НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МРРБ продължава образователно-патриотичната си кампания "Моят град е моята крепост", Рачков и Зуека ще изпитват ученици от 15 области на страната

МРРБ продължава образователно-патриотичната си кампания "Моят град е моята крепост", Рачков и Зуека ще изпитват ученици от 15 области на страната

21 Октомври 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) продължава образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“, в която актьорите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека изпитват ученици. Това съобщиха от пресцентъра на министерството . На 24 и 30 октомври ще се проведат два полуфинала в градовете Сливен и Габрово. По време на състезанията 15 отбора ще премерят знания и само два от тях ще стигнат до големия финал, който ще се проведе на 4 ноември в град София. С помощта на Министерството на образованието и науката бяха излъчени отбори от всяка област.
Децата ще премерят знания в три състезателни кръга. В първия всеки отбор ще отговаря на два въпроса за родния му край, като ще трябва да познае обектите от снимката (културни и туристически обекти, финансирани от ОПРР). Във втори кръг участниците ще трябва да познаят изпълнителя и името на песента, от която ще чуят откъс. Последният кръг ще е Колело на късмета с имената на всичките 28 области - всеки отбор отговаря на въпроси за района, който му се е паднал след завъртане на колелото.
Петчленно жури ще оценява представянето на учениците. Негов председател е министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. В журито са още зам.-регионалният министър Деница Николова, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, както и кметът и областният управител от града-домакин. Всяко събитие ще бъде съпътствано от атрактивна програма, игра с публиката със забавни въпроси, скечове и музикални изпълнения. И, разбира се, много подаръци за победителите.
На 24 октомври в зала „Сливен“ знания ще премерят отборите от областите Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора. На 30 октомври, в зала „Възраждане“, град Габрово, ще се състезават деца от областите Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Плевен.
Преди лятната ваканция бяха проведени два полуфинала от образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“, в които се включиха деца от останалите 13 области на страната. Отборите победители от град Перник и Шумен ще покажат знания на финала. След състезанията в Сливен и Габрово ще станат ясни и другите два отбора, които ще се явят на грандиозния финал в зала 1 на НДК на 4 ноември. На него Зуека и Рачков ще изпитват четирите отбора победители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: Над 6 000 души участваха в лятната викторина от кампанията „Моят град е моята крепост“

МРРБ: Над 6 000 души участваха в лятната викторина от кампанията „Моят град е моята крепост“

11 Август 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Огромен интерес предизвика първата игра от поредицата с викторини, която Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Специалната игра е част от кампанията „Моят град е моята крепост“ и се проведе в сайта на радио NJOY (www.njoy.bg – секция „ИГРИ“) и Фейсбук страницата на телевизия CITY (www.facebook.com/cityradiotv/). Над 6 000 участници премериха знания и отговориха на въпроси свързани с културната и туристическа инфраструктура, финансирана от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Победителите бяха определени чрез жребий. Всеки ден, в продължение на 10 дни, се теглеше победител на „деня“, а в края на седмицата и победител на „седмицата“. Двадесет участника получиха страхотни летни комплекти за игри, а четирима победители на „седмицата“ електронни книги. През есента играта ще продължи с нови въпроси и награди.
Образователно-патриотична кампания „Моят град е моята крепост“ има за цел да популяризира постигнатото в регионите със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ и да накара децата да се гордеят още повече с родните си места. През май месец бяха проведени две състезания - полуфинали в Шумен и Кюстендил, като на тях присъстваха близо 1 000 деца и учители. Отборите бяха изпитвани от известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, а помощ на децата оказваше водещата на „Аз обичам България“ Евелина Павлова. Участниците премериха знания в три състезателни кръга. В първи кръг всеки отбор отговори на два въпроса от родния му край, като трябваше да познае обектите от снимката (културна и туристическа инфраструктура, финансирана от Оперативна програма „Региони в растеж“). Във втори кръг участниците трябваше да познаят изпълнителят и името на песента, от която чуваха откъс. Последният кръг беше колело на късмета с региони, всеки отбор отговаряше на въпроси за региона, който показва колелото. Петчленно жури, председателствано от министър Николай Нанков, оцени представянето на учениците. Победител в Кюстендил стана отборът на Перник-Деян Ботев и Калина Брънзова, а в Шумен победиха домакините-Михаил Костов и Ния Димитрова. Всяко събитие бе съпътствано от атрактивна програма, игра с публиката със забавни въпроси, скечове и музикални изпълнения.
През новата учебна година ще се проведат още два полуфинала в Стара Загора и Габрова, а през ноември ще бъде финалът в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лятна викторина от кампанията „Моят град е моята крепост” носи награди от МРРБ

