НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: „Борис Джонсън ще бъде следващият ни министър-председател – ето как ще го направи“

The Independent: „Борис Джонсън ще бъде следващият ни министър-председател – ето как ще го направи“

11 Август 2018 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Във водеща статия за британския вестник The Independent журналистът Шон О‘Грейди изразява мнението, че бившият външен министър Борис Джонсън ще бъде следващият премиер на Великобритания, описвайки причините и предпоставките за този вариант, подлагайки на критика и самия Джонсън.
„Мисля, че можем да видим какъв е замисълът на консерваторите по отношение на Борис Джонсън. Също така мисля, че можем да видим какъв е и замисълът на Борис Джонсън по отношение на консерваторите. Имам и потъващото чувство, че, някак си, по това време следващата година, той ще бъде министър-председател. Трябва да се изправим пред тази перспектива“, пише О‘Грейди.
Отново се споменава за противоречивото изказване на Джонсън, който сравни мюсюлманските жени във Великобритания носещи бурки, с „пощенски кутии“ и „банкови обирджии“. Заради това изказване Консервативната партия е започнала „разследване“, но според автора това е заради напускането на Джонсън, който оставя партията си доста „хилава“. О‘Грейди все пак смята, че това разследване ще даде редица политически предимства на Консервативната партия.
Първо, това ще даде на Борис Джонсън процес, така че случаят да не бъде разглеждан накратко и замитан под масата. Второ, ще отнеме достатъчно дълго време, така че всички да забравят за изказването и то да не бъде на дневен ред. Трето, консерваторите могат да избегнат всякакви неудобни въпроси с удобното „е, нали знаете че коментарите на Борис са обект на вътрешно разследване, така че не мога наистина да коментирам повече или да добавя нещо към думите на министър-председателя, освен че трябва да сме внимателни с езика си“.
По някое удобно време в края на лятото това разследване тихомълком ще приключи със становище за това, че писанията на Джонсън са зле посъветвани, безвкусни и обидни и напълно цензурирани, но че няма да бъде изритан от партията, смята британският журналист.
„Ние знаем какво е замислил Борис (Джонсън). Той промени възгледите си върху практически всичко, от миграцията (либерал като кмет на Лондон, не толкова сега) до правата на „ЛГБТ“ обществото и климатичните промени. През последните години той се превърна от забавен евроскептик в твърдолинеен „ши*ан бизнес“ привърженик на напускането на ЕС. Причината за всички тези маневри, и другото, е че единственото нещо, в което Борис Джонсън наистина вярва, е Борис Джонсън и неговата ясна съдба да бъде министър-председател. Ако е подходящо за целите му и го приближи на стъпка по-близо до „Номер 10“, той ще предложи бурките да станат задължителни“, пише О‘Грейди.
Това, според него, прави Борис Джонсън толкова опасен – пластичността на вярванията му. Авторът на статията дори отива до там да го сравнява със знакови британски премиери като Дейвид Лойд Джордж и Уинстън Чърчил. Според него само отчаяни времена – и в двата случаи войни – могат да докарат подобни хора до върха. И сега е такова време.
О‘Грейди прогнозира, че при евентуален избор за нов лидер на Консервативната партия Джонсън ще се изправи срещу вътрешния министър Саджид Джавид и според него има всички шансове да спечели. Журналистът не смята, че престоят на Джонсън като премиер ще бъде дълъг заради Брекзит, описвайки го като „клоун, който ще управлява катастрофа“. Той го определя като „първия лидер на пост-Брекзит глобална Великобритания“.
Според автора на статията Борис Джонсън, подобно на Доналд Тръмп, ще превърне една някога уважавана нация в жалко посмешище.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън заяви, че жените в бурки приличат на „пощенски кутии“

London Evening Standard: Борис Джонсън заяви, че жените в бурки приличат на „пощенски кутии“

7 Август 2018 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че мюсюлманките, които носят бурки „приличат на пощенски кутии“. Той уточни, че е против забраната им на публични места, но изрази мнение, че изглеждат „абсолютно нелепо“, пише London Evening Standard.
Неговите коментари, направени като реакция на забраната за носене на бурки в Дания, предизвикаха ядосана реакция сред мюсюлманите във Великобритания и някои депутати, обвинили го в ислямофобия.
„Ако кажете, че бурката е потисническа, с вас съм. Ако казвате, че е странна и че тормози жените, то аз съм съгласен. Да не говорим, че в корана няма нищо писано по въпроса“, заяви Джонсън. „Направо е нелепо хората да се размотават наоколо, приличайки на пощенски кутии“, допълни той.
Според него правителствените агенции и бизнесът трябва да имат право „да налагат дрес-код, който да позволява на техните служители да общуват с клиентите“, включително и позволявайки им да виждат техните лица.
„Тези ограничения не са същото като да се каже на свободна и пълнолетна жена какво да носи на обществено място, когато си гледа собствената работа“, допълни той.
Думите на Джонсън предизвикаха възмущение в британското общество. „Нашият Доналд Тръмп от магазин за една лира отново раздухва пламъците на ислямофобията, за да задвижи електоралните си амбиции“, смята депутатът от Лейбъристката партия Дейвид Лами.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

The Independent: Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

2 Август 2018 | 04:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на британския премиер Тереза Мей за първи път от две години, което е признак, че шокиращата му оставка от кабинета ѝ заради Брекзит се е приела добре сред масовите членове на Консервативната партия, пише британският вестник The Independent.
Ново проучване разкрива, че бившият външен министър събира 29 процента подкрепа сред консервативните членове, давайки му 10 пункта предимство пред най-близкия му съперник, вътрешният министър Саджид Джавид.
Видният евроскептик и депутат Джейкъб Рийс-Мог събира 13 процента от гласовете, министърът на околната среда Майкъл Гоув е със 7 процента, докато бившият министър по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис и новият външен министър Джереми Хънт получават около 4 процента от гласовете, според анкета на „ConservativeHome“.
През миналия месец Борис Джонсън беше на пета позиция за следващ лидер на Консервативната партия, със само 8 процента от гласовете, но изглежда че имиджът му се е подобрил значително след драматичната му оставка от кабинета в протест на подхода на Тереза Мей към Брекзит.
За първи път видният поддръжник на Брекзит излиза на първо място в месечната анкета за лидерство на влиятелния уебсайт от 2016 година насам, когато даде подкрепата си за кампанията за напускане на ЕС.
Отделна анкета за „ConservativeHome“ разкрива, че 45 процента от консервативните привърженици искат Тереза Мей да подаде оставката си още сега.
Британският премиер ще прекрати почивката си, за да проведе лични разговори с френския президент Еманюел Макрон в официалната му резиденция по-късно през тази седмица, докато кабинетът ѝ продължава чаровната си Брекзит офанзива в Европа.
Външният министър Джереми Хънт ще проведе разговори във Виена с австрийския си колега Карин Кнайсъл, след като вече отправи послание към ЕС, че вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава с всеки изминал ден.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Според социологическите проучвания британският председател предпочита Борис Джонсън пред Тереза Мей

Daily Express: Според социологическите проучвания британският председател предпочита Борис Джонсън пред Тереза Мей

23 Юли 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според проучване на компанията за социологически проучвания „Югов“ повече гласоподаватели имат доверие на бившия външен министър Борис Джонсън, отколкото на настоящия министър-председател Тереза Мей. Проучването показва, че обществото е по-несигурно от когато и да е дали правителството ще изпълни мандата, предаден му след референдума за Брекзит, пише Daily Express.
Проучването на „Югов“ обхваща 1668 пълнолетни британци, разпитани между 19 и 20 юли.
Около 38% биха гласували за нова партия в десния политически спектър, ако поеме задължение да изпълни Брекзит.
24% са готови да подкрепят крайно дясна, антимигрантска и антимюсюлманска партия.
Всеки трети е готов да подкрепи нова антибрекзит центристка партия.
Едва 11% подкрепят плана на министър-председателя Тереза Мей за нов референдум за Брекзит.
Повече от 50% от допитаните не вярват, че Мей ще спази поетите ангажименти за Брекзит.
Едва 16% смятат, че тя се справя добре с него.
34% смятат, че Борис Джонсън би свършил по-добра работа като министър-председател.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тони Блеър: Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците

Тони Блеър: Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците

20 Юли 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците, смята бившият британски премиер Тони Блеър, цитиран от английския консервативен вестник Daily Express.
Блеър е заявил, че първоначалният отказ на Великобритания да се присъедини към Европейския съюз при неговото създаване е „вкоренил“ евроскептицизма у британците.
Бившият министър-председател твърди, че "би могъл да направи повече", за да накара британците да видят, че членството в Европейския съюз е "необходима" част от мястото на Великобритания в съвременния свят.
Говорейки на Пред Радио 4 на BBC, Блеър заяви: "Обществото винаги е било разделено на две за Европа“.
"Искам да кажа, още от самото начало решихме да не се присъединим, което според мен е причината, поради която скептицизмът за Европа стана толкова вкоренен“, добавя Блеър.
Бившият министър-председател непрекъснато призовава британския народ да проведе втори референдум за окончателната сделка с ЕС при Брекзит, независимо от гласуването на 17,4 милиона британци да напуснат ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ирландия ще наеме допълнителни 1000 митничари заради Брекзит

Daily Express: Ирландия ще наеме допълнителни 1000 митничари заради Брекзит

19 Юли 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Правителството на Ирландия ще трябва да наеме допълнителни 1000 служители в митниците си във връзка с Брекзит. Министър-председателят на страната Лео Варадкар заяви, че мерките се вземат поради „засилващата се сигурност дали ще е възможно сключване на споразумение“ между Брюксел и Лондон за излизането на Великобритания от Ес, пише Daily Express.
„По отношение на Брекзит трябва да засилим подготовката. Това включва наемането на инспектори-ветеринари, които да водят санитарните проверки върху земеделската продукция, идваща от Великобритания, както и митнически инспектори“, заяви Варадкар. „Изчисляваме, че ще трябва да наемем около 1000 митнически и ветеринарни инспектори, за да подготвим пристанищата и летищата за Брекзит“, уточни той.
Министър-председателят заяви, че правителството ще предприеме предпазни мерки в случай на Брекзит без споразумение между Лондон и Брюксел.
Допълнително Ирландия ще започне да търси пазар за земеделската си продукция както и ще установи фонд за предоставяне на нисколихвени заеми за фермерите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън разкритикува плана на Тереза Мей за Брекзит като „бедствие за демокрацията“

The Independent: Борис Джонсън разкритикува плана на Тереза Мей за Брекзит като „бедствие за демокрацията“

19 Юли 2018 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън разкритикува министър-председателя Тереза Мей заради плановете ѝ за провеждане на Брекзит, които според него са „бедствие за демокрацията“ и които ще оставят Великобритания в „нещастно постоянно чистилище“. Според него обаче все още не е късно страната да промени курса си и да проведе излизането от ЕС по правилен начин, пише The Independent.
Джонсън, който подаде оставка заради плановете на Мей, я призова да не предприема „прикрито отстъпление“ от обещанието си за Брекзит. „Нека се прицелим към предишната прекрасна визия – силна и самоуправляваща се Великобритания, която е открита за света, а не към постоянно нещастно чистилище, не това бедствие за демокрацията“, допълни той по време на реч пред парламента.
„След обявяването на плановете за Брекзит последва вълна от съмнения, въпреки че първоначалната визия бе харесана от нашите партньори и от пазарите. А се съгласихме да дадем такса-изход от 40 милиарда лири на ЕС без да се съгласим за бъдещите икономически отношения. Което е най-лошо, позволихме да се постави под съмнение северноирландската граница, да я направим политически заредена“, допълни той.
„Все още не е късно да спасим Брекзит. Имаме време за преговорите“, убеден е той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Не е прекалено късно да спасим Брекзит

