НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров ще проведе работна среща във връзка с извършените промени на Закона за водите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров ще проведе работна среща във връзка с извършените промени на Закона за водите

18 Юли 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Областният управител Здравко Димитров ще проведе работна среща във връзка с извършените промени на Закона за водите, публикувани в Държавен вестник, бр. 55 от 2018 г. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от областната администрация. Работната среща ще се проведе от 10.30 часа в заседателната зала в сградата на Общинска администрация – Първомай. В работната среща ще участват представители на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор – София – ГД „Контрол на язовирни стени и съоръжения“, Напоителни системи ЕАД – Клон „Марица“ – гр. Пловдив, Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Пловдив и експерти от Областна администрация – Пловдив, кметове на общини и общински съветници. На срещата ще бъдат обсъдени извършените промени в Закона за водите, свързани с експлоатацията на язовирите, задълженията на областните управители, ДАМТН и собствениците на язовири. Ще бъде коментирана новата категоризация на язовирите по отношение на техните технически параметри, степента на потенциална опасност, контрола и безопасната им експлоатация и поддръжка, а също така и възможността, условията и реда, по които общините ще могат да предоставят язовири, които не могат да управляват.
Предмет на обсъждане ще бъде и дейността на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, което предстои да започне да функционира.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Ръководството на ДАМТН се срещна с областния управител Чавдар Божурски заради промени в Закона за водите

Сливен: Ръководството на ДАМТН се срещна с областния управител Чавдар Божурски заради промени в Закона за водите

16 Юли 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Сливен. Ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проведе работна среща с областния управител на Сливен Чавдар Божурски във връзка с приети промени в Закона за водите. Това съобщиха от Областна администрация. В срещата участваха председателят на ДАМТН Петър Горновски, неговият заместник и директор на ГД „Надзор на язовирни стени и съоръжения“ ген. Кирил Войнов, главният секретар на агенцията Николай Николов, директорът на дирекция в областната администрация Мартина Златева.
Ръководният екип на ДАМТН запозна областния управител с влезлите на 3 юли в сила законови промени, с които се създава Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири, публична и частна държавна собственост. Дава се възможност на общините по определена процедура да прехвърлят безвъзмездно на държавата собствеността на общински язовири, за които не могат да се грижат поради липса на средства или други причини.
На срещата бяха представени и резултатите от проверките на територията на Сливенска област от началото на годината досега. Инспекторите на ДАМТН са установили 26 нарушения. В този брой влизат всички неизправности, констатирани при проверките на водните съоръжения, като много от язовирите са с повече от едно нарушения, а значителна част са с предписания по документацията.
По време на срещата бе дискутирана и предстоящата категоризация на язовирите по степен на потенциална опасност, която ще се извършва от комисиите, назначени със заповед на областните управители. По този начин ще се гарантира извършването на ежегодни проверки на язовирите с висока и значителна степен на потенциална опасност. Определената степен ще има значение при определяне на изискванията за експлоатация на съоръженията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

2 Юли 2018 | 22:22 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са внесли в деловодството на Народното събрание кандидатурата на д-р Дечо Петров Дечев за управител на НЗОК. Това показва справка на сайта на парламента. В мотивите си вносителите са посочили, че доктор Дечо Дечев има над 37 години професионален опит в системата на здравеопазването, включително в управлението на Националната здравноосигурителна каса и в сферата на управлението на лечебни заведения за болнична помощ. Доктор Дечев отговаря на изискванията за заемане на длъжността управител на НЗОК, определени в чл. 19, ал. 3, т. 2 от Закона за здравното осигуряване за професионален опит в областта на управлението на здравеопазването. Според ГЕРБ и „Обединени патриоти" д-р Дечо Дечев има необходимите качества да бъде успешен управител на Националната здравноосигурителна каса, както и да работи в интерес на повишаването на общественото доверие към здравноосигурителния фонд и в полза на всички граждани на Република България.
Кандидатът ще бъде изслушан и кандидатурата му ще бъде гласувана в Комисията по здравеопазване, както и в пленарната зала на Народното събрание.
Д-р Дечо Дечев е завършил висше образование с образователно квалификационна стенен „Магистър" в Медицинска академия-София и е с придобита медицинска специалност „Ушно-носно-гърлени болести" През 2010 I с придобил магистърска степен по специалност „Мениджмънт на здравните грижи" Владее английски и руски език.
Започва работа като завеждащ УНГ кабинет в общинската болница в град Ихтиман, продължава като лекар в Окръжна болница-София н в МВР болница. От 1995 г. до 1997 г. е работил в Министерството на здравеопазването като началник на Отдел „Лекарствена политика". От 2004 г. до 2008 Р. е бил последователно заместник -директор на НЗОК и член на Управителния съвет на НЗОК. От м. август 2008 г. до настоящия момент е крагко прекъсване, е директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" гр. София, която е една от държавните болници без просрочени задължения и с положителен финансов резултат.
Доктор Дечев е преминал редица обучения в сферата на управление на болничната система и формиране на здравна политика
.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарните групи ще могат да предлагат кандидати за управител на НЗОК в срок до 3 юли 2018 г.

