НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

От 1 октомври бездимните цигари ще се облагат с по-висок акциз

От 1 октомври бездимните цигари ще се облагат с по-висок акциз

26 Юли 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Народните представители решиха акцизът за бездимните цигари да бъде 40% от този на обикновените цигари. Така акцизът за тези изделия ще бъде 233 лева за 1 кг тютюн. Досега акцизът беше 152 лева на кг. Промяната влиза в сила от 1 октомври 2018 година.
Промените бяха приети на първо четене на 18 юли. Първоначално парламентът предложи бездимните цигари да се облагат с акциз, равен на този на останалите. При обсъждането на промените обаче депутатите решиха да предложат по-нисък акциз. Между двете четения на закона отпадна и предложението с акциз да се облага и бирата в опаковки над 5 литра. В момента акцизът за кутия бездимни цигари е 0,93 лв. А ако акцизът се изравни с този на цигарите, ще бъде 3,54 лв. за кутия. На 24 юли парламентарната бюджетна комисия, която е водеща, прие предложенията на второ четене.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене данъкът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 40% от този на конвенционалните цигари (ОБЗОР)

Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене данъкът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 40% от този на конвенционалните цигари (ОБЗОР)

24 Юли 2018 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Koмисията по бюджет и финанси в Народното събрание реши на второ четене данъкът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 40% от този на конвенционалните цигари. Това означава, че акцизът на тези изделия ще бъде 233 лв. за 1 кг тютюн. Промените ще влязат в сила от 1 октомври, ако предложението бъде прието и от Народното събрание.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че се предлага данъкът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде на база тютюнево съдържание, защото се очаква пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн. „Когато миналата година по това време приемахме акциза за нагреваемите тютюневи изделия, считахме, че те са твърде малък дял от пазара и подобно на електронните цигари, които не успяха да се развият, ще умрат с времето. За съжаление, още през първите месеци на 2018 г. след изключително агресивна реклама на производителите на тези изделия, се оказа, че те имат ръст oт над 50%. И всичко това означава, че разлика от акциза от конвенционални цигари и акциза на нагреваемите тютюневи изделия просто няма да постъпи в бюджета. Това ни мотивира да направим предложението още от средата на годината, а не да чакаме края, когато се правят промени в данъчните закони“, обясни тя. Стоянова посочи, че при всички случаи повишаването на акциза ще става плавно. "Но как и кога ще се случи това, предстои да коментираме със специалисти от Министерството на финансите, Агенция „Митници“ и съответните производители“, коментира тя.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев посочи, че решението промените в данъка на нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение на Закона за обществените финанси и противоречи на нормативните актове на Народното събрание. „Един твърди, че ще съберем 3 млн. лв., а аз мога да твърдя, че ще съберем 3 лв. Къде са им сметките? Какви ще са ефектите върху търсенето на другите цигари?“, коментира Гечев. „Цитирах в парламента на първо четене шефа на Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ, който преди няколко дни направи изявление, че САЩ поемат курс към диференциация на акциза върху тези цигари“, припомни той и посочи, че ние вървим в обратна посока.
Предстои предложението да бъде разгледано и в пленарна зала най-вероятно до края на седмицата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Оттеглих предложението за бандерол на бирата в опаковки над 5 л, защото видяхме, че на този етап технически е невъзможно производителите да изпълнят това искане

Менда Стоянова, ГЕРБ: Оттеглих предложението за бандерол на бирата в опаковки над 5 л, защото видяхме, че на този етап технически е невъзможно производителите да изпълнят това искане

24 Юли 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Оттеглих предложението за бандерол на бирата в опаковки над 5 л, защото видяхме, че на този етап техническо е невъзможно производителите да изпълнят това искане. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред журналисти след края на днешното заседание на комисията във връзка с изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Стоянова обясни, че предложението за бирата не е касаело по никакъв начин размера на акциза за бирата. „Това предложение касаеше допълнителна мярка във връзка с контрола. При проверките си НАП – особено в курортите, където се предлага all inclusive, e констатирала невъзможност да се осъществи контрола за количеството бира, което е закупено и продадено, защото all inclusive-а е включен предварително в цената и не се знае какво количество от тази напитка ще се използва“, обясни тя.
Стоянова припомни, че предложението беше направено от специалисти от Агенция „Митници“. „Но след като направихме проучване на място, видяхме, че на този етап технически е невъзможно производителите на бира да изпълнят това изискване. Ако го гласуваме в този вид, в който беше, просто то нямаше как да се изпълни. Затова го оттеглих, като се разбрахме с производителите на бира да избегнем възможността за неотчитане на оборотите на заведенията от наливна бира“, каза тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ръстът от 50% на потребление на нагреваемите тютюневи изделия ни мотивира да направим предложението за промяна в акциза сега, а не в края на годината

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ръстът от 50% на потребление на нагреваемите тютюневи изделия ни мотивира да направим предложението за промяна в акциза сега, а не в края на годината

24 Юли 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. Ръстът от 50% на потребление на нагреваемите тютюневи изделия ни мотивира да направим предложението за промяна в акциза сега, а не в края на годината. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред журналисти след края на днешното заседание на комисията във връзка с изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос как ще отговори на критиките на опозицията, че не са сметнали нещата правилно преди и как могат да им вярват, че сега са сметнати правилно, Стоянова отговори: „Когато миналата година по това време приемахме акциза за нагреваемите тютюневи изделия, считахме, че те са твърде малък дял от пазара и подобно на електронните цигари, които не успяха да се развият, ще умрат с времето. За съжаление, още през първите месеци на 2018 г. след изключително агресивна реклама на производителите на тези изделия, се оказа, че те имат ръст над 50%. И всичко това означава, че разлика от акциз от конвенционални цигари и акциза на нагреваемите тютюневи изделия просто няма да постъпи в бюджета. Това ни мотивира да направим предложението още от средата на годината, а не да чакаме края на годината, когато се правят промени в данъчните закони“, обясни тя.
На въпрос дали от 1 януари 2019 г. съотношението може да се промени и да има нови цени, Стоянова отговори: „В момента производителят на нагреваеми тютюневи изделия, който се намира на българския пазар, е един. В хода на разговорите обаче се идентифицираха още двама производители, които всеки момент ще влязат на пазара, и това най-вероятно ще доведе до още по-голямо повишаване на дела на тези изделия. И съответно ще има по-голяма загуба в бюджета от акцизна конвенционални цигари. Така че ще продължим разговорите с производителите, за да може повишението да става поетапно. Причините, поради които внесохме предложенията за изравняване на размера на акциза, бяха само бюджетни. Още повече, че от здравна гледна точка няма ясна позиция дали тези изделия са по-малко вредни, дори има различни тълкувания. Дори Световната здравна организация се произнесе с писмо до Министерството на здравеопазването, че всяко изделие, което съдържа тютюн, е вредно за здравето. Така че и този аргумент просто не е наличен“, каза още тя.
Стоянова посочи, че при всички случаи ще има плавно повишаване на акциза на нагреваемите тютюневи изделия. "Но как и кога това ще се случи това, предстои да коментираме с експерти от Министерството на финансите, Агенция „Митници“ и съответните производители“, обясни тя. Стоянова обясни, че мотивът за това не са производителите, а силната обществена реакция.
„Изненада съм от рязката позиция на БСП, която иначе е доста сериозен искател на средства за разходи в бюджета, но когато става дума за приходи, те са против. Наистина съм изненадана от тази реакция, но явно тя беше добре организирана и постигна своя ефект. В крайна сметка ние сме тук не за да налагаме едно или друго свое решение, а да се съобразяваме с общественото мнение“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 233 лв. на 1 кг тютюн

Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 233 лв. на 1 кг тютюн

24 Юли 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 233 лв. на 1 кг тютюн, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. По този начин данъкът на нагреваемите тютюневи изделия ще бъде 40% от този на обикновените цигари. Промените ще влязат в сила от 1 октомври. Предстои предложенията да бъдат гласувани и от Народното събрание.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: Решението промените в данъка на нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение на законите

Румен Гечев, БСП: Решението промените в данъка на нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение на законите

24 Юли 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Решението промените в данъка на нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение на законите. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ пред журналисти след днешното заседание на бюджетната комисия във връзка с изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това решение за промените в данъка за нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение в Закона за обществените финанси и противоречи на нормативните актове на Народното събрание, тъй като няма никакви разчети, няма никакви числа. Един твърди, че ще съберем 3 млн. лв., а аз мога да твърдя, че ще съберем 3 лв. Къде са им сметките? Какви ще са ефектите върху търсенето на другите цигари?“, коментира Гечев.
Той посочи, че не съм пушач и този въпрос пряко него не го вълнува, но като народен представител го интересува какво става с пазара на цигарите. „Тези цигари са вредни, но са по-малко вредни от класическите – това го заявяват лаборатории от цял свят. Цитирах в парламента на първо четене шефа на Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ, който преди няколко дни направи изявление, че САЩ поемат курс към диференциация на акциза върху тези цигари. А ние вървим в обратна посока. Още повече, че самите управляващи го предложиха преди няколко месеца. И сега какво ни казват – „сбъркахме преди 8 месеца“. Каква ни е гаранцията и че сега не бъркат? Затова гласувахме против“, обясни Гечев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Предлагаме данъка на нагреваемите изделия да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн

Менда Стоянова, ГЕРБ: Предлагаме данъка на нагреваемите изделия да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн

24 Юли 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме данъчната основа на бездимните цигари да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова по време на днешното заседание на комисията във връзка с изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Параграф 2, който предлагаме всъщност, замества двата отхвърлени преди това параграфа така, защото данъчната основа да бъде на база тютюнево съдържание или количество тютюн в съответното нагреваемо изделие. Това предложение се прави, защото всичките видове тютюневи изделия, които очакваме да залеят българския пазар в следващата година, ще имат различно количество тютюн“, обясни Стоянова.
На въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев за това, защо гласуват този законопроект, след като е разбрал от медиите, че той е бил изтеглен по-рано през деня от премиера Бойко Борисов, Менда Стоянова отговори: „За да се изтегли един проект, преди първото му четене в пленарна зала всички вносители да се подпишат под съгласието за изтегляне. Така става изтеглянето, а не чрез медиите.“
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъди на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъди на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове

24 Юли 2018 | 07:42 | Агенция "Фокус"
София. От 15.00 часа в зала „Запад“ на Народното събрание Комисията по бюджет и финанси ще проведе заседание, на което ще обсъди на второ четене Законопроект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В петък от ГЕРБ са оттеглили предложението си за бандерол на бирата в опаковки над 5 литра. Идеята за бандерол бе внесена от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Мотивът за това бе осъществяването на по-голям контрол върху производителите без това да се отрази на цената на наливната бира, която и сега се облага. В законопроекта обаче остава без промяна предложението за облагането на бездимни цигари, като акцизът за тях ще е 40%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ оттегля предложението си за бандерол на бирата в опаковки над 5 литра

ГЕРБ оттегля предложението си за бандерол на бирата в опаковки над 5 литра

23 Юли 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ оттегля предложението си за бандерол на бирата в опаковки над 5 литра. Това става ясно от внесените между първо и второ четене промени в законопроекта за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове, публикувани на сайта на Народното събрание. Идеята за бандерол бе внесена от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Мотивът за това бе осъществяването на по-голям контрол върху производителите без това да се отрази на цената на наливната бира, която и сега се облага. От сайта на Народното събрание става ясно, че самата Стоянова е оттеглила внесеното преди месец предложение.
В законопроекта обаче остава без промяна предложението за облагането на бездимни цигари, като акцизът за тях ще е 40%.
Утре законопроектът ще бъде гласуван на второ четене от Комисията по бюджет и финанси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Жителите и гостите на града не подкрепят решението за по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра

Бургас: Жителите и гостите на града не подкрепят решението за по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра

19 Юли 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Жителите и гостите на Бургас не подкрепят приетите на първо четене в Народното събрание законови промени, предвиждащи по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра, показват резултатите от анкета на „Радио „Фокус“ – Бургас. Според всички анкетирани това няма да се отрази по никакъв начин на навиците им. Анкетата сочи още, че повечето от тях не биха заменили стандартните цигари с бездимни, защото са по-скъпи, а и не носят същото удоволствие. Предпочитаната напитка през летния сезон сред мъжете в града е бирата, докато представителките на женския пол предпочитат вода и газирани напитки.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще въведат по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра (ОБЗОР)

Депутатите ще въведат по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра (ОБЗОР)

18 Юли 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които обложиха с по-висок акциз бездимните цигари. С промените бирата в опаковки над 5 литра задължително ще трябва да се облепва с бандерол. Първоначално парламентът предложи бездимните цигари да се облагат с акциз равен на този на останалите. При обсъждането на промените обаче депутатите са решили между двете четения да предложат акцизът да бъде само 40%, а не 100%, с цел повишението да се извърши по-плавно. В момента акцизът за кутия бездимни цигари е 0,93 лв. А ако акцизът се изравни с този на цигарите, ще бъде 3, 54 лв. за кутия. Промяната в акциза за бездимните цигари ще влезе в сила от 1 октомври 2018 година, а тази за бирата - от 1 януари 2019 година. В обсъждането от БСП припомниха, че премиерът Бойко Борисов е наредил промените да се изтеглят. Според тях бездимните цигари са по-малко вредни от обикновените. В отговор от ГЕРБ обявиха, че няма да бъдат агенти на тютюневите нагреваеми изделия и призоваха и колегите си да се ограничават от тази функция. Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че според Световната здравна организация бездимните цигари са вредни и трябва да се облагат. „Ще се спра на бюджетния аспект - има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лева на кутия, се губят около 32 млн. лева“, обясни тя. Спрямо миналата година обемът на продадените нагреваеми тютюневи изделия се е увеличил с над 50%. От „Обединени патриоти“ посочиха, че промените трябва да се подкрепят в името на здравето за сметка на постъпленията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: От ГЕРБ искат да вдигнат данъка на наливната бира – защо посягат и на това удоволствие на българските граждани