Борис Джонсън: Не е прекалено късно да спасим Брекзит

18 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Наскоро подалият оставка бивш министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън призова премиера на страната Тереза Мей да промени преговорната си стратегия с Брюксел и, в пламенна реч от трибуната на парламента в Лондон, заяви, че „не е прекалено късно Брекзит да бъде спасен“, предава AFP.
„Все още имаме време в тези преговори. Променихме подхода си един път, можем да го променим отново“, заяви Джонсън пред народните представители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Мейджър: Фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще доведат страната до избори

Джон Мейджър: Фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще доведат страната до избори

18 Юли 2018 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият британски премиер от Консервативната партия Джон Мейджър предупреди, че фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще предизвикат предсрочни избори в интервю пред телевизионния канал ITV News, цитирано от лондонския вестник Evening Standard.
Бившият премиер каза пред ITV News: "Мисля, че има някои хора в Консервативната партия, които сега са по-отдадени на желанието си да извадят Обединеното кралство извън Европа, отколкото са посветени на това какви са последиците от това за техните избиратели или за другите граждани или бъдещето на нашата страна или интересите на нашата страна или интересите на нашата партия.
Той сравнява част от привържениците на „твърд“ Брекзит водени от Джвейкъб Рийс-Мог, с дясното движение "Чаена партия" в САЩ.
"Има групировка от „Чаената партия“ в рамките на привържениците на „твърд“ Брекзит и това прави много трудно договарянето с тях“, заяви Мейджър
"За министър-председателя трябва да е много трудно ден след ден да чете заплашителни лекции за това, което ще се приема, когато всъщност те са малцинство в консервативната парламентарна група", добави той.
Той каза, че разделението в Консервативната партия би позволило на Джеръми Корбин да влезе в Даунинг стрийт.
"Мисля, че това, което правят, може да доведе до правителство на Корбин", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос

Daily Express: Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос

18 Юли 2018 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Тереза Мей във вторник вечерта осуети опита на про-европейски депутати да запазят Британия „заключена“ в митнически съюз с ЕС след Брекзит. В пореден драматичен ден нейното правителство победи предложението на депутати-консерватори за пренаписване на плановете за напускане на ЕС с едва шест гласа.
Дванадесет депутати, подкрепящи оставането в ЕС, оспориха плановете на министър-председателя, като подкрепиха бунтарското изменение на законопроект за оставането в митническия съюз при забавяне на преговорите за Брекзит.
Мнозинството си отдъхна, след като поправката не мина с 307 гласа срещу 301.
Ако предложението беше прието, депутатите трябваше да се подготвят за вот на недоверие, с който ги заплаши премиера.
Правителството обаче не получи подкрепа за напускане на Европейската агенция по лекарствата
Сега предстои гласуване в Камарата на лордовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Тhe Times: Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

18 Юли 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори, пише британският ежедневник The Times.
Тереза Мей заплаши недоволните консерватори с общи избори това лято, ако блокират плановете за митническо споразумение с ЕС след Брекзит.
Парламентарните лидери на Консервативната партия предупредиха останалите депутати, водени от бившите министри Стивън Хамънд и Ники Морган, минути преди решаващо гласуване снощи, което трябваше да задържи Великобритания в митнически съюз.
Премиерът оцеля при вота с мнозинство от шест гласа, въпреки че 12 от нейните депутати гласуваха против.
Депутатите отхвърлиха изменението за митническия съюз след като четирима привърженици на напускането от Лейбъристите и един независим депутат подкрепиха правителството. Последното изменение беше внесено от Стивън Хамънд. То предвиждаше, ако не бъде договорена зона за свободна търговия до 21 януари, министрите трябва да променят позицията си и да започнат обсъждания за присъединяване към митнически съюз. Лейбъристката партия подкрепя идеята за митнически съюз с Европейския съюз след Брекзит, но правителството смята, че това ще попречи на Великобритания да сключва собствени международни търговски сделки след напускането.
В сряда ще произнесе реч, с която да обясни оставката си вече бившият външен министър Борис Джонсън .

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският премиер печели ключов вот за Брекзит в парламента

AFP: Британският премиер печели ключов вот за Брекзит в парламента

17 Юли 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей печели ключов вот за Брекзит в парламента, въпреки недоволството в собствената й партия, след приемането на плановете за преговори с Брюксел, предвиждащи запазване на тесни връзки с общността, предава AFP.
Правителството успя да спечели отхвърляне с едва седем гласа на поправка, внесена от собствената му партия, което би блокирало подготвената стратегия от премиера и министрите преди седмица. Сега предстои обсъждане в Камарата на лордовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирландският премиер Лео Варадкар: Британските изменения в плана за Брекзит няма да променят позицията на Ирландия

Ирландският премиер Лео Варадкар: Британските изменения в плана за Брекзит няма да променят позицията на Ирландия

17 Юли 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Решението на британския премиер Тереза Мей в понеделник да приеме исканията на привържениците на твърд Брекзит няма да промени преговорната позиция на Ирландия по отношение на излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви ирландският министър-председател Лео Варадкар във вторник, цитиран от Reuters.
В понеделник британският парламент прие настояването на евроскептичните депутати от Консервативната партия за законови гаранции, че няма да има митнически граници в Ирландско море след Брекзит. Този ход може да усложни ирландското искане за споразумение за възпиране, което би задържало Северна Ирландия без останалата част от Великобритания в митническия съюз на ЕС, за да се подсигури че границата между Северна Ирландия и Република Ирландия остане отворена.
Варадкар заяви пред ирландската държавна телевизия и радио „RTE“, че вярва че Великобритания и ЕС могат да постигнат споразумение за условията за Брекзит до октомври, шест месеца преди планираното оттегляне на Острова. „Но не можем да правим предположения, че споразумението за излизане ще мине през Уестминстър“, заяви той.
„Не е ясно, нито е очевидно, че правителството на Великобритания има мнозинството за каквато и да е форма на Брекзит. Това не трябва да ни дава повод за паника, нито трябва да ни дава причина да променим позицията си“, добави Варадкар.
Според ирландския премиер страната му трябва да „засили подготовката си за сценарий без споразумение“, въпреки че допълни че е малко вероятно, според него, Великборитания да излезе хаотично от Европейския съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей обеща да предпази веригите за доставки на авиопроизводителите след Брекзит

Reuters: Тереза Мей обеща да предпази веригите за доставки на авиопроизводителите след Брекзит

16 Юли 2018 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей в понеделник направи опит да увери авиокомпаниите, че нейният план за Брекзит няма да разруши техните вериги за доставки и обеща, че индустрията ще процъфти, след като Великобритания излезе от Европейския съюз, предава Reuters.
Бизнесите започват да стават все по-разочаровани заради липсата на яснота за бъдещите търговски отношения, само девет месеца преди деня на Брекзит, насрочен за 29 март 2019 година.
„Еърбъс“, най-големият производител на самолети в Европа, който дава работа на около 15 000 души във Великобритания, предупреди по-рано през този месец, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение – така нареченият „твърд“ Брекзит – това ще доведе до прекратяване на продукцията в неговите фабрики и спирането от работа на самолетите му.
Британският премиер ще представи в детайли как нейното предложение за Брекзит ще защити веригите за доставки на компании като „Бомбардиър“ и „Ролс Ройс“, както и „Еърбъс“.
Мей ще обяви и инвестиции на стойност 343 милиона паунда (454 милиона долара) за проекти за изследване и развитие, инвестиции в технологии за електрически самолети и ще препотвърди, че Великобритания търси как да остане част от европейски институции като Европейската агенция за авиационна безопасност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тереза Мей съобщи, че Доналд Тръмп й е предлагал да съди ЕС вместо да преговаря за Брекзит

ТАСС: Тереза Мей съобщи, че Доналд Тръмп й е предлагал да съди ЕС вместо да преговаря за Брекзит

15 Юли 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза мей съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп й е предлагал да съди Европейския съюз вместо да води преговори със Съюза за Брекзит. Тя заяви това в интервю пред BBC в неделя, предава ТАСС.
Когато водещият задава въпрос какво е представлявало споменатото от Тръмп на съвместната пресконференция с Мей в петък загадъчно „грубо предложение“, което й е предложил, премиерът отговори: „Той ми каза, че трябва да съдя ЕС, а не да влизам в преговори с него“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Франция: ЕС ще се противопостави на опитите на Доналд Тръмп да го дестабилизира

Външният министър на Франция: ЕС ще се противопостави на опитите на Доналд Тръмп да го дестабилизира

15 Юли 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Париж. Министърът на външните работи на Франция Жан Ив льо Дриан заяви, че Европейският съюз ще се съпротивлява срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, който се опитва „да дестабилизира Съюза“, предава белградското радио „Б92“.
Съгласно думите на льо Дриан, Тръмп има намерение „да дерайлира международното сътрудничество“.
Френският дипломат, цитиран от местния телевизионен канал BMF, смята, че американският президент „не може да понесе, че има алианс на име Европейски съюз, но Европа няма да позволи да бъде дестабилизирана“.
„Тръмп вярва единствено в конфликтните взаимоотношения и се опитва да разруши многостранните усилия за насърчаване на търговията, борба с климатичните проблеми и ядрените дейности във връзка с Иран“, подчерта льо Дриан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Доналд Тръмп си играе голф, докато шотландските активисти обикалят улиците

Politico.eu: Доналд Тръмп си играе голф, докато шотландските активисти обикалят улиците

15 Юли 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Единбург. Доналд Тръмп прекара цялата събота, играейки голф в Шотландия, докато хиляди либерални активисти бяха изкарани по улиците да протестират срещу него и неговите политики, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
Полицията обяви, че 10 хиляди са обикаляли улиците на Единбург в марш на име „Карнавал на съпротивата“ в събота, когато протестираха срещу съществуването на американския президент.
Активистите дори стигнаха до портите на голф клуба на Тръмп Turnberry, където бе отседнал държавния глава заедно със семейството си.
Съгласно информацията на BBC, президентът на САЩ не си е направил труда да се срещне с първия секретар на Шотландия Никола Стърджън, въпреки че, според нейните думи, тя не е отказвала среща с него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей предупреди, че „изобщо може да няма Брекзит“

Reuters: Тереза Мей предупреди, че „изобщо може да няма Брекзит“

15 Юли 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей предупреди, че „може изобщо да няма Брекзит“ заради опитите на някои политици да осуетят плана й за напускане на Европейския съюз, предава Reuters.
„Посланието ми към страната през тези почивни дни е просто: трябва да останем съсредоточени върху целите“, написа Мей за британското издание Mail on Sunday. „Ако не го направим, рискуваме изобщо да няма Брекзит“.
По-рано тази седмица двама от ключовите министри си подадоха оставката в протест срещу плановете на Мей за търговските отношения между Лондон и Брюксел след излизането на Обединеното кралство от Съюза следващия март. След това нейният план бе разкритикуван и от американския президент Доналд Тръмп в интервю пред британско издание, позиция, която той потвърди и по време на срещата си с британския премиер в петък.
Мей написа в материала си за Mail on Sunday и че ще заеме твърда позиция на следващия кръг от преговорите с ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RT: Тереза Мей е благодарила на Доналд Тръмп, че е изгонил руските шпиони след инцидента в Солсбъри

RT: Тереза Мей е благодарила на Доналд Тръмп, че е изгонил руските шпиони след инцидента в Солсбъри