Парламентарните групи ще могат да предлагат кандидати за управител на НЗОК в срок до 3 юли 2018 г.

27 Юни 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарните групи ще могат да предлагат кандидати за управител на НЗОК в срок до 3 юли 2018 г., включително. Това стана ясно след като парламентът прие процедурни правила за изслушване и избор на управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" процедурните правила гласуваха 96 народни представители, "против" - 6 и "въздържали се" - 30 , с което те бяха приети.
Приемането на процедурните правила за избор на управител на НЗОК се налага след като на 20 юни 2018 г. Народното събрание прекрати предсрочно мандата на проф. Камен Плочев. Съгласно приетите правила предложения за кандидати ще могат да се правят от парламентарните групи. Предложенията ще се внасят в писмена форма чрез председателя на Народното събрание до Комисията по здравеопазване в 5-дневен срок от приемането на процедурните правила.
Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и следва да бъдат изслушани на открито заседание в Комисията по здравеопазване, като изборът на управител на Здравната каса ще се осъществи от Народното събрание. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. В случай, че двама или повече кандидати са получили равен брой гласове, се провежда повторно гласуване между тях. В случай, че никой от кандидатите не получи необходимите гласове се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. В случай, че и при повторното гласуване никой от тях не е получил необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура по избор.
Агенция "Фокус" припомня:
Проф. Камен Плочев бе избран за управител на НЗОК през юли 2017 г. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. През февруари 2018 година проф. Камен Плочев заяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка. „Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“, коментира тогава проф. Плочев. Малко по-късно той излезе в болничен. В края на май 2018 г. проф. Плочев поиска да се оттегли от поста си, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Впоследствие Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на проф. Плочев до парламента и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен. На 20 юни 2018 г. парламентът освободи предсрочно проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК. „За“ освобождаването му гласуваха 109 народни представители, „против“ - 72, „въздържал се“ - 30, с което проекторешението бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Уважавам намерението на БСП за законодателни промени, но сме длъжни да не оставяме НЗОК без управител

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Уважавам намерението на БСП за законодателни промени, но сме длъжни да не оставяме НЗОК без управител

27 Юни 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Длъжни сме да не оставим НЗОК без управител. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия в дебатите по приемането на процедурни правила за избор на управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважавам намерението ви за законодателни промени, само че сега сме длъжни да изберем нов управител в 30-дневен срок“, се обърна тя към БСП. „Трябва да разискваме дали процедурните правила отговарят на закона. Не чух съображения в тази посока“, посочи Даниела Дариткова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов: БСП ще излезе със законодателна инициатива за промяна на механизма за избор на управител на НЗОК

Проф. Георги Михайлов: БСП ще излезе със законодателна инициатива за промяна на механизма за избор на управител на НЗОК

27 Юни 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще излезе със законодателна инициатива за промяна на механизма за избор на управител на НЗОК. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на обсъждането на процедурните правила за избор на управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че ПГ на „БСП за България“ няма да подкрепи процедурните правила за избор на управител на Касата. По думите му съществува системен проблем в Здравната каса. „Ако направите преглед на броя на управителите на НЗОК за последните 18 години, ще видите, че те са толкова много, че фактически нито един от тях не е изкарал повече от една година своя мандат“, коментира проф. Михайлов. Според него управителят на НЗОК не може да влияе върху политиката на Надзония съвет. „Има още много елементи, които са превърнали НЗОК в подразделение на Министерство на здравеопазването“, поясни депутатът от БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавно предприятие ще стопанисва язовирите (ОБЗОР)

Държавно предприятие ще стопанисва язовирите (ОБЗОР)

