НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЦГМ: Новата услуга за закупуване на дневна или нощна карта чрез мобилно устройство разполага с достатъчно мерки за защита

ЦГМ: Новата услуга за закупуване на дневна или нощна карта чрез мобилно устройство разполага с достатъчно мерки за защита

2 Август 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е регистрирал 5 636 потребители на новата услуга, чрез която всеки пътник може да закупи дневна или нощна карта чрез мобилно устройство. В рамките на 3 седмици има над 2 000 реални пътувания и са регистрирани по-малко от 0,5 % опити за измама. Това съобщиха от пресцентъра на ЦГМ.
По повод появилите се информации, че с една карта може едновременно да пътува повече от един пътник, ЦГМ напомня, че системата отчита в реално време пътуващите, къде се качват, в колко часа и през какво устройство е сканирана електронната им карта в метрото. Детайлна информация получават и контрольорите в наземния транспорт при проверка. При установяване на опити за злоупотреба пътникът получава съобщение за това и предупреждение за възможен отказ за достъп до нея.
Електронната система разполага с достатъчно мерки за защита, за да засече умишлени опити за измами и подмяна на официални документи, за което има предвидени по закон санкции.
ЦГМ напомня, че услугата, която е собственост на дружеството, е в тестови период и целта е тя да стане разпознаваема за повечето пътници и да им даде възможност за по-голям избор.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Общо 5 359 са регистрираните потребители на новата система за закупуване на дневна и нощна карта за градския транспорт

София: Общо 5 359 са регистрираните потребители на новата система за закупуване на дневна и нощна карта за градския транспорт

28 Юли 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Общо 5 359 са регистрираните потребители на новата система за закупуване на дневна и нощна карта за всички линии на обществения транспорт в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Тя стартира на 12 юли и позволява на всеки пътник, който иска да използва мобилния си телефон, за да си купи и валидира превозния документ.
Продадените карти до момента са 1636 броя.
Регистрацията става през имейл на sofia.mpass.bg. Пътниците могат да избират през две опции да заплатят желаната карта чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не се дължат допълнителни такси. Заплаща се само цената на картата: ако е дневна 4 лева, ако е нощна – 2 лева. Втората опция е през мобилния оператор А1, като се заплаща само цената на картата, а СМС-ът се таксува по тарифния план на всеки абонат. Повечето от пътниците към настоящия момент предпочитат да използват втората опиция. Защитният QR код, който се получава на телефона е “картата“ за пътуване. Тя се валидира на входовете на метрото и се проверява от контрольорите в наземния транспорт.
Напомняме, че системата все още е в тестови период.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пътуващите в столичния градски транспорт ще могат да закупуват дневни и нощни карти чрез мобилен телефон (ОБЗОР)

Пътуващите в столичния градски транспорт ще могат да закупуват дневни и нощни карти чрез мобилен телефон (ОБЗОР)

12 Юли 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Нова услуга за закупуване на дневни и нощни карти чрез мобилен телефон ще обслужва клиентите на столичния градски транспорт. Това стана ясно след демонстрацията на услугата в метростанция "СУ Св. Климент Охридски“, на която присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров и други.
Кметът на столицата обясни, че напълно безплатни ще бъдат първите 1000 карти от новата услуга за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон. Фандъкова коментира, че Столична община е възложила на ЦГМ да работят активно за подобряване на обслужването на гражданите и създаване на по-добри условия за пътуване в градския транспорт. „Освен модернизацията на градския транспорт, което е много важна стратегическа наша задача, засягаме и по-лесното обслужване на гражданите и стимулирането им да ползват така наречените превозни документи, които поевтиняват в пъти пътуването в градския транспорт“, каза Фандъкова. Кметът на столицата посочи, че след като се проследят резултатите от този пилотен проект ще има възможност за разширение и услугата ще обхване всички превозни документи.
Директорът на ЦГМ Христиан Петров уточни, че амбицията е поетапно услугата да бъде разширявана. Петров поясни, че общината не плаща абсолютно нищо за тази услуга. Той обясни, че за регистрация са нужни мейл и телефонен номер на sofia.mpass.bg, като гражданите в момента могат да избират между дневна и нощна карта и два начина на плащане - с банкова карта и чрез мобилен оператор. „Получавате QR код, който е Вашата „карта“. Необходимо е да го сканирате на входа на метрото, за да влезете на перона. За пътуване с наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или кондуктора, който проверява валидността на картата“, каза още той. Проверката ще се извършва от контрольори, които сканират QR код. Контрольорите виждат в реално време кога сте закупили картата. Петров допълни, че картата може да се закупи непосредствено преди влизане в метрото. „Необходими са 45 секунди за валидиране“, каза още той
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дневна и нощна карта за градския транспорт в столицата вече може да се купи чрез мобилен телефон

