НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Акценти в предаването „Садово в сърцето на Тракия“ по Радио „Фокус“ – Пловдив

Акценти в предаването „Садово в сърцето на Тракия“ по Радио „Фокус“ – Пловдив

16 Юли 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Садово. В предаването „Садово в сърцето на Тракия“ по Радио „Фокус“ – Пловдив днес ще търсим отново информация това изплатени ли са обезщетенията след големия порой, при който пострадаха стотици декара земеделски площи. Ще чуем зам.-кмета на общината Петър Георгиев по темата.
Също в днешното предаване ще разберем как се отразява на реколтата в Садовско времето и пороите. Ще говорим с доц. д-р Станислав Стаматов, зам.-директор на Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово. Ще попитаме и кмета на Ахматово Йордан Йорданов за това започнаха ли ремонти на улиците там.
Предаването „Садово в сърцето на Тракия“ се излъчва всеки понеделник, от 16.00 до 17.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 032/65 25 65. Водещ на предаването е Цветана Тончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Здравков, кмет на Садово: Голяма част от земеделските производители се отказаха да пускат заявления за щетите, тъй като те ще бъдат заплатени, само ако са унищожени 100 % от посевите

Димитър Здравков, кмет на Садово: Голяма част от земеделските производители се отказаха да пускат заявления за щетите, тъй като те ще бъдат заплатени, само ако са унищожени 100 % от посевите

10 Юли 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Садово. Подадени са 16 заявления от земеделски производители за площи от около 800 дка, но голяма част от тях се отказаха да пускат такива, тъй като щетите ще бъдат заплатени само ако са унищожени 100 % от посевите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Садово Димитър Здравков по повод наводнението от миналата седмица. „Има култури, които в момента се вижда, че са там, но когато започне затоплянето на времето, ще се появят болести по растенията и след месец-два те ще бъдат унищожени. Но тогава комисията ще констатира, че културите са загинали в този момент, а не заради наводненията. Самите земеделци казват, че комисията не е направена, за да работи в техен интерес“, обясни Димитър Здравков.
Във връзка с опасността от срутването на моста над река Чая, кметът на Садово коментира, че тя съществува от много време, а причината е рядкото почистване на речното корито.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Садово Петър Георгиев:  Има опасност от срутване на моста над река Чая при Катуница след наводнението през миналата седмица

Зам.-кметът на Садово Петър Георгиев: Има опасност от срутване на моста над река Чая при Катуница след наводнението през миналата седмица

9 Юли 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Катуница. Има опасност от срутване на моста над река Чая при село Катуница, община Садово, след наводнението през миналата седмица. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив зам.-кметът на Садово Петър Георгиев. Все още Община Садово изчислява щетите по инфраструктурата, нанесени след пороя. „Поражения има по общинският път, който свързва село Катуница с главния път Е-80. В лошо състояние е и мостът над река Чая, при Катуница”, каза Георгиев.
Работи се по изчисляване на щетите, след което те ще бъдат подадени в Комисията по бедствия и аварии с искане на средства за възстановяването им. По думите на Петър Георгиев по пътя има разрушена асфалтова настилка, а мостът е в опасно състояние. „Още преди това наводнение подаваме сигнали, тъй като има опасност съоръжението да се срути”, каза Георгиев. Той уточни, че по него минава целият трафик от големи камиони, които возят материали за Спиртната фабрика и Фабриката за череши. От Община Садово се надяват този път да бъде обърнато по-специално внимание на техните сигнали и да бъде осигурено съфинансиране.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЧК подпомага пострадалото население от наводнението в община Роман

БЧК подпомага пострадалото население от наводнението в община Роман

3 Юли 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Роман. Екип на БЧК - Враца предостави на пострадалите от наводнението граждани на община Роман 1 515 литра вода и 100 хигиенни пакета с дезинфекционни и почистващи препарати. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. На най-уязвимите от финансова и социална гледна точка хора БЧК - Враца ще предостави и хранителни пакети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП дари препарати и одеяла на пострадалите от наводнението в Роман

БСП дари препарати и одеяла на пострадалите от наводнението в Роман

3 Юли 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Роман. Народни представители от ПГ на "БСП за България", областните съвети на БСП във Враца и Перник и областният съвет на МО в БСП - Перник дариха почистващи и перилни препарати, дезинфектанти и одеяла на жителите на пострадалите от наводнението в гр. Роман. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. След като вчера бяха доставени първите 60 комплекта с кофи, препарати и чували за смет, днес млади социалисти от Перник доставиха одеяла и дезинфекциращи препарати.
„След изнесеното заседание на ОблС на БСП – Враца в Роман, социалисти от организацията в града и областният съвет на БСП се организираха, за да помагат на пострадалите си съграждани да почистят домовете си и да извозят унищожената покъщнина. Трагедията на хората е голяма и затова сме впрегнали всички сили, за да помогнем“. Това каза председателят на ОблС на БСП – Враца Иво Лилов. Той добави, че БСП е доставила и водоструйки, с които се почистват и дезинфекцират къщите на хората, защото общината дезинфекцира само общи площи и то избирателно. Лилов коментира, че отводнителните канали в града са почистени, едва след бедствието, което допълнително е усложнило ситуацията. Той бе категоричен, че социалистите ще търсят справедливост за жителите на града и ще изпратят писмо до прокуратурата, за да се направи проверка- дали в нощта на наводнението са изпускани язовири.
„Единствено представителите на БСП са тук, за да ни помогнат. Държавата и общината ги няма“, заявиха жители на Роман. Те коментираха, че е добре, че е започнало поне третирането с препарати на улиците и градинките, за да не плъзнат зарази. „Питаме, обаче, защо улиците се почистват и третират с препарати избирателно? Дали принципът е политически, етнически или друг“, попитаха те. Жителите на града са категорични, че не вярват, че наводнението е причинено само от дъжда. „Нека институциите да не ни заблуждават“, заявиха те. Жители на гр. Роман коментираха, че половин час преди вълната да залее близкия до реката квартал, кметът и зам.-кметове на общината, заедно с представители на други институции, са били на дигата. „След като са били там и са знаели, че нещо ще се случи, защо не предупредиха населението, за да спасим поне част от вещите си? Сега нямаме нищо. Отчаяни сме“, заявиха още те.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Басейнова дирекция заяви готовност за приоритетно разглеждане на инвестиционни предложения за почистване на речните легла в община Садово

Пловдив: Басейнова дирекция заяви готовност за приоритетно разглеждане на инвестиционни предложения за почистване на речните легла в община Садово

2 Юли 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ инж. Цветелина Кънева заяви готовността на дирекцията за приоритетно разглеждане на инвестиционни предложения за почистване на речните легла в община Садово. Това съобщиха за Радио „Фокус”- Пловдив от пресцентъра на дирекцията. Днес тя се е срещнала с кмета на община Садово Димитър Здравков. Срещата е имала за цел координация между двете институции във връзка с изпълнението на мерките, предвидени в Плана за управление на риска от наводнения на „Източнобеломорски район“. Община Садово попада в район със значителен потенциален риск от наводнения, за който са предвидени набор от мерки.
Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ ще продължи да осъществява непрекъсната комуникация с отговорните институции за изпълнението на мерките, заложени в Плана за управление на риска от наводнения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: За над 2 млн. лв. са нанесените щети на републиканската пътна инфраструктура след поройните валежи

Министър Николай Нанков: За над 2 млн. лв. са нанесените щети на републиканската пътна инфраструктура след поройните валежи

2 Юли 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Нанесените щети на републиканската пътна инфраструктура след поройните валежи през миналата седмица са за над 2 млн. лева. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Димитровград, предаде БНР. Там беше направена първата копка на пътя Чирпан – Симеоновград, където със средства от Оперативната програма "Региони в растеж" ще се рехабилитират над 50 км от третокласния път.
Нанков уточни, че средства ще се търсят или от бюджета – през аварийна програма: "Колкото и да ни е тежко, ако може и с европейски средства, както и в случая в Камено. Щетите по републиканските пътища по настоящем са, и в авариен режим с малки изключения, са преодолени. Имаме да се прави много общинска инфраструктура. Ние трябва да наблегнем от тук нататък на превенцията. Всеки лев, вложен в превенция, ни спестява поне 10".
По думите му пътищата, за които се правят протести, няма да бъдат ремонтирани. "Не искам да влизам в генезиса на подбудите за някои протести, защото имат и политически характер", посочи той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Отменено е частичното бедствено положение в община Садово

