НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Балет „Арабеск” закрива „Сцена на вековете” с най-великата любовна история на всички времена „Ромео и Жулиета“

Велико Търново: Балет „Арабеск” закрива „Сцена на вековете” с най-великата любовна история на всички времена „Ромео и Жулиета“

2 Септември 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Балет „Арабеск” ще закрие Трети сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2018 във Велико Търново с най-великата любовна история на всички времена. Трупата ще представи танцовия спектакъл „Ромео и Жулиета” на 15 септември от 19.00 часа на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, съобщават от пресцентъра на културната институция.
Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, ще оживее с музиката на Сергей Прокофиев. Спектакълът на Балет „Арабеск е модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип, начело с хороеграфа Боряна Сечанова, разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община и с подкрепата на Министерство на културата.
В постановката ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на „Арабеск“ Виктория Петрова и Филип Миланов. В образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа, са в дъното на трагичната развръзка. В ролите на Меркуцио ще видите Васил Дипчиков, на майката – Ангелина Гаврилова, Бенволио – Стефан Вучов, Тибалт – Ервин Есен, Парис – Валери Миленков, приятелки на Жулиета – Петя Колева и Андрея Андонова. Елизабет Якимова, Марияна Крънчева, Мария Касабова, Стефка Табакова, Таня Кацарова, Теодора Друмева и Светлозар Танев са останалите участници в спектакъла.
Сценограф на спектакъла е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Николина Костова-Богданова.
В репертоара на Балет „Арабеск“ постановката на Боряна Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски специално за солистите на „Арабеск“ Татяна Маринова и Юрий Зубарев. Със същата постановка те печелят наградата за съвременна хореография на VI-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на С. Прокофиев. В нея отново ролята на Жулиета се изпълнява от Татяна Маринова, както и от Румяна Маркова. В ролята на Ромео е танцувал Владимир Генкулов, Тибалт – Георги Михов, Меркуцио – Радомир Начев и др. Сегашната премиера в редакцията на Боряна Сечанова е третата версия на Ромео и Жулиета в историята на трупата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Операта „Аида“ от Джузепе Верди ще бъде представена от Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

Велико Търново: Операта „Аида“ от Джузепе Верди ще бъде представена от Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

18 Август 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Оперният шедьовър „Аида“ от италианския композитор Джузепе Верди ще бъде представен на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново от Бургаската опера. Историята на етиопската принцеса ще завладее публиката тази вечер, от 21.00 ч. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Владислава Андреева, отговаряща за връзки с обществеността в Регионалния исторически музей.
Зрителите на спектакъла ще се пренесат в Мемфис и Тива, където се развива действието по времето на междуособиците на Египет и Етиопия.
В ролята на етиопската принцеса Аида ще се превъплъти най-доброто родно сопрано – Йоана Железчева, а ролята на влюбения в нея египетският военачалник Радамес ще изпълни баритонът Ивайло Михайлов. Кирил Манолов, Даниела Дякова, Деян Славов, Дамян Панчев и Диана Василева ще изпълнят другите солови партии, а в зрелищната постановка ще участва хор, балет и оркестър на Държавна опера Бургас. Режисьор на спектакъла е Павел Герджиков, а диригент – маестро Иван Кожухаров.
Аида е етиопска принцеса, попаднала в плен в Египет. Египетският военачалник Радамес е влюбен в нея, но дългът го обрича на вярност към фараона. Амнерис, дъщерята на фараона, е влюбена в Радамес. Негова военна победа му позволява да измоли милост за етиопците. В замяна обаче се налага да се сгоди за Амнерис. Той все пак успява да организира бягството на Аида и сънародниците й, като за тази цел се налага да извърши предателство – да разкрие позициите на собствените си войски. Военачалникът успява да спаси Аида от сигурна смърт, което го обрича на съд. Присъдата е да бъде погребан жив в гробница. Дори усилията на Амнерис не успяват да го спасят. Но в гробницата заедно с него се озовава и любимата му Аида.
След всяко представление като подарък за зрителите се излъчва аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“. Изданието на „Сцена на вековете“ тази година се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново.
Мария НЕДЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С представлението „Луд Гидия“ Държавна опера – Русе гостува на фестивала „Сцена на вековете 2018“