Драгомир Стойнев, БСП: От ГЕРБ искат да вдигнат данъка на наливната бира – защо посягат и на това удоволствие на българските граждани

18 Юли 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. От ГЕРБ искат да вдигнат данъка на наливната бира – защо посягат и на това удоволствие на българските граждани. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички говорим за цигарите, а преди да започна бих искал да влезете във функция, когато народни представители обиждат други народни представители. Уважаеми дами и господа, в този закон освен за цигари, говорим и за бира. Тук говорим за тази бира, която е най-често потребяваната. Наливната бира. От ГЕРБ искат да вдигнат данъка и на наливната бира. Нещо, което е крайно недопустимо. Защо посягате и на това удоволствие на българските граждани?“, попита Стойнев. Той попита още нима приходите в бюджета не са достатъчни. „Вчера министър-председателят пусна плочата на борбата с контрабандата“, каза той и посочи, че не би трябвало да имаме контрабанда. Според него този закон не е писан от Менда Стоянова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Управляващите да обяснят на майките на деца с увреждания как техният закон не минава, защото е средата на годината, а приемат данъчен закон по същото време

Георги Гьоков, БСП: Управляващите да обяснят на майките на деца с увреждания как техният закон не минава, защото е средата на годината, а приемат данъчен закон по същото време

18 Юли 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите да обяснят на майките на деца с увреждания как техният закон не минава, защото е средата на годината, а приемат данъчен закон по същото време. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защо сега, защо в средата на бюджетната година?. Мисля си сега как ни гледат от вън тези майки на деца с увреждания, които протестират и на които вие обяснявате, че в средата на бюджетната година няма как да им увеличите това, което трябва да получават, а изведнъж променяте данъчните закони в средата на годината. Някой да излезе и да им обясни“, призова депутатът от БСП. Той обърна внимание, че управляващите са убедили протестиращите, че Законът за личната помощ няма как да влезе в средата на годината, защото е свързан с плащания. „Прави впечатление, че премиерът ви каза да оттеглите законопроекта, вие не го направихте. Забелязвам, че има някакво гражданско неподчинение в ГЕРБ. Какво става тук?“, попита Гьоков. „Дерзайте и действайте“, каза Гьоков на ГЕРБ.
В реплика председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, че БСП са се опитали да обвинят ГЕРБ и колегите й, че правят промените, защото са лобисти. „Аз категорично мога да ви кажа, че вие сте лобисти“, каза Стоянова и посочи, че във всичките си изказвания от БСП са правили реклама на производители на цигари.
В дуплика Гьоков отвърна, че не обвинява никого. „Само, че вие тук си позволявате да слагате епитети – рекламни агенти. Дори не знам, кой ги произвежда тези цигари. Нямам идея. За ваша изненада може би, не знам кой ги продава. Дали съм ви обвинил в лобизъм към някой от производителите на конвенционалните цигари. Не съм го направил, просто ви попитах“, каза депутатът от БСП. Той призова за повече наглост от страна на ГЕРБ в помощ на хората в неравностойно положение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": Дори да има шанс бездимните цигари да са по-малко вредни, трябва да го подкрепим и да дадем преференция в името на здравето за сметка на постъпленията

Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": Дори да има шанс бездимните цигари да са по-малко вредни, трябва да го подкрепим и да дадем преференция в името на здравето за сметка на постъпленията

18 Юли 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Дори да има шанс бездимните цигари да са по-малко вредни, трябва да го подкрепим и да дадем преференция в името на здравето за сметка на постъпленията. Това каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Както винаги, когато става дума за акцизи, духовете се бунят. Факт е, че не е стандартно да се променят акцизи в този период на годината. Факт е обаче, че случаят е доста специфичен", каза той и припомни, че от ВМРО са се възпротивили на първоначалното предложение за 100 % акциз на цигарите. "Вследствие на нашата ярка позиция се стигна до дебат, в който се стигна до компромисен подход", поясни Веселинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ДПС няма да подкрепи промените в Закона за акцизите и данъчните складове

ПГ на ДПС няма да подкрепи промените в Закона за акцизите и данъчните складове

18 Юли 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ДПС няма да подкрепи промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, с които се въвежда акциз на бездимните цигари, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цонев поясни, че основният аргумент на ДПС е, че се променя акциз в средата на годината. "И двете страни в дебата използваха аргументи, които са меко казано спорни, да не кажа неверни. Фискалният аргумент е верен донякъде. В средата на годината няма как да се направи равносметка как вървят приходите", каза Цонев. По думите му неверен е аргументът, че бездимните цигари са по-малко вредни, защото не са правени изследвания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Няма да бъда рекламен агент на тютюневите нагреваеми изделия - моля колегите да се ограничават от тази функция

Менда Стоянова, ГЕРБ: Няма да бъда рекламен агент на тютюневите нагреваеми изделия - моля колегите да се ограничават от тази функция

18 Юли 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Няма да бъда рекламен агент на тютюневите нагреваеми изделия и моля всички колеги, които се изказват занапред да се ограничават от тази функция. Това каза председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в обсъждането на промените на първо четене в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основната теза на Румен Гечев беше, че тези изделия са по-малко вредни и затова трябва да ги стимулираме. Няма да се спирам на здравния аспект на проблема, защото Световната здравна организация ясно и категорично казва, че те са вредни и трябва да се облагат“, посочи тя. „Ще се спра на бюджетния аспект - има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лева на кутия, се губят около 32 млн. лева“, заяви Менда Стоянова. „През ноември миналата година приехме ниска ставка. Но никой не е предвиждал такова главоломно нарастване на относителния дял на тези цигари“, коментира тя. „Спрямо миналата година обемът на продадените нагреваеми тютюневи изделия се е увеличил с над 50%. С чудесната рекламна кампания, която спретнахме по телевизии и радиа, може би ще бъде и надхвърлен“, каза още Менда Стоянова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Премиерът Борисов нареди да се изтеглят промените в Закона за акциза – да видя ГЕРБ как ще гласуват

Проф. Румен Гечев, БСП: Премиерът Борисов нареди да се изтеглят промените в Закона за акциза – да видя ГЕРБ как ще гласуват

