НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

НИМХ има средства да работи до края на август и първата седмица на септември (ОБЗОР)

НИМХ има средства да работи до края на август и първата седмица на септември (ОБЗОР)

9 Август 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
София. НИМХ има средства да работи до края на август и първата седмица на септември. Това ще е възможно благодарение на втория извънреден транш от МОН в размер на 150 хил. лв. към Института. Информацията даде пред медиите директорът на Института проф. Христомир Брънзов, според когото Общото събрание на БАН не носи никаква отговорност за последствията от разпределянето на средствата. Затова Институтът трябва да търси самостоятелен път. По думите му противоречията им с БАН не са за пари, а са за принципите и ролята на науката в обществото. Проф. Брънзов визира разпределение 16:1 в полза на теоретични към научно-приложни изследвания, което според него е фактически израз какво в БАН трябва да се развива. „Това беше препотвърдено и за следващата година на едно общо събрание, проведено на 2 юли и показва, че в БАН приоритетите все повече и повече се насочват към фундаментални научни изследвания и все по-малко към научно-приложни, пряко свързани с обслужване на държавата и общество“, посочи директорът на НИМХ. Проф. Брънзов поясни, че все още няма покана за среща с премиера Бойко Борисов по казуса.
Директорът на НИМХ подписа и рамково споразумение със Селскостопанска академия. Със споразумението двете научни институции обединяват усилията си за по-ефективно използване на материалните и интелектуалните си ресурси. Основната цел е определяне на мерки за смекчаване на въздействието на очакваните климатичните промени върху земеделието и подобряване на качеството на метеорологичните и агрометеорологичните измервания на територията на страната. Документът се подписва само ден след като МОН заяви готовност за предприемане на действия по изваждането на Института от Българската академия на науките заради спорът между двете научни институции за разпределянето на бюджетната субсидия. Недоволството на метеоролозите се зароди още през април 2018 г. Това бе и поводът за протест на синоптиците през юни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Очакваме извънреден транш от МОН в размер на 150 хил. лв. - за да продължаваме работата си, разчитаме на икономии в други сфери

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Очакваме извънреден транш от МОН в размер на 150 хил. лв. - за да продължаваме работата си, разчитаме на икономии в други сфери

9 Август 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме извънреден транш от МОН в размер на 150 хил. лв. - за да продължаваме работата си, разчитаме на икономии в други сфери. Това каза проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) във връзка с финансовите проблеми на Института и идеята за изваждането му от БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос какво ще се случи, ако НИМХ спре да изпълнява задълженията си, възложени от държавата, проф. Брънзов заяви: „НИМХ ще спре да изпълнява задълженията си, ако не сме в състояние до това“. По думите му с последния транш в размер на 150 лв., който министърът на образованието е обещал и който вероятно в понеделник или вторник ще бъде получен, ще се даде възможност на НИМХ да работи докрая на август и първата седмица на септември. Той поясни, че тези средства са събрани от икономии. „Зависи как вървят консумациите. След това ще продължим да чакаме следващ транш от някъде“, допълни още проф. Брънзов. Той поясни, че това е вторият такъв транш. Директорът на НИМХ отчете, че бюджетът на оглавяваната от него институция е много по-малък от този на Институтите в наши съседни държави, които не обслужват корабоплаването.
Той поясни, че миналата година от Института са поискали 18 млн. лв., като са получили малко под 9 млн. лв. „Разчетите, които сме правили миналата година за тази година са 18 млн. лв., от които 3,7 млн. лв. са само членски внос на България към различни международни организации. Тези споразумения са сключени от правителството и ратифицирани от Народното събрание, но тъй като е възложено на НИМХ да изпълнява задълженията по тези конвенции, тези средства се дават на нас и ние ги превеждаме към световните организации“, допълни проф. Брънзов. По думите му останалото са средства за възнаграждения. „Все още размерът им е по-малък от средния за страната за обществената сфера. Това са средства, които досега не са ни ги давали, а трябва да ги по Закона за защита от бедствията, защото там е регламентирано. Ние имаме задължение по този закон да си планираме необходимите средства. Планираме ги, но не ги получаваме“, поясни проф. Брънзов и уточни, че става въпрос за системите за ранно предупреждение за опасни явления от хидрометеорологичен характер.
Проф. Брънзов поясни, че когато се формира бюджетът на БАН от директорите се искат проектобюджет, общия бюджет и сума от тях. „Тази година от мен поискаха само за оперативната дейност какви средства са нужни, а не на целия Институт. След това разбрах, че в МОН е внесен бюджет на БАН, кой го е правил, как го е правил, какво има в него – никой не знае. Поне аз като директор не знам“, коментира проф. Брънзов.
Той поясни, че до този момент от това, което от БАН са предложили нищо не се е случило. „Те обещаха пред министъра и пред обществеността едни 120 хил. лв. да ни ги преведат спешно. Чисто формално намериха причини да не ни ги преведат. За мен не са само формални, това е двоен стандарт, защото за същата тази партида, за същите тези средства са отделени 500 хил. лв. за администрацията на БАН", коментира той.
Според него това може би е преляло капката на търпението на хората в Института. Проф. Брънзов поясни, че хората са най-важните в Института. „Изгубим ли хората, нищо не може да ни възстанови“, поясни още проф. Брънзов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Общото събрание на БАН не носи никаква отговорност за последствията от разпределянето на средствата, затова трябва да търсим самостоятелен път

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Общото събрание на БАН не носи никаква отговорност за последствията от разпределянето на средствата, затова трябва да търсим самостоятелен път

9 Август 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на БАН не носи никаква отговорност за последствията от разпределянето на средствата, затова трябва да търсим самостоятелен път.Това каза проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) във връзка с проблемите на Института и финансовото му състояние и идеята му за изваждане от БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „НИМХ трябва да търси самостоятелен път, още повече, че в момента със Закона за БАН средствата, които държавата отпуска за Академията, не могат да се контролират и управляват освен от Общото събрание“, коментира проф. Брънзов. По думите му това е демократичен орган, но не носи никаква отговорност за последствията от разпределението на тези средства. „Той може утре да реши не даде никакви средства на НИМХ и никой не може да го принуди да направи обратното. Сблъскахме се с този проблем. Попаднахме дори в един "Параграф 22" , защото ние искахме средства в БАН, там казват, че няма и че са ги разпределели и да искаме от правителството. Искаме от него, то казва, че е дало още 15 млн. лв. на БАН и оттам да ги искаме. В крайна сметка оказва се, че пари няма и всеки ни препраща някъде“, обясни директорът на НИМХ. Според него отделянето на НИМХ от БАН е чисто прагматичния аспект на нещата. Проф. Брънзов припомни, че още през 1894 г., когато НИМХ е създадена като самостоятелна структура от Стефан Стамболов е било решено и Института е имал самостоятелен бюджет. „Ние сме сериозни хора, не дечица. Това е обмислено и отговорно решение. Взето от всичките ни ръководни органи“, поясни директорът на НИМХ. Според него Института трябва да се изведе на здрава основа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Противоречията ни с БАН не са за пари, а са за принципите и ролята на науката в обществото

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Противоречията ни с БАН не са за пари, а са за принципите и ролята на науката в обществото

9 Август 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Противоречията ни с БАН не са за пари, а са за принципите и ролята на науката в обществото.Това каза проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) във връзка с проблемите на Института и финансовото му състояние и идеята му за изваждане от БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с отношенията между БАН и НИМХ, проф. Брънзов заяви: „Това, за което говорим - разпределение 16:1 в полза на теоритични към научно-приложни изследвания е фактически израз какво в БАН трябва да се развива. Това беше препотвърдено и за следващата година на едно общо събрание, проведено на 2 юли и показва, че в БАН приоритетите все повече и повече се насочват към фундаментални научни изследвания и все по-малко към научно-приложни изследвания, пряко свързани с обслужване на държавата и обществото. Това са основните причини, а всичко друго останало е следствие от тях“, каза той и визира отношението и начина на финансиране. По думите му протестът не е емоционално решение, взето в рамките на няколко дни и седмици. „Този процес продължи много години, може би повече от 10, но достигна своя пик тази година. Както виждате ние дори 4 месеца се опитахме с мирни протести, с един не съвсем мирен протест да обърнем сериозно внимание на колегите си в академията, че според нас нещата не могат да вървят по този начин. Рефлектирането е такова, че бихме ликвидирали дейността на НИМХ, вървейки по този път“, допълни проф. Брънзов и поясни, че от Института не са срещнали необходимото разбиране.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Все още нямаме покана за среща с премиера Борисов - разбрах от медиите, че ще се срещаме с него

