НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЧЕЗ Разпределение приключи проекти, с които ще подобри електрозахранването на 100 000 домакинства в над 12 столични района (ОБЗОР)

ЧЕЗ Разпределение приключи проекти, с които ще подобри електрозахранването на 100 000 домакинства в над 12 столични района (ОБЗОР)

4 Декември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ Разпределение приключи проекти, с които ще подобри електрозахранването на 100 000 домакинства в над 12 столични района. Дружеството завърши два от най-значимите си за електрозахранването на града проекти за 2018 г. – подмяната на кабел 110 kV „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“. С инвестицията от 6.3 млн. лв. в двата обекта компанията ще предостави по-сигурно електрозахранване за голяма част от столицата през предстоящите коледни и новогодишни празници, по време на които традиционно се повишава консумацията на електроенергия и товарите по мрежата. На мястото на стария маслен кабел е поставен 3 км нов сух кабел с много по-сигурна изолация, а в подстанция „Витоша“ е извършена пълна подмяна на разпределителната уредба. С изпълнението на двата проекта ще се повиши надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев.
По време на официално пускане в експлоатация на новите съоръжения регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал, посочи, че е реализирането на двата проекта, освен огромен финансов ресурс, са вложени и много усилия на служителите на компанията. „Те денонощно работиха и следиха за успешното му изпълнение и създадоха необходимата организация за работа с цел по-бързото му завършване. Сега се радвам да съобщя, че в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници сигурността на електрозахранването в София е повишена многократно“, коментира той.
Според Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България, процедурата по подмяна на кабела е била изключително трудна за изпълнение, защото той преминава през силно урбанизирани площи в районите „Триадица“ и „Лозенец“. „Благодарни сме за търпението на гражданите в тези райони, защото временните неудобства, които ние се постарахме да сведем до минимум, ще доведат до спокойствие в дългосрочен план. Реконструкцията на подстанция „Витоша“ също беше сложен проект, поради мащабите на съоръженията. Над 100 000 домакинства и бизнес клиенти, както и за болници, транспорт и др. вече ще бъдат с по-надеждно електрозахранване. Благодаря на институциите за съдействието, което получихме по време на работата“, допълни още Холаковски.
На събитието присъства и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който обясни, че гарантирането на енергийната сигурност е един от най-водещите приоритети на правителството. Според него инвестиционната програма, която „ЧЕЗ Разпределение България“ реализира и целите, които си поставя за рехабилитация на системата с напрежение от 110 киловолта в столицата заслужава адмирации. „Ние от Министерството на енергетиката ви приветстваме за тези ваши цели. Паралелно, с това, което правите, вървите в крак с националните интереси, които ние реализираме в електроенергийната система на България. Само преди една седмица ние открихме един водещ нов проект между Бургас и Варна. Работим и за подобряване значително енергийните капацитети между България и Румъния“, обясни още зам.-министър Първанов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЧЕЗ Разпределение приключва значими за електрозахранването на столицата проекти

ЧЕЗ Разпределение приключва значими за електрозахранването на столицата проекти

4 Декември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ Разпределение приключва два от най-значимите си за електрозахранването на София проекти за 2018 г. – подмяната на кабел 110 kV „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ Разпределение. С инвестицията от 6.3 млн. лв. в двата обекта компанията ще предостави по-сигурно електрозахранване за голяма част от столицата през предстоящите коледни и новогодишни празници, по време на които традиционно се повишава консумацията на електроенергия и товарите по мрежата. На мястото на стария маслен кабел е поставен 3 км нов сух кабел с много по-сигурна изолация, а в подстанция „Витоша“ е извършена пълна подмяна на разпределителната уредба. С изпълнението на двата проекта ще се повиши надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев. „В реализирането на двата обекта, освен огромен финансов ресурс, са вложени много усилия на служители на компанията. Те денонощно работиха и следиха за успешното му изпълнение и създадоха необходимата организация за работа с цел по-бързото му завършване. Сега се радвам да съобщя, че в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници сигурността на електрозахранването в София е повишена многократно“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. „Подмяната на кабела беше изключително трудна за изпълнение, защото той преминава през силно урбанизирани площи в районите Триадица и Лозенец. Благодарни сме за търпението на гражданите в тези райони, защото временните неудобства, които ние се постарахме да сведем до минимум, ще доведат до спокойствие в дългосрочен план. Реконструкцията на подстанция „Витоша“ също беше сложен проект, поради мащабите на съоръженията. Над 100 000 домакинства и бизнес клиенти, както и за болници, транспорт и др. вече ще бъдат с по-надеждно електрозахранване. Благодаря на институциите за съдействието, което получихме по време на работата“, допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България. Ръководството на ЧЕЗ пусна в експлоатация новите съоръжения на официално събитие на 4 декември на територията на подстанция „Витоша“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока

Карел Крал, ЧЕЗ: Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока

4 Декември 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока. Това каза пред журналисти регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал по време на официално пускане в експлоатация на подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Цената на ток се определя от регулатора. Ценообразуването е на базата на инвестиционна програма, поддръжка, оперативни разходи. Регулаторът ще прецени, какво ще признае и какво няма да признае. Това няма никаква връзка със собствеността,“ каза той. „Не е вярно, че „Инерком“ е бил част от управлението на дружеството. Оперативното управление на ЧЕЗ винаги е било в ръцете на управителни съвети. Вярно е, че има подписан договор, но това не засяга оперативната дейност“, каза още Крал.
Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България обясни също, че прекъсването на електрозахранването отново не зависи от собственика на дружеството. „Аз мисля, че правим всичко възможно. Инвестиционната програма на дружеството през последните години надвишава над 100 млн. лева“, посочи той, като отхвърли твърдението, че „ЧЕЗ Разпределение за България“ като компания най-малко изпълнява заявената си инвестиционна програма.
„Последните години ние изпълняваме на най-високо ниво нашата инвестиционна програма. Изпълнили сме програмите за минали години, имаме проекти, както за 2019, така и за 2020 година. Част от проектите отново ще бъдат подмяна на 110-киловолтов кабел, работим по райони. Тази година имаме вече и мрежа от 180 електромери с дистанционно управление“, каза той. Според него нито един изпълнител не може да гарантира на 100% предотвратяването на аварии, инциденти и катастрофи.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Първанов: Гарантирането на енергийната сигурност е водещ приоритет на нашето правителството

Зам.-министър Красимир Първанов: Гарантирането на енергийната сигурност е водещ приоритет на нашето правителството

4 Декември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Гарантирането на енергийната сигурност е един от най-водещите приоритети на нашето правителството. Това каза зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов по време на официално пускане в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“ от „ЧЕЗ Разпределение за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Изключително ми е приятно днес за предоставената възможност да бъда с вас при въвеждането на експлоатация на толкова значителни съоръжения за повишаване качеството на електрозахранването в столицата. Гарантирането на енергийната сигурност, е един от най-водещите приоритети на нашето правителството. Знаете, че при Председателството на България в Съвета на ЕС енергетиката пак беше един от водещите приоритети“, посочи той.
Зам.-министърът на енергетиката каза, че инвестиционната програма, която „ЧЕЗ Разпределение за България“ реализира и целите, които си поставя за рехабилитация на системата с напрежение от 110 киловолта в столицата заслужава адмирации. „Ние от Министерството на енергетиката ви приветстваме за тези ваши цели. Паралелно, с това, което правите, вървите в крак с националните интереси, които ние реализираме в електроенергийната система на България. Само преди една седмица ние открихме един водещ нов проект между Бургас и Варна. Работим и за подобряване значително енергийните капацитети между България и Румъния“, обясни още зам.-министър Първанов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Холаковски, ЧЕЗ: Подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструирането на подстанция „Витоша“ ще се повишат качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 домакинства

Петър Холаковски, ЧЕЗ: Подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструирането на подстанция „Витоша“ ще се повишат качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 домакинства

4 Декември 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. С подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструирането на подстанция „Витоша“ ще се повиши качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 домакинства. Това каза изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ Петър Холаковски по време на официалното им пускане в експлоатация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този проект не беше лесен, защото кабелът минаваше през урбанизирани места и това доведе до недоволство на обществото, но ние се справихме. Във връзка с проектите ние подменихме 3 км кабел и промяна на подстанция на разпределително съоръжение. Този кабел ще подобри основно сигурността на захранване на 6 столични района – „Лозенец“, „Красно село“, „Студентски град“, „Витоша“ и „Изгрев“. Новата технология има по-голяма мощност и по-висок стандарт“, заяви Холаковски.
По думите му това не би се получило без сътрудничество от държавни институции. „Искам да благодаря на всички хора, които се включиха в този проект и на всички, които ни подкрепяха, на екипа на „ЧЕЗ Разпределение България“ и на всички служители на нашата група. Бих искал да пожелая на всички весели празници. Надявам се догодина пак да се видим“, коментира още изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Подмененият 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“ ще подсигурят голяма част от електрозахранването в София

Карел Крал, ЧЕЗ: Подмененият 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“ ще подсигурят голяма част от електрозахранването в София

4 Декември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“ са най-мащабният проект на „ЧЕЗ Разпределение България“ за 2018 г. Стойността на проекта надвишава 6 млн. лева и говорим за подмяна на стара технология с нова. Чрез него ще подсигурим голяма част от електрозахранването в София, домакинства, държавни институции, транспорт. Това каза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал по време на официалното им пускане в експлоатация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много се радвам, че този проект беше завършен преди зимния сезон и празниците. Този проект е поредният и той е част от цялостната програма за подмяна на инфраструктура“, заяви Крал. Той коментира, че потреблението в столицата нараства многократно и се надява, че с тези проекти, ще бъдат задоволени нуждите на потребителите и бизнеса.
„Преди седмица приключихме и проекта „София центрум“, който е на стойност над 2 млн. лв. Той е част от мащабната програма на „ЧЕЗ Разпределение България“ през 2018г. за Западна България, която е на стойност почти 100 млн. лв. През 2017 г. и 2018 г. инвестиционната програма на дружеството беше над 100 млн. лв.“, каза още Крал.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: „ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“