Пловдив: Отменено е частичното бедствено положение в община Садово

2 Юли 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Отменено е частичното бедствено положение в община Садово. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив зам.-кметът на общината Петър Георгиев. Днес кметът на общината е отменил бедственото положение със своя заповед. Екип на общината е проверил дигата на река Чая, за да се види дали няма други компрометирани места. Дигата е била коригирана на три места, след разлива на придошлата река. Най-рано през следващата седмица ще се знае какви са щетите. „Днес в Садово се проведе информационна среща на пострадалите селски стопани с представител на Областна служба по земеделие“, каза Георгиев. Били са разяснени критериите, по които ще се оценяват щетите. Земеделските производители трябва да подадат в службата заявление за щетите и на базата на тези заявления се сформира комисия, в която ще бъдат включени представители на 8 институции. Специалистите ще направят поне две проверки на терен и ще излязат с протокол за всеки земеделски производител. Комисията ще бъде сформирана в началото на другата седмица. Предстои с наредба на Министерството на земеделието да се определи размерът на обезщетенията. Ще се обезщетяват само регистрирани земеделски производители, които имат 100-процентови щети.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Остава частичното бедствено положение за района на Асеновата крепост заради активизиралото се свлачище

Пловдив: Остава частичното бедствено положение за района на Асеновата крепост заради активизиралото се свлачище

2 Юли 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Остава частичното бедствено положение, обявено за района на Асенова крепост, заради активизиралото се свлачище. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив зам.-кметът на Общината инж. Петър Бояджиев. Пътят остава затворен за товарни автомобили, създадена е временна организация за движение на автомобили там. „Очакват се геоспециалисти, които ще го изследват през близките 2 - 3 месеца, за да се реши как да се укрепва, тъй като нещата са сериозни”, каза Бояджиев. „Молим се да не вали, тъй като то започва да копае отново тогава, а и няма какво да спре водата”, добави Бояджиев. „Река Чая на територията на общината е влязла в коритото си и е спокойна, дори има рибари там”, каза още Бояджиев. До сряда се очаква да има количествено-стойностна оценка на щетите от пороите.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Дигата при село Катуница вече е укрепена

Пловдив: Дигата при село Катуница вече е укрепена

2 Юли 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Дигата при село Катуница вече е укрепена. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на селото Красимир Юруков. Укрепването е приключило около 23.00 часа снощи и е направено от външна фирма, под ръководството на Напоителни системи, на две места, където река Чая направи разлив. Реката заля около 2000 дка земеделски площи, засети предимно със зеленчукови култури. Пострадали са около 35 стопани, като около 5 - 6 от тях са с по над 100 дка земя. Днес от 13.00 часа в Община Садово пострадалите стопани ще могат да попълнят декларации за пораженията пред представители на Местната комисия по земеделие и представители на общината, за да бъдат обезщетени. „До сряда - четвъртък ще имаме яснота колко точно са загубите”, каза Юруков.
Най-пострадали са в най-ниската част, където реката се зауства в Марица. „Масово хората нямат застраховки, тъй като ни липсва такава култура”, каза кметът на Катуница. Според него малко са и застрахователните фирми, които правят застраховки на земите близо до реката, където има опасност от разлив.
„Пътят Катуница – Е-80, който беше залят, е добре след оттичането на водата. Няма разрушена асфалтова настилка”, каза още Юруков. Добре е и Старият римски мост. Ще трябва да се реновира обаче мостът, който свързва село Катуница с Ягодово над река Чая. Повече от 30 години той не е реновиран, тъй като все не достигат парите. Още вчера е направен обход, днес комисия ще го оглежда отново и ще бъдат направени протоколи за пораженията му. „Това е транспортният мост, който се ползва от почти всички населени места в общината и по-голяма част от селищата в Асеновградско, за да стигнат до Пловдив”, посочи кметът на Катуница.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Георгиев, зам.-кмет на Садово: Очаква се днес да бъде отменено частичното бедствено положение в общината

Петър Георгиев, зам.-кмет на Садово: Очаква се днес да бъде отменено частичното бедствено положение в общината

2 Юли 2018 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Садово. Очаква се днес да бъде отменено частичното бедствено положение в община Садово. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив заместник-кметът на Садово Петър Георгиев. Обстановката се е нормализира. Екипи на „Напоителни системи“ работят по укрепване на дигата на река Марица край Катуница.
И днес ще продължи обходът на общинската комисия за оценяване на щетите, които нанесоха придошлите води на река Чая. Стотици декара земеделска продукция бе наводнена, разрушен е един общински път, подкопан е и пешеходният мост в село Катуница.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Отменено е частичното бедствено положение в община Роман

Враца: Отменено е частичното бедствено положение в община Роман

1 Юли 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Враца. Отменено е частичното бедствено положение в община Роман. Това съобщиха от Общината.
Частичното бедствено положение бе обявено за град Роман и селата Средни рът, Караш и Хубавене на 29 юни. Вследствие на проливните дъждове река Малък Искър покачи нивото си и излезе от крито си. Бяха залети десетки къщи и земеделска земя. Жителите на засегнатия район бяха евакуирани. В Роман при токов удар загина 62-годишен мъж в опит да отводни мазето на къщата си.
Екипи на пожарната продължават да отводняват мазета и приземни етажи. Комисии описват щетите на частните имоти и публичната инфраструктура.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Остава в сила частичното бедствено положение за общините Роман и Садово, обстановката в страната след проливните дъждове се нормализира

Остава в сила частичното бедствено положение за общините Роман и Садово, обстановката в страната след проливните дъждове се нормализира

1 Юли 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. След значителните валежи в последните дни обстановката в страната се нормализира. Най-тежко пострадаха районите на Смолян и Чепеларе, регионът около Катуница и Садово, община Етрополе в област София, община Роман във Врачанско и село Горна Митрополия в Плевенско. В Роман от токов удар загина 62-годишен мъж в опит да отводни мазето на къщата си.
Продължават отводнителните действия на екипите на пожарната в мазета и приземни етажи, но в на места действията не дават резултат заради високите подпочвени води, които наводняват вече изпомпените помещения.
Нанесени са щети за хиляди левове. Заради проливните дъждове се образуваха десетки свлачища по основни пътища, наводнени бяха и хиляди декара земеделска земя.
В сила остава частичното бедствено положение в община Садово и община Роман.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Отменено е частичното бедственото положение в община Долна Митрополия

Плевен: Отменено е частичното бедственото положение в община Долна Митрополия

1 Юли 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Плевен. Отменено е частичното бедственото положение в община Долна Митрополия. Това каза за Агенция „Фокус“ Поля Цоновкса, кмет на общината. Частичното бедствено положение бе обявено на 29 поради усложнената метеорологична обстановка и концентрацията на голямо количество валежи за кратко време в с. Горна Митрополия.
„Водата в селото не може да се оттече. Става дума за високи подпочвени води, която още се намира в дворовете на хората. Вчера цял ден екипи на пожарната работиха, но след като изпомпят водата тя отново излиза“, обясни Цоновска и даде пример с мъж от селото, който 13 пъти е изпомпвал водата от мазето си. „Докато не се отекат подпочвените води няма как да се помогне на хората. Нанесени са щети са хиляди левове“, допълни кметът на Община Долна Митрополия.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Георгиев, зам.-кмет на Садово: Очаква се най-късно утре да бъде отменено частичното бедствено положение в общината

Петър Георгиев, зам.-кмет на Садово: Очаква се най-късно утре да бъде отменено частичното бедствено положение в общината

1 Юли 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Садово. Очаква се най-късно утре да бъде отменено частичното бедствено положение в Община Садово, което остава в сила заради дейността на „Напоителни системи“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив заместник-кметът на Садово Петър Георгиев. По думите му обстановката в критичните точки на общината се нормализира, като към момента екипи на „Напоителни системи“ работят по укрепване на предпазните съоръжения по дигата на река Марица край Садово.
„Очаква се днес, най-късно утре да приключат своята дейност и частичното бедствено положение да бъде отменено. Обстановката е нормална, водата продължава да се оттича. Времето се оправи, дано да няма повече обилни валежи към Смолян и Чепеларе, защото проблемът с река Чая дойде оттам. При нас нямаше толкова силен и обилен дъжд“, коментира Петър Георгиев. Той добави, че до няколко дни вече ще е възможно и да се оценят щетите, които нанесоха водите на река Чая върху земеделската продукция, след като дигата й бе компрометирана на три места.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нормализира се обстановката в пострадалите от дъждовете райони (ОБЗОР)

Нормализира се обстановката в пострадалите от дъждовете райони (ОБЗОР)

30 Юни 2018 | 21:11 | Агенция "Фокус"
София. След значителните валежи в последните дни обстановката в страната се нормализира. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщиха за „Фокус“, че не се очаква усложняване на ситуацията. През целия ден пожарникари и доброволци отводняваха мазета, приземни етажи и дворове. Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че има добра координация между институциите, язовирите се поддържат в достатъчно ниски нива и се наблюдават. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че армията винаги е на разположение при влошаване на обстановката. По негово разпореждане Щабът на отбраната е в готовност с техника да помага на хората при наводнения и свлачища. Днес в сила беше жълт код за силен вятър в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-град, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив. За утре от НИМХ не съобщават за влошаване на времето и предупредителни кодове.