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Все още нямаме покана за среща с премиера Борисов - разбрах от медиите, че ще се срещаме с него

9 Август 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. Все още нямаме покана за среща с премиера Борисов - разбрах от медиите, че ще се срещаме с него. Това каза проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) във връзка с финансовите проблеми на Института и идеята за изваждането му от БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Вчера ми се обади министърът на образованието и науката. В отпуска е и се поинтересува доколко е категорично становището ни, какви са причините и поне доколкото схванах, той ще направи последен опит за намиране на някакво общо съжителство между НИМХ и БАН. Аз ви казах какво е становището на ръководството на Института“, каза Брънзов. По думите му науката е на предния фронт между знанието и не знанието и е важно всичко ново да се прехвърли в практиката. „Забелязвате, че прогнозите ни стават все по-добри. Другото по отношение на финансирането – важно е да знаем с какъв бюджет разполагаме, кой го е определил“, каза още проф. Брънзов.
Попитан дали е имал контакт с БАН, той посочи, че няма кой знае какво да си говорят, защото през четирите месеца на недоволство са изговорени достатъчно неща. „Акад. Ревалски беше учуден от това решение, което според мен си дойде съвсем закономерно на фона на тези четири месеца“, поясни още проф. Брънзов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ и Селскостопанска академия подписаха Рамково споразумение за сътрудничество

НИМХ и Селскостопанска академия подписаха Рамково споразумение за сътрудничество

9 Август 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. НИМХ и Селскостопанска академия подписаха Рамково споразумение за сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Споразумението бе подписано от директора на Института проф. Христомир Брънзов и председателя на Селскостопанска академия проф. Васил Николов. Със споразумението двете научни институции обединяват усилията си за по-ефективно използване на материалните и интелектуалните си ресурси. Основната цел на документа е определяне на мерки за смекчаване на въздействието на очакваните климатичните промени върху земеделието и подобряване на качеството на метеорологичните и агрометеорологичните измервания на територията на страната.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Васил Николов ССА: Споразумението с НИМХ за сътрудничество трябваше отдавна да се случи

Проф. Васил Николов ССА: Споразумението с НИМХ за сътрудничество трябваше отдавна да се случи

9 Август 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Споразумението с НИМХ за сътрудничество трябваше отдавна да се случи. Това каза председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов преди на подписването на Рамково споразумение за сътрудничество с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Две са основните причини, поради които ние трябва да имаме комплексно сътрудничество между двете институции. Няма как да си представим, че може да провеждаме научни изследвания без да имаме тези данни, тази информация, която ни предоставя НИМХ. Освен това голяма част от съоръжението на Института се намира на наша територия, в нашите институти и научни звена. Това предпоставките, за да говорим за сътрудничество“, коментира той. По думите му вторият аспект е да се постави началото на съвместни проучвания по една изключително важна тема, която вълнува не само Селскостопанска академия и НИМХ, не само държавата, а и планетата – именно въпросите, свързани с промените в климата.
Проф. Николов допълни, че те са осезаеми и един от приоритетите на Селскостопанска академия е проучване на възможните насоки на изменението на климата.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов: Нашето макар и неофоциално сътрудничество със Селскостопанска академия е от почти един век

Проф. Христомир Брънзов: Нашето макар и неофоциално сътрудничество със Селскостопанска академия е от почти един век

9 Август 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Нашето макар и неофоциално сътрудничество със Селскостопанска академия е от почти един век. Това каза проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) преди подписването на Рамково споразумение за сътрудничество със Селскостопанска академия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ресурсите на двете организации са ограничени, целта е да ги използваме най-пълноценно, като ги съвместим“, каза проф- Брънзов. По думите му така ще може да се изпълнява мисията от държавата и обществото по-пълноценно и икономично.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христо Брънзов: Имаме средства да работим до края на август

Проф. Христо Брънзов: Имаме средства да работим до края на август

9 Август 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. В момента имаме средства да работим до края на август, може би и първата седмица на септември, зависи какви икономии от консумативи успеем да направим. Това каза директорът на НИМХ проф. Христо Брънзов в предаването „Преди всички“ по БНР.
„Разговорът малко нарочно, от някои хора, се измести в една посока за пари и за недостиг. В действителност, спорът между НИМХ и БАН е много по-дълбок. Той е за тежестта на различните видове научни изследвания и дали трябва предимно в България - една бедна страна - да се развиват фундаментални изследвания, резултата от които е след десетилетия и както се вижда, дори и да минат десетилетия, този резултат го няма, или трябва да се наблегне върху научно-приложните изследвани, които имат пряко въздействие върху обществото и върху икономиката на страната. Този спор продължава вече много години в БАН. Тази година категорично спорът беше решен в полза на фундаменталните научни изследвания, резултат от които са статии и цитати - 80% тегло. За дейностите, които рядко обслужват държавата и обществото - говоря за научно-приложни дейности - едва 5%. Съотношение 16 към 1“, коментира Брънзов.
Ако НИМХ излезе от БАН и отиде в МОН, той ще получава средства директно от държавата и ще избегне ситуация, в която държавата казва: „Ние дадохме достатъчно пари на БАН, оправяйте се там“, обясни той. Проф. Брънзов заяви, че НИМХ не са разглеждали въпроса за излизане от БАН преди втори юли, когато е било отхвърлено тяхно предложение за смекчаване на това съотношение и това съотношение да бъде 50 към 35% в полза на фундаменталните науки.
Освен НИМХ, най-малко средства от БАН са отпуснати на Ядрения институт, Института по археология и Геофизичния институт – тези, които обществото разпознава, обясни проф. Брънзов. Статиите и цитатите са резултат от фундаменталните научни изследвания. Резултатите от тях отиват в научно-приложната дейност и чак тогава придобиват практическото измерение, допълни той и изтъкна, че принципът на разпределение на средства в БАН е такъв, че парите първо отиват за издръжката на институтите, а накрая – за оперативната дейност.
„Тези неща достигнаха върха си, тъй като средствата, които получи НИМХ за възнаграждения са абсолютно същите като на един чисто научен институт. Дори нямаше средства за нощния труд на хората. При нас, за да работим 24 часа, 220 души са на денонощен режим на работа. Дори за тези хора нямаше средства, поради което се наложи да прехвърлим част от средствата, които са за издръжка, към хората и останахме без средства за комуникации, електроенергия, консумативи…“, коментира той

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН заяви готовност за предприемане на действия по изваждането на НИМХ от БАН (ОБЗОР)

МОН заяви готовност за предприемане на действия по изваждането на НИМХ от БАН (ОБЗОР)