Лятна викторина от кампанията „Моят град е моята крепост” носи награди от МРРБ

15 Юли 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира специална игра-викторина с въпроси, част от кампанията „Моят град е моята крепост“. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Всеки делничен ден, в периода от 16 юли до 27 юли в сайта на радио NJOY (www.njoy.bg – секция „ИГРИ“) и Фейсбук страницата на телевизия CITY (www.facebook.com/cityradiotv/ ), ще бъдат публикувани нови снимки на обекти - културна и туристическа инфраструктура, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., а участниците ще трябва да познаят кой е обектът и къде се намира. Тези, които отговорят вярно ще спечелят страхотни летни награди в две категории - победител на „деня“ и победител на „седмицата“. Играта ще продължи и през новата учебна година.
Образователно-патриотична кампания „Моят град е моята крепост“ има за цел да популяризира постигнатото в регионите със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ и да накара децата да се гордеят още повече с родните си места. През май месец бяха проведени две състезания - полуфинали в Шумен и Кюстендил, като на тях присъстваха близо 1000 деца и учители. Отборите бяха изпитвани от известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, а помощ на децата оказваше водещата на „Аз обичам България“ Евелина Павлова. Участниците премериха знания в три състезателни кръга. В първи кръг всеки отбор отговори на два въпроса от родния му край, като трябваше да познае обектите от снимката (културна и туристическа инфраструктура, финансирана от Оперативна програма „Региони в растеж“). Във втори кръг участниците трябваше да познаят изпълнителят и името на песента, от която чуваха откъс. Последният кръг беше колело на късмета с региони, всеки отбор отговаряше на въпроси за региона, който показва колелото. Петчленно жури, председателствано от министър Николай Нанков, оцени представянето на учениците. Победител в Кюстендил стана отборът на Перник-Деян Ботев и Калина Брънзова, а в Шумен победиха домакините-Михаил Костов и Ния Димитрова. Всяко събитие бе съпътствано от атрактивна програма, игра с публиката със забавни въпроси, скечове и музикални изпълнения.
През новата учебна година ще се проведат още два полуфинала в Стара Загора и Габрова, а през ноември ще бъде финалът в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Габрово и София са полуфиналистите в кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Габрово и София са полуфиналистите в кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

7 Юни 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Габрово и София са полуфиналистите в кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В навечерието на днешните награди ние стартирахме кампанията „Моят град е моята крепост“. Нашата кампания е свързана с възпитание на нещо, което може би липсва на нашите деца най-много – чувството за родолюбието. Каква по-голяма мотивация е за нас, политиците, от това да работим за хора с активна гражданска позиция, които при това са и родолюбци. Нашата мисия е да направим не отделен град, а цялата ни страна най-доброто място за живеене, от което българските граждани да се гордеят. Кампанията е насочена към ученици от 5 до 7 клас, като възпитава любовта към родния край. Финалът ще бъде през ноември 2018 година в София“, допълни министър Нанков.
Кметът на Шумен Любомир Христов заяви, че тази награда е за всички деца от Шумен и техните преподаватели. „Благодаря министрите за подкрепата и на шуменци, че си обичаме града“, добави той.
„Българинът където и тялом да е по света, сърцето му е винаги у дома. Убеден съм, че скоро всички заедно облекчени ще възкликнем с нашите деца и сънародници по целия свят България е моята любов и моята крепост“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Делян Иванов, секретар на Общината Стара Загора, благодари за поставената висока оценка от името на кмета на Общината Живко Тодоров. „Ние ще продължим да се награждаваме в бъдеще в тази област“, добави той.
Таня Христова, кмет на Габрово, използва възможността да поздрави МРРБ за прекрасната инициатива. „Вярвам, че тя ще убеди всички нас, че България е най-доброто място за живеене. То е най-доброто заради най-важното – човешкия капитал, надеждата в младите хора. Вярвам, че със всяка една изминала година доказваме, че можем да бъдем по-близо до хората и вероятно малко по-добри“.
Йорданка Фандъкова, кмет на София, обяви, че това е награда на надеждата. „Последните години броят на хората в София се увеличава чувствително всяка година. Така, че ако направим тази дискусия през ноември сред родителите на тези деца може би много от тях остават свързани с градовете, от които са дошли. Надеждата ни е тук сред децата, сред тези, които приемат София като роден град, които обичат града си и го изучават. Заповядайте на финалите, за да видим какво са научили децата“, добави тя.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян бе отличен в категория „Бизнес град“ на Наградите „Най-добър град за живеене“

