НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Катар напуска ОПЕК през януари

AFP: Катар напуска ОПЕК през януари

3 Декември 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Доха. Катар напуска ОПЕК следващия месец, заяви министърът на енергетиката на страната Саад ал Кааби в понеделник, предава AFP.
„Катар реши да излезе от ОПЕК от януари 2019 година“, заяви Кааби на пресконференция в Доха.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия се стреми към баланс, а не към завишение на цените в рамките на ОПЕК+, заяви Дмитрий Медведев

ТАСС: Русия се стреми към баланс, а не към завишение на цените в рамките на ОПЕК+, заяви Дмитрий Медведев

9 Октомври 2018 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е изиграла ключова роля в рамките на споразумението ОПЕК+ и в рамките на това сътрудничество се стреми към баланс, но не и към завишение на цените и претоварване на пазара. Това пише в своя статия за октомврийското издание на списание „Икономически въпроси“, руският премиер Дмитрий Медведев, предава ТАСС.
„В много отношения, благодарение на ефективната политика на Русия на световния пазар, беше постигнато много по-балансирано съотношение между търсенето и предлагането. Напомням, че споразумението ОПЕК+ в периода на своята подготовка причини много скептично отношение. Независимо от това, в условията, в които болшинството от международните договорки и партньорства се рушат пред очите ни, позицията на нашата страна изигра ключова роля в гарантирането на това, че споразумението между страните-износителки на нефт реално заработи“, твърди Медведев.
Принципно, подчертава той, Русия се стреми „именно към баланс, но не и към завишени цени и претоварване на пазара“. „Освен това, ние периодично – и със съжаление – наблюдаваме геополитическата деформация на този баланс“, добавя руският премиер.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

28 Септември 2018 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Алжир. Ръст на добива на петрол в света няма да има – основните играчи в момента са напълно удовлетворени от настоящите цени. Най-малкото, до такова решение стигнаха участниците в ежегодната среща на върха на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир, пише руският вестник „Известия“.
Молбата на президента на САЩ Доналд Тръмп за повишаване на обема на производството, което обикновено се разглежда като искане, беше отклонена. Износителите на нефт показаха своята сила, но в реалност влиянието на ОПЕК в света стремително спада. На място на стария ред идва „дуумвиратът“ между Русия и Саудитска Арабия.
ОПЕК, един от стълбовете на икономически световен ред в последната третина на 20 век, възниква през 1960 година с целта да защитава колективно интересите на най-големите страни-производителки в тяхната борба с мощните тогава нефтени компании от САЩ и Западна Европа – „Седемте сестри“. Въпреки това, скоро се оказва, че новата организация може да прави и повече от това: както показва нефтената криза от 1973 година, ОПЕК може ефективно да регулира световния добив на петрол и дори да влияе на световната политика.
Причината за това: до края на 60-те години на пазара на въглеводороди доминират САЩ, бидейки главния производител и потребител едновременно. Но през 1971 година добивът на петрола в Америка достига своя пик и започва да намалява стремглаво. Ролята на страните от ОПЕК, особено държавите от Близкия изток, расте от година на година. И през 1973 година достига до 50 процента от глобалната продукция.
Картелът се превръща в глобален монополист, който има всички възможности за управляване на цените. И ако САЩ все още имат определени политически инструменти за въздействие над организацията (американците се явяват гаранти за сигурността на много нейни членове), то други големи потребители, като например Западна Европа и Япония, се превръщат фактически в нейни заложници. Към 80-те години световните цени на петрола скачат няколко пъти, а членовете на картела плуват в петродолари.
Упадъкът на ОПЕК, парадоксално, става пряко следствие на нейното могъщество. Изкуственото ограничение на добива води до там, че покупателите, в условията на покачващи се цени, биват принудени да търсят други варианти. Това води до икономии на гориво и разцвета на други източници на енергия, но най-важното – ръст на обема на добив на места, които не са свързани с ОПЕК (в частност СССР и Северно море).
Картелът успява да намери отговор, поканвайки нови участници и увеличавайки добива. Решението се оказва временно: увеличението на бройката участници води до неразбирателство и конкурентни борби в самата организация. Новият ръст на цените в началото на 21 век, предизвикани от стремителния подем на Китай, някак си смекчава проблема, но бумът на шистовия петрол в САЩ и възстановяването на рекордните добиви в Русия осигуряват на картела нова проверка на силата. Която той не може да премине.
Това се проявява най-ярко по време на кризата от 2008 година, когато членовете на организацията не могат да отговорят адекватно на паническото снижаване на цените на петрола. Черното злато тогава пада почти пет пъти в рамките на няколко месеца, но никакви мерки по ограничението на добива не се предприемат. Производителите са късметлии, че цените за по-малко от година скачат отново в региона на 100 долара за барел. През 2014 година историята се повтаря: ОПЕК отново не може да стигне до конкретно решение за намаляване или ограничаване на добива, въпреки че от това зависи съдбата на целия пазар и благополучието на самите участници в него. Към този момент неговият дял в производството на нефт в света практически спада до 30 процента.
Това се получава, защото членовете на ОПЕК, бидейки равни в правата си в рамките на организацията, силно се различават по своите възможности. Организацията може смело да се нарече „Саудитска Арабия и всички останали“. В началото всички участници са принудени да намалят квотите си, но когато сядат върху иглата на петролното благоденствие, това се превръща в проблематично заради социалните последствия в самите държави. Към края на първото десетилетие на 21 век единствено Рияд може да премахне стотици хиляди барели от пазара – за него той е като слон. Така че заседанията на картела се превръщат в съвет на бедните роднини, молещи саудитците да направят нещо, за да спасят тяхното благосъстояние. Става дори по-зле, когато се приемат квоти, но се нарушават масово от практически всички. Естествено, че в края на краищата най-голямата монархия в Персийския залив е изморена от това и поставя останалите членове на картела в състояние на „игнориране“.
В резултат, някога могъщата ОПЕК се превръща в напълно недееспособна организация, което води и до безпрецедентната дължина на спад в цените в периода 2014-2016 година. Две години членовете на организацията упорито търпят многомилиардни загуби, но не правят нищо, така че поне да смекчат насищането на пазара с петрол. Има, впрочем, аргументи за умишленото сдържане на собствените добиви от страна на саудитците, с цел отслабване на дъмпинга на шистовия петрол от страна на САЩ. Въпреки това, пасивността на останалите участници в клуба никак не изчезва. Кой знае как бие завършило това, ако в края на 2016 година не се бе намесила Русия в играта.
Както се видя, Москва може да бъде отличен партньор на ОПЕК, дори и въпреки обективните ограничения (мнозинството страни в организация напълно контролират своя петролен отрасъл, докато в Русия той е наполовина частен; в допълнение специфичните природни условия в Сибир не позволяват с лекота да се спират и възобновяват операциите, което е напълно реалистично в топлите страни). С помощта на Русия става възможно бързото договаряне и въвеждане на квоти, които реално започват да се изпълняват. Дори повече, през тази година членовете на ОПЕК+ се престараха, пускайки на пазара около 500 000 барела на ден по-малко, отколкото са нужни за достигане на споразуменията.
Въпреки това, ситуацията изглежда обърната наобратно. Цената на петрола вече премина границата от 80 долара за барел. Още повече, анализаторите считат, че възвръщането на „стоте“ (долара за барел) е напълно реалистична перспектива в светлината на санкциите на САЩ против Иран. Фактът, че е вероятно да встъпят в сила през ноември, се оспорва от много малко хора. Така че сега пред страните в организацията може да бъде поставена задача, противно на сегашната, да се увеличи добивът – така че да не бъде изплашен потребителят в средносрочна перспектива. Колкото и странно да изглежда, това може да се окаже твърде тежко за почти всички страни от ОПЕК.
Например, Нигерия възстанови пълния си капацитет на добив от момента на затихване на дългия конфликт в делтата на Нигер – но от тогава няма видим ръст. В Ангола стабилността пада и правителството, изглежда, не може да направи нищо по въпроса. Либия все още се намира в гражданска война. Иракският петролен отрасъл има добър потенциал, но единствено в дългосрочен план – сега възстановяващата се от разруха страна изпомпва колкото може. Венецуела, заради тежката си икономическа ситуация, беше защитата от всякакви ограничения в производството и доставките, но сега, след сериите неуспешни социалистически експерименти, производството пада от самосебе си. Всъщност, няма никой, който може да хвърли допълнителен милион барели на пазара, за да балансира индустрията. В допълнение към Саудитска Арабия и… Русия.
Последната проведе крайно успешно десетилетие що се отнася до развитието на своите петролни богатства. В края на нулевите години достатъчно се говореше, че в страната ще настъпи „пикът на петрола“, но алармистките прогнози не се сбъднаха – добивът се увеличава с всяка година и към края на новото десетилетие се увеличава с 10 процента към 2010 година. Участието в споразумението ОПЕК+ не повлиява на прогресивното развитие на нефтената индустрия: по прогноза на министерството на енергетиката, през следващата година Русия може да добие 555 милиона тона петрол, с 2 процента повече от 2017 година.
Поради това, Русия и Саудитска Арабия се оказват в предимствена позиция в сравнение с другите участници на пазара. Те имат скрити капацитети, които могат да задействат за увеличение на снабдяването с петрол по света. От друга страна и двете държави могат да намалят доставките без дори най-малкото затруднение.
Русия заема особено силна позиция: имайки предвид бюджетните правила, които предоставят намаление на цените от 40 долара за барел, тя има широки възможности за регулиране на износа при практически всякаква конюнктура. Да не говорим за това, че Русия принципно е най-малко зависима от петрол от всички други страни от ОПЕК. Всъщност, всичко това означава, че монополът на картела (особено в условията на санкции против Иран) се заменя от доминацията на руско-саудитската връзка. Изглежда, че срещите между официалните лица на тези две страни ще бъдат много по-важни за съдбата на света, отколкото ритуалните заседания на старата ОПЕК.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обвини ОПЕК в изнудване и призова за по-ниски цени на петрола