18 Юли 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. На 4 юли 2018 г. премиерът Борисов каза, че е наредил да се изтеглят промените в Закона за акциза – да видя ГЕРБ как ще гласуват. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гечев посочи, че новият тип цигари са по-малко вредни от обикновените. Проф. Гечев даде пример с Германия, където затварят производствата на дизелови двигатели. „Защо? Защото дизеловите двигатели са вредни за хората?“, каза проф. Гечев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще решат на първо четене дали акцизът за електронните цигари да се изравни с този на останалите

Депутатите ще решат на първо четене дали акцизът за електронните цигари да се изравни с този на останалите

18 Юли 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. Предлага се „нагреваемите тютюневи изделия“ или т.нар. електронни цигари да се облагат с акциз, равен на този на цигарите. В момента акцизът за кутия електронни цигари е 0, 93 лв. А ако акцизът се изравни с този на цигарите, ще бъде 3, 54 лв. за кутия. Според вносителите с промяната ще се гарантират приходи в бюджета от акциз, предвид увеличаването на пазарния дял на нагреваемите тютюневи изделия. Предлага се промяната в акциза за електронните цигари да влезе в сила от 1 октомври 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП трябва да бъдат спокойни за тандема Борисов-Цветанов

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП трябва да бъдат спокойни за тандема Борисов-Цветанов

7 Юли 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. БСП трябва да бъдат спокойни за тандема Борисов- Цветанов. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод твърденията на БСП, че между него и премиера Борисов има противоречия в предаването „Тази събота“ по БТВ. „Виждам притеснението на БСП, кризисния им ПР“, коментира той. „Като доказателство на това, че няма никакви проблеми - в 7.15 с премиера обсъдихме какво се случва в момента и какво предстои. В 8.30 беше срещата му с премиера на Сърбия“, посочи Цветанов. „ГЕРБ е най-голямата парламентарна група и политическа партия. Винаги ще бъдем такива, защото работим, за да защитим обществения интерес“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ. Според него тезата за противоречия между него и премиера е удобна теза за БСП. „БСП използват неверните твърдения за противоречия, защото вече не са тази партия от преди 1-2 години. Има негодувание в парламентарната група, има блокиране на всяко различно мнение“, обясни Цветан Цветанов. Попитан Спас Панчев от ГЕРБ ли е подтикнат да напусне ПГ на БСП той уточни: „Със Спас Панчев сме се виждали само в кулоарите и сме се поздравявали, както със всички останали депутати. С него нямам индивидуални срещи и близост. Той се е определил в кой политически блок ще бъде“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Да се обясни на Корнелия Нинова, че не сме на конгрес на БСП или на Бузлуджа, за да се изясняват въжделения за коалиционната политика

Тома Биков, ГЕРБ: Да се обясни на Корнелия Нинова, че не сме на конгрес на БСП или на Бузлуджа, за да се изясняват въжделения за коалиционната политика

6 Юли 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Моля обяснете на Корнелия Нинова, че нито сме на конгрес на БСП, нито се намираме да Бузлуджа, за да се изясняват въжделенията на БСП по отношение на коалиционната политика. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в отговор на призива на БСП управляващите да дефинират отношението си към Китай, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дали в БСП искат да управляват с ГЕРБ е техен проблем. На конгрес на ГЕРБ беше взето решение, че ГЕРБ не иска да управлява с БСП по обективни причини“, заяви той. „Не сме на коалиционен съвет на БСП, за да си изясняваме отношенията в „Техноимпекс“, където г-н Панчев е уволнен от СДС, а на негово място е назначена Корнелия Нинова“, коментира Тома Биков. „Обяснете на БСП, че единствените моменти, в които китайски премиер посещава България са когато управлява десницата, а не левицата“, каза още депутатът от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Изказването на Цветан Цветанов за Китай e заплаха за националната ни сигурност, не за първи път той има разминаване с външнополитическата линия на България

Корнелия Нинова, БСП: Изказването на Цветан Цветанов за Китай e заплаха за националната ни сигурност, не за първи път той има разминаване с външнополитическата линия на България

6 Юли 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Изказването на Цветан Цветанов за Китай e заплаха за националната ни сигурност, не за първи път той има разминаване с външнополитическата линия на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в лично обяснение във връзка с декларацията на Цветан Цветанов, който й пожела успех за битката, която води в БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Това, за което г-н Цветанов говори и ме спомена е много по-голямо от въпросите от нашата и във вашата парламентарна група. Това е за геостратегическия външнополитически интерес на България. Не за пръв път, г-н Цветанов, имате сериозни разминавания с премиера, т.е. с официалната външнополитическа линия на България“, каза Нинова и припомни за случая „Скрипал“. По думите й срещата "16 + 1" е възможност за цяла Европа. „Вие, „проевропейци“, минирате този въпрос с абсолютно безотговорното си изказване, че Китай и Русия са заплаха или потенциална заплаха за сигурността“, каза Нинова. „Такива изказвания са заплаха за националната сигурност на България и Европа“, заяви лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Благодаря на Цветан Цветанов за пожеланията, ще успеем да се справим с проблемите си по принципен начин, а на ГЕРБ да им е честит Спас Панчев

Корнелия Нинова, БСП: Благодаря на Цветан Цветанов за пожеланията, ще успеем да се справим с проблемите си по принципен начин, а на ГЕРБ да им е честит Спас Панчев

6 Юли 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на Цветан Цветанов за пожеланията, ще успеем да се справим с проблемите си по принципен начин, а на ГЕРБ да им е честит Спас Панчев. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в лично обяснение във връзка с декларацията на Цветан Цветанов, който ѝ пожела успех за битката, която води в БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като ме споменавате, ще имате отговор, а той е следният. Благодаря на г-н Цветанов за пожеланията да успеем да се справим с проблемите с нашата група. Уверявам ви ще успеем по един и същи начин, който е принципен и ще бъде такъв отначало докрай. Всеки, който иска колаборация и голяма коалиция с ГЕРБ от ПГ на БСП е свободен да избира своя път. Политическото решение на БСП е да няма такова“, каза Нинова. Тя поясни, че Спас Панчев е поставил въпроса, че БСП няма правилна политика с ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Внушенията за противоречия с Бойко Борисов са несъстоятелни, ние не сме БСП

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Внушенията за противоречия с Бойко Борисов са несъстоятелни, ние не сме БСП

6 Юли 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Винаги имам диалог с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, подобни внушения за противоречия са несъстоятелни. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация в отговор на призива на БСП управляващите да дефинират отношението си към Китай, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това не е БСП, там вие си имате вашия проблем. Наблюдаваме говорителите Божанков, Зарков, но искаме да чуем и Мерджанов“, заяви той. „Недейте да се грижите за микроклимата в ГЕРБ, той е на изключително добро ниво и висота. Вие може само да се стараете да постигнете поне 50% от тази среда на диалог и уважение“, обърна се Цветанов към БСП. „Колеги от БСП, мислете за вашата партия. Г-жо Нинова, желая ви успех за тази битка, която водите във вашата политическа партия. В партия ГЕРБ има председател, това е Бойко Борисов", обяви той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ няма да оттеглят законопроекта за вдигане на акциза върху бездимните цигари (ОБЗОР)