Смолян бе отличен в категория „Бизнес град“ на Наградите „Най-добър град за живеене“

7 Юни 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Смолян бе отличен в категория „Бизнес град“ на Наградите „Най-добър град за живеене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Наградата беше връчена от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. „В Смолян образованието се случва, защото институциите работят заедно. Учениците са в класните стаи и от резултатите в националното външно оценяване за 4-ти и 7-ми клас са най-добри“, каза зам.-министър Михайлова.
„Това е от малкото приятни моменти в работата на един кмет, въпреки, че тя е за учителите и учениците на града. Ние като общинска администрация се стараем и създаваме една хубава европейска среда на обучение. Инвестираме много в образователната инфраструктура, защото младите и образованите хора са най-големия капитал на една нация и гарантират едно добро европейско бъдеще“, каза от своя страна кметът на Смолян Николай Мелемов.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитровград бе отличен в категория „Бизнес град“ на Наградите „Най-добър град за живеене“

Димитровград бе отличен в категория „Бизнес град“ на Наградите „Най-добър град за живеене“

7 Юни 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Димитровград . Димитровград бе отличен в категория „Бизнес град“ на Наградите „Най-добър град за живеене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Наградата беше връчена от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов.
„По презумпция в България кметовете са виновни за всичко, така че подобни награди наистина са много важни за нас. Димитровград е създаден като икономически и индустриален център преди 70 години и за нас беше много важно да го върнем на икономическата карта, осигурявайки условия и възможности за развитие на икономиката. Всичко това стана факт благодарение на инфраструктурата. Надявам се да продължим в същия дух. Благодаря на всички и успех“, заяви кметът на Димитровград Иво Димов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив бе отличен в категория „Град на финансовата устойчивост“ на Наградите „Най-добър град за живеене“

Пловдив бе отличен в категория „Град на финансовата устойчивост“ на Наградите „Най-добър град за живеене“

7 Юни 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Пловдив бе отличен в категория „Град на финансовата устойчивост“ на Наградите „Най-добър град за живеене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Наградата беше обявена и връчена от министъра на финансите Владислав Горанов.
„Когато финансовото министерство говори и боговете мълчат. Пловдив е вече 8000 години устойчив във времето. Животът никога не е спирал през всички тези години. През последните 6-7 години управлението на Пловдив реализира много устойчиви политики в сферата на развитие на инфраструктура, образование и т.н. Надявам се този процес да продължи с помощта на европейските фондови програми и с помощта на Министерството на финансите“, заяви заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен бе отличен в категория „Зелен град“ на Наградите „Най-добър град за живеене“

Сливен бе отличен в категория „Зелен град“ на Наградите „Най-добър град за живеене“

7 Юни 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Сливен бе отличен в категория „Зелен град“ на Наградите „Най-добър град за живеене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Наградата беше обявена и връчена от министъра на околната среда и водите Нено Димов. „Те преработват над 90% от отпадъците. Когато говорим за превишение на нормите във въздуха, фините прахови частици са почти 4 пъти по-малко в рамките на 1 година, така че поздравления“, каза министър Нено Димов.
„Дълъг път изминаха общините в България откакто сме в ЕС. Мисля, че има с какво да се гордеем и какво да покажем. Може би екологичното състояние е най-голямото богатство, което можем да имаме като хора и най-големия залог за добро развитие и перспектива за един град“, добави кметът на Сливен Стефан Радев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Град Бургас бе обявен за най-добър град за живеене в България

