НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

28 Септември 2018 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Алжир. Ръст на добива на петрол в света няма да има – основните играчи в момента са напълно удовлетворени от настоящите цени. Най-малкото, до такова решение стигнаха участниците в ежегодната среща на върха на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир, пише руският вестник „Известия“.
Молбата на президента на САЩ Доналд Тръмп за повишаване на обема на производството, което обикновено се разглежда като искане, беше отклонена. Износителите на нефт показаха своята сила, но в реалност влиянието на ОПЕК в света стремително спада. На място на стария ред идва „дуумвиратът“ между Русия и Саудитска Арабия.
ОПЕК, един от стълбовете на икономически световен ред в последната третина на 20 век, възниква през 1960 година с целта да защитава колективно интересите на най-големите страни-производителки в тяхната борба с мощните тогава нефтени компании от САЩ и Западна Европа – „Седемте сестри“. Въпреки това, скоро се оказва, че новата организация може да прави и повече от това: както показва нефтената криза от 1973 година, ОПЕК може ефективно да регулира световния добив на петрол и дори да влияе на световната политика.
Причината за това: до края на 60-те години на пазара на въглеводороди доминират САЩ, бидейки главния производител и потребител едновременно. Но през 1971 година добивът на петрола в Америка достига своя пик и започва да намалява стремглаво. Ролята на страните от ОПЕК, особено държавите от Близкия изток, расте от година на година. И през 1973 година достига до 50 процента от глобалната продукция.
Картелът се превръща в глобален монополист, който има всички възможности за управляване на цените. И ако САЩ все още имат определени политически инструменти за въздействие над организацията (американците се явяват гаранти за сигурността на много нейни членове), то други големи потребители, като например Западна Европа и Япония, се превръщат фактически в нейни заложници. Към 80-те години световните цени на петрола скачат няколко пъти, а членовете на картела плуват в петродолари.
Упадъкът на ОПЕК, парадоксално, става пряко следствие на нейното могъщество. Изкуственото ограничение на добива води до там, че покупателите, в условията на покачващи се цени, биват принудени да търсят други варианти. Това води до икономии на гориво и разцвета на други източници на енергия, но най-важното – ръст на обема на добив на места, които не са свързани с ОПЕК (в частност СССР и Северно море).
Картелът успява да намери отговор, поканвайки нови участници и увеличавайки добива. Решението се оказва временно: увеличението на бройката участници води до неразбирателство и конкурентни борби в самата организация. Новият ръст на цените в началото на 21 век, предизвикани от стремителния подем на Китай, някак си смекчава проблема, но бумът на шистовия петрол в САЩ и възстановяването на рекордните добиви в Русия осигуряват на картела нова проверка на силата. Която той не може да премине.
Това се проявява най-ярко по време на кризата от 2008 година, когато членовете на организацията не могат да отговорят адекватно на паническото снижаване на цените на петрола. Черното злато тогава пада почти пет пъти в рамките на няколко месеца, но никакви мерки по ограничението на добива не се предприемат. Производителите са късметлии, че цените за по-малко от година скачат отново в региона на 100 долара за барел. През 2014 година историята се повтаря: ОПЕК отново не може да стигне до конкретно решение за намаляване или ограничаване на добива, въпреки че от това зависи съдбата на целия пазар и благополучието на самите участници в него. Към този момент неговият дял в производството на нефт в света практически спада до 30 процента.
Това се получава, защото членовете на ОПЕК, бидейки равни в правата си в рамките на организацията, силно се различават по своите възможности. Организацията може смело да се нарече „Саудитска Арабия и всички останали“. В началото всички участници са принудени да намалят квотите си, но когато сядат върху иглата на петролното благоденствие, това се превръща в проблематично заради социалните последствия в самите държави. Към края на първото десетилетие на 21 век единствено Рияд може да премахне стотици хиляди барели от пазара – за него той е като слон. Така че заседанията на картела се превръщат в съвет на бедните роднини, молещи саудитците да направят нещо, за да спасят тяхното благосъстояние. Става дори по-зле, когато се приемат квоти, но се нарушават масово от практически всички. Естествено, че в края на краищата най-голямата монархия в Персийския залив е изморена от това и поставя останалите членове на картела в състояние на „игнориране“.
В резултат, някога могъщата ОПЕК се превръща в напълно недееспособна организация, което води и до безпрецедентната дължина на спад в цените в периода 2014-2016 година. Две години членовете на организацията упорито търпят многомилиардни загуби, но не правят нищо, така че поне да смекчат насищането на пазара с петрол. Има, впрочем, аргументи за умишленото сдържане на собствените добиви от страна на саудитците, с цел отслабване на дъмпинга на шистовия петрол от страна на САЩ. Въпреки това, пасивността на останалите участници в клуба никак не изчезва. Кой знае как бие завършило това, ако в края на 2016 година не се бе намесила Русия в играта.
Както се видя, Москва може да бъде отличен партньор на ОПЕК, дори и въпреки обективните ограничения (мнозинството страни в организация напълно контролират своя петролен отрасъл, докато в Русия той е наполовина частен; в допълнение специфичните природни условия в Сибир не позволяват с лекота да се спират и възобновяват операциите, което е напълно реалистично в топлите страни). С помощта на Русия става възможно бързото договаряне и въвеждане на квоти, които реално започват да се изпълняват. Дори повече, през тази година членовете на ОПЕК+ се престараха, пускайки на пазара около 500 000 барела на ден по-малко, отколкото са нужни за достигане на споразуменията.
Въпреки това, ситуацията изглежда обърната наобратно. Цената на петрола вече премина границата от 80 долара за барел. Още повече, анализаторите считат, че възвръщането на „стоте“ (долара за барел) е напълно реалистична перспектива в светлината на санкциите на САЩ против Иран. Фактът, че е вероятно да встъпят в сила през ноември, се оспорва от много малко хора. Така че сега пред страните в организацията може да бъде поставена задача, противно на сегашната, да се увеличи добивът – така че да не бъде изплашен потребителят в средносрочна перспектива. Колкото и странно да изглежда, това може да се окаже твърде тежко за почти всички страни от ОПЕК.
Например, Нигерия възстанови пълния си капацитет на добив от момента на затихване на дългия конфликт в делтата на Нигер – но от тогава няма видим ръст. В Ангола стабилността пада и правителството, изглежда, не може да направи нищо по въпроса. Либия все още се намира в гражданска война. Иракският петролен отрасъл има добър потенциал, но единствено в дългосрочен план – сега възстановяващата се от разруха страна изпомпва колкото може. Венецуела, заради тежката си икономическа ситуация, беше защитата от всякакви ограничения в производството и доставките, но сега, след сериите неуспешни социалистически експерименти, производството пада от самосебе си. Всъщност, няма никой, който може да хвърли допълнителен милион барели на пазара, за да балансира индустрията. В допълнение към Саудитска Арабия и… Русия.
Последната проведе крайно успешно десетилетие що се отнася до развитието на своите петролни богатства. В края на нулевите години достатъчно се говореше, че в страната ще настъпи „пикът на петрола“, но алармистките прогнози не се сбъднаха – добивът се увеличава с всяка година и към края на новото десетилетие се увеличава с 10 процента към 2010 година. Участието в споразумението ОПЕК+ не повлиява на прогресивното развитие на нефтената индустрия: по прогноза на министерството на енергетиката, през следващата година Русия може да добие 555 милиона тона петрол, с 2 процента повече от 2017 година.
Поради това, Русия и Саудитска Арабия се оказват в предимствена позиция в сравнение с другите участници на пазара. Те имат скрити капацитети, които могат да задействат за увеличение на снабдяването с петрол по света. От друга страна и двете държави могат да намалят доставките без дори най-малкото затруднение.
Русия заема особено силна позиция: имайки предвид бюджетните правила, които предоставят намаление на цените от 40 долара за барел, тя има широки възможности за регулиране на износа при практически всякаква конюнктура. Да не говорим за това, че Русия принципно е най-малко зависима от петрол от всички други страни от ОПЕК. Всъщност, всичко това означава, че монополът на картела (особено в условията на санкции против Иран) се заменя от доминацията на руско-саудитската връзка. Изглежда, че срещите между официалните лица на тези две страни ще бъдат много по-важни за съдбата на света, отколкото ритуалните заседания на старата ОПЕК.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Страните от ОПЕК+ планират свиване на добива на петрол

ТАСС: Страните от ОПЕК+ планират свиване на добива на петрол

24 Септември 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
Алжир. Страните от ОПЕК+ планират свиване на добива на петрол, предава TACC.
Мониторинговият комитет на министрите на енергетиката и нефтодобива на страните от ОПЕК+, който се срещна в Алжир в неделя, не разгледа плановете за ръст на добив на петрол, а напротив, предупреди за възможно връщане на ограниченията през 2019 г. Според прогнозите на ОПЕК следващата година може да се повтори сценарият от 2014 г., когато поради излишък на петрол се понижиха котировките. За да оцени оптималното ниво на производство за 2019 г., ОПЕК+ ще проведе извънредно заседание през ноември.
Министърът на петрола на Иран не пристигна на срещата, но Иран обвини преди това страните от ОПЕК+ и най-вече Русия и Саудитска Арабия, че сътрудничат на САЩ, като планират да заместят добива на ирански петрол след ноември, когато САЩ планират да наложат санкции върху износа на нефт от Иран.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ОПЕК и нейните съюзници имат проблеми с производството на петрол, заради спада в иранския добив

Reuters: ОПЕК и нейните съюзници имат проблеми с производството на петрол, заради спада в иранския добив

