НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Денят 12 юли в световната история

Денят 12 юли в световната история

12 Юли 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
София. На 12 юли 1776 г. Джеймс Кук се отправя от Плимут на последната си експедиция. На този ден през 1920 г. е официалното откриване на Панамския канал. На 12 юли 1940 г. е подписано английско-съветско споразумение за съюз срещу Хитлер. През 1997 г. останките на латиноамериканския революционер Ернесто Че Гевара са пренесени в Куба. Че Гевара е латиноамерикански революционер, един от ръководителите на Кубинската революция (1959 г.). През 2000 г. на международна конференция по борба със СПИН в ЮАР британските учени съобщават за създаването на ваксина против СПИН тип А, от който страдат 24,5 млн. африканци. През 2011 г. в Русия е обявен Ден на национален траур в памет на загиналите от пътническия кораб "България" потънал в река Волга на път за Казан.
На 12 юли са родени: Ален Кюни - френски актьор, Амедео Модиляни, живописец и скулптор, Стефан Георге - германски поет, есеист и преводач, американският изобретател Джордж Ийстман.
На 12 юли умират: Габриел Липман - френски физик от еврейски произход, американският държавник Александър Хамилтън, холандският философ и писател сатирик Еразъм Ротердамски.

2017 г.
Гигантският айсберг, с дължина от около 6 000 кв. км, се откъсва от ледовете на антарктическия шелф Ларсен С.

2017 г.
Турските власти разпореждат арестуването на 105 души, работещи в сферата на информационните технологии, за които се смята, че са участвали в опита за сваляне на правителството през 2016 г.

2017 г.
Властите в Хаити обявяват, че след 20 – годишен период на прекъсване, ще възстановят въоръжените сили на страната.

2017 г.
Учени от Китайската академия на науките успешно телепортират фотон от наземна станция в Тибет до спътник, който обикаля около Земята на разстояние от 500 километра. Това е първият път, когато даден обект е телепортиран от планетата в космоса.

2016 г.
Най-малко 23 души загиват, а 50 са ранени, след като два пътнически влака се ударят челно в Южна Италия, близо до Бари, в железопътен участък, където има само един релсов път.

2016 г.
Международен екип от астрономи обяви съществуването на нова планета джудже в нашата Слънчева система.
Небесният обект се намира след Нептун и обикаля Слънцето по изключително голяма орбита. За момента Международният астрономически съюз е кръстил планетата RR245, преди да й бъде дадено официално име.
RR245 има диаметър 700 км., а орбитата й я изпраща 120 пъти по-далеч от Слънцето в сравнение със Земята.

2015 г.
Еврогрупата подготвя компромисен проект за Гърция, която залага активи за 50 млрд. евро за трета спасителна програма.

2014 г.
Над 120 човека са убити в Ивицата Газа от началото на бомбардировките на израелските ВВС.

2013 г.
Държавният департамент на САЩ призовава въоръжените сили на Египет да освободи сваленият президент на страната Мохамад Морси.

2012 г.
Русия и Украйна подписват в Ялта декларация за бъдеща делимитация на морската граница между двете страни.

2011 г.
Полицията в Белфаст използва водни струи и гумени куршуми за да предотврати стълкновение между католици и протестанти. Всяка година на този ден се състои шествие на протестантския орден на "Оранжевата гвардия" по случай военната победа на протестантския крал Уилям Орански над католическя крал Джеймс II през XVII век, която установява трайно протестантско надмощие в района. Тази победа полага началото на съвременната английска парламентарна демокрация: никога след това монархът не е държал абсолютна власт, а Законът за правата от 1689 г. става един от най-важните документи в политическата история на Великобритания.

2011 г.
В Русия е обявен Ден на национален траур в памет на загиналите от пътническия кораб "България" потънал в река Волга на път за Казан.

2009 г.
Монтазери издава фатва във връзка с президентските избори: Ако някой светски и религиозен ръководител пренебрегне задълженията си и злоупотреби с доверието на хората, то той автоматично се счита за свален. Ако той се опита със сила, лъжи и измама да се задържи на власт, то вярващите са длъжни с всички позволени от закона средства да го свалят. Никой вярващ не може под какъвто и да е претекст да се оттегли от това задължение... Ако правителството няма подкрепата на народа, то то не е легитимно да го управлява.

