НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветан Пчелин, Планински отряд – Добринище: Добрата екипировка е изключително важна при преходи в планините

Цветан Пчелин, Планински отряд – Добринище: Добрата екипировка е изключително важна при преходи в планините

17 Юли 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Добрата екипировка е изключително важна при преходи в планините. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Цветан Пчелин, ръководител на Планински отряд – Добринище. Той отбеляза, че всеки турист задължително трябва да съобразява облеклото си с условията на терена и планината, която посещава. „Най-важното нещо при добрата екипировка са обувките. Те трябва да са с твърда подметка и високи, така че да стягат глезена. Задължително е също туристите да са с подходящи панталони, които да не запарват. Препоръчително е да носим термобельо. В раницата задължително трябва да имаме яке или дъждобран“, каза още Пчелин. При преходи в планината също е задължително да се запасим с храна, която да е високоенергийна. Също така трябва да имаме достатъчно вода и добре да плануваме маршрута, по който ще вървим. Експертът посъветва още да носим аптечка, която да е оборудвана с бинт, реванол, кислородна вода – в случай на подхлъзване и ожулване на кожата, средство срещу комари, алергозан, дефламол, слънцезащитен крем с висок фактор, противовъзпалително средство.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Пчелин, Планински отряд - Добринище: Изключително важно е туристите да имат планинска застраховка

Цветан Пчелин, Планински отряд - Добринище: Изключително важно е туристите да имат планинска застраховка

17 Юли 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изключително важно е туристите да имат планинска застраховка. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Цветан Пчелин, ръководител на Планински отряд – Добринище. По думите му цената ѝ за година варира в зависимост от пакетите с включени застрахователни събития. „Цената на планинската застраховка е различна - около 20 до 30 лева най-много за година. Всеки застраховател предлага негови и различни пакети, но като цяло планинската застраховка не е скъпа. Излиза около лев, лев и нещо на ден. Ако се направи групова, е още по-евтина“, каза още Пчелин.
„Фокус“ припомня:
Планинската здравна застраховка съществува на българският пазар от декември 2000 година. Тя e добра алтернатива за директно плащане при инциденти в планината. Препоръчително е туристите много добре да се запознаят с реда на покриване на разходите при евентуално настъпване на застрахователно събитие, когато сключват своите застраховки. Застрахователните практики са различни – някои застрахователни компании изплащат директно дължимите суми на ПСС, а други изискват пострадалият да плати, и след това на базата на протокол за застрахователното събитие, възстановяват сумите за извършените разходи.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.