15 Юли 2018 | 06:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е благодарила на Доналд Тръмп, че е изгонил руските шпиони след инцидента в Солсбъри, съобщава телевизионния канал Russia Today.
Благодарих на президента Тръмп за подкрепата му в отговор на ужасното използване на нервно-паралитичен агент в Салсбъри, след което изгони 60 руски дипломати със съмнение за връзка с разузнавателните служби ", каза Май след разговори с американския лидер в извънградската си резиденция.
Вашингтон изгони десетки руски дипломати в солидарност с Великобритания, след като Лондон заяви, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за химическа атака срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март.
Премиерът заяви, че "приветства" срещата на Тръмп с руския президент Владимир Путин, която ще се състои в понеделник в Хелзинки, Финландия.
"Ние се съгласихме, че е важно да общуваме с Русия от позицията на силата и единството и да продължим да възпираме и да се противопоставяме на всички усилия да подкопае нашите демокрации", каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кралицата е заявила, че Брекзит е много сложен въпрос пред американския президент Доналд Тръмп

AFP: Кралицата е заявила, че Брекзит е много сложен въпрос пред американския президент Доналд Тръмп

15 Юли 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралица Елизабет II е заявила, че Брекзит е много сложен въпрос пред американския президент Доналд Тръмп, предава AFP.
Американският президент Доналд Тръмп изглежда е нарушил кралския протокол, като е обсъдил личния си разговор с кралица Елизабет II, която според него смята, че Брекзит е "много сложен проблем", според интервю с британските медии.
Президентът, който вече беше предизвикал недоволство по време четиридневното си посещение във Великобритания, заради коментарите си за министър-председателя Тереза Май, докато тя се опитва да сложи ред в процеса на Брекзит, се срещна с кралицата в петък в замъка Уиндзор.
По-късно той съобщи на телевизионния водещ Пиърс Морган, че са обсъдили спорната тема за напускането на ЕС от страна на Великобритания.
"Тя каза, че е много - и тя е права - това е много сложен проблем, мисля, че никой не е имал представа колко сложно ще бъде това", каза той по интервю, публикувано от Mail on Sunday.
"Всички смятаха, че това ще бъде: "О, това е просто, ние се присъединяваме или не се присъединяваме, или да видим какво ще се случи ", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Франция ще „открадне“ работни местя заради планът на Тереза Мей за Брекзит

Sunday Express: Франция ще „открадне“ работни местя заради планът на Тереза Мей за Брекзит

15 Юли 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Франция ще „открадне“ работни местя заради планът на Тереза Мей за Брекзит, пише британският вестник Sunday Express.
Екипът на френския президент за първи път хареса Брекзит – след обявяването на предизвикалата много противоречия „Бяла книга“ от кабинета на Тереза Мей за споразумение при напускането на Европейския съюз, защото според изданието то ще отвори вратите на Франция да привлече работни места.
Френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви, че е "уверен, че ще имаме повече съобщения за преместване (на финансови институции) през следващите месеци" в коментарите, които следват месеци на почти пълно мълчание за сектора на финансовите услуги в Лондон, който приключи с обявяването на Бялата книга на премиера.
Документът разкрива, че правителството се отказва от идеята за двустранна сделка въз основа на "взаимно признаване" и вместо това ще планира за британските банки, застрахователните брокери и мениджърите на активи да имат достъп до единния европейски пазар чрез правила за "еквивалентност".
Подходът се основава на това, че Обединеното кралство запазва правилата си в съответствие със законодателството на ЕС.
Моделът за еквивалентност е този, който дава достъп на страните като Мексико, Канада, Япония и САЩ до единния европейски пазар, спазвайки правила, подобни на тези на блока, съобщава The Times.
Но критиците твърдят, че Тереза Мей е била в състояние да постигне много по-добра сделка поради близките връзки на Великобритания с други държави-членки на ЕС.
Сам Уд, главен изпълнителен директор на Органа за регулиране на застрахователния капитал, заяви, че сделката за еквивалентност може да струва на Великобритания 5 000-10 000 работни места още на първия ден.
Някои банки вече са твърдо зад еквивалентността, но вярват, че тя трябва да бъде затвърдена или разширена след разговори с главния преговарящ на ЕС Майкъл Барние, като остават семантични различия между взаимното признаване и еквивалентността .

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Хиляди шотландци протестират докато Доналд Тръмп играе голф

The Guardian: Хиляди шотландци протестират докато Доналд Тръмп играе голф

15 Юли 2018 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Единбург. Хиляди шотландци протестират докато Доналд Тръмп играе голф, пише британският вестник The Guardian.
Десет хиляди души протестираха в центъра на Единбург, преминавайки пред консулството на САЩ в шотландската столица. Te изразиха недоволството от присъствието на американския президент в Шотландия и от неговото поведение и политика. Протести се проведоха в още 5 шотландски града, включително и в близост до голф-клуба в Търнбъри, където се намира Доналд Тръмп. Голф-игрището е негова собственост, която той е закупил през 2014 година.
Тръмп се очаква да прекара остатъка от уикенда в курорта след предизвикалото много спорове първо посещение в Обединеното кралство след встъпването си в длъжност, белязано от собствените му противоречиви изявления, както и безпрецедентни протести.
Министърът за Шотландия в правителството на Тереза Мей, Дейвид Мъндел, за кратко приветства Тръмп, когато той и неговата съпруга Мелания слязоха от президентския самолет на летище Престуик близо до Глазгоу в петък вечер. Не присъстваха членове на шотландското правителство.
Доналд Тръмп не е пожелал среща с първия министър на Шотландия Никола Стърджън, изявен критик на политиката му, която според бивш негов служител президентът на САЩ "напълно мрази". Вместо това, Стърджън прекара събота в Глазгоу, участвайки в геей-парада, който се проведе в града.
В неделя Доналд Тръмп заминава за финландската столица Хелзинки, където в понеделник ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Военните отношения между Русия и САЩ се засилват, докато политическите упадат

The Wall Street Journal: Военните отношения между Русия и САЩ се засилват, докато политическите упадат

14 Юли 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Висшестоящи американски и руски военни офицери са засилили контактите си при администрацията на президента Доналд Тръмп, подчертавайки успеха на Москва в използването на военните връзки, за да се възстанови диалога между Вашингтон и Москва, въпреки влошаващите се политически връзки, пише американското електронно издание The Wall Street Journal.
Разширяващите се военни контакти, които съществуват извън често отровните политически течения, които очертават отношения между САЩ и Русия, предоставиха все по-увеличаваща се значителна опора на комуникация между държавите, след взаимните дипломатически експулсирания.
Срещата на върха следващата седмица между президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия руски колега Владимир Путин, се очаква да обсъди по-нататъшните тактики в Сирия, които са предимно доминирани от американските и руските военни управления.
Тръмп се осланя много повече на своите генерали за формулирането на външната политика от своя предшественик Барак Обама, и междувоенните комуникации придобиха по-голямо значение, особено докато Вашингтон и Москва управляват пренаселеното небе над Сирия. Представители на американската армия разглеждат тези контакти като необходима „съединителна тъкан“ за кризисни ситуации.
Антон Лавров, който е писал за разведряването за базирания във Вашингтон мозъчен тръст по сигурност „CSIS“, заяви че първата дипломатическа победа на Москва в Сирия е била форсираното възобновяване на комуникационните линии с Вашингтон и при администрацията на Тръмп тези връзки разцъфтяват.
„Вместо натиска на Обама за политическата изолация на Русия, сега Сирия е предмет на приоритет за дискусии между нашите държави на най-високо ниво, включително и предстоящата среща на президентите“, заяви Лавров.
Персонални връзки са се формирали около контактите. Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джо Дънфорд и неговият руски колега генерал Валери Герасимов се срещнаха за трети път през миналия месец в Хелзинки, локацията на срещата в понеделник между Тръмп и Путин.
Техните отношения излязоха на преден план, когато Тръмп заповяда наказването на сирийския режим за смъртта на 75 души, в това което бе широко видяно като химическа атака от Дамаск.
По време на 48-те часа преди ударите на САЩ и коалиционните партньори върху сирийската инфраструктура за химически оръжия през април, генерал Дънфорд лично протегна ръка поне два пъти към генерал Герасимов, за да говорят за ударите и да успокоят опасенията на Москва за американските намерения, според трима души близки до руското външно министерство.
Представителите на американската армия твърдят, че никаква информация за целите или момента на нападението не са били споделяни с руската страна, в съответствие с американското обещание да не се „координират“ с руснаците.
„Единствените комуникации, които се проведоха специално свързано с тази операция преди да бяха поразени целите, бяха нормалните разговори за освобождаване на въздушното пространство“, заяви генерал Дънфорд в деня след ударите.
Бившият началник на федералната служба за сигурност на Русия Николай Ковальов, обаче, заяви че информацията е била достатъчна, за да се сподели със сирийските власти и да даде достатъчна възможност на Дамаск да изтегли своя персонал и оборудване от съоръженията за химически оръжия, по този начин спестявайки на режима щети и човешки загуби. В крайна сметка нямаше потвърдени жертви във връзка със сериите американски въздушни удари с над 100 крилати ракети „Томахоук“.
Военният диалог между Москва и Вашингтон може да бъде стеснен значително, ако САЩ изтегли своите войници от Сирия, както президентът Тръмп беше предложил да се случи. Възможността за увеличаване на линията на разведряване отвъд Сирия изглежда малко вероятно, според експерти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп остави хаос след посещението си във Великобритания

The Hill: Доналд Тръмп остави хаос след посещението си във Великобритания

14 Юли 2018 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Поведението на президента на САЩ Доналд Тръмп по време на визитата му във Великобритания остави дори опитните анализатори да се почесват, пише американското електронно издание The Hill.
Критиките на Тръмп по адрес на британския премиер Тереза Мей в интервю за вестник „The Sun“ хвърли сянка върху визитата му, с никаква видима изгода за президента.
Дори самият Тръмп изглеждаше, че признава грешната стъпка, когато отбеляза по време на съвместна пресконференция с Мей в петък, че се е опитал да ѝ се извини.
„Когато я видях тази сутрин ѝ казах, „Искам да се извиня, защото казах толкова добри неща за теб“. Тя отвърна, „Не се притеснявай, това са медиите““, заяви Тръмп.
Той прехвърли вината за спорното интервю върху „фалшивите новини“, въпреки че „The Sun“ публикува и аудио запис на интервюто. Медийните наблюдатели добавиха, че е странно за президента да критикува вестник, който е контролиран от съюзника му Рупърт Мърдок.
Тереза Мей запази дипломатичен тон по време на пресконференцията, но не остави съмнения за искрите, причинени от коментарите на Тръмп.
Тя поясни, че споразумението, което тя представи миналата седмица, по отношение на преговорите за Брекзит, е било справедливо отражение на желанията на гласоподавателите, които са били изразени в референдума от юни 2016 година.
Мей допълни, че Великобритания ще може да договори търговско споразумение със САЩ, ако нейният предпочитан вариант за Брекзит се случи – мнение, с което Тръмп се съгласи по време на съвместната им конференция, но върху което изрази съмнения в интервюто си за „The Sun“.
Британският премиер погледна директно към Тръмп по време на коментарите си и заяви, „Всички имаме отговорността да гарантираме, че трансатлантическото единствено ще продължи“.
Американският президент се изправи пред протести във Великобритания, както и сериозни критики от британските медии.
Той ще се надява да си вземе отдих от това през уикенда в Шотландия, родното място на майка му.
Вниманието на политическия свят вече започна да се обръща към неговата среща на върха с руския президент Владимир Путин, която ще се проведе в Хелзинки в понеделник.
Но озадачеността от двете страни на Атлантика, за това какво се опитва да постигне Тръмп със своето поведение във Великобритания, остава.
Американският държавен глава настоя, че така наречената специална връзка между двата съюзника само е станала по-силна. По време на съвместната пресконференция той настоя, че връзката им в момента е „на най-високото ниво на специалност“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: Британската полиция издирва парапланерист, прелетят  в района на Шотландия, където е престоят на Доналд Тръмп

