НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Християн Мицковски от Кавадарци: Първо предсрочни избори, след това НАТО и ЕС

Християн Мицковски от Кавадарци: Първо предсрочни избори, след това НАТО и ЕС

15 Юли 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Кавадарци. Силни послания бяха отправени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ по време на протестния марш в Кавадарци в неделя. Без нито веднъж да спомене референдума, лидерът на партията Християн Мицковски заяви, че правителството е загубило съвестта си и че прави опит за подмяна на ценностната система с разделение между хората, които искат да са в Европейския съюз и НАТО и тези, които са против. Той добави, че Македония ще стане членка на НАТО и ЕС когато скъса с остатъците на преходните политики, които окупират правителствените кабинети, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Те трябва да се завърнат на сметището на срамната политика, а това е възможно единствено с предсрочни парламентарни избори“, заяви Християн Мицковски.
„В НАТО и ЕС няма място за роднини и членове на правителството, там не се използват военни хеликоптери за обяди и частни забави, там няма да видите освободени престъпници и отстранени премиери, няма да видите как кметове контрабандно прекарват стотици, хиляди пакети цигари, това няма да го видите в НАТО и ЕС. Да не се лъжем, че сме част и от НАТО и от ЕС, защото членството ни там няма да стане с тези хора и ценностите, които те продават настрани“, заяви той.
Мицковски припомни на премиера Зоран Заев за интервюто дадено за гръцка телевизия, в което той вместо да нарече държавата с името ѝ, изрича само „това на М“.
„Не се целува писалката, а името на държавата, която те е родила и образовала, страната която ще водиш още малко. Не бъди чирак в приказките, а горд македонец“, обърна се към Заев лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Участниците в протеста преминаха през Кавадарци изразявайки своето несъгласие с намерението да се промени името на държавата.
Според Християн Мицковски предстои трудна битка между две опции, едната е за спасението на кариерата на Зоран Заев, а другата е за Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Протестен марш на ВМРО-ДПМНЕ в Кавадарци

„24 Вести“ (Македония): Протестен марш на ВМРО-ДПМНЕ в Кавадарци

15 Юли 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Кавадарци. „Не се целува писалката, а името Македония“, се обърна лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски към премиера на Македония Зоран Заев от трибуната на протестния марш на опозицията, който се проведе в неделя в Кавадарци, предава македонският телевизионен канал „24 Вести“.
Позовавайки се на празненствата по случай поканата от НАТО, проведени в събота вечерта, Мицковски обвини правителството за това, че празнува тази покана като победа.
„Македония е хубаво име, което не се различава от другите. То увеличава страданията ни, но го носим с гордост. Но този, който пръв трябва да го защитава, му е тежко дори да го изговори“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, визирайки интервюто, което Зоран Заев даде за гръцките медии.
„Нека не се заблуждават с празненства, като онова вчера, на което трябва да празнуваме това, че сме влезли в НАТО и ЕС, а всъщност сме много далеч от тях“, допълни той.
Държавата не функционира, селското стопанство е в колапс, здравеопазването се е превърнало в министерство на смъртта, ежедневно се убиват хора и се бият деца, а за това никой не носи отговорност, смята Християн Мицковски, който поиска и оставката на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ още веднъж поиска амнистия за тези, както ги нарече, патриоти от 27 април.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министър-председателят на Македония е обвинен в разхищение на бюджета при празнуването на поканата на страната в НАТО

РИА Новости: Министър-председателят на Македония е обвинен в разхищение на бюджета при празнуването на поканата на страната в НАТО