20 Юни 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. С окончателни промени в Закона за водите народните представители създадоха Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. То ще контролира поддръжката на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние, по-конкретно язовирите публична и частна държавна собственост. Предприятието няма да бъде търговско дружество, да формира и разпределя печалба. То ще контролира и язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата. Извън обхвата му са язовирите, които се стопанисват от НЕК и ВиК операторите. До 1 март предприятието трябва да внася в Министерството на икономиката план за дейността си през годината и отчет за предишната. Държавното предприятие ще се управлява от управителен съвет с 8 членове. Председател ще бъде икономическият министър. А останалите членове - представители на министерствата на околната среда и водите, регионалното развитие и благоустройство, земеделието, храните и горите, на енергетиката, както и на Националното сдружение на общините. При спор или неяснота относно собствеността на язовир държавното предприятие осъществява организацията и техническата му експлоатация до установяване на собственика. Областните управители ще назначават комисии, които веднъж годишно да проверяват готовността за безопасна експлоатация на язовирите и съоръженията.
3 ще бъдат степените на потенциална опасност на язовирите- висока, значителна и ниска. Критериите за степента на опасност ще се определят от междуведомствена комисия, назначена от Министерския съвет. В закона язовирите вече се разделят на големи и малки, в зависимост от височината на язовирната стена и обема на водохранилището. Големи са язовирите с височина на стената по-голяма от 15 метра; с височина между 5 и 15 метра, с обем по-голям от 3 млн. куб. метра. Малки са останалите. В 14-дневен срок кметовете на общините са длъжни да уведомяват председателя на ДАМТН за разрушаване на хидротехническото съоръжение или на част от него.
Кметовете на общини ще могат да предложат прехвърляне на язовири на държавата в срок до 3 месеца след влизането в сила на промените в Закона за водите. В такива случаи трябва да има взето решение от съответния общински съвет за прехвърляне на собствеността безвъзмездно на държавата. Кабинетът, по предложение на ДАМТН, ще одобрява списъка на язовирните стени и съоръженията към тях, които трябва да ремонтират.
В края на февруари беше сформирана работна група за безопасна експлоатация на язовирите и съоръженията към тях. ДАМТН извърши пълно обследване на всички язовири у нас, които са около 6000. Собственост на НЕК са 30-те най-големи язовира, които осигуряват ел. енергията, доставяна от водноелектрическите централи. Около 200 са язовирите на „Напоителни системи“, които осигуряват напояването за земеделски площи. На трето място са ВиК дружествата, които се разпореждат около 10 язовира, които обезпечават огромния процент от необходимата за питейни нужди вода. Около 4500 са общинските язовири, а частните- няколко стотин. В средата на март станаха ясни намеренията за създаване на държавно дружество, което да стане собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат. Основна причина за лошото стопанисване на язовирите е липсата на финансови средства. В края на март правителството обяви, че язовирите ще се класифицират по големина и опасност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Велков, БСП: Най-големите дългове на НЗОК са натрупани, когато Кирил Ананиев е бил председател на Надзорния съвет

Славчо Велков, БСП: Най-големите дългове на НЗОК са натрупани, когато Кирил Ананиев е бил председател на Надзорния съвет

20 Юни 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Най-големите дългове на НЗОК са натрупани, когато Кирил Ананиев е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК. Сега се търси бушон чрез проф. Плочев“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на партията. Той посочи, че немска здравноосигурителна каса е наела четири български адвокатски кантори, за да събират по съдебен път дълговете от НЗОК. „Този дълг не е ли натрупан напълно съзнателно и целенасочено, за да се стигне именно до такава процедура - чрез посреднически кантори ще се усвоят огромни възнаграждения и комисионни? Колко от тези комисионни ще отидат при посредника и колко ще отидат при тези, които очевидно, целенасочено, са натрупали този дълг- зам.-министърът на финансите“, подчерта Велков.
Депутатът от левицата припомни, че управителят на НЗОК още през 2017 г. предупреждава министъра на здравеопазването с многократни писма – 15 на брой, какво следва с натрупаните задълженията на НЗОК към чужди социални институции. „Чак на 9.02.2018 г. той пише писмо до парламента, защото никой не му обръща внимание. Но след това започва политически кръстоносен поход срещу управителя на НЗОК“, каза още Велков. Той припомни и че министърът на здравеопазването е заявил, че такива дългове на НЗОК няма, но в последствие се оказа, че проф. Плочев е бил прав.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 109 гласа „за“ парламентът освободи предсрочно проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК

Със 109 гласа „за“ парламентът освободи предсрочно проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК

20 Юни 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът освободи предсрочно проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ освобождаването му гласуваха 109 народни представители, „против“ - 72, „въздържал се“ - 30, с което проекторешението бе прието. В свое писмо до Надзорния съвет на НЗОК проф. Камен Плочев съобщава, че в последните три месеца е отсъствал поради заболяване и не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения и че няма да бъде трудоспособен минимум още един месец. В писмото си проф. Плочев смята, че тези факти изискват вземане на решение за това дали е в състояние да продължава да изпълнява длъжността си управител на НЗОК и призовава законът да бъде спазен.
Агенция „Фокус“ припомня: Проф. Камен Плочев бе избран за управител на НЗОК през юли 2017 г. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. През февруари 2018 година проф. Камен Плочев заяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка. „Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“, коментира тогава проф. Плочев. Малко по-късно той излезе в болничен. В края на май 2018 г. проф. Плочев поиска да се оттегли от поста си, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Миналата седмица Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на Плочев до парламента и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен. На 14 юни 2018 г. Комисията по здравеопазване отстрани предсрочно управителя на НЗОК проф. Камен Плочев.“За“ това гласуваха 11 народни представители, „против“ – 7, без „въздържали се“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: Не, че няма пилот в самолета в системата на  НЗОК – самолетът върви към земята