Daily Mail: Британската полиция издирва парапланерист, прелетят в района на Шотландия, където е престоят на Доналд Тръмп

14 Юли 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Шотландската полиция съобщи, че издирва парапланерист, прелетят с закачен върху машината природозащитнически лозунг над голф-комплекса, където президентът на САЩ прекарва посещението си във Великобритания, предава Daily Mail.
Детектив Стивън Маккулох заяви, че протестиращият е пробил зоната за забрана на полети над хотел Търнбъри и така е извършил криминално престъпление.
Природозащитната организация „Грийнпийс“, чийто активист е извършил полета, съобщи, че е уведомила полицията за него десет минути предварително.
Очаква се в Шотландия и на останалите места във Великобритания днес да има мащабни протести срещу американския президент.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Стотици души са се събрали в Глазгоу на протест срещу Доналд Тръмп

The Washington Post: Стотици души са се събрали в Глазгоу на протест срещу Доналд Тръмп

14 Юли 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Глазгоу. Стотици души са се събрали в най-големия град на Шотландия Глазгоу, за да протестират срещу посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания, пише The Washington Post.
„Срамота е, че (британският министър-председател – бел.ред.) Тереза Мей е позволила на Тръмп да посети Великобритания и да се срещне с кралицата“, смята протестиращата Емили Брайс – 67 години. Полицията изчислява, че около 1600 души са се събрали на централния площад „Сейнт Джордж“ в Глазгоу.
Протестиращите уверяват, че протестите са насочени срещу президента на САЩ, а не срещу самата държава.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: МВнР на Русия отговори на новите обвинения на САЩ по случая с „намесата на изборите“

EA Daily: МВнР на Русия отговори на новите обвинения на САЩ по случая с „намесата на изборите“

14 Юли 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на външните работи на Русия реагира на заявлението на министерството на правосъдието на САЩ, което задочно повдигна обвинения срещу 12 руски граждани , подозирани, че са сътрудници на ГРУ, заявявайки, че САЩ се стараят да съживят старата и лъжлива история за мнимата „намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г.“, предава EA Daily.
В Министерството на външните работи смятат, че целта на огласяването за тези твърдения е да се развали атмосферата преди срещата на високо равнище Русия-САЩ в Хелзинки на 16 юли, между президентите на две държави Владимир Путин и Доналд Тръмп. „Сега влиятелните политически сили в САЩ, които са против нормализирането на отношенията между нашите страни, бързат да изцедят максимално от поредното „нищо“, за което ще се забрави бързо“, пише в официално заявление на министерството.
В документа се отбелязаха, че американското министерство на правосъдието няма доказателства, че хората, които са назовани, наистина са свързани с ГРУ и са замесени в кибератаки. „Съжаляваме, че тиражирането на невярна информация стана норма във Вашингтон, а наказателните дела са по очевидни политически причини", заключва министерството на външните работи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Доналд Тръмп изпитва антипатия към НАТО и ЕС

Доналд Туск: Доналд Тръмп изпитва антипатия към НАТО и ЕС

14 Юли 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува поведението на президента на САЩ Доналд Тръмп по време на неговата европейска обиколка, както и готовност да общува с авторитарни лидери, предава Politico.
„Президентът Тръмп предлага да се направи реконструкция на световния ред“, заяви Туск и допълни, че това би означавало „Америка да няма приятели, а само временни съюзи“. Той допълни, че се е срещал „очи в очи“ с Тръмп по няколко случая и че президентът на САЩ изпитва „антипатия към ЕС и НАТО“, но е „открит към хора като севернокорейския диктатор Ким Чен-ун и президента на Русия Владимир Путин“.
„Няма да разкрия тайна, ако кажа, че когато говорихме след президентските избори в САЩ той попита „как е Европа, как е Брекзит и ще последва ли нещо?“ и честно казано говорейки, в гласа му имаше нещо като надежда“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нанси Пелоси, председател на Демократическата партия на САЩ в Конгреса: Доналд Тръмп трябва да настоява Владимир Путин да прекрати намесата на изборите

Нанси Пелоси, председател на Демократическата партия на САЩ в Конгреса: Доналд Тръмп трябва да настоява Владимир Путин да прекрати намесата на изборите

14 Юли 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на фракцията на Демократическата партия в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси заяви, че президентът Доналд Тръмп трябва да иска споразумение със своя руски колега Владимир Путин за прекратяване на предполагаемата руска намеса в американските избори, предава Reuters.
„Президентът Тръмп трябва да иска и да сключи споразумение – твърдо и задълбочено споразумение, с което руснаците да прекратят настоящите си атаки срещу нашата демокрация“, заяви Пелоси в официално свое заявление. „Неуспехът да се опълчим на Путин означава дълбоко предателство на конституцията и демокрацията ни“, допълни тя.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл разкри формата на предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

ТАСС: Кремъл разкри формата на предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

14 Юли 2018 | 06:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл разкри формата на предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, предава TACC
Срещата ще започне точно в 13 часа (съвпада с българското време- бел.ред.) на 16 юли в президентския дворец в Хелзинки. Двамата президенти ще разговарят на четири очи с преводачи, като срещата ще продължи неопределено време. След това предстоят руско-американски преговори във формата на работна закуска, в която ще участват и членове на делегациите. След това двамата лидери ще проведат съвместна пресконференция, като лидерите ще направят изявления, след което ще отговорят на по два въпроса от всяка страна.
Не се планира приемане на общи документи по време на срещата, като текста на съвместното изявление, ако има такова, ще бъде подготвен от двамата президенти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин може сериозно да сниши ядрената заплаха в света

The Hill: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин може сериозно да сниши ядрената заплаха в света

14 Юли 2018 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. The Hill: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин може сериозно да сниши ядрената заплаха в света, пише американското авторитетно издание The Hill.
Това смятат бившия министър на енергетиката на САЩ Ърнст Мониз и бившия сенатор Сам Нън. Според тях Москва и Вашингтон имат общи интереси за неразпространяване на ядреното оръжие.
„Трябва да увеличим времето за размисъл, което лидерите трябва да реагират в случай на фалшива тревога", смятат те. "Те имат само няколко минути, за да вземат решение в случай на ядрена атака". В тази връзка те ни напомнят за съществуващата опасност от катастрофа, дължаща се на кибератаки, които могат да бъдат избегнати само ако има диалог между лидерите и каналите за спешни комуникации“
"Демократите и републиканците разбираха необходимостта от сътрудничество [по ядрената безопасност] по време на Студената война", припомниха експертите. Според тях, „дори и в онези дни редовно са провеждани преговори в Женева, Виена и Ню Йорк, американските военни са водели разговори в Москва, Те са осъзнавали, че имат взаимни задължения, които трябва да бъдат следвани, за да се избегне ядрена катастрофа ".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посещението на Доналд Тръмп във Великобритания - коментари в британския печат

Посещението на Доналд Тръмп във Великобритания - коментари в британския печат

14 Юли 2018 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Агенция „Фокус“ публикува мнението на консерватора Матю Парис без редакторска намеса, поместено на страниците на водещия британски ежедневник The Times.

Целувайки Тереза Мей, след като се изказа твърдо срещу нея, не беше нито разкаяние, нито преразглеждане на позицията. Доналд Тръмп играе добро ченге на собственото си лошо ченге. Първият удар беше показателен. Президентът беше прав първия път за търговската сделка между САЩ и Великобритания и той го знае. Заглавието на Sun беше точно това, което той очакваше, а последвалото "там… там… всъщност не го казах" трябва да се разбира като един вид изящно мъчение, когато котка играе с мишка. Доналд Тръмп го прави, защото може.
Това посещение на 45-ия президент на САЩ ще се разглежда като повратна точка в британската и европейската политика на 21-ви век. Докато го смиламе, ще видим, че то е по-важно от който и да е детски балон , от атаката на Тръмп срещу нашия нещастен премиер или размяна на нелюбезности. Никой бъдещ президент няма да посмее да каже онова, което той каза за НАТО, за специалната търговска сделка с Великобритания или за избора, пред който сме изправени.
Защото това всъщност не става дума за Доналд Тръмп. Става дума за големи сили в историята. Става въпрос за Америка: Америка, за която Тръмп може да ни обиди като неприятна карикатура, но и в някои отношения той е неин продукт.
Става въпрос за това как народите с почти неограничена сила я използват, винаги я използват и винаги ще го правят. Властта няма нужда да действа рафинирано. Начинът, по който Тръмп изглажда косата си, избърсва носа си, връзва вратовръзката си или третира домакините си не е важен . Той може да се справи с косата, носа си, вратовръзката и домакините си каквото си иска. Той е президент на Съединените американски щати.. Американският президент е овластен да приеме различен подход и можем да въртим малките си британски юмруци в ярост и ужас, но най-накрая трябва да се изправим пред него. Бърборенето на моите колеги британски либерали започва да се разпада на стърготини.
Най-великият журналист на всички времена Хенри Луис Менкън го казва в много отношения правилно, по някакъв начин погрешно. На 26 юли 1920 г. той пише това в The Baltimore Sun: "Тъй като демокрацията е съвършена, кабинетът на президента представлява все повече и повече вътрешната душа на народа. В един велик и великолепен ден обикновените хора на земята ще постигнат най-сетне това, което желаят и Белият дом ще бъде украсен от истински простак. "
Би било изкушаващо да се каже, че 98 години по-късно пророчеството на Менкън е изпълнено; но това не би било правилно. Този президент със сигурност не е простак -това е много по-сложно.
Животът е прекалено кратък, за да се деконструират умствените процеси на Доналд Тръмп, така че позволете ми да цитирам бившия ми колега от The Times Майкъл Гоув. След като интервюира президента през януари 2017 г. за този вестник, сегашният министър по въпросите на околната среда отбеляза: "Интелегентността присъства в много форми." Правилно разбирано, забележката не беше саркастична, а по-скоро озадачаваща.
В миналото столетие, когото колегата на Маргарет Тачър Норман Сейнт Джон-Стевас бе особено критичен и крайно ляв по убеждения, отбеляза, че "неприятното при Маргарет е, че когато тя говори без да мисли, тя казва каквото мисли".
И двамата мъже описваха същия феномен: грубата честност, която може да дойде с груба сила.
Доналд Тръмп не иска да мисли твърде много преди да говори и има навика да казва каквото мисли. А проблемът при нас, а непри него, е, че това, което той мисли, е това, което много от хората мислят, но не искат да казват.
Не е ли прав Тръмп за това, че европейската част на НАТО не поема дела си в разходите за отбрана? Неговите критики към Германия за това, че прави каквото си иска, са чувани в европейските коридори на властта в продължение на десетилетия, но по-тихо.
Той е прав за опасностите от европейската зависимост от руския газ? Много е хубаво да се роптае, че ако Германия купува , а Русия продава всичко е наред - но погледнете начина, по който западната зависимост от близкоизточния петрол изкриви световната политика от половин век насам.
Той е прав, че Китай не предлага на света равни условия по отношение на търговията. Може би тук има нужда от рискова игра . Не е задължително да се заблуждава и за търговските условия на Америка с ЕС. Не е удобно за привържениците на Брекзит , но е вярно, че ЕС осъществява търговските си преговори с "трети страни" на принципа на силата. Така че трябва да слушаме по-малко европейските писъци за заплахи от САЩ за повишаване на митата, когато Европа налага мита от отдавна . Необходимо е и двете страни да свалят митата.
Той е прав, че британската политика е в "смут"? И той е прав, че предложенията за Брекзит на Тереза Май ще превърнат Обединеното кралство в икономически сателит на Европейския съюз
Като член на консервативната партия получих електронно писмо от Тереза Мей („Матю - поемаме контрол") което е по-гадно от всичко, което казва Доналд Тръмп. При това далеч не толкова честно. Казва ни се, че това е план за „твърд“ Брекзит, когато премиерът знае, че това е план за „мек“ Брекзит. Така, че Тръмп е прав: Бялата книга на правителството сложи край на идеята за на привържениците на „твърд“ Брекзит за Великобритания, която търгува свободно със света.
Снимките от това президентско посещение допълват една епохално-дефинираща снимка на две страни, като всеки прави това, което прави най-добре. Великобритания: помпозност и протокол; гладки думи и червени килими; дворци, банкети, кралски особи , сребърни прибори, златни чинии и фин порцелан; скромни комюникета и деликатни евфемизми. Америка: груба сила и колони от автомобили; опашка от гардове, съветници и помощници, говорители и фантоми; военни хеликоптери, бронирани лимузини и бронирани стъкла . Всеки император на световна сила във всяка епоха изглежда така. Предшествениците на Тръмп бяха просто по-учтиви.
Как смятате, че Великобритания през ХІХ век щеше да изглежда, ако бяхте Сиам или Бирма, или Китай, или заселниците в Южна Африка, или наистина (в предишния век) северноамериканските колонии? Сурови, брутални, перфектни и нечувствителни към културата: големи, алчни глупаци. Сега гледните точки са обърнати. И не ни харесва, нали?
Интервюто на Тръмп във вестник Sun поставя въпрос както за привържениците, така и за противниците на Брекзит. Сателит за Съединените щати? Сателит към Европейския съюз? Или част от Европейския съюз? Времето за вземане на решение се приближава.
***

