

19 Юли 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Добрич. Трябва да помним подвига на хора, като полк. Васил Таслаков, подполковник Димитър Чолаков, ген. Кантарджиев и събитията от Добричката епопея. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Радослав Симеонов, дългогодишен уредник на Военно гробище – музей в Добрич, сега – главен експерт „Войнишки паметници“ към Министерство на отбраната.
„Преди две години българската общественост отбеляза 100 години от освобождението на Добруджа по време на Първата световна война“, припомни историкът. Според него многобройните събития, организирани за това честване като издаване на книги, организиране на изложби, откриването на паметника в Добрич на ген. Иван Колев, представянето на исторически възстановки, все още немалко наши съвременници не са наясно какво представлява Добричката епопея, определяна като една от най-емблематичните битки в съвременната ни история.
„Необходимо е да бъде отправен взор назад към времето, съпътствало тези събития и носещо дух, който е достатъчна причина Добрич да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“, отбеляза Радослав Симеонов. Той припомни, че на 1 септември 1916 година след като Румъния се намесва в Първата световна война на страната на Антантата, една от двете големи и воюващи групировки в Европа в този период, включваща Англия, Русия и Франция, България вярва в силата на другата група от съюзници. Като резултат е обявена война на Румъния. От всички войни, които Третата българска държава води по време на своето съществуване, тази е не само най-справедливата, но е и войната, която е посрещната с най-голям ентусиазъм страна на тогавашното българско общество.
„Ако големите европейски държави по време на Първата световна война са преследвали своите користни, политически, икономически и военни интереси за подялба на света на сфери на влияние, то България води тази война в името на нещо много свято, нещо много справедливо като кауза, нещо много простичко, като всяка държава има право на това нещо. Да успее да събере всички българи под един покрив. Какво по-нормално от това една държава да бъде цялостна?! Затова обявяването на война на Румъния е посрещнато като един справедлив акт на историческо възмездие, защото нека да напомним, че през 1913 година, само три години преди това, северната ни съседка по най-вероломен и нагъл начин заграбва българската Южна Добруджа, възползвайки се от заетостта на българските войски във военен конфликт със Сърбия и Гърция, които пладнешки окупират българските земи в Македония“, заяви Симеонов.
По думите му само така можем да си обясним изключителния героизъм и жертвоготовност, проявени от войниците и офицерите от освободителната Трета българска армия под командването на генерал Тошев, които с химна „О, добруджански край!“ на уста влизат в битките с един многочислен и интернационален противник на добруджанския фронт, в Добруджа нашите войски воюват не само срещу румънци, но и срещу далеч по-опасни противници – сръбски и руски войски.
„Устремът и настъпателността на българските войски са толкова мощни още в първите дни на войната, че са извоювани няколко емблематични победи на българското оръжие“, коментира Радослав Симеонов. Той припомни, че още на 2 септември е освободен град Тервел. Ден по-късно, на 3 септември е знаменателната битка на конната дивизия при селата Кочмар и Карапелит, а на 6 септември само след 36-часова обсада пада Тутраканската крепост. Тя е била превърната по това време от румънското военно командване в един непревземаем пункт.
„Продукт на същия този устрем и факт е, че на 4 септември намиращите се в град Добрич румънски войски панически го напускат. Само от впечатлението за това, което се случва край тях. Така че, ако историята не бе отредила друг развой на събитията при Добрич, то днес едва ли щяхме да говорим за обявяването му на „Град на българската бойна слава“,заключи Симеонов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Днес свободно може да се говори за миналото и защо Добрич трябва да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Днес свободно може да се говори за миналото и защо Добрич трябва да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“