София: „ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“

4 Декември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. „ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дружеството приключи най-мащабните си и сложни за изпълнение проекти за 2018 г. По прогноза на компанията с реализацията на тези два проекта ще бъде подобрено електрозахранването на над 100 000 клиенти в 6 столични района, включително централна градска част, важни държавни и правителствени институции и ведомства. Вложените инвестиции са на стойност 6,3 млн. лв. Според ръководството на дружеството тези проекти са важни за София, защото са част от стратегическата инфраструктура на столицата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Инерком България“: Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ

„Инерком България“: Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ

3 Декември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ. Това се посочва в съобщение до медиите, изпратено от офиса на „Инерком България“ ЕАД. „Инерком“ и ЧЕЗ имат валиден договор. „Инерком“ полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора-получаване на регулаторно разрешение и е в очакване на одобрението му.
Сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции. „Инерком“ има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката.
Междувременно от справка на сайта на ВАС става ясно, че на 20 ноември 201 г., тричленен състав на Върховния административен съд е отменил решението на КЗК, с което отказва да одобри придобиването на българските активи на ЧЕЗ от „Инерком“. С мотива, че отказът е незаконосъобразен, върховните съдии са върнали преписката на Комисията. Тя обаче е обжалвала определението пред петчленен състав на Върховния административен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, ще спрем сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ

Корнелия Нинова, БСП: Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, ще спрем сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ

1 Декември 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, ще спрем сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на 4-тото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП, предаде репортер на Агенция Фокус“. „Идвам от срещата на колегите от леви партии във Вишеградската четворка-Полша, Унгария, Чехия и Словакия, плюс България и Хърватия. Там имах среща с евродепутати и им заявих категорично нашата позиция. Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, предайте на Чешкото правителство, че ще заявим, че държавата ни иска да участва в процедурата за ЧЕЗ и ще направи всичко възможно да я купи", обясни Нинова. По думите й след нейното изказване, десните партии са я нападнали с аргументи, че тя иска да налага стари модели на управление. „Този спор си заслужава. ГЕРБ не е наш идеологически опонент, тези хора нямат идеология, те са във властта заради пари. Според мен десните извън парламента са наши идеологически опоненти", коментира Нинова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димчо Станев е новият изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България“

Димчо Станев е новият изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България“

14 Ноември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. От 1 ноември 2018 г. Председател на Управителния съвет и Изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България“ АД е Димчо Станев. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. Той е магистър – инженер „Електроника и автоматика“ и магистър „Банки и финансов мениджмънт“ от Технически университет – София. Има 18-годишен опит във финансовата сфера в областта на системния анализ, ръководство на организацията на банкови дейности, управление на бизнес процеси и процедури, проекти и клонове на голяма международна банка. Професионалният му опит е свързан и с ръководството на продажби, глобално бизнес обслужване и управление на клоновата мрежа на лизингова компания.
Димчо Станев става част от екипа на ЧЕЗ Груп в България през ноември 2012 г., когато заема позицията Директор „Обслужване на клиенти“ в „ЧЕЗ България“ ЕАД.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Инерком България": Твърдението на Елена Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста - сделката с ЧЕЗ следва законовите изисквания и общоприетите европейски практики

"Инерком България": Твърдението на Елена Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста - сделката с ЧЕЗ следва законовите изисквания и общоприетите европейски практики

7 Ноември 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Сделката между ЧЕЗ а.с. и "Инерком" следва законовите изисквания и е в съответствие с общоприетите европейски практики. Това се посочва в позиция на "Инерком", разпространена до медиите. "Във връзка с публично изказване на г-жа Елена Йончева, депутат и говорител от БСП, по повод избор на представители на "Инерком" в надзорните органи на Групата ЧЕЗ в България изразяваме категорично несъгласие с подхода търговски дружества и бизнес организации да бъдат въвличани като инструмент за водене на политически кампании", заявяват от "Инерком". От дружеството допълват, че не са политически обвързани и не се ползват с политически протекции. "Твърдението на г-жа Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста. Предлаганата смяна на част от членовете на надзорните съвети на публичните компании ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България е под условие сделката да получи необходимите разрешения, които са предпоставки за нейното финализиране. Сделката между ЧЕЗ а.с. и "Инерком" следва законовите изисквания и е в съответствие с общоприетите европейски практики за подобни сделки", се посочва в позицията. "Инерком" е група от компании, които отдавна работят на българския пазар, спазват законите, уважават българските и европейските институции и възразява имената на предложените от нас членове в надзорни органи да бъдат използвани недобросъвестно за постигане на каквито и да е било политически или други цели. Поднасянето на информацията е манипулативно и цели да направи внушения, да нагнети напрежение и да създаде чувство за несигурност. Към настоящия момент държавата не притежава акции от капитала на дружествата от групата на ЧЕЗ в България и няма законови основания да предлага членове на надзорните органи", заявяват още от дружеството. "В правото проява на съмнения и възражения срещу сделка е въпрос на интереси. Общественият интерес по отношение на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ е защитен от законите и държавните институции, които ги прилагат. Компетентни да се произнасят по сделката са само определените по закон български институции, като направят това в интерес на всички заинтересовани страни, и най-вече на българските граждани. Инвеститорите трябва да бъдат уважани, защото те са основата на българската икономика и осигуряват благосъстоянието на гражданите. За стабилно икономическо развитие се изисква предвидима и спокойна среда, в която върховенство има Закона", посочват още от "Инерком".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алице Хоракова, говорител на ЧЕЗ а.с.: Дружеството изпълнява задълженията си съгласно действащия договор за продажба на дяловете с "Инерком"

Алице Хоракова, говорител на ЧЕЗ а.с.: Дружеството изпълнява задълженията си съгласно действащия договор за продажба на дяловете с "Инерком"

7 Ноември 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ изпълнява своите задължения съгласно действащия договор за продажба на дяловете с "Инерком". Това се посочва в позиция на говорителя на ЧЕЗ а.с. Алице Хоракова, изпратена до Агенция "Фокус". "Една от точките в него е изпълнение на законовите изисквания, свързани със свикване на Извънредно общо събрание в края на ноември и избор на нови членове на надзорния съвет, представляващи "Инерком", в случай, че сделката бъде финализирана. Самото финализиране на сделката е при изпълнение на всички предварителни условия“, уточнява Алице Хоракова. В позицията се посочва още, че условията включват получаване на разрешение от КЗК и КЕВР и заплащане на договорената сума.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Скандално е, че Гинка Върбакова и екипът й влизат в управлението на ЧЕЗ

Елена Йончева, БСП: Скандално е, че Гинка Върбакова и екипът й влизат в управлението на ЧЕЗ

6 Ноември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Скандално е, че Гинка Върбакова и екипът й влизат в управлението на ЧЕЗ. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Стана известно, че Гинка Върбакова и част от нейния екип влизат в управлението на "ЧЕЗ България". Това може да стане на извънредно общо събрание на "ЧЕЗ България", което се предвижда на 27 ноември. Това е скандално“, коментира Йончева. Тя припомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на Гинка Върбакова придобиването на ЧЕЗ. „Премиерът Бойко Борисов още в края на месец март, правителството му, ни уверяваше, че държавата е поискала да участва в сделката. Самата г-жа Върбакова каза: „Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката“. За това питам Гинка Върбакова ли е държавата в този случай? Кой предложи на ЧЕЗ г-жа Гинка Върбакова, както и нейният екип? Бойко Борисов ли препоръча Гинка Върбакова и нейният екип да влязат в ръководството на ЧЕЗ?“, попита още Йончева. По думите й зад гърба на българите, докато правителството се тресе от поредния скандал - Гинка Върбакова и нейният екип влизат в управлението на ЧЕЗ. „През 2009 г. по предложение на правителството в управлението на "ЧЕЗ България" влиза Митко – Каратиста. Това става на 14 октомври 2010 г. Тогава на журналистически въпрос към ЧЕЗ защо Митко – Каратиста влиза в управлението на ЧЕЗ, говорителят на дружеството отговаря това: „Български гражданин, който добре познава социалната и политическа среда в България“, коментира Йончева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“ уточнява, че по думите на говорителката на ЧЕЗ в Прага - Алице Хоракова, става ясно, че изискване, съгласно подписания договор между продавача и купувача е Гинка Върбакова и екипът й да влизат в надзора на ЧЕЗ в случай на успешно приключване на сделката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЗК отказа да образува производство по уведомлението на „Инерком България“ ЕАД за придобиване на ЧЕЗ

КЗК отказа да образува производство по уведомлението на „Инерком България“ ЕАД за придобиване на ЧЕЗ