15 Юли 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ обяви, че празнуването на поканата на страната в НАТО, което премина в събота в 15 града на страната, е безпричинна загуба на бюджетни средства, предава РИА Новости.
По инициатива на министър-председателя Зоран Заев в Скопие и в още 14 града в събота вечерта преминаха празнични концерти, на които той и членовете на правителството поздравиха гражданите за получаването на поканата. Разходите за честванията все още не са обнародвани, но се очаква това да се направи следващата седмица.
„Това, което Заев представя като успех, гражданите го получиха още преди 10 години. Македония изпълни всички условия за влизане в НАТО още през 2008 г. Зоран Заев харчи парите на гражданите за еднодневно празнуване, за което няма повод и причини. Това ще се запомни в историята на държавата като празнуване на преименуването на страната“, пише в официално заявление на опозиционната партия.
Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс и неговият македонския колега Никола Димитров по-рано подписаха споразумение за новото конституционно има на страната - Република Северна Македония. Продължаващият повече от 25 години спор за името между Атина и Скопие пречи на приемането на Македония в НАТО и в ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще проведе протестен марш в Кавадарци

„Стандард“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще проведе протестен марш в Кавадарци

15 Юли 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ ще проведе протестен марш срещу правителството на страната в неделя от 14:00 българско време в град Кавадарци, предава скопското електронно издание "Стандард".
Шествието ще тръгне от паметника в Кавадарци, посветен на формирането на първия комитет на ВМРО, който в последствие става Солунски.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ  открито признава, че съжалява за успехите на Македония

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ открито признава, че съжалява за успехите на Македония

15 Юли 2018 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ открито признава, че съжалява за успехите на Македония, заявяват от СДСМ, цитирани от македонския телевизионен канал ”TB 21”.
Поканата за членство в НАТО е постижение на стратегическите интереси, реализиране на целите, поставени още от деня на независимостта. Цялата местна общественост, целия демократичен свят приветства и поздрави напредъка на Македония, освен ВМРО-ДПМНЕ, която публично изразява съжаление на поканата за членство в НАТО.
Колкото и да не може да се примири с успеха във вътрешен и външен план на Македония ВМРО-ДПМНЕ трябва да знае, че гражданите имат право и заслужават достойно да празнуват историческите успехи.
Македония има причина да празнува, поканата освен че е реализация на десетилетия усилия едновременно носи със себе си и създаване на нови стандарти, които осигуряват ежедневни ползи и по-добри условия за живот на всички граждани.
ВМРО-ДПМНЕ трябва да се откаже да пречи на музикантите, които по честен и прозрачен начин участват в честването на един от най-големите успехи. ВМРО-ДПМНЕ трябва да се откаже да създава разделение и да сее омраза, насочена както към гражданите, така и към музикантите.
Македония върви напред и пред нас няма пречки, гражданите казват ДА на членство в НАТО и ЕС, казват ДА на македонското бъдеще, се казва в изявлението на СДСМ.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 В петнайсет града в Македония се организираха тържества по случай поканата на страната за НАТО

В петнайсет града в Македония се организираха тържества по случай поканата на страната за НАТО