Област София:
Следи се нивото на язовир „Ябланица“ край Етрополе. Пожарникари оказваха помощ в отводняването на къщи в село Ъглен, община Луковит. Вчера в община Етрополе беше обявено бедствено положение заради нивото на река Малък Искър. След обилните валежи в града и околните села имаше наводнени къщи, дворове и улици. Евакуирани бяха двама души.
Област Враца:
В Роман загина 62-годишен мъж в опит да отводни мазето на къщата си. Според първоначална информация мъжът е загинал от токов удар, при включването на електрическа помпа. През целия ден пожарникари отводняваха имоти на домакинства, пострадали от бедствието. В сградата на община Роман заседава Общинският щаб за защита при бедствия. На денонощен режим в Роман работят 6 екипа на Регионалната дирекция с техническо оборудване от три автомобила и пет помпи. Създаден е и подвижен екип за обслужване на засегнатите села в Община Роман – Хубавене, Караш и Средни рът. Предприети са необходимите мерки и от директора на ОД на МВР за охрана на частното имущество на хората, пострадали от бедствието. Напълно възстановено беше водоподаването в квартал „Каракашки“. Проблемът с водата остава в село Хубавене, в чието землище помпената станция е залята от придошлите води.
Стартира се и възстановяването на ел. захранването, което беше спряно през изминалото денонощие, за да се предотврати възможността за евентуални токови удари. Приоритетно се захранват стълбовете и уличното осветление, а след преценка на състоянието на домовете се възстановява електро подаването в отделни къщи. Създадени са комисии за оценка на щетите на частните имоти и публичната инфраструктура.
Вчера в град Роман и селата Средни рът, Караш и Хубавене беше обявено частично бедствено положение заради покачването на водите на река Малък Искър. Къщи бяха залети от водата, а жителите на засегнатия район бяха евакуирани.

Област Пловдив:
В Община Садово все още не е отменено бедственото положение, въпреки че са възстановени дигите на река Чая, която бе нарушена на три места. Оттичащата се водя заля земеделски земи в землището на селата Чешнегирово и Селци. В Чешнегирово реката заля 800 дка житни насаждения и около 300 дка зеленчукови култури. Възможно е щетите да са и повече, по думите на кмета на селото
Христо Атанасов. Залети са само земеделски земи, в близост няма къщи. Според земеделските производители залятата продукция най-вероятно е унищожена.
В четвъртък река Чая скъса дига край садовското село Катуница, което доведе до обявяване на частично бедствено положение. В петък следобед започна възстановяването на скъсаната дига. Най-сериозни щети бяха нанесени в района между село Катуница и град Садово. Затворен беше пътят между двете населени места, както и този от Катуница до Асеновград. Преминаването беше затруднено по пътя Асеновград - Лясково заради свлачище.

Област Смолян:
В Смолян и Чепеларе бедственото положение беше отменено вчера. Кметът на общината Славка Чакърова посочи, че има много материални щети, свлачища и срутища. Няма пострадали хора, а нивото на река Чая е спаднало. Пътища в общината бяха затваряни периодично заради обрушване на скали, автомобилите се пропускаха контролирано. В четвъртък в Смолян и Чепеларе реките Черна и Чая на места излязоха от коритата си.

Област Плевен:
Частично бедствено положение беше обявено в село Горна Митрополия. Големият водосбор, образуван след проливните дъждове, е залял две улици. През деня пожарникари отводняха засегнатите къщи. Кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска обясни, че около селото няма река или язовир, а водата, нанесла щетите е от съседните населени места.

Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Възстановено е водоснабдяването в квартал „Карашки“, работи се по отстраняване на проблема с ел. захранването

Враца: Възстановено е водоснабдяването в квартал „Карашки“, работи се по отстраняване на проблема с ел. захранването

30 Юни 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Враца. По данни на „ВиК“, водоснабдяването в Карашки квартал е напълно възстановено и водата е годна за пиене и битови нужди. Не е възстановено водоподаването в с. Хубавене, в чието землище помпената станция е залята от придошлите води. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Враца. Екипи на „ВиК“ отстраняват проблема със захранването на селото. Стартира се и възстановяването на ел. захранването, което беше спряно през изминалото денонощие, за да се предотврати възможността за евентуални токови удари, като приоритетно се захранват стълбовете и уличното осветление, а след преценка на състоянието на домовете се възстановява електро подаването в отделни къщи.
От експерти на общинската администрация са създадени комисии за оценка на щетите на частните имоти и публичната инфраструктура, които ще опишат състоянието на засегнатите имоти и оборудване, за да се отправят искания за финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Община Роман е организирала и доброволци, които подпомагат служителите на РДПБЗН при възстановяване на нормалното състояние на частните домове. Областният управител направи оглед на състоянието на засегнатия от наводнението Карашки квартал и разговаря с хората от каква конкретна помощ имат необходимост за справяне с тежката ситуация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Има добра координация между държавните институции предвид метеорологичната обстановка у нас

Министър Нено Димов: Има добра координация между държавните институции предвид метеорологичната обстановка у нас

30 Юни 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Троян. Има добра координация между държавните институции предвид метеорологичната обстановка у нас. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов, който присъства на Празника на билките, планината и туризма в местността „Айдушко сборище“ над село Балканец, община Троян, предаде репортер на Радио „Фокус“. „Министерството на околната среда и водите поддържа достатъчно ниски нивата на националните язовири, които наблюдава, за да могат да поемат необходимото количество вода. Подписах и графика за юли месец. Голямата сложност е да бъде направен балансът между необходимостта за напояване, за питейни нужди, от една страна, и от друга - нивото да е толкова ниско, че да може да поема водите, които идват. Към този момент трябва да сме относително спокойни“, коментира министър Димов.
На въпрос за подпочвените води, които на много места се оказват проблем, министърът на околната среда и водите обясни, че когато те се покачват, е ясно, че земята не може да поеме. „Факт е, че валежите като цяло не са по-големи от нормалното, но са по-концентрирани, в по-кратък период от време, и ние трябва да започнем да се адаптираме при тези условия. Това е и една от линиите, които Оперативна програма „Околна среда“ има, а именно - за превенция на бедствия, аварии и наводнения. Тази линия ще бъде отворена вероятно до края на тази година и която цели в тези нови условия да се предприемат мерки, които да предотвратяват подобен вид инциденти“, коментира още министър Нено Димов.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: 2/3 от имотите на пострадалите домакинства в Община Роман са отводнени, 6 екипа на пожарната работят на денонощен режим

Враца: 2/3 от имотите на пострадалите домакинства в Община Роман са отводнени, 6 екипа на пожарната работят на денонощен режим