18 Октомври 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията за защита на конкуренцията отказа да образува производство по постъпилото на 21 септември уведомление от „Инерком България“ ЕАД за придобиване на контрол върху предприятия от групата на „ЧЕЗ“. Това съобщиха от КЗК.
С уведомлението към Комисията е отправено искане безусловно да разреши осъществяването на планираната концентрация, тъй като не се очаква концентрацията да породи хоризонтални или нехоризонтални ефекти, които биха могли да окажат неблагоприятно въздействие върху конкуренцията и няма да доведе до установяването на предприятие с господстващо положение. В тази връзка от „Инерком България“ твърдят, че през месец август 2018 г. е извършена структурна промяна в групата на „Инерком“ и същата вече не включва производители на електрическа енергия.
Мотивите за отказ за образуване на производство, съгласно издаденото на 18 октомври разпореждане на председателя на КЗК са, че Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла с Решение № 805/19.07.2018 г.
Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган.
ОТ КЗК посочват, че следва да се има предвид и разпоредбата на чл. 130, ал. 2 от АПК, съгласно която никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда. В противен случай административният орган ще изземе за решаване въпрос, който вече е предоставен на преценката на съда.
Наред с горното, новите обстоятелства, на които се позовава „Инерком България“, имат значение за разрешаване на спора, повдигнат пред съда, доколкото представляват факти, взети предвид от антимонополния орган при извършване на икономическия и правен анализ в обжалваното решение, чиято проверка за законосъобразност е предмет на образуваното и неприключило пред ВАС съдебно производство.
Разпореждането подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му. КЗК изпрати писмо до уведомителя „Инерком България“ ЕАД, чрез упълномощения му представител, за отказа за образуване на производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще направим всичко възможно европейските институции да разберат кои лица седят зад Гинка Върбакова, защото българските прикриват истината

Корнелия Нинова, БСП: Ще направим всичко възможно европейските институции да разберат кои лица седят зад Гинка Върбакова, защото българските прикриват истината

28 Септември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим всичко възможно европейските институции да разберат кои лица седят зад Гинка Върбакова, защото българските прикриват истината. Toва каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, която прочете декларация от името на групата от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Българските институции отново отварят сделката на Гинка Върбакова за ЧЕЗ. И тя заплаши, че ще даде държавата на съд, ако това ѝ бъде отказано. Ние нямаме съмнение, че зад Върбакова седят други лица и ние ще направим всичко възможно това да се разбере от европейските институции, защото българските не искат да я чуят или я прикриват. Ние ще направим всичко като политическа партия, но моля ви, граждани, не гледайте безучастно на това, защото г-жа Върбакова и нейните покровители ще влязат във вашите домове и ще вземат от вашите оскъдни доходи, за да си напълнят собствените джобове“, коментира Нинова.
Тя посочи, че има само една алтернатива. „Борисов и правителството ще опровергаят тези думи и съмнения единствено, ако заявят, че българското правителство има желание да влезе в сделката и да участва на пазарен принцип в процедурата за закупуване на ЧЕЗ. Тогава ще разберем, че те са загрижени за националния интерес и за съдбата на 3 млн. българи, които са потребители на ЧЕЗ“, каза още Нинова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще изпратим в Чехия група, която да се запознае с подробности по сделката за ЧЕЗ и до десетина дни ще оповестим информацията

Корнелия Нинова, БСП: Ще изпратим в Чехия група, която да се запознае с подробности по сделката за ЧЕЗ и до десетина дни ще оповестим информацията

25 Септември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. Чешки депутати се срещнаха с народни представители от БСП и ни предоставиха информация за сделката за ЧЕЗ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция за сделката за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова уточни, че трябва да се изчакат още десетина дни, за да бъде оповестена получената информация. „Преди 1 месец по писмено искане на депутати от чешкия парламент се състоя среща между тях и наши представители. На тази среща, колегите депутати от чешкия парламент ни предоставиха информация за сделката. В резултат на тази получена информация поискахме среща с Чешката социалдемократическа партия, съуправляваща в Чехия“, каза тя. "Ще изпратим група в Чехия, експерти, финансисти, специалисти и когато се върнем с допълнителната информация, която ни беше предоставена що се отнася до прозрачност на сделката и финансиране, вярваме, че най-накрая българското общество ще разбере какво се случва. Кой купува и как ще бъдат засегнати близо 3 млн. български граждани?“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инерком е решенa да финализира сделката с ЧЕЗ

Инерком е решенa да финализира сделката с ЧЕЗ

25 Септември 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Както ние в CEZ, така и Инерком, сме решени да финализираме сделката. Това каза говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова в отговор на 3e-News във връзка с последното развитие по казуса с блокираната продажба на активите на ЧЕЗ в България на местната компания Инерком, за статуса на сделката към този момент и как виждат в Прага разплитането на казуса, съобщиха от ЧЕЗ. Тя обясни, че има валиден договор за покупка, който е сключен с Инерком, която активно преговоря с банки и предприема стъпки, за да изпълни навреме условията в договора.
По думите на Алице Хоракова многократно са получени уверения, че Инерком иска да запази настоящия мениджърски състав на компаниите, за да гарантира приемственост в предоставянето на услуги. Хоракова добави, че разглеждат възможността да подадат жалба пред Европейската комисия срещу решението на КЗК.
„Считаме, че е много смущаващ фактът, че след подписване на договора за продажба на акции с Инерком, набързо бе приета промяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже влияние върху изпълнението на вече сключена сделка. В момента анализираме дали тези действия на българската държава в отговор на намерението ни да продадем българските си активи не нарушават принципите за защита на инвестициите, обект на арбитражно дело“, каза още говорителят на ЧЕЗ в Прага.
Притеснява ни фактът, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не даде достатъчни пояснения защо купуването на нашите български активи би застрашило конкуренцията в България и оценяваме дадените аргументи като неадекватни и несъстоятелни. Считаме, че решението нарушава нашите законови интереси и по тези причини подадохме жалба срещу решението на КЗК до Върховния административен съд. Запознати сме с предприетите стъпки на партньора ни във връзка с подадено ново заявление пред КЗК и оценяваме твърдото намерение на Инерком по този въпрос, което бе изразено чрез вътрешното преструктуриране на Инерком Груп, за да реагира на съображенията на КЗК.
Разглежда се и възможността за подаване на жалба пред Европейската комисия срещу решението на КЗК.
„Считаме, че е много смущаващ фактът, че след подписване на договора за продажба на акции с Инерком, набързо бе приета промяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже влияние върху изпълнението на вече сключена сделка. Отбелязваме, че тази поправка не е преминала през надлежната процедура на вътрешни обсъждания и все още няма насоки за прилагането и от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране. Настоящият подход на държавните институции и политизирането на цялата сделка може да доведат до сериозна заплаха за реализиране на сделката от страна на българската държава“, каза още Алице Хоракова.
Хоракова уточни, че анализират дали тези действия на българската държава в отговор на намерението им да продадат българските си активи не нарушават принципите за защита на инвестициите, обект на арбитражно дело.
„Имаме валиден договор за покупка, който е сключен с Инерком и честно обсъждаме с нашите партньори законовите изисквания и финансирането. Инерком активно преговоря с банки и предприема стъпки, за да изпълни навреме условията в договора. Също така многократно получихме уверения, че Инерком иска да запази настоящия мениджърски състав на компаниите, за да гарантира приемственост в предоставянето на услуги“, добави Хоракова.
И ЧЕЗ, и Инерком, са решени да финализират сделката, както е договорено и работят заедно за изпълнение на съответните отговорности по Договора за продажба на акциите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Инерком България“ прави втори опит да купи активите на ЧЕЗ (ОБЗОР)

„Инерком България“ прави втори опит да купи активите на ЧЕЗ (ОБЗОР)

21 Септември 2018 | 21:52 | Агенция "Фокус"
София. Два месеца, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на „Инерком България“ да купи активите на ЧЕЗ, дружеството прави втори опит за осъществяване на сделката. Причина за провала първия път се оказаха шест фотоволтаични централи, които групата на „Инерком“ притежава, тъй като според Комисията след с осъществяването на планираната сделка групата на „Инерком“ ще има съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи. На 30 юли „Инерком“ обжалва решението на КЗК във Върховния административен съд, а делото беше насрочено за догодина. В петък (21 септември) от дружеството съобщиха, че в в групата на „Инерком“ е извършено преструктуриране, в резултат на което въпросните фотоволтаични централи вече не са част от портфолиото ѝ и по този начин са отстранени всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация.
От дружеството се надяват на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация като посочват, че планираната сделка ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ“ а.с. и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ БиВи от една страна и „Инерком България“ ЕАД от друга.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Инерком България“ е подала до КЗК ново уведомление за сделката за ЧЕЗ след извършено преструктуриране в дружеството

„Инерком България“ е подала до КЗК ново уведомление за сделката за ЧЕЗ след извършено преструктуриране в дружеството

21 Септември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. „Инерком България“ ЕАД след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, подаде в Комисията ново уведомление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗЗК. Това съобщиха от „Инерком България“ ЕАД. В групата на Инерком е извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото ѝ. Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ“ а.с. и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ БиВи от една страна, като Продавачи, и „Инерком България“ ЕАД като Купувач. От дружеството се надяват на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация.
Агенция „Фокус“ припомня: На 19 юли комисията за защита на конкуренцията забрани на Инерком да купи ЧЕЗ заради опасността сделката да заплаши конкуренцията на пазара. Проблем пред изкупуването се оказаха именно шестте фотоволтаични централи, които групата на „Инерком“ притежава, тъй като според Комисията с осъществяването на планираната сделка придобиващата контрол група ще има съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Нейков, експерт по енергийна политика: След проблемното решение на КЗК, всички очакват от съда законосъобразна оценка на сделката ЧЕЗ – "Инерком"

Славчо Нейков, експерт по енергийна политика: След проблемното решение на КЗК, всички очакват от съда законосъобразна оценка на сделката ЧЕЗ – "Инерком"

31 Юли 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. След проблемното решение на КЗК, всички очакват от съда законосъобразна оценка на сделката ЧЕЗ – "Инерком". Това заявява експертът по енергийна политика Славчо Нейков в своя позиция по темата.
"Фокус" публикува мнението на Нейков без редакторска намеса:

КОНКУРЕНТНА ЖЕГА ПРЕД ВАС
След проблемното решение на КЗК, всички очакват от съда законосъобразна оценка на сделката ЧЕЗ – ИНЕРКОМ
Изненадващото решение на КЗК от 19 юли т.г. да блокира сделката ЧЕЗ-ИНЕРКОМ, беше атакувано вчера от ИНЕРКОМ пред Върховния административен съд (ВАС). Жалбата беше подадена въпреки предвижданията на някои анализатори, че това може и да не се случи, за да се върви към тихичко приключване на случая. Иначе стъпката е повече от разбираема – особено на фона на решение, чиято основни характеристики са трудната за възприемане аргументираност и дефицитът на юридическа обоснованост.
Така, от юридическа гледна точка стъпките са в рамките на закона - КЗК е компетентният орган, който се е произнесъл, и съответно решението му е обект на обжалване. Тези стъпки обаче са основание отново да погледнем на сделката през призмата на новата ситуация в няколко аспекта.
Безспорно обжалването на решението на КЗК от страна на дружеството е силна индикация за сериозните му бизнес намерения в конкретния случай. Същевременно, в ситуация, в която и политици, и компетентни институции се противопоставят на тази сделка, подаването на жалбата демонстрира и своеобразна класа на поведение. Последното, разбира се, формално е без значение, но със сигурност е елемент за отбелязване в контекста на явно усложняващата се картина около взаимоотношенията между ИНЕРКОМ, ЧЕЗ и държавата. На фона както на взетото решение на КЗК, което видимо е недостатъчно защитимо в рамките на закона, така и на често необмисленото досега политическо говорене по темата, към посочения по-горе триъгълник на взаимоотношения може лесно да добавим и Чехия.
Визираното решение на КЗК без съмнение допринася за тези настоящи и предстоящи усложнения. На този фон и в контекста на очакваното не по-рано от септември разглеждане на жалбата на ИНЕРКОМ от ВАС си струва да се добавят обаче още два акцента.
На принципно ниво случаят реално надхвърли взаимоотношенията между две дружества – КЗК волю или неволю ги трансформира във въпроса как държавата може чрез свои институции да демонстрира отношение към бизнеса, като използва формално законосъобразни стъпки, които обаче явно имат проблеми с обосновката им на база на законови изисквания. Лошото е, че в подобна ситуация утре може да изпадне всяка компания, а това едва ли привлича инвеститори.
Предстои да разберем как ще се произнесе ВАС по жалбата, но фактът е, че благодарение на тази стъпка от страна на КЗК (респ. държавата) страните по сделката губят освен всичко останало и ценно технологично време. А това със сигурност струва и немалко пари, които в един момент могат да бъдат претендирани. Както вече беше многократно посочвано, изложените в решението мотиви, на които се прави опит да се придаде законосъобразност, изглеждат определено проблемни. Така реалното мотивиране на решението на КЗК остава неясно, но на фона на политическите дискусии изложените съмнения за силно политическия привкус на това решение звучат все по-убедително.
Оттук до ангажирането на отговорността на държавата по установения от закона ред май е само въпрос на време.
В допълнение, в конкретен план правят впечатление и проявите на иновативен подход от страна на КЗК с цел придаване на някаква обоснованост и законосъобразност на решението. Странните факти, с които се прави неубедителен опит в това и в други отношения, вече бяха анализирани в детайли, вкл. и от експерти в областта на конкуренцията – бяха посочени конкретни случаи на неизпълнение или неточно изпълнение на закона, на противоречия и явни грешки в мотивите и др. Допълнително, извън обосновката съобразно компетенциите на КЗК, институцията търси възможност да аргументира решението си и с позиции по въпроси, които трудно могат да бъдат причислени към тези компетенции – напр. националната сигурност, която според КЗК можела да бъде засегната, ако сделката ЧЕЗ-ИНЕРКОМ се реализира.
Ясно е, че ВАС не може да се произнесе бързо, вкл. и предвид летните отпуски, но е важно и да не се произнесе прибързано, като същевременно се отчита и заложената от страните по сделката времева рамка. Извън времевия фактор на фона на решението на КЗК очакванията към ВАС за справедливост естествено нарастват. Каквото и да бъде решението на съда, да се надяваме, че то ще бъде добре аргументирано единствено в рамките на закона.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Инерком България" обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията за спиране на сделката за ЧЕЗ

"Инерком България" обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията за спиране на сделката за ЧЕЗ

30 Юли 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Днес, 30 юли 2018 г., в законоустановения срок, "Инерком България" депозира жалба във Върховния Административен Съд срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията от 19 юли 2018 г, с което на компанията бе забранено да придобие българския бизнес на ЧЕЗ, съобщиха от компанията.
„Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС“, каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България".Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЗК спря сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

КЗК спря сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

19 Юли 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ върху дружествата на ЧЕЗ в България. Сред мотивите си Комисията посочва, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира кратко решението на КЗК, като подчерта, че всяка институция работи в рамките на своята компетентност. "Има компетентен орган и това е КЗК, оттук нататък цялото производство е ясно разписано в съответния закон", каза тя. В отговор на въпрос застрашена ли е енергийната сигурност Теменужка Петкова увери, че тя никога не е била застрашена и призова да не се спекулира с подобни теми. „Държавата е на мястото си, енергийната сигурност е гарантирана“, обяви тя.
От опозицията в лицето на БСП определиха решението на Комисията като "потвърждение на съмненията за сделката с ЧЕЗ". Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков припомни, че от партията последователно и аргументирано са изразявали съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ призова останалите институции, сезирани по сделката, също да се произнесат. Зарков допълни, че в предвид развоя на събитията правителството трябва веднага да заяви ясно, че държавата ни има интерес от участие в закупуване на акции на този ключов за страната ни сектор.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов коментира от своя страна, че с решението си КЗК е доказала, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по сделката. Попитан дали държавата трябва да участва в новата процедура за закупуване на ЧЕЗ, той изрази становището на „Обединени патриоти“, че тези дружества не трябва да се раздържавяват и че държавата би била най-добрият стопанин на тази стратегическа инфраструктура.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов отбеляза от своя страна, че няма притеснения по отношение на решението на КЗК. „Нека видим как ще се случат нещата. В момента има решение на КЗК с незабавно изпълнение“, поясни Иванов.
По-късно от "Инерком България" ЕАД заявиха, че са останали изненадани от решението на Комисията и внимателно ще анализират мотивите й, след което ще обявят своето становище и последващите си действия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ призова президента да докаже, че служебното правителство е събрало 1,6 млрд. лева задължения (ОБЗОР)

ГЕРБ призова президента да докаже, че служебното правителство е събрало 1,6 млрд. лева задължения (ОБЗОР)

19 Юли 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев присъства на откриването на параклис в авиобаза Граф Игнатиево. Той опроверга твърденията на ГЕРБ, че по времето на служебното правителство, сивият сектор у нас е придобил голяма сила. „Служебното правителство събра 1,6 млрд. лв., нека кажат къде са”, заяви държавният глава. Той обясни, че служебното правителство е събрало просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. В отговор министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви: „Твърдението на президента, че служебното правителство е събрало 1,6 млрд. лева просрочени вземания, е лъжа“. Тя уточни, че бюджетът на министерството за 2017 година е 256 млн. лева, затова в никакъв случай не може да се говори за събрана сума от 1,6 млрд. лева. Според ГЕРБ реакцията на президента е заради изследването на АИКБ, които нагледно са показали, че при управлението им делът на сивата икономика намалява, а при други правителства се увеличава и то драстично. „Настояваме в следващите дни, до края на седмицата, президентът Румен Радев да предостави доказателства за събраните 1,6 млрд. лв. под формата на документи“, обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Ако не го направи оттук нататък ще считаме, че освен г-жа Лъжа, имаме и г-н Лъжа“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Инерком": Изненадани сме от решението на КЗК

"Инерком": Изненадани сме от решението на КЗК

19 Юли 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между "Инерком България" ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България. Това се посочва в съобщение на "Инерком България" ЕАД в съобщение до медиите.
""Инерком България" ЕАД внимателно ще анализира мотивите за решението на Регулатора и в следващите дни ще обявим както нашето становище във връзка със забраната, така и последващите действия, които компанията ни ще предприеме", се посочва още в съобщението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, КЕВР: Има решение на КЗК за ЧЕЗ с незабавно изпълнение – нямам никакви притеснения

Иван Иванов, КЕВР: Има решение на КЗК за ЧЕЗ с незабавно изпълнение – нямам никакви притеснения

19 Юли 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Има решение на КЗК за ЧЕЗ с незабавно изпълнение – нямам никакви притеснения. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти в Народното събрание във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Нека видим как ще се случат нещата. В момента има решение на КЗК с незабавно изпълнение. Нямам никакви притеснения“, поясни Иванов. Той поясни, че тепърва ще се запознае с мотивите на КЗК. „Аз не съм ги прочел. Това са 28 страници“, каза Иванов. Председателят на Регулатора поясни, че КЕВР няма компетентност за господстващо положение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: С решението си за ЧЕЗ КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по сделката

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: С решението си за ЧЕЗ КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по сделката

19 Юли 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. С решението си за ЧЕЗ КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по сделката. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов пред журналисти в Народното събрание във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Веселинов поясни, че „Обединени патриоти“ приветства решението на КЗК. „От първия ден, когато започна скандалът с ЧЕЗ, казахме, че залагаме на българските институции и ги призоваваме да си свършат работата. КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно, независимо обследват обстоятелствата по една сделка и не се притесняват да вземат решения, дори когато то не е изгодно за чужд инвеститор“, коментира Веселинов.
По думите му тепърва ще станат ясни мотивите за решението на КЗК. „Както знаете, че има втора спирачка за тази сделка. Това е КЕВР и в това отношение смятам, че българските потребители трябва да бъдат спокойни“, кометира Веселинов. Попитан дали държавата трябва да участва в новата процедура за закупуване на ЧЕЗ, Веселинов изрази становището на „Обединени патриоти“, че тези дружества не трябва да се раздържавяват и че държавата би била най-добрия стопанин на тази стратегическа инфраструктура.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Призоваваме правителството още сега ясно да заяви, че държавата ни има интерес от участие в закупуването на акции на ЧЕЗ