София: Град Бургас бе обявен за най-добър град за живеене в България

7 Юни 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Град Бургас бе обявен за най-добър град за живеене в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Наградата беше връчена от вицепремиера Томислав Дончев по време на церемонията по присъждане на наградите „Най-добър град за живеене в България“.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София бе отличена в категория „Евро град“ на наградите „Най-добър град за живеене в България“

София бе отличена в категория „Евро град“ на наградите „Най-добър град за живеене в България“

7 Юни 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Град София бе отличен на церемонията по връчването на наградите „Най-добър град за живеене в България“
в категория „Евро град“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Наградата беше обявена и връчена на кмета на София Йорданка Фандъкова от вицепремиера Томислав Дончев.
Фандъкова заяви, че вярва, че всеки кмет се опитва да прави най-доброто за неговия регион. "Ние правим също това, но в по-големи мащаби. Благодаря на всички за партньорството. Никой кмет и никой град не може да се справи сам ако се работи в екип. Винаги съм твърдяла, че всъщност оценката за това как се справяме с европейската солидарност не е по количеството привлечени средства, а по проeктите, които реализираме с тези средства”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Това е награда за всички екипи, които работят по тези проекти, но това е и оценка за повече от 20 км. метро, което е построено, а през 2020 г. ще имаме 500 000 души, които ще го използват. 84% от отпадъците в София се преработват и само 16% се депозират. Опитваме се да ги свалим до 10%. Това е награда и за парковете, които се обновяват. Благодаря, че България и София вървят по пътя на устойчивото развитие“, каза още кметът на София.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков определи победителите в състезанието "Моят град е моята крепост" за Югозападна България след изпит на учениците с въпроси по история и география

Министър Николай Нанков определи победителите в състезанието "Моят град е моята крепост" за Югозападна България след изпит на учениците с въпроси по история и география

5 Юни 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Отборът на Област Перник спечели втория полуфинал на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“ за областите от Югозападна България, който се проведе в Кюстендил. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Над 460 ученици и техните преподаватели изпълниха голямата зала на Драматичен театър „Крум Кюлявков“, за да подкрепят своите фаворити.
В ролята на изпитващи на сцената бяха актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, а помощ на състезателите оказваше водещата на „Аз обичам България“ Евелина Павлова. Участие в надпреварата взеха 12 ученика от 5-и, 6-и и 7-и клас, които бяха разпределени в 6 отбора, формирани от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, София - град и София област. Втори се класира отборът на домакините, като битката за титулярното място бе изключително оспорвана. Третото място зае отборът на София област.
Купата бе завоювана след изпълнение на „дузпи“ под формата на допълнителни въпроси от председателя на журито – министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Останалите членове на журито бяха заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, областният управител Виктор Янев и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. Като победител Област Перник ще представлява региона по време на финала на инициативата, който ще се състои през есента в София.
Децата премериха знания в три състезателни кръга. В първия от тях всеки отбор отговаряше на два въпроса за родния му край, свързани с културно-исторически обекти, обновени и социаизирани за туристически посещения по ОПРР. Във втори кръг участниците трябваше да познаят изпълнителя и името на песен. Последният кръг, включва въртене на „колело на късмета“ с имената на всичките 28 области, а всеки отбор трябваше да отговори на въпроси за района, който му се падна след завъртане на колелото.
„Кампанията „Моят град е моята крепост“ е изцяло патриотична, а целта ни е да създадем и възпитаме, заедно с учителите и родителите, у децата висок дух и ценности, за които всеки говори, но малко предлага. Младото поколение трябва да изпитва любов към родния край, да знае, че във всеки български град се случва нещо добро, което да задържи хората”, коментира министър Нанков. По думите му моралните ценности във все по-голяма степен изчезват от младите поколения, а те също са важни за възпитанието им освен знанията и уменията, за да бъдат достойни българи и гордост за регионите си.
Министър Нанков коментира още, че Кюстендил не е избран случайно като домакин на инициативата. Общината е сред най-добрите бенефициенти по Оперативна програма “Региони в растеж“ 2014-2020 г., с чието финансиране се организира кампанията.
В момента проектите, които община Кюстендил изпълнява с европейско финансиране от програмата са в размер на 18 млн. лв. Министърът напомни, че общините „отличници“, бенефициенти на ОПРР ще имат възможност догодина да получат допълнително финансиране за обекти в областта на модернизиране на образователната инфраструктура, обновяване на градска среда и мерки за енергийна ефективност на база преразпределение на неусвоен ресурс.
След втория полуфинал на “Моят град е моята крепост“, в началото на новата учебна година, през месец септември, ще се проведат още два за останалите региони от страната, чиито домакини ще са Габрово и Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков:  Кампанията „Моят град е моята крепост“ няма да бъде само тази година, ние ще я надградим

