НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Апелативният съд потвърди задържането под стража и домашния арест на двама от надзирателите от Варненския затвор, разследвани за престъпления по служба

Варна: Апелативният съд потвърди задържането под стража и домашния арест на двама от надзирателите от Варненския затвор, разследвани за престъпления по служба

31 Юли 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Състав на Варненския апелативен съд остави без уважение жалбата на Николай Т., срещу определената му преди 10 дни от Окръжен съд – Варна първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. Вече бившият командир на отделение при Затворническото общежитие е привлечен като обвиняем на 19 юли тази година заедно с други двама свои колеги надзиратели от Затвора – Варна затова, че за времето от 31 май до 18 юли 2018 година са освободили неправомерно лишен от свобода, позволявайки му да напусне територията на затворническото общежитие. На този етап от разследването обвинението, което им е било предявено е, че като длъжностни лица (надзиратели) са наруши служебните си задължения, или са превиши властта и правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда. Законът наказва това престъпление с лишаване от свобода до пет години или с пробация, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.
Затворникът, който е ползвал неправомерния „отпуск“ - Искрен Маринов, е изтърпявал наказание от шест години и осем месеца за участие в организирана престъпна група. През март 2017 пред Пловдивския военен съд той се е признал за виновен за кражбите на 19 луксозни коли по морето и е получил осъдителна присъда. Към днешна дата му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца.
Днес представителят на Апелативна прокуратура – Варна припомни, че надзирателят на практика е превишил властта си, като е преценил, че затворникът не е обществено опасен, въпреки че в периода, в който е излизал с разрешение от затвора, е търпял наказание за нарушение на затворническата дисциплина, а с присъда е бил изолиран и от обществото. Обвинението представи и показанията на Началника на затворническото общежитие, който разяснява инструкциите, по които работят надзирателите. Като командир на отделението Николай Т. не е имал право да пуска след 18.00 часа от общежитието на Затвора – Варна лице, което е лишено от свобода. Николай Т. не е имал и право да разпорежда на своите колеги – надзиратели, които са на вишката на затвора или на портала да позволят излизането на затворник. Това било в правомощията единствено на Главния надзирател на Затвора.
Днес съставът на въззивната апелативна инстанция сподели като правилни и законосъобразни всички основания на Окръжен съд – Варна за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо Николай Т.. Събраните до настоящия момент от разследването гласни свидетелства и други писмени материали обосновават предположението, че обвиняемият е извършил престъплението по служба, за което е привлечен. Нещо повече. Днес съдът прие представени от прокуратурата нови свидетелски показания за други такива нарушения на служебните задължения на Николай Т. В това съдебно производство те не са обект на анализ и на коментар, но право на обвинението е в хода на разследването да прецизира квалификацията на деянията и нормата на закона, който е бил нарушен. Този съд преценява, че с оглед спецификата на дейността на този обвиняем, грубо, демонстративно и неколкократно са били нарушени служебните му задължения. Съдът намира, че това деяние е с висока обществена опасност както заради личността на затворника, „пускан в отпуск“, така и заради последствията, които биха могли да настъпят от това деяние. Втората съдебна инстанция приема, че е била изградена стройна организация между надзирателите, привлечени като обвиняеми, които грубо са нарушавали служебните си задължения и закона, като са освобождавали лица, лишени от свобода без да имат права за това.
С идентични аргументи Варненският апелативен съд остави без уважение и жалбата на Милен Д. - вторият надзирател, привлечен като обвиняем по това досъдебно производство, който ще остане да търпи определената му от Окръжен съд – Варна мярка за неотклонение „домашен арест“.
Въпреки че двамата обвиняеми са вече дисциплинарно уволнени и отстранени от длъжност, въпреки продължителния им стаж в системата на ГД „Изпълнение на наказанията“, както и на наградите, които са получавали за добра работа, и този съд намира, че е реална опасността всеки един от тях да извърши престъпление против правосъдието, като се опита на окаже въздействие върху своите вече бивши колеги или свидетели.
Определенията на Апелативен съд – Варна, с които се потвърждава „задържането под стража“ за Николай Т. и „домашния арест“ за Милен Д., вече бивши надзиратели от Затвора – Варна, привлечени като обвиняеми за престъпление по служба, извършено в качеството им на длъжностни лица не подлежат на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Само един от задържаните надзиратели във Варненския затвор остава в ареста (ОБЗОР)

Само един от задържаните надзиратели във Варненския затвор остава в ареста (ОБЗОР)