Крум Зарков, БСП: Призоваваме правителството още сега ясно да заяви, че държавата ни има интерес от участие в закупуването на акции на ЧЕЗ

19 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме правителството още сега ясно да заяви, че държавата ни има интерес от участие в закупуването на акции на ЧЕЗ. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на брифинг в Народното събрание във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков поясни, че след като се провали сделката с ЧЕЗ и след като многократно е било заявено желанието на ЧЕЗ да напусне страната ни, правителството трябва още сега ясно да заяви, че държавата ни има интерес от участие в закупуване на акции на този ключов за страната ни сектор. На въпрос как ще коментира отказа на ГЕРБ да коментира решението на КЗК с аргумента, че това е независим орган, Зарков заяви, че те имат своето основание. "Това, което от ГЕРБ биха могли да признаят, че съмнения, които бяха очевидни за много хора и които бяха изказвани от нас - се потвърждават", каза той. По думите му решението на КЗК е първото потвърждение и изрази очаквания за други.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Получихме първото потвърждение на съмненията ни, че сделката с ЧЕЗ не отговаря на законите

Крум Зарков, БСП: Получихме първото потвърждение на съмненията ни, че сделката с ЧЕЗ не отговаря на законите

19 Юли 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Получихме първото потвърждение на съмненията ни за сделката с ЧЕЗ. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на брифинг в Народното събрание във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Още, откакто избухна скандалът с ЧЕЗ - ПГ на „БСП за България“ последователно, аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение на това“, каза Зарков и визира решението на КЗК. „Поздравяваме КЗК“, каза Зарков и поясни, че противопоставянето на подобен тип сделки има смисъл. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ призова останалите институции, сезирани по сделката също да се произнесат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Компетентният орган по сделката за ЧЕЗ е КЗК, цялото производство оттук нататък е ясно разписано

Министър Теменужка Петкова: Компетентният орган по сделката за ЧЕЗ е КЗК, цялото производство оттук нататък е ясно разписано

19 Юли 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Има компетентен орган и това е КЗК, оттук нататък цялото производство е ясно разписано в съответния закон. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод решението на КЗК за забрана на придобиването на контрол от страна на „Инерком“ върху ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има компетентен орган и той се казва КЗК. Ние сме правова държава, всеки трябва да работи в рамките на своята компетентност“, заяви тя.
В отговор на въпрос застрашена ли е енергийната сигурност Теменужка Петкова коментира: „Енергийната сигурност никога не е била застрашена. Недейте да поставяйте подобни теми. Те само допълнително нагнетяват общественото мнение в тази посока“. „Държавата е на мястото си, енергийната сигурност е гарантирана“, обяви Петкова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху ЧЕЗ

19 Юли 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД, съобщиха от КЗК.
В процеса на проучване, Комисията е установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Също така, сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи.
На пазара на разпределение и снабдяване/доставка на ел. енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените ѝ лицензии за осъществяване на тези дейности. Паралелно, ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар.
Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на България, е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност. Комисията счита, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невена Стоянова, АБВ: Не е справедливо решението на КЕВР за поскъпване на тока и парното и ще доведе до по-бързо обедняване на населението

Невена Стоянова, АБВ: Не е справедливо решението на КЕВР за поскъпване на тока и парното и ще доведе до по-бързо обедняване на населението

10 Юли 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Не е справедливо решението на КЕВР за поскъпване на тока и парното и ще доведе до по-бързо обедняване на населението. Това каза Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ по време на пресконференция във връзка с енергийната бедност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Последното решение, което взе КЕВР, с което покачи от 1 юли тази година на електрическа и топлинна енергия ще затрудни чувствително живота на българските граждани, особено на социалните групи, най-силно нуждаещите се, социално слабите семейства с деца. Съответно ще ускори процеса на обедняване на населението. Макар че шефът на КЕВР сподели, че решението е справедливо, ние не смятаме, че е така. Увеличението на пенсиите с 3,8% категорично се губи особено в областите Плевен и Бургас, където предстои увеличение на топлинната енергия с над 15 %. Като цяло голямата диспропорция между доходите и нарастващите цени на електрическото и топлинната енергия ще допринесе за по-бързото обедняване на населението. Респективно това води до нагнетяване на напрежение в над 2 млн. български граждани. Това са най-уязвимите социални групи“, каза Стоянова. Председателят на федерацията на женските клубове в АБВ разкритикува и програмата за саниране, тъй като санираните сгради нямат паспорт и документи за промяна на отоплителните инсталации. „На практика това обезсмисля и намалява чувствително процента на енергийна ефективност“, допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков: БСП показа, че няма да позволи темата за ЧЕЗ да бъде заметена в ъгъла, Иван Иванов трябва да знае, че законът не се тълкува, а се изпълнява

Крум Зарков: БСП показа, че няма да позволи темата за ЧЕЗ да бъде заметена в ъгъла, Иван Иванов трябва да знае, че законът не се тълкува, а се изпълнява

8 Юли 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. При обсъждането на доклада на КЕВР, лидерът на БСП Корнелия Нинова зададе конкретен въпрос на Иван Иванов- как и кога мисли да изпълни Закона за енергетиката. Той недвусмислено заяви, че комисията, която той ръководи, няма да изпълни закона. Затова ние реагирахме с искането за неговата оставка, защото това е отказ от изпълнение на служебните задължения. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков пред БНР, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Зарков добави, че от самото начало на аферата с ЧЕЗ и появата на никому неизвестна фирма, която иска да купи 1/3 от българското електоразпределение, КЕВР прави всичко възможно, за да не се произнася по тази сделка. „Това ни кара да мислим, че там има някакъв проблем”, каза още Зарков. Народният представител заяви, че левицата иска КЕВР да обясни ясно, притежава ли новият кандидат – купувач на ЧЕЗ техническата, финансова и материална експертиза да изпълнява лицензията на дружеството. „От дебата за оставката на Иван Иванов имаше смисъл. С него показахме, че БСП няма да позволи темата за ЧЕЗ да бъде заметена в ъгъла. Иван Иванов трябва да знае, че законът не се тълкува, а се изпълнява. КЕВР рано или късно ще трябва да се произнесе по тази сделка”, категоричен бе Крум Зарков.
„В средата на годината, няколко месеца преди приемането на новия бюджет, резки стъпки по промяна на акциз, като този за т.нар. бездимни цигари, не се предприемат”, заяви Крум Зарков. Той коментира, че или има сериозен проблем с бюджета, който не се показва, или има скрити интереси и опит за подпомагане на един от конкурентите. "Става дума за изделия, които са с иновативен характер и имат отношение към общественото здраве. Навсякъде в Европа тези изделия се таксуват по-малко от останалите”, обясни народният представител. Той добави, че бомбастичното обявяване за 100% вдигане на акциза и противоречията в управляващото мнозинство по темата, не е сериозен начин за правене на бюджетна политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов остава начело на КЕВР (ОБЗОР)

Иван Иванов остава начело на КЕВР (ОБЗОР)