30 Юни 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Враца. В Община Роман до момента са отводнени 46 частни имоти, което е близо 2/3 от всички домакинства, пострадали от бедствието. По преценка на директора на РДПБЗН старши комисар Димитров не е необходимо да се осигурява допълнително оборудване и служители, тъй като прогнозата е до 17.00 часа в оставащите около 1/3 домове водата да бъде изпомпана. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Враца. В сградата на Община Роман се проведе сутрешно заседание на Общинския щаб за изпълнение на общински план за защита при бедствия, в което участва областният управител Малина Николова, за анализ на ситуацията и насоки за последващи мерки. Директорът на РДПБЗН докладва за предприетите мерки за отводняване на частните домове и детската градина. От доклада стана ясно, че на денонощен режим в Роман работят 6 екипа на Регионалната дирекция с техническо оборудване от три автомобила и пет помпи. Създаден е и подвижен екип за обслужване на засегнатите села в Община Роман – Хубавене, Караш и Средни рът. Предприети са необходимите мерки и от директора на ОД на МВР за охрана на частното имущество на хората, пострадали от бедствието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Атанасов, кмет на село Чешнегирово: Оттичащите се води на река Чая са залели около 800 дка житни насаждения и около 300 дка зеленчукови култури в землището на селото

Христо Атанасов, кмет на село Чешнегирово: Оттичащите се води на река Чая са залели около 800 дка житни насаждения и около 300 дка зеленчукови култури в землището на селото

30 Юни 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Садово. Оттичащите се води на река Чая са залели около 800 дка житни насаждения и около 300 дка зеленчукови култури в землището на село Чешнегирово, община Садово. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Христо Атанасов. По думите му е възможно нанесените щети да са още повече, тъй като все още има места, до които не може да се стигне и да се види какво е моментното състояние. „Село Чешнегирово е разположено по-ниско от Катуница, водата използва наклона и слезе при нас. Залети са само земеделски земи, в близост няма къщи. Очаквах да отмине тази приливна вълна, тъй като разстоянието от скъсаната дига до мястото на пораженията в Чешнегирово е около 10 километра“, коментира Христо Атанасов. Той посочи, че е провел разговори със земеделски производители, чиято продукция е засегната и най-вероятно напълно унищожена. „Много от тях са теглили заеми, за да могат нещо да направят и да постигнат, а в един момент водата им взе всичко. Дано държавата да се намеси и да обезщети тези хора“, каза още Атанасов.
Кметът на село Чешнегирово коментира, че в селото няма проблем с отводняването при обилни валежи. „Белята дойде от безхаберието на „Напоителни системи“ и непочистени канали. Водят се съдебни спорове между общината и държавата. Каналът сега е държавен, а в един момент държавата казва, че този канал и е в тежест и го дава са стопанисване и поддръжка на нас. Това е безхаберие и прехвърляне на топката, докато в същото време се бием в гърдите колко сме велики“, коментира Христо Атанасов. Той е категоричен, че срещу природата и бедствията хората няма как да се преборят, но и че взимането на своевременни превантивни мерки може да намали драстично щетите.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обстановката в страната се нормализира след падналите значителни количества валежи (ОБЗОР)

Обстановката в страната се нормализира след падналите значителни количества валежи (ОБЗОР)

30 Юни 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Обстановката в страната се нормализира след падналите значителни валежи, които създадоха редица проблеми през последните дни. За „Фокус“ гл. комисар Николай Николов поясни, че не очаква усложняване на обстановката в страната, тъй като всички реки вече са в коритата си.
„Нашите служители заедно с организираните доброволци имат за задача да доотводнят всички мазета, приземни етажи, дворове. Разбира се, там, където е възможно. Направена е необходимата организация“, каза гл. комисар Николов.
По думите му река Малък Искър вече е в коритото си. Гл. комисар Николов уточни, че в Етрополе и в Роман, където реката е създала проблеми, са започнали отводнителните операции.
Област София:
Язовир "Ябланица" край Етрополе, Софийска област, се изпуска контролирано. Екипи на ГДПБЗН помагат в отводняването на няколко къщи в село Ъглен, община Луковит.
Област Враца:
В един от крайните квартали в Роман бяха наводнени няколко къщи и отводняването им продължава от екипи на ГДПБЗН. За момента там електричеството все още е спряно, поради мерки за безопасност. Междувременно стана ясно, че мъж е загинал при битов инцидент в Роман. Сигналът за инцидента е подаден в ОДМВР-Враца на 29 юни, около 20,30 вечерта. По първоначални данни 62-годишният мъж е слязъл в подземното мазе на къщата си, за да го отводни с електрическа помпа. Последвал е токов удар. При оглед от полицейски и лекарски екипи по тялото на починалия не е имало следи от насилие. Близките, които са станали свидетели на инцидента, са отказали аутопсия.
Област Пловдив:
В Община Садово все още не е отменено бедственото положение, въпреки че са възстановени дигите на река Чая, която бе нарушена на три места. По думите на кмета на Садово оттичащата се вода е заляла земеделски земи в землището на селата Чешнегирово и Селци.
Област Смолян:
В Чепеларе бедственото положение бе отменено вчера в 17.00 часа, като кметът на Общината Славка Чакърова поясни, че след бедствието има много материални щети, свлачища и срутища, но най-важното е, че няма пострадали хора.

В 21 области на страната през днешния ден е в сила жълт код за вятър и дъжд. Силен вятър се очаква в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Пазарджик, Пловдив, Враца, Монтана и Видин. Жълт код за обилни валежи е в сила за Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Армията винаги е на разположение да съдейства при влошаване на метеорологичната обстановка у нас

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Армията винаги е на разположение да съдейства при влошаване на метеорологичната обстановка у нас

30 Юни 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Троян. Армията винаги е на разположение да съдейства при влошаване на метеорологичната обстановка у нас. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на Празника на билките, планината и туризма, който се провежда в местността „Айдушко сборище“ над село Балканец, община Троян, предаде репортер на Радио „Фокус“. „Военнослужещите съдействат на хората на няколко места в България. Аз съм разпоредил още в четвъртък да имат готовност, Щабът на отбраната е готов, навсякъде, където се наложи, да се вади техника и да се помага на хора при наводнения и получаване на свлачища. Армията ще помогне, както винаги го е правила. Всичко е в пълен синхрон с министъра на вътрешните работи, с шефа на пожарната“, заяви още вицепремиерът Каракачанов.
Йоланда ПЕЛОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: 62-годишен мъж е загинал при токов удар, докато е отводнявал с електрическа помпа мазето си в град Роман

Враца: 62-годишен мъж е загинал при токов удар, докато е отводнявал с електрическа помпа мазето си в град Роман

30 Юни 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Роман. Мъж е загинал при битов инцидент в град Роман. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за инцидента е подаден в ОДМВР-Враца на 29 юни, около 20,30 вечерта. По първоначални данни 62-годишният мъж е слязъл в подземното мазе на къщата си, за да го отводни с електрическа помпа. Последвал е токов удар. При оглед от полицейски и лекарски екипи по тялото на починалия не е имало следи от насилие. Близките, които са станали свидетели на инцидента, са отказали аутопсия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Комитски, зам. областен уравител на Враца: Без електроенергия е село Караш в община Роман, няма бедстващи жители

Мирослав Комитски, зам. областен уравител на Враца: Без електроенергия е село Караш в община Роман, няма бедстващи жители

30 Юни 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Враца. Без електроенергия е село Караш в община Роман. Очаква се по-късно електроподаването да бъде възстановено поетапно. Това каза в седмичното обзорно предаване "Метроном" на Радио "Фокус" заместник областният управител на Враца Мирослав Комитски. "Към момента имаме пълно оттегляне на водните маси и прибиране на река Малък Искър в нейното корито. Към 09.30 ч. напълно са отводнени 50 имота на граждани. Екипите на "Пожарна безопасност" продължават да работят и към този момент по отводняването на дворове и мазета. Реалният проблем идва от наносите, които реката е внесла, има засегната покъщнина и електроуреди“, обясни той. Комитски уточни, че няма бедстващи хора, всички граждани са по-домовете си и разчистват терените си. По думите му се очаква оценка на щетите, за да може да се кандидатства за помощ от държавата. Заместник-областният управител на Враца изрази надежда метеорологичната обстановка трайно да се подобри, за да може по-бързо и лесно да се възстановят щетите на територията на община Роман.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Нормализира се обстановката в страната след обилните валежи, няма бедстващи хора

МВР: Нормализира се обстановката в страната след обилните валежи, няма бедстващи хора