Дневна и нощна карта за градския транспорт в столицата вече може да се купи чрез мобилен телефон

12 Юли 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. От днес, 12 юли, дневната и нощната карти за всички линии на градския транспорт вече могат да бъдат закупени и да се ползват чрез мобилен телефон, съобщиха от пресцентъра на Център за градска мобилност.
"Наред с инвестициите, които правим за модернизиране на градския транспорт, изисквам от „Центъра на градска мобилност“ да работи активно и за подобряване на обслужването на гражданите и условията на пътуване в градския транспорт". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която демонстрира ползването на новото мобилно приложение в метрото. На представянето присъстваха и зам.-кметът по направление транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев, изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев и изпълнителният директор на „Център за градска мобилност“ Христиан Петров.
Първите 1000 карти, закупени със смс днес, ще бъдат безплатни за гражданите и платени от А1 България. Важно е да се знае, че при купуването на карта със СМС (SMS) се заплаща само цената на избраната карта, а СМС-ът таксува по абонаментния план с оператора. В момента операторът е А1 България, като се очаква до няколко седмици да се включат и другите мобилни оператори.
Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране, каза изпълнителният-директор на ЦГМ Христиан Петров.
Проверката се извършва от контрольори, които сканират QR код. Контрольорите виждат в реално време, кога сте закупили картата.
Закупуването на превозни документи чрез мобилен телефон спестява време за търсене на пункт или търговец за продажба на карти.

Какво трябва да направите:
1. Необходимо е да се регистрирате с ваш имейл на sofia.mpass.bg.
2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване на избраната от Вас карта:
- чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете).
- чрез мобилен оператор (в момента това е А1, но в срок от няколко седмици услугата ще се предлага и от останалите мобилни оператори). Отново заплащате само цената на избраната карта, а СМС-ът Ви се таксува по абонаментния план с оператора.
3. Получавате QR код, който е Вашата “карта“. Необходимо е да го сканидарате на входа на метрото, за да влезете на перона. За пътуване в наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или кондуктора, който проверява валидността на картата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Напълно безплатни ще бъдат първите 1000 карти от новата услуга за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Напълно безплатни ще бъдат първите 1000 карти от новата услуга за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон

12 Юли 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Напълно безплатни ще бъдат първите 1000 карти от новата услуга за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон. Това каза кметът на София Йорданка пред журналисти след демонстрацията на новото мобилно приложение за закупуване на дневни и нощни карти за всички линии на градския транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова обясни, че Столична община е възложила на Центъра за градска мобилност да работят активно за подобряване на обслужването на гражданите и създаване на по-добри условия за пътуване в градския транспорт. “Освен модернизацията на градския транспорт, което е много важна стратегическа наша задача, засягаме и по-лесното обслужване на гражданите и стимулирането им да ползват така наречените превозни документи, които поевтиняват в пъти пътуването в градския транспорт“, каза Фандъкова и припомни, че тече процедура за електронно таксуване, която във времето се е забавила доста. „Затова директорът на ЦГМ имаше задача да мисли и за други варианти. Днес сме тук, за да ни представят и да ни демонстриат една нова услуга, която дава възможност на пътниците през своя телефон да закупуват на първо време пилотно дневни карти за пътуване и нощни“, каза тя. Фандъкова уточни, че дневната карта е 4 лв. и нощната от 2 лв. „Разбира се, след като се проследи този пилотен проект ще има възможност за разширение за всички превозни документи“, допълни кметът на столицата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: На метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена нова услуга за закупуване на дневна и нощна карта за градския транспорт

София: На метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена нова услуга за закупуване на дневна и нощна карта за градския транспорт

12 Юли 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. В 9.30 часа на метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена нова услуга - закупуване чрез мобилен телефон на дневна и нощна карти за всички линии на градски транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Новата услуга за заплащане на дневна карта от 4 лева и нощна карта от 2 лева чрез мобилно устройство се въвежда от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).
На представянето ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директорът на ЦГМ Христиан Петров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.