8 Август 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на образованието и науката заяви готовност за предприемане на действия по изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН). Това съобщи за Агенция „Фокус“ министър Красимир Вълчев. До това се стигна, след като на 7 август ръководството на НИМХ и неговите служители изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те предупреждават всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, Институтът ще прекрати оперативните си дейности. „Вместо да получим очевидно недостигащите на НИМХ средства за изпълнението на възложените от Държавата задължения, получихме празни обещания, манипулации, безсмислени процедури и засилващ се натиск от страна на ръководните органи на БАН за спиране на протестните ни действия срещу тях. А исканите от нас средства ги имаше в БАН“, се посочва в съобщението. Предложението на НИМХ е да премине към Министерство на образованието и науката като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства.
Ден по-късно БАН разпространи в отговор официално прессъобщение, в което се казва, че Академията винаги е правила максимално възможното за приоритетното финансиране на НИМХ. “Ръководните органи на БАН категорично заявяват, че принадлежността на НИМХ към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос. Обръщаме сериозно внимание, че НИМХ е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват Закона и Устава на БАН”, се посочва още в съобщението.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни, че е провел разговори с ръководствата на НИМХ и БАН и им е препоръчал да намерят решение на кризата. „Надявам се, че през следващите дни ще има такъв диалог и ще се намери решение на проблема“, каза още Вълчев. Министърът посочи, че недоволството на НИМХ идва най-вече от скорошните проблеми на Института - разпределението на допълнителните 15 млн. лв. на БАН, които са разпределени в зависимост от научните резултати, но не отчитат спецификата на НИМХ като хидрометеорологична служба и това, че имат постоянно възложена обществена задача. „Недоволството им е и от оценката на перспективите им за развитие в рамките на БАН. Те не вярват, че имат добри перспективи за развитие при това отношение от страна на Общото събрание на Академията и неотчитането на тяхната специфика“, коментира образователният министър. Вълчев посочи, че ако НИМХ и БАН не намерят решение, то МОН е готово да предприеме действия по изваждането на Института от Академията.
Директорът на НИМХ проф. Християн Брънзов обясни за Агенция „Фокус“, че ръководството и служителите на НИМХ са категорични, че всичките им взаимодействия и възможности с БАН са изчерпани и нямат повече какво да правят в Академията. Проф. Брънзов посочи, че в момента протестните действия срещу БАН са спрени, но има готовност за подновяването им. „Това, което аз като директор искам, е помощ. Затова очаквам и по-категорични действия и от министъра на образованието и науката, и от правителството, защото на мен ми е ясно, че вероятно ще има някакви юридически процедури, които ще отнемат време, но трябва да има някакво решение, за да могат хората да имат перспектива, да се успокоят и да започнат спокойно да си гледат работата. Защото в една такава стресова ситуация няма как човек да е отдаден изцяло на задълженията си“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Стоейки в БАН, повече от 30 години не сме получавали никакви средства за подмяна на апаратура

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Стоейки в БАН, повече от 30 години не сме получавали никакви средства за подмяна на апаратура

8 Август 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Стоейки в БАН, повече от 30 години не сме получавали никакви средства за подмяна на апаратура. Това каза директорът на Националния институт по метеорология (НИМХ) и хидрология към Българската академия на науките (БАН) проф. Христомир Брънзов в интервю за Агенция „Фокус“.
На въпрос какво ще се случи с НИМХ, ако излезе от БАН, проф. Брънзов отговори: „Ако излезе от БАН, НИМХ все пак си запазва статута на научна организация, като ние си имаме и акредитациите за обучение на докторанти, имаме си и даването на академични длъжности. Но най-важното е, че това е полезно за работата, защото, както знаете, метеорологията е наука, която е на границите между човешкото знание и незнание. Така че за нас е изключително важно да продължим научната си дейност, която директно пък влиза в практиката, тъй като както един генерален секретар на Световната метеорологична организация преди няколко години каза, това е един прекрасен пример, защото ние сме дали един байпас на цяло звено – тъй като другите метеорологични служби си имат изследователски център и т.н. и самите учени са и ръководители на Националната метеорологична служба, така че те директно си вършат и научната работа, внедряват си я и си ръководят дейността. Това, което е най-важното ни завоевание, ще остане“.
Директорът на НИМХ обясни, че това, което е чисто прагматичното, е свързано с факта, че Институтът вече няма да бъде в ситуация, в която по думите му никой не носи отговорност за нищо. „Защото в момента се случва следното – правителството казва ние сме дали достатъчно средства на БАН тази година, което е и вярно, търсете си парите в БАН. В БАН парите се разпределят от два колективни органа, които са пример за това, което българския народ нарича „колективна безотговорност“, защото те в действителност за нищо не отговарят. Пари няма там и те ни казват да си търсим парите от правителството. И ние попадаме в един параграф 22, от който няма излизане. Докато, ако както всички национални метеорологични служби по света, сме директно към съответна структура или правителство, ще си имаме бюджет, който се регламентира от Закона за бюджета, и там вече е ясно кой носи отговорност за наличието или липсата на средства за осъществяване на нашата дейност“, обясни прод. Брънзов.
Той коментира, че засега НИМХ е поставен в една ситуация да работи ден за ден, не знаейки дали другиден ще има средства за работа или не – да си плати консумативни, електроенергия, комуникации. „Още повече, че стоейки в БАН, повече от 25-30 години не сме получавали никакви средства за апаратурата. Апаратурата ни е от 80-те и 90-те години на миналия век и колкото и да се опитваме да я поддържаме, вече излиза от строя. Резервни части няма, а това ние поддържаме 910 станции. А дори да бъдат отпуснати пари, апаратурите не могат да бъдат сменени за една година или две. В цял свят практиката е в порядъка на 5-10% от стойността на апаратурата да се залага всяка година в бюджета, за да може в рамките на 10-15 години тези прибори – толкова е и животът на тези уреди обикновено, да бъдат сменени, за да може да функционират. Така че много са проблемите и те са свързани основно не толкова дори с размера на средствата, колкото с философията, с начина планиране на тези средства, на изразходването им, на приоритетите. Но най-вече на отговорността“, коментира проф. Брънзов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Категорични сме, че всичките ни взаимодействия и възможности с БАН са изчерпани и нямаме повече какво да правим в Академията

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Категорични сме, че всичките ни взаимодействия и възможности с БАН са изчерпани и нямаме повече какво да правим в Академията

8 Август 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Категорични сме, че всичките ни взаимодействия и възможности с БАН са изчерпани и нямаме повече какво да правим в Академията. Това каза директорът на Националния институт по метеорология (НИМХ) и хидрология към Българската академия на науките (БАН) проф. Христомир Брънзов в интервю за Агенция „Фокус“.
„Това, за което разговаряхме с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, беше нашето отворено писмо до министър-председателя, с което всички са запознати, тъй като то е публично. Основно го информирах за разговорите, които имаме в института, и за решенията на всички наши колективни органи и на хората в НИМХ. Като нашето становище той искаше да го чуе от мен, а то е категорично, че всичките ни взаимодействия и възможности с БАН са изчерпани и просто колективното мнение на всички, работещи тук, е, че нямаме повече какво да правим в БАН поради тоталното неразбиране на проблемите, които имаме, и отказ за съдействие по решаването им“, коментира проф. Брънзов.
Той обясни, че в момента протестните действия на служителите са отменени, защото те са били насочени към БАН и нейните ръководни органи, а не към правителството. „Много пъти обяснихме защо – точно поради философията на разпределяне на парите, разбиранията за приоритетите на научните изследвания – кое е важно, кое не е важно. Много сериозни принципни различия имаме, поради което също не смятаме да останем там. Така че протеста сме го прекратили, защото разбрахме, че няма да има резултат и той е безпредметен“, обясни директорът на НИМХ.
Проф. Брънзов уточни, че въпреки това щабът за протестите, който беше създаден, ще остане. „Колегите решиха, че въпреки всичко той трябва да остане и да бъде в готовност да възобнови протестите, като това вече ще бъде срещу БАН, ако продължава с репресивните действия срещу Института и ръководството му. Защото такива действия има и продължават. Така че не само, че не ни оказват съдействие и не ни помагат, а общо взето ни създават допълнителни проблеми в тази тежка ситуация. Не ми е ясно защо, не ми е ясно какви поръчки изпълняват, но това не е и моя работа. Моята работа е да се опитвам да поддържам Института дори и в тази ситуация да изпълнява задълженията си, да работи и хората да не напускат, да имат някаква увереност. Затова може би очаквам и по-категорични действия и от министъра на образованието и науката, и от правителството, защото на мен ми е ясно, че вероятно ще има някакви юридически процедури, които ще отнемат време, но трябва да има някакво решение, за да могат хората да имат перспектива, да се успокоят и да започнат спокойно да си гледат работата. Защото в една такава стресова ситуация няма как човек да е отдаден изцяло на задълженията си. Така че това е, което аз като директор очаквам – очаквам помощ” обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН: Академията винаги е правила максимално възможното за приоритетното финансиране на НИМХ