21 Юли 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Само един от задържаните надзиратели във Варненския затвор – 46-годишният Николай Тонев остава в ареста. Това стана ясно след края на днешното извънредно заседание на Окръжния съд в града, което продължи повее от три часа. Останалите двама служители на затвора 29-годишният Милен Добрев и 50-годишният Стоян Петров бяха пуснати под домашен арест. Мерките могат да бъдат обжалвани както от обвиняемите, така и от прокуратурата в 3-дневен срок пред Апелативния съд. Обвинението към надзирателите е, че за времето от 31 май до 18 юли тази година шест пъти са пускали в отпуск затворника Искрен Маринов, позволявайки му да напусне територията на затворническото общежитие. Искрен Маринов изтърпява наказание от 6 години и 8 месеца за участие в организирана престъпна група. През март 2017 той се призна за виновен за кражбите на 19 луксозни коли по морето пред Пловдивския военен съд и получи осъдителната присъда. Към днешна дата му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца.
Съдът определи по-лека мярка за Милен Добрев, тъй като съпругата му е бременна, а баща му - тежко болен. Колегата му Стоян Петров също бе пуснат под домашен арест, но с мотива, че е участвал в нерегламентираното пускане на свобода на затворника Искрен Маринов само в два от общо седемте случая. Обвинението спрямо тримата е по чл.282, ал.1 от НК. Според прокуратурата, като длъжностни лица надзирателите са наруши или не са изпълнили служебните си задължения, или са превиши властта или правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или с пробация. Надзирателите имат над 7 години стаж във Варненския затвор. Според обвинението, Николай Тонев е бил инициатор на нарушенията. Като разгледа събраните до момента доказателства, съдът прецени че и за тримата съществува опасност да осуетят разследването, като повлияят на показанията на колегите си и на свидетелите, и е налице обосновано подозрение да имат съпричастност към престъплението, за което са обвинени. Съдебният състав определи най-тежката процесуална мярка „задържане под стража“ за Николай Тонев Варненският окръжен съд прие аргументите на защита на Милен Добрев и Стоян Петров, че няма опасност те да се укрият и са с добри характеристични данни и им определи мярка „домашен арест“.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Пускат под домашен арест втория задържан надзирател от Варненския затвор

Варна: Пускат под домашен арест втория задържан надзирател от Варненския затвор

21 Юли 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Варна. Вторият от задържаните в сряда надзиратели във Варненския затвор Милен Добрев беше пуснат под домашен арест, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На извънредно заседание в Окръжния съд днес служителят в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ беше пуснат под домашен арест след първоначалното задържане под стража за срок до 72 часа. Предстои съдията от състава Димо Димов да реши и каква ще е мярката за неотклонение на третия задържан надзирател Стоян Петров. По-рано през деня съдът реши да остави в ареста ръководителят на групата Николай Тонев. В залата стана ясно, че тримата са пускали нерегламентирано на свобода затворника Искрен Маринов, излежаващ 6-годишна присъда за участие в организирана престъпна група, специализирана в автокражби. Днес след първото заседание адвокатът на Николай Тонев, който е в системата на МВР от 18 години, каза, че предстои да бъде установено дали това е административно нарушение, или престъпление. Според адвоката в касата на клиента му не са намерени пари. Той добави, че у него е имало само пари, събрани със синдикални дейности за децата на бащи герои. "Предстои да се установява дали затворникът е работел извън територията на затвора", каза адв. Томов. Според него клиентът му е изключително притеснен от ситуацията. Той 18 години е бил е в така наречения СПООР. Според адвоката, лишеният от свобода е бил пускан навън за изключително кратко време. По думите му има свидетелски показания, че е бил пускан за покупки на хранителни продукти.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният съд във Варна остави за постоянно в ареста задържаният надзирател Николай Томов

Окръжният съд във Варна остави за постоянно в ареста задържаният надзирател Николай Томов

21 Юли 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Окръжният съд във Варна остави за постоянно в ареста задържаният надзирател Николай Томов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. Според съдия Димо Димов независимо, че престъплението, за което е повдигнато обвинение е леко, има основание да се предположи, че Тонев ще се укрие или ще извърши друго престъпно деяние. Той добави, че дори и обвинението на този етап да не е перфектно, това е проблем на съдебната инстанция, която ще гледа делото по същество. Преди това в съдебната зала стана ясно, че в личната каса на служителя са открити пари. Според защитата те са били заделени за дарение. Прокуратурата обаче посочи, че за сумата не са открити документи.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варненският окръжен съд определя мерките за неотклонение на тримата задържани надзиратели

