НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Емил Кабаиванов, СДС: Позицията на Костадин Марков беше за коалиция с една или всички формации на „Обединени патриоти“, а вчера подаде оставка точно с обратната теза

Д-р Емил Кабаиванов, СДС: Позицията на Костадин Марков беше за коалиция с една или всички формации на „Обединени патриоти“, а вчера подаде оставка точно с обратната теза

17 Юли 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на Костадин Марков беше за коалиция с една или всички формации на „Обединени патриоти“, а вчера подаде оставка точно с обратната теза. Това каза зам.-председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов по време на пресконференция на партията във връзка с оставката на зам.-председателя на партията Костадин Марков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кабаиванов уточни, че са му направили впечатление мотивите, с които Костадин Марков е депозирал своята оставка в медиите. По думите му, когато някой иска да подава оставка, се спазва уставът на партията, като я подава писмено пред Националния изпълнителен съвет или очи в очи с колегите. Според него подаването на оставка чрез медиите е крайно неподходящ начин. „Позицията на Костадин Марков беше категорична, че иска Съюза на демократичните сили да прави коалиция заедно с една или всички формации на Обединените патриоти, а вчера подава оставка точно с обратната теза“, посочи Емил Кабаиванов. „Оставката е личен акт, но когато имаш определена позиция, трябва да бъдеш последователен, не можеш да я сменяш заради различни интереси“, коментира той. По думите му по устава на СДС броят на зам.-председателите на партията е до четири, което означава, че екипът е комплектован така, че според него председателят на СДС Румен Христов може да работи спокойно и да използва в най-добрия смисъл енергията на членовете на партията.
От своя страна председателят на СДС Румен Христов коментира: „Уважавам избора на господин Марков, когато човек е в политиката трябва да се научи да губи. За мен лично в СДС имаше по-големи санкции, но аз останах да работя. Това е негов избор“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Надявам се, че в партията ще има консолидация, а не разцепление

Румен Христов, СДС: Надявам се, че в партията ще има консолидация, а не разцепление

17 Юли 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, че в СДС ще има консолидация, а не разцепление. Това каза на пресконференция председателят на СДС Румен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основната ни задача е да потърсим коалиция с хората, които носят синия пламък, преди да потърсим коалиция с партийни структури. Хората очакват от нас да чуят решаване на проблеми, когато не си в парламента, няма как да ги решиш. Няма да е лесно. Ние сме опозиция на ГЕРБ и Обединени патриоти, няма как да бъде други. Целта ни е да потърсим отново тези избиратели, които гласуват или за представители на автентичната десница, каквато е СДС, или не гласуват“, поясни той и допълни, че искат да отправят послания и да реагират на важните теми, защото само така могат да си върнат доверието на тези избиратели. „Вярвам в СДС-рите, моите заместници и всички, които са в партията. Христов уточни, че на този етап иска да се стегнат структурите.
„Имах среща с председателя на областна структура, който дойде и каза: „Подавам си оставката, защото работих против теб и гласувахме против теб“. Много мъжка постъпка. Казах му прибери си оставката, продължаваме да работи заедно. Приемам, че хората, които не са гласували за мен не са гласували против мен, а са подкрепили другия кандидат, който също е от СДС. За мен това, че има конкуренция в една демократична партия, каквото е СДС, е добре. Тези хора имат пълното ми доверие да продължим да работим за в бъдеще. Надявам се, че разцепление в СДС няма да има, напротив ще има консолидация за общия успех на автентичната десница, разбира се основно за СДС“, допълни той.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС:  Не водим преговори с други политически формации, искаме да стегнем структурите си

Румен Христов, СДС: Не водим преговори с други политически формации, искаме да стегнем структурите си

