НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова: Проектът на Закона за хората с увреждания е имитация на реформа

Омбудсманът Мая Манолова: Проектът на Закона за хората с увреждания е имитация на реформа

16 Юли 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. За съжаление, моите притеснения, че в проекта на Закона за хората с увреждания няма никаква реформа, а само имитация на такава, че има подмяна на обещанията, които бяха дадени, се оказаха напълно основателни и аз няма да ставам съучастник в това заблуждаване на хората с увреждания. Това каза омбудсманът Мая Манолова след участието си в заседанието на работната група в Министерството на труда и социалната политика, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
Манолова бе категорична, че въпросният проект възпроизвежда на 70% сега действащия, като голяма част от текстовете дори са влошени, вместо да бъдат подобрени.
„Сърцевината на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания е индивидуалната оценка, индивидуалният подход за необходимата подкрепа за всеки човек с увреждане. Според този проект не е ясно как ще се извършва тази индивидуалната оценка, какви са правилата, критериите, принципите, методиката. Не е ясен съставът на комисията, която ще извършва тази оценка, но още по-притеснителното е, че подкрепата, която ще бъде осигурена в резултат на тази оценка се свежда до 4 направления, които и в момента се предвиждат от действащия закон“, заяви Манолова.
Тя посочи, че става въпрос за помощ за адаптиране на жилище, помощни средства за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги, което включва и асистентска подкрепа, но нищо не се променя по отношение на помощните средства.
„Хората с увреждания настояват да получават необходимото им помощно средство и медицинско изделие, а не определена сума, с която да се снабдят с такова“, каза омбудсманът. Тя бе категорична, че хората с увреждания не само няма да могат да се снабдят с необходимите им модерни помощни средства и медицински изделия, но същевременно се създава възможност и за злоупотреби.
„Финансовата подкрепа също не е ясно как ще се определя, но има съмнения, че 4-те групи, които са изписани в този проект на хората с увреждания, се определят отново според медицинската експертиза, вид и степен на увреждане и процент на работоспособност. Просто индивидуалната оценка най-вероятно ще се свежда до това - човекът да бъде включен в съответната група и да получава финансова подкрепа, като изобщо не е ясно как ще се определя“, подчерта Манолова.
Тя припомни, че заедно с протестиращите майки на деца с увреждания е внесла в парламента законопроект за личната помощ, но в проекта на МТСП асистентската помощ е сведена само до едно неясно изречение.
„Социалните услуги са предмет на друг закон, който се очаква да бъде изготвен в най-близки срокове. Това, с което разполагам аз и моят екип е концепцията за социалните услуги. Има много добри неща в нея, но липсва главното, а именно дейностите, които ще бъдат включвани в тези социални услуги“, допълни общественият посредник.
Манолова бе възмутена, че правомощията отново ще бъдат в изпълнителната власт, която ще решава как ще прави индивидуалната оценка, както и какви ще бъдат социалните услуги и последиците и подкрепата за хората с увреждания от тази оценка.
Междувременно майките на деца с увреждания напуснаха работната група по Закона за хората с увреждания в знак на несъгласие, че нито едно от техните предложения по законопроекта не е било прието.
„Това, което искаме да споделим е нашето несъгласие и огорчение от това, че прекарахме месеци в нещо, което няма да види бял свят. Усилията, предложенията, взаимното уважение отидоха в огромна пропаст“, категорични бяха те.
„На практика абсолютно нищо не се променя и аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа, не искам да участвам в това заблуждение на хората с увреждания и съм длъжна да кажа ясно какво представлява този проект на Закона за хората с увреждания. С моите експерти ще продължим да участваме в работната група, защото това е сериозният институционален подход, но съм дълбоко резервирана какво ще излезе като краен продукт“, заяви още Мая Манолова.
От своя страна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се съгласи, че в проекта, готвен от МТСП, реформата отсъства, но се оправда, че това са предложенията, които са постъпили на този етап.
Манолова коментира и приетите от Народното събрание промени във връзка с интеграционните надбавки в Закона за интеграция на хората с увреждания, които вместо временна мярка, бяха бетонирани като безсрочни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания

16 Юли 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва от 10.00 часа днес в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Омбудсманът внесе в парламента законопроект за личната помощ, който изработи съвместно с майки на деца с увреждания. Общественият посредник заяви подкрепата си и за другите два проекта - на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги, и ще следи те да бъдат приети в разумни срокове от Народното събрание, каквото е и искането на хората с увреждания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания целят да не се допусне прекъсване на плащания на интеграционните добавки

Министър Бисер Петков: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания целят да не се допусне прекъсване на плащания на интеграционните добавки

12 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Дупница. С изменение на Закона за интеграция на хората с увреждания се извършиха спешни промени, които целят да не се допусне прекъсване на плащания на интеграционните добавки. Това каза при посещението си в Дупница Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пирин. "Внесеният законопроект от омбудсмана Мая Манолова и майките още повече катализира скоростта на този процес и се надявам есента да има цялостно и комплексно решаване на тези проблеми, които са наболели и чакат решението си от доста време“, каза още Петков. Той добави, че това са промени, които се наложиха от две решения на ВАС и се отмениха текстове от Правилника за прилагане на закона, които са свързани с така наречените интеграционни добавки, получавани от хората с увреждания. „Това са добавки за транспортни, комуникационни и информационни услуги. Това са спешни промени, които целят да не допуснат прекъсвания на плащания на интеграционните добавки. Удовлетворен съм, че българският парламент много бързо реагира и с приетия на първо четене законопроект се решава проблемът. Агенцията за социално подпомагане ще може да продължава да отпуска тези добавки и да ги заплаща в регламентираните срокове", обясни министър Бисер Петков. "По отношение на законопроекта за личната помощ, който е внесен в Народното събрание и се състоя обществено обсъждане, това което заяви Мая Манолова, като общо съгласие с майките на лица и деца с увреждания, е, че този законопроект ще изчака два други законопроекта, които се подготвят. Те целят да регламентират цялостно и комплексно правата на хората с увреждания и социалните услуги, като един много динамично развиващ се сектор. Тук е интересът и на общините, като доставчик на социални услуги, защото законопроектът за личната помощ е пряко свързан с асистентската подкрепа, които и сега се оказват чрез финансиране от бюджета, но има нужда от трайно решаване на този въпрос и повече ресурс, защото има повече потребители, които се нуждаят от тази асистентска подкрепа“, каза още Петков.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на второ четене промени в  Закона за интеграция на хората с увреждания, предотвратяващи спирането на интеграционни добавки

Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, предотвратяващи спирането на интеграционни добавки

12 Юли 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Промените са внесени от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Те са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера ѝ са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби от правилника в закона, за да се синхронизира нормативната уредба и да се предотврати спирането на интеграционните добавки на хората с увреждания . Депутатите ще продължат работа и по второто четене на Закона за горивата, който вчера започнаха. Законопроектът е внесен от ПГ на „Обединени патриоти“ и цели да намали сивият сектор в бранша. Проектът предизвика разногласия между патриотите, които продължават вече втори ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.