5 Юли 2018 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. Иван Иванов остава начело на КЕВР, след като парламентът отхвърли проекторешението за предсрочното му освобождаване от Регулатора. Проекторешението бе внесено от ПГ на „БСП за България“ на 29 юни 2018 г. За него гласуваха 63 народни представители, „против“ – 125 и „въздържали се“ - 3 , с което то бе отхвърлено. За отстраняването на Иванов гласуваха само депутатите от „БСП за България“, а 88 депутати от ГЕРБ, 16 от „Обединени патриоти“, 12 от ДПС и 9 от „Воля“ гласуваха „против“. Въздържаха двама депутати от ДПС и един от ГЕРБ.
В рамките на дебата от ГЕРБ обявиха, че дори и да бъде приета оставката на Иван Иванов с нищо няма да промени Закона за енергетиката, така че Регулаторът да се произнесе по сделката с ЧЕЗ. Във връзка с подписите, събрани от БСП за спиране на сделката за дружеството, от ГЕРБ коментираха, че никъде в Закона не пише, че КЕВР трябва да се произнася. Според тях това е нескромен политически натиск от страна на БСП.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов зададе въпроса дали 3-те млрд. лв. за КТБ, загубени по време на управлението на БСП са оправяне и спасяване на държавата. Той подчерта, че сега има излишък в бюджета заради политиката, която провежда управляващото мнозинство.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че трите енергийни компании са застанали като един в защита на Иван Иванов. Нинова обърна внимание, че в същото време управляващите твърдят, че 200 хил. подписа на потребителите са натиск. По думите на Нинова изпълнителната власт и КЕВР не желаят да изпълнят законовото си задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ.„Не си посипвайте главата с пепел, че законът, който сме приели, е лош. Не се опитвайте да прехвърляйте тази отговорност на опозицията. Приехме закон, колеги, всички. Тук няма ГЕРБ, патриоти. Всички сме го приели и КЕВР трябва да изпълнява този закон. Ако критериите не са ясни, тя има правомощия да направи подзаконов нормативен акт“, каза Нинова.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че е с две ръце за свалянето на председателя на Регулатора, но според него това няма да промени решенията на комисията. Според „Обединени патриоти“ КЕВР е извън всякакъв контрол, обслужва интересите на монополите и трябва целият й състав да бъде преизбран. Според ДПС дебатът за оставката на Иван Иванов е бил необходим, за да се даде доверие на КЕВР да си изпълнява задълженията независимо.
От своя страна председателят на Регулатора Иван Иванов заяви, че е получил подкрепа от българския бизнес и от енергийните дружества, което означава, че Комисията намира балансираните решения, които да са в интерес на обществото.
"Напълно независим орган е комисията. Това беше заявено не само от мнозинството в българския парламент, това се оценява включително от ЕК с нарочно писмо", каза доц. Иванов. Според него единственият опит за натиск върху дейността на КЕВР е бил днес от страна на политическа сила в пленарна зала.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 28 юни 2018 г. БСП обяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата срещу председателя на КЕВР Иван Иванов и проекторешение за предсрочното му освобождаване от комисията. Дебатът между БСП и КЕВР се заформи още в зала по време на обсъждането на доклада на Регулатора за 2017 г. В рамките на обсъждането лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали са обсъдили и са взели решение по писмото на БСП, придружено с подписите на 200 хил. български граждани против сделката за ЧЕЗ. Иван Иванов отговори, че КЕВР не може да взима решение въз основа на подобна подписка. „Никога не сме имали подобни правомощия, нямаме такъв административен потенциал. Това беше причината да поискаме да се потърси външна юридическа консултация за това как Комисията може да се произнесе“, каза още Иван Иванов.
След това изказване от БСП продължиха темата на извънреден брифинг в централата на партията. Там Корнелия Нинова обяви намеренията си да поиска оставката на председателя на КЕВР и да сигнализира главния прокурор. Нинова посочи, че основанието за този сигнал е изказването на Иванов в парламента, с което той е отказал да изпълни задълженията на Комисията, внедрени в Закона за енергетиката след промените, направени за ЧЕЗ. По думите ѝ тази промяна в закона е била направена, за да може държавата да осъществява контрол върху сделки, които засягат националния интерес. „Въпреки специалното изменение, г-н Иванов каза пред целия парламент, че няма да го изпълни, защото е лош. Един друг закон – Наказателният кодекс предвижда 5 години лишаване от свобода“, каза Нинова.
На ответен брифинг Иван Иванов отрече да е казвал, че няма да изпълни закона. Той поясни, че е обяснил обстоятелствата, при които Комисията може да се произнесе с решение. „Що се касае за самото действие на ръководството на БСП, това е очевиден опит за кризисен пиар, когато чрез обвинения към независимия регулатор и атака срещу председателя на КЕВР, ръководството на тази партия се стреми да отклони вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които и в днешния ден проличаха с различни изявления и съответни действия“, коментира Иванов. Той заподозря, че от страна на БСП се прави опит за натиск върху независимия орган, оглавяван от него.
От Брюксел министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че КЕВР е независима организация не би трябвало политиците да имат отношение към нея. „Не се меся в независими организации. Затова тогава, когато парламентът решаваше преди няколко години действително да е независим регулатор и той ни трябва да е такъв. Дали ще е Иван Иванов или „х“, или от БСП, но на всеки управляващ му трябва независим регулатор“, посочи Борисов. Според него Регулаторът в лицето на Иван Иванов е независима организация.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Не ме притеснява, че от БСП са ме дали на прокуратурата

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Не ме притеснява, че от БСП са ме дали на прокуратурата

5 Юли 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Не ме притеснява, че от БСП са ме дали на прокуратурата. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след отхвърлянето на проекторешението за предсрочното му освобождаване и във връзка изявленията на БСП, че ще го дадат в прокуратурата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Доц. Иванов обясни, че жалбата в прокуратурата за цената на природния газ от миналата година е била отхвърлена на двете последователни нива. "Отхвърлени са исканията и по отношение на цената на ВиК услугите в 6-7 области на страната. В последните години няма решение на съда, което да е осъдително по отношение на ценовите решения на КЕВР", каза доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов: Получих подкрепа от българския бизнес и от енергийните дружества, което означава, че ние намираме балансираните решения, които да са в интерес на обществото

Доц. Иван Иванов: Получих подкрепа от българския бизнес и от енергийните дружества, което означава, че ние намираме балансираните решения, които да са в интерес на обществото

5 Юли 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Получих подкрепа от българския бизнес и от енергийните дружества, което означава, че ние намираме балансираните решения, които да са в интерес на обществото. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след отхвърлянето на проекторешението за предсрочното му освобождаване, предаде репортер на Агенция "Фокус". Иванов обърна внимание, че бизнесът твърдо настоява да не бъдат повишавани произволно цените на електроенергията, топлоенергията и природния газ, а енергийните дружества настояват за обратното.
Доц. Иванов поясни, че няма да вземе отношение по дебата за неговото отстраняване. "Напълно независим орган е комисията. Това беше заявено не само от мнозинството в българския парламент, това се оценява включително от ЕК с нарочно писмо", каза доц. Иванов. Според него единственият опит за натиск върху дейността на КЕВР е бил днес от страна на политическа сила в пленарна зала.
"Може би защото съм добре разпознат като човек, който не се поддава на политически натиск. Върху мен освен това, което видяхме днес , не се оказва натиск", каза председателят на КЕВР.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли искането на БСП за предсрочно освобождаване на Иван Иванов като председател на КЕВР

Парламентът отхвърли искането на БСП за предсрочно освобождаване на Иван Иванов като председател на КЕВР

5 Юли 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли искането на БСП за предсрочно освобождаване на Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проекторешението бе внесено от ПГ на „БСП за България“ на 29 юни 2018 г. За него гласуваха 63 народни представители, „против“ – 125 и „въздържали се“ - 3 , с което то не бе прието.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 28 юни 2018 г. БСП обяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата срещу председателя на КЕВР Иван Иванов и проекторешение за предсрочното му освобождаване от комисията. Дебатът между БСП и КЕВР се заформи още в зала по време на обсъждането на доклада на Регулатора за 2017 г. В рамките на обсъждането лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали са обсъдили и са взели решение по писмото на БСП, придружено с подписите на 200 хил. български граждани против сделката за ЧЕЗ. Иван Иванов отговори, че КЕВР не може да взима решение въз основа на подобна подписка. „Никога не сме имали подобни правомощия, нямаме такъв административен потенциал. Това беше причината да поискаме да се потърси външна юридическа консултация за това как Комисията може да се произнесе“, каза още Иван Иванов.
След това изказване от БСП продължиха темата на извънреден брифинг в централата на партията. Там Корнелия Нинова обяви намеренията си да поиска оставката на председателя на КЕВР и да сигнализира главния прокурор. Нинова посочи, че основанието за този сигнал е изказването на Иванов в парламента, с което той е отказал да изпълни задълженията на Комисията, внедрени в Закона за енергетиката след промените, направени за ЧЕЗ. По думите ѝ тази промяна в закона е била направена, за да може държавата да осъществява контрол върху сделки, които засягат националния интерес. „Въпреки специалното изменение, г-н Иванов каза пред целия парламент, че няма да го изпълни, защото е лош. Един друг закон – Наказателният кодекс предвижда 5 години лишаване от свобода“, каза Нинова.
На ответен брифинг Иван Иванов отрече да е казвал, че няма да изпълни закона. Той поясни, че е обяснил обстоятелствата, при които Комисията може да се произнесе с решение. „Що се касае за самото действие на ръководството на БСП, това е очевиден опит за кризисен пиар, когато чрез обвинения към независимия регулатор и атака срещу председателя на КЕВР, ръководството на тази партия се стреми да отклони вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които и в днешния ден проличаха с различни изявления и съответни действия“, коментира Иванов. Той заподозря, че от страна на БСП се прави опит за натиск върху независимия орган, оглавяван от него.
В Брюксел министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че КЕВР е независима организация не би трябвало политиците да имат отношение към нея. „Не се меся в независими организации. Затова тогава, когато парламентът решаваше преди няколко години действително да е независим регулатор и той ни трябва да е такъв. Дали ще е Иван Иванов или „х“, или от БСП, но на всеки управляващ му трябва независим регулатор“, посочи Борисов. Според него Регулаторът в лицето на Иван Иванов е независима организация.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП са „спасили“ България и енергетиката по време на управлението си, но въпросът е 3-те млрд. лв. за КТБ оправяне ли е

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП са „спасили“ България и енергетиката по време на управлението си, но въпросът е 3-те млрд. лв. за КТБ оправяне ли е

5 Юли 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. БСП са „спасили“ България и енергетиката по време на управлението си, но въпросът е 3-те млрд. лв. за КТБ оправяне ли е. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега имаме излишък в бюджета заради политиката, която провежда управляващото мнозинство“, каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Дори работодателите казаха на БСП, че съсипа един независим регулатор, който се е доказал с работата си през последните години

Делян Добрев, ГЕРБ: Дори работодателите казаха на БСП, че съсипа един независим регулатор, който се е доказал с работата си през последните години

5 Юли 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Дори работодателите казаха на БСП, че съсипа един независим регулатор, който се е доказал с работата си през последните години. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Свидетели сме на безпрецедентен политически натиск от страна на опозицията към един независим орган в България. Не знам дали преди е имало подобна процедура по отстраняване на независим регулатор. Това, което се случва днес, за мен е прецедент. Всички експерти в тази държава през последните години нееднократно в комисията са заявявали подкрепа към действията на комисията, към независимостта ѝ към работата, която тя върши. Нещо повече, има писмени документи от Европейската комисия, които хвалят работата на регулатора в България и поздравяват българския парламент, че е избрал такъв независим регулатор и му дават препоръка да му бъде дадена финансова независимост, което направихме преди няколко месеца. Така че той е независим от политическо влияние и това е вашият проблем – вие не можете да го регулирате“, каза още Добре.
Той посочи, че БСП са внесли 200 хил. подписа, за да окаже натиск върху този независим регулатор. „И тъй като той не се поддаде, вие продължихте в пленарна зала. И това е част от вашия план. Убеден съм, че пленарната зала няма да допусне да оказвате натиск. Всички работодатели в България ви казват писмено, че КЕВР с председател Иван Иванов заслужи уважението на бизнеса като независим регулатор, който защитава интересите на всички потребители. Дори работодателите ви казаха, че заради вашите „тесни и лични политически идеи и амбиции“, вие съсипахте един независим регулатор, който се е доказал с работата си през последните години. През 2015 г. вие оставихте енергетиката рухнала – за първи път в историята на България някои дружества теглиха кредит, за да изплатят заплати. От страх да не се върне онова време, тези енергийни предприятия излязоха със защита не лично към Иван Иванов, а към независимостта в България“, посочи Добрев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Освен, че БСП четат плана „Сидеров“, те го преписват редовно