Проф. Георги Михайлов, БСП: Не, че няма пилот в самолета в системата на НЗОК – самолетът върви към земята

20 Юни 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Не, че няма пилот в самолета в системата на НЗОК – самолетът върви към земята. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на дебатите по предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проблемите в здравеопазването идват от запазването на статуквото и документите“, каза проф. Михайлов и даде за пример наредбата за финансовото управление на болничните заведения, наредбата за сключване на договорни отношения между НЗОК и лечебните заведения, както и националната здравна карта. По думите му тези документи показват, че НЗОК въобще не е обществен орган, а е пряко подчинена на Министерство на здравеопазването и на Министерство на финансите. „Какво избираме ние в парламента? Управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на НЗОК“, коментира проф. Михайлов. „Крайно време е вместо да се занимаваме с процедурните въпроси, да се тръгне към решаването на проблемите на българското здравеопазване“, призова депутатът от БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: Не проф. Камен Плочев е човекът, който трябва да си подаде оставката - други хора трябва да си отидат

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: Не проф. Камен Плочев е човекът, който трябва да си подаде оставката - други хора трябва да си отидат

20 Юни 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Не проф. Камен Плочев е човекът, който трябва да си подаде оставката - други хора трябва да си отидат. Това каза народният представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер по време на дебатите по предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Джафер обяви, че ДПС ще гласува с „въздържал се“ по предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев. По думите ѝ в случая не става въпрос за гласуването на личното волеизявления на поредния управител на НЗОК, а за достойнството на Народното събрание и на хората, които то избира на този пост и освобождава след няколко месеца.
„Поради липсата на всякакъв политически, а и административен опит, най-вероятно проф. Плочев ще бъде освободен. Случаят обаче е пореден фрагмент в задълбочаващата безизходица в системата на здравеопазването“, заяви д-р Джафер. Тя отчете, че досега 17 управители на НЗОК са били освобождавани и се е стигнало дотам, че нито един не е изкарал пълен мандат. Днес обсъждаме една полуоставка, която е симптом за нашата дейнос, добави Джафер. „Имаме време, което е безвъзвратно загубено, защото бяха допускани много грешки. Няма невинни“, каза Джафер и заяви, че най-голямата отговорност я носят тези, които управляват 9 години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лъчезар Иванов, ГЕРБ: Точката за отстраняването на проф. Камен Плочев е важен факт, който касае не само него, но и здравната ни система

Д-р Лъчезар Иванов, ГЕРБ: Точката за отстраняването на проф. Камен Плочев е важен факт, който касае не само него, но и здравната ни система

20 Юни 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Точката за отстраняването на проф. Камен Плочев е важен факт, който касае не само него, но и здравната ни система. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов по време на дебатите по предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Иванов не може системата да продължава да функционира на автопилот. „Аз съм работил с него 17 години и го познавам над 20 години. Това е един изключителен специалист“, каза Лъчезар Иванов. По думите му проф. Плочев е отговорен професионалист и лекар, който знае да носи отговорност. „Тъй като днес ние разглеждаме неговото предсрочно освобождаване, бих искал да предпазя всички колеги от политически залитания от пледоарии за защита на проф. Камен Плочев. Като един изключителен специалист и човек, който носи отговорност, той много добре осъзнава своето заболяване“, допълни Иванов и подчерта, че самият Плочев пише: „лично аз считам, че законът трябва да бъде спазен и да бъда освободен“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметовете на общини могат да предложат прехвърляне на язовири на държавата в срок до 3 месеца след влизането в сила на промените в Закона за водите

Кметовете на общини могат да предложат прехвърляне на язовири на държавата в срок до 3 месеца след влизането в сила на промените в Закона за водите

20 Юни 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за водите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те решиха в 3-месечен срок от влизането в сила на закона кметовете на общини да могат да внесат в Министерството на икономиката мотивирано предложение за промяна на собствеността на язовирите, при наличие на взето решение от съответния общински съвет за прехвърляне на собствеността безвъзмездно на държавата. Според промените ремонтите и реконструкциите на язовирите държавна и общинска собственост могат да се възлагат на търговско дружество със 100% държавно участие, определено от Министерския съвет. Кабинетът, по предложение на ДАМТН, ще одобрява списъка на язовирните стени и съоръженията към тях, които трябва да ремонтират. За общинските язовири общините ще възстановяват разходите по ремонтите на дружеството.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите решиха язовирите да се класифицират на големи и малки, с три степени на опасност

Депутатите решиха язовирите да се класифицират на големи и малки, с три степени на опасност