15 Юли 2018 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Битоля. В петнайсет града в Македония се организираха тържества по случай поканата на страната за НАТО, съобщава македонският телевизионен канал “Нова ТВ“
"Концертите тази вечер са покана за обединение, с всички наши политически различия, около постигнатите стратегически цели на страната ни - членството в ЕС и НАТО. Имахме страхотни събития. постигнахме нашите общи стратегически цели, нашите общи мечти и надежди "каза тази вечер премиера Заев на тържествата по повод поканата за НАТО от Битоля.
Заев вярва, че това, което е направила Македония за една година, е успех за всички, независимо от политическата принадлежност. Той заяви на гражданите, че "силите, които ни обединяват са дата за преговори с ЕС и поканата за членство в НАТО" и че всеки сам ще реши и отправи послание към опозицията:
"Аз отново я призовавам и всеки ден ще се обръщам към опозицията: Да изберем македонското бъдеще! Нашето общо бъдеще. Нека престанем да сеем омраза. Да се издигнем над разделенията и различията, за бъдещето на нашето и следващите поколения."
В Скопие честването се проведе в градския парк, където присъстваха министрите на външните работи и на отбраната Никола Димитров и Радмила Шекеринска, американският посланик Джес Бейли. "Тази вечер паркът е пълен! Когато знаем какво искаме, можем да преместим планини! И е честно да бъдеш щастлив! "написа Шекеринска в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
В парка е имало и малка група, която е протестирала против членството на Македония в НАТO, написа македонското издание “МКД“.
Освен в Битоля и Скопие, тържествата се организират в 14 града. Правителството съобщи, че ще обяви в понеделник колко ще струват вечерните тържества, които включват над 40 участници.
"Плюс Инфо (Македония):Във Велес вицепремиерът Кочо Ангушев каза пред гражданите:
"Тези стъпки, направени от правителството, са изключително важни за цялата страна и се радвам, че днес виждам хората, които прегърнаха масово идеята и има защо да празнуваме. Не само защото влизането в НАТО ще осигури по-голяма сигурност за държавата и гражданите, но и ще осигури по-големи перспективи. НАТО означава не само сигурност, то означава стабилност и инвеститори, икономика и по-добър живот. Опитът от съседните страни, които са станали членове на НАТО и ЕС, показва, че това оказва голямо влияние върху икономическия живот на страната".
В Гостивар на тържеството говори министърът на културата Асаф Адеми.
"Това е исторически момент за Македония и сме тук, за да го отпразнуваме заедно с всички граждани. Членството в НАТО и ЕС носи предимства и отваря нови хоризонти за напредък във всички области", каза Адеми.


Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Али Ахмети не изключва предсрочни избори в Македония

„ТВ 21“ (Македония): Али Ахмети не изключва предсрочни избори в Македония

14 Юли 2018 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети не изключва провеждането на предсрочни избори в Македония, съобщава македонският телевизионен канал “TB 21“.
Християн Мицковски продължава да повтаря, че неговата партия не възнамерява да гласува състава на Държавната избирателна комисия (ДИК), без преди това да са гласувани законите за служебното правителство и за партийното финансиране.Според министър-председателя, обаче, служебното правителство преди изборите е неприемливо и несериозно искане.
Зоран Заев очаква въпросът да бъде приключен през следващите 10 дни, но от друга страна, опозицията не дава сигнали, че ще промени мнението си. Мицковски е категоричен, че докато референдумът бъде насрочен, всички възможности са отворени.
Али Ахмети, другият партньор на правителствената коалиция заяви, че не разбира какво ще спечели опозицията, ако блокира референдума, и като опция не изключва дори предсрочни парламентарни избори.
Правителството планира да организира референдума не по-късно от октомври, тъй като следващата година в Гърция предстоят парламентарни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков

.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Съдбата на референдума е в ръцете на ВМРО-ДПМНЕ