17 Юли 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Не водим преговори с други политически формации, искаме да стегнем структурите си. Това каза на пресконференция председателят на СДС Румен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проведохме Национален изпълнителен съвет. Искам да представя заместниците си д-р Емил Кабаиванов, Теодор Петков и Марияна Лазарова. Радвам се, че поеха този тежък кръст“, каза Христов.
„Получавали сме около 70 -80 хил. гласа на избори. Това е един много твърд електорат, но това не е достатъчно за влизане в парламента. Целта ни е да достигнем до хората със син пламък. Няма да е лесно. Искаме да започнем да провеждаме политики, да отправяме послания“, обясни той.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на СДС Румен Христов: ХIII Национална конференция на партията доказа, че слуховете за смъртта на СДС са твърде преувеличени

Председателят на СДС Румен Христов: ХIII Национална конференция на партията доказа, че слуховете за смъртта на СДС са твърде преувеличени

10 Юли 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Нашият форум доказа, че слуховете за смъртта на СДС са твърде преувеличени. Това се посочва в писмо на председателя на СДС Румен Христов, във връзка с провелата се ХIII Национална конференция на партията, изпратено от пресцентъра на СДС.
Агенция „Фокус“ публикува пълния текст на писмото без редакторска намеса:
„До Областните и общинските организации на СДС
До Националния изпълнителен съвет на СДС
Уважаеми членове на областните и общинските организации на СДС,
Уважаеми членове на НИС НА СДС,
Приятели,
Обръщам се към Вас с уважение и благодарност за усилията, които всички положихте, за добрата организация и толерантния дух на ХХIII-та Национална конференция на СДС.
Нашият форум доказа, че слуховете за смъртта на СДС са твърде преувеличени. Ние сме живи, обичаме СДС, както в началото, вълнуваме се, понякога си изпускаме нервите, но това е, защото не сме безразлични. Не сме безразлични към партията, не сме безразлични и към съдбата на България. Има ли страст в политиката, има и идеи, и сблъсък на идеи, има развитие. Аз съм сигурен, че СДС тепърва ще изненадва, тепърва има какво да даде на българската политика и гражданите. Но това зависи от всички нас –ако останем заедно, ако работим отговорно и с вдъхновение, ще го постигнем! И отново ще потвърдя думите си от конференцията – за мен всеки седесар е важен, без оглед на това дали ме е подкрепил, или не. Идеята за СДС е по-голяма от всеки един от нас!
Затова благодаря за подкрепата на всички, които гласувахте за мен! Благодаря и на Вас, които подкрепихте д-р Антон Койчев! Защото всички показахме, че сме част от една общност, че в партията ни има място за различни идеи, че сме истински демократи!
Да си пожелаем успех и единство в нелекия път, който ни предстои!“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, председател на СДС: Съюзът на демократичните сили беше като присъдружна организация през последните години

Румен Христов, председател на СДС: Съюзът на демократичните сили беше като присъдружна организация през последните години

9 Юли 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Съюзът на демократичните сили (СДС) беше като присъдружна организация през последните години. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ новоизбраният председател на СДС Румен Христов. Той обясни нуждата от връщането към корените на партията и нейното възраждане със следните думи: „Трябва да имаме достойнството на партията, която промени живота на всички българи, достойнството на партията, благодарение на която сме член на ЕС и НАТО, да не изброявам всички други неща, и да имаме гордостта да отстояваме нашите интереси. А мисля, че корените на СДС значат борба, преди всичко за запазване на демократичните устои на страната. И другото важно нещо за СДС е той да бъде гарант като дясна формация и като формация, избрала цивилизационния избор, а именно - Европа за необратимостта на европейската ориентация на България“, коментира Румен Христов. Той уточни, че присъствието на партията в местната власт е изключително важно, защото това ще бъде база за добър резултат за избори – президентски, европейски, парламентарни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, председател на СДС: Застоят в партията и изоставането й от обществено-политически теми доведе до желание за промяна

Румен Христов, председател на СДС: Застоят в партията и изоставането й от обществено-политически теми доведе до желание за промяна