БАН: Академията винаги е правила максимално възможното за приоритетното финансиране на НИМХ

8 Август 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Академията винаги е правила максимално възможното за приоритетното финансиране на НИМХ. Това се казва в прессъобщение, публикувано на сайта на БАН, по повод отвореното писмо на НИМХ-БАН.
“Ръководните органи на БАН категорично заявяват, че принадлежността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос. Представителите на НИМХ в Общото събрание на БАН на 2 юли декларираха, че въпросът за излизане на НИМХ от Академията не е обсъждан в Общото събрание на учените на НИМХ.
БАН винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейнoсти, извършвани от институти на Академията, и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране.
Обръщаме сериозно внимание, че Националният институт по метеорология и хидрология е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват Закона и Устава на БАН”, се посочва в съобщението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Ако в разумни срокове не се намери вариант за оставането на НИМХ в БАН, ще предприемем действия за изваждането на Института от Академията

Министър Красимир Вълчев: Ако в разумни срокове не се намери вариант за оставането на НИМХ в БАН, ще предприемем действия за изваждането на Института от Академията

8 Август 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Ако в разумни срокове не се намери вариант за оставането на НИМХ в БАН, ще предприемем действия за изваждането на Института от Академията. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „Разговарях с ръководствата на НИМХ и БАН и им препоръчах да намерят решение на кризата. Надявам се, че през следващите дни ще има такъв диалог и ще се намери решение на проблема“, каза още Вълчев.
Министърът посочи, че недоволството на НИМХ идва най-вече от скорошните проблеми на института. „Това е разпределението на допълнителните 15 млн. лв. на БАН, които са разпределени в зависимост от научните резултати, но не отчитат спецификата на НИМХ като хидрометеорологична служба и това, че имат постоянно възложена обществена задача. И съответно научната дейност при тях е по-малката част от дейността им. Идват и от нежеланието на Общото събрание на БАН да промени това, както и да им предостави допълнителни средства така, както говорихме на срещата при мен“, обясни той.
Вълчев коментира, че по време на срещата преди повече от месец са били постигнати два вида договорености. „Краткосрочните са да дофинансираме НИМХ до края на годината. Това е нещо, което Министерството на образованието и науката изпълни като ангажимент, но частта от ангажимента на БАН не беше изпълнена. И второто е дългосрочно да отделим субсидията на НИМХ на отделен ред. Но това, което се вижда от тяхното писмо, всъщност е, че тяхното недоволство не е толкова и само от скорошните проблеми, но и от оценката на перспективите им за развитие в рамките на БАН. Те не вярват, че имат добри перспективи за развитие при това отношение от страна на Общото събрание на академията и неотчитането на тяхната специфика“, коментира образователният министър.
Вълчев посочи, че очаква НИМХ и БАН в режим на диалог да намерят вариант за оставането на Института в рамките на Академията. „Ако не го направят в разумен срок, ще предприемем действия за нормативното уреждане на дейностите на НИМХ извън БАН. Но във всички случаи трябва да ги подкрепим с увеличаване на средствата за следващата година – независимо дали са в структурата на БАН, или извън нея“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще прекратим оперативните си дейности

НИМХ: Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще прекратим оперативните си дейности

7 Август 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще подновим протеста и ще прекратим оперативните си дейности. Това се посочва в отворено писмо от работещите в Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките (НИМХ към БАН) до министър-председателя на Р. България, прието от Общо събрание на работещите и служителите, Общо събрание на учените, Научния съвет и Съвета на директорите в НИМХ на съвместно заседание на 7 август 2018 г. на база на резултата от допитване, проведено в периода 31 юли 2018 – 5 август 2018 г.
Агенция "Фокус" публикува пълния текст на писмото без редакторска намеса:
"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Повече от три месеца, ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) учени, специалисти и технически персонал протестирахме срещу принципите в БАН за разпределение на публичните средства предоставяни й от Държавата. Тези принципи се приемат от Общото събрание на БАН, по предложение на Управителния съвет на БАН. Това са колективни органи за ръководство, които имат всички права, но не носят никаква отговорност за действията си. Така е по Закона за БАН и Устава на БАН.
Вместо да получим очевидно недостигащите на НИМХ средства за изпълнението на възложените от Държавата задължения, получихме празни обещания, манипулации, безсмислени процедури и засилващ се натиск от страна на ръководните органи на БАН за спиране на протестните ни действия срещу тях. А исканите от нас средства ги имаше в БАН.
Тези проблеми са от години, но през 2018 г. придобиха за НИМХ критични мащаби, въпреки допълнително отпуснатите от Правителството 15 милиона лева на БАН. Вече сме напълно убедени, че те не са свързани толкова с размера на средствата предоставяни на БАН от държавния бюджет, а в начина на разпределяне и манталитета на разпределящите ги. С действията си, ръководните органи на БАН успяха да ни убедят, че това няма да се промени. Доказаха ни, че БАН няма управленски капацитет да ръководи и поддържа национално отговорни дейности като тази, изпълнявана от НИМХ. Имаме и непреодолими противоречия в разбирането за ролята на науката и общественото и икономическото й въздействие. Прекратихме протеста си като безсмислен, когато осъзнахме, че НИМХ не трябва да е в БАН. Преминаването ни през 1962 г. към БАН към днешна дата е изчерпало потенциала си.
Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще подновим протеста и ще прекратим оперативните си дейности. Търпението ни се изчерпа. Време е да се научат да носят отговорност за действията си. Време е и Държавата да направи задълбочена проверка как и за какво се разходват предоставяните от нея средства на БАН.
В момента НИМХ продължава работата си, ден за ден, единствено поради отговорното отношение на министър Красимир Вълчев към важните за държавата и обществото задачи, които изпълняваме и финансовата помощ от Министерството на образованието и науката. Не знаем докога може да продължи това финансиране и това не е изход от ситуацията, в която бяхме поставени.
Поради всичко това, настояваме:
Правителството на Република България да предприеме спешно действия за извеждането на НИМХ от БАН с всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства. Това трябва да се случи възможно най-бързо, преди БАН да е успял с действията си да ликвидира дейността на НИМХ, продължаваща вече 128 години.
Предлагаме:
НИМХ да премине към Министерство на образованието и науката, като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства. Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната дейност в НИМХ е едно от най-важните ни постижения, което следва да се запази и развие. С това ще се гарантира и пълноценната ни работа като Национална хидрометеорологична служба на Република България.
Заявяваме:
До извеждането на НИМХ от състава на БАН спираме да изпълняваме всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на БАН.
Прието от Общо събрание на работещите и служителите, Общо събрание на учените, Научен съвет и Съвет на директорите в НИМХ на съвместно заседание на 07.08.2018 г. на база резултат от допитване в периода 31.07.2018 – 05.08.2018 г. Упражнили правото си на глас 89.2% от учените, специалистите и техническия персонал на пълен щат в НИМХ като: 93.4% „за“, 5.8% „въздържал се“ и 0.8% „против“.
С уважение:
За Пълномощниците на работниците
и служителите в НИМХ - ас. Кръстина Малчева
За Общо събрание на учените в НИМХ - доц. Снежанка Балабанова
За Научен съвет на НИМХ - проф. Димитър Сираков
За Съвет на директорите в НИМХ - проф. Христомир Брънзов
За Щаб на протеста на НИМХ - гл. ас. Анастасия Стойчева".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН и БАН ще търсят варианти да покрият недостига в бюджета на НИМХ, метеоролозите спират протестите, но остават в готовност (ОБЗОР)

МОН и БАН ще търсят варианти да покрият недостига в бюджета на НИМХ, метеоролозите спират протестите, но остават в готовност (ОБЗОР)