„ТВ 21“ (Македония): Съдбата на референдума е в ръцете на ВМРО-ДПМНЕ

14 Юли 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдбата на референдума е в ръцете на ВМРО-ДПМНЕ, съобщава македонският телевизионен канал "TB 21".
Съдбата на референдума е в ръцете на опозицията ВМРО-ДПМНЕ. Ако партията на Християн Мицковски призове за бойкот, съществува опасност да не бъде изпълнено изискването половината от потенциалните избиратели да отидат на референдум.
Данните от август 2017 г. показват, че в Македония има над 1 милион и 800 хиляди избиратели, а за да мине референдумът, е необходимо половината от избирателите, т.е. 900 хиляди да излязат да гласуват, а от тях 50 на сто, т.е. 450 хиляди граждани, плюс един гласоподавател трябва да гласува "да" за Договора с Гърция.
Според изчисленията на анализатора Робърт Несими за положителен референдум необходимите гласове могат да се съберат, но референдумът е възможно да се провали, ако ВМРО-ДПМНЕ реши да го бойкотира.
"Ако гледаме последните избори - местни и парламентарни, албанските избиратели на всички политически партии, които със сигурност ще гласуват" за "споразумението с Гърция, са около 250 хил. души. СДСМ, без албанци, разполага с около 400 хиляди гласа, което означава, че се събират общо 650 000 гласа. Така с избирателната активност на албанците и с избирателната активност на СДСМ, почти е сигурно, че това изискване ще бъде изпълнено и мнозинството ще гласува "за" Споразумението с Гърция ", казва Несими.
Обаче другото изискване не трябва да се забравя. За да бъде валиден референдумът, 50% от потенциалните избиратели трябва да гласуват. Поради това, според Несими референдумът зависи от ВМРО-ДПМНЕ, от това дали партията ще поиска от нейните привърженици да гласуват "против" или да бойкотират референдума.
"Ако ВМРО-ДПМНЕ реши да бойкотира референдума, той няма да бъде успешен. Достатъчно е партията (ВМРО-ДПМНЕ) да гласува на референдума, а след това нека гласува както иска, но нека помогне да се достигне цифрата от 900 хиляди избиратели, за да се преодолее прагът от 50 на сто от гласовете. След това другата част от гласоподавателите - албанците и СДСМ ще гласуват "за" референдума ", каза Несими.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Във вторник започва мониторинг процеса за Македония

„Канал 5“ (Македония): Във вторник започва мониторинг процеса за Македония

14 Юли 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Във вторник, с пристигането на еврокомисаря Йоханес Хан, започва мониторинг процеса за Македония, което е първата стъпка към започване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, съобщи премиера на страната Зоран Заев, цитиран от скопския телевизионен „Канал 5“.
Той посочи, че държавата час по-скоро трябва да се подготви с преговорната рамка, както и с преговорните екипи за процеса.
Мониторингът ще трябва да покаже картината за всички 33 глави от изискванията на ЕС, обясни за „Канал 5“ Люпчо Петковски от „Eurothink“. Според него Македония е готова за започване на преговорите с ЕС.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ 21: Федерика Могерини и Йоханес Хан поздравяват в писмо гражданите на Македония

ТВ 21: Федерика Могерини и Йоханес Хан поздравяват в писмо гражданите на Македония

1 Юли 2018 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в писмено послание, адресирано до гражданите на Македония, предава македонският телевизионен канал TB 21. Te увериха, че пътят към Европейския съюз е отворен. Те призоваха процесът на осъществяване на реформи в областта на правосъдието, икономиката, сигурността и администрацията да продължи.
Двамата европейски официални представители информираха, че Европейската комисия е направила необходимата подготовка за започване на преговорите на 19 юни следващата година. Двамата призоваха за пълно сътрудничество от всички политически сили в страната и гражданското общество, като гарантираха, че ще подкрепят осъществяването на необходимите реформи. Могерини и Хан смятат, че споразумението, постигнато с Гърция, е историческо и че Европа се гордее с това споразумение.
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан ще пристигне в Скопие на 17 юли, когато формално ще започне наблюдение на Македония, за да се изясни моментното състояние и за съгласуване на законодателството и с това на ЕС. Това е необходима процедура за всички страни кандидатки преди започване на преговори за членство в ЕС, съобщава ТВ 21.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

24 вести (Македония); До 17 юли ще е готов екипът за преговори с ЕС

24 вести (Македония); До 17 юли ще е готов екипът за преговори с ЕС

30 Юни 2018 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. До 17 юли ще е готов екипът за преговори с ЕС, заяви македонският вицепремиер Буяр Османи, цитиран от 24 вести (Македония).
В екипа ще има политически и технически лица. По думите на Османи Македония е очаквал дата за започване на преговори и екипът на правителството е подготвен за тази стъпка. Все пак според Османи страната му не е абсолютно подготвена и става дума за много скъп процес.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът на Македония Буяр Османи: Никой не може да блокира процеса за започване на преговори – мониторингът започва на 17 юли

Вицепремиерът на Македония Буяр Османи: Никой не може да блокира процеса за започване на преговори – мониторингът започва на 17 юли