AFP: Доналд Тръмп обвини ОПЕК в изнудване и призова за по-ниски цени на петрола

25 Септември 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини членовете на ОПЕК, че изнудват света чрез поддържането на високи цени на петрола и призова за намаляването им, предава AFP.
„САЩ са готови да изнасят много и достъпен петрол, чисти въглища и природен газ“, заяви американският президент в рамките на речта си на 73-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.
„ОПЕК и страните-членки на ОПЕК, както обикновено, изнудват останалата част от света и на мен това не ми харесва. На никой не би трябвало да му харесва“, посочи Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерини: Участниците в ядреното споразумение възнамеряват да създадат механизъм за разплащания с Техеран

Федерика Могерини: Участниците в ядреното споразумение възнамеряват да създадат механизъм за разплащания с Техеран

25 Септември 2018 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Участниците в ядреното споразумение с Иран възнамеряват да създадат специален механизъм за разплащания с Техеран в условията на възстановяването на американските санкции, заяви в понеделник Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, предава ТАСС.
„Подчертахме значението на създаване на специален механизъм за разплащания с Иран“, заяви тя, прочитайки изявлението след министерската среща на „петорката“ (Русия, Великобритания, Германия, Китай, Франция) с Иран. Могерини поясни, че на ниво страни от ЕС решението за създаване на такъв механизъм вече е взето, за да може останалите страни да се присъединят към него.
Първият дипломат на ЕС добави и че Иран напълно изпълнява задълженията си, приети съгласно условията на ядрената сделка.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС обяви създаването на юридическо лице, което ще поддържа бизнеса с Иран

AFP: ЕС обяви създаването на юридическо лице, което ще поддържа бизнеса с Иран

25 Септември 2018 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Европейският съюз обяви в понеделник, че ще създаде юридическо лице, което ще трябва да запази петролните и други бизнеси с Иран, в опит да избегне американските санкции, предава AFP.
ЕС и Иран, заедно с Русия и Китай, заявиха че са решени да „защитят свободата на своите икономически оператори, за да изпълняват легитимен бизнес с Иран“, в изявление, публикувано след разговори на високо ниво в ООН.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Страните от ОПЕК+ планират свиване на добива на петрол

ТАСС: Страните от ОПЕК+ планират свиване на добива на петрол

24 Септември 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
Алжир. Страните от ОПЕК+ планират свиване на добива на петрол, предава TACC.
Мониторинговият комитет на министрите на енергетиката и нефтодобива на страните от ОПЕК+, който се срещна в Алжир в неделя, не разгледа плановете за ръст на добив на петрол, а напротив, предупреди за възможно връщане на ограниченията през 2019 г. Според прогнозите на ОПЕК следващата година може да се повтори сценарият от 2014 г., когато поради излишък на петрол се понижиха котировките. За да оцени оптималното ниво на производство за 2019 г., ОПЕК+ ще проведе извънредно заседание през ноември.
Министърът на петрола на Иран не пристигна на срещата, но Иран обвини преди това страните от ОПЕК+ и най-вече Русия и Саудитска Арабия, че сътрудничат на САЩ, като планират да заместят добива на ирански петрол след ноември, когато САЩ планират да наложат санкции върху износа на нефт от Иран.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ОПЕК и нейните съюзници имат проблеми с производството на петрол, заради спада в иранския добив

Reuters: ОПЕК и нейните съюзници имат проблеми с производството на петрол, заради спада в иранския добив

22 Септември 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Алжир. Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници са намалили производството си на петрол през август, заради спада на иранския добив в следствие на американските санкции върху Техеран, заявиха делегати в събота, малко преди планираните преговори на страните-членки на организацията в Алжир, предава Reuters.
В петък, източник запознат с дискусиите е заявил пред Reuters, че ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия, обмислят възможността за увеличаване на добива на суров петрол с още 500 000 барела на ден, тъй като санкциите на САЩ върху третия по-големина производител на петрол в организацията, Иран, пречат на износа на Техеран.
„Ако увеличение на добива бъде предложено, ще има много пазарни контра-аргументи, че това ограничава допълнително свободния капацитет“, заяви Оливие Якоб от консултантската компания „Petromatrix“.
„Саудитска Арабия направи грешката да се опита да компенсира загубите от иранския добив с мерки в последния момент. Но петролният пазар търси повече сигурност при доставките от това. В резултат, силата на цените на петрола поставят нарастващото търсене под риск“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Президентската администрация на Доналд Тръмп дестабилизира глобалния мир

Мохамад Джавад Зариф: Президентската администрация на Доналд Тръмп дестабилизира глобалния мир

22 Септември 2018 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е заплаха за сигурността в Близкия изток и в глобален мащаб, предава Reuters.
„Истина е, че има реална заплаха за региона и за международния мир и сигурност. Заплатата е администрацията на Тръмп и нейното чувство, че има право да дестабилизира света заедно с техните съучастници в региона“, заяви Зариф. САЩ трябва да започнат да се държат като нормална държава“, допълни той.
Междувременно източници от МВнР на Иран опровергаха думите на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, заявил, че представители на Техеран са молили за провеждане на среща с Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Иран заяви, че Саудитска Арабия и ОАЕ са превърнали ОПЕК в „инструмент“ на САЩ

Sputnik: Иран заяви, че Саудитска Арабия и ОАЕ са превърнали ОПЕК в „инструмент“ на САЩ

17 Септември 2018 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Иранският представител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обвини Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства за това, че са заели иранския дял на износ на петрол, предава Sputnik.
„Саудитска Арабия и ОАЕ превръщат ОПЕК в инструмент за САЩ и в резултат на това организацията няма много останал кредит на доверие“, заяви Хосейн Каземпур Ардебили, представител на Иран в ОПЕК, в събота пред агенция „Шана“.
В интервю за агенцията, Ардебили обвини Саудитска Арабия и Русия – втората не е член на ОПЕК – за това че държат петролния пазар като „заложник“, чрез увеличаването на износа на петрол.
„Русия и Саудитска Арабия твърдят, че се стремят да балансират глобалния петролен пазар, но те се опитват да превземат част от дяла на Иран“, заяви Ардебили. „Усилията на (Доналд) Тръмп да отреже достъпа на Иран да глобалния пазар на суров петрол подкани Русия и Саудитска Арабия да вземат за заложник петролния пазар“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран подготвя план за поддръжка на националната икономика в условията на американските санкции

РИА Новости: Иран подготвя план за поддръжка на националната икономика в условията на американските санкции

15 Септември 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският вицепрезидент и ръководител на Организацията за бюджет и планиране Мохамед Багер Нобахт заяви, че Техеран е подготвил цялостна програма за подпомагане на иранската икономика в условията на санкции от страна на САЩ, предаде ИРНА, цитирана от РИА Новости.
Според Нобахт, програмата се състои от 12 подробни плана. По-специално, иранските органи съвместно с Централната банка на Иран са подготвили редица мерки за поддържане на валутния пазар. Друг план включва създаването на нови работни места всяка година.
Иран и "шесторката" на международните посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия) на 14 юли 2015 г. постигнаха историческо споразумение за уреждане на дългосрочните проблеми на иранската ядрена програма - приеха Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), изпълнението на който премахва въведените предишни икономически и финансови санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати и Европейския съюз, на Иран, но на 8 май тази година американският президент Доналд Тръмп изтегли едностранно САЩ и обяви въвеждането на нови много по-строги и всеобхватни санкции срещу Иран, ако не се съгласи да преговаря по нови условия, включващи както ядрената му програма, така и ракетната му програма, както и участието му в конфликтите в Близкия Изток.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Иран ще увеличи обогатяването си на уран, ако ЕС действа пасивно, заяви Мохамад Джавад Зариф