20 Юни 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за водите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според промените язовирите се класифицират в 3 степени на потенциална опасност. Първа - висока степен на потенциална опасност, втора - значителна степен на потенциална опасност и трета - ниска степен на потенциална опасност. Критериите за класифицирането на степента на опасност ще се определят от междуведомствена комисия, назначена от Министерския съвет. В закона язовирите се разделят на големи и малки, в зависимост от височината на язовирната стена и обема на водохранилището. Големи са язовирите с височина на стената по-голяма от 15 метра; с височина между 5 и 15 метра, с обем по-голям от 3 млн. куб. метра. Малки са останалите. В 14-дневен срок кметовете на общините са длъжни да уведомяват председателя на ДАМТН за разрушаване на хидротехническото съоръжение или на част от него.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът реши държавно предприятие да стопанисва и поддържа язовирите

Парламентът реши държавно предприятие да стопанисва и поддържа язовирите

20 Юни 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за водите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те решиха да се създаде Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ за язовирите публична и частна държавна собственост. Включена е поддръжката на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние. Предприятието не е търговско дружество и не формира и разпределя печалба. То ще контролира и язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата. Извън обхвата му са язовирите, които се стопанисват от НЕК и ВиК операторите.
До 1 март предприятието трябва да внася в Министерството на икономиката план за дейността си през годината и отчет за предишната. Държавното предприятие се управлява от управителен съвет с 8 членове. Председател ще бъде икономическият министър. А останалите членове - представители на министерствата на околната среда и водите, регионалното развитие и благоустройство, земеделието, храните и горите, на енергетиката, както и на Националното сдружение на общините. При спор или неяснота относно собствеността на язовир държавното предприятие осъществява организацията и техническата му експлоатация до установяване на собственика. Областните управители назначават комисии, които веднъж годишно проверяват готовността за безопасна експлоатация на язовирите и съоръженията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спор за дневния ред провали петъчното пленарното заседание (ОБЗОР)

Спор за дневния ред провали петъчното пленарното заседание (ОБЗОР)

15 Юни 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева прекрати петъчното пленарно заседание и отмени провеждането на парламентарен контрол поради липса на кворум след поредица от скандали между управляващи и опозиция за дневния ред. Една от темите на раздора бе отстраняването на проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК. Всичко започна още от сутринта, когато председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложи допълнителни точки в дневния ред, сред които отстраняването на проф. Камен Плочев като управител на Здравната каса, промени Закона за Министерство на вътрешните работи и в Закона за водите и предложенията й бяха приети.
ПГ на "БСП за България" изрази своето несъгласие и призова точките да отпаднат и постави ултиматум, че ако това не се случи, ще напусне пленарна зала. В крайна сметка точките не отпаднаха и цялата парламентарна група на "БСП за България" напусна залата. Недоволство изразиха и от страна на ДПС, тъй като според Движението не може такива важни точки да се включват по този начин в дневния ред. По-късно управляващи и опозиция се скараха за правилника за работа на Народното събрание, чуха се и заплахи за искане на оставката на председателя на парламента.
Казусът бе провокиран от две предложения. Едното на Данаил Кирилов от ГЕРБ, който поиска удължаване на работата на парламента до изчерпване на законодателната програма. Другото на депутата от БСП Валери Жаблянов, който се върна в пленарна зала, за да поиска поименна проверка за наличие на кворум. Депутатите дебатираха кое трябва да се случи първо. В крайна сметка се даде предимство на предложението на Данаил Кирилов и то бе подложено на гласуване и първоначално депутатите удължиха своето работно време. Впоследствие бе проведена и поименна проверка за наличие на кворум, която установи 114 депутати в зала. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче поиска 15-минутна почивка, но след нея кворумът в залата липсваше.
Това доведе до решението й да прекрати заседанието и да отмени провеждането на парламентарен контрол с мотива, че повечето въпроси към министрите са от депутати от БСП, а тях ги няма в зала.
След целия дебат управляващи и опозиция пренесоха дебата за дневния ред в кулоарите на Народното събрание и дадоха отделни брифинги по темата. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов зави, че поведението на БСП трябва да бъде осъдено. По думите му те са саботирали законодателната дейност на парламента. "Дори те бламираха собствените си законодателни предложения“, каза Цветанов и визира промените в Гражданския процесуален кодекс, внесени от БСП и заложени като четвърта точка в програмата за днешното пленарно заседание. Според него най-важното е, че БСП са се лишили от възможността да проведат парламентарен контрол. По отношение на една от най-дебатираните теми от дневния ред - оставката на проф. Камен Плочев, председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова коментира, че НЗОК се нуждае от оперативно ръководство, което да търси решение на проблемите в сектор „Здравеопазване“. От своя страна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев обвини управляващите, че искат да неглижират темата с отстраняването на проф. Камен Плочев от Здравната каса. „Тази сутрин бяха предложени три извънредни точки в дневния ред. Кога народните представители да се запознаят с тях и да бъдат пълноценни в дебата?“, попита заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и попита как да се тълкуват ходовете на ГЕРБ. Според него парламентът трябва да даде ясен пример, че спазва правилата.
Според "Обединени патриоти" председателят на парламента Цвета Караянчева е допуснала нарушаването на реда в залата, а БСП трябва да бъдат порицани за поведението си.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Случващото се днес в парламента бе, за да се неглижира отстраняването на проф. Камен Плочев от НЗОК