Варненският окръжен съд определя мерките за неотклонение на тримата задържани надзиратели

21 Юли 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненският окръжен съд решава днес за мерките за неотклонение на тримата задържани надзиратели от Варненския затвор. Те бяха задържани, защото са пускали затворника Искрен Маринов, излежаващ присъда за участие в организирана престъпна група за автокражби.
Прокуратурата вече обяви, че ще поиска надзирателите да останат за постоянно в ареста. Обвиненията срещу тях са за нарушаване на служебните задължения с цел облага за другиго, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици.
Мерките на тримата надзиратели ще бъдат разгледани по отделно. В момента съдът решава дали да остави за постоянно в ареста Николай Тонев, като в следващите часове ще бъдат гледани и мерките за неотклонение на останалите двама задържани служители от системата на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”.
Прокуратурата поиска най-тежка мярка за неотклонение на Тонев поради опасност задържаният да се укрие. Според представителя на държавното обвинение Николай Тонев е пускал затворника 7 пъти на свобода, а не както беше съобщено първоначално 6 пъти, в качеството си на ръководител на група. Налице са множество свидетелски доказателства, включително записи от камери. На 14 юли той е позволил на лицето, изтърпяващо присъда да излезе за цял ден, а в останалите дни за време повече от 2 часа. По мнение на прокурор Рачинска от Окръжната прокуратура извършеното от обвиняемия е с висока степен на обществена опасност.
Адв. Иван Томов от защитата оспорва искането на прокуратурата за постоянен арест, тъй като по думите му престъплението е леко и няма висока обществена опасност.
Защитата поиска по-лека мярка за неотклонение, като отбеляза, че Николай Тонев има 18 години стаж в системата и многократно е награждаван за извършване на служебните си задължения, развивал е и синдикална дейност. Адвокатът на обвиняемия отбеляза, че Тонев е бил командир на отделение в затвора при задържането му е бил на работното си място, но у него не са открити уличаващи вещи.
Защитниците на обвиняемия приложиха писмени доказателства, сред които благодарствен адрес за дейността на Тонев по кампанията за деца на бащи герои, експертно решение от ТЕЛК от 2017 година, както и две епикризи, според които надзирателят страда от сърдечносъдово заболяване и хипертония и е лекуван от бъбречно заболяване.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Трима надзиратели от Варненския затвор са с обвинения - пускали затворник на свобода (ОБЗОР)

Трима надзиратели от Варненския затвор са с обвинения - пускали затворник на свобода (ОБЗОР)

19 Юли 2018 | 21:50 | Агенция "Фокус"
София. При специализирана операция трима надзиратели във Варненския затвор бяха задържани, защото са пускали на свобода през деня затворник. Те са задържани за 72 часа и с повдигнати обвинения за нарушаване и неизпълнение на служебни задължения. От 31 май до 18 юли надзирателите са пуснали затворника 6 пъти, той е бил на свобода през деня и се прибирал за вечерната проверка. Затворникът е осъден за участие в организирана престъпна група за кражби на автомобили. Присъдата му е 6 години и 8 месеца, от която му остават 4 години и 4 месеца. Той е многократно осъждан за автокражби. „Оперативната ни информация е, че е специалист по кражби на автомобили, изключително бърз и търсен от различни групи, за да участва в такива престъпления“, заяви говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова. Още не е ясно дали тримата надзиратели са работили по тази схема само с един затворник. Прокуратурата е използвала СРС-та, претърсени са работното помещение и дома на единия надзирател, където се открити много телефони. В последния ден на свобода преди да бъде заловен затворникът е получил обаждане от надзирател. „Вероятно се е интересувал къде е, но попадна на разследващите органи“, коментира Румяна Арнаудова. Засега Прокуратурата не разполага с данни затворникът да е давал пари или други материални облаги на надзирателите. Разследва се дали той е съпричастен към кражби на коли във Варна в дните, в които е бил освобождаван. „Дори да не съберем данни за материална облага, неимуществени вреди могат да се обосноват пред съда. И свободата смятам, че е облага, за която следва да се носи наказателна отговорност“, подчерта говорителят на гл. прокурор. „И да не е извършено престъпление от затворника автокрадец, за нас престъплението от длъжностните лица на затвора е факт“, обяви Арнаудова. Разследването на Прокуратурата по случая е започнало след подаден сигнал. „Не мога да кажа кой е източникът на информацията по случая, тъй като още разчитаме на него“, каза още Румяна Арнаудова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Освобождаваният затворник във Варна е специалист по автокражби, изключително бърз и търсен