Daily Sabah: Иран ще увеличи обогатяването си на уран, ако ЕС действа пасивно, заяви Мохамад Джавад Зариф

15 Септември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заплаши, че страната му може да увеличи обогатяването си на уран, ако Европейският съюз продължи да действа пасивно в разгара на оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение, пише електронното издание на турския вестник Daily Sabah.
„Европейците и другите участници (в споразумението) трябва да действат, за да компенсират ефекта на американските санкции“, заяви Зариф пред германското списание „Der Spiegel“ в събота.
„Петролът и банките“ са били лакмусовият тест, според Зариф. Той предупреди, че Техеран може да действа, ако „балансът на даване и получаване бъде разрушен“.
Той поясни, че това не означава задължително, че Иран ще се оттегли от ядреното споразумение. Частично или намалено прилагане на споразумение е още една възможност, според Зариф.
Европейците трябва да решат дали са готови да подплатят с действия своите думи, добави иранският дипломат. Въпросът, според него, е дали Европа ще се предаде на американските искания.
Зариф отхвърли възможността за директни разговори с президента на САЩ Доналд Тръмп. Той заяви, че Иран ще обмисли разговори с Вашингтон единствено, ако той се върне в ядреното споразумение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Иран ще изпълнява ядреното споразумение, докато това отговаря на интересите му

Мохамад Джавад Зариф: Иран ще изпълнява ядреното споразумение, докато това отговаря на интересите му

15 Септември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му ще продължи да изпълнява условията по споразумението за ядрената си програма, но приоритет за запазването му е възможността да получава доходи от продажбата на петрол, предава ТАСС.
„Приоритет е Иран да може да продава петрол в разумни обеми и да получава печалба. Иран е готов и занапред да спазва споразумението, стига то да съвпада с интересите му. Този въпрос се намира на практическа плоскост, а не на емоционална“, заяви Зариф. Той допълни, че Иран има възможност да реагира, както в рамките на споразумението, така и извън него.
Според министъра „чл. 36 от споразумението позволява то да се изпълнява в съкратен обем, без да се излиза от него“. Същевременно той призова страните от Европа да проявят по-голяма активност за запазването на споразумението. „Европейците и другите страни, подписали споразумението, трябва да предприемат действия, за да компенсират влиянието на американските санкции“, смята той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ ще променят фундаментално икономическите връзки на Иран с всички страни по света

Майк Помпео: САЩ ще променят фундаментално икономическите връзки на Иран с всички страни по света

14 Септември 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Предстоящото влизане в сила на санкциите на САЩ срещу Техеран ще промени фундаментално за всички страни икономическото сътрудничество с Иран. Такова предупреждение направи в петък на кратка пресконференция, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от TACC.
Той се затрудни да изясни дали Вашингтон възнамерява да наложи наказателни мерки срещу ръководството на системата за плащане SWIFT, ако тя продължи да работи с Иран.
"Не съм запознат с конкретно решение за SWIFT", - каза ръководителят на американската дипломация.
"Но не се заблуждавайте – от 4 ноември ще бъде въведен коренно различен набор от правила, които ще важат за всички онези, които считат, че е необходимо да извършват икономически дейности с Ислямска република Иран", - каза Помпео.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф към администрацията на Доналд Тръмп: Вземете решение най-накрая

Мохамад Джавад Зариф към администрацията на Доналд Тръмп: Вземете решение най-накрая

9 Септември 2018 | 06:24 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф разкритикува президентската администрация на Доналд Тръмп за непоследователното ѝ поведение, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Иран не прави достатъчно, за да подкрепя Палестина, предава Sputnik.
Зариф написа съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което определи описанието на администрацията на Тръмп на регионалната роля на Иран, като „наистина комично“, посочвайки че докато обвинява Иран за това, че използва ресурсите си да финансира тероризъм в други държави, Белият дом сега твърди, че Иран не влага достатъчно пари във финансова помощ за Палестина, визирайки предишен „туит“ на Тръмп, в който обвинява Иран за „прахосване (на пари) върху тероризъм“.
Реакцията на първия дипломат на Техеран идва, след като неговият американски колега Майк Помпео разкритикува иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей в „Туитър“, след като Хаменей съобщи, че се е съгласил с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това, че палестинските проблеми „не трябва да бъдат пренебрегвани дори за секунда“.
Помпео обвини Иран за това, че са „морално корумпирани“, тъй като финансират тероризъм и даряват само малки суми пари на Агенцията за облекчение и работа към ООН, която работи в Палестина като организация за хуманитарна помощ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ и Индия ще проведат „много подробни“ разговори за прекратяването на вноса на ирански петрол

Reuters: САЩ и Индия ще проведат „много подробни“ разговори за прекратяването на вноса на ирански петрол

6 Септември 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. САЩ и Индия ще проведат „много подробни разговори“ относно искането на Вашингтон напълно да се прекрати вноса на петрол от Иран в Индия, заяви в четвъртък представител на държавния департамент на САЩ пред журналисти, предава Reuters.
„Искаме от всички наши партньори, не само Индия, да намалят до нула вноса си на петрол от Иран и съм уверен, че това ще бъде част от разговора ни с Индия“, заяви представителят преди началото на разговорите на високо ниво между министрите на външните работи и отбраната на Индия и САЩ.
„Много подробни разговори ще бъдат проведени между САЩ и Индия само по техническите въпроси свързани с прекратяването на доставките и тези разговори ще продължат“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Япония ще прекрати вноса на ирански петрола заради натиск от САЩ

AFP: Япония ще прекрати вноса на ирански петрола заради натиск от САЩ

3 Септември 2018 | 05:50 | Агенция "Фокус"
Токио. Големите търговци на едро в Япония се подготвят за прекратяването на вноса на суров петрол от Иран през октомври, заради страховете, че Вашингтон ще санкционира държави, които внасят ирански суров петрол, предава AFP, като се позовава на информация на местна медия.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп през месец май обяви, че изтегля страната си от ядреното споразумение с Иран и през изминалия месец започна да възобновява санкции, които блокират други страни от това да търгуват с Иран.
Втората фаза на санкциите, насочени срещу иранската индустрия на суров петрол и банков сектор ще започне на 5 ноевмри.
Япония търси вратичка, която ще ѝ позволи да продължи да внася ирански петрол, но това изглежда малко вероятно, агенция „Jiji Press“ и други местни медии коментират в последните дни.
Като резултат, японските петролни компании се подготвят да прекратят вноса на ирански суров петрол и разглеждат начини за увеличение на петрола от други места, за да покрият недостига, който предстои.
Официално лице от търговското министерство в Токио потвърди в понеделник, че Япония е поставила въпроса за възможност за продължаване на вноса на ирански петрол пред САЩ, но отказа да коментира повече.
Вносителите на петрол също отказаха да потвърдят, че планират прекратяване на иранския внос.
„Казваме от известно време, че ще наблюдаваме правителственото решение (за иранския внос на петрол), но не можем да коментираме повече, тъй като не оповестяваме информация относно индивидуална търговия“, заяви говорител на търговската компания на едро „Showa“ Шел Секию пред AFP в понеделник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Европейските държави трябва да платят цената за ползите от ядреното споразумение с Иран

Мохамад Джавад Зариф: Европейските държави трябва да платят цената за ползите от ядреното споразумение с Иран

1 Септември 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Техеран. Европейските държави трябва да предприемат действия и да са готови да платят цената, за да се радват на ползите от ядреното споразумение с Иран, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в събота, цитиран от държавната агенция „IRNA“, предава Reuters.
„Време е европейските държави да действат в допълнение с изразяването на политическия си ангажимент. Тези мерки може и да са скъпи, но ако държавите желаят да се радват на ползите и ако вярват, че ядреното споразумение е международно постижение, те трябва да бъдат готови да запазят това постижение“, заяви Зариф.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Съвета на Федерацията на Русия напомниха, че Джон Маккейн е бил непримирим враг на Русия

РИА Новости: В Съвета на Федерацията на Русия напомниха, че Джон Маккейн е бил непримирим враг на Русия