22 Септември 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Алжир. Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници са намалили производството си на петрол през август, заради спада на иранския добив в следствие на американските санкции върху Техеран, заявиха делегати в събота, малко преди планираните преговори на страните-членки на организацията в Алжир, предава Reuters.
В петък, източник запознат с дискусиите е заявил пред Reuters, че ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия, обмислят възможността за увеличаване на добива на суров петрол с още 500 000 барела на ден, тъй като санкциите на САЩ върху третия по-големина производител на петрол в организацията, Иран, пречат на износа на Техеран.
„Ако увеличение на добива бъде предложено, ще има много пазарни контра-аргументи, че това ограничава допълнително свободния капацитет“, заяви Оливие Якоб от консултантската компания „Petromatrix“.
„Саудитска Арабия направи грешката да се опита да компенсира загубите от иранския добив с мерки в последния момент. Но петролният пазар търси повече сигурност при доставките от това. В резултат, силата на цените на петрола поставят нарастващото търсене под риск“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Иран заяви, че Саудитска Арабия и ОАЕ са превърнали ОПЕК в „инструмент“ на САЩ

Sputnik: Иран заяви, че Саудитска Арабия и ОАЕ са превърнали ОПЕК в „инструмент“ на САЩ

17 Септември 2018 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Иранският представител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обвини Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства за това, че са заели иранския дял на износ на петрол, предава Sputnik.
„Саудитска Арабия и ОАЕ превръщат ОПЕК в инструмент за САЩ и в резултат на това организацията няма много останал кредит на доверие“, заяви Хосейн Каземпур Ардебили, представител на Иран в ОПЕК, в събота пред агенция „Шана“.
В интервю за агенцията, Ардебили обвини Саудитска Арабия и Русия – втората не е член на ОПЕК – за това че държат петролния пазар като „заложник“, чрез увеличаването на износа на петрол.
„Русия и Саудитска Арабия твърдят, че се стремят да балансират глобалния петролен пазар, но те се опитват да превземат част от дяла на Иран“, заяви Ардебили. „Усилията на (Доналд) Тръмп да отреже достъпа на Иран да глобалния пазар на суров петрол подкани Русия и Саудитска Арабия да вземат за заложник петролния пазар“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Преговорите между САЩ и Мексико за НАФТА ще продължат в понеделник

Reuters: Преговорите между САЩ и Мексико за НАФТА ще продължат в понеделник

27 Август 2018 | 05:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на икономиката на Мексико Илдефонсо Гуарядо заяви в неделя вечерта, че двустранните преговори със САЩ за бъдещето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) напредват и че разговорите ще продължат в понеделник, предава Reuters.
Говорейки след цял ден на мексиканско-американски дискусии в офисите на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, Гуаярдо заяви, че сега ще трябва да се консултира с бизнес лидерите.
Мексиканските представители ще се върнат в офисите на Лайтхайзър в понеделник в 09:00 часа местно време във Вашингтон, поясни финансовият министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Мексико и САЩ са на „часове“ от споразумение за НАФТА

Reuters: Мексико и САЩ са на „часове“ от споразумение за НАФТА

26 Август 2018 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските и мексикански преговарящи са на „часове“ от изчистването на всички двустранни търговски различния в Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), но работата с Канада вероятно ще се забави до септември, заяви министърът на икономиката на Мексико Илдефонсо Гуаярдо в неделя, предава Reuters.
Той заяви пред журналисти, че преговорите с Канада, ще отнемат поне една седмица, въпреки че е оптимист за това, че Мексико и САЩ са близо до споразумение.
„Бих казал, че на практика сме в последните часове на тези преговори“, заяви Гуаярдо докато пристигаше за преговори в офисите на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.
След като преговорите бяха прекъснати за обяд, Гуаярдо заяви, че не може да обяви победа все още.
Дискусиите между Мексико и САЩ са фокусирани върху изработването на нови правила за автомобилната индустрия, която американският президент Доналд Тръмп постави в центъра на плана си за предоговаряне на 24-годишния пакт, за който твърди че е бил „катастрофален“ за американските работници.
Двете страни постепенно наближават обща позиция и един източник близък до разговорите е заявил, че вече „малко“ неща ги разделят в преговорите за автомобилите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: САЩ и Мексико са близо до споразумение за НАФТА

Washington Examiner: САЩ и Мексико са близо до споразумение за НАФТА

26 Август 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Твърди се, че САЩ и Мексико са близко до постигане на съгласие за промяна на търговското споразумение между двете страни и Канада НАФТА, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
Преговорите за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) бяха зациклили през последните месеци заради несъгласия, освен по другото, за текстовете, свързани с автомобилната и енергетическата индустрии. Преговарящите от САЩ и Канада обаче са постигнали пробиви по тези теми и сделката може да бъде утвърдена още в понеделник, твърди Bloomberg.
Всякакво споразумение между двете страни ще трябва да бъде одобрено от Канада, която се отстрани от разговорите през последните няколко седмици. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо наскоро е заявил, че Канада е „насърчена от оптимизма, изразен от САЩ и Мексико“.
Търговският представител на Вашингтон Робърт Лайтизър проведе извънредни срещи този месец с икономическия министър на Мексико Илдефонсо Гуахардо.
Последният е заявил пред The Wall Street Journal, че двете страни са стигнали „много далече“ в списъка на оставащите спорни точки, но предупреди, че „дори да си изключително отдаден, винаги в последния момент може да изскочи нещо, между теб и твоите цели“.
Сред неразрешените въпроси е и този дали сделката трябва да бъде подновявана на всеки пет години.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ искат бърз прогрес по търговските въпроси с ЕС

Reuters: САЩ искат бърз прогрес по търговските въпроси с ЕС

25 Август 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вашингтон оказва натиск върху Европейския съюз да ускори търговските преговори, започнати след срещата през миналия месец между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава Reuters, като се позовава на германски и американски официални представители.
Емили Хабер, посланик на Германия в САЩ, заяви пред журналисти, че създадената работна група след срещата между Тръмп и Юнкер е заседавала за първи път през тази седмица и американските представители са оказвали натиск „за много краткосрочни резултати“.
Тя заяви, че представителите на ЕС ще имат нужда от ясен мандат, за да придвижат напред настоящото „опипване на почвата“ и ще трябва да бъде сключено споразумение преди изборите за Европейски парламент през май 2019 година.
„Американците всъщност натискат за много краткосрочни резултати“, поясни Хабер.
„Колкото до времето, с което разполагаме, бих посочила че имаме избори за Европейски парламент през следващата година и споразумение ще трябва да бъде сключено преди тези избори“, добави тя.
Представител на САЩ потвърди, че Вашингтон е поискал преговорите да бъдат „ускорени“, но не даде точна дата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че скоро може да има търговско споразумение с Мексико

AFP: Доналд Тръмп заяви, че скоро може да има търговско споразумение с Мексико

25 Август 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп намекна в събота, че САЩ и Мексико са на ръба на финализирането на споразумение, след като екипи и от двете страни водят преговори през уикенда, за да преработят Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), предава AFP.
„Нашите взаимоотношенията с Мексико се сближават с всеки час“, написа президентът в социалната мрежа „Туитър“.
„Някои много добри хора от старото и новото правителство работят в много тясно сътрудничество… Голямо търговско споразумение с Мексико може да се случи скоро“, добави Тръмп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Доналд Тръмп одобрява призива за бойкот на "Харли Дейвидсън"

АFP: Доналд Тръмп одобрява призива за бойкот на "Харли Дейвидсън"

12 Август 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп одобрява призива за бойкот на "Харли Дейвидсън", предава ATF.
Американският президент Доналд Тръмп одобри в неделя призивите за бойкот на „Харли Дейвидсън“ заради плановете им да изнесат продукцията на емблематичните американски мотоциклети извън страната.
"Много собственици на марката планират да бойкотират компанията, ако производството се премести в чужбина”, написа американският президент в социалната мрежа „Туитър“.
"Повечето други компании се присъединяват към нас, включително и конкурентите на „Харли“. Много лошо решение!“, продължи Тръмп.
Той е приел конфликта лично, откакто производителят, базиран в Уисконсин - доскоро президентски фаворит - обяви в понеделник, че изнася част от производството си извън САЩ.
„Харли-Дейвидсън“ бе засегнат от митата на ЕС след като американската страна наложи тежки мита върху европейската стомана и алуминий.
Множество компании от САЩ са се оплакали, че са засегнати от тарифните политики на администрацията, но Доналд Тръмп разглежда проблема като тест за лоялност.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че е бил направен прогрес към споразумение с Мексико, но предупреди Канада

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че е бил направен прогрес към споразумение с Мексико, но предупреди Канада

11 Август 2018 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на Доналд Тръмп заяви в петък, че САЩ и Мексико постигат прогрес към сключването на търговска сделка и предупреди Канада, че ще наложи мита върху техния автомобилен износ, ако не бъде сключено споразумение с Отава, предава Reuters.
„Сделката с Мексико се получава много добре. Трябва да се грижим за автоработниците и фермерите или няма да има сделка. Новият президент на Мексико е абсолютен джентълмен“, заяви Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
„Канада трябва да изчака. Техните мита и търговски бариери са твърде високи. Ще наложа мита върху автомобилите, ако не постигнем сделка!“, добави още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Канадският износ към САЩ е достигнал рекордни цифри, въпреки търговските спорове

Sputnik: Канадският износ към САЩ е достигнал рекордни цифри, въпреки търговските спорове