2008 г.
Основана е политическата Партия на обединените демократи на Македония.

2006 г.
В Париж започва срещата на външните министри на Великобритания, Франция и Германия, САЩ, Китай и Русия. По време на срещата те обменят мнение за ситуацията с иранската ядрена програма. На събранието присъства и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана. Участниците в срещата настояват Техеран да прекрати обогатяването на уран, което е главното условие за осъществяването на предложенията за техническо и икономическо сътрудничество с Иран. След срещата френският външен министър Филип Дуст-Блази заявява, че са се споразумели за предаване на иранското ядрено досие в Съвета за сигурност на ООН. “Иранците не показаха по никакъв начин, че са готови да се ангажират сериозно по нашите предложения. Иран не успя да направи необходимите стъпки, които да позволят започването на преговори” казва Дуст-Блази. “Нямаме друг избор освен да се обърнем към Съвета за сигурност на ООН и да придвижим напред процеса, който беше спрян преди две години” добавя той.

2006 г.
Израелско-ливанската война е двустранен въоръжен конфликт в Близкия Изток, в който участват Израел, от едната страна, и военизираната шиитска групировка Хизбула, базирана в Ливан, от другата страна. Военните операции засягат предимно Северен Израел и Южен Ливан. Кризата започва на 12 юли 2006 г., когато бойци на Хизбула пленяват двама израелски войници и убиват други трима. Израел обявява това за военен акт и обещава тежки последствия за Ливан. Израелските сили отговарят с военна офанзива в Ливан, разрушават части от енергийната и транспортната инфраструктура в страната, като акцентът на нападенията пада върху разбиването на магистралите, които според Израел се използват за транспортиране на ракети, изстрелвани от Южен Ливан, за да поразяват селищни центрове. Няколко дена след началото на израелските атаки лидерът на Хизбула Хасан Насрала обявява открита война.

2005 г.
Принц Албер II е коронясан за княз на Монако.

2000 г.
На международна конференция по борба със СПИН в ЮАР британските учени съобщават за създаването на ваксина против СПИН тип А, от който страдат 24,5 млн. африканци.

1997 г.
В Куба са пренесени останките на латиноамериканския революционер Ернесто Че Гевара (1928 - 1967). Че Гевара е латиноамерикански революционер, един от ръководителите на Кубинската революция (1959). Роден е на 14 юни 1928 г. Завършва медицина. По време на управлението на Перон е принуден да емигрира от Аржентина (1952). През 1955 г. в Мексико се среща с Фидел Кастро. От 1956 г. е в редиците на революционен отряд в провинция Ориенте в Куба. През 1957 г. е назначен за командир на партизанска колона. През декември 1958 г. колоната му завзема провинция Лас Вилас, като побеждава войските на Батиста в гр. Санта Клара и заедно с колоната на К. Сиенфуегос влиза в столицата Хавана. След победата на революцията (1959), е командир на гарнизонната крепост Ла Кабана в Хавана, директор е на Управлението за промишлено развитие на Куба. От ноември 1959 г. до февруари 1961 г. е президент на Националната кубинска банка. От февруари 1961 г. е министър на промишлеността. Един от лидерите на движението "26-и юли", а след това е член на Националното ръководство на Единната партия на социалната революция. През април 1965 г. с писмо до Фидел Кастро съобщава, решението си, че ще продължи революционната въоръжена борба в някоя от страните по света, и напуска Куба. От ноември 1966 г. е в Боливия за организирането на партизанско движение. През октомври 1967 г. създаденият от него партизански отряд е обкръжен и разгромен от правителствени войски. Ернесто Че Гевара е заловен близо до Игерас, Боливия на 8 октомври 1967 г. и убит.

1970 г.
Норвежкият мореплавател Тур Хейердал достига до остров Барбадос с тръстиковата ладия „Ра-2”, изработена по модела на лодките на древен Египет. Плаването започва от мароканския град Сафи и продължава 57 дни.

1957 г.
Американският лекар Лерой Барни за първи път изнася информацията, че тютюнопушенето има пряка връзка с рака на белите дробове.

1943 г.
Състои се най-голямото танково сражение в историята. Край Прохоровка от съветска и германска страна в сражението се включват над 1500 танка и самоходни оръдия. Германците губят над 350 танка и повече от 10 000 убити.