30 Юни 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Обстановката в страната се нормализира след падналите значителни валежи. Няма сигнали за бедстващи хора. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Реката край град Роман, област Враца, се е оттеглила в коритото си. В един от крайните квартали на града бяха наводнени няколко къщи и отводняването им продължава от екипи на ГДПБЗН. За момента там електричеството все още е спряно, поради мерки за безопасност.
Продължава укрепването на дигата на река Чая до Катуница, обл. Пловдив. Ситуацията е под контрол. На място работят екипи на "Напоителни системи".
Язовир "Ябланица" край Етро поле, Софийска област, се изпуска контролирано.
Екипи на ГДПБЗН помагат в одводняването на няколко къщи в село Ъглен, община Луковит.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Частично бедствено положение е обявено в село Горна Митрополия

Плевен: Частично бедствено положение е обявено в село Горна Митрополия

30 Юни 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Плевен. Частично бедствено положение е обявено в село Горна Митрополия. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия, към която спада село Горна Митрополия. „Големият водосбор, който се образува след проливните дъждове, заля две улици. В момента се отводняват засегнатите къщи, описват се щети. Екипи на пожарната и доброволци се намират в момента в селото“, обясни Цоновкса. Кметът уточни, че около селото няма река или язовир. „Пожарникарите бяха учудени от големия водосбор, който е навлязъл в ниските части на селото от съседните населени места“, обясни още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Садово Димитър Здравков: Възстановени са дигите на река Чая, но оттичащата се вода заля земеделски земи в землището на селата Чешнегирово и Селци

Кметът на Садово Димитър Здравков: Възстановени са дигите на река Чая, но оттичащата се вода заля земеделски земи в землището на селата Чешнегирово и Селци

30 Юни 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Садово. Възстановени са дигите на река Чая, която бе нарушена на три места, но оттичащата се вода е заляла земеделски земи в землището на селата Чешнегирово и Селци. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на Община Садово Димитър Здравков. Той обясни, че натрупалата се в Садово вода се оттича към двете села и оттам в река Марица, но по пътя си залива зеленчукови градини и земеделска продукция. „Нанася поражения за производителите. Водата е много, изчакваме да се оттече“, коментира Здравков. Кметът добави, че няма опасност за населението, тъй като в близост до проблемния район няма къщи.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов, ПБЗН: Не очаквам усложняване на обстановката в страната, всички реки вече са в коритата си

Гл. комисар Николай Николов, ПБЗН: Не очаквам усложняване на обстановката в страната, всички реки вече са в коритата си

30 Юни 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Не очаквам усложняване на обстановката в страната, всички реки вече са в коритата си. Това каза за Агенция „Фокус“ главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Нашите служители заедно с организираните доброволци имат за задача да доотводнят всички мазета, приземни етажи, дворове. Разбира се, там, където е възможно. Направена е необходимата организация“, каза гл. комисар Николов.
По думите му река Малък Искър вече е в коритото си. Гл. комисар Николов уточни, че в Етрополе и в Роман, където река Малък Искър създаде проблеми, са започнали отводнителните операции. „На места все още токът не е пуснат, но службите от енергоразпределение работят активно. Разбира се, свлачищните процеси не могат да се овладеят толкова бързо“, допълни той.
Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" обърна внимание, че днес за страната е обявен жълт код, но не за валежи, а за силни ветрове.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Здравков, кмет на Садово: Остава в сила бедственото положение в Общината до запушване на дигата при река Чая

Димитър Здравков, кмет на Садово: Остава в сила бедственото положение в Общината до запушване на дигата при река Чая

30 Юни 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Садово. Остава в сила бедственото положение в Общината. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Садово Димитър Здравков. Той поясни, че бедственото положение е обявено във връзка със скъсаната дига на река Чая и докато тя не бъде запушена, то няма да бъде отменяно. Кметът Димитър Здравков уточни, че дигата е скъсана на две места. „Тя е направена така, че не може да се работи и по двете едновременно. Вчера от „Напоителни системи“ работиха по едното място. Оттам нататък трябва да се придвижват към другото“, коментира кметът. Димитър Здравков изрази надежда дъждът да не възпрепятства работата им. Кметът на Община Садово увери, че като цяло обстановката е спокойна. "Няма постъпили сигнали, нито бедстващи хора на територията на общината", каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Полицейски екипи охраняват имуществото на евакуираните жители на Роман

Враца: Полицейски екипи охраняват имуществото на евакуираните жители на Роман

29 Юни 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Роман. Взети са мерки за осигуряване на безопасност на домовете на жители, евакуирани от засегнати от проливните дъждове имоти в Роман. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Екипите на полицията са засилени, има изградени временни КПП-та, подвижни двойки дежурят, за да охраняват имуществото. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов провериха организацията, създадена от директора на ОДМВР – Враца старши комисар Янко Янколов.
Вътрешният министър и главният секретар на МВР направиха обход в Роман заедно с кмета на града и директора на РДПБЗН за преглед на актуалната обстановка. Към момента служителите на пожарната са ангажирани с отводняване на имотите. След приключване на дейностите ще започне оглед на щетите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Обстановката в региона на Етрополе е спокойна, няма риск за населението

Министър Валентин Радев: Обстановката в региона на Етрополе е спокойна, няма риск за населението

29 Юни 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Синхронизираме действията с местната власт и оказваме помощта, която е необходима, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Заедно с главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, областния управител на София-област Илиян Тодоров и кметовете на Етрополе и село Лъга той направи обход на най-засегнатите от проливните дъждове места и се запозна с актуалната обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. „Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оказали помощ. Седем екипа са работили на терен в общината, всички къщи са обходени. За щастие, няма пострадали. На място остават екипи в готовност в случай на необходимост от съдействие“, допълни министър Радев.
По-рано през деня обход в засегнатия от обилни валежи регион направи и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той докладва за обстановката и уточни, че язовирът над Етрополе се контролира.
Няма проблем със свлачището, пътищата навсякъде са проходими. Колегите остават да работят до нормализиране на обстановката – информира комисар Георги Иванов, директор на РДПБЗН - София област.
Към момента обстановката в региона е спокойна, реката се успокоява, спада и нивото на водата в язовира.
Министър Валентин Радев и главният секретар на МВР продължават обхода в района на Роман.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Усложнена остава обстановката в областите Враца, София и Пловдив след валежите (ОБЗОР)

Усложнена остава обстановката в областите Враца, София и Пловдив след валежите (ОБЗОР)

29 Юни 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
София. Интензивните дъждове продължават да създават редица проблеми в страната. Усложнена е обстановката в областите Пловдив, София и Враца. Наводнени са мазета, приземни етажи, нанесени са щети за хиляди левове по пътната инфраструктура, залети са стотици декари земеделска земя. На основни пътни артерии се активизират свлачища, които затрудняват движението. Няма бедстващи хора.

Област Враца:
Частично бедствено положение е обявено на територията на град Роман, село Средни рът, село Караш и село Хубавене. Причина за въвеждането на бедственото положение е рязкото покачване на водите на река Малък Искър. В тези райони са залети частни домове и терени в урбанизираните територии, а приливна вълна заля квартал „Карашки“ в град Роман. Извършена е евакуация на населението в засегнатия район с цел намаляване на риска и застрашаването на живота и здравето на хората.
Заместник-областният управител Мирослав Комитски, заедно с главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършиха оглед на засегнатите райони. Вследствие на повишените води са залети помпените станции на с. Караш и с. Хубавене, което е причина за спряното водоподаване. Очаква се, след оттеглянето на водните маси, екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ да извършат изпомпване на водата от частните домове в засегнатия район. Бедственото положение е в сила до отпадане на основанията за обявяването му.

Област София:
Бедствено положение е обявено и в община Етрополе заради нивото на река Малък Искър. След обилните валежи в града и околните села има наводнени къщи, дворове и улици. Евакуирани са двама души. На брифинг директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов заяви:„Сложна е обстановката около река Малък Искър, създадена е реална заплаха за Етрополе“. По думите му язовирът над града се следи и към момента не прелива.

Област Пловдив:
В четвъртък река Чая скъса дига край садовското село Катуница, което доведе до обявяване на частично бедствено положение. В петък следобед започна възстановяването на скъсаната дига.
Най-сериозни са щетите, нанесени в района между село Катуница и град Садово. Затворен за движение е пътят между двете населени места, както и този от Катуница до Асеновград. Залети са земеделски площи, опасност за населените места няма. Създадена е организация за евакуация на жителите на къщите, които са в близост до река Чая. Няма получени сигнали за бедстващи хора.
Затруднено е преминаването през пътя Асеновград - Лясково заради свлачище, активизирало се в четвъртък. Заради свлачището бе обявено бедствено положение за част от територията на община Асеновград – село Лясково и Национален паметник на културата „Асенова крепост”. Със заповед на кмета е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили по пътя Асеновград – Лясково, преминаването на леки автомобили се извършва в едното платно при повишено внимание. Пътят е обезопасен с предупредителни табели и летни за внимание.