5 Август 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Отава/Вашингтон. Канадската икономика разкрива смайващи показатели през юни, месецът в който стоманените мита на президента на САЩ Доналд Тръмп влязоха в сила, предава Sputnik.
Износът на Канада към САЩ е нараснал с 2.5 процента през юни до рекордните 37.1 милиарда долара, предимно заради повишаването на износа на леки автомобили и леки камиони, обявиха от държавната статистическа агенция в петък.
Междувременно през юни, вносът на американски стоки в Канада се е покачил с 0.3 процента до 32.0 милиарда долара. Като резултат от това, търговският излишък на Канада със САЩ е нараснал от 3.3 милиарда долара през май до 4.1 милиарда долара през юни.
Цифрите идват покрай надигащия се търговски сблъсък между северноамериканските търговски партньори, разпален от решението на Вашингтон да наложи санкции върху вноса на алуминий и стомана от Канада, Мексико и Европейския съюз.
Канада отвърна с 16.6 милиарда долара в ответни мита върху редица американски стоки като бира, кафе, уиски и портокалов сок.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Канада съобщи, че иска преговорите за НАФТА да приключат скоро

Reuters: Канада съобщи, че иска преговорите за НАФТА да приключат скоро

4 Август 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Отава. Външният министър на Канада Кристия Фрийланд заяви, че страната иска предоговарянето на споразумението на НАФТА да приключи в най-скоро време, предава Reuters.
По време на пресконференция Фрийланд заяви, че е готова да проведе преговори на високо равнище по бъдещето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Мексикански и американски министри прекараха последната седмица в преговори за изглаждане на различията на страните си по споразумението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ и Мексико планират министерски преговори за НАФТА в четвъртък

Reuters: САЩ и Мексико планират министерски преговори за НАФТА в четвъртък

31 Юли 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Мексико сити. САЩ и Мексико планират провеждането на търговски преговори на министерско ниво относно Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) в четвъртък във Вашингтон, предава Reuters, като се позовава на двама свои източници.
Двете страни се съгласиха през изминалата седмица да засилят преговорите за предоговаряне на НАФТА с надеждата за постигане на споразумение върху основните въпроси до август.
Ще има „технически срещи може би до сряда и министерска среща в четвъртък“, заяви мексикански източник, близък до разговорите, пред Reuters в понеделник. Втори мексикански източник също е заявил, че е планирана министерска среща за четвъртък.
„Ще бъдем там“, но все още не е ясно дали срещата ще бъде тристранна и ще включва Канада, поясни първият източник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Коалицията против „Газпром“ се измества в южната част на Европа

„Независимая газета“: Коалицията против „Газпром“ се измества в южната част на Европа

30 Юли 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Франция, Испания и Португалия планират да участват активно в диверсификацията на енергийни доставки в Европа. Тези страни работят върху възможността за създаване на унифицирана енергийна система, която да осигури доставките на газ от Северна Африка. Но не само от това. Амбициозният план на Испания е да се превърне в локомотив на диверсификацията, получавайки втечнен природен газ, включително и от САЩ, пише руският вестник „Независимая газета“.
Три европейски страни имат намерение да създадат нова унифицирана енергийна система. Най-напред става на въпрос за Франция и Испания, които, както заяви в края на миналата седмица френският президент Еманюел Макрон, разглеждат варианти за нови съвместни газопроводи. Предполага се, че към тях ще се присъедини и Португалия.
Както обяви Макрон след срещата посветена на енергетика в Лисабон, „и трите страни ще работят върху стратегия за свързване на газпроводите със страните от Магреб и Африка в по-широк смисъл. Това е важно и може да обоснове в бъдеще и други свързвания на газопроводи в Европа“, заяви Макрон, цитиран от ТАСС.
Новите газопроводи в трите страни ще помогнат за отказването им от въглищните електроцентрали, поясни френският президент. Но това не е единствената цел на сътрудничеството между тях. Друг повод за обединението е, изглежда, намаляването на зависимостта на Европейския съюз от доставките на газ от Русия, чрез увеличаване на доставките на втечнен природен газ.
„Португалия, Франция и Испания… подчертават значението на втечнения природен газ за диверсификацията на източниците и пътищата на доставки в ЕС с цел съкращаване на зависимостта и укрепване на енергийната безопаност“, се съобщава в декларацията, приета след преговорите в Лисабон.
В Испания съществуват осем регазификационни терминала, още един се намира в Португалия, а общо в Европа има 21. В края на краищата Испания е тази, която желае да играе водеща роля в диверсификацията на газови достави за Европа чрез доставянето на втечнен природен газ по море.
Експертите излагат няколко версии, чрез които обясняват какво точно представлява втечненият природен газ. Например, както анализаторът за компанията „Алор“ Алексей Антонов отбелязва, през изминалата година „Катар е изпратил 77 милиона тона втечнен газ за износ, Австралия – около 57 милиона тона; и това са само първите две страни по обем на пазарно участие в износа, където доставките растат много по-бързо от търсенето“.
„Ако европейските политици твърдят, че имат нужда от диверсификация на доставките на газ, те задължително говорят за САЩ. Своя частица от пазара, например, може да получи и руската „Новатек“, която вече активно развива Азия и в близкото бъдеще планира да увеличи обема на доставки към Европа по море“, счита Антонов.
И въпреки, че експертите призовават да не се търсят американски отпечатъци в изявленията на европейците, все пак има добри причини да се обсъдят перспективите именно на американските доставки на втечнен природен газ. Към такива предположения подтикват и скорошните събития. През изминалата седмица, след срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, двете страни решиха да засилят партньорството си в областта на енергетиката. „ЕС ще построи още терминали за внос на втеченен природен газ от САЩ“, заяви Юнкер. „Съгласихме се да засилим стратегическото сътрудничество в областта на енергетиката“, обяви Тръмп. „Европейският съюз желае да внася повече втечнен природен газ от САЩ и той ще бъде много, много голям купувач“.
Към момента САЩ активно увеличава своето присъствие на газовия пазар. По прогноза на Администрацията за енергийна информация на министерството на енергетиката на САЩ, към 2020 година САЩ ще станат третия по големина износител на втечнен природен газ в света.
Както отбеляза в интервю за ТАСС анализаторът към Центъра за енергетика „Сколково“ Александър Собко, „ако страните се договорят за цена, то на европейския пазар в бъдеще могат да дойдат между 10 и 30 милиарда кубични метра американски втечнен газ на година, което ще се превърне в нещо като компромис: САЩ няма да се мешат в строителството на „Северен поток 2“, но ще получат малък допълнителен пазар за своя втечнен газ. „За сравнение: през 2017 година „Газпром“ е доставил близо 194 милиарда кубични метра газ. Тези обеми са несъпоставими“.
Според Собко, при настоящите, относнително високи нефтени котировки, американският втечнен газ вече може да се конкурира по стойност с руския, цената на която е вързана към петрола. Но ако цените на петрола паднат отново, то след тях руският газ също ще падне като цена. Собко уточнява: за да се конкурират с руския газ в дългосрочен план, американците трябва да ограничат своите проекти на етап добив и втечнавяане с още 10-15 процента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Медии съобщават, че Ердоган е призовал лидерите на БРИКС да приемат Турция в организацията

ТАСС: Медии съобщават, че Ердоган е призовал лидерите на БРИКС да приемат Турция в организацията

29 Юли 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердгоан е призовал лидерите на страните от БРИКС, където участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, да приемат Турция в обединението, съобщи турският вестник Hurryiet, предава ТАСС.
„Казах, че ако ни вземат в платформата, тя вече ще се казва БРИКСТ“, е заявил турският държавен глава пред журналистите в столицата на ЮАР Йоханесбург на 27 юли.
Според информацията на изданието, Ердоган е съобщил още, че членовете на организацията са приветствали предложението му. „Особено Китай заяви, че подкрепя евентуално разширение. Видях, че те разглеждат възможността за участие на други страни в тази платформа и нямат нищо против това“, разясни турският лидер.
„И с петте страни сме в Г-20. Искам те да разгледат какво трябва да се направи, за да влезем в обединението и да заемем своето място в БРИКС“, е добавил Ердоган.
ТАСС припомня, че срещата на върха на БРИКС се състоя на 25-27 юли в Йоханесбург. В хода на преговорите участниците обсъдиха въпроси за укрепването на многостранните отношения, както и за ролята на организацията в обезпечаването на мира и безопасността по света.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Съветник на Доналд Тръмп заяви, че САЩ могат да отменят митата върху европейската стомана ако преговорите минат добре

РИА Новости: Съветник на Доналд Тръмп заяви, че САЩ могат да отменят митата върху европейската стомана ако преговорите минат добре

29 Юли 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
Вашингон. По-високите вносни мита върху стоманата от Европа могат да бъдат отменени, ако търговските преговори с Европейския съюз са успешни, заяви съветникът по икономическите въпроси на американския президент Лари Кудлоу, предава РИА Новости.
„Ако сделката тръгне добре, тя трябва да мине няколко етапа. Не мисля, че ще има мита върху стоманата от Европейския съюз. Не мисля, че ще има мита и върху вносните автомобили. Не искам да изпреварвам събитията, но президентът обозначи... Обсъдихме това“, заяви Кудлоу.
На свой ред, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин отбеляза, че ЕС трябва да отвори пазарите си за селскостопанска продукция от САЩ.
„Имахме конкретни разговори за соята, но... беше казано ясно, че нашата цел е част от общото споразумение да се заключва в това, че европейците ще дадат по-големи възможности на нашите фермери и нашето селско стопанство“, подчерта министърът в ефира на Fox News.
РИА припомня, че по-рано тази седмица се проведоха преговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. След преговорите, американският държавен глава обяви, че страните започват да работят по посока отмяна на всички мита и субсидии, както и че ЕС ще започне да купува повече втечнен газ и соя от Съединените американски щати.
Министърът на търговията на страната Уилбър Рос уточни, че Вашингтон засега няма да увеличава митата върху европейските автомобили, но оставя в сила вече увеличените ставки върху вноса на стомана и алуминий.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германски министър твърди, че търговското напрежение между САЩ и Европа е облекчено, но въпросите върху износа на соя за ЕС остават