19 Юли 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Добрич. Днес свободно може да се говори за миналото и защо Добрич трябва да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Йордан Йорданов, кмет на добруджанския град. „Започнахме инициативата през август 2017 година. След изграждането на паметника на ген. Иван Колев, след възраждането на традициите, които са съществували в Добрич, това вече беше следващата стъпка, която трябваше да направим и ние я направихме – да получим указ за обявяване на Добрич за „Град на българската бойна слава“. Вярвам, наистина вече вярвам, че това е правилната стъпка в посока на възраждане на Добрич, българското и българщината. И това ще даде самочувствие на всички добричлии и добруджанци", коментира той. "Нашите земи са много ценни и ние трябва да ги съхраним с всички сили, не трябва да позволяваме да ги заграбват и децата ни да бягат от тук. Днес ние свободно можем да разкажем какво е било в миналото и защо сме направили паметника на ген. Иван Колев и защо Добрич трябва да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“, каза Йордан Йорданов. Той уточни, че добруджанският град се намира в Североизточния район, където в близост има море, планини, равнина – „едно прекрасно, красиво място“.
Според кмета има достатъчно много сфери, в които добричлии могат да бъдат заети като работни места. „За последните три години имаме три големи инвеститора в града. Сферите за развитие са много – архитектура, пътно строителство и друг вид строителство. Убеден съм, че когато някой преследва целите си, иска да се развива, той ще намери правилния път“, допълни Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: През последните две години успяхме да привлечем над 200 млн. лв. инвестиции в нашия град

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: През последните две години успяхме да привлечем над 200 млн. лв. инвестиции в нашия град

19 Юли 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. През последните две години успяхме да привлечем над 200 млн. лв. инвестиции в Добрич. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ кметът Йордан Йорданов.
„Разбивайки тези инвестиции, 115 млн. лв. отиват за изграждане на водопроводната мрежа, плюс пречиствателната станция и 7 км канализационна мрежа. Доста мащабен проект, за последните 120 години, откогато съществува Добрич, такъв проект не е правен. Имаме отговорността, да я нарека, да изграждаме такъв голям проект, който е единствено за благото на град Добрич. До края на 2018-та, най-много до пролетта на 2019-та, проектът трябва да е приключен с над 80 км подменена водопроводна мрежа, с нова пречиствателна станция, с капацитет 110 000 човека и нова канализационна мрежа. Отделно имаме 50 жилищни блока, които предстои да бъдат санирани. 20 от тях вече са приключени. Следващите 30 ще бъдат приключени до пролетта на 2019 година. Над 4 000 семейства ще имат обновени жилищни сгради с нужната енергийна ефективност. Отделно от това, над 20 улици и булеварди ще бъдат изцяло рехабилитирани, с нови тротоарни мрежи и осветление. Това е част от обещанието, което поехме преди две години и половина по време на предизборната кампания – да възстановим цялостната тротоарна система на града и да насочим усилия към инфраструктурата. Казвам - насочваме усилия, защото през последните 20 години Добрич наистина страда от състоянието на водопреносната мрежа и на, второ място - от лошата пътна инфраструктура. До края на мандата ще реализираме над 30 км нова пътна мрежа, което само по себе си в един мандат е огромно постижение и искам да благодаря на всички, които са гласували доверие на мен и моя екип и трябва да знаят, че ние няма да ги подведем и работим много активно за Добрич и Добруджа“, каза Йордан Йорданов“.
В сферата на строителството някои от проектите вече са реализирани. Като пример той даде над 3 км изцяло рехабилитирана улица в индустриалната зона, с нови тротоари, с ново осветление. „На бул. „3 март“, който е емблематичен за град Добрич и не беше ремонтиран от 1989 година, 5 км тротоарни площи бяха изградени там само за няколко месеца. И няма да пропусна да кажа, лошото наследство, което поехме, а именно през 2015 година, лятото, малко преди изборите Общината получава писмо за налагане на финансова корекция в размер на 4,3 млн. лв. Това е за изграждането на Регионалното депо в Стожер. И въпреки тези спънки, които се опитаха да наложат на Общината, ние успяхме с наличните средства, с усилията, които сме положили, да прескочим тази трудна крачка за Добрич и да платим две трети от финансовата корекция и с това нещо да не пострада реализацията на тези проекти, за които вече споменах. Независимо от препятствията, които ни бяха сложени, включително лошото състояние на центъра, мисля, че успяваме да изградим всичко онова, за което работихме, да изградим цялостната инфраструктура и визия на Добрич през следващите години“, каза още кметът на Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Общината работи активно за възраждане на традициите – исторически, търговски, културни