1941 г.
СССР и Великобритания подписват споразумение за съвместни действия във войната срещу Германия. В хода на Втората световна война германската авиация започва бомбардировки над Москва. На 22 юни 1941 г. Германия започва война със СССР. За няколко месеца германската армия завладява Белорусия, Молдавия, Украйна и голяма част от европейската част на Русия. С цената на много жертви Червената армия успява да спре германското настъпление и да разбие германците в битката за Москва водена през периода 30 септември 1941 – 20 април 1942 г.

1940 г.
Подписано е английско-съветско споразумение за съюз срещу Хитлер.

1920 г.
Официално е открит Панамският канал. Панамският канал е воден път с международно значение в централна Америка. Дължината му е 81 600 м. Каналът свързва пристанищата на Карибско море (Кристобал, Колон) и на Тихия океан (Панама, Балбоа). Построен е през 1914 г., но официално е открит през 1920 г. От 1914 г. до 1979 г. се намира под юрисдикцията на САЩ. До 2000 г. Панамският канал се управлява от специална комисия, след което преминава под пълната власт на Панама. Ширината на канала е - от 150 до 300 м, дълбочина на фарватера - 12,8-25,9 м и има 12 шлюза.

1920 г.
Великобритания настоява да се спре настъплението на Червената армия по време на Полско-съветската война.

1917 г.
По време на Първата световна война германската армия използва боен газ, наречен Иприт, заради полесражението по течението на река Ипр.

1914 г.
След едногодишни борби между френски и германски банкови групи, е сключен консолидационен външен заем за 500 000 000 франка от "Дисконто Гезелшафт" при 5 % лихва. Берлинските банки получават право да строят жп линия до Егейското крайбрежие и да разработят държавни мини "Перник". На 15 юли заемът е одобрен с решение на XVII ОНС след скандали и силова разправа в залата.

1906 г.
Френският артилерийски офицер Алфред Драйфус, обвинен в държавна измяна, е оневинен. Рангът му е възстановен и той отново е върнат на служба в полка си. Алфред Драйфус е роден през 1859 г. Той е френски офицер. Заподозрян е като автор на писмо, в което се съобщава на чужд агент за изпращането на тайни военни документи. Той е осъден от военен съд на вечно заточение през 1894 г. и изпратен на Дяволския остров (Кайена). След застъпничеството на видни французи и главно на Е. Зола процесът на Драйфус е 2 пъти ревизиран. Оправдан и върнат на служба през 1906 година.

1876 г.
Италианската циркова артистка Мария Спелтерина преминава за 11 минути над Ниагарския водопад по опънато над него въже. За още 10 минути успява да се върне обратно, ходейки назад, а седмица по-късно повтаря опита си, но вече със завързани очи.

1776 г.
Английският мореплавател Джеймс Кук (1728 - 1779) се отправя от Плимут на последната си експедиция. Джеймс Кук е роден през 1728 г., в Мартън, графство Йоркшир. Ръководи 3 околосветски експедиции и открива много нови земи. По време на първата си експедиция (1768 г.-1771 г.) посещава остров Таити, изследва Нова Зеландия, открива източния бряг на Австралия. От 1772 г. до 1775 г. организира втора експедиция, по време на която открива остров Нова Каледония, Норфолк, Южните Сандвичеви острови, Южна Джорджия. Третата му експедиция има за цел да открие нови земи в северните райони на Тихия океан; завършва с откриването на Хавайските острови, след което се отправя на север, стига до Аляска, Камчатка, Берингово море; завръща се на Хаваите, където на 14 февруари 1779 г. е убит от местното население.

На тази дата са родени:
1908 г.
Роден е Ален Кюни - френски актьор. Учи в Школата за изящни изкуства в Париж. През 1938 г. постъпва в актьорските курсове на Шарл Дюлен. От 1941 г. работи в различни театри и в киното - “Буксир”. Участва във “Вечерните посетители” (1942 г.). Снима се също в “Парижката Св. Богородица” (1957 г.), “Сладък живот” (1960 г.), “Сатирикон” (1969 г.), “Валпарайсо, Валпарайсо” (1973 г.), “Емануела I “ (1974 г.), “Височайшите трупове” (1976 г.), “Коломбо” (тв, 1981 г.), “Октопод III” (тв, 1984 г.), “Камий Клодел” (1988 г.), “Завръщането на Казанова” (1992 г.), “Сбогом, скъпа война” (1992 г.).

