НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Иванов, ГЕРБ: Членството на България в ЕС превръща присъединяването на страната в еврозоната в необратим процес

Александър Иванов, ГЕРБ: Членството на България в ЕС превръща присъединяването на страната в еврозоната в необратим процес

19 Юли 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Членството на България в ЕС превръща присъединяването на страната в еврозоната в необратим процес. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, Българя“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов. Според него фискалната стабилност, балансираният бюджет и ниската инфлация са компонентите, подсказващи, че сега е точният момент да бъдат извървени последните стъпки от процеса. „По-дълго задържане на България в „чакалнята“ не се разглежда като опция“, каза още Иванов. Освен освобождаване на голям паричен резерв в БНБ, Иванов очерта и част от другите ползи, произтичащи от еврозоната. „Това са падането на лихвите, което увеличава възможността за инвестиции и за кредитиране, както и по-лесен достъп до капитали, наливане на свежи пари в икономиката, съответно по-голям оборот; повече работа и печалба, както и повишаване на доходите. Не може да изключим и много по-лесния достъп на инвеститорите. За чуждестранните туристи от Европа би било много по-лесно да идва в България и да харчат пари“, коментира Александър Иванов. Той определи като спекула твърдението, че влизането на България в еврозоната ще има негативен ефект върху българската икономика. „Теорията и практиката доказват, че предприемането на тази стъпка увеличава доверието в сектора, повишава се потреблението и се стабилизира инфлацията“, поясни Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България изпрати официално заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка (ОБЗОР)

България изпрати официално заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка (ОБЗОР)

18 Юли 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет упълномощи министъра на финансите Владислав Горанов да изпрати писмо от името на Република България с искане за установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ). Решението на правителството е следваща стъпка след получената подкрепа на 12 юли 2018 г. от еврогрупата относно изразеното от българските власти намерение за присъединяване на българския лев към Механизма на валутните курсове II. Тясното сътрудничество се установява с решение на ЕЦБ, при условие че са изпълнени условията, предвидени в член 7 от Регламент (ЕС) № 1024/2013.
"Toвa фopмaлнo peшeниe e в peзyлтaт нa дългoгoдишнa ĸoмyниĸaция oт cтpaнa нa бългapcĸитe влacти и cтpaнитe oт eвpoзoнaтa, EK и EЦБ ĸaтo чacт oт пътнaтa ĸapтa зa пpиcъeдинявaнe нa Бългapия ĸъм eвpoзoнaтa и нa бългapcĸия лeв ĸъм мexaнизмa нa ЕRМ 2", ĸaзa миниcтъpът нa финaнcитe Владислав Горанов. По закон EЦБ тpябвa дa бъдe гoтoвa cъc cвoятa oцeнĸa между 6 и 12 месеца cлeд oфициaлнoтo пoдaвaнe нa ĸaндидaтypaтa. „Това, което ще изпратим, освен официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор, е и проект за изменения на българското законодателство, така че да отговаря на изискванията на регламента. Ако в срока, който е по регламент, всичко върви добре, страните-членки на еврозоната заявиха, че в момента, в който ЕЦБ даде положителна оценка, ще подкрепят присъединяването на българския лев към ERM 2, което е изминаване на по-голямата част от пътя към еврозоната“, обясни Горанов. Финансовият министър посочи, че за първи път, откакто България е в ЕС, държавите-членки в еврозоната се ангажират с конкретни срокове и решения по отношение на българската перспектива към еврозоната. „Продължавам да вярвам, а и това се споделя от Българската народна банка, че това е правилният път. Влизайки в еврозоната, ние ще започнем да участваме в решенията, свързани с паричната политика на съюза, и това е едно от най-малките предимства, които ще получим, освен увеличаването на доверието в нашата икономика и т.н.“, коментира Горанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Всички политически сили са съгласни, че единственият естествен изход от системата на паричен съвет е влизането в еврозоната

Министър Владислав Горанов: Всички политически сили са съгласни, че единственият естествен изход от системата на паричен съвет е влизането в еврозоната

18 Юли 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Всички политически сили са съгласни, че единственият естествен изход от системата на паричен съвет е влизането в еврозоната. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„До голяма степен ефектите от Европейската централна банка върху българската икономика са изконсумирани и за нас естественият ход, който е заявяван многократно от почти всички политически сили, единственият естествен изход от системата на паричен съвет е влизането в еврозоната. Изговориха се много различни спекулации и теми, но нашите европейски партньори заявиха, че това е най-доброто, което могат да ни предложат – да се присъединим към най-богатия клуб в света. За нас това, което получихме като позиция от еврогрупата през юли в Брюксел, е позитивен знак“, обясни Горанов.
Финансовият министър посочи, че за първи път, откакто България е в ЕС, държавите-членкив еврозоната се ангажират с конкретни срокове и решения по отношение на българската перспектива към еврозоната. „Продължавам да вярвам, а и това се споделя от Българската народна банка, че това е правилният път. Влизайки в еврозоната, ние ще започнем да участваме в решенията, свързани с паричната политика на съюза, и това е едно от най-малките предимства, които ще получим, освен увеличаването на доверието в нашата икономика и др.“, коментира Горанов.
„Имам уверението на нашите европейски партньори, че независимо, че част от критериите, заложени в нашето писмо за намерение, са трудно измерими, че ние ще бъдем третирани партньорски и единственото нещо, което се иска от нас, е, че можем да изпълняваме правилата, по които функционира европейският паричен съюз“, каза още министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Ще изпратим официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор

Министър Владислав Горанов: Ще изпратим официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор

18 Юли 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Днес ще изпратим официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От страна на държавите-членки на еврозоната и Дания, която е в механизма ERM, беше подкрепена позицията, че всички държави-членки които имат желание да се присъединят към еврозоната и европейския валутен механизъм, трябва да осъществят близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор. В резултат на нашата официална заявка започва да тече проучване от страна на Европейската централна банка доколко нашето законодателство ще бъде адаптирано така, че надзорните решения на Европейската централна банка да имат правна сила и да са директно приложими за тези български банки, за които тя прецени, че иска директно да изпълнява надзорни функции“, каза още Горанов.
Финансовият министър посочи, че съгласно правилата, подобно проучване трае от 6 до 12 месеца, като много зависи от това, доколко българските власти успеят да адаптират националното законодателство, за да гарантират стабилността на актовете на Европейската централна банка. „Това, което ще изпратим днес, освен официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор, е и проект за изменения на българското законодателство, така че да отговаря на изискванията на регламента. Ако в срока, който е по регламент, всичко върви добре, страните-членки на еврозоната заявиха, че в момента, в който тя даде положителна оценка, ще подкрепят присъединяването на българския лев към ERM 2, което е изминаване на по-голямата част от пътя към еврозоната“, обясни Горанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.