Велико Търново: С представлението „Луд Гидия“ Държавна опера – Русе гостува на фестивала „Сцена на вековете 2018“

27 Юли 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С представлението „Луд Гидия“ Държавна опера – Русе гостува на фестивала „Сцена на вековете 2018“, който се провежда на крепостта Царевец. Настоящата година е премиерна за заглавието на културната институция и първите му две представяния – в Русе и София са били изключително успешни. Това каза пред журналисти в старата столица драматургът на Русенската опера Пламен Бейков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Спектакълът „Луд Гидия“ е възроден около половин век след създаването си именно от Държавната опера в Русе. „Нашето участие във фестивала „Сцена на вековете“ през настоящата година, отново с българско заглавие, е израз на дългогодишния ни ангажимент – за опазването на българската култура и традиция. Премиерата на „Луд Гидия“, която се състоя на 19 февруари предизвика небивал интерес в Русе. Билетите бяха изкупени седмици по-рано. Представянето на постановката пред софийска публика на 17 май се превърна в едно от събития на сезона“, коментира още проф. Бейков и изрази надежда заглавието да има успех и във Велико Търново. Неговото възраждане е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на едноименното стихотворение на големия български класик Пенчо Славейков. Мая Ангелова, консултант по литературни съдържания, посочи, че режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков. Диригент е младият Димитър Косев, а колоритът на най-българското време е пресъздаден от сценографа Иван Токаджиев. В главния актьорски състав е включена и бесарабската българка Нели Кравченко, която ще се въплъти в ролята на Зорница. Тя изрази благодарността си за дадената ѝ възможност за пръв път да се включи в изцяло българско представление. В спектакъла ще участва и съставът на емблематичния за Русе фолклорен ансамбъл „Найден Киров“. „Луд Гидия“ ще бъде представен на крепостта Царевец на 3 август от 21.00 часа.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Поради резките метеорологични промени мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ от програмата на „Сцена на вековете“ ще се играе в МДТ „Константин Кисимов“

Велико Търново: Поради резките метеорологични промени мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ от програмата на „Сцена на вековете“ ще се играе в МДТ „Константин Кисимов“

25 Юли 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Поради резките метеорологични промени мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ от програмата на Трети летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ ще се играе в Голяма зала на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, съобщават от културната институция. Представлението е на 27 юли (петък), от 21.00 часа.
В ролята на Мадам Злата ще влезе актрисата Албена Михова.
Спектакълът по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников се играе за първи път в България. След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, търновският театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. Над сценария и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, а диригент – Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова.
Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ. Специално за представлението на Царевец са привлечени около 20 гост-изпълнители, които ще присъединят към хора, оркестъра и балета. За тях в ателиетата на театъра са ушити и около 30 нови сценични костюми. В постановката със свои изпълнения ще се включат и момичетата от великотърновския спортен клуб „Зоки” с ръководител Зорица Радловска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: По технически причини концертът „Опасен чар“ с песните на Тодор Колев няма да се състои

Велико Търново: По технически причини концертът „Опасен чар“ с песните на Тодор Колев няма да се състои

17 Юли 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. По технически причини концертът „Опасен чар“ с песните на Тодор Колев няма да се състои тази вечер, съобщиха от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Концертът бе част от съпътстващата програма на Третият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Билетите, закупени за събитието, могат да се заверят без доплащане за мюзикъла „Зоро“ на 21 юли, от 21.00 часа, на крепостта Царевец във Велико Търново по следната ценова схема: 10 и 12 лева в ценовия пояс от 20 лева, както и 15 лева в ценовия пояс от 30 лева, а 20 и 25 лева в ценовия пояс от 40 лева. Презаверяването ще се извършва в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини ще бъде представен от Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

Велико Търново: Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини ще бъде представен от Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