Област Хасково:
Поради спиране на валежите, овладяване на ситуацията и нормализиране на обстановката частичното бедствено положение в селата Ленско, Соколенци и Меден бук, намиращи се на територията на община Ивайловград, бе отменено. То бе обявено на 27 юни заради лошите метеорологични условия и нанесените щети на пътната инфраструктура. Дейностите по неотложните аварийно възстановителни работи на компрометираните участъци ще продължат.

Област Смолян:
В четвъртък, 28 юни, бедствено положение бе обявено в общините Смолян и Чепеларе, където реките Черна и Чая на места излязоха от коритата си. В петък бедственото положение в населените бяха отменени. В момента на територията на двете общини продължават дейностите по разчистването на наносите от улиците. Продължават и дейностите по разчистване на свлачището по пътя за Забърдо, община Чепеларе, като голямата надвисналата скала вече е премахната, а пътят за селото е отворен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Илиан Господинов, НИМХ: На 28 юни тази година максималната температура е най-ниската за периода от 1993 до сега

Доц. Илиан Господинов, НИМХ: На 28 юни тази година максималната температура е най-ниската за периода от 1993 до сега

29 Юни 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. На 28 юни тази година максималната температура е най-ниската за периода от 1993 до сега. Това каза доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология в интервю за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“. Той каза още, че последно такива ниски максимални температури за конкретната дата на летния месец са засичани през 1992 г.
„Има около десетина случаи през последните 27 години през месен юни с периоди от 3, 4 и дори 8 дни с температури под 20 градуса. Случващото се в страната и по-конкретно в София може да се характеризира като сравнително рядко явление, но и обичайно, защото се е случвало и преди“ каза той.
Доц. Илиан Господинов заключи, че последните няколко дни са доста студени, но не е правилно да се води статистика за съответни дати, а да се гледат постигнати температури за по-голям интервал от време.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Извършена е частична евакуация на жителите на град Роман и селата Средни рът, Караш и Хубавене заради рязкото покачване на река Малък Искър

Враца: Извършена е частична евакуация на жителите на град Роман и селата Средни рът, Караш и Хубавене заради рязкото покачване на река Малък Искър

29 Юни 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Враца. Извършена е частична евакуация на жителите на град Роман и селата Средни рът, Караш и Хубавене заради рязкото покачване на река Малък Искър. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Враца. Със Заповед на кмета на Община Роман днес в 10.30 часа е обявено частично бедствено положение на територията на град Роман, село Средни рът, село Караш и село Хубавене. Причина за въвеждането на бедственото положение е рязкото покачване на водите на река Малък Искър, вследствие на което са залети частни домове и терени в урбанизираните територии.
Извършена е евакуация на населението в засегнатия район с цел намаляване на риска и застрашаването на живота и здравето на хората.
Заместник областният управител Мирослав Комитски, заедно с главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършиха оглед на засегнатите райони. Вследствие на повишените води са залети помпените станции на с. Караш и с. Хубавене, което е причина за спряното водоподаване. До ранния следобед е било нарушено и електрозахранването в района, което е възстановено в 15.30 часа.
Главният комисар Николай Николов потвърди, че предприетите от Общинския щаб за изпълнение на общински план за защита при бедствия, в частта „Наводнения“ мерки са правилни, навременни и адекватни.
Очаква се, след оттеглянето на водните маси, екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ да извършат изпомпване на водата от частните домове в засегнатия район. Бедственото положение е в сила до отпадане на основанията за обявяването му.
Продължава денонощното наблюдение на водното количество на река Малък Скът от Общинския щаб за защита при бедствия и своевременното информиране на дежурния в Областен съвет за сигурност.
Към момента няма данни за заплаха за здравето и живота на населението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внася искане правителството да обезщети пострадалите от наводненията

БСП внася искане правителството да обезщети пострадалите от наводненията

29 Юни 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на БСП се срещна днес с кметове от цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Бяха обсъдени проблемите на общините с наводненията, състоянието на общинските пътища, общинските болници, такса битови отпадъци. "Държавата върви след проблемите и ги решава на парче", заяви кметът на Садово по повод последните наводнения. ПГ на БСП за България ще внесе в парламента въпроса за обезщетение на земеделските производители.
Кметовете разкритикуваха и акцията на правителството за връщане на учениците в училищата. Според тях тя е пълен провал - "бяха в училище една седмица и пак избягаха". Присъстващите споделиха и, че се заобикаля закона за бюджета и се раздават пари с постановление на кметове от ГЕРБ и ДПС. По този повод народните представители от левицата внесоха решение Сметната палата да направи проверка за тези разходи на правителството.
Ръководството и кметовете обсъдиха още визията на БСП, която ще бъде представена на 21 юли и в която политиките за регионите заемат съществено място.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов: Дъждовният облак продължава на северозапад, предупредили сме областните управители на Враца и Монтана

Гл. комисар Николай Николов: Дъждовният облак продължава на северозапад, предупредили сме областните управители на Враца и Монтана

29 Юни 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. Дъждовният облак продължава на северозапад, предупредили сме областните управители на Враца и Монтана за предприемане на необходимите превантивни мерки. Това каза гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по време на редовния месечен брифинг на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Обърнато е специално внимание на прословутия язовир "Рогозен", за който всяка година по едно и също време тичаме и обявяваме бедствено положение. Дано тази година не е така. Надявам се строителните работи максимално бързо да приключат и той да бъде изправен", заяви гл. комисар Николов.
Той посочи, че утре се очаква подобряване на валежната обстановка. "За Централна и Западна България е обявен жълт код, за останалата зелен. Жълтият код обаче не е свързан с валежи, а с ветрове. Поради което трябва бързо да преобърнем нашите усилия да призовем гражданите, особено в градовете. Там, където има изнесени саксии и предмети, които има опасност да паднат, да бъдат прибрани, а гражданите да бъдат по-внимателни, преминавайки през и около високи сгради", заяви гл. комисар Николов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов, ПБЗН: Сложна е обстановката около река Малък Искър, създадена е реална заплаха за Етрополе

Гл. комисар Николай Николов, ПБЗН: Сложна е обстановката около река Малък Искър, създадена е реална заплаха за Етрополе

29 Юни 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Сложна е обстановката около река Малък Искър, създадена е реална заплаха за Етрополе. Това каза гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по време на редовния месечен брифинг на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му реката е наводнила улици и десетки къщи в Етрополе. „Няма опасност за населението. Кметът е създал необходимата организация. Сутринта бях там, уверих се на място. Язовирът, който се намира над Етрополе – се наблюдава, все още не е започнал да прелива“, каза той и уточни, че пожарните служби намаляват неговото ниво, за да могат хората да бъдат спокойни.
Той посочи, че това се прави, защото в община Роман, област Враца, например населението се притеснява, че най-вероятно е скъсана язовирна стена, за да се покачи така нивото на река Малък Искър. „Не, няма скъсана язовирна стена“, каза той и поясни, че нивото на реката там е спаднало.
Гл. комисар Николов допълни, че сигналите, пристигнали в оперативния център са стотици. „243 конкретни операции са проведени от служителите на МВР. Те са свързани с отводнявания на подземни етажи, мазета, подлези, охрана на опасни мостове“, допълни гл. комисар Николов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов, ПБЗН: Към момента ситуацията в страната е по-спокойна, няма бедстващи хора или такива с непосредствена опасност за живота

Гл. комисар Николай Николов, ПБЗН: Към момента ситуацията в страната е по-спокойна, няма бедстващи хора или такива с непосредствена опасност за живота