30 Юни 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Мониторингът на Македония започва на 17 юли заедно с посещението на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан в страната. Дотогава ще се знае и преговарящият екип, който ще води Македония през процеса“, заяви вицепремиер на Македония Буяр Османи, цитиран от македонския телевизионен канал „1 ТВ“.
Той оцени поканите за членство в Европейския съюз и НАТО като исторически обрат. След 9 препоръки и 17 години чакане, страната най-накрая има уточнена времева рамка за присъединяване към европейското семейство. Изпълнението на разпоредбите от договора с Гърция, остават главно условие, както и реформите в правосъдието, администрацията и службите за сигурност.
Запитан за възможните пречки от страна на опозицията и президента, Османи заяви, че никой не може да влияе на процеса. Нито един от европейските представители не е загрижен за позицията на Георги Иванов, поясни Османи и призова всички страни да бъдат конструктивни в тези, както той ги нарече, исторически моменти за Македония.
„Република Македония, според конституцията, е парламентарна демокрация, в която последната дума, особено при приемането на законите, е в парламента, а президентът е само малка част от изпълнителната власт която няма никакво влияние върху ролята на народното събрание, а още по-малко е решаващият фактор при взимането на такива решения. Постъпките на Георге Иванов са някакъв опит за промяна на системата без конституционна промяна, което е наказуемо от закона“, заяви Османи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): САЩ приветстват решението на ЕС за преговори за присъединяване на Македония

„Локално“ (Македония): САЩ приветстват решението на ЕС за преговори за присъединяване на Македония

29 Юни 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавният департамент на САЩ приветства решението на ЕС да се предложи начало на преговорите за присъединяване на Албания и Македония към съюза от юни 2019 г. и отново потвърди значението на споразумението с Гърция, предава македонската електронна медия „Локално“.
Прессекретар от Държавния департамент заяви, че планът на ЕС зависи от по-нататъшния напредък на Албания и Македония да осъществят необходимите реформи и да приведат своите закони в съответствие със стандартите на ЕС. Посочва се, че като приятел и партньор на Македония, САЩ оказват съдействие на нейното правителство за успех в евроатлантическата интеграция на страната.
„Това включва правовата държава, подобрено отговорно управление и съдебна реформа, разузнавателни служби и публична администрация. Това са важни въпроси, които трябва да бъдат разгледани независимо от процеса на присъединяване към ЕС“, съобщават от Държавния департамент на САЩ.
Съединените щати също така приветстват историческото споразумение за разрешаване на проблема с името. Смята се, че това споразумение укрепва регионалната сигурност, просперитета и общото европейско бъдеще на двете страни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ : Доналд Туск заяви, че пътят на Македония към ЕС е отворен и призова страната да остане ангажирана към реформите

„Нова Македония“ : Доналд Туск заяви, че пътят на Македония към ЕС е отворен и призова страната да остане ангажирана към реформите

29 Юни 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви по време на среща с македонския министър-председател Зоран Заев, че изминалата седмица е била добра за Македония и за Западните Балкани, след като външните министри на ЕС откриха пътя за започване на преговори за членство на Македония и Албания. Въпреки това той призова и двете страни да се придържат към реформите, пише „Нова Македония“.
Туск заяви, че напредъкът е нямало да бъде успешен без силния ангажимент на македонското правителство, позовавайки се на постигнатия договор за добросъседство с България и споразумението с Гърция за решаване на спора с името, които, според него, са пример за други в региона как да се решават проблемите.
„По време на посещението ми в Скопие видях ясно изразената политическа воля да отидете напред в евроатлантическата интеграция, и че ще останете на този път да поддържате стъпка в реформите в ключови области“, допълни Туск. Той благодари на македонските власти и за усилията в миграционната криза през 2015 г.
Междувременно министър-председателят Заев подчерта, че днес в Брюксел в сърцето на Европа „великата новина“ е потвърдена и Македония да получи дата за преговори през юни 2019 г. Заев отбеляза, че следващото разширяване, което ще включва страната, по същество е консолидирането на Европейския съюз.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Бившият албански президент Сали Бериша поздрави Зоран Заев за взетите „значителните решения“