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Освен, че БСП четат плана „Сидеров“, те го преписват редовно

5 Юли 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Освен, че БСП четат плана „Сидеров“, те го преписват редовно. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в лично обяснение във връзка с неговото „неделно училище“ по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сидеров поясни, че неговият план е много добър и е писан през 2013 г. „Тогава същата година вие излъчихте премиер“, поясни Сидеров и се върна по-назад, когато лидерът на БСП е била заместник-министър на икономиката. „Ако ме критикувате, няма за какво. Аз продължавам да твърдя, че България беше колонизирана и че ЕРП-ата трябва да им се прекратят договорите, но вие като заместник-министър с коалиционен партньор НДСВ, които продадоха ЕРП-ата, не направихте нищо“, каза Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: С идеята си КЕВР да се произнесе след сделката за ЧЕЗ - управляващите показаха истинските си намерения

Корнелия Нинова, БСП: С идеята си КЕВР да се произнесе след сделката за ЧЕЗ - управляващите показаха истинските си намерения

5 Юли 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. С идеята си КЕВР да се произнесе след сделката за ЧЕЗ - управляващите показаха истинските си намерения. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което ние правим било в полза на партията или на партийните членове. Въпросът ми е тези над 2 млн. клиенти на ЧЕЗ, всичките ли са членове и симпатизанти на БСП? Ако беше така, ситуацията в този парламент щеше да е различна", каза Нинова. „Дали е дошъл моментът да се изпълнява законът? Народно събрание, което пише закони, коментира вътре в него, дали е дошъл моментът да се изпълняват тези закони? Ще влезем в световната история с такава позиция. Разсъждения дошъл ли е моментът показват не само ниска юридическа култура, а и политическа незаинтересованост", заяви лидерът на БСП. „Досега вашата теза беше, че КЕВР не може да се произнесе, сага обърнахте внимание, че Комисията ще се произнесе, когато приключи сделката. След като е приключила сделката, за какво ни е да се произнася“, попита Нинова и поясни, че с това управляващите са показали истинските си намерения.
Във връзка с твърденията на управляващите, че не са знаели, че трите енергийни дружества са подкрепили Иван Иванов, Нинова се обърна към председателя на парламента: „Защо пазите тази работа в тайна от колегите си от ГЕРБ?“, попита тя. „Когато бизнесът отнася писма в Народното събрание, за да въздейства на народните представители при гласуването, не било натиск. Ако може с еднакъв аршин да мерим“, заяви Нинова. Тя поясни, че единственият интерес на БСП е българската държава да купи ЧЕЗ, ако собственикът я продава и да се развали тази сделка. От своя страна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че е информирала депутатите за постъпилите писма.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Лазаров, ГЕРБ: Задължаването на КЕВР да развали сделката за ЧЕЗ е политически натиск

Димитър Лазаров, ГЕРБ: Задължаването на КЕВР да развали сделката за ЧЕЗ е политически натиск

5 Юли 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Задължаването на КЕВР да развали сделката за ЧЕЗ е политически натиск. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Димитър Лазаров по време на обсъждането на проекторешението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в реплика на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не е вярна мантрата, че правителството на Бойко Борисов е стояло зад сделката за ЧЕЗ. Г-жо Нинова, вашият политически натиск и всички тези бизнес организации нямат конституционното право да внасят искане за оставката на председателя на КЕВР. Вие имате това право, задължавайки КЕВР, да развали сделката. И ако това не е политически натиск, то кое е? Да, вие имате право, но защо? Отговорът е, че не гумен, а златен печат искате да стане КЕВР може би в полза на една друга държава и на едни други участници“, коментира Лазаров.
Валентин Николов от ГЕРБ допълни, че докато всички препятствия преди сделката с ЧЕЗ не бъдат преодолени, КЕВР не би следвало да се произнася. Той добави, че КЕВР ще бъде последната инстанция, която ще каже „да“ или „не“ на сделката на база на спазването на националната сигурност, защитата на потребителите и прочее", каза Николов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Изпълнителната власт и КЕВР не желаят да изпълнят законовото си задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ

Корнелия Нинова, БСП: Изпълнителната власт и КЕВР не желаят да изпълнят законовото си задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ

5 Юли 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителната власт и КЕВР не желаят да изпълнят законовото си задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ зад тази сделка стоят частните интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов.
Нинова отговори на призива на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров тя да се яви в неговото „неделно училище“, за да научи БСП на политика. „Дори по повод разговора за дейността на КЕВР г-н Сидеров намери начин да ни покани в неделно училище. Тъй като става дума за 6-и и ли 7-и път - да му отговаря най-накрая. Веднага ще отида на такова неделно училища, ако на първия урок ми обясни как изпълнява плана „Сидеров“ срещу колониалното робство, в който пише такава чужда колониална фирма е ЧЕЗ, както и ЕВН и Енерго-про и те печелят милиарди на обедняващия българин“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Трите компании ЕВН, Енерго-про и ЧЕЗ застанаха като един в защита на Иван Иванов, а управляващите твърдят, че 200 хил. подписа на потребителите са натиск

Корнелия Нинова, БСП: Трите компании ЕВН, Енерго-про и ЧЕЗ застанаха като един в защита на Иван Иванов, а управляващите твърдят, че 200 хил. подписа на потребителите са натиск

5 Юли 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Трите компании ЕВН, Енерго-про и ЧЕЗ застанаха като един в защита на Иван Иванов, а управляващите твърдят, че 200 хил. подписа на потребителите са натиск. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова попита защо всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия Нинова и Мая Манолова - не. „Големите в бранша застават зад КЕВР, 200 хил. подписи на потребителите нямат никакво значение, защото били натиск“, заяви лидерът на БСП. По думите ѝ фирмите, които дават заявките и КЕВР, която им ги одобрява, си позволяват да говорят от името на потребителите. „Това ли и ви е днес стонът – натиск върху независим орган и то политически", каза Нинова. „От дискусията днес ще остане впечатлението, че парламентът е виновен за това, че КЕВР не си изпълнява законовите задължения и не се произнася за или против сделката с ЧЕЗ. Виждате ли ние тук чуваме, че сме приели един лош закон, който те не могат да изпълнят. Няма да си повтаряме юридическите тезиси, че няма добър или лош закон – той се изпълнява. Интересен е дебатът - една част от колегите казват, че БСП са виновни, друга част от ГЕРБ казват, че „Обединени патриоти“ са виновни, защото те са го предложили, но видите ли ГЕРБ нямат отношение към тази работа. Те ей така са го гласували и забележете защо. Един голям въпрос – ГЕРБ гласува ли този закон, за да угодят на опозицията? Значи ГЕРБ не управлява, за да управлява България, за да стане живота по-добър, а за да угодят на опозицията. Интересна теза, която заслужава внимание“, каза Нинова и посочи, че опозицията е получила признание, че ГЕРБ управляват, за да изпълнят нейните очаквания. „Не си посипвайте главата с пепел, че законът, който сме приели, е лош. Не се опитвайте да прехвърляйте тази отговорност на опозицията. Приехме закон, колеги, всички. Тук няма ГЕРБ, патриоти. Всички сме го приели и КЕВР трябва да изпълнява този закон. Ако критериите не са ясни, тя има правомощия да направи подзаконов нормативен акт“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Дебатът за оставката на Иван Иванов беше необходим, за да дадем доверие на КЕВР да си изпълнява задълженията независимо

Рамадан Аталай, ДПС: Дебатът за оставката на Иван Иванов беше необходим, за да дадем доверие на КЕВР да си изпълнява задълженията независимо

5 Юли 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Беше необходим дебатът за оставката на Иван Иванов, за да дадем доверие на КЕВР да си изпълнява задълженията независимо. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Аталай заяви, че БСП са решили, че най-слабият във веригата, който може да атакуват, е Иван Иванов. Депутатът коментира, че ГЕРБ, БСП заедно с т. нар. „Обединени патриоти“ са създали хаос с промените в Закона за енергетиката. По думите му законът е недоразумение и всички вкупом са съгрешили. „Иван Иванов ни каза да създадем закони, които могат да се спазят. Не може вие да прехвърлите отговорност върху една КЕВР да дава мнения и становища в сделка, в която се продават акции. Несериозно е, колеги“, заяви Рамадан Аталай по отношение на поправката „ЧЕЗ“ в Закона за енергетиката.
„Няма как, когато има сделка между два частни субекта да се намесва държавата. Всяка намеса и то с приемане на законопроект със задна дата дава правно основание и на двата субекта да отидат в съда и да търсят своите претенции“, поясни Рамадан Аталай.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Трябва да прекратим правомощията на Иван Иванов, той недопустимо наруши служебните си задължения

Филип Попов, БСП: Трябва да прекратим правомощията на Иван Иванов, той недопустимо наруши служебните си задължения