29 Юни 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Към момента ситуацията в страната е по-спокойна, няма бедстващи хора или такива с непосредствена опасност за живота. Това каза гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по време на редовния месечен брифинг на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гл. комисар Николов отчете, че все още има бедствени положения в сила. „Постепенно започват да отменят бедствените положения", каза Николов. „През цялото време и към момента не сме имали бедстващи хора или с непосредствена заплаха за живота", каза гл. комисар Николов. „Въпреки това в приблизително при 9 случая се е наложило наши служители да изведат предимно възрастни хора от къщи, които бяха вече залети. Пряка опасност за живота им нямаше, но не можем да ги оставим в залетите къщи. Последният случай е от преди половин час в Роман“, каза гл. комисар Николов. „Ако сме могли досега да направим нещо по отношение на превенцията, то е само да организираме мониторинг. Разпоредено беше всички критични участъци да се наблюдават. Техниката, с която разполагат в извънредни ситуации да бъде в готовност, абсолютно всички, които участват в плановете за защита при бедствия да бъдат прозвънени. Идеята беше ранно да предупредим хората, ако се наложи принудителна евакуация и самоспасяване, така че да не се допуснат човешки жертви“, заяви гл. комисар Николов.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, кмет на Етрополе: Има наводнени къщи, но няма бедстващи хора, ситуацията в града се нормализира

Димитър Димитров, кмет на Етрополе: Има наводнени къщи, но няма бедстващи хора, ситуацията в града се нормализира

29 Юни 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
София. Има наводнени къщи, но няма бедстващи хора в Етрополе, ситуацията се нормализира. Това каза пред Радио „Фокус“ кметът на Етрополе Димитър Димитров по повод обявеното бедствено положение в Общината заради обилните валежи. „През Етрополе минава река Малък Искър. Ние сме водосборен район, така че непрекъснато се мени нивото. Имаме язовир, който следим в момента. На няколко пъти беше спирано движението за Правец в посока София. Към момента е проходим пътят и за Правец и за Джурово, така че нещата като че ли се нормализират полека-лека. С електричеството нямаме проблеми. С водоснабдяването най-вероятно ще имаме, понеже нашите водоизточници са открити, и най-вероятно през чешмите ще тече мътна вода през следващите няколко дни. В момента насипваме диги по реката, по стената на реката, така че се опитваме с каквото можем да помогнем на хората", каза още той. По думите му в Етрополе сутринта е бил главен комисар Николай Николов. "Разговаряхме и с него. Неговите сили също са мобилизирани в района и считам, че ще се справим със ситуацията“, коментира кметът. Димитър Димитров каза още, че продължава работата по отводняване и разчистване наводнените участъци. Той уточни, че към момента няма затворени пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Община Роман обяви частично бедствено положение

Враца: Община Роман обяви частично бедствено положение

29 Юни 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Роман. Община Роман обяви частично бедствено положение в града и селата Средни рът, Караш и Хубавене по поречието на река Малък Искър заради усложнената метеорологична обстановка. Това съобщават от Общината.
Със заповед на кмета Валери Ролански се предприемат следните действия:
*Общинският щаб за изпълнение на общинския план за защита при бедствия и взаимодействие с другите щабове преминава на непрекъснат режим на работа. *Информацията за хода на провежданите извънредни мерки, спасителните и неотложни работи трябва да се представят през един час. Същата информация трябва да се представя чрез дежурният по съвет до дежурния в РДПБЗН - МВР гр.Мездра. на дежурен по ОблСС гр. Враца и на Фейсбук страницата на общината за информиране на населението;
*Всички кметове и кметски наместници на населените място и длъжности лица на всеки час трябва да предават информация зa изменение на телефони: 0888554485; 09123/23-50;
*Бедстващите населени места по поречието на р. Малък Искър на територията на Община Роман трябва да бъдат захранвани е водоноски от водопроводната мрежа;
*Изпраща се техника зa изкопни работи;
*Въвеждат се временни ограничения – забранява се влизането, пребиваването и движението на МПС в районите на бедствието, освен на екипите на единната спасителна система и за продоволствено снабдяване на населението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Етрополе обяви бедствено положение

Община Етрополе обяви бедствено положение

29 Юни 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Община Етрополе обяви бедствено положение, съобщиха от пресцентъра на Общината. Във връзка със създалата се обстановка след обилните валежи, тази сутрин кметът на Етрополе Димитър Димитров е свикал заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и обяви бедствено положение. Пътят до село Джурово е непроходим. Продължават усилията за осигуряване на достъп. В града и селата има наводнени къщи, дворове и улици. В този момент 4 багера и една фадрома разчистват участъци, а пожарната отводнява наводнени обекти. Обстановката се следи непрекъснато, координацията между институциите е постоянна, полагат се всички усилия за преодоляване на последствията от обилния дъжд.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Нивата на реките са повишени, но няма опасност от разливи

Кметът Йорданка Фандъкова: Нивата на реките са повишени, но няма опасност от разливи

29 Юни 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Следим много внимателно нивата на реките и язовирите. Продължаваме да изпускаме общинските язовири контролирано, нивата на реките са повишени, но няма опасност от разливи към момента. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова за обстановката в града в следствие на валежите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Наши екипи дежурят в „Овча купел“, „Витоша“ и „Лозенец“ при оттоците и рисковите зони, за да се реагира при необходимост“, посочи тя и допълни, че вчера екипите са реагирали бързо на сигнал в район „Лозенец“, за да влезе водата в коритото на реката. „Нямаме никакви сигнали за течове в подлези и метростанции. Има стационарни екипи, които са в готовност да реагират на по-рисковите подлези, както към метрото, така и пешеходните“, каза още Йорданка Фандъкова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Обстановката в Столична община е нормална, екипите са в готовност

Кметът Йорданка Фандъкова: Обстановката в Столична община е нормална, екипите са в готовност

29 Юни 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Обстановката в Столична община е нормална, екипите продължават да са в готовност. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова за обстановката в града в следствие на валежите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За последните 48 часа от аварийно-спасителното звено са отработени 39 сигнала. На телефон 112 през нощта са получени 9 сигнала, а от сутринта още 5“, обясни тя. „4 сигнала са отработени от аварийно-спасителното звено. Това са сигнали за завирявания, които се отработват бързо“, допълни кметът. „Малко по-сериозен беше единият от сигналите- за свличане на земни маси в район „Панчарево“, беше отработен много рано сутринта и движението беше възстановено“, каза още Йорданка Фандъкова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Екипи на пътноподдържащите дружества са в постоянна готовност за разчистване на паднала скална маса

АПИ: Екипи на пътноподдържащите дружества са в постоянна готовност за разчистване на паднала скална маса

29 Юни 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. Шофьорите, на които им предстои пътуване през дефилетата и републиканската пътна мрежа в планинските райони, да карат внимателно и с повишено внимание. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". На много места заради преовлажняване на почвата от падналите дъждове има опасност от срутища и свличане на земна маса. Във всички областни пътни управления има дежурни аварийни екипи, които да възстановят проходимостта на пътищата в максимално кратък срок.
В област Смолян пътната обстановка постепенно се нормализира. Предприемат се действия за укрепване на свличането по третокласния път при Смилян, където движението в момента е в една лента.
Разчиства се и пътя при село Момчиловци. От вчера следобед поради възникнало свлачище е ограничено движението по път III-8631 Момчиловци - Лъки. Обходният маршрут е през Момчиловци - Соколовци - проход „Рожен“ - Лъки и обратно.
Поради срутване на скални маси в една лента е движението по път II-86 Бачково – Нареченски бани.
Временно движението по третокласния път ІІІ-358 Тетевен - Ябланица, в района на Гложене, е ограничено поради свличане на земни маси и камъни. Обходният маршрут е през Тетевен, кв. "Полатен" - Голям Извор - Ябланица и обратно.
Пътуването по път III-3009 Правец - Етрополе е в една лента поради свличане на земна маса и наводняване на пътното платно.
Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и по път II-82 София - Самоков заради свличане на земна маса и стесняване на една от лентите за движение.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка на републиканската мрежа от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Най-голямо количество валежи за последните 12 часа са паднали на връх Мусала – 41 л. кв./м.

НИМХ: Най-голямо количество валежи за последните 12 часа са паднали на връх Мусала – 41 л. кв./м.