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ няма да оттеглят законопроекта за вдигане на акциза върху бездимните цигари (ОБЗОР)

6 Юли 2018 | 02:14 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ няма да оттеглят законопроекта за вдигане на акциза върху бездимните цигари. Предложението за новия акциз беше внесено от ГЕРБ с мотива, че така ще се съберат допълнителни приходи в бюджета. От ВМРО и „Атака” – две от партиите в „Обединени патриоти“, обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението. Само третия член на коалицията – НФСБ, подкрепи идеята за по-висок акциз. В отговор на тези разнопосочни мнения министър-председателят Бойко Борисов разпореди изтеглянето на законопроекта. За това решение премиерът беше разкритикуван от лидера на БСП Корнелия Нинова, че въвежда ред на Балканите и в Европа, а не може да сложи ред в собствения си кабинет.
След среща на управляващото мнозинство в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че е липсвал диалог с представителите на ВМРО и се извини на своите колеги. Той обясни, че е постигнат консенсус и законопроектът няма да бъде оттеглен. „Той ще бъде изтеглен тази седмица от Комисията за бюджет и финанси, където трябваше да бъде разгледан“, каза Цветанов и посочи, че разглеждането ще остане за следващата седмица, за да може да се направят още по-задълбочени анализи. „Целта ни е не да увеличим цената на цигарите, а да намалим печалбата на фирмите, за да влязат тези пари в бюджета. В момента цената на електронните и нормалните цигари е 5,50 лв. Акцизът, който плащат тютюневите компании, е 3,50 лв. А тези, които са за електронните цигари, плащат 0,93 лв.“, обясни Цветанов. Той посочи, че най-вероятно ще бъде предложено акцизът за бездимните цигари да е 50% от този върху стандартните.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров обясни, че е говорил с финансовия министър Владислав Горанов за това, част от парите, които ще дойдат от акциза на бездимните цигари, да отиват за нуждаещи се хора като майките на деца с увреждания. „Според финансовия министър от акциза ще влизат 35-40 млн. лв. годишно, а догодина може би и два пъти повече. Защо част от тези пари да не отидат точно за такива нужди? Така че в момента съм убеден в положителната страна на този въпрос“, поясни Сидеров.
Искрен Веселинов - народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ВМРО, коментира, че се радва, че вече има диалог между коалицията. „И се надяваме да достигнем до резултат, който е добър най-вече за потребителите и за тяхното здраве“, посочи той.
Председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че увеличаването на акциза на бездимните цигари ще се случва на стъпки. „Всъщност това ще компенсира част от намалението на другия акциз, защото пушачите преминават от единия вид цигари на другия. Неслучайно експанзията на бездимните цигари тръгна от Източна Европа, може би ние сме полигон за експерименти как ще действат те на пушачите“, каза още Стоянова. Тя посочи, че най-високият процент на акциза на нагреваемите тютюневи изделия спрямо конвенционалните е във Франция – 70%, а в България е едва 26%. По думите ѝ няма държава от Западна Европа, която да има по-малък процент в акциза от България.
Във връзка с всичко това лидерът на опозицията Корнелия Нинова коментира, че пропастта Борисов - Цветанов вече е валидна. „Чудя се парламентаризмът или интересът победи днес и разцепи властта“, написа Нинова в личната си страница в социалната мрежа Facebook.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ няма да оттеглят законопроекта за вдигане на акциза върху бездимните цигари (ОБЗОР)

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ няма да оттеглят законопроекта за вдигане на акциза върху бездимните цигари (ОБЗОР)

5 Юли 2018 | 21:41 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ няма да оттеглят законопроекта за вдигане на акциза върху бездимните цигари. Предложението за новия акциз беше внесено от ГЕРБ с мотива, че така ще се съберат допълнителни приходи в бюджета. От ВМРО и „Атака” – две от партиите в „Обединени патриоти“, обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението. Само третия член на коалицията – НФСБ, подкрепи идеята за по-висок акциз. В отговор на тези разнопосочни мнения министър-председателят Бойко Борисов разпореди изтеглянето на законопроекта. За това решение премиерът беше разкритикуван от лидера на БСП Корнелия Нинова, че въвежда ред на Балканите и в Европа, а не може да сложи ред в собствения си кабинет.
След среща на управляващото мнозинство в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че е липсвал диалог с представителите на ВМРО и се извини на своите колеги. Той обясни, че е постигнат консенсус и законопроектът няма да бъде оттеглен. „Той ще бъде изтеглен тази седмица от Комисията за бюджет и финанси, където трябваше да бъде разгледан“, каза Цветанов и посочи, че разглеждането ще остане за следващата седмица, за да може да се направят още по-задълбочени анализи. „Целта ни е не да увеличим цената на цигарите, а да намалим печалбата на фирмите, за да влязат тези пари в бюджета. В момента цената на електронните и нормалните цигари е 5,50 лв. Акцизът, който плащат тютюневите компании, е 3,50 лв. А тези, които са за електронните цигари, плащат 0,93 лв.“, обясни Цветанов. Той посочи, че най-вероятно ще бъде предложено акцизът за бездимните цигари да е 50% от този върху стандартните.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров обясни, че е говорил с финансовия министър Владислав Горанов за това, част от парите, които ще дойдат от акциза на бездимните цигари, да отиват за нуждаещи се хора като майките на деца с увреждания. „Според финансовия министър от акциза ще влизат 35-40 млн. лв. годишно, а догодина може би и два пъти повече. Защо част от тези пари да не отидат точно за такива нужди? Така че в момента съм убеден в положителната страна на този въпрос“, поясни Сидеров.
Искрен Веселинов - народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ВМРО, коментира, че се радва, че вече има диалог между коалицията. „И се надяваме да достигнем до резултат, който е добър най-вече за потребителите и за тяхното здраве“, посочи той.
Председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че увеличаването на акциза на бездимните цигари ще се случва на стъпки. „Всъщност това ще компенсира част от намалението на другия акциз, защото пушачите преминават от единия вид цигари на другия. Неслучайно експанзията на бездимните цигари тръгна от Източна Европа, може би ние сме полигон за експерименти как ще действат те на пушачите“, каза още Стоянова. Тя посочи, че най-високият процент на акциза на нагреваемите тютюневи изделия спрямо конвенционалните е във Франция – 70%, а в България е едва 26%. По думите ѝ няма държава от Западна Европа, която да има по-малък процент в акциза от България.
Във връзка с всичко това лидерът на опозицията Корнелия Нинова коментира, че пропастта Борисов - Цветанов вече е валидна. „Чудя се парламентаризмът или интересът победи днес и разцепи властта“, написа Нинова в личната си страница в социалната мрежа Facebook.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Пропастта Борисов - Цветанов вече е видна