1884 г.
Роден е Амедео Модиляни. Той е италиански живописец и скулптор, представител на Парижката школа. Модиляни учи в Художествената академия във Флоренция. От 1906 г. живее в Париж. Изпитва влиянието на творчеството на А. дьо Тулуз-Лотрек, П. Сезан, П. Пикасо. Уменията му на скулптор се изграждат под въздействието на К. Бранкузи, има предпочитание към опростените геометрични форми и удължените пропорции (“Глава”, 1913 г., Галерия “Тейт”, Лондон).

1868 г.
Роден е Стефан Георге - германски поет, есеист и преводач, един от изтъкнатите представители на немския символизъм. След като завършва гимназия, той пътува из Европа и следва филология, философия и история на изкуството в Париж, Берлин, Мюнхен и Виена. Изпитва силното влияние на експресионизма. Стилът му се отличава с изискана сложност на синтаксиса и изобилие на архаични образи. В Париж се запознава с Огюст Роден и поетите-символисти Маларме и Верлен, които оказват голямо въздействие върху мисловната му нагласа. Публикува стихосбирките "Химни" (1890 г.) и "Поклонничества" (1891 г.). Във Виена Георге се сближава с Хуго фон Хофманстал. Става съиздател на списание "Блетер фюр ди кунст", в което за дълги години пропагандира възгледа "изкуство за изкуството" и се противопоставя на натурализма. Публикува стихосбирките "Годината на душата" (1897 г.) и "Килимът на живота и песните за мечтата и смъртта" (1899 г.). Около поета се създава така нареченият "Кръг Георге", сдружение от избраници, включващо млади лирици, есеисти и учени, които го боготворят като свой пророк и учител. Това намира израз в стихосбирката му "Седмият пръстен" (1907 г.). В "Звездата на сдружението" (1914 г.) Георге представя себе си като посредник между Бог и Човек и проклина поквареното си съвремие. През 1927 г. е удостоен във Франкфурт на Майн с първата "Гьоте-награда". Тогава публикува стихосбирката "Новият Райх" (1928 г.), в която провъзгласява настъпването на нова героична епоха. Националсоциалистите се опитват да привлекат Георге за политическите си цели, но поетът съзира своя Нов Райх единствено в царството на духа. С поемането на властта от Хитлер министърът на пропагандата Гьобелс предлага на Георге поста президент на Академията за литература, но поетът отказва и емигрира в Швейцария. Там умира през зимата на 1933 г. Приживе той забранява да го погребват в Германия.

1854 г.
Роден е американският изобретател Джордж Ийстман (1854 - 1932). Създател е на фотоапаратите с марка "Кодак".

На тази дата умират:
1921 г.
Умира Габриел Липман - френски физик от еврейски произход. Завършва Екол нормал в Париж (1808 г.), след което следва в Хайделберг. От 1883 е професор в Парижкия университет. Липман открива цветната фотография, основана на интерференцията на светлината, а през 1908 г. - способа на интегралната фотография. Габриел Липман е носител на Нобелова награда за физика (1908 г.).

1804 г.
Умира американският държавник Александър Хамилтън. Получава популярност като оратор и публицист по време на Войната за независимост на САЩ (1775 - 1783). От 1776 г. до 1781 г. Хамилтън служи в армията, секретар е на Джордж Вашингтон. През 1789 г. застава начело на Партията на федералистите. Защитник е на конституционната монархия по английски образец като форма на държавна организация. В периода 1789 г.-1795 г. е министър на финансите. Александър Хамилтън отстоява концепцията за централизирана държава, която да допринася за развитието на капиталистическата система. Изследването му върху проблемите на стойността, парите и цените оказва значително влияние върху по-нататъшното развитие на икономическата теория в САЩ.

1536 г.
Умира холандският философ и писател сатирик Еразъм Ротердамски (1469 - 1536). Еразъм Ротердамски (псевдоним на Герхард Герхардс) е виден представител на Ренесанса. Роден е на 28 октомври 1469 г. в Ротердам. Автор е на прочутите "Колоквии" и "Възхвала на глупостта". Издава римски класици, като с това подтиква Реформацията, без да участва в нея. Противник е на политическата борба. Възможност за прогрес вижда в развитието на науката и просвещението. Обявява се против Мартин Лутер Кинг и Улрих фон Хубен.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;

Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.