21 Юни 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на науките (БАН) ще търсят варианти да покрият недостига в бюджета на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), метеоролозите ще спрат протестите, но остават в стачна готовност. Това стана ясно след среща между НИМХ, БАН и МОН.
Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че ще потърсят възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година. По думите му Институтът има специфично място в структурата на БАН и е едно от трите й звена или може би най-важното, което има постоянно възложени функции - за метеорологично обслужване на обществото и на редица сектори в него. По думите му методика на БАН е била съгласувана с МОН, но тя не отчита спецификата на НИМХ. „Готови сме да съгласуваме и променена методика, ако такава бъде предложена. По-скоро ще търсим други варианти, предвид, че средствата вече са разпределени. Имаме споразумение за догодина бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена по дейности, като една от тях ще бъде хидрометеорологичното обслужване на държавата и обществото. Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи за тази година. Основният проблем е, че трябва дългосрочно да съхраним хората в НИМХ и да подобрим условията за работа. Много ми се иска и ОС на БАН да отчита по-голямата специфика на НИМХ“, обясни той и уточни, че е поел ангажимент да имат разговори с ОС на БАН. Според него работата на НИМХ е най-видима и ежедневно сме зависими от нея. Вълчев подчерта, че от страна на МОН служителите на НИМХ имат тяхното разбиране. Той уточни, че е много радостен, че точно от страна на БАН в началото на годината е било предложено бюджетът да се разпределя по дейности. „Ние го приехме и заложихме в споразумението. Ключово е да проведем този разговор и с този за важността на НИМХ и с ОС на БАН. Днес тук можем само частично да гарантираме и обещаем нещо, необходима е и промяна в Закона за БАН, за да утвърждаваме тази субсидия и по дейности. Ще предложим заедно със Закона за държавния бюджет такава промяна в Закона за БАН. Надяваме се, че като имаме съгласие всички страни, ще бъде приета“, каза още Красимир Вълчев.
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че са обещали на първо време 160 000 лв. за НИМХ и вече са превели 43 000 лв. и ще търсят поетапно решения. По думтите му създалата се ситуация е заради дългогодишното недофинансиране. Ревалски посочи, че за да се реши проблемът, дейността на НИМХ трябва да се извади на отделен ред.
Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира, че се надява, че такива протести като този пред сградата на БАН, няма да има. Той подчерта, че първата им задача е да запазят хората, защото ако напуснат и си тръгнат, то тогава вече проблемът няма да може да се реши с никакви финанси. Той обясни, че прекратяването на дейностите на НИМХ на 9 юли е било, ако не получат никакви средства. „Сега министърът ще осигури поне за още един месец дейностите, акад. Ревалски каза, че вече са ни преведени 43 000 лв. и чакаме следващи етапи. Очевидно до края на годината ще получаваме месец за месец необходимите средства“, каза още директорът на НИМХ.
Орлин Георгиев – ръководител на отдел „Специализирани метеорологични измервания и хидрометеорологични методики“ към НИМХ допълни, че ангажиментите, които са поели БАН и МОН донякъде ги удовлетворяват. „Предвид ангажимента на министъра и на председателя на БАН, може би ще останем в някаква готовност, засега нямаме такива намерения“, коментира Георгиев. Той уточни, че остават в някакъв вид готовност, но ако не бъдат осигурени разходите, няма как да продължат работа, колкото и да искат.
Точно в 9.00 часа в четвъртък десетки служители на Института се събраха с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. От НИМХ предупредиха, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Протестиращите издигнаха лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата", „НИМХ е необходим за обществото”, „Държавата дава - БАН не дава”, „Искаме достойно заплащане”, „Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН - майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, „Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп...”, „Публикации или прогнози”, „КИХ=манипулация” др. Те скандираха „Осъзнайте се!” и „Уволнение”.

Люба АЛЕКСИЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Орлин Георгиев, НИМХ: Министърът на образованието и председателят на БАН поеха ангажимент, който донякъде ни удовлетворява

Орлин Георгиев, НИМХ: Министърът на образованието и председателят на БАН поеха ангажимент, който донякъде ни удовлетворява

21 Юни 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на образованието и председателят на БАН поеха ангажимент, който донякъде ни удовлетворява. Това каза на брифинг Орлин Георгиев – ръководител на отдел „Специализирани метеорологични измервания и хидрометеорологични методики“ към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) след среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министърът пое ангажимент, който нас донякъде ни удовлетворява предвид, че сме институт, който не е класически и може да си изкараме парите пред обществото. С колегите нямаме представа как ще се продължава, ако се запази това положение. Предвид ангажимента на министъра и на председателя на БАН, може би ще останем в някаква готовност, засега нямаме такива намерения“, коментира Георгиев. Той уточни, че остават в някакъв вид готовност, но ако не бъдат осигурени разходите, няма как да продължат работа, колкото и да искат.
„Може би това на сайта ще остане като напомняне за това, че нашите проблеми не са решени, но такива ефективни действия - по-скоро не, ако действително министърът и председателят на БАН осигуряват дори и на парче дейността. Нас много ни удовлетвори, че министърът е разбрал, че нас винаги ни използват като флаг и не е нормално след това да бъдем последни при разпределението на бюджетната субсидия, което е тенденция в годините. Надяваме се поне от догодина няма да трябва да се състезаваме с вятърни мелници“, коментира още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: От страна на МОН, уверяваме служителите на НИМХ, че имат нашето разбиране

Министър Красимир Вълчев: От страна на МОН, уверяваме служителите на НИМХ, че имат нашето разбиране

21 Юни 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. От страна на МОН, уверяваме служителите на НИМХ, че имат нашето разбиране. Това каза на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешната среща беше планирана още преди да бъде ясна датата на протеста. Беше продължение на предходната ни среща. От страна на МОН, уверяваме служителите на НИМХ, че имат нашето разбиране. Като министър ми е много по-малко трудно да оправдая необходимостта да се предоставят средства конкретно на този Институт, отколкото на други в рамките на БАН. Много е важно да отбележим, че най-упълномощеният орган е ОС на БАН. Единственото, което мога да направя е да предоставя средства целево, ако имам някакви икономии. По същия начин и председателят на БАН не утвърждава разпределението на бюджета по институти“, коментира Вълчев. Той уточни, че е много радостен, че точно от страна на БАН в началото на годината е било предложено бюджетът да се разпределя по дейности. „Ние го приехме и заложихме в споразумението. Ключово е да проведем този разговор и с този за важността на НИМХ и с ОС на БАН. Днес тук можем само частично да гарантираме и обещаем нещо, необходима е и промяна в Закона за БАН, за да утвърждаваме тази субсидия и по дейности. Ще предложим заедно със Закона за държавния бюджет такава промяна в Закона за БАН. Надяваме се, че като имаме съгласие всички страни, ще бъде приета“, каза още Красимир Вълчев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Надявам се, че такива протести като днешния няма да има повече

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Надявам се, че такива протести като днешния няма да има повече

21 Юни 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, че такива протести като днешния няма да има. Това каза на брифинг директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов след среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите проблеми станаха твърде публични. Първата ни задача е да запазим хората, защото ако напуснат и си тръгнат, то тогава вече проблемът няма да може да се реши с никакви финанси“, коментира проф. Брънзов. Той уточни, че са били осигурени необходимите средства за допълнителна работа – като нощен труд, но това неминуемо е довело до прехвърляне на парите от единия в другия джоб. „Появиха се проблеми с издръжката на Института. До този момент не се очертава намиране на всички средства и вероятно ще бъдат осигурявани на траншове, които да са така във времето, че да не се прекъсне дейността на Института“, допълни той.
Той обясни, че прекратяването на дейностите на НИМХ на 9 юли е било, ако не получат никакви средства. „Сега министърът ще осигури поне за още един месец дейностите, акад. Ревалски каза, че вече са ни преведени 43 000 лв. и чакаме следващи етапи. Очевидно до края на годината ще получаваме месец за месец необходимите средства. Надявам се, че такива протести като днешният няма да има. Днешният протест не ни е присъщ. Дали на сайта ни ще продължи – има си хора, които решават тези неща“, каза още директорът на НИМХ.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ, вече сме превели 43 000 лв. и ще търсим поетапно решения