Жельо Бойчев, БСП: Случващото се днес в парламента бе, за да се неглижира отстраняването на проф. Камен Плочев от НЗОК

15 Юни 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Всичко случващо се днес в парламента бе, за да се неглижира отстраняването на проф. Камен Плочев от НЗОК. Това каза заместник-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него управляващите бягат от големите проблеми в здравеопазването. „Кой носи отговорност за отстраняването на Плочев?“, каза Бойчев. „Имаме претенции към председателя на парламента, Караянчева се опита да не приложи ясно разписаната процедура за поименна проверка на кворум“, каза Бойчев и изрази съжаление, че са нарушени правата на парламентарната демокрация. „Отговорността за кворума в пленарна зала е на управляващото мнозинство, но няма да използвам този аргумент“, каза Бойчев. „На какво обаче бяхме свидетели днес? Видите ли БСП излязло, че е политическата сила, която саботира решенията. Кога ГЕРБ се разбра и се усети, че е загрижена за хората и защо законопроектите, за които се плачеше преди малко не бяха предложени при приемането на програмата за работа на Народното събрание, която се гласува в сряда сутрин“, зави Бойчев. Той поясни, че БСП са възразили остро срещу обичайната практика да се нарушава правилника. „Тази сутрин бяха предложени три извънредни точки в дневния ред. Кога народните представители да се запознаят с тях и да бъдат пълноценни в дебата“, допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и попита как да се тълкуват ходовете на ГЕРБ. Според него парламентът трябва да даде ясен пример, че спазва правилата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Поведението на БСП трябва да бъде осъдено, те саботираха законодателната дейност

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Поведението на БСП трябва да бъде осъдено, те саботираха законодателната дейност

15 Юни 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Поведението на БСП трябва да бъде осъдено, те саботираха законодателната дейност. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешното недостойно поведение от страна на БСП смятам, че трябва да бъде осъдено от гледна точка на това, че това беше саботиране на законодателната дейност. Дори те бламираха собствените си законодателни предложения“, каза Цветанов. Според него най-важното е, че БСП са се лишили от възможността да проведат парламентарен контрол.
Народните представители на БСП и ГЕРБ се скараха при трибунките на Народното събрание. "Сега БСП си позволяват да изземат функциите на журналистите и да задават въпроси", каза Цветанов и прекрати брифинга на ГЕРБ. Той каза това, тъй като заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев се опита да му зададе въпрос от микрофона.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: НЗОК се нуждае от оперативно ръководство, което да търси решение на проблемите в сектор „Здравеопазване“

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: НЗОК се нуждае от оперативно ръководство, което да търси решение на проблемите в сектор „Здравеопазване“

15 Юни 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. НЗОК се нуждае от оперативно ръководство, което да търси решение на проблемите в сектор „Здравеопазване“. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в парламента във връзка с невъзможността да се гледа точката за освобождаването на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция "Фокус" . „Липсата на логика е по някакъв начин обяснима от дългогодишния престой на тази партия. Техните действия са продукт на старите комунистически традиции за подривна дейност и саботаж. Когато сме заявили, че работим в интерес на българските граждани, не смятам, че трябва да се плашим от дълга парламентарна програма“, заяви Дариткова по адрес на народните представители от ПГ на „БСП за България“. Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, обърна внимание, че вносител на ГКП, който не е гледан днес, заради прекратяването на заседанието, са били и БСП. "Намерението на БСП да се саботира достига до злоупотреба с интересите на съдебната система", допълни Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Василева: Съжалявам, че не можахме да довършим гледането на Закона за водите, промените касаят критичната инфраструктура и язовирите, както и здравето и живота на хората

Ивелина Василева: Съжалявам, че не можахме да довършим гледането на Закона за водите, промените касаят критичната инфраструктура и язовирите, както и здравето и живота на хората

15 Юни 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Съжалявам, че не можахме да довършим гледането на Закона за водите, промените касаят критичната инфраструктура и язовирите, както и здравето и живота на хората. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева по време на брифинг в Народното събрание във връзка с прекратяването на заседанието и невъзможността Закона за водите да бъде гледан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ това са промени, които дават възможност на изпълнителната власт да възложи на държавни предприятия стопанисването на язовирите. „Държавата застава с ясния ангажимент да гарантира защитата на критичната инфраструктура. Чрез тези законодателни промени се подобрява и се прави по-ефективен контролът упражняван от ДАМТН, като се въвежда изрична категоризация за язовирите“, допълни Василева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обедини патриоти“: Цвета Караянчева допусна нарушаването на реда в залата, БСП трябва да бъдат порицани