Лондон. Доналд Тръмп си тръгна от Лондон,излитайки от летище Стенстед към луксозния курорт в Шотландия оставяйки след себе си дипломатически хаос, пише британският вестник The Guardian.
Президентският ураган, който помете южната част на Англия, наруши протоколите, разтърси институциите и остави политиците с усещане за удар. Когато хеликоптерите MV-22 Osprey на причинителя на хаоса се оттеглиха, на Тереза Мей можеше да й бъде простено, че си отдъхна с облекчение, познато на всеки крайно изтерзан домакин.
Тази визита бе далеч от посещенията на предишните американски президенти. Те посещаваха Бъкингамския дворец и дома на премиера. Това не беше държавното посещение, което Мей беше обещала, когато тя посети Вашингтон малко след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност. Десетките хиляди хора, които протестират по улиците на Лондон, вероятно имат нещо общо с това.
Попитан за интервюто в британския вестник Sun, в което критикува премиера Тереза Мей, той каза, че интервюто е било добро, но вестникът е пропуснал хубавите неща, които той е казал за Мей.
Великобритания може би трябва да приеме смирено, че за Тръмп това беше просто междинно спиране между атаката срещу германския канцлер Ангела Меркел на срещата на върха на НАТО в Брюксел и подновяване на топлите отношения с руския президент Владимир Путин в Хелзинки
Организаторите успяха да защитят Тръмп от обществеността. Огромният балон на бебето Тръмп, държащо мобилен телефон и облечено с гигантска пелена, полетя над сградите на парламента. Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Лондон и направиха цветен и шумен протест с много плакати, някои от които с обидно съдържание по адрес на американския президент.
***

Лондон. Доналд Тръмп се втурна да поправя накърнените отношения с британския премиер на извънредна пресконференция, в която обвини британските медии във „фалшиви новини“ и нарече отношенията между САЩ и Обединеното кралство „специални на най-високо ниво“, пише британският вестник The independent.
Президентът се опита да поправи щетите, причинени от интервю, в което той постави под съмнение плановете на Тереза Мей за Брекзит, заявявайки, че те може да провалят бъдещата търговска сделка в САЩ след напускането на ЕС и възхвалявайки политическия съперник на премиера Борис Джонсън.
Но когато той застана непосредствено до министър-председателя по време на неловкото събитие, той я хвалеше, че е "умна ", "решителна", "способна" и "невероятна" и накрая добави: "Бих предпочел да я имам за приятел отколкото за враг, това мога да кажа.
След като се разхождаха държейки се за ръце, той беше помолен да коментира думите си в интервюто си за английския таблоид Sun, " че плановете за Брекзит на Тереза Май не са онова, за което гласуваха хората, и че той й е казал да направи напускането на ЕС по различен начин.
В отговор той каза: "Не критикувах премиера, имам голямо уважение към министър-председателя и за съжаление имаше история, която беше представена, която като цяло беше наред, но не беше включено това, което казах за премиера а аз казах страхотни неща“.
***

Лондон. Доналд Тръмп е впечатлен от английската кралица, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Кралицата посрещна Доналд Тръмп в замъка Уиндзор. Преди посещението американският президент изглеждал впечатлен, че ще се срещне с най-дълго управлявалия монарх в света, която той нарече "невероятна".
Доналд Тръмп и първата дама прекараха общо 57 минути с кралицата в замъка и 47 от тези минути бяха вътре в любимата резиденция на британския монарх.
Президентската двойка остана 17 минути по-дълго от очакваното, което показва, че аудиенцията е минала много добре.
Преди срещата между държавните глави Тръмп говори за възхищението си от кралицата в интервюто си с вестник Sun, в което я нарече " велика жена".
Той каза за вестника: "Представете си, от толкова години тя представлява страната си, тя наистина никога не е направила грешка.Около нея няма нищо смущаващо. Тя е просто невероятна жена.Жена ми й е огромен фен. Тя изпитва топли и позитивни чувства към нея“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Доналд Тръмп е впечатлен от английската кралица

Daily Express: Доналд Тръмп е впечатлен от английската кралица

14 Юли 2018 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Доналд Тръмп е впечатлен от английската кралица, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Кралицата посрещна Доналд Тръмп в замъка Уиндзор. Преди посещението американският президент изглеждал впечатлен, че ще се срещне с най-дълго управлявалия монарх в света, която той нарече "невероятна".
Доналд Тръмп и първата дама прекараха общо 57 минути с кралицата в замъка и 47 от тези минути бяха вътре в любимата резиденция на британския монарх.
Президентската двойка остана 17 минути по-дълго от очакваното, което показва, че аудиенцията е минала много добре.
Преди срещата между държавните глави Тръмп говори за възхищението си от кралицата в интервюто си с вестник Sun, в което я нарече " велика жена".
Той каза за вестника: "Представете си, от толкова години тя представлява страната си, тя наистина никога не е направила грешка.Около нея няма нищо смущаващо. Тя е просто невероятна жена.Жена ми й е огромен фен. Тя изпитва топли и позитивни чувства към нея“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent:  Доналд Тръмп се втурна да поправя накърнените отношения с британския премиер

The Independent: Доналд Тръмп се втурна да поправя накърнените отношения с британския премиер

14 Юли 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Доналд Тръмп се втурна да поправя накърнените отношения с британския премиер на извънредна пресконференция, в която обвини британските медии във „фалшиви новини“ и нарече отношенията между САЩ и Обединеното кралство „специални на най-високо ниво“, пише британският вестник The independent.
Президентът се опита да поправи щетите, причинени от интервю, в което той постави под съмнение плановете на Тереза Мей за Брекзит, заявявайки, че те може да провалят бъдещата търговска сделка в САЩ след напускането на ЕС и възхвалявайки политическия съперник на премиера Борис Джонсън.
Но когато той застана непосредствено до министър-председателя по време на неловкото събитие, той я хвалеше, че е "умна ", "решителна", "способна" и "невероятна" и накрая добави: "Бих предпочел да я имам за приятел отколкото за враг, това мога да кажа.
След като се разхождаха държейки се за ръце, той беше помолен да коментира думите си в интервюто си за английския таблоид Sun, " че плановете за Брекзит на Тереза Май не са онова, за което гласуваха хората, и че той й е казал да направи напускането на ЕС по различен начин.
В отговор той каза: "Не критикувах премиера, имам голямо уважение към министър-председателя и за съжаление имаше история, която беше представена, която като цяло беше наред, но не беше включено това, което казах за премиера а аз казах страхотни неща“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп си тръгна от Лондон, оставяйкли след себе си дипломатически хаос

The Guardian: Доналд Тръмп си тръгна от Лондон, оставяйкли след себе си дипломатически хаос

14 Юли 2018 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Доналд Тръмп си тръгна от Лондон,излитайки от летище Стенстед към луксозния курорт в Шотландия оставяйки след себе си дипломатически хаос, пише британският вестник The Guardian.
Президентският ураган, който помете южната част на Англия, наруши протоколите, разтърси институциите и остави политиците с усещане за удар. Когато хеликоптерите MV-22 Osprey на причинителя на хаоса се оттеглиха, на Тереза Мей можеше да й бъде простено, че си отдъхна с облекчение, познато на всеки крайно изтерзан домакин.
Тази визита бе далеч от посещенията на предишните американски президенти. Те посещаваха Бъкингамския дворец и дома на премиера. Това не беше държавното посещение, което Мей беше обещала, когато тя посети Вашингтон малко след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност. Десетките хиляди хора, които протестират по улиците на Лондон, вероятно имат нещо общо с това.
Попитан за интервюто в британския вестник Sun, в което критикува премиера Тереза Мей, той каза, че интервюто е било добро, но вестникът е пропуснал хубавите неща, които той е казал за Мей.
Великобритания може би трябва да приеме смирено, че за Тръмп това беше просто междинно спиране между атаката срещу германския канцлер Ангела Меркел на срещата на върха на НАТО в Брюксел и подновяване на топлите отношения с руския президент Владимир Путин в Хелзинки
Организаторите успяха да защитят Тръмп от обществеността. Огромният балон на бебето Тръмп, държащо мобилен телефон и облечено с гигантска пелена, полетя над сградите на парламента. Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Лондон и направиха цветен и шумен протест с много плакати, някои от които с обидно съдържание по адрес на американския президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп ни казва истини които не искаме да чуем

The Times: Доналд Тръмп ни казва истини които не искаме да чуем

14 Юли 2018 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Агенция „Фокус“ публикува мнението на консерватора Матю Парис без редакторска намеса, поместено на страниците на водещия британски ежедневник The Times.