9 Юли 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. Застоят в СДС и изоставането на партията от обществено-политически теми доведе до желание за промяна. Това каза новият председател на СДС Румен Христов в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод избирането му за лидер на партията.
„За мен няколко са важните неща, които трябва да бъдат свършени. На първо място, да се консолидира партията. Aз неслучайно заявих, че ще работя с всички структури и всички членове на СДС, независимо дали са гласували за мен или не. Няма да има лов на вещици, продължаваме заедно. Често сме били на различно мнение, но затова сме демократична организация – всеки има право на собствено мнение. Мисля, че най-важно е да стегнем редиците на СДС, да постигнем консолидация и да започнем дебата за това накъде вървим, а за да стигнем до там – трябва да започнем да излъчваме послания, политики и да сме адекватни на случващото се в страната, защото точно това липсваше“, коментира Румен Христов и добави, че избирателите на СДС са далеч по-малко от преди, но седесарите трябва да имат достойнството на партия, която е променила живота на българите.
Председателят на СДС добави, че партията му подкрепя кандидатстването на България за Еврозоната и постигането на пълноправно членство в Шенген.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов е новият председател на СДС (ОБЗОР)

Румен Христов е новият председател на СДС (ОБЗОР)

7 Юли 2018 | 21:41 | Агенция "Фокус"
София. На най-висшия си форум СДС избра Румен Христов за председател на партията. На 23-та Национална извънредна отчетно-изборна конференция гласуваха 719 делегати. Румен Христов получи 369 гласа, а д-р Антон Койчев- 322. Новият лидер на СДС беше избран с тайно гласуване, а вотът и броенето на гласовете продължиха над 4 часа. За зам.-председатели на синята партия делегатите избраха Теодор Петков, Емил Кабаиванов, Марияна Лазарова и Костадин Марков. До гласуването се стигна след като на 12 май Божидар Лукарски обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на СДС. Той смята, че партията трябва да има консервативно-патриотичен профил и да води разговори за коалиция с НФСБ. Това негово виждане предизвика критики в партията. На заседанието на 17 април се стигна и до физическа саморазправа между двата лагера в СДС. Божидар Лукарски бе избран за лидер на 6 юли 2013 г. Така той е бил председател на СДС над 5 години. Лукарски ще остане в историята като вторият най-дългогодишен председател на СДС след Иван Костов. Преди да стане ясно кой ще оглави СДС, досегашният лидер Божидар Лукарски отчете мандата си. „Като председател съм се стремял да водя партията към реални цели“, обяви той и припомни, че част от СДС е решила, че е пречка за партията. Според него СДС трябва да тръгне в консервативно- патриотична посока, а коалиция с ДСБ и „Да, България“ не е приемлива.
Румен Христов заяви, че като председател иска да върне СДС към корените й, като емблема на демокрацията в България. По думите му синята партия е допуснала много грешки, преди всичко заради силното его на лидерите. Според него пред СДС има три варианта за коалиции- идейна със сродна партия, конюнктурна за събиране на гласове за влизане в парламента, както и коалиция антистатукво. Румен Христов обяви, че ще работи за консолидация на СДС и няма да има „лов на вещици“. „Няма да има разделение, защото през последните години много оредяха редиците на СДС“, заяви той. През есента предстои конференция, на която СДС ще определи идейното си позициониране и ще обсъди подготовката за местните и европейските избори.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теодор Петков, Емил Кабаиванов, Марияна Лазарова и Костадин Марков са избрани за зам.-председатели на СДС

Теодор Петков, Емил Кабаиванов, Марияна Лазарова и Костадин Марков са избрани за зам.-председатели на СДС