26 Август 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският сенатор, член на комисията по международни дела в Съвета на Федерацията Олег Морозов заяви, че починалият американски сенатор Джон Маккейн винаги е бил за силна Америка и искрено е наричал Русия враг, предава РИА Новости.
Умря сенатор Маккейн. Той бе добър в омразата си към Русия. Именно той е символ на съвременната откровено антируска мисъл. Нейната идея е следната: Русия не може да бъде никаква друга, освен враждебна. Добрата Русия е мъртва Русия“, написа сенаторът в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Маккейн, всъщност, обяви, че Русия е непоправима. Това е логиката на Маккейн и тя е добра в своята прозрачност“, поясни Морозов.
„Умря враг. Нека му отдадем почит за честната вражда, за честната ненавист, за непримиримостта. Другите мамят. Той говореше, каквото мислеше. Той ни научи да разбираме себе си и Америка по-добре“, заключи законодателят.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Починал е сенатор Джон Маккейн

AFP: Починал е сенатор Джон Маккейн

26 Август 2018 | 04:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Джон Маккейн, ветеран от виетнамската война, е починал в събота на 81 години, след като загуби битка с рака на мозъка., предава AFP.
"Сенаторът Джон Сидни Маккейн III почина в 16:28 часа на 25 август 2018 г. До него бяха неговата съпруга Синди и семейството му", се казва в изявление на канцеларията му.
"До смъртта му той е служил вярно на Съединените американски щати в продължение на 60 години“, завършва съобщението.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Сенаторът Джон МакКейн ще прекрати лечението на мозъчния си тумор

The Hill: Сенаторът Джон МакКейн ще прекрати лечението на мозъчния си тумор

24 Август 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Републиканският сенатор Джон МакКейн (Аризона) е решил да преустанови медицинското си лечение, повече от година, след като бе диагностициран с агресивна форма на мозъчен тумор, съобщи семейството му в петък, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
„В последната една година Джон надмина всички очаквания за оцеляването си. Но развитието на болестта и непреклонният напредък на възрастта му казват своята дума. Със своята обичайна сила на волята той взе решение да преустанови медицинското си лечение“, се казва в съобщението на семейството на МакКейн, публикувано от неговия офис.
„Семейството ни е безкрайно благодарно за подкрепата и добротата на хората, които се грижеха за него през последната година, както и с продължаващите притеснения и обич от многото приятели и сътрудници на Джон, и от хилядите хора, които го държат в молитвите си. Бог да ви благослови и ви благодаря“, допълват те.
Новината от семейството на МакКейн идва по-малко от седмица преди рождения ден на републиканския сенатор, който ще навърши 82 години.
Джон МакКейн беше диагностициран с мозъчен тумор преди повече от година през юли 2017, който бе открит след операция за премахване на кръвен съсирек над лявото му око.
Сенаторът отсъства от Вашингтон от декември насам, когато офисът му обяви, че се е завърнал в щата Аризона за „физическа терапия и рехабилитация“.
Той е избран за първи път в американския Сенат през 1986 година, но стана по-известен след като беше президентски кандидат на Републиканската партия през 2008 година.
МакКейн се очерта и като един от най-звучните критици в Сената на настоящия президент Доналд Тръмп, който от своята страна неколкократно критикува и осмива МакКейн.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция направи достатъчно, за да нормализира отношенията си със САЩ

Мевлют Чавушоглу: Турция направи достатъчно, за да нормализира отношенията си със САЩ

13 Август 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу подчерта, че страната му вече е направила необходимото, за да нормализира отношенията си със САЩ, предава Sputnik.
„Подкрепяме дипломацията и преговорите, но не е възможно да приемем налагането на допълнителни мита“, подчерта Чавушоглу, коментирайки решението на американския президент да удвои тарифите за внос на стомана и алуминий от Турция.
Първият дипломат на Анкара бе категоричен, че САЩ трябва да разберат, че няма да постигнат положителни резултати като отправят заплахи към Турция. Същевременно Чавушоглу призова Вашингтон да „остане лоялен към връзките, основаващи се на традиционното приятелство и съюза в НАТО“.
По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган също отбеляза, че решението на американския президент Доналд Тръмп да удвои тарифите за внос на металите е в противоречие с правилата на Световната търговска организация (СТО).
Отношенията между Вашингтон и Анкара се обтегнаха във връзка със случая с американския пастор Андрю Брънсън, арестуван през 2016 г. след неуспешния опит за държавен преврат, и обвинен по-късно от турските власти в тероризъм и шпионаж. В края на юли тази година той бе освободен от затвора и поставен под домашен арест. САЩ са убедени, че задържането му е неоснователно и незаконно, в отговор на което наложи санкции на Турция. В отговор Анкара обеща да замрази активите на американски представители в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аятолах Али Хаменей: Проблемите на Иран са вътрешни, не външни

Аятолах Али Хаменей: Проблемите на Иран са вътрешни, не външни

13 Август 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Техеран. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей направи изявление, в което подчерта, че икономическите проблеми на страната са резултат от лошото управление, а не от американския натиск, предава AFP.
„Икономическите експерти и много длъжностни лица смятат, че причината за този проблем не е чужд, а вътрешен. Не че санкциите нямат въздействие, но основният фактор е как ще се справим с тях", подчерта Хаменей в реч в Техеран, според съобщения, публикувани на официалната му страница в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express:  Иранците обвиняват върховния лидер Али Хаменей за кризата в страната

Daily Express: Иранците обвиняват върховния лидер Али Хаменей за кризата в страната

13 Август 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранците обвиняват върховния лидер Али Хаменей за кризата в страната, пише британският вестник Daily Express. Протестиращите в Иран насочиха яростта си срещу собствените си лидери, на фона на ескалацията на инфлацията, високата безработица и спадналия реал, като обвиниха американския президент Доналд Тръмп, след като санкциите на Вашингтон започнаха да се усещат .
Демонстрантите излязоха на улиците на Техеран миналата седмица, за да изразят гнева си от иранската администрация, като критикуват правителството за "широко разпространената корупция, растящата инфлация и несправедливостта".
Мурад, електротехник от Техеран, заяви: "Иран се опитва да каже, че Тръмп стои зад всичките ни нещастия, но за това е виновен само Хаменей.
"Хората гледат някои от великолепните къщи и вили и начина на живот на малцинство на върха и се чудят как са успели да получат това, когато мнозинството е толкова зле".
Той твърдо заяви, че иранците вече не "обвиняват президента на чужда страна", а вместо това насочват гнева си към собствената си администрация.
Посочвайки неравенството в страната, той добави: "Иран е много богата държава, но нашето правителство изглежда е по-загрижено за благоденствието на неиранците в арабския свят".
Той отбеляза, че икономическите проблеми на Иран вероятно нямат нищо общо с подновените американски санкции, като посочи, че те "едва започнаха".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Посланикът на САЩ в Лондон призова Великобритания да излезе от ядрената сделка с Иран

The Hill: Посланикът на САЩ в Лондон призова Великобритания да излезе от ядрената сделка с Иран

12 Август 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. САЩ призоваха Великобритания да се оттегли от ядрената сделка с Иран и вместо това да се присъедини към САЩ в оказването на натиск над Техеран, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
Американският посланик в Лондон Робърт Ууд Джонсън написа в неделното издание на британския вестник The Telegraph, че „Иран е станал по смел“ след подписването на сделката от времето на президента Барак Обама, отбелязва изданието.
„Ясно е, че опасността от Иран не е изчезнала с постигането на сделката“, е написал Джонсън. „Вместо да стане по-отговорен член на международната общност, както се надявахме, Иран стана по-смел“.
„Време е да се откажем от провалената сделка от 2015 година“, продължи дипломатът. „Призоваваме глобална Великобритания да използва значителната си дипломатическа сила и влияние и да се присъедини към нас в координирана глобална кампания за постигане на истински всеобхватно споразумение“.
Вестникът отбелязва, че коментарът на американския посланик идва няколко дни, след като британският министър за Близкия Изток Алистър Бърт заяви, че Лондон няма да се присъедини към санкциите на Вашингтон срещу Иран.
По думите на британския министър, Обединеното кралство остава отворено за дискусии със САЩ за справяне с общите опасения спрямо Техеран, но ядрената сделка е интегрална за регионалната сигурност на Великобритания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Иран разкритикува решението на Доналд Тръмп за удвояване на санкциите върху Турция

Anadolu Agency: Иран разкритикува решението на Доналд Тръмп за удвояване на санкциите върху Турция

12 Август 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Техеран. Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми в събота разкритикува решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи допълнителни мита върху Турция, предава Anadolu Agency.
Касеми заяви, че Турция и турският народ могат да успеят срещу външния натиск. „Волята на народите не може да бъде променена от тормоза и заплахите“, заяви Касеми пред иранската телевизия, изтъквайки значението на сътрудничеството между страните в региона.
Коментарите на Касеми последваха тези на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който заяви: „Тържествуването на Тръмп в налагането на икономическо страдание върху своя съюзник в НАТО Турция е срамно. САЩ трябва да излекуват привързаността си към санкциите и тормоза, в противен случай целият свят ще се обедини – отвъд вербалните порицания – за да ги принудят да го направят“.
„Заставали сме редом до наши съседи и сега ще го направим отново“, написа Зариф в официалния си профил в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ирак прекрати търговията си с Иран в долари заради санкциите