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Освобождаваният затворник във Варна е специалист по автокражби, изключително бърз и търсен

19 Юли 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Освобождаваният от надзирателите затворник е многократно осъждан все за автокражби. Оперативната ни информация е, че е специалист по кражби на автомобили, изключително бърз и търсен от различни групи, за да участва в такива престъпления. Това каза на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за отстранените трима надзиратели от Варненския затвор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той не е бягал, бил е освобождаван, а след това прибиран. Всеки път на вечерна проверка е бил наличен“, коментира тя. „Не мога да твърдя, че надзирателите са работили по този начин само с един затворник. Предстои да го установим“, обясни Румяна Арнаудова. „Веднага след като един от надзирателите му позвъни беше извършено претърсване в работното помещение на надзирателя и в дома му. Бяха открити доста телефони“, посочи тя. „Използвани са СРС-та. Дори да не се осъществява комуникация по телефон, движението по клетки на телефона показва траекторията на придвижване“, уточни говорителят на гл. прокурор. „И да не е извършено престъпление от затворника автокрадец, за нас престъплението от длъжностните лица на затвора е факт“, обяви Арнаудова. „Не мога да кажа кой е източникът на информацията по случая, тъй като още разчитаме на него“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Тримата надзиратели във Варненския затвор вече са с повдигнати обвинения, няма данни да са получавали нещо от затворника

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Тримата надзиратели във Варненския затвор вече са с повдигнати обвинения, няма данни да са получавали нещо от затворника

19 Юли 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Тримата надзиратели в затвора във Варна вече са с повдигнато обвинение за нарушаване и неизпълнение на служебни задължения с цел да набавят облага за другиго, тоест за затворника, а не за себе си. Това каза на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за отстранените трима надзиратели от Варненския затвор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаме данни те да са получавали нещо в замяна, но това не означава, че не са- ние сме съвсем в началото на явните ни процесуални действия“, заяви тя. „Вчера за шести път лицето беше освободено, органите на МВР го задържаха в следобедните часове. Изчакахме да видим дали някой няма да му се обади - обадиха му се“, обясни Румяна Арнаудова. „Единият от надзирателите опита да му се обади, очевидно е очаквал затворникът да се прибере, наближаваше часа за вечерна проверка. Вероятно се е интересувал къде е, но попадна на разследващите органи“, коментира тя. „Дори да не съберем данни за материална облага, неимуществени вреди могат да се обосноват пред съда. И свободата смятам, че е облага, за която следва да се носи наказателна отговорност“, заяви Румяна Арнаудова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Проверява се отношението на затворника, освобождаван от надзиратели в града, към кражби на автомобили

Варна: Проверява се отношението на затворника, освобождаван от надзиратели в града, към кражби на автомобили

19 Юли 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Освобождаваното от трима надзиратели във Варна лице изтърпява наказание „лишаване от свобода“ от 6 години и 8 месеца по обвинение и влязла в сила присъда на Военен съд за участие в организирана престъпна група, която се е занимава с кражби на автомобили. Това каза на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за отстранените трима надзиратели от Варненския затвор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента се проверява какво е отношението му с кражби, извършени в същия ден на територията на областта“, заяви тя. „Разследването е започнало по сигнал до Прокуратурата. След проверка на достоверността му започна досъдебно производство с първоначална квалификация престъпление по служба“, обясни Румяна Арнаудова. „Установено е, че в периода 31 май-18 юли има точно 6 излизания на един и същи затворник от сградата на затвора във Варна, както и връщането му преди вечерната проверка“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Трима служители на варненския затвор са отстранени от длъжност след съвместна операция на ГД „Изпълнение на наказанията“ и МВР

Трима служители на варненския затвор са отстранени от длъжност след съвместна операция на ГД „Изпълнение на наказанията“ и МВР

19 Юли 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Задържани са трима служители на затвора във Варна при съвместна операция между ГД „Изпълнение на наказанията“ и МВР под наблюдението на Окръжна прокуратура – Варна, след сигнал на директора на затвора. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Срещу тримата задържани е образувано досъдебно производство. По разпореждане на министъра на правосъдието срещу задържаните служители са образувани дисциплинарни производства. Те са отстранени от длъжност до приключване на производствата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.