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ, вече сме превели 43 000 лв. и ще търсим поетапно решения

21 Юни 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ, вече сме превели 43 000 лв. и ще търсим поетапно решения. Това каза на брифинг председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски след среща с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Създалата се ситуация е заради дългогодишното недофинансиране. Отдаваме изключително важно значение на тази дейност. Това е уникален институт. За да се реши проблемът, то той не е в правилата, дейността на НИМХ трябва да се извади на отделен ред. Ще търсим решение на стъпки. Обещали сме на първо време 160 000 лв., превели сме 43 000 лв.“, заяви акад. Ревалски. По думите му в по-следващи етапи ще търсят също решения. „Ще търсим средства за издръжка на стъпки и се надяваме да ги осигурим“, добави той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година

Министър Красимир Вълчев: Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година

21 Юни 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година. Това каза на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това не ни е първата среща. Факт е, че НИМХ е едно от трите звена, което има постоянно възложени функции по метеорологично обслужване на обществото и редица други сектори. Тази специфика изисква да бъде отчетена. През тази година беше увеличена субсидията на БАН с 25%. Имаме и задача да оправдаем обществената възвръщаемост за научни изследвания. Това има 2 линии – едната е да са обвързани с резултатите, а другата с обществени дейности“, коментира Вълчев.
По думите му методика на БАН е била съгласувана с МОН, но тя не отчита спецификата на НИМХ. „Готови сме да съгласуваме и променена методика, ако такава бъде предложена. По-скоро ще търсим други варианти, предвид, че средствата вече са разпределени. Имаме споразумение за догодина бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена по дейности, като една от тях ще бъде хидрометеорологичното обслужване на държавата и обществото. Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи за тази година. Основният проблем е, че трябва дългосрочно да съхраним хората в НИМХ и да подобрим условията за работа. Много ми се иска и ОС на БАН да отчита по-голямата специфика на НИМХ“, обясни той и уточни, че е поел ангажимент да имат разговори с ОС на БАН. Според него работата на НИМХ е най-видима и ежедневно сме зависими от нея.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата на НИМХ и БАН с министъра на образованието Красимир Вълчев

Започна срещата на НИМХ и БАН с министъра на образованието Красимир Вълчев

21 Юни 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Започна срещата на НИМХ и БАН с министъра на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Разговорите се провеждат в сградата на Министерството на образованието и науката. На нея присъства щабът на протестиращите от НИМХ, директорът на Института и председателят на БАН. По време на разговорите ще бъде обсъдена възможността МОН да окаже помощ на НИМХ. В противен случай ще бъде потърсена помощта и на премиера Бойко Борисов.
По-рано десетки служители на Института се събраха пред сградата на Българската академия на науките с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. От НИМХ предупредиха, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Протестиращите издигнаха лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата", „НИМХ е необходим за обществото”, „Държавата дава - БАН не дава”, „Искаме достойно заплащане”, „Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН - майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, „Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп...”, „Публикации или прогнози”, „КИХ=манипулация” др. Те скандираха „Осъзнайте се!” и „Уволнение”.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народни представители от БСП се срещнаха с протестиращите метеоролози

Народни представители от БСП се срещнаха с протестиращите метеоролози

21 Юни 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от Комисията по земеделието от ПГ на „БСП за България“ се срещнаха с протестиращите пред сградата на БАН служители на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
„Протестът на служителите на НИМХ е напълно основателен, тъй като те се нуждаят от средства, за да могат да работят нормално, с нова техника и да получават адекватни заплати“. Това каза народният представител ПГ на „БСП за България“ Румен Георгиев след среща с протестиращите пред парламента. Той припомни, че миналата седмица е задал въпрос на министъра на земеделието Румен Порожанов, с който иска отпускане на 400 000 лв. за НИМХ към БАН, тъй като голяма част от информацията, която институтът изготвя, се ползва от министерството. „Тези хора работят 365 дни в годината, 24 часа в денонощието и е логично техният труд да се заплаща адекватно“, коментира Румен Георгиев. Той уточни, че министерството отделя средства за работата на института от 1990 г. до идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. Георгиев допълни, че това са специалисти, които с тази заплата в БАН не могат да бъдат задържани. „Парламентът отпусна 15 000 000 лв. допълнително на БАН, до НИМХ са стигнали едва 100 000 лв. от поисканите от тях 1 145 000 лв. Учудващо е, че министерството няма интерес да финансира работата на метеоролозите, то трябваше веднага да реагира и да отпусне средствата, които институтът поиска от министъра още през октомври 2017 г.“, коментира Румен Георгиев. Той обяви, че следващата седмица, заедно с ръководството на НИМХ, ще поиска среща с министър Порожанов, за да бъде договорено отпускането на 400 000 лв. за института.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Приключи протестът на служителите на НИМХ пред сградата на БАН

София: Приключи протестът на служителите на НИМХ пред сградата на БАН

21 Юни 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът на служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред сградата на Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите са оставили плакатите си на входа на БАН.
Точно в 9.00 часа десетки служители на Института се събраха с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. От НИМХ предупредиха, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Протестиращите издигнаха лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата", „НИМХ е необходим за обществото”, „Държавата дава - БАН не дава”, „Искаме достойно заплащане”, „Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН - майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, „Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп...”, „Публикации или прогнози”, „КИХ=манипулация” др. Те скандираха „Осъзнайте се!” и „Уволнение”.
Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира пред журналисти, че на 9 юли ще започнат да им свършват парите, от което ще започнат да отпадат дейности по чисто финансови причини. По думите му първо ще започнат да отпадат гражданските прогнози и тези неща, които не са свързани с национална сигурност и безопасност. Той уточни, че ако не получат помощ от министъра на образованието, ще потърсят от министър-председателя.
Малко по-късно в 14.00 часа в Министерството на образованието и науката (МОН) ще се проведе среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, щаба на протестиращите от НИМХ, директора на Института и председателя на БАН.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Ако не получим помощ от министъра на образованието, ще потърсим такава от министър-председателя

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Ако не получим помощ от министъра на образованието, ще потърсим такава от министър-председателя

21 Юни 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Ако не получим помощ от министъра на образованието, ще потърсим такава от министър-председателя. Това каза пред журналисти директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН проф. Христомир Брънзов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес в 14.00 часа в МОН имаме среща с министъра на образованието и науката, който е принципал, за да видим дали можем да получим помощ от министерството. Ако няма от него, ще трябва да търсим другия човек, който може да внесе такова предложение за финансиране – министър-председателя. На срещата с министъра ще бъде и Щабът на протестиращите, председателят на БАН и аз. Общо взето изчакахме търпеливо да мине и председателството, за да не си вадим кирливите ризи пред хората“, коментира проф. Брънзов.
„Най-вече хората са недоволни от това, че когато беше протестът на БАН в края на есента, основното искане беше да се предоставят средства за прогнозите. Сега в момента четете, че са ни предоставени 1 млн., които са 13,5%. Не са казали втората част на истината, че бюджетът на БАН е увеличен с 25%. Тоест, ние сме с най-малкото увеличение, поради редица неща и независимо, че извършваме дейности, които никой друг не прави в Академията – оперативните дейности, сме най-слабо финансиране като средства за възнаграждение. Нашите хора отново ще получават и тази година най-ниските заплати“, посочи той и уточни, че те дори не протестират за това, а за дейността, която ще бъде унищожена. „Срамота е за нас. Тази служба е от 128 години – това са войни, две национални катастрофи и е съществувала. Сега в мирно време без никакви съществени катаклизми, да я ликвидираме. Ще се прочуем и в света, защото това ще е единствената държава, която е ликвидирала националната си хидрометеорологична служба. Поддържаме 910 пунктове за измерваме. През 1980 г. са били 2100. Виждате колко са се самозакрили, поради липса на средства, защото не можем да намерим хора. Имаме 65 сгради, 36 автомобила парк – нещо, което никой друг в БАН го няма, но нямаме средства да поддържаме тези неща“, допълни проф. Брънзов.
„Днес имаме Съвет на директорите. Сега го правим доста често. Днес ще прегледаме средствата и възможностите как можем всички резерви да ги вкараме вътре, за да може максимално дълго да си вършим работата. Не мога да кажа дали ще спираме протестите, защото днес сметките ще покажат докога можем да си плащаме консумативите, включително комуникация, електроенергия и т.н. Възможно е част от дейностите да отпаднат, поради липса на средства и ще преценим кои най-безопасно да отпаднат. Все пак сме отговорни хора и няма да извадим щепсела“, каза още директорът на НИМХ.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: На 9 юли ще започнат да ни свършват парите и да отпадат дейности по чисто финансови причини