5 Юли 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. Иван Иванов недопустимо наруши служебните си задължения и трябва предсрочно да прекратим пълномощията му като член и председател на КЕВР. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов при представянето на предложението на левицата в пленарна зала, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че с промените в Закона за енергетиката от април месец, тази година, в компетентност и като правомощие на Комисията за енергийно и водно регулиране, изрично се възлага разрешаването на действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред. Депутатът припомни, че при обсъждането на Доклада за дейността на КЕВР за 2017 г. Иван Иванов, е тълкувал промените, приети от НС, като „бланкетен текст“, който „не отговаря на няколко основни неща“. „Извън това определение, от тълкуването на г-н Иван Иванов става ясно, че той няма намерение да спазва и да изпълнява закона”, заяви той.
Филип Попов бе категоричен, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона. „Законът за нормативните актове определя кой тълкува законите. И КЕВР, в т.ч. и нейният председател, не са сред онези, които правят това”, подчерта социалистът. Според него действия в посока „тълкуване“ на норма на закон и особено в опит да се даде обяснение- защо не се изпълнява възложено с нея правомощие, е поведение, недопустимо за член или председател на който и да е държавен орган. „Действията на Иван Иванов, без съмнение, представляват тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 12б, т. 5 от Закона за енергетиката”, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Поправката „ЧЕЗ“ в Закона за енергетиката не действа без критерии

Делян Добрев, ГЕРБ: Поправката „ЧЕЗ“ в Закона за енергетиката не действа без критерии

5 Юли 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Поправката „ЧЕЗ“ в Закона за енергетиката не е действаща без критерии. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарнта енергийна комисия Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всички членове на комисията за дейността на КЕВР, включително колегите от БСП, са решили, че трябва да се разработят критерии, за да може КЕВР да изпълни своите правомощия по закон. А в момента КЕВР не може да ги изпълнява, защото няма критерии“, посочи Добрев. Той заяви, че народният представител от ПГ на „БСП за Бъглария“ Драгомир Стойнев е „оказал натиск“, като е призовал писмено комисията да не дава съгласие за разпореждане с имуществото на ЧЕЗ. „Вие сам сте признали, че текстът е неработещ и сте казали „дайте да измислим някакви критерии“. Но не сте предлагали критерии. Чак сега, два месеца по-късно, ги казвате. А без критерии този текст не работи“, посочи той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Искаме да се спазва закона, не става въпрос за какъвто и да било натиск върху КЕВР

Драгомир Стойнев, БСП: Искаме да се спазва закона, не става въпрос за какъвто и да било натиск върху КЕВР

5 Юли 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. От опозицията искаме да се спазва закона и тук не става въпрос за какъвто и да било натиск върху КЕВР. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук не става въпрос за какъвто и да било натиск към КЕВР, това трябва да е ясно. Това, че от опозицията искаме да се спазва законът, не означава натиск, колеги. Смятам, че ние живеем в правова държава, държава-членка на ЕС, където има върховенство на закона. Нашите мотиви за исканата оставка са, че председателят на Комисията ясно заяви тук на тази трибуна, че няма да спази закона, защото това е един бланкетен текст“, заяви Стойнев. Той попита защо се стига до този текст в Закона за енергетиката. Стойнев обърна внимание, че Регулаторът е обяснявал,ч е прехвърлянето на акции не представлява разпореждане с имущество. „Това е независима институция, но тази институция не може да прави каквото иска. Нямало критерии, добре в закона ли трябва да бъдат описани критериите?“, попита Стойнев. „Оттук нататък вече се губи доверието в самата институция“, допълни Стойнев и призова всеки в тази държава да изпълнява задълженията, които има по закон.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Дори да бъде приета, оставката на Иван Иванов с нищо няма да промени Закона за енергетиката, така че КЕВР да се произнесе по сделката с ЧЕЗ

Валентин Николов, ГЕРБ: Дори да бъде приета, оставката на Иван Иванов с нищо няма да промени Закона за енергетиката, така че КЕВР да се произнесе по сделката с ЧЕЗ

5 Юли 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Ни в клин, ни в ръкав се иска оставката на Иван Иванов, но дори и да бъде приета какво ще се промени в Закона за енергетиката, така че КЕВР да се произнесе по сделката с ЧЕЗ. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Николов обърна внимание, че КЕВР е колективен орган, чийто членове взимат заедно решенията, а се иска оставката само на председателя на Регулатора. Според него искането на оставката на Иванов е атака срещу Комисията. „2015 г. слава Богу, с пълно единодушие променихме Закона за енергетиката и направихме така щото КЕВР да бъде избрана от Народното събрание. Това стана поради факта, че имахме опит във връзка със съмнения за оказване на политически натиск за определени решения“, коментира Николов. По думите му за тези промени е имало и препоръки от ЕС. „Този орган започна да работи, беше професионален“, заяви Николов. Депутатът поясни, че КЕВР е имал много напрежение през последните две години.
По отношение на промените в Закона за енергетиката, направени заради сделката с ЧЕЗ, Николов коментира: „Всички единодушно знаем, че тези законови проемни не работят без конкретни критерии. Съответно г-н Иван Иванов от тази трибуна същото го каза, че няма критерии“. Във връзка с подписите, събрани от БСП за спиране на сделката за дружеството, Николов заяви, че никъде в Закона не пише, че КЕВР трябва да се произнася. По думите му това е нескромен политически натиск. „Добре тази оставка дори да бъде приета, в което се съмнявам и се надявам да не се случи – какво ще се промени в Закона за енергетиката, така че КЕВР да се произнесе по тази сделка? Нищо, дами и господа“, коментира Николов и поясни, че ако депутатите искат законът да се спазва, те трябва да го направят точен. „Стигаме до извода, че в крайна сметка ние се месим в независим колективен орган по всякакъв възможен начин“, допълни Николов. По думите му рано или късно всички камъни, които хвърлят БСП, ще се обърнат към техните глави. „Рано или късно вие ще станете управляващи, аз се надявам по-късно, но тогава този камък ще се върне обратно с по-голяма сила към вас“, заяви Валентин Николов и призова да не се разваля социаленият мир. В реплика народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова заяви, че всички в парламента имат желание да има независими органи, които да пазят българския интерес.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: КЕВР е извън всякакъв контрол, обслужва интересите на монополите и затова предлагаме преизбиране на целия състав

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: КЕВР е извън всякакъв контрол, обслужва интересите на монополите и затова предлагаме преизбиране на целия състав

5 Юли 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. КЕВР е извън всякакъв контрол, обслужва интересите на монополите, затова предлагаме преизбиране на целия състав. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на обсъждането на проекторешението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Николаев Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В предложеното решение на БСП се иска освобождаването на Иван Иванов на база на Закона за енергетиката. Ще върна назад лентата да припомня как лично аз съм искал поне три пъти оставката на същия този председател на КЕВР. Още при преформирането на КЕВР, когато стана независима комисия, БСП тогава подкрепи както създаването на КЕВР, така и състава, който беше предложен с председател Иван Иванов. От 40 души от БСП тогава бяха двама. Това говори, че всъщност групата на БСП тогава – г-жа Нинова също беше там, на практика е подкрепила Иван Иванов“, каза още Сидеров и посочи, че докладът на КЕВР от 2016 г. е гласуван с 16 гласа на БСП, два от които са на Корнелия Нинова и Драгомир Стойнев.
„Тоест, ние имаме една непоследователност – в последния момент БСП излиза и казва, че председателят трябва да се смени. До какво ще доведе това? Ще промени ли решенията на комисията? Аз съм за свалянето на председателя на КЕВР с две ръце, но това няма да промени решенията ѝ и тя ще продължи да обслужва монополите в енергетиката и най-вече чуждите монополи. За това предлагам проблемът да се реши кардинално. Предлагаме преизбиране на целия състав на КЕВР и отчетността на комисията да стане истинска, защото в момента тя е формална. В момента КЕВР е извън всякакъв контрол – тя е толкова независима, че няма друг такъв орган в държавата, дори и Прокуратурата. Това трябва да се коригира и ние предлагаме два варианта на промяна на закона и да стигнем до истинско решение, чрез което КЕВР да бъде истинска комисия. Вариантите ни още не са внесени в Народното събрание, защото искам да има подкрепа от всички парламентарни групи, тъй като КЕВР е съществен орган и нейната работа се отразява на стандарта на милиони българи. КЕВР трябва да бъде комисия, която да може да казва „не“ на исканията на монополите“, каза Сидеров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Иван Иванов и членовете на КЕВР имат огромна отговорност как ще прилагат промените в Закона за енергетиката за ЧЕЗ, не да го коментират

Жельо Бойчев, БСП: Иван Иванов и членовете на КЕВР имат огромна отговорност как ще прилагат промените в Закона за енергетиката за ЧЕЗ, не да го коментират

5 Юли 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Иван Иванов и членовете на КЕВР имат огромна отговорност как ще прилагат промените в Закона за енергетиката за ЧЕЗ, не да го коментират. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Бойчев сделката с ЧЕЗ ще бъде атестат за регулаторите в България. „Мерете с еднакъв аршин и спазвайте закона и разпоредбите, защото така даваме сигнал към бългаските граждани, българското общество и към инвеститорите“, обърна се Бойчев към Иван Иванов и изрази надежда днешната дискусия да бъде полезна и да се покаже, че се защитава обществения интерес. „Продължаваме да твърдим, че КЕВР съгласно разпоредбите на закона има достатъчно правомощия да се сезира и да поиска съответната информация за сделката с ЧЕЗ. По никакъв начин ние не приемаме твърденията на комисията, че видите ли няма право и основание да се намеси с рапореждането на активите на електроразпределителните дружества в България“, каза той и припомни разпоредбите в Закона за енергетиката. Той посочи, че буквата на закона е друг и той е дал правомощията на комисията да гарантира обществения интерес. Бойчев посочи, че ролятата на регулатора абсолютно се обезсмисля, защото можем да станем свидетели на трето лице, което ще стане собственик на енергийно дружество, без КЕВР да има роля върху този процес.
Деница КИТАНОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.