Reuters: Германски министър твърди, че търговското напрежение между САЩ и Европа е облекчено, но въпросите върху износа на соя за ЕС остават

28 Юли 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Търговските отношения между САЩ и Европа се подобряват, заяви министърът на земеделието на Германия Юлия Кльокнер в събота, добавяйки че няма гаранция че Европейският съюз ще изкупи количеството соя, което Вашингтон очаква, предава Reuters.
Кльокнер, говорейки пред Reuters в кулоарите на срещата на Г20 в Буенос Айрес, заяви че количеството соя, което Европа ще внася, тепърва ще се определя.
„Ще правим ли това, което президентът (Доналд) Тръмп желае? Не знам. Нека да видим дали това ще бъде случаят или не“, заяви тя.
ЕС се очакваше да внася 15.3 милиона тона соя след реколтата за 2018/19 година, според информацията на министерството на земеделието на САЩ, публикувана на 12 юли.
„Много американски фермери към момента са под огромен натиск, причинен предимно от ответните мита и те страдат много“, заяви Кльокнер.
„Ако имате предвид, че много от тези фермери са поддръжници на президента Тръмп, те наистина почувстваха натиска. Мисля, че това наистина помогна на Тръмп да разбере, че тези мита може да са потенциално вредни и сега се движим към по-позитивна ситуация“, добави тя.
„За ЕС и САЩ е добро нещо това, че се събират и се съгласиха да продължат с разговорите, вместо да гледаме изостряне на търговския спор“, поясни германският министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с Жан-Клод Юнкер относно търговските преговори

Politico: Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с Жан-Клод Юнкер относно търговските преговори

28 Юли 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор в петък с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер само няколко дена, след като двамата се съгласиха да отложат налагането на нови мита и да договорят търговските практики помежду си, в опит да избегнат търговска война, пише американското електронно издание Politico.
„Президентът (Доналд) Тръмп говори с председателя на ЕК (Жан-Клод) Юнкер днес“, обяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс в изявление. „Двамата лидери продължиха да надграждат върху предишните си дискусии за подновеното търговско сътрудничество между САЩ и ЕС“.
Разговорът идва само два дена, след като САЩ се съгласиха да преустановят плановете си за налагане на нови мита върху Европейския съюз, в допълнение с премахване на митата върху всички неавтомобилни индустриални стоки, увеличаване на сътрудничеството в енергийните покупки и съвместната работа за реформа на Световната търговска организация (СТО).
Споразумението за преговори дойде, след като напрежението между двата търговски партньори се увеличи, когато Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, на което Евросъюзът отговори със свои реципрочни мита върху американски стоки за близо 3.3 милиарда долара.
Говорител на ЕК потвърди за разговора. „Това действително беше разговор след тяхната среща във Вашингтон и съвместното споразумение за сътрудничество в посочените сектори“, заяви говорителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп похвали растежа на американската икономика и предрече още по-добро бъдеще за нея

AFP: Доналд Тръмп похвали растежа на американската икономика и предрече още по-добро бъдеще за нея

27 Юли 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък похвали последните статистики за растежа на американската икономика, определяйки ги като икономическо „чудо“, предава AFP.
Според него растежа от 4.1 процента за последното тримесечие не е „изолиран случай“.
„Докато търговските сделки идват една след друга, ние ще растем още повече“, прогнозира Тръмп, анализирайки икономическите показатели от второто тримесечие на 2018 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕС: Въпросите за селското стопанство не са част от търговската сделка в САЩ

ЕС: Въпросите за селското стопанство не са част от търговската сделка в САЩ

27 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. От Брюксел увериха, че предложените търговски преговори между Европа и САЩ няма да включват земеделието, в противоречие с твърдението на американския президент Доналд Тръмп, предава AFP.
„Бях много ясна за това ... Земеделието не е част от търговската сделка, а само нещата, които са изрично споменати в изявлението", заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева пред репортери в Брюксел по повод преоворите в Белия дом между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.
САЩ ще „преосмислят" митата за внос на стомана и алуминий от страните от Европейския съюз, които на свой ред ще се задължат да увеличат покупките на американска соя и втечнен природен газ, стана ясно след преговорите в Белия дом. Президентът на САЩ обяви, че Вашингтон ще изостави плановете си за налагане на нови тарифи срещу ЕС и ще работят за разрешаване на съществуващите различия в опит да бъде избегната търговската война.„Новата фаза" в търговските отношения между Вашингтон и Брюксел бе обявена, след като Тръмп се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той пристигна в Белия дом с екипа си, за да се опита да убеди държавния глава на САЩ да се откаже от налагането на тарифи за вноса на автомобили и авточасти в страната.
В съвместно изявление Тръмп и Юнкер също обявиха, че търговските партньори ще работят за премахване на тарифите за всички неавтомобилни промишлени стоки, ще засилят сътрудничеството в областта на закупуването на енергия и ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Доналд Тръмп лобира за единство с ЕС, отправи тежки обвинения срещу Китай

FAZ: Доналд Тръмп лобира за единство с ЕС, отправи тежки обвинения срещу Китай

27 Юли 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп нарече сделката с Европейския съюз за преодоляване на спора истински пробив за намаляване на бариерите пред търговията, като същевременно отправи тежки обвинения срещу Китай, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Американският президент благодари лично на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за постигнатото споразумение. Той наистина е много упорит, много умен и много добър човек. Разбира се, ако не бях сключил сделка с него, щях да кажа, че е ужасен човек“, призна Тръмп, говорейки в рамките на събитие в Гранит Сити, щата Илинойс.
САЩ ще „преосмислят" митата за внос на стомана и алуминий от страните от Европейския съюз, които на свой ред ще се задължат да увеличат покупките на американска соя и втечнен природен газ, стана ясно след преговорите в Белия дом. Президентът на САЩ обяви, че Вашингтон ще изостави плановете си за налагане на нови тарифи срещу ЕС и ще работят за разрешаване на съществуващите различия в опит да бъде избегната търговската война.„Новата фаза" в търговските отношения между Вашингтон и Брюксел бе обявена, след като Тръмп се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той пристигна в Белия дом с екипа си, за да се опита да убеди държавния глава на САЩ да се откаже от налагането на тарифи за вноса на автомобили и авточасти в страната.
В съвместно изявление Тръмп и Юнкер също обявиха, че търговските партньори ще работят за премахване на тарифите за всички неавтомобилни промишлени стоки, ще засилят сътрудничеството в областта на закупуването на енергия и ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО).
Федералният германски министър на икономиката Петер Алтмайер демонстрира облекчение по повод пробива в търговския спор със САЩ. Споразумението, постигнато на срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е добър резултат за просперитета на страните от Общността, но и за целия свят, коментира Алтмайер след новината за постигнатия пробив в преговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Жан-Клод Юнкер е обещал ЕС да купува повече американски газ

Regnum: Жан-Клод Юнкер е обещал ЕС да купува повече американски газ

27 Юли 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пресслужбата на Белия дом съобщава, че страните от ЕС планират на увеличат вноса на втечнен газ от САЩ, както е обещал председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на срещата си с американския президент Доналд Тръмп , предава Regnum.
„Ние се съгласихме да засилим сътрудничеството си в енергийния сектор. Европейският съюз ще изгради още терминали за внос на втечнен природен газ от САЩ. Това е и призив за останалите“, заявил е Юнкер, цитиран от Белия дом.
От своя страна Тръмп е подчертал, че доставката на втечнен газ от САЩ ще позволи на ЕС да стане по-малко зависим от вноса на газ от Русия.
На 25 юли се проведе среща на президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посветена на търговията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон заяви, че не подкрепя възможността за ново и широко търговско споразумение между ЕС и САЩ

AFP: Еманюел Макрон заяви, че не подкрепя възможността за ново и широко търговско споразумение между ЕС и САЩ

26 Юли 2018 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че смята за „полезни“ преговорите между неговия американски колега Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но допълни, че „не е в полза“ на „ново широко търговско споразумение“ между САЩ и ЕС, предава AFP.
„Контекстът не позволява подобни преговори“, заяви Макрон по време на днешното си посещение в Мадрид. Той допълни, че би бил доволен да види „белези на деескалация в спора за стоманата и алуминия, върху които Вашингтон наложиха неправомерни мита“, преди да има напредък в търговията между САЩ и ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Общо взето, отворихме Европа за американския износ

Доналд Тръмп: Общо взето, отворихме Европа за американския износ

26 Юли 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Пеоста. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък направи победна обиколка заради устното си споразумение с Европейския съюз, което засега избягва търговска война между двете, заявявайки че „общо взето, ние отворихме Европа“ за американския износ – въпреки че няма ново сключено споразумение, пише американското електронно издание The Hill.
„Току що отворихме Европа за вас, фермерите. Вие няма да сте ядосани на Тръмп, мога да ви обещая“, заяви американският президент по време на събитие за работни места в Пеоста, Айова.
Визирайки споразумението, постигнато в сряда с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Тръмп заяви, „току що получихте един голям пазар“.
Докато говореше, той показа жълта и зелена бейзболна шапка с фразата „Нека направим фермерите ни велики отново!“.
Президентът прави опит да успокои тревогите на фермерите, които са притеснени от финансовите измерения на перспективата на ескалиращата търговска война с Европа и Китай, но той говори пред тях сякаш обсъжда завършена сделка.
Тръмп се договори за отмяна на идеята за налагане на мита върху автомобилите от Европа и двамата лидери заявиха, че ще започнат по-обхватни разговори за намаляването на търговските бариери.
В същото време устното споразумение с Юнкер беше неясно и никакви мита не са премахнати за момента. Предстоящите преговори между САЩ и Европа не гарантират да произведат споразумение, което значително да намали търговските бариери.
Икономическият натиск върху американските фермери може да представлява политически риск за Републиканската партия в междинните избори през ноември, тъй като много от тях живеят в щати, в които Тръмп спечели през 2016 година.
Във вторник министерството на земеделието на САЩ обяви план за предоставяне на 12 милиарда долара помощи на американските фермери, които са засегнати от ответните международни мита върху американското производство, както и износа на зърно и месо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