„Фокус“ (Македония): Бившият албански президент Сали Бериша поздрави Зоран Заев за взетите „значителните решения“

28 Юни 2018 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът на Македония Зоран Заев се срещна в четвъртък с бившия албански президент и премиер Сали Бериша в кулоарите на икономическия форум Кран Монтана, проведен в Брюксел, предава македонската електронна медия „Фокус“.
Бериша, в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“, публикува снимка и съобщение за проведената среща с македонския премиер. В разговора двамата са обменили мненията си около актуалните събития в двете страни, а Бериша е поздравил Заев за, както той ги нарече, значителните решения които македонският премиер е взел за страната си и региона.
„Използвах възможността да честитя на премиера за неговите значителни решения за страна му и региона. Почувствах особено удовлетворение, когато премиерът ме информира за решението, което неговото правителство е разписало, за изграждане на част от железопътния транспорт, който ще свърже нашите две железопътни мрежи. Срещата беше сърдечна и открита“, написа Бериша.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Имаме ясна дата за преговори, мониторингът започва с посещението на Йоханес Хан на 20 юли

Зоран Заев: Имаме ясна дата за преговори, мониторингът започва с посещението на Йоханес Хан на 20 юли

28 Юни 2018 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев в четвъртък заяви, че Македония е получила ясна дата за започване на преговорите с Европейския съюз и от 20 юли, с посещение на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, ще започне процесът на мониторинг по отделните глави, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Получихме ясна дата за започване на преговорите, нека няма повече дилеми и нека приключим с тези дебати. Втората половина на юли започва мониторинга с посещението на еврокомисаря Хан. Това само по себе си е доказателство, че започват всичките процедури по преговорния процес. Вярвам, че Македония навреме ще извърви всички тези стъпки. Аз съм щастлив с датата. Нашето очакване е пълно и цялостно“, заяви премиерът в предаването „Топ Тема“ по македонската телевизия „Телма“.
Заев заяви, че Македония е подготвена за преговори и всичко, което се прави в правосъдните реформи, в медиите, в публичната администрация, в сигурността, е съгласувано цялостно с Европейската комисия и Европейската делегация.
„Така и ще продължим“, заяви той, отбелязвайки че на Македония ѝ трябват бързи реформи, за да може гражданите да почувстват промените.
Премиерът е убеден, че това решение на Съвета за общи работи на ЕС за определяне на дата за започване на преговорите през юни 2019 година, е силна мотивация и не задължава само него и администрацията, но и гражданите, съдиите, медицинските работници, службите за сигурност да завършат реформите бързо.
Относно твърдението, че всичко това няма да има значение, ако гражданите кажат „Не“ на референдума за договора за името с Гърция, Заев заяви че следващата седмица очаква първите резултати от социологическите проучвания на публичните нагласи.
„Македония получи всичко, което очакваше, по най-желателния начин. Аз съм доволен от вътрешния дебат за разширяването, но в крайна сметка всички страни-членки застанаха единодушни във вторник с решението на Съвета на министрите, а днес то е потвърдено и от Европейския съвет“, заяви той.
Македония няма друга опция, според премиера. Тя трябва и иска да бъде членка на НАТО, както и желае успешен преговорен процес за присъединяване към ЕС.
„Вярвам много в гражданите на Република Македония, че те също ще бъдат големи оптимисти, че тези две наши цели са постижими“, допълни Заев.
В петък сутринта той ще има среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
„Утре рано имам среща с генералния секретар на НАТО Столтенберг. Това, което очакваме от 2008 година в Букурещ, ние ще постигнем на 11 и 12 юли в Брюксел, по време на срещата на върха на НАТО, а това е покана за членство в Алисанса, който започва с тримесечен мониторингов период, последван от покана за пристъпване към ратификация на протокола от страните-членки на НАТО“, поясни Зоран Заев.
Във връзка с това, че Македония има проблем с някои институции, както е например Антикорупционната комисия, Заев заяви че трябва да има функциониращи институции.
„Това е предизвикателство за всичките фактори, които носят отговорност без разлика дали са власт или опозиция, да запретнат ръкави и да носят решения в Македония. Европа протегна ръце, за което имаме заслуга всички. Това е резултат от работата през всичките тези години. Аз вероятно дочаках да водя правителството, когато се случват тези работи“, поясни той.
„Сега зависи от нас, от Македония. Няма повече за какво да се оплакваме. Никой вече не ни блокира. Европа с консенсус е за нас и вярвам, че ние като граждани ще постигнем това, защото всички искрено вярваме“, завърши премиерът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Зоран Заев заяви, че новината, че ще има преговори за присъединяване на Македония към ЕС е потвърдена в Брюксел