Anadolu Agency: Ирак прекрати търговията си с Иран в долари заради санкциите

12 Август 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Багдад. Ирак е прекратил търговията си с Иран в щатски долари, след като Вашингтон наложи икономически санкции върху Техеран, съобщиха от централната банка на страната в събота, предава Anadolu Agency.
Централната банка на Ирак е информирала всички банки в страната, че използването на долари с ирански банки е забранено.
„Докато има санкции върху Иран ще бъде трудно да се запазят търговските отношения (с Иран)“, заяви говорителят на иракското правителство Саад ал-Хадити.
Нови методи ще бъдат приложени, за да се олекотят ефектите от санкциите върху търговията, поясни говорителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран е получил първата партида обогатен уран от Русия съгласно споразумението

РИА Новости: Иран е получил първата партида обогатен уран от Русия съгласно споразумението

12 Август 2018 | 04:51 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е получил първата партида обогатен уран от Русия съгласно ядреното споразумение, съобщи официалния представител на Организацията по атомна енергия Бехруз Камалванди пред изданието Fars News, цитиран от РИА Новости.
Според него, след подписването на споразумението, иранската страна спря производството на 20% обогатено ядрено гориво и изнесе излишъка си в Русия в размер на около десет партиди. В същото време Камалванди отбеляза, че Техеран вече е получил първата партида преди около седем месеца.
"Всяка от тези партиди може да се използва за една година, затова разполагаме с 20% обогатено гориво за ядрения изследователски реактор в Техеран най-малко за седем до осем години", заяви представителят на организацията, цитиран от Fars News.
Той също така каза, че Иран се съгласява да спре производството на обогатен уран, при условие че ядреното гориво за страната ще бъде осигурено от чужбина.
"Ако ядрената сделка остане в сила, други страни трябва да ни продават гориво, но ако споразумението бъде нарушено, няма да имаме пречки за самостоятелното производството на гориво, обогатено на 20%", добави Камалванди.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иранският външен министър отхвърли възможността за среща с представители на САЩ в кулоарите на Общото събрание на ООН

Reuters: Иранският външен министър отхвърли възможността за среща с представители на САЩ в кулоарите на Общото събрание на ООН

11 Август 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че няма планирани срещи с официални представители на САЩ, включително и с колегата си Майк Помпео, по време на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН, която ще се проведе от 25 до 1 октомври, предава Reuters, като се позовава на изявление на първия дипломат на Техеран пред информационната агенция Tasnim.
Запитан за вероятността да се срещне с представители на САЩ, включително с Помпео, в кулоарите на Общото събрание на ООН, Зариф отвърна: „Няма планирана подобна среща. Ние многократно сме обявявали нашата позиция".
Иранският президент Хасан Рухани отхвърли поканата на САЩ за преговори без предварителни условия, отправена миналия понеделник, часове преди Вашингтон да наложи нови санкции в съответствие с решението на президента Доналд Тръмп да се откаже от споразумение за ядрената програма на Техеран.
Зариф отхвърли категорично информацията, че САЩ са предали съобщение на Иран чрез посредник в лицето на Оман. „Няма такова съобщение“, подчерта Зариф.
По-рано тази седмица първият дипломат на Техеран припомни, че в миналото Оман и Швейцария са били посредници в преговорите със САЩ миналото, но в момента не се водят преки или косвени разговори с Вашингтон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Санкциите срещу Иран нарушават резолюцията на Съвета за сигурност

The Guardian: Санкциите срещу Иран нарушават резолюцията на Съвета за сигурност

9 Август 2018 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Санкциите срещу Иран нарушават резолюцията на Съвета за сигурност номер 2231, каза иранският посланик в ООН, цитиран от The Guardian.
САЩ пишат история не само като нарушават резолюцията на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, която гласуваха преди три години, но и като санкционират държави, които се придържат към същата резолюция, заяви иранският посланик в ООН.
Голамали Хошру твърди в коментар, публикуван от вестника , че чрез отмяна на многостранна ядрена сделка за 2015 г. и налагане на нови санкции на чуждестранни компании, които правят бизнес с Иран, администрацията на американския президент Доналд Тръмп" също се оттегля от резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.
Резолюцията, приета единодушно шест дни след подписването на ядрената сделка във Виена, призова държавите-членки на ООН да се въздържат от "действия, които подкопават изпълнението на ангажиментите" съгласно Виенското споразумение, известно като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA).
Новите санкции на САЩ, наложени във вторник, са насочени към достъпа на Иран до долари и възможността му да търгува със злато и други благородни метали. Доналд Тръмп заяви, че те са "най-хапещите санкции, наложени някога" и предупреди, че през ноември санкциите ще "стигнат до още едно ниво" с ембарго върху иранския петрол и санкциите върху иранските банки.
ЕС възобнови законодателството, целящо да изолира европейските компании, които правят бизнес с Иран от санкциите на САЩ, като ги инструктира да не спазват исканията на Вашингтон и да предоставят механизъм за съдимост на САЩ в европейските съдилища.
Обаче статутът на блокиране на ЕС е малко вероятно да направи много, за да предотврати изтичането на европейски инвестиции от Иран, предизвикано от фирми, загрижени от загубата на достъп до американските парични пазари. Трапските тактики задълбочиха вече сериозната икономическа криза в Иран, подхранвайки протестите в страната.
"За първи път в историята на Организацията на обединените нации Съединените щати - постоянен член на Съвета за сигурност с право на вето - се занимават със санкциониране на нации в целия свят; не за нарушаване на резолюцията на Съвета за сигурност, а за спазването му ", пише Хошру.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Планът на САЩ да спрат износа на петрол от Иран няма да бъде успешен

Мохамад Джавад Зариф: Планът на САЩ да спрат износа на петрол от Иран няма да бъде успешен

8 Август 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Техеран. Планът на САЩ да спрат износа на петрол от Иран няма да бъде успешен. Това увери министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф пред местен вестник, предава Rеuters.
В предходните семици американски официални лица обявиха, че ще се стремят да окажат натиск върху държавите да се откажат от вноса на петрол от Иран в опит да принудят Техеран да прекрати своята ядрена програма и участието си в регионалните конфликти в Сирия и Ирак.
„Ако американците искат да си запазят тази опростенческа и невъзможна идея, те трябва да знаят и последиците от нея. Те не могат да очакват, че Иран няма да изнася петрол, а други ще изнасят“, подчерта Зариф.
Президентът Хасан Рухани намекна миналия месец, че Иран може да блокира Ормузкия проток - голям петролен корабоплавателен маршрут, ако САЩ се опитат да спрат износа на петрол от ислямската република. В отговор лидерът на Белия дом предупреди, че Иран може да понесе сериозни последици, ако заплашва САЩ.
„Американците създадоха военна стая срещу Иран. Не можем да си позволим да се конфронтираме с Америка, като паднем в капана на тази военна стая и играейки на тяхното бойно поле“, категоричен бе първият дипломат на Техеран.
Миналия месец Доналд Тръмп предложи да се срещне с лидерите на Иран. Мохамад Джавад Зариф каза, че в миналото Оман и Швейцария са били медиатори в диалога със САЩ, но уточни, че сега не се провеждат директни или индиректни преговори с Вашингтон.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Вече никой не вярва на Америка

Мохамад Джавад Зариф: Вече никой не вярва на Америка

8 Август 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф призна, че му е трудно да си представи провеждането на нови преговори със САЩ, които са загубили доверието на света с колебливото си взимане на решения, предава AFP.
„Представете си да преговаряме сега - как можем да им се доверим? Америка постоянно се лакатушка, така че вече никой не й вярва“, коментира Зариф пред репортери на държавния телевизионен оператор IRINN.
Първият дипломат на Техеран направи изявлението си ден, след като влязоха в сила новите санкциите на Вашингтон срещу страната му. Президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано увери, че иска да разговаря с Иран за ново споразумение, което да регламентира „злокачественото поведение" на Техеран в региона. Предложението му обаче бе отхвърлено от Иран.
„Този път има голяма разлика. Преди никой да не подкрепяше, но сега всички страни по света са с нас", подчерта Зариф.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Хайко Маас предупреждава: Изолирането на Иран може да даде тласък на радикалните и фундаменталистки сили