China Daily: Си Дзинпин призова за либерална глобална търговска система

China Daily: Си Дзинпин призова за либерална глобална търговска система

26 Юли 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Йоханесбург. Президентът на Китай Си Дзинпин призова за съвместни усилия от членовете на БРИКС, за да бъде изградена по-отворена глобална икономика и да се противопоставят на търговския протекционизъм, пише китайското електронно издание China Daily.
Той направи изявлението си, докато говореше на бизнес форума на БРИКС, който се проведе в Йоханесбург в сряда.
Повече от 1 000 делегати от страните-членки на БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – присъстваха на събитието.
„Търговска война не бива да се води, тъй като никой няма да спечели от това“, заяви Си Дзинпин, добавяйки че срещу икономическата хегемония трябва да се съпротивлява, тъй като тя наранява общите интереси на международната общност.
Страните от БРИКС трябва да застанат твърдо против търговския протекционизъм, да насърчават свободната търговия и облекчаването на инвестициите, както и да помагат на нововъзникващите пазари и развиващите се държави да изиграят своята роля в глобалния пазар, заяви Си.
Следващото десетилетие ще бъде ключов период за глобалния икономически ръст, според китайския президент, допълвайки че е необратима тенденция за нововъзникващите пазари и развиващите се държави да се издигнат в предстоящите години.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Los Angeles Times: Търговската война започва да се отразява в приходите на американските компании

Los Angeles Times: Търговската война започва да се отразява в приходите на американските компании

26 Юли 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. През изминалата пролет американските компании предупредиха, че митата върху вноса на стомана и алуминий на администрацията на Доналд Тръмп могат да стигнат най-високото си ниво. Сега сметката започва излиза, пише американското електронно издание Los Angeles Times.
Няколко големи производители и компании за потребителски стоки посочиха нарастващите търговски напрежения като фактор за техните по-ниски от очакваното финансови резултати в току що завършилото второ тримесечие на 2018 година.
В сряда американската компания „Дженеръл Мотърс“ актуализира своето годишно управление и отбеляза „неблагоприятното влияние на нарастващите разходи за стоки“, заявявайки че „скорошните и значителни“ увеличения на цените „са се отразили негативно на бизнес очакванията“.
От компанията поясниха, че тези по-високи разходи са съкратили приходите ѝ с 300 милиона долара във второто тримесечие в сравнение със същия период през миналата година. Компанията е съкратила своя приходен план за годината с 1 милиард долара. Пазарната цена на „Дженеръл Мотърс“ е паднала с близо 5 процента в сряда.
В същия ден представителите на компанията „Форд Мотор“ заявиха, че второто тримесечие е било „предизвикателно“, частично заради по-високите разходи за стоки и „ударите от митата“. Компанията представи приход от 38.9 милиона долара, в сравнение с 39.8 милиона долара по време на същия период през изминалата година.
„Митата засягат компаниите по два начина“, заяви Лари Харис, професор по финанси в училището по бизнес „USC Marshall“. „Те повишават цената на стоките, които те купуват от чужбина, върху които американското правителство наложи мита. Тези мита също повишават цената на стоките за чужденци, които те продават навън. И двата ефекта намаляват приходите (на компаниите)“.
В края на юни производителят на мотоциклети „Харли Дейвидсън“ обяви, че може да премести част от производството си в САЩ, за да избегне митата, наложени от Европейския съюз. По време на изявление във вторник за приходите на компанията след втория тримесечен период, изпълнителният директор Матю Леватич описа това решение като „ключово“ за „защитаване на пазара и нашето уравнение на клиентската стойност, както и нашият бизнес модел“.
В същото време представители на компанията заявиха, че очакват цената на митата през тази година да бъде между 45 и 50 милиона долара и, заради това, намалиха приходните си очаквания за годината.
„Правим всичко, което е по силите ни в компанията, да поемем разходите, които можем“, заяви Джон Олин, главен финансов директор на „Харли Дейвидсън“. „Когато погледнем напред, не можем да изядем цялата сума от 45 до 50 милиона долара, нито пък да я покрием в други части от нашия бизнес. Заради това, ние намаляваме своите приходни очаквания“.
Доклад на американската банка „Голдман Сакс“ през изминалата седмица, за потенциалния ефект от митата върху приходите, разкри че индустриите, които разчитат много на вноса на петролни, въглищни, компютърни и електронни продукти, както и транспорт, са изправени пред „най-големия риск за веригите за доставки“ заради ескалиращите търговския напрежения.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Стивън Мнучин заяви, че САЩ са фокусирани върху постигането на споразумение с ЕС

Reuters: Стивън Мнучин заяви, че САЩ са фокусирани върху постигането на споразумение с ЕС

26 Юли 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Търговските представители на САЩ незабавно ще се фокусират върху разрешаване на митническите въпроси за стоманата и алуминия с Европейския съюз, докато по-обхватно търговско споразумение между Вашингтон и Брюксел най-вероятно ще бъде постигнато поетапно през следващата година, заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин в четвъртък, предава Reuters.
В интервю за американската телевизия „CNBC“ Мнучин поясни, че САЩ са фокусирани върху своите европейски партньори, въпреки че продължава да има тихи разговори и с Китай върху търговията.
„Ако те са готови да направят сериозни промени, както го направиха ЕС вчера, ще преговаряме с Китай по всяко време“, заяви Мнучин пред журналисти в Белия дом, след интервюто си.
„Много сме фокусирани върху Европейския съюз“, подчерта той пред „CNBC“.
Финансовият министър разкри, че американски и европейски представители имат принципно споразумение и планират да го придвижат напред, за да „го превърнат в истинско споразумение“, но не разкри подробности.
Мнучин добави, че представители от двете страни ще се фокусират незабавно върху митата за стомана и алуминий, „за да няма мита в нито една посока“ и той очаква въпросът да бъде разрешен „много бързо“.
„Очертали сме въпроса… в селското стопанство, в областта на химикалите, в медицинските устройства, в индустриалния втечнен природен газ. Така че ще постигнем голям прогрес“, поясни Мнучин пред журналисти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Преговорите между Тръмп и Юнкер са „добър знак“ според директора на ЕЦБ

AFP: Преговорите между Тръмп и Юнкер са „добър знак“ според директора на ЕЦБ

26 Юли 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Майн. Директорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че срещата между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за преодоляването на търговския спор между Брюксел и Вашингтон е „добър знак“, предава AFP.
Същевременно италианецът предупреди, че е твърде рано да се правят заключения за резултатите от преговорите в Белия дом. „Това е добър знак, защото в известен смисъл показва, че има желание отново да обсъждаме въпросите на търговията в многостранна рамка", заяви Драги пред репортери във Франкфурт на Майн. Но е „твърде рано е да се оцени действителното съдържание", допълни италианецът, като предупреди, че „заплахата от протекционизъм" остава „значителен" риск за растежа в еврозоната.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин потвърди, че няма да се налагат мита върху вноса на европейски автомобили

AFP: Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин потвърди, че няма да се налагат мита върху вноса на европейски автомобили

26 Юли 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин потвърди в четвъртък, че няма да бъдат наложени мита върху вноса на европейски автомобили по време на преговорите между Вашингтон и Брюксел, предава AFP.
Запитан в интервю за „CNBC“ дали заплахата от налагане на мита върху вноса на европейски автомобили ще бъде отменена по време на разговорите, той заяви: „Да, това е вярно“.
Мнучин говореше ден, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха примирие в търговската война между САЩ и Европейския съюз, която започна когато Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Петер Алтмайер демонстрира „облекчение“ след пробива в търговския спор между ЕС и САЩ

FAZ: Петер Алтмайер демонстрира „облекчение“ след пробива в търговския спор между ЕС и САЩ

26 Юли 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералният германски министър на икономиката Петер Алтмайер демонстрира облекчение по повод пробива в търговския спор със САЩ, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Споразумението, постигнато на срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е добър резултат за просперитета на страните от Общността, но и за целия свят, коментира Алтмайер след новината за постигнатия пробив в преговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: След срещата Тръмп-Юнкер: Франция настоява за „разяснения“

AFP: След срещата Тръмп-Юнкер: Франция настоява за „разяснения“

26 Юли 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция настоява за „разяснения“ на мерките, договорени на срещата в Белия дом между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава AFP.
Финансовият министър на Париж Бруно Льо Мер подчерта, че страната му иска яснота около постигнатата сделка, насочена към преодоляване на търговските спорове между Брюксел и Вашингтон.
„Франция винаги е казвала, че трябва да избягваме търговска война, защото ще има само губещи", заяви Бруно Льо Мер пред агенцията, като същевременно намекна за противопоставянето му на постигнатото между Тръмп и Юнкер споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Берлин приветства споразумението за търговията между Брюксел и Вашингтон