Целувайки Тереза Мей, след като се изказа твърдо срещу нея, не беше нито разкаяние, нито преразглеждане на позицията. Доналд Тръмп играе добро ченге на собственото си лошо ченге. Първият удар беше показателен. Президентът беше прав първия път за търговската сделка между САЩ и Великобритания и той го знае. Заглавието на Sun беше точно това, което той очакваше, а последвалото "там… там… всъщност не го казах" трябва да се разбира като един вид изящно мъчение, когато котка играе с мишка. Доналд Тръмп го прави, защото може.
Това посещение на 45-ия президент на САЩ ще се разглежда като повратна точка в британската и европейската политика на 21-ви век. Докато го смиламе, ще видим, че то е по-важно от който и да е детски балон , от атаката на Тръмп срещу нашия нещастен премиер или размяна на нелюбезности. Никой бъдещ президент няма да посмее да каже онова, което той каза за НАТО, за специалната търговска сделка с Великобритания или за избора, пред който сме изправени.
Защото това всъщност не става дума за Доналд Тръмп. Става дума за големи сили в историята. Става въпрос за Америка: Тръмп може да ни обиди като неприятна карикатура, но и в някои отношения той е неин продукт.
Става въпрос за това как народите с почти неограничена сила я използват, винаги я използват и винаги ще го правят. Властта няма нужда да действа рафинирано. Начинът, по който Тръмп изглажда косата си, избърсва носа си, връзва вратовръзката си или третира домакините си не е важен . Той може да прави с косата, носа си, вратовръзката и домакините си каквото си иска. Той е президент на Съединените американски щати.. Американският президент е овластен да приеме различен подход и можем да въртим малките си британски юмруци в ярост и ужас, но най-накрая трябва да се изправим пред него. Бърборенето на моите колеги британски либерали започва да се разпада на стърготини.
Най-великият журналист на всички времена Хенри Луис Менкън го казва в много отношения правилно, по някакъв начин погрешно. На 26 юли 1920 г. той пише това в The Baltimore Sun: "Тъй като демокрацията е съвършена, кабинетът на президента представлява все повече и повече вътрешната душа на народа. В един велик и великолепен ден обикновените хора на земята ще постигнат най-сетне това, което желаят и Белият дом ще бъде украсен от истински простак. "
Би било изкушаващо да се каже, че 98 години по-късно пророчеството на Менкън е изпълнено; но това не би било правилно. Този президент със сигурност не е простак -това е много по-сложно.
Животът е прекалено кратък, за да се деконструират умствените процеси на Доналд Тръмп, така че позволете ми да цитирам бившия ми колега от The Times Майкъл Гоув. След като интервюира президента през януари 2017 г. за този вестник, сегашният министър по въпросите на околната среда отбеляза: "Интелегентността присъства в много форми." Правилно разбирано, забележката не беше саркастична, а по-скоро озадачаваща.
В миналото столетие, когото колегата на Маргарет Тачър Норман Сейнт Джон-Стевас бе особено критичен и крайно ляв по убеждения, отбеляза, че "неприятното при Маргарет е, че когато тя говори без да мисли, тя казва каквото мисли".
И двамата мъже описваха същия феномен: грубата честност, която може да дойде с груба сила.
Доналд Тръмп не иска да мисли твърде много преди да говори и има навика да казва каквото мисли. А проблемът при нас, а непри него, е, че това, което той мисли, е това, което много от хората мислят, но не искат да казват.
Не е ли прав Тръмп за това, че европейската част на НАТО не поема дела си в разходите за отбрана? Неговите критики към Германия за това, че прави каквото си иска, са чувани в европейските коридори на властта в продължение на десетилетия, но по-тихо.
Той е прав за опасностите от европейската зависимост от руския газ? Много е хубаво да се роптае, че ако Германия купува , а Русия продава всичко е наред - но погледнете начина, по който западната зависимост от близкоизточния петрол изкриви световната политика от половин век насам.
Той е прав, че Китай не предлага на света равни условия по отношение на търговията. Може би тук има нужда от рискова игра . Не е задължително да се заблуждава и за търговските условия на Америка с ЕС. Не е удобно за привържениците на Брекзит , но е вярно, че ЕС осъществява търговските си преговори с "трети страни" на принципа на силата. Така че трябва да слушаме по-малко европейските писъци за заплахи от САЩ за повишаване на митата, когато Европа налага мита от отдавна . Необходимо е и двете страни да свалят митата.
Той е прав, че британската политика е в "смут"? И той е прав, че предложенията за Брекзит на Тереза Май ще превърнат Обединеното кралство в икономически сателит на Европейския съюз
Като член на консервативната партия получих електронно писмо от Тереза Мей („Матю - поемаме контрол") което е по-гадно от всичко, което казва Доналд Тръмп. При това далеч не толкова честно. Казва ни се, че това е план за „твърд“ Брекзит, когато премиерът знае, че това е план за „мек“ Брекзит. Така, че Тръмп е прав: Бялата книга на правителството сложи край на идеята на привържениците на „твърд“ Брекзит за Великобритания, която търгува свободно със света.
Снимките от това президентско посещение допълват една епохално-дефинираща снимка на две страни, като всеки прави това, което прави най-добре. Великобритания: помпозност и протокол; гладки думи и червени килими; дворци, банкети, кралски особи , сребърни прибори, златни чинии и фин порцелан; скромни комюникета и деликатни евфемизми. Америка: груба сила и колони от автомобили; опашка от гардове, съветници и помощници, говорители и фантоми; военни хеликоптери, бронирани лимузини и бронирани стъкла . Всеки император на световна сила във всяка епоха изглежда така. Предшествениците на Тръмп бяха просто по-учтиви.
Как смятате, че Великобритания през ХІХ век щеше да изглежда, ако бяхте Сиам или Бирма, или Китай, или заселниците в Южна Африка, или наистина (в предишния век) северноамериканските колонии? Сурови, брутални, перфектни и нечувствителни към културата: големи, алчни глупаци. Сега гледните точки са обърнати. И не ни харесва, нали?
Интервюто на Тръмп във вестник Sun поставя въпрос както за привържениците, така и за противниците на Брекзит. Сателит за Съединените щати? Сателит към Европейския съюз? Или част от Европейския съюз? Времето за вземане на решение се приближава.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Доналд Тръмп отрича проблеми с Великобритания, след като в интервю критикува британския премиер

VOA: Доналд Тръмп отрича проблеми с Великобритания, след като в интервю критикува британския премиер

14 Юли 2018 | 00:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Американският президент Доналд Тръмп отрича проблеми с Великобритания, след като в интервю критикува британския премиер Тереза Мей, съобщава радио Voice of America.
Президентът Доналд Тръмп обяви в петък, че отношенията на САЩ с Великобритания са на "най-високото ниво на специалност", отхвърляйки съобщенията за проблеми в двустранните отношения, още по-усложнени от коментарите му, публикувани в един от най-разпространените вестници в страната.
Консервативният британски вестник от своя страна характеризира казаното от Тръмп като наливане на нитроглицерин върху вече бушуващото недоволство срещу премиера от хардлайнерите- привърженици на „твърд“ Брекзит в партията на Мей.
"Те не са ги поставили в заглавието", каза Тръмп за положителните коментари, които е направил по време на интервюто за Тереза Мей. "Иска ми се те да се включат в заглавието."
След това Тръмп се позовава на "фалшиви новини", но той не отрече конкретно нито един от коментарите, отпечатани от вестника, чието заглавие в петък сутрин тръбеше : "Мей е разрушила Брекзит ... Сделката със САЩ отпада!"
Но в петък следобед Доналд Тръмп каза, че след разговорите си с Мей и нейните помощници сега смята, че споразумение за свободна търговия между Вашингтон и Лондон след Брекзит е "абсолютно възможно".
Интервюто на Тръмп в британския таблоид е разглеждано като безпрецедентна критика от страна на гостуващ американски лидер срещу управляващия премиер, която принуди политиците да се обединят в рамките на партиите си, за да осъдят коментарите на президента на САЩ.
За сметка на това привържениците на „твърд“ Брекзит начело с Джейкъб Рийз-Мог нарекоха коментарите на Доналд Тръмп „основателни“ и изразиха надежда премиерът да промени своята позиция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Демократическата партия на САЩ призова Доналд Тръмп да отмени срещата си с Владимир Путин

ABC News: Демократическата партия на САЩ призова Доналд Тръмп да отмени срещата си с Владимир Путин

13 Юли 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Най-високопоставеният представител на опозиционната Демократическа партия в Сената на САЩ Чък Шумър призова президента на страната Доналд Тръмп да отмени предстоящата си среща със своя руски колега Владимир Путин, след като днес бяха повдигнати обвинения срещу 12 служителя от руското разузнаване, че са проникнали в кореспонденцията на демократите по време на президентските избори през 2016 година, предава ABC News.
Според разузнавателните агенции на САЩ намесата е целяла помощ за предизборната кампания на Тръмп в ущърб на неговия опонент от Демократическата партия Хилари Клинтън.
Шумър заяви, че повдигнатите обвинения са „по-нататъшно доказателство за това, което всички разбират освен президента: Путин е противник, който се е намесил в изборите, за да помогне на Тръмп да спечели“.
Сенаторът допълни, че Тръмп трябва да отмени планираната си в понеделник среща с Путин в Хелзинки, докато Русия не докаже, че повече няма да се меси в избори в други страни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Майк Помпео и Федерика Могерини са обсъдили опасенията относно Северен поток 2

Sputnik: Майк Помпео и Федерика Могерини са обсъдили опасенията относно Северен поток 2

13 Юли 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини са обсъдили в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел взаимните опасения относно проекта за Северен поток 2, както и нуждата от налагане на реформи в Украйна, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт в четвъртък, предава Sputnik.
„Двамата лидери са обсъдили общите притесненията на САЩ и ЕС относно тръбопровода Северен поток 2 и нуждата от осигуряване на диверсификация на европейските енергийни доставки. Те са обсъдили и сигурността и хуманитарната ситуация в Сирия, значението на продължаващите реформи в Украйна и общия подход към осигуряването на път към завършена и напълно потвърдена денуклеаризация на Северна Корея“, заяви Науърт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Великобритания хиляди души се събраха да протестират срещу Доналд Тръмп

ТАСС: Във Великобритания хиляди души се събраха да протестират срещу Доналд Тръмп

13 Юли 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Няколко хиляди души са се събрали в центъра на Лондон в четвъртък за протестна акция против политиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, който е на работа визита във Великобритания, предава ТАСС.
За масовите демонстрации беше известно от самото начало – много британци бяха враждебни към факта, че премиерът Тереза Мей през януари миналата година покани Тръмп на държавна визита във Великобритания. Тогава 1 860 000 души поставиха своя подпис под петиция за отмяна на посещението. И въпреки, че парламентът отказа да задоволи исканията на авторите на колективната жалба, форматът на визитата беше променен от държавен на работен. Причината за това решение не беше оповестена.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Къде са червените линии? Планът за Брекзит ядоса членовете на Консервативната партия

London Evening Standard: Къде са червените линии? Планът за Брекзит ядоса членовете на Консервативната партия

13 Юли 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей предупреждения предупреждения за битка в парламента и „яростна дискусия“ с лидерите на Европейския съюз, след като нейните желания бяха изложени в план от 98-страници за отношенията на Великобритания с ЕС след Брекзит, пише британският вестник London Evening Standard.
Премиерът заяви, че е изложила „прагматични“ предложения, които ще позволят търговия без търкания, но ще сложи края на свободното движение и ролята на Европейския съд.а
Но лидерите на ЕС предупредиха, че няма да позволят „подбиране“, докато привържениците на Брекзит мислят, че могат да изпратят още отстъпки в Брюксел, включително за имиграцията.
Министърът по въпросите за Брекзит Доминик Рааб предупреди Тереза Мей да не „критикува или се заяжда“. В съобщение насочено към бунтовниците в Консервативната партия и Лйебъристката партия на Джереми Корби, той заяви, че ще има бъде „държава сметка“, ако блокират търговското споразумение.
Рааб отказа да определи така наречените „червени линии“ в дългоочаквания план за Брекзит. Това подхранва страховете на поддръцжниците на Брекзит, че правителството се готви да отстъпи по ключови въпроси като свободното движение, в замяна на по-добър пазарен достъп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Доналд Тръмп заяви, че Борис Джонсън би бил „страхотен министър-председател“

The Daily Express: Доналд Тръмп заяви, че Борис Джонсън би бил „страхотен министър-председател“