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Общината работи активно за възраждане на традициите – исторически, търговски, културни

19 Юли 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общината работи активно за възраждане на традициите – исторически, търговски, културни. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Йордан Йорданов, кмет на добруджанския град. „На първо място е паметникът на ген. Иван Колев, който през 2016-та беше изграден по случай 100-годишнината от Добричката епопея. Доста поколения назад са се опитвали да изградят паметника, но ето че 98 години по-късно успяхме да направим това. Достатъчно е красноречиво за културния живот, който Добрич иска да има. Това е една малка стъпка към възраждането на културата на града. На второ място е възраждането на Фермерския пазар, който радва добричлии и гостите на града повече от година. Това е една стара, традиция в Добрич, която се е провеждала всеки четвъртък преди много, много години. На този фермерски пазар много производители от областта са се стичали в Добрич, който тогава е носел името Хаджиоглу Пазарджик. На този пазар хората са можели да търгуват най-различни местни продукти. По този начин градът винаги се е оживявал и бил така нареченото тържище. Това е и причината да искаме да бъде възстановен фермерският пазар, защото не само сме най-големия град в Добруджа, но сме и средището, където всеки един може да намери реализация, всеки един може да намери място. Така че в тази насока работим, да възродим много други традиции и благодарение на подкрепата на гражданите на Добрич“, заяви кметът.
По думите му добричани участват в този процес доста активно, което е постижение и се вижда голямо присъствие на всички традиции, които са възстановени през последните години и половина. "Ако ми позволите да спомена, през 2016 година направихме една възстановка на Добричката епопея, която беше единствената с такъв мащаб в цяла България. Такава исторически възстановка не беше правена никъде досега в България. Тогава можеше да бъдат видени много от традициите преди 100 години и как хората са живели тогава, включително и боевете през 1916 година. И на това културно събитие присъстваха над 7 000 добричлии, което показателно, че хората искат да познават корените си, откъде са дошли и какви са били техните прадеди. Такава е и нашата цел – да възродим името на Добрич, културата и традициите, които нашите предци са имали. Не трябва да позволяваме големите градове да се обезлюдяват и младите хора да напускат Родината си“, допълни Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в първото издание на предаването "Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита..." на Радио „Фокус“

Акценти в първото издание на предаването "Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита..." на Радио „Фокус“

19 Юли 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Добрич. В първото издание на съвместното предаване "Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита... " на Радио „Фокус“ и Oбщина Добрич ще ви разкажем за Добрич - град с богата история, стародавни традиции и многопластов културен облик. Всеки четвъртък ще ви срещаме с интересни хора и ще ви разказваме любопитни истории. В днешното издание ще възкресим паметта за отминали събития и личности, свързани с Добрич и Добруджа, ще потърсим опорните точки между минало и настояще, за да преоткрием хубавото и доброто във всеки от нас. Тази седмица ще ви срещнем с кмета на Добрич Йордан Йорданов, един млад човек, който със сърце и ум работи за своя град с поглед към бъдещето. Ще си припомним за една от славните личности, които цялата България почита, а добричани се гордеят особено – капитан Димитър Списаревски. Историкът Радослав Симеонов ще ни припомни за събития от началото на миналия век, които разкриват специфични черти от народопсихологията на добруджанеца – неговата идеалистична представа за саможертва в името на обединението на Отечеството, съхранената родова памет, която да бъде предадена на поколенията, всичко това намерило израз в идеята Добрич да бъде обявен за „Град на бойната слава“. В края на предаването ще ви срещнем с музиканта Росица Бояджиева и нейната история за добротворчеството, което се случва и в наши дни. Тези и още теми слушайте в предаването "Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита..." от 14:00 до 15:00 часа с водещ Диана Стоева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.