7 Юли 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. Теодор Петков, Емил Кабаиванов, Марияна Лазарова и Костадин Марков са избрани за зам.-председатели на СДС, съобщиха от пресцентъра на партията. Теодор Петков е получил гласовете на 368 делегати, Емил Кабаиванов на 348, Марияна Лазарова на 310, а Костадин Марков на 298.
Кандидатите за зам.-председатели на СДС бяха 12. За поста се кандидатираха досегашния лидер на партията Божидар Лукарски и лидерът на столичната организация д-р Антон Койчев, който се кандидатира и за председател.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, СДС: През есента ще вземем най-важните политически решения за партията и за явяването ни на местни и европейски избори

Д-р Емил Кабаиванов, СДС: През есента ще вземем най-важните политически решения за партията и за явяването ни на местни и европейски избори

7 Юли 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. През есента на конференция ще вземем най-важните политически решения за СДС, за дясното, за явяването на европейски и местни избори и подготовката за парламентарни. Това каза за Агенция „Фокус“ кандидатът за зам.-председател на СДС д-р Емил Кабаиванов след избора на Румен Христов за лидер на партията. „Готови ли сме за европейски и местни избори, ще сме готови и за парламентарни“, коментира той. „Общественополитическата ситуация в България и Европа и коалиционното управление- на тези въпроси ще даде своите отговори СДС, ще ги разберат всички хора, които се определят за десни“, обясни Емил Кабаиванов. В отговор на въпрос кога да очакваме резултати от преброяването на гласовете на делегатите за зам.-председатели на СДС той посочи: „Може би след около час и половина. Екипността е много важна за нелидерска партия, каквато е СДС от самото си създаване“.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, СДС: Подкрепих Румен Христов за лидер, защото важните политически решения трябва да се вземат след диалог в партията

Д-р Емил Кабаиванов, СДС: Подкрепих Румен Христов за лидер, защото важните политически решения трябва да се вземат след диалог в партията

7 Юли 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепих Румен Христов, защото важните политически решения трябва да се вземат след разговор и политически диалог вътре в партията. Това каза за Агенция „Фокус“ кандидатът за зам.-председател на СДС д-р Емил Кабаиванов след избора на Румен Христов за лидер на партията. „Подкрепих го и защото съм сигурен, че той ще направи всичко възможно за консолидация. Един лидер има за задача да даде визията за партията, да я представи, а Националния съвет- да вземе политическото решение“, посочи той и допълни, че задача на лидера е да гарантира единството на партията и политическия дебат, както и да поддържа жива и постоянна връзката с организациите. „За мен изборът на председател на СДС беше очакван. Румен Христов заложи на това, че важните политически решения в партията- с кого да бъдем заедно, на кои избори как да се явяваме, къде СДС се намира в политическия живот на България ще се вземат след няколко месечен, сериозен и откровен вътрешен дебат в партията“, коментира Емил Кабаиванов. „Последната една година в партията не се водеше дебат в партията по тези важни въпроси и затова поискахме смяна на председателя“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Мога да работя с Божидар Лукарски и с всеки член на партията

Румен Христов, СДС: Мога да работя с Божидар Лукарски и с всеки член на партията

7 Юли 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Мога да работя с Божидар Лукарски и досега съм работил с него. Подкрепил съм го първия път. Бих работил с всеки СДС-ар. Това каза Румен Христов пред журналисти, след като беше избран за председател на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много се надявам да успея да обединя партията. Желанието ми е за консолидация. Няма да има разделение, защото през последните години много оредяха редиците на СДС“, обяви той. „Имаме нужда от съвместни действия. Ще работя с всички членове на СДС, без значение дали са гласували за мен или не“, заяви Христов. „Надявам се Божидар Лукарски да остане в редиците на СДС, защото е грозно бивши председатели да напускат партията“, коментира той. „Не става дума само за личността на Божидар Лукарски, през последната година нещата в партията не се случваха. Не работехме така, както трябва. Не бяхме достатъчно активни, не реагирахме на важни за обществото теми. Това породи недоволството“, обясни Румен Христов. „Опция е самостоятелно явяване на СДС на избори. Опция е и явяване в рамките на десницата, както и друга коалиция, консервативно-патриотична“, уточни той и допълни, че предстои конференция, на която да се изясни още веднъж идейното позициониране на партията. „СДС винаги е била демократична партия. Не бива да бъде превръщана в еднолична и няма да допусна това“, заяви новият лидер на СДС.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Ще работя за консолидацията на партията, няма да има „лов на вещици“