Волен Сидеров, „Обедини патриоти“: Цвета Караянчева допусна нарушаването на реда в залата, БСП трябва да бъдат порицани

15 Юни 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Цвета Караянчева допусна нарушаването на реда в залата, БСП трябва да бъдат порицани. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес станахме свидетели на една просташка, хулиганска проява на двама-трима депутати от БСП, които безчинстваха в територията на председателската трибуна. Спомням си времето, когато съм бил опозиция и когато трябва да кажа нещо, за което имам право, как ми преграждаха пътя квесторите. Днес видяхме Жаблянов, който се качваше и слизаше от трибуната, без да му се дава думата. Свиленски беше другият, който преди броени седмици нападна репортер, каза Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Каранчева прекрати днешното пленарно заседание, няма да се проведе и парламентарен контрол

Председателят на парламента Цвета Каранчева прекрати днешното пленарно заседание, няма да се проведе и парламентарен контрол

15 Юни 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Каранчева прекрати днешното пленарно заседание, няма да се проведе и парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция "Фокус". Караянчева обясни, че парламентарен контрол няма да се проведе, тъй като повечето въпроси, отправени към министрите са зададени от БСП, а тях ги няма в зала.
В рамките на дебата как да продължи днешното заседание председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че процедурата за поименна проверка е поискана незаконно. "Очевидно е желанието на тази процедура да увреди и да прекъсне заседанието, включително и обсъждането на точка от дневния ред, която беше от опозиционната парламентарна група", каза той и посочи, че ПГ на "БСП за България" демонстрира нежелание за парламентарна работа. Той призова да се продължи работа по дебата по законодателната част, но да не се провежда гласуване.
Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров посъветва Цвета Караянчева да мисли по-бързо и да вземе решение в положителна насока. "Днешното изпълнение на Валери Жаблянов и Георги Свиленски трябваше да бъде последвано от вашата санкция да ги изгоните от залата и да нямат право да влизат в следващо заседание. Те извършиха хулигански действия", посочи Сидеров.
В дебата се включи и народният представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов, който призова заседанието да бъде прекратено от уважение към министрите. "Това не е кафене, това е работно място", заяви Рашидов.
В крайна сметка председателят на парламента Цвета Каранчева прекрати днешното пленарно заседание, няма да се проведе и парламентарен контрол.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След почивката парламентът не събра кворум, пленарното заседание ще продължи с парламентарен контрол

След почивката парламентът не събра кворум, пленарното заседание ще продължи с парламентарен контрол

15 Юни 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът не събра кворум, за да започне работа, предаде репортер на Агенция "Фокус". След обявената от председателя на парламента Цвета Караянчева 15-минутна почива в зала се регистрираха едва 105 депутати, при необходими за кворума от 121 народни представители. Преди почивката бе проведена
Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че според правилника може да се проведе само парламентарен контрол, който ще започне от 11.00 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поименната проверка установи кворум от 114 депутати, председателят на парламента Цвета Караянчева обяви 15-минутна почивка

Поименната проверка установи кворум от 114 депутати, председателят на парламента Цвета Караянчева обяви 15-минутна почивка

15 Юни 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Поименната проверка установи кворум от 114 депутати, след което председателят на парламента Цвета Караянчева обяви 15-минутна почивка, предаде репортер на Агенция "Фокус". До поименната проверка се стигна по искане на депутата от БСП Валери Жаблянов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В парламента започна поименна проверка за наличие на кворум

В парламента започна поименна проверка за наличие на кворум

15 Юни 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. В парламента започна поименна проверка за наличие на кворум, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Това се случи по предложение на народния представител от ПГ на "БСП за България" Валери Жаблянов, направено от парламентарната трибуна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващи и опозиция се скараха за правилника за работа на Народното събрание, чуха се и заплахи за искане на оставката на председателя на парламента

Управляващи и опозиция се скараха за правилника за работа на Народното събрание, чуха се и заплахи за искане на оставката на председателя на парламента

15 Юни 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. Управляващи и опозиция се скараха за правилника за работа на Народното събрание, чуха се и заплахи за искане на оставката на председателя на парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус". Всичко започна след като председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов предложи да бъде удължено работното време на парламента до изчерпване на законодателната част, като "за" предложението гласуваха единодушно 101 народни представители. Идеята на Кирилов бе да могат да бъдат обсъдени и промените в ГПК, внесени от БСП. Това обаче предизвика реакцията на Валери Жаблянов, който влезе в пленарна зала и призова за поименна проверка. Той се обърна към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и ѝ каза: „Ако не изпълните правилника, ще ви поискаме оставката".
Това предизвика поредица от процедури по начина на водене и дебат дали първо трябва да се направи поименна проверка или да бъде подложено на гласуване предложението на Данаил Кирилов за удължаване на работното време.
В крайна сметка Цвета Караянчева подложи на гласуване предложението на Кирилов и то бе прието. След гласуването депутатът от ДПС Йордан Цонев призова председателят на парламента Цвета Караянчева да не чете правилника като дяволът евангелието и заяви, че е трябвало преди гласуването да започне поименна проверка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Председателят на парламента Цвета Караянчева наруши правилника, тя може да променя дневния ред единствено и само в изключителни случаи, а такъв няма