Корнелия Нинова, БСП: Пропастта Борисов - Цветанов вече е видна

5 Юли 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Пропастта Борисов - Цветанов вече е видна. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в личния си профил в социалната мрежа "Фейсбук" във връзка с промени в Закона за акциза и данъчните складове. "Чудя се парламентаризмът или интересът победи днес и разцепи властта? Вчера Премиерът разгневен каза: "Наредих на Цветанов да изтеглят закона за акциза". Днес Цветанов отговори: "Няма да оттеглим закона за акциза". Браво на Цветанов, ако е защитил парламентаризма и смята, че повече Борисов няма да разпорежда на Народното събрание какво да прави или жалко, че Цветанов отново защити закон за частен интерес? Което и от двете да е, едно е ясно: пропастта Борисов - Цветанов вече е видна. За премиера остава само надеждата, че все пак заместникът му остава последна възможност: "ще си комуникираме с премиера", пише лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mенда Стоянова, ГЕРБ: Неслучайно експанзията на бездимните цигари тръгна от Източна Европа - може би сме полигон за експерименти

Mенда Стоянова, ГЕРБ: Неслучайно експанзията на бездимните цигари тръгна от Източна Европа - може би сме полигон за експерименти

5 Юли 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Неслучайно експанзията на бездимните цигари тръгна от Източна Европа, може би ние сме полигон за експерименти как ще действат те пушачите. Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на брифинг след среща между управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ във връзка със закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Стоянова посочи, че най-високият процент на акциза на нагреваемите тютюневи изделия спрямо конвенционалните е във Франция – 70%, а в България е 26%. По думите ѝ няма една държава от Западна Европа, която да има по-малък процент в акциза от България. „Неслучайно експанзията на тези нови изделия започва от Източна Европа – може би ние сме един полигон за експерименти как тези цигари действат на пушачите. Ще се види във времето какви ще са въздействията. И това е работа на Световната здравна организация, която обикновено, за да се произнесе дали един продукт е безвреден, по-малко вреден или еднакво вреден на друг, ѝ трябват години подобни изследвания и наблюдения. Неслучайно Здравната организация в САЩ – онази, която единствена има право да разрешава различни видове продукти да излязат на американския пазар, вече двукратно отказва на въпросния производител да пусне тези цигари на пазара там поради недоказано намалена вредност“, каза председателят на парламентарната бюджетна комисия. Тя обясни, че всичко това са медицински теми и е хубаво те да бъдат коментирани от медицински лица. „Въпреки че за мен е странно, че в медиите точно лекари твърдят, че тези цигари са безредни или по-малко вредни. Всички можем да попитаме себе си защо и да си дадем отговор“, коментира Стоянова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ще направим увеличаването на акциза на бездимните цигари стъпки

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ще направим увеличаването на акциза на бездимните цигари стъпки

5 Юли 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим увеличаването на акциза на стъпки, като ще започнем с нещо, което е най-приемливо за Европа. Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на брифинг след среща между управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ във връзка със закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това евентуално увеличаване на акциза – много ми хареса определението на г-н Сидеров формулировката - на цигарите с вътрешно горене, всъщност ще компенсира част от намалението на другия акциз. Защото знаете, че пушачите преминават от единия вид цигари на другия. А в този смисъл всяко увеличение под 100% не би компенсирало този спад. Но с оглед на обществения отзвук, който имаше това наше решение, ние сме склонни да направим това увеличение на стъпки. И затова е много важно да започнем с нещо, което е най-приемливо в Европа“, каза още Стоянова и уточни, че по-късно ще бъде представено официално как изглежда това облагане в Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Целта ни е не да увеличим цената на цигарите, а да намалим печалбата на фирмите, за да влязат тези пари в бюджета

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Целта ни е не да увеличим цената на цигарите, а да намалим печалбата на фирмите, за да влязат тези пари в бюджета

5 Юли 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Целта ни е не да увеличим цената на цигарите, а да намалим печалбата на фирмите, за да влязат тези пари в бюджета. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг след среща между управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ във връзка със закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В момента цената на електронните и нормалните цигари е 5,50 лв. Акцизът, който плащат тютюневите компании, е 3,50 лв. А тези, които са за електронните цигари, плащат 0,93 лв. Единственото, към което се стремим, е не да увеличаваме цената на цигарите, а да намалим печалбата на фирмите, за да могат тези пари да влязат в бюджета и да бъдат разпределяни за дейности, от които държавата се нуждае, както каза колегата Волен Сидеров“, посочи Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Радваме се, че вече има диалог между коалицията и се надяваме да достигнем до резултат, който да е добър за здравето на потребителите

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Радваме се, че вече има диалог между коалицията и се надяваме да достигнем до резултат, който да е добър за здравето на потребителите

5 Юли 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Радваме се, че вече има диалог между коалицията и се надяваме да достигнем до резултат, който да е добър за здравето на потребителите. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов по време на брифинг след среща между управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ във връзка със закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За нас наистина беше важно да гарантираме това, че потребителите няма да бъдат потърпевши от това увеличение на акциза. Но в тази посока предстоят още разговори. Радваме се, че комуникацията по този въпрос е възстановена в коалицията и се надявам, че ще достигнем до един резултат, който е добър най-вече за потребителите и за тяхното здраве“, посочи Веселинов. „Ние продължаваме да залагаме на това, че този дим е по-малко вреден за хората. И в края на краищата това може да бъде едно достатъчно добро решение за фиска на Република България“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Говорил съм с финансовия министър част от парите, които ще дойдат от акциза на бездимните цигари, да отиват за нуждаещи се хора

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Говорил съм с финансовия министър част от парите, които ще дойдат от акциза на бездимните цигари, да отиват за нуждаещи се хора

5 Юли 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Говорил съм с финансовия министър част от парите, които ще дойдат от акциза на бездимните цигари, да отиват за нуждаещи се хора. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на брифинг след среща между управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ във връзка със закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес имахме консултация на парламентарните групи на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ по темата за повишаването на акциза на тези цигари, как да ги наречем – цигари с вътрешно горене, примерно. Имаше наистина различни виждания по този въпрос, тъй като част от нашата група са против това потребителят да бъде натоварван. Но, веднага слагам едно „но“, и казвам, че и аз по принцип съм против да се повишават цени на стоки. Но тук не става въпрос за хляб, мляко или лекарства. Става въпрос за пушене, което така или иначе уврежда организма“, каза още Сидеров и обясни, че затова може да се мисли в тази посока.
„Повишаването на акциза, което специалистите ще го изчислят с колко точно процента ще стане, но ще стане на стъпки, ще бъде комбинирано с това част от парите, влизащи в този акциз, да отиват за действително нуждаещи се. Ето тук вече от седмици стоят палатки с майки на деца с увреждания и защо не пари, които могат да дойдат от цигари, да не отидат при хора с увреждания. Говорил съм за това с министъра на финансите. Аз от една година лобирам за построяване на нова болница в Ямбол – моя избирателен район. Там цялата област чака това повече от 20 години. Да, ама трябват едни 12 млн. лв. Според финансовия министър от акциза ще влизат 35-40 млн. лв. годишно, а догодина може би и два пъти повече. Защо част от тези пари да не отидат точно за такива нужди? Така че в момента съм убеден в положителната страна на този въпрос“, поясни Сидеров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С колегите от управляващото мнозинство взехме решение да не оттегляме законопроекта за вдигането на акциза върху бездимните цигари