29 Юни 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Най-голямо количество валежи за периода от 21.00 часа на 28 юни до 9.00 часа днес са паднали на връх Мусала – 41 л. кв./м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). На връх Мургаш са паднали 40 л. кв./м., а на Черни връх – 30 л. кв./м.
В равнинната част на страната най-значително количество валежи са паднали във Враца – 15 л. кв./м. В София валежът е 13 л. кв./м., а в Драгоман – 12 л. кв./м. В останалите райони от страната, където е валял дъжд, измерените количества са под 10 л. кв./м.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След валежите - бедствено положение в Смолян, Чепеларе и Садово (ОБЗОР)

След валежите - бедствено положение в Смолян, Чепеларе и Садово (ОБЗОР)

29 Юни 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. Интензивните валежи през последните дни създадоха редица проблеми и локални наводнения в страната. Най-усложнена е обстановката в областите Пловдив и Смолян. Към момента на повечето места обстановката се нормализира, няма бедстващи хора. За изминалата нощ екипите на пожарната служба са се отзовали на 146 сигнала за наводнени дворове, подлези, улици, приземни етажи на частни и обществени сгради, паднали дървета и оказване съдействие на граждани. Сигналите са предимно територията на Столична община, областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян, Бургас.
Област Смолян:
Бедствено положение е обявено в Смолян и Чепеларе. В Чепеларе река Чая значително повиши нивото си. За изминалата нощ екипите на РДПБЗН – Смолян са отработили 32 сигнала за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради, паднали дървета. Повечето от сигналите са били концентрирани около речното корито на река Черна, която поради обилния дъжд излезе извън коритото си. Екипите на ПБЗН са участвали и в изграждането на диги при кв. Устово - Промишлена зона и улиците „Георги Раковски, „Тракия“, „Родопи“, „Димитър Македонски“, „Хан Аспарух“. Бедствено положение е обявено на територията на Смолян и Чепеларе.
Област Пловдив:
Река Чая скъса две диги край град Садово, което доведе до обявяване на частично бедствено положение. Най-сериозни са щетите в района между село Катуница и град Садово. Затворен за движение е пътят между двете населени места, както и този от Катуница до Асеновград. Залети са земеделски площи, опасност за населените места няма. Създадена е организация за евакуация на жителите на къщите които са в близост до река Чая. Няма получени сигнали за бедстващи хора. За изминалата нощ екипите на РДПБЗН – Пловдив са отработили 51 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради, паднали дървета. В следобедните часове на 28 юни, четвъртък, река Чая при Бачково излезе от коритото си, което наложи евакуацията едно семейство.
Област Хасково:
На 27 юни, заради лошите метеорологични условия, кметът на Ивайловград Диана Овчарова обяви частично бедствено положение в три села - Ленско, Соколенци и Меден бук. Нанесени са щети по пътната инфраструктура.
Област Бургас:
Екипите на РДПБЗН – Бургас са отработили 24 сигнала, за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и паднали дървета. Няма получени сигнали за бедстващи хора.
Област Пазарджик:
Екипите на РДПБЗН – Пазарджик са отработили 26 сигнала, за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и паднали дървета на територията на областта.
Област Монтана:
Екипите на ПБЗН са извършили отводнителни дейности по 5 сигнала, за наводнени къщи, дворове, улици и обществени сгради оказване съдействие на граждани, основно на територията на гр. Лом.
Област София:
Получени са 7 сигнала за наводнени къщи, дворове, улици и обществени сгради, основно на територията на Етрополе. Евакуирани са две възрастни жени от с. Лъга и с. Лопян, общ. Етрополе. Екипите на РДПБЗН – София работят по отработването на получените сигнали.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Екипите на пожарната служба са се отзовали на 146 сигнала през нощта

МВР: Екипите на пожарната служба са се отзовали на 146 сигнала през нощта

29 Юни 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София. Екипите на пожарната служба са се отзовали на 146 сигнала за наводнени дворове, подлези, улици, приземни етажи на частни и обществени сгради, паднали дървета и оказване съдействие на граждани, за периода от 0.00 часа на 28 юни до 6 часа тази сутрин. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналите са били предимно територията на Столична община, областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян, Бургас.
Най-сложна е била обстановката в областите Пловдив, Бургас и Смолян. Към момента на повечето места обстановката се нормализира, няма бедстващи хора.
Област Пловдив
За периода екипите на РДПБЗН – Пловдив са отработили 51 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради, паднали дървета. Снощи, около 18.33 часа бил получен сигнал за скъсана дига на две места по течението на река Чая, между с.Ягодово, общ. Родопи и с.Катуница, общ. Садово, обл. Пловдив. Залети са земеделски площи, опасност за населените места няма. Създадена бе организация за евакуация на жителите на къщите които са в близост до река Чая. Затворен е път Е-80 Пловдив - Хасково. Няма получени сигнали за бедстващи хора.
Област Смолян
Екипите на РДПБЗН – Смолян са отработили 32 сигнала за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради, паднали дървета. Повечето от сигналите бяха концентрирани около речното корито на река Черна, която поради обилния дъжд излезе извън коритото си. Екипите на ПБЗН участваха и в изграждането на диги при кв. Устово - Промишлена зона и улиците „Георги Раковски, „Тракия“, „Родопи“, „Димитър Македонски“, „Хан Аспарух“. Бедствено положение е обявено на територията на Смолян и Чепеларе.
Област Бургас
Екипите на РДПБЗН – Бургас са отработили 24 сигнала, за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и паднали дървета. Няма получени сигнали за бедстващи хора.
Област Пазарджик
Екипите на РДПБЗН – Пазарджик са отработили 26 сигнала, за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и паднали дървета на територията на областта.
Област Монтана
Екипите на ПБЗН са извършили отводнителни дейности по 5 сигнала, за наводнени къщи, дворове, улици и обществени сгради оказване съдействие на граждани, основно на територията на гр. Лом.
Област София
Получени са 7 сигнала за наводнени къщи, дворове, улици и обществени сгради, основно на територията на Етрополе. Евакуирани са две възрастни жени от с. Лъга и с. Лопян, общ. Етрополе. Екипите на РДПБЗН – София работят по отработването на получените сигнали.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Възможни са поройни наводнения във вечерните часове във водосборите на реките Струма и Места

НИМХ: Възможни са поройни наводнения във вечерните часове във водосборите на реките Струма и Места

29 Юни 2018 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Възможни са поройни наводнения във вечерните часове във водосборите на реките Струма и Места, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. В обедните и следобедните часове утре са възможни наводнения във водосбора на река Доспат. Утре се очакват и краткотрайни повишения във водосбора на река Струма. На 1 юли речните нива ще се понижават, като повишения ще има само в долните течения на основните реки Струма и Места. Водните количества на реките в Западнобеломорски басейн са около и над праговете за високи води.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Жълт и оранжев код за дъжд и гръмотевици е в сила за почти цялата страната на 29 юни

НИМХ: Жълт и оранжев код за дъжд и гръмотевици е в сила за почти цялата страната на 29 юни

29 Юни 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
София. Жълт и оранжев код за дъжд и гръмотевици е в сила за почти цялата страната, сочи справка на Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ). Оранжев код е обявен за областите София-град, София-област, Монтана, Враца, Ловеч и Пазарджик. През следващото денонощие в тези области валежите ще продължат, като по-значителни ще са през първата половина. Очаквани нови количества валежи до 25-40 л/кв.м.
В областите Видин, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Плевен е в сила жълт код за валежи. В тези райони през следващото денонощие валежите ще продължат, като по-значителни ще са през първата половина. Очаквани нови количества валежи до 25-30 л/кв.м.
Жълт код за валежи и гръмотевична активност са в сила за Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. В тези области ще има краткотрайни валежи с локални количества до 20 л/кв.м.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: През нощта аварийните екипи са извършили 10 обхода на критични места, отстранени са 3 завирявания и свличане на земна маса в началото на пътя за Панчарево

София: През нощта аварийните екипи са извършили 10 обхода на критични места, отстранени са 3 завирявания и свличане на земна маса в началото на пътя за Панчарево

29 Юни 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. И днес за София е в сила „оранжев код” за валежи. Продължава непрекъснатото наблюдение на места с критична инфраструктура, както и следене на нивата на язовирите и реките на територията на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Мобилизирани са екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция” и на Столичен инспекторат. През нощта екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са извършили 10 обхода на критични места. Отстранени са три завирявания, които са получени като сигнали, както и свличане на земна маса в началото на пътя за Панчарево. Почистено е и движението е възстановено.
Към момента продължава контролирано да се изпускат водни количества от общинските язовири "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол". Повишени са нивата на реките, но са в норма и няма опасност от преливане. Продължава тяхното наблюдение.
Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.