13 Юли 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Борис Джонсън „би бил страхотен министър-председател“ в интервю, разкрито часове, след като той пристигна във Великобритания, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Американският президент поздрави бившия британски външен министър и призна, че има много уважение към него.
„Имам голямо уважение към Борис. Мисля, че той има каквото е нужно. Мисля, че би бил страхотен министър-председател“, заяви Тръмп.
Говорейки пред „The Sun“, американският президент нарече Джонсън „много талантлив човек“ и добави, че двамата имат близка и почтителна връзка.
„Харесвам го много. Той очевидно също ме харесва и казва много добри неща за мен“, поясни Тръмп.
По отношение на подадената оставка на Борис Джонсън като външен министър, Тръмп изрази надежда, че това няма да е последния път, в който Джонсън заема правителствената позиция.
„Бях много натъжен, виждайки го да напуска правителството и се надявам, че ще се върне в някакъв момент. Мисля, че той е страхотен представител за вашата страна“, добави още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Европейският парламент заплаши да наложи вето върху плана на Тереза Мей за Брекзит, заради границата с Ирландия

The Independent: Европейският парламент заплаши да наложи вето върху плана на Тереза Мей за Брекзит, заради границата с Ирландия

13 Юли 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Европейският парламент заплаши да наложи вето на новия план на Тереза Мей за Брекзит, ако тя не представи „правдоподобна“ политика за предотвратяване на твърда граница с Ирландия, пише британският вестник The Independent.
Групата на ЕП за преговорите за Брекзит, председателствана от координатора Ги Верхофстад, се събра в четвъртък и съобщи в изявление, след като британския план за излизане беше публикуван, че „не би се съгласила“ на споразумение „без правдоподобна предпазителна клауза за границата между Северна Ирландия и Ирландия“.
Намесата означава, че е вероятно да има и по-нататъшни проблеми пред ирландския въпрос – съществува риск цялото споразумение да пропадне. Британските представители в Брюксел заявиха, че засега нямат планове за нови предложения по отношение на границата, тъй като вече са предложили такова през миналия месец.
Според информациите, Европейската комисия работи върху преразглеждането на собствения си предпазителен план за Северна Ирландия, който Великобритания отхвърли. Тереза Мей заяви, че „никой британски министър“ не би се съгласил на този план, защото той би довел до проверки в Обединеното кралство, между Северна Ирландия и Великобритания.
Европейският парламент има право на вето върху финалното споразумение и представители на законодателния орган поддържат тясна връзка с Европейската комисия по време на разговорите. ЕК тепърва ще отговори официално на плана за Брекзит в детайли.
Ирландският министър-председател Лео Варадкар също заяви, че няма да приеме споразумение за излизане без предпазителен план, което означава че Великобритания може да бъде блокирана и на ниво Европейския съвет.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп: Не знам дали британците са гласували за този Брекзит

The Times: Доналд Тръмп: Не знам дали британците са гласували за този Брекзит

13 Юли 2018 | 02:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп замете настрани дипломатическите любезности и перспективите за масови протести, след като се отправи към Великобритания, обявявайки че британският народ го харесва, защото се съгласява с него по въпроса за имиграцията, който той обяви, че „превзема Европа“ и е подхранил Брекзит, пише британският вестник The Times.
„Еър Форс Едно“ кацна с един час закъснение на летище „Станстед“, малко след срещата на върха на НАТО в Брюксел, след като Тръмп даде непланирана пресконференция, на която изрази скептицизъм за предложения от британския премиер Тереза Мей план за Брекзит.
„Бих казал, че Брекзит е Брекзит. Хората гласуваха, за да излязат, така че вярвам, че това ще направят те, но може би са взели различен маршрут. Не съм убеден, че са гласували точно за това“, заяви той.
Американският президент се пошегува, че Великобритания е „доста гореща точка в момента изпълнена с много оставки“. Запитан за това как се чувства относно десетките хиляди протестиращи, очакващи го във Великобритания, той настоя: „Мисля, че ме харесват много във Великобритания. Мисля, че те са съгласни с мен относно имиграцията“.
„Мисля, че затова Брекзит се случи. Казах им днес, че Европейският съюз трябва да бъде внимателен, защото имиграцията превзема Европа и те трябва да са много, много внимателни“, допълни той.
Американският държавен глава беше посрещнат на летището от британския министър на международната търговия Лиъм Фокс, което се счита като знак, че Тереза Мей дава приоритет на търговското споразумение в разговорите си с Тръмп. Той бързо се качи на хеликоптер към резиденцията на американския посланик в Лондон. Протестиращите планират да прекарат нощта навън, взривявайки сградата с усиления плач на мигрантски деца, разделени от своите родители, което ще бъде само един от поредица протести, планирани за времето на визитата му.
Тръмп няма да успее да види много от протестиращите, тъй като няма планове за неговото пътуване по обществените пътища. Той ще замине с хеликоптер към двореца „Бленъм“, родното място на Уинстън Чърчил, в четвъртък вечер за вечеря с бизнес лидери, домакин на която ще бъде Тереза Мей.
В петък той ще посети и Чекърс (официалната резиденция на министър-председателя на Великобритания) за срещата си с Тереза Мей, както и замъкът „Уиндзор“ за чаша чай с Кралица Елизабет II.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Планът за Брекзит на Тереза Мей може да „убие“ търговското споразумение със САЩ

Доналд Тръмп: Планът за Брекзит на Тереза Мей може да „убие“ търговското споразумение със САЩ

13 Юли 2018 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът за Брекзит на британския премиер Тереза Мей най-вероятно „ще убие“ перспективата за споразумение за свободната търговия със САЩ, заяви американският президент Доналд Тръмп в интервю за вестник „The Sun“, цитиран от AFP.
„Ако те сключат подобна сделка, тогава ние ще преминем към Европейския съюз, вместо Великобритания, така че най-вероятно това би убило сделката“, заяви Тръмп, който е на четиридневно посещение в островната държава.
През последната година Доналд Тръмп настояваше, че САЩ желае да сключи споразумение за свободна търговия с Великобритания, веднага щом тя излезе от Европейския съюз. Тереза Мей все още не е реагирала на коментара на американския държавен глава.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Кремъл обвини Доналд Тръмп за това, че се опитва да принуждава Европа да купува американска енергия

The Moscow Times: Кремъл обвини Доналд Тръмп за това, че се опитва да принуждава Европа да купува американска енергия

13 Юли 2018 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл отхвърли в четвъртък описанието на Германия от американския президент Доналд Тръмп, който я нарече „заложница“ на Русия, заради енергийната ѝ зависимост, заявявайки че неговият коментар е част от кампанията на САЩ за принуждаване на Европа да купува американски енергийни доставки, пише руското електронно издание The Moscow Times.
Тръмп заяви пред Германия, по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел в сряда, че не е правилно да подкрепя изграждането на тръбопровод в Балтийско море на стойност 11 милиарда долара, който ще доставя дори повече руски газ, докато в същото време не може да покрие заложените разходи за отбрана на НАТО.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че коментарът на американския президент маркира ескалацията на кампания на САЩ, която цели да ограничи руските доставки на газ към Европа за сметка на американския енергиен сектор.
„Колкото до зависимостта на Германия (от Русия) като голям купувач на газ, ние не можем да се съгласим с твърдението“, заяви Песков пред журналисти.
„Доставки на газ по тръбопровод не водят до зависимост на една страна от друга, а на пълна взаимна зависимост. Това е гаранция за стабилност в бъдещото развитие“, допълни той.
Песков заяви, че Москва счита възраженията на САЩ към новия тръбопровод като „несправедлива конкуренция“, насочена към опита да се насилят европейските държави към закупуването на по-скъпия американския втечнен газ.
„Считаме, че това е въпрос на икономическа конкуренция и че купувачите трябва да вземат собствено решение“, заяви Песков.
Според кремълския говорител, тръбопроводът е чисто търговски проект и Русия е доказала, че е надежден енергичен доставчик към Европа от десетилетия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ударната среща на върха на Доналд Тръмп

Politico: Ударната среща на върха на Доналд Тръмп

12 Юли 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отприщи опустошение към НАТО в четвъртък, заплашвайки да изтегли страната си него, ако американските съюзници не увеличат своите разходи за отбрана, след което похвали Алианса като „добре смазана машина“, пише американското електронно издание Politico.
Президентът дезориентира лидерите в НАТО за целия период на двудневната среща, с ударно представление, което включи критики към Германия и изнасяне на, както един официален представител го нарече, „продължителна тирада“ върху разходите. Това се вписва в неговия утвърден модел на създаване на хаос по време на големи срещи на върха, по подобие на неговия скандал на срещата на върха на Г-7 в Квебек.
Тръмп преобърна срещата в Брюксел преди да е започнала, отприщвайки атаки към Германия по време на закуска в сряда сутринта заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Той обвини Германия за това, че е „тотално контролирана“ от Русия, заради спорния проект за газов тръбопровод наречен „Северен поток 2“.
В четвъртък той пристигна късно – и очевидно разгневен – на съвета на НАТО и похити среща, която вече се провеждаше с президентите на Украйна и Грузия. Той заплаши с „тежки последици“, ако съюзниците не повишат бързо своите разходи и заплаши, че САЩ могат да „тръгнат по собствен път“, ако те не отговарят на исканията му.
Докато някои лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, заявиха че Тръмп никога не е заплашвал открито да напусне НАТО, други го интерпретираха като ясна заплаха.
„Понякога туитовете са по-важни от това, което се договаря. Президентът Тръмп никога, в нито един момент, нито публично или насаме, не е заплашвал да се изтегли от НАТО“, заяви Макрон пред журналисти.
След изблика на Тръмп, Йенс Столтенберг бързо превключи срещата към извънредна сесия единствено между съюзниците, за да обсъди въпроса за разпределянето на бремето.
По време на пресконференция по-късно, Тръмп подмина въпрос за заплахата си, заявявайки че вярва, че има правото да изтегли страната си от НАТО без одобрение от Конгреса и изтъкна, че е получил обещания за повишаване на разходите за отбрана от съюзниците. Твърдението беше набързо опровергано от други лидери, включително Макрон, които заявиха че не са променили становищата си по никакъв начин като отговор на американския президент.
„Това е комюнике, което беше публикувано вчера. То е много подробно и потвърждава целта за 2 процента към 2024 година. Това е всичко“, заяви Еманюел Макрон.
В края на срещата германският канцлер Ангела Меркел, говорейки пред журналисти, не се обърна към Тръмп директно. „Имахме фундаментална дискусия с всички членове на НАТО, заради въпроса който изникна тази сутрин – какво трябва да направим, за да подобрим защитата си. Аз посочих, че Германия знае, че трябва да направим повече. Но също така заявих, че ние правим това от много години.“, заяви Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Страните от НАТО осъзнават необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана

Йенс Столтенберг: Страните от НАТО осъзнават необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана

12 Юли 2018 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните-членки на НАТО осъзнават необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана, заяви генералният-секретар на Алианса Йенс Столтенберг в четвъртък пред „CNN“, цитиран от ТАСС.
Той подчерта, че членките на НАТО се ангажират към увеличението на разходите за отбрана до 2 процента от БВП за всяка отделна държава. „Имаме задължение да увеличим разходите до 2 процента“, заяви Столтенберг.
„Важното е, че сега трябва да инвестираме повече. Хубавото е, че благодарение на ясното послание, отправено от президента (на САЩ Доналд) Тръмп по време на последната среща, съюзниците разбират нуждата от това“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Офанзива на Тръмп срещу Европа

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Офанзива на Тръмп срещу Европа

12 Юли 2018 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Завършилата днес среща на върха на НАТО в Брюксел повече прилича на скандал в благородно семейство. Главният смутител на спокойствието е президента на САЩ Доналд Тръмп, който се държи така, че едва ли вече ще може да се запази солидния облик на семейството. Исканията на американския държавен глава да се увеличат разходите за отбрана на всички страни-членки до 2% от БВП стават все по-настоятелни и сега сигурността е обвързана с икономиката. Преди излитането за Брюксел Тръмп заяви пред журналистите: „И така, предстои ми среща в НАТО, а после следва Великобритания с нейния хаос и накрая ще се срещна с Путин. Откровено казано, срещата с Путин е най-леката от трите. Кой би могъл да си го помисли?“, пише електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“ в материал за срещата на високо ниво в Брюксел, представен без редакторска намеса.