FAZ: Хайко Маас предупреждава: Изолирането на Иран може да даде тласък на радикалните и фундаменталистки сили

8 Август 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Темата за санкциите на САЩ срещу Иран и последиците от решението на Вашингтон да ги наложи продължават да ангажират вниманието на медиите, включително в Германия, която е един от най-големите инвеститори в близкоизточната република. Във водеща статия, публикувана в сряда, 8 август, националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung привежда коментар на първия дипломат на Берлин по въпроса за американските рестрикции.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас (ГСДП) предупреди, че изолирането на Иран може да даде тласък на фундаменталистките сили и поради тази причина европейците трябва да продължават да се застъпват за прилагането поне на икономическите аспекти на споразумението за ядрената програма на Техеран.
След влизането в сила на американските санкции срещу Иран, регионът може да бъде изправен пред запалаха от задълбочаване на конфликтите и размириците. „Все още вярваме, че отказът от ядреното споразумение с Иран е грешка“, привежда изданието думите на германския министър.
Споразумението не е перфектно, но със сигурност по-добро от липсата на такова. „Ескалацията ще бъде изключително опасна", подчерта министърът на външните работи на Германия.
От редакцията не пропускат да приведат аргументите на Маас в полза на сделката. „Ние се борим за споразумението, защото то служи и на нашите интереси в областта на сигурността, като създава сигурност и прозрачност в региона", обясни ръководителят на германската дипломация. В края на краищата Иран е в „задния двор“ на Европа. „Всеки, който се надява за" промяна на режима, трябва да помни, че това, което ще последва, може да ни създаде много по-големи проблеми. Изолирането на Иран може да даде тласък на радикалните и фундаменталистки сили", алармира Маас.
Германският социалдемократ е категоричен, че поради тези причини европейците трябва да останат ангажирани с икономическите аспекти на споразумението.
Споразумението, сключено през 2015 г., има за цел да предотврати развитието на иранска атомна бомба. В замяна на това Западът трябва да премахне санкциите, като направи възможни инвестициите в Иран. Според Маас много ключов въпрос ще бъде този за това дали Иран ще може да продава петрол. „Хаос в Иран – какъвто видяхме в Ирак или Либия - би дестабилизирал размирния регион още повече", увери Маас.
Американският президент Доналд Тръмп възстанови спорните санкции във вторник. Брюксел се противопостави на решението му и обяви мерки, чрез които ще се опита да защити европейските компании и да запази ядреното споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайдер ал Абади: Ирак е против санкциите срещу Иран, но ще ги спазва

Хайдер ал Абади: Ирак е против санкциите срещу Иран, но ще ги спазва

8 Август 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Багдад. Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че не е съгласен със санкциите, въведени от САЩ срещу Иран, но въпреки това отбеляза, че ще ги съблюдава, защото това е в интерес на страната му, предава Regnum.
„Като цяло сме против санкции, защото те не преобразуват режимите, а нанасят щети на обществото. Смятаме санкциите за стратегическа грешка, но ние ще ги съблюдаваме за защита на интересите на нашия народ“, отбелязва Абади.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе санкции по отношение на Иран, което предизвика рязка критика от страна на международната общност, включително и от най-близките съюзници на Вашингтон по НАТО.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Светът се умори от едностранните действия на САЩ

Мохамад Джавад Зариф: Светът се умори от едностранните действия на САЩ

7 Август 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че светът се е уморил от едностранния подход на САЩ по различните въпроси, предава ТАСС.
„Гневът няма да промени факта, че на света му дойде до гуша от едностранните действия на САЩ. Прекратяването на търговията на САЩ и унищожаването на 100 хил. американски работни места е нещо прекрасно за нас, но светът няма да последва импулсивната диктатура на президента на САЩ Доналд Тръмп от профила му в „Туитър“. Питайте ЕС, Русия, Китай и десетките други наши търговски партньори“, заяви Зариф.
През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви за излизането от Съвместния всеобхващащ план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма и обеща не само да върне старите, но и да въведе нови санкции по отношение на Ислямската република. Той увери, че Вашингтон е готов да сключи ново споразумение вместо СВПД, но при това САЩ издигнаха на Иран неизпълними условия.
Първата част от санкции на САЩ възобновиха действието си в нощта срещу вторник. Тези ограничителни мерки обхващат автомобилостроителния сектор на Иран и покупко-продажбата на метали. Останалите санкции ще влязат в сила на 5 ноември.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Иран заявиха, че действията на Доналд Тръмп нанасят вреда на безопасността в региона

ТАСС: В Иран заявиха, че действията на Доналд Тръмп нанасят вреда на безопасността в региона

7 Август 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Техеран. Действията на президента на САЩ Доналд Тръмп подриват безопасността в региона, заяви говорителят на меджлиса (иранският парламент) Али Лариджани, цитиран от телевизионният канал „Ал Маядеен“, предава ТАСС.
„Действията, които предприе Тръмп, нанасят вреда на безопасността в региона. Той се придържа към враждебен курс, който няма да остане без отговор“, подчерта Лариджани.
Първият пакет от санкции на САЩ върху Иран бяха възобновени в нощта на понеделник срещу вторник. Ограничителните мерки обхващат, в частност, автомобилостроителният сектор на Иран и покупко-продажбата на злато и редица метали. Втората част от санкциите ще влязат в сила на 5 ноември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия изрази „разочарование“ от възстановяването на американските санкции срещу Иран

ТАСС: МВнР на Русия изрази „разочарование“ от възстановяването на американските санкции срещу Иран

7 Август 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Възстановяването на американските санкции срещу Иран е насочено към сриването на ядрената сделка и предизвиква дълбокото разочарование на Москва. Това се казва в разпространен от Министерството на външните работи на Руската федерация коментар, предава TACC.
„Дълбоко разочаровани сме от стъпките на САЩ по възстановяването на санкциите срещу Иран. Налагането на първия пакет от американски рестрикции е насочено към срив на изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие, от който Вашингтон излезе едностранно на 8 май. Това е ярък пример за продължаващата практика на Вашингтон да нарушава резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, да нарушава международното право“, се казва в разпространения текст.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп отправи предупреждения към страните, развиващи бизнес с Иран

AFP: Доналд Тръмп отправи предупреждения към страните, развиващи бизнес с Иран

7 Август 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отправи предупреждения към страните да не развиват бизнес отношение с Иран, подчертавайки, че последните санкции, наложени от Вашингтон на Техеран, са „най-хапещите“, предава AFP.
„Санкциите срещу Иран са официално в сила, това са най-хапещите санкции, налагани някога, а през ноември те ще бъдат затегнати още", написа Тръмп в сутрешния си туит. „Всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със САЩ. Искам глобален мир, нищо по-малко", допълни американският президент.
Санкциите, възобновени във вторник, са насочени срещу достъпа до американски банкноти и ключови отрасли като автомобили и килими, но те едва ли ще предизвикат непосредствени икономически сътресения в Иран, коментира агенцията.
Пазарите на Иран всъщност бяха сравнително високи, като рейлът се засили с 20% от неделя, след като правителството отпусна валутните правила и позволи неограничен, безмитен внос на злато и валута.
Но втората порция санкции, влизаща в сила на 5 ноември, обхваща жизненоважния петролен сектор на Иран и може да нанесат значителни щети на икономиката му, дори ако ключови клиенти като Китай, Индия и Турция откажат да намалят доставките от Техеран.
Неодобрението на Тръмп към ядрената сделка стана ясно още в предизборната му кампания, а на 8 май тази година той пое ангажимент да изтегли САЩ от международното споразумение. Лидерът на Вашингтон взе решението, въпреки настояванията на другите страни по сделката - Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и ЕС – САЩ да не се отказват от пакта, целящ да блокира опитите на Иран за разработване на ядрено оръжие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ЕС въвежда правила, отменящи в действията на САЩ срещу Иран

РИА Новости: ЕС въвежда правила, отменящи в действията на САЩ срещу Иран

7 Август 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще въведе в действие от днес, 7 август, законодателство, отменящо на територията на ЕС действието на извънтериториалните санкции на САЩ по отношение на Иран, предава РИА Новости.
„Поради това, че първата серия отново въвеждани от САЩ санкции по отношение на Иран влизат в сила, в действие влиза и обновеният Блокиращ статут на ЕС, за смекчаването на влиянието върху интересите на компаниите на Съюза, водещи законен бизнес с Иран“, пише в официално заявление на ЕК. Става дума за обновения статут от 1996 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в началото на май, че Вашингтон се оттегля от споразумение с Иран за ядрената програма. Той докладва за възстановяването на всички санкции срещу Техеран, включително и за второстепенните, т.е. по отношение на други страни, които осъществяват бизнес с Иран.
Актуализирането на Устава на блокирането е част от подкрепата на ЕС за изпълнението на ядрената сделка с Иран, търговските и икономически отношения със страната.
Актуализираният Устав за блокиране ще забрани на жителите и фирмите от ЕС да следят съответните извънтериториални санкции на Съединените щати.
Тези правила също така анулират на територията на ЕС съдебните решения на чуждестранни съдилища, произтичащи от тези санкции на САЩ, свидетелстват материалите на ЕК.
Статутът ще позволи на жителите и фирмите в Съюза да поискат чрез съдилищата на страните от ЕС обезщетение за щети от такива санкции от физически лица и фирми, които са ги наложили.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Президентът на Иран приветства реакцията на Европа спрямо антииранските санкции