Румен Христов, СДС: Ще работя за консолидацията на партията, няма да има „лов на вещици“

7 Юли 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Заявявам категорично, че нагласата ми е да работя за консолидацията на партията, няма да има „лов на вещици“. Това каза Румен Христов пред делегатите на 23-тата конференция на СДС, след като беше избран за председател на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря за доверието. Давам си ясна сметка в какъв момент поемам СДС. Никак няма да ми е лесно, но вярвам във вас и съм уверен, че ще постигнем това, за което мечтаем - възраждането на СДС“, се обърна той към делегатите. „Считам всеки СДС-ар за важен, всеки ще има възможност да работи в СДС, както досега“, посочи Румен Христов. „През последните 6 месеца се получи разделение на партията. Надявам се да е за хубаво“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов е новият председател на СДС

Румен Христов е новият председател на СДС

7 Юли 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. На най-висшия си форум СДС избра Румен Христов за председател на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гласувалите делегати са 719. Действителните бюлетини са 691, а недействителните 28. За Румен Христов са гласували 369 делегати, а за Антон Койчев 322.
Гласуването за нов лидер на СДС беше тайно и продължи над 2 часа. Преброяването на гласовете на делегатите от изборните комисии също продължи над 2 часа. Резултатите за зам.-председатели на партията ще бъдат обявени по-късно на сайта на СДС.
Кой е Румен Христов?
Румен Христов е роден на 27 декември 1955 г. в Борово, обл. Русе. Магистър и доктор по икономика. В периода от 1985г. – 1989 г. е редовен аспирант в Икономически институт, а от 1990г. до 1991 г. е научен сътрудник. Извънреден професор на Югозападния университет в Благоевград; Лектор в Пловдивския аграрен университет по дисциплината "Агромаркетинг". Владее писмено и говоримо английски и руски език. Член на Съюза на демократичните сили от 1990г. От 1990 г. до 1992 г. е член на НКС на СДС. член на СДС - Русе от февруари 2008г. На 29 ноември 2009 г. на вътрешнопартийните избори е избран за заместник - председател на СДС от Северен Централен регион. На 21-та Национална конференция през 2013г. е избран от делегатите за зам. - председател на синята партия. На 13 май 2017 г. е преизбран на поста по врем на 22-та Национална конференция на СДС. Кандидат за президент, издигнат от Съюз на десните сили за президентски избори 2011 г. Женен с една дъщеря.

„Фокус“ припомня: На 12 май стана ясно, че Божидар Лукарски няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на СДС. Форумът на партията реши на 7 юли да се състои заседание, на което да бъде избран нов председател. Божидар Лукарски смята, че синята партия трябва да има консервативно-патриотичен профил и е водил разговори за коалиция с НФСБ на Валери Симеонов. Това негово виждане предизвика критики в партията. На заседанието на 17 април се стигна и до физическа саморазправа между двата лагера в СДС.
Божидар Лукарски бе избран за лидер на 6 юли 2013 г. Така той е бил председател на СДС над 5 години. Лукарски ще остане в историята като вторият най-дългогодишен председател на СДС след Иван Костов.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов: Мъдро и без конфликти преминава работата на 23-тата конференция на СДС

Д-р Емил Кабаиванов: Мъдро и без конфликти преминава работата на 23-тата конференция на СДС