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: На 9 юли ще започнат да ни свършват парите и да отпадат дейности по чисто финансови причини

21 Юни 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. На 9 юли ще започнат да ни свършват парите, от което ще започнат да отпадат дейности по чисто финансови причини. Това каза пред журналисти директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН проф. Христомир Брънзов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преразпределихме средства на Института, за да може максимално дълго да работи, защото при нас е една технологична линия. Ако се прекъсне една дейност, всички останали спират. Ние сме пренасочили тези средства, които има, включително и нашите собствени, така че максимално дълго да успяваме да поддържаме системите за ранно предупреждение за бедствия от хидрометеорологичен характер“, коментира проф. Брънзов. По думите му първо ще започнат да отпадат гражданските прогнози и нещата, които не са свързани с национална сигурност и безопасност. „Още повече, че ние обслужваме всички ведомства – армия, гражданска и военна авиация, „Напоителни системи“, „Гражданска защита“. Всички тези структури чакат информация от нас. Някой трябва да ни помогне. Два месеца алармираме и обществото, и правителството, но до този момент няма никакво реакция. Последното решение на Общото събрание на БАН е да търсим пари от държавата, те щели да ни съдействат“, подчерта той.
Директорът на НИМХ обясни, че идеята на щаба на протеста е да излязат от този тих протест, на който никой не обръща внимание и да предизвикат и обществена реакция, и управляващите да вземат някакво решение. „В крайна сметка искат ли да има такава дейност в държавата, или не? Хората искат да знаят какво да правят оттук нататък – дали да си взимат шапките и да си отиват, който където си намери работа, грубо казано, или да продължат да вършат това, което обичат. Както виждате, го вършат и с най-ниските възможни заплати в БАН“, коментира още проф. Брънзов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васко Гълъбов, НИМХ: Причината за проблемите ни е не в държавната власт, а в БАН

Васко Гълъбов, НИМХ: Причината за проблемите ни е не в държавната власт, а в БАН

21 Юни 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. Причината за проблемите в НИМХ е не в държавната власт, а в БАН. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Васко Гълъбов метеоролог от Националния институт по метеорология и хидрология във връзка с днешния предупредителен протест – митинг. „Въпреки създалото се напрежение, хидрометеорологичната служба ще оцелее", каза той и добави, че исканията на служителите на института са зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да подаде оставка, недостигащите средства от 1 милион лева да бъдат предоставени до 2 юли, както и Народното събрание да реши трайно проблема по законов път, като средствата бъдат определяни от Министерство на финансите, а не от БАН.
„БАН получи допълнителни 15 милиона лева след протести, по време на които използва НИМХ като аргумент номер едно, след което института се оказа на последно място по увеличение на бюджета. Липсата на средства се отразява така, че измерванията ще спрат през тази година, и то именно дейностите по обслужване на държавата. С отпадането на една дейност ще започнат да отпадат и редица други, докато се стигне до дейности, свързани с ранните предупреждения за бедствия и аварии. Работя в секция „Морски прогнози“, която е отговорна за издаване на предупреждения за опасни морски бури и се грижи за безопасността на корабоплаването. Ако дейността ѝ, както и на други секции, бъде прекратена, явно в БАН не са наясно какво следва“, обясни Васко Гълъбов. Той съобщи, че днес предстои среща с образователния министър Красимир Вълчев, под чиято юрисдикция са и от когото очакват съдействие по казуса. Гълъбов добави, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна протестът на служителите в НИМХ

Започна протестът на служителите в НИМХ

21 Юни 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на протест пред централната сграда на БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Десетки служители на Института се събраха с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. От НИМХ предупреждават, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Протестиращите са издигнали лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата", „НИМХ е необходим за обществото”, „Държавата дава - БАН не дава”, „Искаме достойно заплащане”,
„Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН - майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, „Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп...”, „Публикации или прогнози”, „КИХ=манипулация” др.
Те скандират „Осъзнайте се!” и „Уволнение”.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на БАН и директорът на НИМХ ще се срещнат днес с министъра на образованието, за да обсъдят възможности за допълнително финансиране за НИМХ

Председателят на БАН и директорът на НИМХ ще се срещнат днес с министъра на образованието, за да обсъдят възможности за допълнително финансиране за НИМХ

21 Юни 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Критериите за разпределяне на бюджетната субсидия на БАН не са нови, те са известни и са много прости. Това каза заместник-председателят на БАН Константин Хаджииванов в предаването „Преди всички“ по БНР. „Първо се определят приоритетните и централизираните разходи – стипендии на докторантите, охраната, оперативната дейност, която за 2018 г. е 2 385 500, някои други дейности – академици, член-кореспонденти, обезщетения, процедури, авариен, текущ ремонт и т.н. Това са около 15 млн. лв., а остатъкът се разпределя към институтите въз основа на три компонента, като третият компонент е частично поемане на разходите за ток и вода. В разходите за оперативните дейности включват едно пълно поемане на ток, вода и парно. Компонент едно и компонент две се определят въз основа на достигнатите средни работни заплати през миналата година. Това са – компонент едно – 180 % от остатъка. Въз основа на тези заплати се гледа колко професори, доценти, специалисти с висше образование работят в даден институт. Изчислява се компонент едно, и след това 20% се разпределят въз основа на получените резултати. Компонент две са именно тези 15 милиона, това са резултати за научната дейност. За оперативна дейност ние даваме средства още в оперативните и централизираните разходи. За НИМХ са били 1 милион 330 хиляди“, обясни Хаджииванов.
Допълнителни средства от БАН няма как да се отпуснат, защото бюджетът е „разпределен до дупка“, каза той.„Но не си представяйте, че ние сме един чувал с пари. Ние сме разпределили до стотинка бюджета, нямаме някакви резерви. В сравнение с миналата година те имат само от бюджетната субсидия на БАН едно увеличение с над 1 милион“.
Константин Хаджииванов допълни, че председателят на БАН и директорът на НИМХ ще имат среща днес с министъра на образованието, на която ще се обсъдят възможности за допълнително финансиране за НИМХ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на НИМХ ще протестират пред централната сграда на БАН

Служителите на НИМХ ще протестират пред централната сграда на БАН

21 Юни 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Oт 9.00 до 10.30 часа пред централната сграда на БАН работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще проведат предупредителен протест-митинг. Служителите настояват зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН. От НИМХ призовават ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от Държавата средства за 2018 г. В срок до 2 юли да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на Р. България през 2018 г. от наличните средства в партида „Развитие“ на БАН. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН.
От НИМХ предупреждават, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Министерството на земеделието, храните и горите би подкрепило държавно финансиране на НИМХ чрез бюджета на БАН

Министър Румен Порожанов: Министерството на земеделието, храните и горите би подкрепило държавно финансиране на НИМХ чрез бюджета на БАН

