НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивайло Гоцев, Социално звено – Симитли: Липсата на контрол и неспазването на назначените лечения са в основата за инциденти, с участието на хора с психични разстройства

Ивайло Гоцев, Социално звено – Симитли: Липсата на контрол и неспазването на назначените лечения са в основата за инциденти, с участието на хора с психични разстройства

16 Юли 2018 | 21:07 | Агенция "Фокус"
Симитли. Липсата на контрол и неспазването на назначените лечения са в основата за инциденти, с участието на хора с психични разстройства. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в Община Симитли, по повод инцидента, при който 26-годишен мъж в София уби баща си и нападна полицаи. По думи на експерта в много от случаите хората с такива проблеми са оставени без контрол, няма кой да ги наблюдава и да съблюдава прилагането на терапията, която в повечето случаи е назначена. „Оттам проблемите с тези лица се задълбочават. Тоест неспазването на терапията, лошите социално-битови условия и средата, в която живеят, невъзможността тези лица да получат адекватна грижа, която всъщност получават при нас, в Центровете за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище, стават предпоставки за възникването на инциденти“, каза още Гоцев. Според него много често лицата с психични разстройства живеят в недобри, нехигиенни условия, отказват да се полагат грижи за тях, злоупотребяват с алкохол и други вещества, което в повечето случаи е вследствие на това, че тези хора са самотноживеещи и отритнати от обществото, а това в някои случаи ги прави и агресивни.
Ивайло Гоцев посочи също, че през последните няколко години в Симитли няма регистрирани инциденти с психичноболни лица, тъй като са предприети добри превантивни мерки. Той заяви, че в общината като цяло нещата не са много по-различни от останалата част на страната. „При нас също има лица, които страдат от психични разстройства или свързаните с тях шизофрения, биполиярни разстройства и така нататък. Важно е да отбележим, че тези хора се водят на отчет към психодиспансерите“, каза Гоцев. По думите му в тази връзка Община Симитли е разкрила социални услуги, които да бъдат предоставяни за тези лица и те да бъдат обхванати чрез тях. „Това позволява да полагаме и грижи за тях, защото, както знаете, лицата, които страдат от психични разстройства, не могат да водят нормален начин на живот, да изпълняват сами ежедневни дейности, свързани с личната хигиена и домашна работа“, подчерта Гоцев. Той посочи, че след като хората с психични проблеми попаднат в средата, която е близка до семейната, с добри условия, с организирани дейности и мероприятия, и най-вече - специализирано медицинско наблюдение, те спират да създават проблеми. „При нас услугите функционират вече около 4 години и не сме имали случаи, в които лица с психични разстройства да са създавали конфликтни ситуации, както с обществеността, така и за самите тях“, коментира още Гоцев.
„Много хора са чакащи за настаняване за нашите услуги. Става дума за около 50 – 60 лица, но те не са само от Симитли, а от цялата област. За съжаление има и много лица, които са сред нас, не са чакащи за настаняване, но и няма кой да се погрижи за тях“, каза също Гоцев. Той отбеляза, че контролът вече по-занижен и оттам идват сериозните проблеми, както при инцидента, който се случи в столицата. Според Ивайло Гоцев, за да се избегнат подобни инциденти, трябва да се оказва контрол върху лицата с психични разстройства. „Много важна част от работата, свързана с предоставянето на грижи за тези хора, е доброто взаимодействие между различните институции. Това е нещо, което сме разбрали от личен опит. При предоставянето на грижите за лица с психични разстройства за нас е важно да има сътрудничество между държавните институции, неправителствените организации и експертите, за да търсим решение на тези проблеми, но и да предотвратяваме инциденти, като този, за който вие споменехте, довел до отнемане на човешки живот“, допълни Гоцев.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Старши комисар Николай Димов, ОД МВР – Смолян: По 2-3 сигнала, свързани с агресия на психично болни хора, постъпват в полицията за седмица

Старши комисар Николай Димов, ОД МВР – Смолян: По 2-3 сигнала, свързани с агресия на психично болни хора, постъпват в полицията за седмица

12 Юли 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ежедневно се сблъскваме със случаи на агресия от страна на психично болни хора и това е голям проблем за обществото. Поне по 2-3 сигнала на седмица за проблеми, предизвикани от тях, се получават в полицията в Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян старши комисар Николай Димов, директор на Областната дирекция на МВР – Смолян. По думите му процедурата е доста сложна при задържането им. Единият начин е по доброволен път тези хора да се подложат на лечение в специализирано заведение, но е трудно, защото те трябва да осъзнаят, че са болни. „Трудно отиват доброволно на лечение, а ако отидат доброволно, те може още на следващия ден да си тръгнат оттам. Вторият начин е принудително да бъдат настанени в болница, но в тези случаи трябва да има доказани предпоставки, че те са опасни за себе си и околните. А принудителното настаняване става с решение на съда на открито заседание“, поясни ст. комисар Димов.
Той уточни, че сигналите, които се подават в полицията са най-вече от битов характер. Психично болните проявяват агресивно поведение към близки и съседи, правят скандали, повреждат имуществото, отправят заплахи. Въпреки това те не носят наказателна отговорност за деянията си, подчерта директорът на полицията.
Той припомни, че преди няколко години в област Смолян има регистрирани и сериозни престъпления, извършени от психично болни хора. „В община Баните една жена направи палеж, друга от село Загражден уби мъжа си, а мъж от Рудозем буквално насече баща си. Тези, които са регистрирани в психодиспансера в Устово по Закона за спешната психиатрична помощ, може да ги приведем там веднага“, допълни ст. комисар Димов. Той посочи, че в повечето случаи след решение на съда, психично болните, които са извършили тежките престъпления се освобождават чрез налагане на медицински мерки. „Безпомощни сме, защото нямаме помещения, в които да ги задържаме, капацитетът е ограничен. Това е тежък национален проблем, а в повечето от случаите близките им оттеглят първоначално подадените срещу тях жалби“, обобщи ст. комисар Димов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дора Атанасова: Лице с психични проблеми може да бъде настанено доброволно или със съдебно решение в психиатрично лечебно заведение

Д-р Дора Атанасова: Лице с психични проблеми може да бъде настанено доброволно или със съдебно решение в психиатрично лечебно заведение

12 Юли 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Пазарджик . В държавата психиатрична болница в Пазарджик има регистър на хора с опасно поведение, но единен за страната няма, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Дора Атанасова, директор на Психиатричната болница в областния град. По думите ѝ човек с психични проблеми може да бъде настанен в специализирано лечебно заведение или доброволно, или по силата на Закона за здравето. Това са случаи, в които то е извършило престъпление и има съдебно решение за неговото диспансеризиране или създава потенциална опасност за близките си. Деца под 18-годишна възраст не могат да бъдат настанявани доброволно или по настояване на техни близки в Държавните психиатрични болници, това става след консултация със специалист по детска психиатрия. В чл. 155 от Закона за здравето е упоменато, че на задължително настаняване и лечение подлежат лицата, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или застрашава сериозно здравето им.
Държавна психиатрична болница в Пазарджик разполага с Консултативно-диагностичен блок, където има Съдебно-психиатричен, Наркологичен, Детско-юношески и кабинет по занимателна психотерапия. В Стационарния блок има Отделение за активно лечение на мъже, Отделение за активно лечение на жени и Отделение за активно лечение на мъже и жени.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.