AFP: Берлин приветства споразумението за търговията между Брюксел и Вашингтон

26 Юли 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия приветства споразумението между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за отслабване на напрежението по отношение на търговията между Брюксел и Вашингтон, предава AFP.
„Правителството (на Германия) приветства споразумението за конструктивен подход в търговията. ЕК може да продължава да разчита на нашата подкрепа“, написа говорителят на управляващите в Берлин Улрике Демер в съобщение, разпространено в социалната мрежа „Туитър“.
След срещата в Белия дом президентът на САЩ обяви, че Вашингтон ще изостави плановете си за налагане на нови тарифи срещу ЕС и ще работят за разрешаване на съществуващите различия в опит да бъде избегната търговската война.„Новата фаза" в търговските отношения между Вашингтон и Брюксел бе обявена, след като Тръмп се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той пристигна в Белия дом с екипа си, за да се опита да убеди държавния глава на САЩ да се откаже от налагането на тарифи за вноса на автомобили и авточасти в страната.
В съвместно изявление Тръмп и Юнкер също обявиха, че търговските партньори ще работят за премахване на тарифите за всички неавтомобилни промишлени стоки, ще засилят сътрудничеството в областта на закупуването на енергия и ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: ЕС победи Тръмп

Deutsche Welle: ЕС победи Тръмп

26 Юли 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп пропусна – вместо наказателни мита, след посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон той се застъпи за премахване на тарифите за внос от държави от Общността. Това се случи благодарение на това, че ЕС демонстрира сила и уникалност, пише Карстен фон Намен в статия за Deutsche Welle.
Как го постигна Юнкер? С посещението си в Белия дом председателят на ЕК постигна повече, отколкото можеше да се надява. Бяха изречени думи за „нова фаза на приятелство и близки търговски отношения", за разговори, чиято крайна цел е да премахнат всички митнически и други търговски пречки. И всичко това след агресивната реторика на Доналд Тръмп срещу ЕС и преди всичко срещу Германия.
Очакванията от срещата не бяха големи. През последните седмици в социалната мрежа „Туитър“, в интервюта и речи пред симпатизантите лидерът на Белия дом говори за „несправедливата" търговска политика на европейците, определи ЕС като „враг“ на САЩ и обяви плановете си за наказателни мита за вноса на европейски автомобили в страната.
И все пак - и това е част от отговора на въпроса от първото изречение - Юнкер имаше късмет, тъй като в момента на своето посещение съпротивата във Вашингтон срещу конфликтната търговска политика на Тръмп достигна критична точка.
Освен международните партньори, критиката засилиха още Конгресът на САЩ, Републиканската партия, американските асоциации на бизнесмени и фермери от Средния Запад. Принципно те не крият подкрепата си за Тръмп, но чувствителността им се изостри, когато техният президент създаде ситуация, в която ги изправи едновременно срещу китайци, японци, канадци, мексиканци, а сега и европейци.
Разбира се, Тръмп никога няма да признае, че е сгрешил. Но очевидно, че лидерът на Белия дом е стигнал до заключението, че е добър момент да излезе от окопа и, макар и временно, да изиграе картата на сътрудничество, а на привържениците си да продаде това като собствен успех.
Всъщност това е ясна победа за ЕС. И това е втората част от отговора защо Юнкер успя: европейците останаха единни, когато Тръмп искаше да ги принуди да направят отстъпки. На натискът бе реагирано с натиск, но Брюксел не се поддаде, дори когато американският президент обяви болезнени мита за вноса на европейските автомобили в САЩ.
Всъщност ЕС предлага нещо: ще внася повече втечен природен газ от САЩ, соя и други селскостопански продукти. Тръмп ще се величае пред своите поддръжници. По повод на преговорите за споразумение за свободна търговия, който преди няколко дни той обяви в „Туитър“, вероятно ще каже: „Виждате ли, докарах европейците на масата за преговори“.
Но факт е, че ЕС винаги е искал точно такова споразумение. Преговорите, които трябва да започнат са някаква лека версия на трансатлантическото споразумение за свободна търговия ТТИП, от което Тръмп се отказа миналата година след остра реторика. Това е толкова типично за него поведение: най-напред като неучтиво дете срутва кубчетата, които другите са издигнали, само за да може по-късно самият той да нареди и да предяви претенции, че заслугата за построената кула е негова. Юнкер понесе това детско поведение досущ като един истински добър дядо. Хубаво е, че стана така, защото е в интерес на европейската икономика и в интерес на това, което остана от някогашната трансатлантическа общност.
След последния епизод от шоуто на Тръмп европейците трябва да научат урок: упоритост в нагласите и единността донесоха успех на Брюксел. Но това, което на Стария континент никога не трябва да забравят, е, че следващият бурен порив на Тръмп може да се случи още утре.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: САЩ ще „преосмислят“ митата за внос стомана и алуминий от ЕС

Politico: САЩ ще „преосмислят“ митата за внос стомана и алуминий от ЕС

26 Юли 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Вашингтон. САЩ ще „преосмислят" митата за внос на стомана и алуминий от страните от Европейския съюз, които на свой ред ще се задължат да увеличат покупките на американска соя и втечнен природен газ, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще изостави плановете си за налагане на нови тарифи срещу ЕС и ще работят за разрешаване на съществуващите различия в опит да бъде избегната търговската война.„Новата фаза" в търговските отношения между Вашингтон и Брюксел бе обявена, след като Тръмп се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той пристигна в Белия дом с екипа си, за да се опита да убеди държавния глава на САЩ да се откаже от налагането на тарифи за вноса на автомобили и авточасти в страната.
В съвместно изявление Тръмп и Юнкер също обявиха, че търговските партньори ще работят за премахване на тарифите за всички неавтомобилни промишлени стоки, ще засилят сътрудничеството в областта на закупуването на енергия и ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО).
„Това ще отвори пазарите за фермерите и работниците, ще увеличи инвестициите и ще доведе до по-голям просперитет както в САЩ, така и в ЕС. Ако се обединим, можем да направим нашата планета по-добра, по-сигурна и по-просперираща", заяви Тръмп.
Изявлението му бе предшествано от месеци на напрежение в двустранните отношения, провокирано от решението на САЩ за налагане на тарифи за внос на алуминий и стомана, включително и от страните от Общността. Брюксел реагира, като наложи ответни мита в рамер на приблизително 3,3 млрд. долара за американски стоки, дънки и бърбън.
Посещението на Юнкер беше насочено към успокояване на обстановката. В замяна на ангажиментите на Тръмп за „преоценка" на тарифите за стомана и алуминий и „задържането на допълнителни тарифи", ЕС ще увеличи покупките на соя от САЩ и ще изгради още терминали за внос на втечнен природен газ от Америка.
"Когато бях поканен от президента в Белия дом, имах едно намерение – да сключа сделка. И ние постигнахме споразумение. Срещата бе добра, конструктивна“, увери европейският лидер.
Говорейки по-късно след срещата си с Тръмп, Юнкер разкри, че преговорите му с Тръмп са продължили три часа и половина. „Хубаво е, че успяхме да се договорим“, призна Юнкер, като същевременно увери, че сделката е голяма победа за Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Лидерите на БРИКС са притеснени заради политиките на протекционизъм

VOA: Лидерите на БРИКС са притеснени заради политиките на протекционизъм

26 Юли 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Йоханесбург. Лидерите на БРИКС са притеснени заради политиките на протекционизъм, съобщава радио The Voice of America.
Лидерите от петте държави от групата БРИКС изразиха тревога за онова, което президентът на Южна Африка описа като неотдавнашна заплаха за многостранността и устойчивия глобален растеж - не толкова завоалирано позоваване на търговската война между САЩ и най-богатия член на БРИКС, Китай.
Китайският президент Си Дзинпин заяви пред форума в Йоханесбург:
"Търговската война трябва да бъде отхвърлена, защото няма да има победител", каза той. "Икономическата хегемония е още по-нежелателна, защото ще подкопае колективния интерес на международната общност. Тези, които преследват тази кауза, само ще пострадат."
Южноафриканският президент Сирил Рамафоса каза:
"Ние се срещаме тук, госпожи и господа, във време, когато многостранната търговска система е изправена пред безпрецедентни предизвикателства". "Ние сме загрижени от нарастването на едностранните мерки, които са несъвместими със правилата на Световната търговска организация, и се притесняваме за въздействието на тези мерки, особено що се отнася до развиващите се страни и икономики. Това развитие изисква задълбочено обсъждане на ролята на търговията за насърчаване на устойчивото развитие, особено на приобщаващия растеж."
БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Блокът прие Южна Африка през 2010 г. като част от целта си за изравняване на глобалните условия чрез представителство на нетрадиционни сили.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Си Дзинпин призовава света да се откаже от глобалната търговска война

РИА Новости: Си Дзинпин призовава света да се откаже от глобалната търговска война

26 Юли 2018 | 06:57 | Агенция "Фокус"
Йоханесбург. Китайският президент Си Дзинпин призовава света да се откаже от глобалната търговска война по време на откриването на форума на страните от БРИКС в Южноафриканската република, предава РИА Новости.
"Ние сме изправени пред избор между сътрудничеството и конфронтацията, между политиката на" затворените "и" отворени "вратите, между подхода, при който всички получават изгода, и подхода на лично облагодетелстване за сметка на провала на другите" - каза Си Дзинпин.
Според него, "търговска война трябва да бъде отхвърлена, тъй като никой няма да бъде победител, хегемонията в икономиката носи още повече препятствия, и тези, които отиват по този път, ще причинят вреда на себе си."
Китайският лидер подчерта, че в момента човешката цивилизация е изправена пред ситуация, която никога преди не е съществувала. Той изрази увереност, че "за развиващите се страни това представлява както предизвикателства, така и нови възможности".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Руският президент Владимир Путин пристигна в ЮАР за среща на лидерите на страните от БРИКС