Министър Николай Нанков: Кампанията „Моят град е моята крепост“ няма да бъде само тази година, ние ще я надградим

5 Юни 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кампанията „Моят град е моята крепост“ няма да бъде само тази година, ние ще я надградим. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му вторият полуфинал на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост”, провел се в Кюстендил, е имал голям заряд. „Днес зарядът, може би - познанията, а и певческите умения на отборите, особено от Перник и Кюстендил, София област, бяха невероятни. Много трудно беше на журито, но за нас наистина е гордост, за нас е удоволствие да виждаме толкова умни, толкова красиви, толкова знаещи, можещи, а и позитивни деца. Убеден съм, че това ще ни мотивира в пъти повече да работим за тях, за тяхното бъдеще, да създаваме предпоставки, както за развитие на техните родни градове, така и за развитие на цялата страна”, посочи министър Нанков.
По думите му целта на кампанията е да се мотивират децата да откриват хубавото в своите градове, да обичат още повече родните си места, а от друга страна стимулът е да се работи денонощно за бъдещето на тези деца, които са бъдещето на България. „През септември предстоят два нови полуфинала – в Габрово и Стара Загора, а ноември месец ще бъде големият финал в София. Аз мисля, че тази кампания няма да остане само през 2018 година. В различни аспекти ние ще ги надградим”, каза министър Николай Нанков.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Отборът от Перник спечели втория полуфинал на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“

Кюстендил: Отборът от Перник спечели втория полуфинал на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“

5 Юни 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Отборът от Перник спечели втория полуфинал на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“, който се проведе в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. След преминаване през трите кръга на играта с равен брой точки – 21, останаха отборите на Кюстендил, Перник и София област. Това наложи журито, чиито председател беше министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, да зададе допълнителен въпрос към трите отбора. Той беше свързан с изброяването на градове, носещи имена на български ханове. Равен брой отговори дадоха отборите на Перник и Кюстендил, които след това трябваше да посочат съседните на България държави, при което резултатът отново беше равен. Последният въпрос беше свързан с български градове, в които е имало крепости. По-добре се представи отборът на област Перник, който излезе победител и ще участва във финалната надпревара.
Инициативата е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в партньорство с Министерството на образованието и науката и има за цел да популяризира постигнатото в регионите, да накара децата да се гордеят още повече с родните си места, както и да открият предимствата им. С помощта на образователното министерство са излъчени отбори от всяка една от 28-те области. В Шумен се състоя първият полуфинал с ученици от областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и Русе, а в Кюстендил се проведе вторият полуфинал за областите Кюстендил, Перник, София, Благоевград, Пазарджик и София област. След лятната ваканция ще се състоят другите два полуфинала – в Габрово и в Стара Загора, а през ноември ще е големият финал в София. Ученическите състезания са част от мащабната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“. Тя ще се разгърне в множество състезания с награди и през лятната ваканция.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: В града беше дадено началото на втория полуфинал на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“

Кюстендил: В града беше дадено началото на втория полуфинал на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“

5 Юни 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В Кюстендил беше дадено началото на втория полуфинал на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. Инициативата е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в партньорство с Министерството на образованието и науката, и има за цел да популяризира постигнатото в регионите, да накара децата да се гордеят още повече с родните си места, както и да открият предимствата им. Кюстендил е домакин на втория полуфинал на образователно-патриотичната кампания, в която актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека изпитват ученици от областите София-град, София-област, Перник, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Състезанието се провежда в голямата зала на Общинския драматичен театър. В журито, оценяващо знанията на участниците, са министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, зам.-министър Деница Николова, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и областният управител Виктор Янев.
Децата показват своите знания в три състезателни кръга. В първия всеки отбор отговаря на два въпроса, свъразни с родния му край. Във втори кръг участниците трябва да познаят изпълнителя и името на българска песен. Последният кръг е колело на късмета с имената на всичките 28 области – всеки отбор отговаря на въпроси за района, който му се е паднал след завъртане на колелото. Събитието е съпътствано от атрактивна програма, игра с публиката със забавни въпроси, скечове и музикални изпълнения. За всички участници са осигурени и награди. Ученическите състезания са част от мащабната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“. Тя ще се разгърне в множество състезания с награди и през лятната ваканция.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Инициативата „Моят град е моята крепост” вдъхва кураж на децата отново да заобичат България

Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Инициативата „Моят град е моята крепост” вдъхва кураж на децата отново да заобичат България

5 Юни 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Инициативата „Моят град е моята крепост” вдъхва кураж на децата отново да заобичат България. Това каза пред журналисти кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По думите на Петър Паунов инициативата е страхотна. „Министерство на регионално развитие, Министерство на образованието, с тази кампания се стремят да популяризират обектите които са освежавани по всяка една от програмите, а така и да вдъхнат този кураж на децата отново да заобичат България”, коментира Петър Паунов. Той заяви, че се гордее с децата и с жителите на Кюстендил, а те трябва да се гордеят с изпълняваните проекти. „Най-важното е това, че със зам.-министър Николова съумяхме да поговорим за следващия програмен период, когато вече ще има друго структуриране на еврофондовете и най-после ще може да помогнем и на малките населени места, защото в нашите села до момента няма нито една стотинка от европейско финансиране”, посочи Петър Паунов.
От своя страна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова определи образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост” като много добра. Инициативата се провежда с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” и е свързана с опознаване на родината. „Да покажем какво най-хубаво има в нашите градове. Да покажем на децата, че множество обекти вече са направени благодарение на европейската солидарност, а разбира се това допринася най-вече за по-добрия начин на живот”, каза Деница Николова. По думите й Община Кюстендил има целенасочен бюджет от страна на Оперативна програма „Региони в растеж”. С малко над 18 млн. лева се обновява и градската среда. Реновира се и образователната инфраструктура. Внедряват се и мерки за енергийна ефективност. Освен това Община Кюстендил може да участва и в програмите за трансгранично сътрудничество с Македония и Сърбия.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Инициативата „Моят град е моята крепост” е меко казано патриотична

Министър Николай Нанков: Инициативата „Моят град е моята крепост” е меко казано патриотична

5 Юни 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Инициативата „Моят град е моята крепост” е меко казано патриотична. Това каза пред журналисти в Кюстендил министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По думи на министър Нанков с инициативата се цели да се създаде и да се възпита онзи дух, онези ценности в децата, за които всички говорят, но малко хора прилагат. „Първо - любов към родния край. Да видят, че във всеки български град се случва нещо и добро, и хората, подрастващото поколение трябва да остават тук. Моралните ценности за съжаление във все по-голяма степен изчезват от младите поколения. Искаме освен знанията, освен уменията, освен това, да бъдат ученици, да бъдат достойни българи и наша гордост”, заяви министър Нанков.
Той посочи, че Кюстендил е избран за домакин на полуфинала на инициативата по обективни причини. „Мисля, че Кюстендил заслужава много повече. Кюстендил е един от най-добрите наши бенефициенти по ОПРР. Не само тази причина. Кюстендил ми е на сърце, а и винаги сме давали приоритет и в много други кампании на големите градове”, каза министър Нанков. По думите му в момента Кюстендил изпълнява проекти за над 18 млн. лева и това изпълнение е перфектно. „Добрите бенефициенти като Кюстендил ще имат възможност след края на тази година, на база на изпълнение на ресурса, да реализират още проекти”, коментира министър Нанков. Той даде за пример програмата за енергийна ефективност, защото в Кюстендил е постигнато най-добро съотношение между цена и качество на осъществяваните дейности.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще бъде в Кюстендил за втория полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

Министър Николай Нанков ще бъде в Кюстендил за втория полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

5 Юни 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Mинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще бъде на посещение в Кюстендил, където от 13.00 часа в Общинския драматичен театър ще се проведе вторият полуфинал на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“. В него сили ще премерят ученици от областите София-град, София-област, Перник, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Водещи на състезанието са актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, които в игри ще изпитват децата какво знаят за България и за родните си места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.