Regnum: Президентът на Иран приветства реакцията на Европа спрямо антииранските санкции

7 Август 2018 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани приветства позициите, които страните от Европейския съюз заеха по отношение на антииранските санкции на САЩ, предава Regnum.
„Европа се противопоставя на действията на САЩ срещу Иран, въпреки че продължително време бе верен съюзник на Вашингтон“, заяви Роухани. Той допълни, че Техеран очаква от ЕС решения по иранската ядрена програма.
Според него на Вашингтон не трябва да се вярва, когато говори за евентуално подновяване на преговорите с Техеран.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Джон Болтън заяви, че САЩ не искат промяна на режима в Иран

Politico: Джон Болтън заяви, че САЩ не искат промяна на режима в Иран

6 Август 2018 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън заяви, че президентската администрация на Тръмп не иска промяна в режима на Иран, въпреки, че отново налага санкциите срещу Ислямската република, които бяха свалени от администрацията на неговия предшественик Барак Обама в рамките на ядреното споразумение от 2015 г., предава Politico.
„Нашата политика не е смяна на режима“, заяви Болтън. „Искаме да упражним безпрецедентен натиск спрямо правителството на Иран, за да променим поведението му. За момента не показват, че са готови за това“, уточни той.
Същевременно съветникът уточни, че протестите в Иран с призиви за реформи „отразяват дългогодишната съпротива в Иран срещу режима“ и „не се дължат на повторното налагане на американските санкции“. „Правителството е на клатеща се основа. Реалният въпрос е дали Корпусът на стражите на Ислямската революция и аятоласите са готови да използват сила срещу собствения си народ“, допълни той.
Болтън заяви, че САЩ ще продължат да се съсредоточават Иран никога да не получи ядрено оръжие и негови носители.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: Въпреки действията на САЩ, ядреното споразумение с Иран трябва да бъде запазено

ООН: Въпреки действията на САЩ, ядреното споразумение с Иран трябва да бъде запазено

6 Август 2018 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. ООН се обърна към страните участнички в Съвместния всеобхващащ план за действие, по-известен като иранското ядрено споразумение, да съблюдават условията му, въпреки началото на действието на антииранските санкции на САЩ, предава Regnum.
„Ще изучим влиянието на новите санкции върху ситуацията, но на нас вече ни е ясна важността от продължаването на съблюдаването от страна на Иран и другите участници в споразумението на поетите по-рано задължения, независимо от случващото се“, заяви прессекретарят на ООН Фархан Хак. Той отбеляза, че ООН продължава да уточнява споразумението като „дипломатическо постижение и изразява поддръжка към всички страни-членки“, макар и да не може да оказва влияние върху позицията на отделните страни.
НА 6 август в сила влизат антииранските санкции на САЩ, които Вашингтон възстанови, излизайки от многостранната ядрена сделка с Иран.
ЕС вече заяви, че ще блокира действието на санкциите, въведени от САЩ срещу Иран и както и преди ще съблюдава условията на иранската ядрена сделка.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: САЩ ще съжаляват за връщането на санкциите по отношение на Иран

Хасан Роухани: САЩ ще съжаляват за връщането на санкциите по отношение на Иран

6 Август 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани предупреди Вашингтон за последствията от възобновяването на санкциите по отношение на страната му, предава ТАСС.
„САЩ ще съжаляват за въведените санкции срещу Иран“, заяви Роухани в обръщение към нацията, призовавайки народа „към единство пред лицето на икономическите трудности“. Той не уточни какви може да са последващите ответни мерки.
„Въпреки санкциите, ще покажем на света, че държим на своята дума и изпълняваме задълженията, дадени в международните договори“, допълни Роухани. Едновременно с това той отбеляза за безсмислени преговорите с неговия американски колега Доналд Тръмп след решението на Вашингтон за частично връщане на санкциите по отношение на Техеран. Според него призивите за преки преговори целят „създаването на разкол в Иран в полза на САЩ“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: САЩ водят „психологическа война“ срещу Иран

Хасан Роухани: САЩ водят „психологическа война“ срещу Иран

6 Август 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че САЩ са започнали „психологическа война“ срещу Иран по време на телевизионна реч в понеделник преди влизането в сила на американските санкции срещу Техеран, предава AFP.
„Те искат да започнат психологическа война срещу иранския народ и да създадат разделение сред хората“, подчерта държавният глава.
„Преговори със санкции нямат смисъл. Те налагат санкции на иранските деца, пациенти и целия народ“, обясни Роуйани.
По неговите думи, Вашингтон ще докаже, че може да му се има доверие, когато се присъедини отново към ядрената сделка с Иран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп посочи предполагаемите държави, които се месят във вътрешните работи на САЩ

ТАСС: Доналд Тръмп посочи предполагаемите държави, които се месят във вътрешните работи на САЩ

5 Август 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Китай, Русия и може би Северна Корея се месят във вътрешните работи на САЩ. Тази ситуация трябва да се промени, заяви в събота вечер президентът на САЩ Доналд Тръмп в изявление пред свои поддръжници в американския щат Охайо, излъчвано от уебсайта на Белия дом, предава ТАСС.
„Длъжни сме да спрем това, трябва да спрем вмешателството (във вътрешните работи на САЩ) и да прекратим нападенията върху нас от други страни“, заяви държавният глава. „Но има много от тях, включително Русия и Китай. Постигаме успехи със Северна Корея, но е възможно и те да са сред тези държави“, поясни той.
Според Тръмп вмешателството във вътрешните работи на страната „в момента се извършва в действително крупни“ мащаби, защото САЩ „възвръщат своето богатство“ като увеличават темповете на растеж на икономиката и въвеждат вносни мита.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Японските петролни компании могат да се откажат от иранския петрол

РИА Новости: Японските петролни компании могат да се откажат от иранския петрол

19 Юли 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Токио. Петролните компании на Япония разглеждат въпроса за възможността да се откажат от покупките на суровината от Иран, предава РИА Новости, позовавайки се на японски медии.
Правителството на САЩ през Юни предупреди няколко водещи японски компании (JXTG Holdings, Inc., Idemitsu Kosan Co., Ltd.) да сведат до нула равнището на покупките на ирански петрол до 4 ноември. Във връзка с това големите японски банки като Mitsubishi UFG и Mizuho изпратиха на петролните компании уведомления за възможното поетапно прекратяване на сделките, свързани н ирански петрол и преустановяването на финансирането им, ако не се случат изменения в преговорите между Иран и САЩ.
Тъй като транзакциите са в долари, ако самите предприятия не могат да ги платят в чуждестранна валута, банките ги плащат от името на дружества. Така, ако банките спрат да финансират сделките за ирански петрол, плащането на доставки по договори ще бъде изправено пред големи трудности.
В същото време Министерството на външните работи на Япония и Министерството на икономиката ще започнат паралелни преговори, чиято цел е изтеглянето на японски компании от действието на санкциите на САЩ, които се налагат за сделки с ирански петрол. Междувременно японските петролни компании ще започнат да търсят замяна на иранския петрол на пазарите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Москва няма да признае американските санкции срещу Иран

„Коммерсант“: Москва няма да признае американските санкции срещу Иран

19 Юли 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Техеран. Руският посланик в Техеран Леван Джагарян заяви по време на интервю пред „Коммерсант“, че Москва няма да признае едностранните санкции на САЩ по отношение на Иран.
„Ние няма да признаем едностранните американски санкции. Според нас те са незаконни“, заяви дипломатът, отговаряйки на въпроса дали Русия ще продължава да купува ирански петрол след ноември.
Джагарян напомни, че Иран твърдо се придържа към своите задължения в рамките на споразумението за ядрената му програма, постигнато през 2015 г., което нееднократно е потвърждавано от МААЕ.
„При това иранските власти са готови да обсъждат въпросите от по-широк, регионален характер и вече участват в съответните консултации с европейците. Постигането на истинско разведряване на напрежението в Близкия изток е възможно единствено с преговори“, убеден е той.
„Стараем се да способстваме на това според способностите. С език на ултиматуми по отношение на Иран, както показва практиката, не трябва да се говори, а единствено чрез убеждаване“, подчерта Джагарян.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Отношенията между Русия и САЩ преди срещата в Хелзинки бяха на ръба на пропастта