„Канал 5“ (Македония): Зоран Заев заяви, че новината, че ще има преговори за присъединяване на Македония към ЕС е потвърдена в Брюксел

28 Юни 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че страната ще бъде включена в следващото разширяване на Европейския съюз. Той заяви, че след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск е получил потвърждение, че през юни следващата година страната ще започне преговорите и че през 2025 г. ще се присъедини към Съюза, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск оцени тази седмица като много успешен за Македония, като особено подчерта споразуменията, които Македония подписа с Гърция и България.
В Брюксел днес и утре лидерите на 28-те страни членки на ЕС са се събрали на среща на високо равнище. Въпреки че фокусът на срещата е горещата тема на проблема с мигрантите, се очаква и обсъждане на разширяването на Съюза, което означава, че условните дати за Македония и Албания ще бъдат потвърдени.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Доналд Туск заяви, че „тази седмица е добра за Македония и за Западните Балкани“

„Алсат-М“ (Македония): Доналд Туск заяви, че „тази седмица е добра за Македония и за Западните Балкани“

28 Юни 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск след срещата си с премиера на Македония Зоран Заев обяви, че е въпрос на време или часове, когато премиерите на страните-членки на ЕС ще гласуват за условените дата през юли следващата година за започване на преговорите за членство на страни. Туск оцени, че това е плодотворна седмица за интеграционните амбиции в Западните Балкани, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Това е добра седмица за Македония, но и за Западните Балкани. Във вторник министрите на ЕС решиха да започнат преговори за членство в ЕС на Македония и Албания през юли 2019 г. Очаквам след няколко часа лидерите на ЕС да ратифицират решението. За ЕС, споразумението между Македония и България и по-новото между Македония Гърция за решаване на спора с името са пример за останалите в региона“, заяви Доналд Туск.
Заев подчерта, че Македония остава ангажирана с изпълнението на критериите и заяви, че е уверен, че съгласно досегашните практики, преговорите ще продължат между 7 до 8 години.
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова Македония сериозно да се ангажира с провеждането на реформите, за да убеди трите скептични страни, Франция, Холандия и Дания и те накрая да дадат подкрепа за членство.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Никос Коцияс заяви, че договорът за името ще бъде приет с мнозинство в гръцкия парламент

„Сител“ (Македония): Никос Коцияс заяви, че договорът за името ще бъде приет с мнозинство в гръцкия парламент