7 Юли 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Мъдро и без конфликти преминава работата на 23-тата конференция на Съюза на демократичните сили, съобщи в обзорното седмично предаване на Радио „Фокус“ „Метроном“ д-р Емил Кабаиванов, кандидат за заместник-председател на партията.
"Има три основни тенденции по отношение на позиционирането на СДС в дясното политическо пространство. Едната е да бъдем консервативно-патриотични и да търсим партньори в тази ниша. Другата е да се ориентираме към нашите традиционни партньори, идейно най-близки, като ДСБ или партиите, които се създадоха на основата на СДС. Третата е, че за всеки вид избори, трябва да подходим конкретно. Например за европейските избори след дебат, може да решим да се явим сами, дори с риск да не излъчим представител в ЕП. За месните избори местните структури имат свободата да създават местни принципни коалиции, като националният съвет ще им очертае рамката, но ще им даде свобода за създаването им“, каза д-р Емил Кабаиванов. Той уточни, че през есента ще състои друга Национална конференция без избори, на която ще бъдат обсъдени и приети философията, стратегията и тактиката на формацията за следващите десет години.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гласуването за нов председател на СДС ще започне в 12.00 часа

Гласуването за нов председател на СДС ще започне в 12.00 часа

7 Юли 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. В 12.00 часа ще започне гласуването за нов председател и зам.-председатели на СДС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Към 11.30 часа са регистрирани 722 делегати. Докато тече гласуването в залата ще се води дискусия. До момента председателят на СДС Божидар Лукарски отчете резултатите от мандата си. Визиите си представиха двамата кандидати за лидер на СДС - Румен Христов и Антон Койчев. След гласуването СДС ще приеме програмна декларация на 23-та Национална конференция.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, СДС: Ще работя за достойно бъдеще на партията

Д-р Емил Кабаиванов, СДС: Ще работя за достойно бъдеще на партията

7 Юли 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Достойното бъдеще е важно не само за СДС, важно е да се нормализира политическият живот в България и ще работя за това. Това каза зам.-председателят на СДС и кмет на Карлово д-р Емил Кабаиванов на 23-та Национална извънредна отчетно-изборна конференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук сме, защото СДС има богата и трудна история. Партията има трудно настояще, но всички ще се борим да имаме достойно бъдеще“, обяви той. „За партията е важно да има визия, да гарантира единството, да говори очи в очи със всички членове на партията и ще работя за това“, заяви Емил Кабаиванов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Антон Койчев, СДС: Ще върна партията в парламента и в надеждите на българите

Д-р Антон Койчев, СДС: Ще върна партията в парламента и в надеждите на българите

7 Юли 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Обещавам, че никой повече няма да ни унижава, ще върна СДС в парламента, във властта, в живота и надеждите на българите. Това каза д-р Антон Койчев, кандидат за председател на СДС на 23-та Национална извънредна отчетно-изборна конференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Независимо дали ще ме изберете за председател или не, със всичките си сили ще работя за възкресението и достойното бъдеще на СДС. Партията го заслужава“, се обърна той към делегатите. „След нас няма нито една партия, формулирала цел и политически дневен ред пред българската нация“, заяви Антон Койчев. „Трябва да спрем да гледаме в историята, да оставим това на историците, да спрем да живеем във вчерашния ден, ако искаме да ни има утре и СДС да оздравее“, призова той. „Ние сме длъжни да забравим всички междуличностни конфликти, да си стиснем ръцете и да направим първата крачка за възраждане на СДС“, посочи Койчев. Според него партията трябва да посочи новите опасности и предизвикателства, не просто да ги посочи, а да покаже пътя за справяне с тях.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Искам да върна партията към корените й