8 Юни 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на земеделието, храните и горите би подкрепило държавно финансиране на НИМХ чрез бюджета на БАН . Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Румен Георгиев относно възможността Министерството да подпомага дейността на агрометеорологичната мрежа на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, чрез осъществяване на целево финансиране на наблюденията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Министерството на земеделието, храните и горите оценява усилията на учените от НИМХ за осигуряване на необходимата метеорологична и хидрологична информация на територията на България. Тя е изключително важна за осъществяване на политиката в областта на земеделието и в тази връзка през годините Министерството чрез Изпълнителната агенция за борба с градушките и НИМХ взаимно си сътрудничат, като осъществяват непрекъснат двупосочен обмен на информация по метеорологичните данни“, каза още министър Порожанов.
Той посочи, че Министерството ползва услугите на НИМХ за оказване на експертно съдействие, като ги заплаща и така например през 2017 г. са изплатени по договор средства в размер на 66 хил. лева. „Всички структурни звена на Министерството работят в рамките на силно ограничен бюджетен ресурс, поради което не може да се осъществява чрез него целево финансиране на НИМХ. Предвид важността на предоставянето на информация, необходима за гражданите и за дейностите на редица институции, Министерството би подкрепило осигуряване на целево финансиране от държавния бюджет за дейността на института чрез бюджета на БАН. Ние си работим в един хроничен дефицит и няма как да финансираме друг бюджетен разпоредител, който не е второстепенен на Министерството – БАН си е отделен разпоредител. Безспорно е обаче, че трябва да се съхрани този научен, технически и експертен потенциал. Затова ще разговарям с председателя на БАН, за да направим една съвместна инициатива пред премиера Бойко Борисов, за да видим дали не може да се осигури през тази и следващата година необходимия ресурс, защото тук не става дума за някакви огромни пари, но те чисто по административни и законови причини няма как да дойдат от Министерството на земеделието, храните и горите“, коментира Порожанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Само 5% от допълнително предоставените 15 млн. лв. са за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото

НИМХ: Само 5% от допълнително предоставените 15 млн. лв. са за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото

30 Април 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН отново е публикувал на сайта си протестно съобщение. В него се посочва, че протестират срещу разпределението на бюджетната субсидия за 2018 г. от страна на Общото събрание на БАН. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на НИМХ. Според тях от допълнително предоставените 15 млн. лв., 80% са за публикации и цитирания и само 5% за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото. От НИМХ уточняват, че това разпределение застрашава функционирането на Националната хидрометеорологична служба.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Субсидията на НИМХ да бъде коригирана на 13 855 700 лв., както се твърди в съобщението на Ръководството на БАН

НИМХ: Субсидията на НИМХ да бъде коригирана на 13 855 700 лв., както се твърди в съобщението на Ръководството на БАН

28 Април 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно в писмо № 72-00-44 от 20.04.2018 г., подписано от Председателя на БАН, е допусната грешка в Приложение 1, в което общата утвърдена по елементи субсидия на НИМХ е 8 791 143 лв. от 90 043 968 лв. Настоятелно молим, това число да бъде коригирано на 13 855 700 лв., както се твърди в публично обявеното пред българската общественост „Съобщение от Ръководството на БАН по повод протестните действия на НИМХ" от 27.04.2018 г. Това се посочва в официално опровержение на работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) по повод информацията, излязла на страницата на БАН във връзка с протеста на НИМХ срещу разпределението на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г.
"Фокус" публикува пълния текст на опровержението без редакторска намеса:
ОПРОВЕРЖЕНИЕ
на „Съобщение от Ръководството на БАН по повод протестните действия на НИМХ"
Без да влизаме в квалификации и определения, отговаряме с факти:
1. Членският внос в международни организации в размер на 3 189 556 лв. никога не е предоставян на НИМХ. Той е свързан с поети от Държавата задължения по международни конвенции и средствата за него се предоставят целево в бюджета на БАН-Администрация. Тези средства се превеждат изцяло на тези организации. За НИМХ остават само разходи, свързани със задължението да изпълнява тези ангажименти, като предоставяне на информация на световните центрове за времето и разпространяване на получаваните от тях числени прогнози, както и спътниковата информация от EUMETSAT на всички организации в страната, които я използват в дейността си;
2. Програмно-целевият трансфер от МОСВ е свързан с възложените от Закона за водите конкретни задължения на НИМХ. Изразходването на тези 1 850 000 лв. се отчита пред МОСВ и тези средства не са включени към бюджетната субсидия на БАН. По тази и горната причини и представените проценти, получени от НИМХ от бюджетната субсидия на БАН не са верни! Вече имахме възможност, чрез медиите, да кажем, че само благодарение на този механизъм на финансиране и с подкрепата от министър Н. Димов
хидроложката и хидрогеоложката мрежа на Р. България оцеляват. По тази причина е и желанието ни такъв подход да има и за метеорологичната, и агрометеорологичната мрежа
на НИМХ, които сега трябва да се финансират от БАН;
3. По отношение на разпределението на средствата, те са в Протокол № 26 от 15.01.2018 г. на ОС на БАН, има го в сайта на БАН и всеки може да го види;
4. Коментар, че НИМХ е само един от „42 научни и няколко специализирани звена" е необходим. В НИМХ реално работят 1 280 души, а във всички останали научни и специализирани звена на БАН реално работят 4 980 души. Като учени трябва да знаете,
че се сравняват сравними неща;
5. Очевидно в писмо № 72-00-44 от 20.04.2018 г., подписано от Председателя на БАН, е допусната грешка в Приложение 1, в което общата утвърдена по елементи субсидия на НИМХ е 8 791 143 лв. от 90 043 968 лв. Настоятелно молим, това число да бъде коригирано на 13 855 700 лв., както се твърди в публично обявеното пред българската общественост „Съобщение от Ръководството на БАН по повод протестните действия на НИМХ" от 27.04.2018 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ протестира срещу разпределението на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на Общото събрание на БАН

НИМХ протестира срещу разпределението на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на Общото събрание на БАН

25 Април 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) протестира срещу несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на ОС на БАН, което застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на НИМХ. Членовете на Общото събрание на учените в НИМХ и директорите на филиалите на НИМХ излязоха с декларация, адресирана до председателя на ОС на БАН проф. дхн Евелина Славчева и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Агенция "Фокус" публикува текста на декларацията без редакторска намеса.

ДЕКЛАРАЦИЯ
на Общото събрание на учените в НИМХ-БАН и Директорите на филиали, приета на заседание проведено на 04.04.2018 г. системното недофинансиране на БАН в последните години доведе изпълнението на дейностите на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на Р България до критична точка. По тази причина работещите в НИМХ протестираха, заедно с колегите си от БАН. В резултат на протестите и срещите на ръководството на БАН, Правителството отпусна допълнително 15 млн. лв. Заедно с увеличението на бюджета на БАН това представлява 25% повече средства за 2018 г. спрямо 2017 г. Ако ОС на БАН приеме предложената от УС на БАН бюджетна субсидия на НИМХ-БАН за 2018 г. в размер на 8 791 143 лв., увеличението ще е под 12% спрямо 2017 г. Това е така, поради начина на отчитане на резултатите от научно-приложната дейност на НИМХ, която е съществена при вземането на редица важни за обществото и държавата решения. Тази бюджетна субсидия е под критичния минимум за нормалното функциониране на дейностите в НРМХ, защото ще доведе до масово напускане на специалисти.
В тази връзка, декларираме, че при създадената ситуация НИМХ няма да може да изпълнява задълженията си като Национална хидрометеорологична служба на Р България, определени в редица закони и нормативни актове. Това пряко касае националната сигурност и всички
сектори на икономиката на страната, както и защитата на живота, поминъка и имуществото на хората от рисковете свързани с природни
бедствия от хидрометеорологичен произход. По тези причини, ще бъдем принудени да информираме правителството, областните управители и кметовете на общини по установените служебни канали, както и обществеността чрез медиите, за съществено редуциране изпълнение на задълженията ни към държаните институции и обществото. Паралелно с това ще искаме и осигуряването на допълнителни средства, които не ни бяха осигурени от БАН. Учените и оперативните структура на НИМХ в София и страната са готови да предприемат адекватни форми на протест, като крайна мярка за спасяване на дейността си. Декларацията е гласувана и подкрепена единодушно от членовете на Общото събрание на учените в НИМХ и директорите на филиалите на НИМХ, като упълномощени представители на оперативните структури в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.