НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Валентин Радев: Постигнахме 100% успех по приоритета ни за сигурност на европейските граждани

Министър Валентин Радев: Постигнахме 100% успех по приоритета ни за сигурност на европейските граждани

17 Юли 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Постигнахме 100% успех по приоритета ни за сигурност на европейските граждани. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на кръгла маса на тема „Постигнатото в областта на вътрешните работи по време на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подобрихме управлението на информационните системи, повишаване на качеството на информацията и оперативната съвместимост. Непременно искам да подчертая, че това е една от централните теми на Съвета за правосъдие и вътрешни работи“, каза Радев. Според него, откакто страната ни е започнала да участва в тези информационни системи, всички са говорили за обмяна на информация. „Всички държави по причините миграция, трафик на хора, много се вълнуваха от тази тема и това ескалира“, заяви Радев и добави, че е горд с това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Шпинделегер: България свърши отлична работа по време на председателството си и повдигна всички важни за Европа въпроси

Михаил Шпинделегер: България свърши отлична работа по време на председателството си и повдигна всички важни за Европа въпроси

17 Юли 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. България свърши отлична работа по време на председателството си и повдигна всички важни за Европа въпроси. Това каза Михаил Шпинделегер, генерален директор на Международния център за развитие на миграционната политика, по време на кръгла маса на тема „Постигнатото в областта на вътрешните работи по време на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Шпинделегер България е поставила акцент, който е останал в съзнанието на европейските граждани - Западните Балкани. „Мисля, че това беше много успешно. България за пръв път пое председателството и наистина я поздравявам, защото тази задача не беше никак лесна“, каза той.
Според него страната ни е поела председателството в много трудни времена. „През 2018 г. станахме свидетели на 700 хил. нови заявки за влизане - цифра, която не е никак малка. Това даде време да се обмислят нещата в рамките на системата. Мисля, че тези искания за убежище, поставят някакъв натиск, но от друга страна всички администрации в ЕС трябваше да признаят, че не е лесна задача да има толкова много лица в много различни държави. В случая на Австрия например, в момента имаме 38 хил. заявления към Висшия съд, поради обжалване на неприети искания за убежище“, допълни той и отбеляза, че това е огромно количество работа.
По думите му българското председателство е разбрало сложността на проблема с миграцията. „Вземайки предвид опасенията с европейските граници, успяхте да отнемете напрежението от границите“, коментира той. Според него основно постижение е връщането на акцента върху европейката перспектива на страните от Западните Балкани. „Това беше много добре заявено от българското председателство, което подсети цяла Европа, че страните имат нужда от перспектива“, каза още Шпинделегер. Той обърна внимание и на значението на споразумението за име върху спора между Атина и Скопие. „Наистина нещата се придвижиха докрай и то в рамките на българското председателство“, каза Шпинделегер и поясни, че изграждането на мостове може да е слоган на председателството ни. „Не беше малко постижение, че Европейският съвет успя да приеме различни съвместни заключения в областта на миграцията през юни месец“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов организира кръгла маса за постигнатото в областта на вътрешните работи по време на Българското председателство

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов организира кръгла маса за постигнатото в областта на вътрешните работи по време на Българското председателство

17 Юли 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов организира кръгла маса на тема „Постигнатото в областта на вътрешните работи по време на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз“. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Събитието ще се проведе от 10.00 часа в зала „Изток“ на Народното събрание. В рамките на кръглата маса ще бъде направен обзор на акцентите от работата на Министерство на вътрешните работи по време на Председателството, включително постигнатото по законодателните досиета на европейско ниво, политиките на миграция и убежище, граничния контрол, борбата с трафика на хора, международното полицейско сътрудничество и други.
Специален гост и говорител на кръглата маса ще бъде д-р Михаил Шпинделегер, който е генерален директор на Международния център за развитие на миграционната политика. В събитието ще участват още представители на Министерството на вътрешните работи, на неправителствения сектор, на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет, на Националната комисия за борба с трафика на хора, на международни организации в областта, както и представители на дипломатическия корпус в България, народни представители от ресорните комисии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.