НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Захари Зарков, НЦОЗА: Около 250 души живеят в психиатричните болници, защото нямат къде да отидат

Д-р Захари Зарков, НЦОЗА: Около 250 души живеят в психиатричните болници, защото нямат къде да отидат

17 Юли 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. Около 250 души живеят в болниците, защото нямат къде да отидат, нямат дом. Това каза д-р Захари Зарков - началник на отдел "Психично здраве" към Национален център по обществено здраве и анализи, в интервю за Агенция „Фокус“. „Това прави психиатричните болници приюти, а не болници за активно лечение. 80% от тези 250 души са болни от шизофрения. В институциите живеят хронично болни, които са или изоставени, или измамени от имотната мафия“, обясни той и допълни, че в страната легловата база е достатъчна. „Ако говорим за София, отговорът е по-скоро не, защото столицата ни е двумилионен град, а местата за настаняване на хора с остра нужда от хоспитализация не са много“, коментира д-р Зарков. „Има недостиг на персонал по принцип в съотношението психиатри – медицински сестри - психолози – социални работници. В България съотношенията е 1:1 – един лекар към една сестра, или най-много две сестри към един психиатър, а нормално трябва да е повече“, посочи Захари Зарков. „Съотношението пък със социалните работници е катастрофално малко в посока липса на социални работници, които работят тази работа“, каза още той.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Захари Зарков, НЦОЗА: Около 55,5 хил. души с тежки психични разстройства в страната са под наблюдение

Д-р Захари Зарков, НЦОЗА: Около 55,5 хил. души с тежки психични разстройства в страната са под наблюдение

17 Юли 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Около 55,5 хил. души с тежки психични разстройства в страната са под наблюдение. Това каза д-р Захари Зарков - началник на отдел „Психично здраве“ към Национален център по обществено здраве и анализи, в интервю за Агенция „Фокус“. Той обясни, че от около 10-15 г. е отпаднала т.нар. „диспансеризация“ и не се води диспансерен отчет за хората, които са преминали през психиатричните стационари. По думите му има данни за това, колко са хората под наблюдение с шизофренни разстройства, с умствена изостаналост, с деменция, но това са хора под наблюдение, които посещават различните служби и се консултират с психиатри, а не става въпрос за картотекиране. „Под наблюдение са около 25 хил. души с шизофренни заболявания, около 28 хил. души с различна степен на умствена изостаналост и около 2,5 хил. души с различна форма на деменция. Това са хора с т.нар. тежки психични разстройства“, заяви д-р Зарков. Той обясни, че под „тежка психична болест“ се има предвид хора с психиатрично заболяване, които освен медикаментозно лечение, имат нужда и от социално обслужване и водят живот с болестта с години напред. Това е според Международното описание на тежките психични разстройства.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.