НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: За лечение на заболявания на очите и сърдечносъдови болести се купуват боровинките от пазара в града

Кюстендил: За лечение на заболявания на очите и сърдечносъдови болести се купуват боровинките от пазара в града

19 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. За лечение на заболявания на очите и сърдечносъдови болести се купуват боровинките от пазара в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил търговецът Иванка Георгиева. Тя бере боровинките от Осоговска планина, след което ги продава на кооперативния пазар в града. В момента цената на горските плодове е 5 лв./кг и 6 лв./кг, в зависимост от едрината им. Цената е за изчистени боровинки, без примеси от листата на растенията. „Хората ги купуват най-вече за лекуване на болести по очите, за укрепване на имунната система, за ядене и за приготвяне на компоти и сладка”, каза Иванка Георгиева. По думите й има хора, които купуват боровинките и за лечение на сърдечносъдови заболявания. „Боровинките се правят на вино, след което хората, претърпели сърдечносъдови операции, пият това вино и то им влияе добре”, каза Иванка Георгиева. Според нея боровинките се продават добре. Купувачите са много, взимат от половин килограм до десетина килограма. „Бера ги в Осоговска планина, но е много трудно. Има змии, трева, храсти. Трудно е”, каза Георгиева.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: От 8.00 до 10.00 лева е цената за килограм горски боровинки, къпини и малини на пазарите в града

Пазарджик: От 8.00 до 10.00 лева е цената за килограм горски боровинки, къпини и малини на пазарите в града

19 Юли 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. От 8.00 до 10.00 лева е цената за килограм горски боровинки, къпини и малини на пазарите в Пазарджишко, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На кооперативния пазар във Велинград и на този в курорта Юндола боровинките се продава за 10 лв., като търговците, предимно местни жители от велинградските села, мотивират високата цена с това, че тези плодове се берат изключително трудно. Същата е ситуацията и с малините и горските ягоди. Жените, които основно берат в гората боровинки, твърдят, че този вид дейност е ръчна и много трудоемка. Те пригаждат и самоделни изработени берачки за този вид горски плодове. Най-често боровинките, малините и ягодите се търсят от домакините за приготвяне на домашно сладко. От 1 кг боровинки се произвеждат само 4 бурканчета сладко. На стоковите тържища в Пазарджишко горските плодове се продават на цена от 9 лв. за килограм.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Между 7 и 9 лева е цената на 1 кг боровинки на пазарите в града

Благоевград: Между 7 и 9 лева е цената на 1 кг боровинки на пазарите в града

19 Юли 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Между 7 и 9 лева е цената за килограм боровинки на пазарите в Благоевград, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пирин. Търговците коментират, че има голям интерес към плода, като в момента се купува предимно за приготвянето на сладка и конфитюри. Други по-търсени горски плодове са горските ягоди и малините, цените на които са в същия диапазон.
Търсят се също сезонни плодове като дини, които се продават за около 0.50 лв./кг. Благоевградчани купуват ѝ пъпеши, нектарини, праскови и сини сливи, цените на които са в широки граници, според качеството и произхода на плодовете.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.