„Комсомолская правда“: Руският президент Владимир Путин пристигна в ЮАР за среща на лидерите на страните от БРИКС

26 Юли 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Йоханесбург. Руският президент Владимир Путин пристигна в ЮАР за среща на лидерите на страните от БРИКС “Комсомолская правда“.
Преди пет години Владимир Путин отлетя в Южна Африка за срещата на върха на БРИКС, а само председателят на Китай Си Дзинпин е все още сред петте лидери в четвъртък на масата за преговори с него. Президентите на Бразилия и Южна Африка и премиерът на Индия през последните пет години бяха заменени, а в някои страни дори със скандал.
Настоящата среща на върха на БРИКС може да се разглежда като един вид реакция на последните форуми на НАТО, ЕС и Г-7. Според икономическия потенциал и населението, петимата от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка не са по-ниско от своите "опоненти". Това им позволява да имат свой собствен алтернативен поглед върху световния дневен ред. Не случайно една от темите на настоящия форум ще бъдат търговските войни между САЩ и Китай и заплахата от санкции срещу Русия. Въпросите за икономическото сътрудничество на петте, борбата срещу тероризма и работата с Африка ще бъдат обсъдени, тъй като срещата на високо равнище се провежда в Африка. Една от срещите ще се проведе под надслова "БРИКС в Африка: Сътрудничество с развиващите се страни за постигане на приобщаващ растеж в ерата на четвъртата индустриална революция".
В четвъртък Владимир Путин ще проведе срещи с президентите на Южна Африка, Аржентина, Ангола, Турция, Замбия и ще завърши деня с вечеря със стария си приятел Си Дзинпин. В петък участниците в БРИКС ще се срещнат с лидери на африкански държави, а Владимир Путин ще даде пресконференция на руски журналисти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп сключи сделка с Европейския съюз за да избегне търговска война

The Times: Доналд Тръмп сключи сделка с Европейския съюз за да избегне търговска война

26 Юли 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп сключи сделка с Европейския съюз за да избегне търговска война, пише британският вестник The Times.
Президентът Тръмп се оттегли от търговската война с Европейския съюз снощи, като се съгласи да работи с блока за премахване на трансатлантическите мита.
Доналд Тръмп обяви, че преговорите ще започнат веднага, като той приветства тази "нова фаза" в отношенията на Америка с ЕС.
В изявление в Белия дом, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, той каза, че и двете страни "ще работят заедно за нулеви тарифи, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии" за промишлени стоки.
Американският президент заяви, че преговорите ще "разрешат" проблема с високите американски мита върху европейската стомана и алуминий, наложени от администрацията му тази година, както и ответните мерки на ЕС. "Започваме преговорите точно сега и знаем посоката", каза Тръмп.
Жан-Клод Юнкер приветства "добрата и конструктивна среща" и каза, че САЩ и ЕС ще "премахнат други тарифи", като започнаха разговори, седмици след като Доналд Тръмп заплашваше да наложи високи налози върху европейските автомобили и описа блока като враг.
Европейските длъжностни лица се договориха да внасят повече соя и втечнен природен газ от Америка и да адаптират стандартите, за да предоставят на производителите на медицински изделия по-добър достъп до пазарите на ЕС. Тръмп заяви, че е това е "много голям ден за свободната и справедлива търговия".
ЕС и САЩ също ще работят за намаляване на бариерите и за увеличаване на търговията с услуги, химикали, фармацевтични продукти, медицински продукти, както и соя, "каза той.
Тръмп също критикува Китай за това, което нарече той нарече "свиреп" опит за удар по американските фермери с мита.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп И Жан-Клод Юнкер са обявили „сделка“ за потушаване на търговската война

AFP: Доналд Тръмп И Жан-Клод Юнкер са обявили „сделка“ за потушаване на търговската война

26 Юли 2018 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха в сряда серия от съвместни стъпки за потушаване на ескалиращия спор между САЩ и Европейския съюз, предава AFP.
"Днес направихме сделка", каза Юнкер пред репортери след разговори с Тръмп в Белия дом. "Ние определихме редица области, по които да работим заедно".
Декларирайки "нова фаза" в отношенията Тръмп заяви, че САЩ и ЕС са се съгласили да "работят заедно за нулеви тарифи" върху промишлени стоки с изключение на автомобилите, а ЕС ще внася повече американски природен газ и соя.
Той заяви също, че ще "решат спора за митата за стомана и алуминий", докато Юнкер заяви, че страните ще се откажат от въвеждане на нови мита, докато разговорите продължават.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: ЕС и САЩ са близки партньори, а не врагове

Жан-Клод Юнкер: ЕС и САЩ са близки партньори, а не врагове

25 Юли 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, в началото на преговорите си с американския президент Доналд Тръмп, целящи потушаването на търговското напрежение между двете световни икономики,че САЩ и ЕС „не са врагове“ предава AFP.
Тръмп заяви, че очаква „нещо много позитивно да се случи“ по време на преговорите в Белия дом, след като изпрати серия от коментари, обвинявайки Европа, че третира нечестно износа от САЩ.
В началото на преговорите между двамата Юнкер заяви: „Ние сме близки партньори, а не врагове“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Нill: Европейският комисар по бюджета загатна, че търговската война може да приключи, ако САЩ изоставят последните си мита

The Нill: Европейският комисар по бюджета загатна, че търговската война може да приключи, ако САЩ изоставят последните си мита

25 Юли 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че ЕС е готов да намали митата върху стоките от САЩ, но единствено ако техният президент Доналд Тръмп елиминира наскоро наложените тарифи върху вносните стомана и алуминий, пише The Нill. Той допълни, че отменянето на митата върху вноса от ЕС ще бъде условие за сключване на търговски споразумения.
„По този начин искаме да избегнем допълнителната ескалация на търговския конфликт и да избегнем търговска война“, уточни Йотингер. „Ще се опитаме да намалим настоящите мита и след това ще намалим съществуващите тарифи върху редица стоки и услуги“, допълни той.
Европейският комисар допълни, че ЕС би започнал преговори със САЩ тази есен с надеждата в следващите шест месеца да се сключи споразумение.
Думите на Йотингер идват на фона на скорошната среща между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с Доналд Тръмп в Белия дом. Двамата ще обсъдят търговията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Жан-Клод Юнкер „не е много оптимистичен“ преди търговските преговори с Доналд Тръмп

Politico.eu: Жан-Клод Юнкер „не е много оптимистичен“ преди търговските преговори с Доналд Тръмп

25 Юли 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че „не е много оптимистичен“ преди срещата с американския президент Доналд Тръмп по-късно в сряда във Вашингтон, на която ще се опита да предотврати търговската война между САЩ и Европейския съюз, пише европейската редакция на електронното издание Politico.eu.
Юнкер заяви пред германската държавна телевизия ZDF, че във Вашингтон „ще покажа ясно, че не сме врагове на САЩ. Имаме обща история и не трябва да забравяме това“, но допълни, че „не е много оптимистично настроен“.
Председателят на ЕК заяви, че познава Тръмп „относително добре“ от многократните им срещи. „Знам как да се държа с него, знам също как той се държи с другите“, посочи Юнкер. „Така че ще преговаряме от равни позиции“.
По неговите думи, на срещата ще се обсъждат вносните мита. „Вярвам, че трябва да избегнем търговската война. Вярвам, че не ни трябва допълнително увеличаване на митата, а успокояване на цялостната ситуация“, обясни председателят на ЕК. В този смисъл „е възможно Тръмп да ни предложи нещо“, добави Юнкер.
Що се отнася до заплахата на американския държавен глава да увеличи вносните мита върху европейските автомобили на 20%, политикът потвърди, че Брюксел е „готов“ да предприеме ответни мерки и „може да отговори веднага по адекватен начин“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Тръмп се надява на разбирателство с Юнкер за европейските коли, „иначе ще трябва да направим нещо”

Politico.eu: Тръмп се надява на разбирателство с Юнкер за европейските коли, „иначе ще трябва да направим нещо”

24 Юли 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп отново коментира вносните европейски автомобили в САЩ преди предстоящата в сряда визита на председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон, като според държавния глава, Европейския съюз е „много груб“ спрямо Америка, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
„Идват да говорят с мен в сряда и ще видим дали можем да измислим нещо“, заяви Тръмп в хода на мероприятие за произведените в САЩ стоки, състояло се в Белия Дом. „Иначе, ще трябва да направим нещо за милионите коли, които ни изпращат всяка година. Може би ще успеем да измислим нещо“.
Американският държавен глава се готви да наложи вносни мита от 20% на вносните автомобили и авточасти съгласно закон, който му позволява да определя ставките и да налага други търговски ограничения за вносни стоки, които Министерството на търговията обяви, че заплашват националната сигурност на страната, обяснява изданието.
Това е една от основните теми на Тръмп с ЕС. Той се оплаква, че европейците поддържат вносни мита от 10% за американски автомобили, докато в САЩ те възлизат на 2,5%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран

"Взгляд": САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран

11 Юли 2018 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран, пише руският ежедневник "Взгляд".
САЩ заплашват напълно да изолират иранския петрол, лишавайки Техеран от основния си източник на доходи, а в света - значително количество въглеводороди. Вашингтон контактува с Индия и Китай, опитвайки се да ги убеди да застанат срещу Иран. Какво би означавало за света, ако Доналд Тръмп постигне целта си?
Вашингтон възнамерява да принуди съюзниците си да спрат изцяло покупката на петрол от Иран до началото на ноември 2018 г. Освен това САЩ искат да принудят Индия и Китай да се откажат от иранския петрол.
Иран изнася вече доста големи обеми, които ще бъдат трудно заменяеми. През април износът възлиза на 2,62 милиона барела на ден, през май нов рекорд от 2,7 милиона, през юни - 2,61 милиона. От юни, в Китай, Индия, Япония и Южна Корея от Иран са внесени общо 1 , 8 милиона барела. Това означава, че азиатските страни представляват почти 70% от целия износ на Иран.
Отказа от износ на ирански петрол ще означава огромен дефицит на пазара, цената на барел ще се покачи. Спирането на целия износ ще бъде катастрофално за Иран и за целия му управляващ елит ", казва Игор Юшков, водещ експерт в Националната фондация за енергийна сигурност.
Не е изненадващо, че Техеран извади последната карта от ръкава си и започна да заплашва с радикални мерки - затварянето на Ормузкия пролив, през който преминават най-малко 20% от световния петрол. Разбира се, Иран ще направи това само в най-крайния случай, защото последиците ще бъдат ужасни.
"Иранските заплахи за блокиране на Ормузкия пролив (изхода на Персийския залив - б.ред.) са оправдани. Ако износът на ирански петрол бъде блокиран, Иран няма да има какво да губи. Тъй като цялата икономика и политиката на страната вече се разпадат. Под заплахата от унищожаване на държавата Иран наистина може да блокира Ормузкия пролив. Това ще доведе до огромен дефицит на световния петролен пазар. Енергийната криза ще бъде по-лоша от първата енергийна криза от 1973 г. Светът ще загуби не само иранския петрол. Нефт и втечнен газ няма да могат да излязат от персийския залив ", каза Юшков.
Експертите обаче не вярват в пълната изолация на иранския петрол. "Азиатските държави продължиха да внасят ирански петрол дори при условията на предишни санкции, за които имаше широк международен консенсус. Сега дори не е очевидно, че Европа ще откаже да внася от Иран", казва Василий Танурков, заместник-директор на корпоративната група "АКРА".
Възможно е да се намали износът на ирански петрол, но не и напълно, но до около една трета, казва Иван Адриевски, председател на Съвета на директорите на инженерингова компания "2K". "Европа и Индия все пак се готвят да се откажат от иранския петрол. Японският отказ ще бъде незначителен, също и на Южна Корея, истинският проблем за Съединените щати ще бъде с Китай. Пекин може да откаже да направи това. Освен това Китай може частично да увеличи вноса на ирански петрол при благоприятни за него условия", каза той.
Китай в това отношение е по-предсказуем, защото иранският петрол се използва за собствените нужди на страната. Пекин е категоричен - не планира да отговори на призива на Тръмп да спре вноса на ирански петрол, заяви официалният говорител на китайското външно министерство на 4 юни. "Китайците са по-независими и няма да се подчинят на американската забрана. Те ще намерят вратичка, например, ще създадат компания, която ще се занимава само с вноса на петрол от Иран и няма да има бизнес в САЩ, така че санкциите за него няма да бъдат ужасни ", предполага Юшков.
Има още по-оптимистичен сценарий, при който Тръмп сключва нова сделка с Иран за ядрената му програма и отказва да наложи нови санкции. Това е възможно, ако Иран предложи Сирия като чип за договаряне, каза Юшков. "Иран може да се пазари със САЩ, за да се оттегли от провинциите в Сирия, за което активно лобира Израел", каза той. Всъщност това е единственият коз на Иран, който ще позволи да запази държавата в сегашния й вид.
Русия на дипломатическо ниво ще подкрепи Иран и ще се противопостави на санкциите. Но икономически, цялата тази история е полезна за нея. "Иран е наш конкурент на световните пазари. Ето защо икономическият диалог с Иран не е много добре развит. „В ОПЕК Иран заедно с Венецуела бяха нашите опоненти за постигане на споразумение за увеличаване на производството на петрол“, заяви Юшков.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на ОПЕК към Доналд Тръмп: Не обвинявайте нас за високите цени на петрола

Президентът на ОПЕК към Доналд Тръмп: Не обвинявайте нас за високите цени на петрола

10 Юли 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Калгари. Президентът на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) Сухаил ал Мазруей я защити от нападките на президента на САЩ Доналд Тръмп, че тя умишлено завишава цените на петрол, заявявайки че ОПЕК не носи вина, предава Reuters.
„Само ОПЕК не може да бъде винена за всички проблеми, които се случват в петролната индустрия, но в същото време ние сме отговорни за мерките, които взехме на последната си среща през юни“, заяви той в интервю за „Reuters“ в канадския град Калгари. „Мисля, че ОПЕК върши своята част от работата“, допълни той.
Доналд Тръмп обвини ОПЕК в последните седмици за това, че завишава цените на петрола и наложи натиск над американския съюзник Саудитска Арабия да увеличи доставките си на петрол, за да компенсира по-ниския износ от Иран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доклад на руското финансово министерство сочи, че предстои криза в цените на петрола

Sputnik: Доклад на руското финансово министерство сочи, че предстои криза в цените на петрола

9 Юли 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското финансово министерство предупреждава от опасността за нов срив на цените на петрола, ако те останат над дългосрочните нива на баланс от 50-60 долара за барел, казват от министерството в документ, с който Sputnik се е сдобил.
„През 2018 година цените на петрола достигнаха нови върхове от 2014 година насам. Основните фактори нз растежа на цената бяха икономическата криза и срива на добива на петрол във Венецуела, както и намерението на САЩ да „анулират добива на петрол в Иран“, след като се оттеглиха от ядреното споразумение. Въпреки това, стабилните цени на петролния пазар са под настоящите цифри и възлизат на около 50 долара за барел, а настоящият растеж трябва да бъде разглеждан като временен. Ако цените на петрола продължават да стоят над дългосрочните нива на равновесие, сривът в цените ще се повтори“, пише в документа.
Авторите на документа смятат, че възникващата ситуация е подобна на периода на високи цени на петрола през 2011 – 2013 година, когато дългосрочното ниво на равновесие беше около 80-90 долара за барел, докато действителната цена достигна до около 110 долара.
„Тогава, след период на високи цени между 2011-2013 година, ОПЕК стартира ценова война срещу добива на шистов газ от САЩ и маргиналните цени на петролния добив около света паднаха до сегашните нива на 50-60 долара за барел“, се казва още в документа.
Според министерството, държави като САЩ, Канада, Бразилия, Ангола и други, имат достатъчно ресурси и възможности да увеличат добива си на петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола

The Washington Examiner: Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола

7 Юли 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола, пише американският вестник The Washington Examiner.
Президентът Тръмп се конфронтира с петролния картел ОПЕК, но експертите твърдят, че собствената му политика е донякъде виновна за покачването на цените на петрола, което може да доведе до по-високи цени на бензина само месеци преди частичните избори за Конгрес в САЩ
През юни администрацията на Тръмп заяви, че ще предприеме подход за нулева толерантност при налагането на санкции на Иран, след като през май прекрати ядреното споразумение с Ислямската република. Белият дом иска страните да преустановят вноса на петрол от Иран до ноември, а ако това се случи, повечето от тях очакват по-високи цени на петрола и бензина.
"Това са две полярни противоположни крайности, ако Тръмп иска да извади от пазара 2,4 млн. барела петрол на ден и цените да останат стабилни, ако не и по-ниски“, казва Ричард Нефю, старши изследовател в Центъра по глобална енергийна политика на Колумбийския университет, който отговаряше за санкционната политика в Държавния департамент по време на администрацията на бившия президент Барак Обама.
"Не съм запознат някъде да има достатъчно свободен капацитет за добив на петрол , за да може да компенсира изваждането на Иран от пазара", добави Нефю. "Единственият начин да се разреши този проблем е чрез по-високи цени. Това е просто математика. "
Иран е третият по големина производител от ОПЕК и продава около 2,4 милиона барела на ден или повече от 2% от световните доставки, след премахването на санкциите през 2016 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп официално наложи нови вносни мита върху китайски стоки, Китай отвърна с въвеждането на ответни мита

AFP: Доналд Тръмп официално наложи нови вносни мита върху китайски стоки, Китай отвърна с въвеждането на ответни мита

6 Юли 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Наказателни американски мита върху китайския внос влязоха в сила в 12:01 часа (Северноамериканско източно време) на 6 юли, давайки началото на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай, предава AFP.
В същото време от Пекин обявиха, че са „принудени да вземат неизбежни контрамерки“ след налагането на американските мита. Очаква се Китай да наложи реципрочни мита върху вноса на американски стоки.
Наложените мита на Доналд Тръмп са в размер на 25 процента върху китайски машини, електроника и високотехнологична екипировка, включително автомобили, компютърни твърди дискове и „LED“ светлини. Потенциалните загуби за китайската икономика се оценяват на 34 милиарда долара.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Доналд Тръмп ще започне изпълнението на митата върху Китай

Anadolu Agency: Доналд Тръмп ще започне изпълнението на митата върху Китай

6 Юли 2018 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента Доналд Тръмп се очаква да започне в петък изпълнението на митата върху Китай, предава Anadolu Agency.
Мита на стойност 34 милиарда долара върху китайски стоки ще влязат сила в 12:01 (Северноамериканско източно време) на 6 юли.
Като отговор се очаква Пекин да наложи реципрочни мита почти веднага след тези на САЩ, което може да ескалира в търговска война между двете най-големи икономики в света.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.