Румен Христов, СДС: Искам да върна партията към корените й

7 Юли 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Искам да върна СДС при неговите корени, да започнем да възраждаме партията. Това каза Румен Христов, кандидат за председател на СДС на 23-та Национална извънредна отчетно-изборна конференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „СДС е емблемата на демокрацията в България“, подчерта той. „Освен, че изчерпахме дневния си ред от началото, допуснахме много грешки. Преди всичко грешките са свързани със силното его на лидерите на десницата“, заяви Румен Христов. „Мечтата на всеки председател е партията му да участва самостоятелно в парламента“, коментира той. „Да взема решенията автономно, без да се съобразява с този или онзи“, посочи Христов. „Ако бъда избран за председател на СДС, смятам да възстановя експертния съвет“, обясни той. „Обещавам в следващите 5-6 месеца да посетя всички областни структури, които имат добри резултати. Дано ми стигне времето да посетя и по-малките населени места“, заяви Румен Христов. Според него пред СДС има три варианта за коалиции. „Първият вариант е идейна коалиция със сродни партии, които са произлезли от СДС“, обяви той. „Вторият вариант е конюнктурна коалиция - нашите 70 хил. гласа да ги съберем с други 50 хил. гласа. Тогава вероятно ще търсим партньори, които не са толкова различни от нас, за да прескочим бариерата“, посочи Христов. „Третият вариант е коалиция антистатукво - такава беше коалицията при създаването на СДС“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Божидар Лукарски, СДС: Партията трябва да тръгне в консервативно патриотична-посока, нека днес направим правилния избор

Божидар Лукарски, СДС: Партията трябва да тръгне в консервативно патриотична-посока, нека днес направим правилния избор

7 Юли 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. СДС трябва да тръгне в консервативно-патриотична посока. Това каза председателят на СДС Божидар Лукарски на 23-та Национална извънредна отчетно-изборна конференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека днес СДС направи правилния избор“, призова той. „Няма как да си СДС-ар и да не защитаваш българските традиции и да подкрепяш джендър идеологии“, обяви Лукарски. „Всеки опит да ни местят към ляво ще претърпи крах, защото ще бъде против нашата същност“, коментира той. „Заявката на ДСБ и „Да, България“, че сме водещи, който иска да заповяда и да приеме лидерството ни, ме кара да мисля, че това не е приемливо за СДС“, каза още Божидар Лукарски.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Божидар Лукарски, СДС: Като председател съм се стремял да водя партията към реални цели

Божидар Лукарски, СДС: Като председател съм се стремял да водя партията към реални цели

7 Юли 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Като председател съм се стремял да бъда реалист и да водя СДС към реални цели. Това каза председателят на СДС Божидар Лукарски на 23-та Национална извънредна отчетно-изборна конференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бяхме добър екип, защото поставихме интересите на партията в центъра на политическата ни дейност“, се обърна той към делегатите. „Новата година ни изненада с опит за преврат по никое време. Част от тези, които ме избраха, решиха, че съм пречка за СДС“, припомни Лукарски. „Няма да правя политически анализ защо се стигна до това, не бих подценил интелигентността ви“, коментира той. „Не се смятам за безгрешен и жертва. Отчитам, че не успях да бъда толкова близо до местните структури, колкото обещах“, каза още Божидар Лукарски.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС ще проведе 23-та извънредна отчетно-изборна конференция, на която ще бъде избрано ново ръководство на партията

СДС ще проведе 23-та извънредна отчетно-изборна конференция, на която ще бъде избрано ново ръководство на партията

7 Юли 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. СДС ще проведе 23-та извънредна отчетно-изборна конференция. Събитието ще започне в Интер Експо център, град София (бул. "Цариградско шосе" 147) от 10.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на СДС. На форума ще бъде избрано ново ръководство на СДС и ще се проведе политически дебат за бъдещето на синята партия.
НС на СДС взе решение, че на местни избори местните организации ще имат свободата за коалиране на местно ниво без санкция на националното ръководство.
Председателят на партията Божидар Лукарски няма да се кандидатира за поста отново, тъй като смята че, е необходимо освежаване на председателския пост.
Според Устава на СДС той и цялото ръководство ще излезе в оставка от насрочената дата за провеждане на Отчетно-изборна конференция - 7 юли 2018г.
За председател на Националния изборен щаб е избран Илия Лазаров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.