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С колегите от управляващото мнозинство взехме решение да не оттегляме законопроекта за вдигането на акциза върху бездимните цигари

5 Юли 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. С колегите от управляващото мнозинство взехме решение да не оттегляме законопроекта за вдигането на акциза върху бездимните цигари. Това каза председател на ПГ на ГЕРБ по време на брифинг след среща между управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ във връзка със закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Понеже във вчерашния ден имаше различни мнения, които бяха изявени от „Обединени патриоти“ в лицето на ВМРО, и се получи едно пропукване, днес проведохме отново разговори. Разговори проведохме и снощи с премиера Бойко Борисов и днес с колегите стигнахме до решение, с което казваме, че няма да оттеглим законопроекта, който е внесен в момента, но отчитаме нарушената комуникация с колегите от ВМРО и затова искам да им се извиня. Но това, което в момента ще направи председателят на бюджетната комисия, е да отложи законопроекта за разглеждане за другата седмица, за да се направят по-задълбочени анализи. Така ще наложим практиките на държавите от ЕС – там 70% е акцизът за електронната и 100% е акцизът за нормалната цигара. Затова смятаме, че ще е нормално да започнем към този момент с 50%. Но всичко това е само една възможна хипотеза“, каза още Цветанов и посочи, че по този начин ще се намали печалбата на някои частни компании и ще се защити общественият интерес.
„Другия вторник, когато правим стандартните си срещи на партиите от коалиционното мнозинство, продължаваме да говорим и обсъждаме. Продължаваме и комуникациите си с премиера бойко Борисов“, обясни Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обсъждат закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обсъждат закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари

5 Юли 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обсъждат в Народното събрание закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Агенция "Фокус" припомня: Вчера министър-председателят Бойко Борисов разпореди изтеглянето на законопроекта заради това, че управляващата коалиция е разделена в мнението си по внесените законодателни промени. Измененията бяха внесени в парламента от ГЕРБ и една от партиите в коалиционния им партньор - НФСБ. Основният мотив на вносителите е, че чрез изравняването на акциза на бездимните изделия с този на цигарите ще се съберат повече приходи в бюджета.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Бойко Борисов въвежда ред на Балканите и в Европа, а не може да сложи ред в собствения си кабинет

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Бойко Борисов въвежда ред на Балканите и в Европа, а не може да сложи ред в собствения си кабинет

4 Юли 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов въвежда ред на Балканите и в Европа, а не може да сложи ред в собствения си кабинет. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейсбук". "Днес премиерът Борисов се ядосал на патриотите, че не подкрепят увеличението на акциза на бездимните цигари. Даже се заканил с края на председателството повече да не си мълчи. Това е чудесна новина. Най-накрая ще отговори защо в кабинета му има министър, който "толерира проституция и наркоразпространение", и друг министър, който "представлява интереси на мутри по морето". Това го твърди вицепремиерът му Симеонов. Що за коалиция е това, в която един министър пуска сигнал срещу друг до главния прокурор, а вицепремиер повежда протестиращи срещу правителството, на което е член?", пише още Корнелия Нинова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов спря вдигането на акцизa върху бездимните цигари (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов спря вдигането на акцизa върху бездимните цигари (ОБЗОР)

4 Юли 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов спря вдигането на акцизa върху бездимните цигари, след като стана ясно, че управялващата коалиция е разделена в мнението си по внесените законодателни промени. Измененията бяха внесени в парламента от ГЕРБ и една от партиите в коалиционния им партньор - НФСБ. Основният мотив на вносителите е, че чрез изравняването на акциза на бездимните изделия с този на цигарите ще се съберат повече приходи в бюджета. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обясни, че държавният бюджет ще загуби близо 30 млн. лв. само за тази година от по-ниския акциз, с който се облагат бездимните тютюневи изделия в сравнение с традиционните такива. Идеята законодателната инициатива да стане в средата на годината бе обяснена с това, че бездимните тютюневи изделия навлизат бързо на пазара. Срещу това обаче се обявиха представители на друга партия от коалицията "Обединени патриоти" - ВМРО. Народният представител Александър Сиди обяви, че партията му е твърдо против увеличаването на акциза за бездимните цигари и няма да гласува в негова подкрепа. Той отбеляза, че ЕК гледа на този вид изделия като на безвредни до доказване на противното и трябва да се видят доказателства, че бездимните изделия всъщност са толкова вредни, колкото и конвенционалните. „Иначе остават съмнения защо точно го правим“, каза депутатът. Според него се вижда, че тези бездимни изделия са взели един сериозен пазарен дял и веднага след това се удря производителят им с акциз. По думите му това ще вдигне цената изделието и то ще стане неконкурентоспособно, което от своя страна ще донесе добра печалба на този, който произвежда обикновените цигари.
„Наслушах се на големи глупост по темата за бездимните цигари. Когато опозицията ни атакува, разбирам, има смисъл – това ѝ е работата. Но в случая говорят и нашите коалиционни партньори", коментира премиерът пред журналисти. Той напомни, че само след месец-два ще започне да се обсъжда държавния бюджет за следващата година и тогава коалиционните партньори на ГЕРБ ще излязат със своите искания за повече пари за въоръжение, за пенсии и т.н. Премиерът отбеляза, че върху бездимните тютюневи изделия е посочено, че пушенето вреди на здравето, а освен това има и очевидна загуба в бюджета от по-малкия акциз. „И се оказва, че освен ГЕРБ за този бюджет друг не мисли. Всички говорят само колко разходи да направим – дайте допълнително за самолети, дайте за танкове, дайте за пенсии, дайте за заплати, дайте за военни, дайте за полицаи. Просто ей така, все едно държавната хазна е каса без дъно, от която всеки гребе. А това, че е имало облага за някакъв бизнесмен, депутат или друга политическа сила – това пък е огромна лъжа“, каза още Борисов и посочи, че това няма нищо общо с истината.
Премиерът заяви, че е разпоредил на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да изтегли законопроекта и да проведат срещи. Лидерът на ГЕРБ предупреди коалиционните си партньори, че Българското председателството е свършило и няма намерение повече да оставя партията му става тупан за всеки, който няма работа и излиза да се изказва. „Много им стисках зъбите – достатъчно“, коментира министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разпоредил съм на Цветан Цветанов да изтеглят закона за вдигането на акцизa върху бездимните цигари