14 Юли 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини ще бъде представен от Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново. История за младата гейша Чо-Чо-Сан ще завладее публиката тази вечер, от 21.00 часа, съобщиха от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“.
Със своята завладяваща музика и сърцераздирателна история за изоставена от своя любим гейша, „Мадам Бътерфлай“ на Пучини е една от най-популярните опери на всички времена. В главната роля ще влезе Йоана Железчева, а нейният любим – лейтенант Пинкертон, ще бъде изпълнен от световноизвестния тенор Калуди Калудов. В образа на вярната прислужница Сузики ще влезе Андреана Николова, а звездата на македонската опера Марян Йованоски ще изпълни баритоновата партия на американския консул Шарплес.
Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев, а режисьор -директорът на Държавна опера Бургас – Александъър Текелиев.
Още 6 спектакъла на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе ще бъдат представени на основната сцена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. Това са оперите „Луд Гидия“ (3 август), „Джоконда“ (11 август) и Аида“ (18 август) и мюзикълите „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ (27 юли) и „Човекът от Ла Манча“ (5 септември).
След всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“.
Фестивалът има и съпътстващи събития в Летния театър на Велико Търново, където ще са концертите „Опасен чар“ (17 юли) и „Обичайните заподозрени“ (24 август). В Летния театър на 15 септември ще е и балетът „Ромео и Жулиета“ на „Арабеск“, чието представление на Царевец на 7юли бе отменено заради лошото време.
„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ слага официалното начало на оперния фестивал „Сцена на вековете“

Велико Търново: Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ слага официалното начало на оперния фестивал „Сцена на вековете“

11 Юли 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини поставя началото на тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“. Той ще бъде представен от изпълнители от Бургаската опера в събота, на 14 юли. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново управителят на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. Той припомни, че стартът бе отложен със седмица, поради лошите метеорологични условия. „Мадам Бътерфлай“ ще бъде изиграна на сцената в крепостта Царевец, като началото ще е в 21.00 часа. В главната роля ще влезе най-доброто родно сопрано – Йоана Железчева, а нейният любим – лейтенант Пинкертон, ще бъде изпълнен от световноизвестния тенор Калуди Калудов. В образа на вярната прислужница Сузики ще влезе Андреана Николова, а звездата на македонската опера Марян Йованоски ще изпълни баритоновата партия на американския консул Шарплес. Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев, а режисьор -директорът на Държавна опера Бургас – Александър Текелиев. Още 6 спектакъла на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе ще бъдат представени на основната сцена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. Това са оперите „Луд Гидия“ (3 август), „Джоконда“ (11 август) и Аида“ (18 август) и мюзикълите „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ (27 юли) и „Човекът от Ла Манча“ (5 септември). След всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“.
„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019. Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: „Сцена на вековете“ 2018 на Царевец започва с балета „Ромео и Жулиета“

Велико Търново: „Сцена на вековете“ 2018 на Царевец започва с балета „Ромео и Жулиета“

1 Юли 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С танцовия спектакъл „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“ ще бъде официално открит Третият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново, съобщават от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Трупата се завръща на фестивалната сцена в болярския град след 8-годишно отсъствие на 7 юли в 21,00 часа.
Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, ще оживее с музиката на Сергей Прокофиев.
Авторският екип на балет „Арабеск“, начело с хореoграфа Боряна Сечанова, създава един модерен прочит на произведението, преоткривайки Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на балет „Арабеск“ – Виктория Петрова и Филип Миланов, в образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа са в дъното на трагичната развръзка.
Сценограф на спектакъла е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Николина Костова – Богданова.
Още 7 спектакъла на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе ще бъдат представени на основната сцена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. Това са оперите „Мадам Бътерфлай“ (14 юли), „Луд Гидия“ (3 август), „Джоконда“ (11 август) и Аида“ (18 август) и мюзикълите „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ (27 юли) и „Човекът от Ла Манча“ (5 септември). След всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“.
Фестивалът има и съпътстващи събития в Летния театър на Велико Търново, където ще са концертите „Класика§ Джаз с Хилда Казасян“. (6 юли), „Опасен чар“ (17 юли) и „Обичайните заподозрени“ (24 август).
„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.