28 Юни 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Македонският външен министър Никос Коцияс заяви, че договорът за името ще бъде ратифициран от гръцкия парламент от мнозинството депутати. Същевременно той отхвърли възможността за гласуване от 180 вместо от 151 депутати, както поиска лидерът на партия „Независими гърци" и и младши коалиционен партньор в гръцкото правителство Панос Каменос, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Говорейки за следващите стъпки и от двете страни, Коцияс допълни, че очаква до края на годината Македония да извърши своите задължения по договора за името, включващи референдум за приемането му, следвани от конституционни промени, а след това ще дойде ред той да се гласува и в гръцкия парламент.
По отношение на обвинения към правителството, че е отстъпило македонски език и македонска националност, Коцияс повтори, че езикът е бил два пъти признат в Гърция в миналото като македонски, докато по отношение на националността обясни, че има разлика между думите „националност“ и „гражданство“, а в договора е използвана терминология от международното право, а не от ежедневните речници.
Министърът допълни, че опозицията и в двете страни по един и същ начин критикуват правителствата, заявявайки, че „президентът на Македония Георги Иванов обвинява Зоран Заев че предава страната на Гърция, докато „Нова демокрация“ смята, че сме дали всичко“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1ON (Македония): Активисти на ВМРО-ДПМНЕ оставиха домати пред сградата на македонското МВнР

A1ON (Македония): Активисти на ВМРО-ДПМНЕ оставиха домати пред сградата на македонското МВнР

28 Юни 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Активисти от опозиционната партия ВМРО-ДПМПЕ оставиха няколко домата пред вратата на македонското външно министерство, предназначени за министъра Никола Димитров. Акцията следва публикацията му преди дни в социалната мрежа „Туитър“, в която той написа, че всяка страна, която гласува за началото на преговорите на Македония в ЕС, ще получи като подарък македонски домати, предава скопският телевизионен канал A1ON.
Филип Георгиев от ВМРО-ДПМНЕ заяви, че „неспособността да се води дипломация не може да се покрие с домати“. Според него ЕС търси резултати, а не „продавачи на име и домати“.
„Доматите, които трябваше да пътуват в ЕС, ще гният още година и половина, а с неспособната власт застрашава и следващите реколти“, допълни активистът на партията.
„Димитров, младите хора нямат никаква полза от вашата дипломация с домати. Македония остава обезличена от вашата некомпетентност, която компенсирате с пълна липса на сериозност. Вместо да се подиграваха с държавата и да предлагате домати за членство в ЕС, трябва да спрете да вредите на държавата. Вие обещахте началото на преговорите, а донесохте гръцка салата с името Македония“, смятат в партията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Македония: „Подкрепете членството ни в ЕС и ще ви изпратим свежи домати“

Politico: Македония: „Подкрепете членството ни в ЕС и ще ви изпратим свежи домати“

25 Юни 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският външен министър Никола Димитров предлага „свеж“ стимул за всеки, който подкрепи началото на преговорите за присъединяването на страната му в ЕС, предава Politico.
„Който подкрепи началото на преговорите за присъединяване на Македония в ЕС следващата седмица, ще получи пакет свежи македонски домати по пощата“, написа Димитров на профила си в социалната мрежа „Туитър“, уверявайки потенциално подкрепилите страната му, че зеленчукът, отгледан в нея, е „най-вкусният на света“.
Продължаващият десетилетия спор за името с Гърция постави Македония в изчакваща позиция за влизането ѝ в НАТО и в ЕС в течение на години. Споразумението, постигнато между Атина и Скопие по-рано този месец, в момента прокарва пътя на страната за членство в организациите.
Съветът за общите въпроси на ЕС – месечна среща на министрите от страните членки по европейските дела ще се събере, за да обсъди разширяването на Съюза преди срещата на високо равнище на Съвета на ЕС в Брюксел по-късно тази седмица.
Страните от ЕС се делят на два лагера – такива, които подкрепят разширяването и такива, като Франция и Холандия, които искат продължителна дискусия относно приемането на нови членове.
Споразумението за името, което бе ратифицирано от македонския парламент скоро след подписването си, все още изисква одобрение и от законодателния орган на Гърция. Министър-председателят на страната Алексис Ципрас се сблъсква със значителна съпротива от основната опозиционна партия „Нова демокрация“. Националистите и от двете страни също така са против промяната на името.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.