Премиерът Бойко Борисов: Разпоредил съм на Цветан Цветанов да изтеглят закона за вдигането на акцизa върху бездимните цигари

4 Юли 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Разпоредил съм на Цветан Цветанов да изтеглят закона. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка дебата за бездимните цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Наслушах се на големи глупост по темата за бездимните цигари. Когато опозицията ни атакува, разбирам, има смисъл – това ѝ е работата. Но в случая говорят и нашите коалиционни партньори – само ще им кажа, че след 1-2 месеца започваме да гледаме бюджета и ще дойдат с огромните си искания за въоръжение, за пенсии, за какво ли не. И отсега им казвам – единственото, което е водила групата на ГЕРБ за облагане с данък или акциз, за да не дотираме цигари – дали с огън, без огън, с дим, без дим, - на тях пише, че са вредни за здравето. И загубата в бюджета е видна. И се оказва, че освен ГЕРБ за този бюджет друг не мисли. Всички говорят само колко разходи да направим – дайте допълнително за самолети, дайте за танкове, дайте за пенсии, дайте за заплати, дайте за военни, дайте за полицаи. Просто ей така, все едно държавната хазна е каса без дъно, от която всеки гребе. А това, че е имало облага за някакъв бизнесмен, депутат или друга политическа сила – това пък е огромна лъжа“, каза още Борисов и посочи, че това не е жълта новина, не е фалшива новина, а няма нищо общо с истината.
„За целта, след като искате да дотираме цигари, след като искате да подаряваме реално пари от бюджета – защото когато не събираме от тези бездимни цигари пари, както от другите цигари, това е загуба за държавния бюджет. Или казано с други думи – ние ще дотираме тези чужди компании, които „Обединени патриоти“ подкрепят в случая. И аз ги подкрепям вече. Разпоредил съм на Цветанов да изтеглят закона, да направят срещи. Няма да се облагат с мита като другите цигари, но те също са вредни, затова на тях пише: „Вредни за вашето здраве“. Да видят как е в другите страни от Европа – колкото е там, толкова е и тук. За да се спре с тези спекулации. В България всеки говори за реформи, но в момента, в който речем да направим нещо, което е в полза за обществото, и с тези пари да се дадат повече за други дейности, изведнъж започват кой, майка му, леля му. Какво общо има това с производството на цигари? Правим този подарък, бедна България – подаряваме тези пари. Патриотите, като дойдат сега за бюджета, ще им извадя тези пари, за които говорят – с най-приятелски чувства им го казвам. Председателството свърши и аз нямам намерение повече да оставям ГЕРБ да става тупан, на който сутрин няма работа и излиза да се изказва. Много им стисках зъбите – достатъчно“, коментира министър-председателят и припомни, че в България са най-ниските данъци в Европа – 10%, и най-ниското ДДС – 20%.
„Само за скъпите молекули от началото на годината досега – 60 млн. лв. повече. Тук ще загубим 30 млн. лв. и ето ви 100 млн. лв. А чувам непрекъснато – дайте още милиард, още 50 милиарда, още 500-600 млрд. лв. Освен ГЕРБ нека и другите политически партии да си направят сметка, че един ден и те ще управляват и когато управляват, с тези камъни точно ще ги бия по тяхната глава. Да запомнят това – този зверски популизъм няма да излезе надобре. Когато прочетох, не можах да повярвам сутринта. Целта ни била да си попълним бюджета, защото сега излизаме на минус. Добре, приемам го“, каза Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Сиди, „Обединени патриоти“: Ще гласуваме твърдо против предложението на ГЕРБ за акциз на бездимните цигари

Александър Сиди, „Обединени патриоти“: Ще гласуваме твърдо против предложението на ГЕРБ за акциз на бездимните цигари

4 Юли 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Ще гласуваме твърдо против предложението на ГЕРБ за акциз на бездимните цигари. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Александър Сиди пред журналисти във връзка с идеите на ГЕРБ за нови акцизи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Александър Сиди поясни, че „Обединени патриоти“ ще гласуват против предложението на своите коалиционни партньори по две причини. „Едната е, че трябваше първо да бъде съгласувано с групата на „Обединени патриоти“, ние да вземем решение и да го представим в зала. Вторият въпрос е, че ЕК, която е изключително стриктна по отношение на акцизната политика в този случай гледа в един малко по-различен принцип, а той е именно, че тези цигари са безвредни до доказване на противното. Това означава, че тя дава шанс на това ново изделие и да се опитаме да подобрим здравословното състояние на европейските граждани, които пушат“, каза Сиди. Според него в България трябва да се видят доказателства, че бездимните изделия всъщност са толкова вредни, колкото и конвенционалните. „Иначе остават съмнения защо точно го правим“, каза депутатът. Според него се вижда, че тези бездимни изделия са взели един сериозен пазарен дял и веднага след това се удря производителят им с акциз. По думите му това ще вдигне цената изделието и то ще стане неконкуретно способно. „Това вероятно ще донесе добра печалба на този, който произвежда обикновените цигари. Докато няма изрични изследвания е добре да следваме европейската политика и да не сме по-европейци от европейците в случая и да задържим тази диференцирана ставка на акцизите, докато излязат и резултати дали това изделие е достатъчно вредно“, посочи още Сиди.
Попитан дали с предложението на ГЕРБ би се напълнила хазната, Сиди заяви, че като народни представители от управляващите трябва да търсят решения в тази посока. „Хайде да не го правим на гърба на българските граждани и на гърба на здравеопазването“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Бюджетът губи 30 млн. лв., ако не вдигнем акциза за бездимни цигари

Менда Стоянова, ГЕРБ: Бюджетът губи 30 млн. лв., ако не вдигнем акциза за бездимни цигари

3 Юли 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Да, има лобизъм в новите текстове, има лобизъм за бюджета, който ще загуби 30 млн. лв. само за тази година. Aз мисля, че това са сериозни пари. Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова в предаването "Денят започва" по БНТ. Тя коментира готвените промени за по-висок акциз на бездимните цигари, който се предвижда да бъде въведен от 1 октомври. Така изделията ще се облагат както обикновените цигари - 109 лв. на 1000 къса плюс 25% от цената на пазара.
Председателят на бюджетната комисия обясни, че промяната се налага в името на приходите за бюджета. Бездимните цигари са нов продукт, но тяхното потребление на пазара расте непрекъснато.
"Една кутия обикновени цигари от 5,50 лв. включва 3,50 лв. акциз, който отива директно в бюджета. От една кутия бездимни цигари отиват 93 стотинки, тоест тази разлика от 2,50 лв не отива в бюджета.
По думите на Менда Стоянова, дебатът дали тези цигари са по-малко или повече вредни тепърва предстои и трябва да го направят здравните власти.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.