Наистина, кой би могъл да си го помисли. Качил се на борда на своя самолет, Тръмп се зае, както обикновено, да бомбардира европейските съюзници с дълги позиции чрез „Туитър“. Те изглеждаха горе-долу така: „Много страни, които ние защитаваме, не само не изпълняват своите задължения да харчат по 2% за отбрана (което е малко), но и злостно не плащат задълженията си. Те имат намерение да обезщетят Съединените щати с това, което им дължат?.. ЕС възпрепятства нашите фермери и работници да правят бизнес е Европа и след това те искат ние да изпитваме щастие от това, че ги защитаваме, а и да плащаме за това. Не става!“.

Европейците, още докато Тръмп летеше към Брюксел, започнаха да му отговаря с тънки намеци. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи например следното изказване: "Скъпа Америка! Ценете съюзниците си. В крайна сметка нямате много“.

Пристигането на американския президент в Белгия се съпровождаше от минимум протоколни мерорпиятия. Неговият самолет, приземил се на военно летище, бе посрещнат само от ръководителят на протоколната служба. Нито кралят, нито премиерът, нито външният министър на Белгия не бяха в столицата. Всичките се бяха разпръснали на някъде. Премиерът Шарл Мишел отиде да вика за националния отбор на страната във валонската комуна Брен-ле-Конт, а крал Филип и министърът на външните работи Дидие Рейндес въобще излетяха за Петербург.

От първия ден на заседанията от срещата на върха на НАТО Тръмп хвана бика за рогата, Отговаряйки на въпрос на репортерите преди закуската с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, той нарече Германия „заложница на Русия“, след това през цялото време повтаряше, че Германия е напълно под контрола на Русия заради зависимостта й от руския газ. „Това е несправедливо спрямо американския данъкоплатец. Германия купува газ от Русия и при това се ползва от военен чадър, създаден с американски долари“, заяви президентът на САЩ, превеждайки външната политика на езика на търговците.

В кратки забележки пред репортерите Ангела Меркел се опита да се оправдае, като заяви, че Германия участва в съвместните отбранителни усилия, а след обединението на ФРГ и ГФДР се е освободила от „московското робство“. Но, очевидно, нападките на Тръмп срещу многогодишния германски съюзник са част от настъплението срещу европейските членове на НАТО, които, според мнението на американския президент, „използват“ Америка. Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен се изказа по-ясно.„Имаме множество проблеми с Русия“, заяви тя. „Но трябва да имаме връзка с другата стана, включително с опонентите. Затова искам да чуя по-подробно кой стои зад тези твърдения“ (твърденията на Тръмп, че Германия е заложница на Русия).

Между Меркел и Тръмп се състоя закрита среща, за която не е известно нищо. Тръмп само съобщи на журналистите, че са обсъждали „газовата тръба“ и се ограничи до това. Всичко си дойде на мястото с поредния „туийт“ на американския президент след срещата с федералния канцлер. „Какъв е смисълът от НАТО, ако Германия плаща на Русия милиарди долари за газ и енергия? Защо само 5 от 29-те страни-членки изпълняват задълженията си? САЩ плаща за защитата на Европа и в същото време губи милиарди в търговията с нея. Тя трябва да плаща 2% от БВП веднага, а не от 2025 година“.

Натискът на американския президент над съюзниците прониза цялата среща на върха. Характерен в това отношение бе диалогът между Тръмп и Столтенберг. Генералният секретар: „Силна НАТО е добра за Европа и добра за САЩ. Ние можем да се обединим около нашите главни ценности и заедно сме по-силни, отколкото по отделно“. Тръмп: „Как можете да бъдете силни, когато получавате енергия от човека, от който искате да се защитите“. Столтенберг: „Разбираме, че държейки се заедно, ние сме по-силни“. Тръмп: „Не. Вие просто правите Русия по-силна“.

На срещата на върха бе подписано комюнике, с което се потвърди готовността на всички членове на НАТО да увеличат военните си разходи до 2% от БВП, но на Тръмп това му се стори малко и изказа желание разходите да бъдат вдигнати на 4%. Искането предизвика шок в съюзниците и, без съмнение, ще предизвика напрегнати дискусии в Европа. Духът на тези дискусии бе предвиден от германския Tagesspiegel. „Със своето историческо невежество и агресивни нападки, Тръмп разруши надеждите за продуктивна среща на НАТО“.

Критики към поведението на Тръмп има и в САЩ. Бившият американски посланик в Русия Никълъс Бърнс, например, заяви, че Тръмп е обърнал цялата дипломация на САЩ с краката на горе. „Случващото се е просто вбесяващо. Просто не мога да се сетя за нито един американски президент през последните 75 години, който е решил да стане главния критик на НАТО. Това вече е по Оруел. Той превръща нашите приятели във врагове. Той общува с нашите врагове като Путин, като с наши приятели“.

Двамата главни Демократи в Конгреса – лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Палатата на представителите Нанси Пелойзи, заявиха, че поведението на Тръмп в Брюксел изпраща много тревожен сигнал, че е по-лоялен на президента Путин, отколкото на Алианса.
Без да участва във втория ден на заседанията, Тръмп замина за Великобритания и остави своите партньори в състояние на силно объркване. Измествайки разговора към парите и пропускайки през ушите си разсъжденията за „съвместните ценности“ на страните-членки на НАТО, президентът на САЩ заложи бомба под Северноатлантическия алианс. Много отбелязаха, че изразеното в съвместното комюнике убеждение, че „НАТО остава гарант за сигурността на Запада“, става малко или повече неубедително.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Така наречените съюзници

„Експерт“ (Русия): Така наречените съюзници

12 Юли 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Много експерти се опасяваха, че на срещата на високо ниво на НАТО президентът на САЩ Доналд Тръмп ще устрои скандал, както на срещата на Г-7. Те сгрешиха – скандалът беше къде-къде по-голям, пише електронното издание на авторитетното руско списание „Експерт“ в материал за завършилата среща в Брюксел, представен без редакторска намеса.

В руското Министерство на външните работи наричат НАТО „безполезен военен блок“. Но това, разбира се, не е така. Освен очевидната военна съставяща Алианса има и изключително важна символическа. Както и „Голямата седморка“, НАТО играе ролята на символ на колективния Запад. Един от най-мощните инструменти, който представлява демонстрация на единството в редиците, готовност за колективна реакция на всички външни предизвикателства и инструмент за разправа с несъгласните. И именно по тази съставяща нанася удари американският президент Доналд Тръмп, който критикува и унижава съюзниците.

Няма единство

Ясно е, че американският президент иска да покаже, че той е главният. Ясно е, че той иска да постави на място съюзниците и да разруши фрондата (съпротивителен фронт (фр.), терминът идва от бунтовете срещу кардинал Мазарини и тогава 10-годишният Луи XIV, описани подробно в романа „20 години по-късно“ на Александър Дюма – бел. ред.), която се сформира срещу неговата идеология в Европа. И ако това му се бе удало с малко кръв и без разрушаването на мита за единството – никой не би казал и дума на Тръмп. Но Европа се съпротивлявав и демонстрира, че е готова да отговори на грубостта с грубост. При това европейците започнаха тези демонстрации веднага след кацането на домакина на Белия Дом в Брюсксел. Лидерът на най-могъщата държава не бе посрещнат на килимчето нито от краля (който заедно с Макрон се отправи към намиращата се в изолация Русия, за да подкрепя белгийския отбор на Световното първенство), нито от премиера, който предпочете да вика заедно със запалянковците във фен-зоната. Сериозно нарушение на протокола от страна на Брюксел, което само подчертава думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Америка (сиреч Тръмп) трябва да цени съюзниците, защото „нямате толкова много“.

Но за Тръмп думата „съюзник“ има друго значение. За него под тази дума се разбира партньор, който без уговорки приема американското лидерство, провежда американската политика и при това не е използвач.В противен случай той е най-малко бреме, а като максимум – противник. При това предишните заслуги за прагматика Тръмп не се броят – по-скоро обратното, те са обвивка, която пречи да се оценява трезво реалността. „Понякога нашите най-ужасни врагове са тези наши така наречени приятели“, казваше Тръмп.

И очевидно, към тези „така наречени приятели“ той отнесе лидерът на Европа и по съвместителство на тази антитръмповска Фронда на Запада – канцлерът на Германия Ангела Меркел. При това ако по-рано Тръмп нападаше канцлерът по напълно резонни причини (например, заради колосалния търговски дефицит в търговията между САЩ и Германия, свързана включително с митническите бариери в ЕС), то на срещата на върха на НАТО той си позволи лични и доста грубиянски изказвания. Например, той заяви, че Германия (реализираща „Северен поток 2“ с Москва) е под пълния контрол на Русия.

Подобен род оскърбителни забележки, както и цялостно оскърбителното поведение, могат да доведат до това, че „не толкова много съюзници“ може да стане „отсъствие на съюзници“. Така мислят много американски анализатори, които смятат, че Тръмп (отчасти, защото е руски агент и отчасти заради своята протекционистка и неоизолационистка политика) едва ли не преднамерено демонтира НАТО. „Ще се откажем от колективната отбрана и ще останем сами в опасния свят на XXI век? Това ще бъде историческа грешкам но тя ще се случи ако антиевропейската вендета на господин Тръмп бъде продължена“, предупреждава бившият заместник-държавен секретар и бивш посланик на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс.

Има прагматика

Но тези страхове са преувеличени. Тръмп е прагматик и прекрасно разбира ползата, която САЩ извличат от Алианса (контрол над Европа, военни поръчки). Както и ползата от тесни отношения с ЕС. Тръмп обича числата, така че трябва да знае, че близо 4 милиона американци работят за европейски компании на територията на САЩ, 45 от 50 щати изнасят за Стария Свят повече, отколкото в Поднебесната империя. Той само иска да увеличи бонусите, които получава от трансатлантическите отношения, както и да минимизира издръжката.

Като прагматик на него му е достатъчна само демонстрацията на единство – той иска модернизация на НАТО според американските нужди. На първо място той иска тази организация да увеличи военните си възможности. „Алиансът не е достатъчно добре структуриран, финансиран и въоръжен, за да се противопостави на двете основни заплахи за сигурността на Европа – агресивната Русия, както и ръста на нестабилността и тероризма, идващи от Близкия Изток и Северна Африка. И тук не говоря за глобалните предизвикателства“, казва бившият посланик на САЩ Залмай Хализад. При това (тъй като Америка ще изразходва все повече средства за борбата с Китай) страните от НАТО трябва да увеличат възможностите си за своя сметка. Към днешна дата само 8 от 28 страни-членки на Алианса отделят за отбрана 2% от БВП. Още 14 обещават да достигнат този показател до 2024 година. Но Тръмп смята, че те правят това много бавно и неохотно, ето защо американският президент повиши ставките – заяви, че 2% не са достатъчно и сега иска 4%. Тъй като в момента дори САЩ не отделят 4% (при тях този показател е малко по-нисък), Тръмп, разбира се, е наясно, че неговото искане е неизпълнимо. Затова най-вероятно ще позволи да бъде уговорен да намали изискванията – ако, разбира се, съюзниците проявят по-голяма готовност да достигнат поне 2%.

А ако някой продължи да упорства, то Тръмп има още един коз – след Алианса той отива в Лондон, а от там на среща с Владимир Путин. Където лесно може да сдаде интересите на своите „така наречени съюзници“ в случай, че те продължат да са „така наречени“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.