НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ООН разкритикува решението на Република Сръбска да анулира доклада за клането в Сребреница

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ООН разкритикува решението на Република Сръбска да анулира доклада за клането в Сребреница

17 Август 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветникът на ООН за предотвратяване на геноцид Адам Дейенг оцени, че решението на парламента на Република Сръбска за анулиране на доклада на комисията за Сребреница представлява ход назад за Босна и Херцеговина предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
По думите на Дейенг, решението подкопава върховенството на закона, както и усилията на страната и международната общност за отдаване на справедливост на жертвите от злодеянията, извършени над хора от всички националности в хода на войната в БиХ. Той също така оцени, че това би могло да увеличи напрежението преди изборите в страната на 7 октомври.
Радио „Свободна Европа“ припомня, че тази седмица парламентът на босненските сърби взе решение да анулира доклада на Комисията във връзка с геноцида в Сребреница през юли 1995 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

САЩ: Парламентът на Република Сръбска иска да ревизира историята

САЩ: Парламентът на Република Сръбска иска да ревизира историята

16 Август 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. С отхвърлянето на доклада на Комисията за Сребреница парламентът на Република Сръбска се опитва да ревизира историята, което представлява крачка в грешната посока, заявиха от Държавния департамент на САЩ, цитирани от електронното издание на вестник „Нова Македония“.
„Международните съдилища заключиха, че през 1995 година в Сребреница се е случил геноцид. През 2004 година правителството на Република Сръбска усвои доклад за Сребреница и това беше значима крачка към помирение в Босна и Херцеговина и към признаване на фактите от миналото“, гласи съобщението на Държавния департамент.
„Въпреки това, с отхвърлянето и с опитите за допълване на доклада, част от институциите в Република Сръбска се опитват да ревизират фактите от миналите войни, да отрекат историята и да политизират трагедията“, смята американското външно ведомство.
В съобщението се оценява, че "тенденцията на зачитане на осъдените военнопрестъпници като герои" и отхвърлянето на техните престъпления, няма да помогне на гражданите на Република Сръбска и и че това не е в техен интерес.
„Страшната война, която се случи през 90-те години ни напомня, че трябва да се стремим към бъдеще на стабилност и просперитет в интерес на всички граждани, независимо от етническата или религиозната принадлежност“, се казва в реакцията на Държавния департамент.
Парламентът на Република Сръбска във вторник отхвърли доклада на Комисията за събитията в и около Сребреница през юли 1995 г. и поиска от правителството този документ от 2004 г. да бъде анулиран, както и да се създадат "две независими международни комисии за установяване на истината за страданието на всички народи в региона на Сребреница и страданията на сърбите в Сараево“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик отрече клането в Сребреница: Виновни са мюсюлмани в усташки униформи

Милорад Додик отрече клането в Сребреница: Виновни са мюсюлмани в усташки униформи

16 Август 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик поиска във вторник от депутатите в парламента на босненския ентитет да обявят за невалиден доклада на правителството на РС от 2004 година, в който се казва, че армията и полицията на босненските сърби са отговорни за клането на над седем хиляди босненски мъже и момчета през юли 1995 година след преминаването на този анклав под закрилата на ООН, предава скопското електронно издание „МКД“.
Според сведенията на изаданието, Додик лично е поскал „ревизия“ на документа, създаден въз основа на решението на бившия Дом за човешките права на Босна и Херцеговина (БиХ), който е наредил на властите на РС да осветлят фактите за бошняците, убити по време на сребренския геноцид, след като членове на семействата на убитите са поискали това чрез жалби в съда.
Медията коментира, че предвид стабилната подкрепа от мнозинството депутати в парламента, Додик е успял да насрочи специално заседание, на което ще се обсъди неговото искане за анулиране на стария и подготвяне на нов доклад.
Тезата на Додик, както пише „МКД“, е, че злодеянията всъщност са извършени от „мюсюлмани в усташки униформи“, които са убили две хиляди сърби в региона по време на Втората световна война.
Президентът на РС твърди още, според изданието, че доклада на правителството на ентитета от 2004-а година, с който се потвърждава характерът на злодеянията срещу бошняците в Сребреница, е получен чрез изнудване. Това се е случило под натиска на тогавашния върховен представител на международната общност Пади Ешдаун, който според Додик е „злосторник“.
Лидерът на босненските сърби е обвинил Съединените американски щати, че са създадели на заговора, чиято цел е била неоснователно да обвинят сърбите в геноцид, цитира македонската медия.
„Част от бошняците, за които се твърди, че са убити в Сребреница, всъщност са живи и всички досега достъпни информации, включително онези, които станаха съставна част от някои присъди на Международния наказателен съд за бивша Югославия, сега трябва да бъдат изпратени на проверка в някоя нова комисия“, е заявил Додик според цитата на „МКД“.
Той е предложил тази комисия да получи срок от една година за съставяне на нов доклад, включително цялостна хроника на събитията в Сребреница от 1992 година до края на войната, както и опис на всички убити сърби.
„Република Сръбска никога няма да оспори злодеянията, извършени от отделни сърби, но искаме безпристрастно да утвърдим истината за страданията на сръбския народ. Ще подкрепим формиране на нова безпристрастна международна комисия, която ще изследва деянията без оглед на националността на жертвите“, цитира македонската медия заключението на президента на Република Сръбска.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.