Драгомир Стойнев, БСП: Председателят на парламента Цвета Караянчева наруши правилника, тя може да променя дневния ред единствено и само в изключителни случаи, а такъв няма

15 Юни 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева наруши правилника, тя може да променя дневния ред единствено и само в изключителни случаи, а такъв няма. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Кое е изключителното днес? „Кое наложи тази извънредна промяна в дневния ред на Народното събрание. Толкова ли не можеха в сряда да гласуваме един дневен ред, който да гласуваме до петък. Явно на управляващите им е трудно, заради липсата на капацитет“,коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Според него, когато се налага дневен ред със силата на мнозинството, страдат българските граждани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Напуснахме пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния режим и стил на работа на парламента

Драгомир Стойнев, БСП: Напуснахме пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния режим и стил на работа на парламента

15 Юни 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Напуснахме пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния режим и стил на работа на парламента. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес ПГ на „БСП за България“ напусна пленарна зала в знак на протест срещу начина, по който управляващото мнозинство налагат един авторитарен режим и стил на народното събрание. За нас не е нормално в последния момент да се променя дневния ред на парламента“, каза той и добави, че по този начин опозицията се е лишила от възможност за дебат в полза на българските граждани. „Това ръководство на Народното събрание не може да формулира дневния ред дори за една седмица, а представете си какво да очакваме от правителството“, заяви Стойнев. „Остро протестираме срещу този произвол“, заяви Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ напусна пленарната зала поради несъгласие с дневния ред на парламента

ПГ на „БСП за България“ напусна пленарната зала поради несъгласие с дневния ред на парламента

15 Юни 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ напусна пленарната зала поради несъгласие с дневния ред на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Това се случи след изказването на заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, който призова новоприетите точки - освобождаването на председателят на НЗОК, второто четене на Закона за водите, внесен от ПГ на ГЕРБ и второто четене на Закона за МВР, внесен от ПГ на „Обединени патриоти“, да отпаднат от дневния ред. Той заяви, че БСП са готови да напуснат залата и да оставят останалите да си гласуват каквото искат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: ГЕРБ нямат визия за управление и за една седмица

Георги Свиленски, БСП: ГЕРБ нямат визия за управление и за една седмица

15 Юни 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ нямат визия за управление за цял мандат, за парламентарна сесия и за една седмица. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Георги Свиленски заяви, че няма как в петък, в последния ден на седмицата да предлагат нови точки в дневния ред на парламента. Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов заяви, че БСП възразява остро по начина на работа на Народното събрание. „Недопустимо е в петък нови важни точки. Ще се сменя председателя на здравната каса. Какво правите? Това никога не се е случвало в Народното събрание. Как така от днес за днес сменяте председателя на Здравната каса. Това е недопустимо в Народното събрание. Никога не се е случвало“, каза Попов.
От ДПС също изразиха своето несъгласие с промяната на дневния ред. „Категорично възразявам такива сериозни точки като смяна на управителя на Здравната каса да бъдат вкарвани в днешния ден, в който предварително сме уведомили вас, че моите колеги от парламентарната група, че ще отсъстват поради големия мюсюлмански празник Рамазан Байрям", заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и добави, че колегите му няма да имат възможност да вземат отношение по теми, по които ДПС има ясна и категорична позиция.
Председателят на парламента Цвета Караянчева припомни, че досега опозицията е твърдяла, че програмата на депутатите не е добре запълнена.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува  освобождаването на проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК

Парламентът ще гласува освобождаването на проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК

15 Юни 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът включи в дневния си ред освобождаването на проф. Камен Плочев от длъжността управител на НЗОК. Предложението направи в началото на днешното пленарно заседание председателят на Парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ предложението ѝ гласуваха 93 народни представители, „против“ – 54 и „въздържали се“ - 6, с което то бе прието. Освобождаването на проф. Плочев бе заложено като точка трета в днешното пленарно заседание. Във вчерашния ден предсрочното освобождаване на управителя на Касата бе обсъдено и от Комисията по здравеопазване, която реши да го освободи.
Освен това депутатите включиха като точка първа в програмата си второто четене на Закона за водите, внесен от ПГ на ГЕРБ и като точка втора второто четене на Закона за МВР, внесен от ПГ на „Обединени патриоти“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.