Доналд Тръмп: Отношенията между Русия и САЩ преди срещата в Хелзинки бяха на ръба на пропастта

17 Юли 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю пред телевизионния канал „Фокс Нюз“, че преди срещата му с неговия руски колега Владимир Путин в Хелзинки, двустранните отношения са били буквално на ръба на пропастта заради противостоенето, което е било провокирано от „лова на вещици“, предава ТАСС.
„Мисля, че всичко ще бъде наред с Русия след днешната среща. Но всичко до днес бе чудовищно. Имам предвид чудовищно опасно. Колкото бе продуктивна днешната среща, толкова бе ужасно преди това. Имахме истински проблеми – проблеми между ядрени държави. Чудовищни проблеми. 90% от ядрените сили са поделени между две страни. Имахме устроен лов на вещици, който не раздели“, заяви Тръмп.
„Путин ми каза това. Ужас просто. Той си мислеше, че ще му е много трудно да постигнем сделка“, допълни президентът на САЩ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коментари на политиците в САЩ след срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп (ОБЗОР)

Коментари на политиците в САЩ след срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп (ОБЗОР)

17 Юли 2018 | 07:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Коментарите на американския президент Доналд Тръмп по време на съвместната му пресконференция с Владимир Путин предизвикаха критика на политиците от целия политически спектър в САЩ, че той не е успял да заяви, че Русия се е намесила на изборите и че е поставил под съмнение разузнавателната общност на САЩ. Дори повече, той допълни, че се съмнява в твърденията на разузнавателните агенции, че Русия е осъществила намеса на изборите, предпочитайки да повярва в обратното мнение на руския президент. „Казват, че е Русия. Говорих с Путин, той казва, че не е тя“, заяви Тръмп. Той допълни, че не вижда причини защо Москва да е извършила това. Той също таканарече диалога с Путин „дълбок и полезен“, а руският президент „съперник в добрия смисъл на думата“, добавяйки, че това е „комплимент“.
„Президентът на САЩ Доналд Тръмп се разплати на руския си колега Владимир Путин за помощта за победата на президентските избори“, „предателство“, „позор“. С такива възгласи американските политици посрещнаха речта на Тръмп след пресконференцията му с Путин в Хелзинки.

Възмущението на Републиканската партия
Редица американски сенатори и конгресмени, съпартийци на президента от Републиканската партия разкритикуваха категорично държавния глава.
„Президентът трябва да оцени, че Русия не е наш съюзник. Няма морален еквивалент между САЩ и Русия, която остава враждебна на нашите основни цели и идеали“, заяви председателят на Конгреса Пол Райън ( Уисконсин).
„Русия се намеси на изборите ни през 2016 г. Нашите разузнавателни агенции са единодушни по въпроса“, припомни сенатор Орин Хач ( Юта). „Никога не съм си мислил, че нашият президент ще седне на едно място с руския и ще започне да обвинява САЩ за руската агресия. Срамота“, смята сенатор Джеф Флейк ( Аризона).
„Пропусната възможност от президента Тръмп да държи Русия отговорна за намесата на изборите и да я предупреди да не се меси в бъдеще“, написа на профила си в социалната мрежа "Туитър" сенатор Линдзи Греъм ( Южна Каролина).
Влиятелният американски сенатор Джон Маккейн (Аризона) заяви, че срещата между президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки е „трагична грешка“ и обвини американския държавен глава, че е проявил „наивност и егоизъм“. Сенаторът също така заяви, че пресконференцията на Тръмп с Путин е била „едно от най-срамните изпълнения на американски президент, което помня“.
Бившият председател на Конгреса на САЩ Нют Гингрич, който винаги е подкрепял президента Доналд Тръмп, разкритикува неговото представяне на пресконференцията с руския президент Владимир Путин, заявявайки, че тя е „най-сериозната грешка в неговото президентство“.
Високопоставеният член на партията Мит Ромни заяви, че „решението на президента Тръмп да застане на страната на Путин, а не на разузнавателните агенции на САЩ е срамно и подкопаващо демократическите принципи“, заяви бившият кандидат-президент. „Русия остава нашият геополитически противник номер едно. Да се твърди, че има морално равенство между САЩ и Русия не само че противоречи на логиката и историята, но и подкопава националното ни единство“, убеден е той.

Гневът на демократите
Представителите на Демократическата партия на САЩ реагираха шокирано.
Сенатор Марк Уорнър от Вирджиния заяви, че „фактът, че президентът зае страната на Путин, а не на служителите на разузнаването е пълна срамота“. Според сенатор Елизабет Уорън (Масачузетс), която се смята за потенциален опонент на Тръмп на президентските избори през 2020 г. той „на международната сцена засрами Америка, подкопа нейните институции, отслаби нашите съюзници и прегърна диктатор“. „Русия се е месила в нашите избори и атакува нашата демокрация. Той трябваше да държи Путин отговорен, а не награден“, допълни тя.
Сенатор Тим Кейн (Вирджиния) заяви, че „това е тъжен и срамен момент за нацията ни“. Според сенатор Бил Нелсън (Флорида) допълни, че Путин може да се намеси и в изборите за Конгрес през ноември. „Това, че президентът отказва да признае факта, че Русия се е намесила на изборите трябва да ни притеснява“, допълни той.
Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън разкритикува настоящият държавен глава Доналд Тръмп заради това, че отказа да осъди предполагаемата руска намеса на изборите в САЩ през 2016 г. по време на пресконференцията му с руския президент Владимир Путин. Бившият вицепрезидент допълни, че Тръмп е избрал да прегърне Путин по време на конференцията, като постави „думата на руския лидер над тази на нашата собствена разузнавателна общност“.
Бившият кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън заяви, че вече се знае на коя страна е Доналд Тръмп. Така тя коментира съвместната му пресконференция с неговия руски колега Владимир Путин.
Председателят на фракцията на Демократическата партия в сената на САЩ Чък Шумър обвини президента Доналд Тръмп, че „опасно“ се е провалил в това да се опълчи на своя руски колега Владимир Путин по време на пресконференцията им след срещата на високо равнище в Хелзинки. „Един притеснителен въпрос виси сега над Белия дом: какво би накарало Тръмп да постави интересите на Русия над тези на САЩ“, допълни той.

Бялата лястовица.
Единственият влиятелен политик в САЩ, похвалил до момента Доналд Тръмп е сенаторът от Републиканската партия от щата Кентъки Ранд Пол, който заяви, че критиците на президента Доналд Тръмп и на неговия метод за общуване с Русия „грешат“ и посочи, че и Вашингтон също избира страна при изборите в другите държави. Според Ранд Пол е важно САЩ да поддържат открит диалог с противниците си, особено ако се надяват да променят тяхното поведение. „Трябва да открием начин да направим диалога по-добър“, допълни той. Според него служителите на разузнавателните служби на САЩ и конгресмените, които критикуват Тръмп, включват членове и на двете партии, които са против президентството му като цяло. Той определи поведението им като „Синдром на вманиачаването на Тръмп“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с членове на Конгреса във вторник. Белият дом не уточни с кои точно конгресмени ще се срещне Доналд Тръмп, както и темите за разговор. Това ще бъде единственото събитие в програмата на американския президент за вторник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арнолд Шварценегер: Доналд Тръмп приличаше на малък, мокър макарон по време на пресконференцията с Владимир Путин

Арнолд Шварценегер: Доналд Тръмп приличаше на малък, мокър макарон по време на пресконференцията с Владимир Путин

17 Юли 2018 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият губернатор на американския щат Калифорния Арнолд Шварценегер заяви, че президентт на САЩ Доналд Тръмп се е държал като „фенче“ на руския държавен глава Владимир Путин по време на тяхната „смутителна“ пресконференция в Хелзинки, пише The Hill.
„Тръмп стоя като малък мокър макарон, като малко фенче. Питах се кога той ще пита за автограф“, коментира Шварценегер на профила си в социалната мрежа „Туитър“. Той обвини Тръмп, че е атакувал разузнаването на САЩ и министерството на правосъдието, отказвайки да осъди руската намеса на президентските избори през 2016 година.
„Ти си президент на САЩ. Не трябва да правиш така. Какъв ти е проблема“, допълни той и зададе въпроса: „Какво се случи със силните думи и мощта на Роналд Рейгън, когато стоя там пред Берлинската стена и призоваваше Горбачов да я бутне?“

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.